Societatile comerciale estimeaza cresterea vanzarilor

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada august-octombrie 2008 o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural plus 30 la suta), potrivit Institutului National de Statistica /INS/, preluat de Agerpres. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv, cu un sold conjunctural de +36 la suta. De asemenea, in perioada mentionata, comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva (sold conjunctural +26 la suta). Angajatorii prognozeaza o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+15 la suta sold conjunctural).

Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +43 la suta). Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul comertului cu amanuntul (2.197). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de a5 la suta la nivel total sector.

anagerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +43 la suta). Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul comertului cu amanuntul (2.197). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de a5 la suta la nivel total sector.

erii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +43 la suta). Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul comertului cu amanuntul (2.197). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de a5 la suta la nivel total sector.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romanii revin din Spania si Italia

Romani din Spania si Italia au inceput sa vina la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/ pentru a cauta locuri de munca in tara, dar numarul acestora este inca mic pentru a putea vorbi despre un "fenomen", a declarat vineri, pentru Agerpres, presedintele ANOFM, Ionel Muscalu. "Saptamana trecuta au venit la Agentie opt persoane din Spania care au solicitat locuri de munca in Giurgiu si Teleorman si care au gasit de lucru imediat", a spus oficialul ANOFM.

Pe de alta parte, numarul selectiilor pentru munca in strainatate s-a redus fata de anii anteriori, cand incinta fostului Oficiu pentru Migratia Fortei de Munca /OMFM/ era supraaglomerata de persoanele care veneau la preselectiile si selectiile pentru angajatorii din Spania sau Germania. Angajatorii din Spania, tara a carei economie s-a confruntat cu probleme severe, in special in sectorul constructiilor, pe fondul crizei financiare internationale, au mai venit totusi si in prima jumatate a anului 2008 in Romania pentru a recruta forta de munca, dar numai ca lucratori sezonieri in agricultura, pentru perioade de 1-3 luni, potrivit reprezentantilor ANOFM.

e de alta parte, numarul selectiilor pentru munca in strainatate s-a redus fata de anii anteriori, cand incinta fostului Oficiu pentru Migratia Fortei de Munca /OMFM/ era supraaglomerata de persoanele care veneau la preselectiile si selectiile pentru angajatorii din Spania sau Germania. Angajatorii din Spania, tara a carei economie s-a confruntat cu probleme severe, in special in sectorul constructiilor, pe fondul crizei financiare internationale, au mai venit totusi si in prima jumatate a anului 2008 in Romania pentru a recruta forta de munca, dar numai ca lucratori sezonieri in agricultura, pentru perioade de 1-3 luni, potrivit reprezentantilor ANOFM.

alta parte, numarul selectiilor pentru munca in strainatate s-a redus fata de anii anteriori, cand incinta fostului Oficiu pentru Migratia Fortei de Munca /OMFM/ era supraaglomerata de persoanele care veneau la preselectiile si selectiile pentru angajatorii din Spania sau Germania. Angajatorii din Spania, tara a carei economie s-a confruntat cu probleme severe, in special in sectorul constructiilor, pe fondul crizei financiare internationale, au mai venit totusi si in prima jumatate a anului 2008 in Romania pentru a recruta forta de munca, dar numai ca lucratori sezonieri in agricultura, pentru perioade de 1-3 luni, potrivit reprezentantilor ANOFM.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania va avea o productie buna de cereale in 2008

Romania va avea o productie buna de cereale in 2008, desi inca nu avem datele finale, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. "Deocamdata, nu am finalizat toate estimarile privind pagubele inregistrate din cauza secetei la porumb si floarea soarelui. Chiar daca seceta nu a afectat culturile intr-o proportie la fel de mare ca in 2007, porumbul a avut de suferit, mai ales in zona de sud a tarii", a spus Ciolos.

Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii a incercat sa sustina irigatiile si in acest an, marind nivelul subventiei de la patru la sapte milioane lei vechi pe hectar, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra culturilor insamantate in primavara, in special a celei de porumb. Ciolos a mai a adaugat ca, desi este optimist in privinta recoltei de cereale, in 2008 s-au mentinut aceleasi probleme legate de dezvoltarea capacitatilor de stocare. "Din punct de vedere al producatorilor agricoli si al organizarii filierei, anul acesta au fost probleme care persista de cativa ani si care tin de organizarea si dezvoltarea capacitatilor de stocare la producatori.

Realizarea acestora ar permite o scoatere treptata pe piata a productiei de cereale, dar si o repartizare mai echitabila a marjei de beneficiu intre producatori si depozitari, care in momentul de fata pare benefica doar la depozitari si comercianti", a explicat ministrul agriculturii. Pe termen mediu acest lucru se va concretiza intr-o lipsa de capacitate financiara pentru a sustine dezvoltarea fermelor.

"Daca agricultorul nu reuseste sa vanda productia la un pret rezonabil este foarte greu sa vorbim de dezvoltarea agriculturii", a mai spus Ciolos, subliniind ca, in toate discutiile cu producatorii, a insistat pentru gasirea unor modalitati si mecanisme, cu sustinere de la stat, pentru dezvoltarea acestor capacitati de stocare la producatori sau la organizatiile de producatori. "Numai in aceste conditii, daca in anii urmatori ne vom putea bucura de productii bune si preturile vor fi acceptabile pentru agricultori, astfel incat sa le ramana suficient de mult pentru a reinvesti in cresterea perfomantelor agricole", a aratat Dacian Ciolos.

Acesta a dat exemplul Frantei, unde mai mult de jumatate din capacitatile de stocare sunt in mana producatorilor. "Producatorii francezi de cereale primesc in ferma din partea cooperativei in jur de 150-155 euro/tona, desi graul se vinde cu 170 euro/tona, dar capacitatile de stocare sunt in mana producatorilor prin intermediul acestor cooperative", a mentionat seful de la agricultura. Oficialul MADR intentioneaza sa faca o adaptare in programul Fermierul prin care sa rezerve o anumita suma in vederea cofinantarii unor eventuale proiecte de investitii in capacitati de stocare, iar aceste proiecte sa poata fi depuse pe PNDR pe masura de investitii in ferme.

"La noi capacitatile de stocare sunt in sector privat si sunt doar cativa producatori care sunt si traderi si comercianti. De aceea, noi nu-i putem opri sa tina productia pentru reglarea pietei nationale pentru ca au tot dreptul sa o vanda la export. in conditiile in care ar exista concurenta, deci si mai multe capacitati de stocare, altfel ar sta lucrurile si la nivelul pietei dar si in ceea ce priveste ritmul de aprovizionare a morarilor. Cred ca investitiile in silozuri sunt la fel de rentabile ca si cele in utilaje agricole", a explicat ministrul agriculturii. De asemenea, Ciolos considera ca aceasta masura ar trebui cumulata cu cea privind emiterea certificatelor de depozit.

Astfel s-ar putea crea o bursa a cerealelor in Romania, pentru ca aceste certificate vor putea fi tranzactionate pe piata intre recolte si ar exista si un pret mai apropiat de ceea se intampla pe piata. "Nu in ultimul rand, este esential sa gasim o modalitate de a scoate la lumina, pe o piata organizata, productia la negru din agricultura, iar pentru acest lucru trebuie sa ne gandim la facilitati fiscale pentru producatori. Statul nu ar avea nimic de pierdut daca ar reduce sau ar elimina cativa ani anumite sarcini financiare pentru producatori, cu conditia ca ei sa se inregistreze fiscal si sa isi puna productia pe piata.

Asa se explica de ce Romania importa produse alimentare, nu pentru ca nu le produce, ci pentru ca nu le comercializeaza intr-un comert civilizat", a mai completat ministrul Dacian Ciolos. Pentru anul 2008, producatorii agricoli se asteapta la o recolta de grau mult mai buna decat in 2007, productia medie fiind de peste 3.000 de kilograme la hectar. Cantitatea recoltata a ajuns pana in prezent la 7,7 milioane tone. De asemenea, productia de porumb ar putea ajunge la aproximativ zece milioane de tone in acest an, daca nu vor exista fenomene meteorologice nefavorabile, conform estimarilor.

Analistii estimeaza pentru acest an in Romania o productie agricola de 52,5 miliarde de lei (15,8 miliarde de euro), in crestere cu aproximativ 10 la suta fata de anul trecut. Valoarea productiei agricole din 2007 a fost de 47,7 miliarde de lei, fata de 50,7 miliarde de lei in 2006, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Scaderea in volum a productiei a fost mult mai mare, dar preturile ridicate pentru produsele agricole au ridicat valoarea acesteia.

Pentru acest an, numai valoarea productiei de cereale a fost estimata de analisti la 31,59 miliarde de lei, productia animala - la 19,19 milioane de lei, iar serviciile agricole - la 0,74 milioane de lei. Comisia Europeana /CE/ a anuntat recent ca productia totala de cereale ar putea ajunge la 301 milioane de tone in Uniunea Europeana, cu 43 de milioane de tone mai mare decat in 2007, datorita conditiilor meteorologice mai favorabile din vara acestui an decat in cea din 2007 dar si cresterii suprafetei cultivate. in cazul graului, previziunile CE indica o productie medie in UE de 5,6 tone/ha, in crestere cu 4,8 la suta fata de media ultimilor 5 ani.

In cazul Romaniei, productia medie pe unitatea de suprafata ar urma sa fie in 2008 de 2,8 tone/ha, in crestere cu 75,6 la suta fata de anul precedent si cu 14,3 la suta fata de media ultimilor 5 ani. In cazul porumbului boabe, CE estimeaza o productie medie de 6,9 tone/ha pentru 2008 in UE, in crestere cu 9,5 la suta fata de nivelul mediu al ultimilor cinci ani. Romania ar urma sa inregistreze unele dintre cele mai mari cresteri relative din UE a productiei de porumb pe unitatea de suprafata, respectiv 3,5 tone/ha de porumb-boabe in 2008 fata de 1,6 tone/ha in anul 2007, ceea ce inseamna o crestere de 122,9 la suta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rata somajului in UE - 6,8%

Rata somajului in luna iulie s-a mentinut la 6,8 la suta in Uniunea Europeana si la 7,3 procente in zona euro, potrivit datelor publicate, vineri, de Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, conform AGERPRES. In randul statelor membre UE, cea mai scazuta rata a somajului a fost inregistrata in Danemarca (2,3 la suta) si Olanda (2,6 procente), la polul opus situandu-se Spania (cu o rata a somajului de 11 la suta) si Slovacia (10,3 la suta). Datele pentru Romania nu sunt disponibile.

Eurostat estimeaza ca 16,292 milioane barbati si femei din Uniunea Europeana, dintre care 11,372 milioane in zona euro, nu aveau un loc de munca in luna iulie 2008, in scadere cu 73.000 de persoane in UE si cu 25.000 de persoane in zona euro fata de luna iunie 2008. Comparativ cu situatia inregistrata in luna iulie 2007, 12 din cele 28 de state membre UE au inregistrat o scadere a ratei somajului, sase state au consemnat crestere iar intr-un stat membru rata somajului nu s-a modificat.

Cele mai mari scaderi ale ratei somajului au fost consemnate in Polonia (de la 9,5 la 6,8 la suta) si in Danemarca (de la 4,1 la 2,3 la suta) iar cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Spania (de la 8,2 la 11 la suta) si Irlanda (de la 4,6 la 5,9 la suta). Datele Eurostat privind somajul se bazeaza pe definitia data de Organizatia Internationala a Muncii /ILO/. Astfel, in categoria somerilor sunt incluse persoanele cu varste intre 15 si 74 de ani care nu au un loc de munca, pot incepe sa lucreze in termen de doua saptamani si au cautat sa se angajeze in ultimele 4 saptamani. Rata somajului este raportul intre numarul absolut al somerilor si forta totala de munca.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania, rata somajului inregistrat la nivel national in luna iulie a fost de 3,8 la suta, mentinandu-se la nivelul inregistrat in mai si iunie.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul Rata somajului in UE - 6,8%

Citeste mai mult...

Lukoil dezminte ca va reduce livrarile de petrol catre Europa

Lukoil a dezmintit ca Rusia ar putea reduce livrarile de petrol catre Europa de Vest in replica la amenintarile privind eventuale sanctiuni din partea Uniunii Europene, transmite AGERPRES. Joi, ziarul britanic "Daily Telegraph" anunta ca Rusia ar fi transmis un astfel de ordin cel putin catre o companie ruseasca de petrol, cel mai probabil Lukoil. "Lukoil va livra aceeasi cantitate de titei si produse petroliere catre Europa Occidentala ca si inainte. Nu am primit nici un fel de ordine din partea Guvernului", a declarat purtatorul de cuvant al celei mai mari companii petroliere independente din Rusia.

"Daily Telegraph" sustinea ca livrarile ar putea din stopate la 1 septembrie, citand un om de afaceri, fara a-l identifica. Stoparea furnizarii s-ar putea produce in momentul in care, in cadrul summit-ului UE convocat de urgenta la Bruxelles, se va discuta despre sanctiunile impotriva Rusiei, precizeaza Daily Telegraph. UE are in vedere aceste masuri dupa ce Rusia a invadat Georgia si a recunoscut doua regiuni seperatiste din tara. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a trimis vase de razboi in Marea Neagra pentru a livra ajutor umanitar Georgiei.

Aproximativ 40 la suta din exporturile de titei rus catre Europa, adica doua milioane barili pe zi, utilizeaza conducta Druzhba care traverseaza Belarusul spre Europa Centrala. Germania si Polonia sunt principalele beneficiare ale acestor livrari de titei rusesc, importand 500.000 si respectiv 360.000 de barili de titei pe zi. Conducta Drujba furnizeaza 12,5 la suta din petrolul consumat de Uniunea Europeana.

proximativ 40 la suta din exporturile de titei rus catre Europa, adica doua milioane barili pe zi, utilizeaza conducta Druzhba care traverseaza Belarusul spre Europa Centrala. Germania si Polonia sunt principalele beneficiare ale acestor livrari de titei rusesc, importand 500.000 si respectiv 360.000 de barili de titei pe zi. Conducta Drujba furnizeaza 12,5 la suta din petrolul consumat de Uniunea Europeana.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Demersuri pentru declararea starii de calamitate in Vrancea

Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea a demarat procedurile pentru declararea judetului drept zona calamitata de seceta, dupa ce mii de hectare de culturi agricole au fost distruse de canicula din luna august, potrivit AGERPRES. Costica Neata, directorul DADR Vrancea, spune ca in luna august, in judet, s-au inregistrat precipitatii de numai 7,8 litri/metru patrat, fata de 53,7 litri/metru patrat, media multianuala. Cele mai importante culturi calamitate sunt cele de porumb si floarea soarelui, la DADR Vrancea incepand deja sa soseasca solicitari de despagubiri din partea fermierilor.

"Fac un apel catre parlamentarii vranceni pentru sustinerea demersurilor noastre si declararea Vrancei ca zona calamitata de seceta. Judetul poate fi inclus pe lista zonelor grav afectate de seceta pentru culturile infiintate in primavara", spune Neata. DADR a demarat o inventariere exacta a suprafetelor calamitate de seceta.

Fac un apel catre parlamentarii vranceni pentru sustinerea demersurilor noastre si declararea Vrancei ca zona calamitata de seceta. Judetul poate fi inclus pe lista zonelor grav afectate de seceta pentru culturile infiintate in primavara", spune Neata. DADR a demarat o inventariere exacta a suprafetelor calamitate de seceta.

un apel catre parlamentarii vranceni pentru sustinerea demersurilor noastre si declararea Vrancei ca zona calamitata de seceta. Judetul poate fi inclus pe lista zonelor grav afectate de seceta pentru culturile infiintate in primavara", spune Neata. DADR a demarat o inventariere exacta a suprafetelor calamitate de seceta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Tarifele de roaming in UE, mai ieftine din 30 august

Apelurile efectuate sau primite in timpul calatoriilor in spatiul Uniunii Europene sunt mai ieftine din 30 august 2008, conform AGERPRES. Plafonul tarifar pentru apelurile in regim de roaming (eurotariful) introdus in 2007 va scadea de la 0,49 euro la 0,46 euro pe minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate si de la 0,24 euro la 0,22 euro pe minut (fara TVA). Aceste reduceri ale tarifelor sunt rezultatul regulamentului privind serviciile de roaming in Uniunea Europeana propus de Comisia Europeana in 2006 pentru a reduce tarifele excesive platite de consumatori pentru apelurile in sistem roaming, care la acea vreme se situau in jurul mediei de 1,15 euro pe minut.

Regulamentul privind serviciile de roaming in UE, care va expira in 2010, este in prezent in curs de evaluare. La solicitarea Parlamentului European, Comisia trebuie sa elaboreze, pana la sfarsitul anului 2008, o propunere cu privire la oportunitatea prelungirii termenului acestui regulament si a domeniului sau de aplicare. Cifrele publicate in aceasta vara autoritatile nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor arata ca tarifele pentru mesajele text si serviciile de date transmise in sistem roaming continua sa fie nejustificat de mari.

"Regulamentul privind serviciile de roaming in UE a fost introdus pentru ca europenii sa poata vorbi liber la telefonul mobil fara sa se teama ca vor fi facturati excesiv atunci cand calatoresc in cadrul pietei unice. Drept rezultat, peste 400 de milioane de consumatori din intreaga Europa au beneficiat de economii semnificative, de aproximativ 60 la suta, la efectuarea sau primirea de apeluri in timpul calatoriilor de vacanta sau de afaceri", sustine comisarul european pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding. "Noua reducere a eurotarifului va confirma tendinta de scadere a tarifelor de roaming.

Urmatoarea provocare in acest moment este realizarea unei piete unice pentru mesajele text si serviciile de date transmise in sistem roaming. Contez pe faptul ca presedintia franceza si Parlamentul European vor ajuta Comisia sa rezolve aceasta problema foarte curand", a adaugat ea. Reducerile care au intrat in vigoare la 30 august se vor aplica in toate cele 27 de state membre. In cazul statelor membre din afara zonei euro (Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Suedia si Regatul Unit), noile tarife se vor calcula pe baza cursului de schimb al monedei euro in vigoare la 30 iulie 2008.

In Slovacia, tara care va face parte din zona euro de anul viitor, acest curs de schimb se va aplica pe parcursul unei perioade tranzitorii pana la 31 decembrie 2008. De la 1 ianuarie 2009, eurotariful se va aplica in Slovacia pe baza cursului de schimb in vigoare pentru euro. Conform regulamentului in vigoare privind serviciile de roaming in UE, tarifele pentru apelurile in sistem roaming vor scadea pentru ultima data la 30 august 2009 la 0,43 euro pe minut pentru apelurile efectuate si la 0,19 euro pe minut pentru apelurile primite in timpul calatoriilor intr-o alta tara din UE.

La cererea Parlamentului European si a Consiliului, executivul comunitar evalueaza in prezent regulamentul privind serviciile de roaming. Conform cifrelor prezentate recent de autoritatile nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, concurenta continua sa fie prea limitata sub nivelul plafoanelor tarifare. Pe baza unei analize independente a costurilor si tinand seama de scaderea tarifelor de terminare a apelurilor, autoritatile nationale de reglementare au estimat, de asemenea, ca plafoanele tarifare aprobate de Parlamentul European si de Consiliu sunt cu aproximativ 0,08 euro pe minut mai mari decat ar trebui, atat la nivel en gros, cat si en detail.

Cifrele indica totodata ca, in prezent, consumatorii platesc cu 24 la suta mai multe minute fata de cele pe care le utilizeaza efectiv pentru a efectua apeluri si cu 19 la suta mai multe in cazul apelurilor primite. Autoritatile nationale de reglementare recomanda, de asemenea, reglementarea tarifului en gros si en detail al mesajelor text transmise in regim de roaming in cadrul regulamentului revizuit privind serviciile de roaming, ceea ce va aduce tariful maxim platit de consumator la 0,11 - 0,15 euro pe mesaj text transmis in regim roaming (fara TVA).

Conform unui nou raport al Grupului autoritatilor europene de reglementare (ERG), care reuneste autoritatile de reglementare din cele 27 de state membre ale UE, prezentat la 12 august, costul serviciilor de date in sistem roaming este inca foarte ridicat pentru multi consumatori. In primul trimestru al anului 2008, un client a platit in medie 2,05 euro pe megabyte la utilizarea serviciilor de roaming de date prin companii care fac parte din acelasi grup cu operatorul sau si 5,40 euro pe megabyte pentru utilizarea acestor servicii prin companii care nu fac parte din acelasi grup.

Consumatorii italieni si slovaci care utilizeaza serviciile de roaming printr-o companie care nu face parte din acelasi grup pot plati chiar 12 euro pe megabyte. In urmatoarele saptamani, se asteapta o decizie a Comisiei cu privire la toate aceste aspecte. Regulamentul in vigoare privind serviciile de roaming in UE limiteaza valoarea pe care o pot factura operatorii clientilor lor atunci cand acestia din urma utilizeaza serviciile de apeluri vocale in sistem roaming dintr-o alta tara din UE (eurotariful). In vigoare de la 30 iunie 2007, acest regulament a introdus plafoane de 0,49 euro pe minut pentru apelurile efectuate si de 0,24 euro pe minut pentru apelurile primite in strainatate.

Regulamentul privind serviciile de roaming se aplica doar apelurilor vocale si expira la 30 iunie 2010, daca Parlamentul European si Consiliul nu decid prelungirea termenului pe baza unei propuneri a Comisiei. Executivul comunitar trebuie sa studieze acest regulament si sa prezinte un raport Parlamentului European si Consiliului pana la sfarsitul anului. in Romania, operatorul de telefonie mobila Cosmote a anuntat ca utilizatorii pot initia apeluri catre orice destinatie din Uniunea Europeana pentru 0,46 euro/minut incepand cu 30 august 2008 si vor fi taxati cu 0,22 euro/minut pentru apelurile primite in tarile membre ale Uniunii, la aceste tarife adaugandu-se TVA.

Si Vodafone Romania a anuntat ca va reduce tarifele internationale cu pana la 27 la suta pentru utilizatorii Cartelei Vodafone si abonatii Vodafone 2 in 1 de la 1 septembrie 2008. Un apel catre Europa va fi taxat cu 0,40 euro/minut, in loc de 0,55 euro/minut.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Ministrul Agriculturii spera o recolta de 7 milioane tone de grau

Romania ar urma sa inregistreze in 2008 o recolta de grau de 7,7 milioane tone, dupa ce anul trecut, din cauza vremii nefavorabile, recolta s-a situat doar la trei milioane de tone, a declarat vineri, pentru AFP, ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, preluat de Agerpres. "Pentru anul agricol 2008 vom avea o recolta buna", a declarat Dacian Ciolos, precizand ca pentru ansamblul culturilor cerealiere este asteptata o productie de 3,5 tone la hectar. Anul trecut, din cauza celei mai grave secete din ultimii 50 de ani, productia agricola a scazut la jumatate, ceea ce atras in jos cresterea economica a Romaniei.

"In 2008, agricultura va contribui cu siguranta la cresterea economica", a apreciat ministrul Agriculturii, in conditiile in care oficialii de la Bucuresti au anuntat deja o crestere record a Produsului Intern Brut de 8,6 procente in primul semestru. Aceasta productie buna ar urma sa se traduca si printr-o stabilizare a preturilor alimentare, ceea ce va contribui la incetinirea inflatiei, este de parere Dacian Ciolos.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii este de parere ca agricultorii romani nu vor putea beneficia de aceste cifre promitatoare din cauza dificultatilor pe care le inregistreaza la vanzarea recoltelor lor."Piata romaneasca nu este atat de bine organizata ca piata franceza de exemplu, iar agricultorii sunt deseori fortati fie sa-si vanda produsele pe piata neagra fie sa accepte preturi modeste", a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Dacian Ciolos, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, agricultorii romani trebuie sa faca fata la numeroase provocari precum eliminarea barierelor pentru importurile de produse agricole, exigentele crescute pentru a se alinia la normele europene sau modificarea sistemului de acordare a subventiilor. Pana in 2013, Romania ar urma sa primeasca in total 13 miliarde de euro pentru agricultura si dezvoltarea rurala, insa din cauza suprafetelor reduse majoritatea celor 4,3 milioane ferme nu vor putea beneficia de aceste subventii.

Pentru a veni in sprijinul acestui sector, ministrul Agriculturii promite o modificare a sistemului fiscal "a carui forma actuala ii penalizeaza pe agricultorii" si dezavantajeaza si investitiile statului. In conditiile in care Bruxelles-ul a anuntat in luna iulie ca a inghetat ajutoare agricole in valoare de 28 milioane euro din cauza unor "probleme tehnice" in sistemul de gestiune si control al fondurilor, ministrul Dacian Ciolos a dat asigurari ca expertii romani au facut ultimele retusuri la acest sistem, in conformitate cu recomandarile Comisiei Europene. Acest lucru ar urma sa permita reluarea subventiilor, insa ministrul Agriculturii nu poate preciza data exacta.

Analistii estimeaza pentru acest an in Romania o productie agricola de 52,5 miliarde de lei (15,8 miliarde de euro), in crestere cu aproximativ 10 la suta fata de anul trecut. Valoarea productiei agricole din 2007 a fost de 47,7 miliarde de lei, fata de 50,7 miliarde de lei in 2006, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Scaderea in volum a productiei a fost mult mai mare, dar preturile ridicate pentru produsele agricole au ridicat valoarea acesteia.

Pentru acest an, numai valoarea productiei de cereale a fost estimata de analisti la 31,59 miliarde de lei, productia animala - la 19,19 milioane de lei, iar serviciile agricole - la 0,74 milioane de lei.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Autostrada Nokia va fi extinsa pana la Dej

Autostrada Jucu - Cluj, construita pentru a asigura accesul la platforma Nokia, va fi extinsa pana la Dej, la profil de autostrada, si Bistrita, la profil de drum expres, potrivit anuntului de participare la licitatie pentru realizarea studiului de fezabilitate, publicat de Compania Nationala a Drumurilor (CNADNR). Compania a anuntat extinderea Autostrazii Jucu - Dej pe traseu de drum expres pana la Bistrita, astfel incat sa se realizeze legatura dintre Autostrada urbana Cluj-Napoca, municipiul Dej si Bistrita Nasaud, asigurandu-se accesul rapid la D.N. 17 Bistrita - Vatra Dornei - Suceava.

Autostrada a fost extinsa pentru a se asigura accesul la fabrica de componente auto pentru Porsche sau Mercedes. Autostrada Jucu - Dej va avea 30 de kilometri cu o viteza de 130 de kilometri, in timp ce drumul expres Dej - Bistrita va avea o lungime de 45 de kilometri cu o viteza de proiectare de 120 de kilometri. Traseul aproximativ al Autostrazii Jucu- Dej incepe din apropierea localitatii Jucu. Autostrada va face legatura cu autostrada de centura Cluj Napoca, urmareste albia raului Somesul Mic, ocolind prin partea de vest localitatea Bontida. In dreptul localitatii Baita, traseul autostrazii va intersecta D.N. 1 C, conform AGERPRES.

In continuare traseul urmareste albia Somesului Mic, ocoleste Gherla pe la vest, doua pasaje peste calea ferata, continua pe directia sud-nord prin albia majora a raului Somesul Mic pana in partea de sud-est a orasului Dej. Traseul aproximativ al drumului expres Dej-Bistrita incepe din partea de sud-est a municipiului Dej printr-un nod rutier cu autostrada Jucu-Dej. Traseul va avea o orientare vest-est, va merge pe partea stanga a raului Somesul Mare, ocoleste orasul Beclean, partea sudica a acestuia, traverseaza raul sieu, D.N. 17 in apropierea localitatii Sfantu si continua pana in municipiul Bistrita la intersectia cu DN 17.

Studiul de fezabilitate va fi realizat in 210 zile de la data atribuirii contractului, ofertele putand fi depuse pana la 6 octombrie. Oferta tehnica va avea o pondere de 45 la suta in cadrul licitatiei, iar cea financiara, 55 la suta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rusia interzice importurile de carne de pasare din SUA

Rusia, cea mai mare piata pentru exportatorii americani de carne de pasare, a anuntat vineri ca va interzice importurile provenite de la 19 producatori americani si a avertizat ca o masura similara ar putea fi adoptata pentru alti 29 de producatori, din motive ce tin de siguranta sanitara, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Interdictia va intra in vigoare de la 1 septembrie 2008 si printre cei 19 furnizori se numara si doua facilitati de procesare ale gigantului Tyson Foods Inc, a anuntat vineri Agentia rusa pentru sanatatea plantelor si animalelor, Rosselkhoznadzor.

"Inspectiile comune demarate la facilitatile de procesare a carnii de pasare din SUA la finele lunii iulie si inceputul lunii august au aratat ca un numar de facilitati nu respecta in intregime standardele convenite. In plus, inspectiile au aratat ca multe facilitati nu au luat masurile necesare pentru a elimina deficientele descoperite la inspectiile anterioare", se precizeaza intr-un comunicat al Agentiei ruse pentru sanatatea plantelor si animalelor.

Anuntul Rosselkhoznadzor intervine la o zi dupa ce prim-ministrul rus, Vladimir Putin, a vorbit despre posibilitatea introducerii unor masuri de acest gen, dar a dezmintit ca exista o legatura intre interdictie si disputele politice ale Rusiei cu Occidentul. Aproximativ 120 de companii vor ramane pe lista furnizorilor autorizati sa-si exporte produsele in Rusia, insa Rosselkhoznadzor a avertizat ca alte 29 de firme risca sa se confrunte si ele cu o interdictie daca nu isi imbunatatesc standardele de siguranta sanitara. SUA este cel mai mare furnizor de carne de pasare al Rusiei.

De la inceputul anului si pana in prezent, SUA a furnizat 870.000 de tone din cota de 1,2 milioane tone aprobata de Rusie la carne de pasare pentru 2008. Rusia a avertizat miercuri ca ar putea sa-si reduca semnificativ cotele pentru importul de carne de pasare si de porc, ca urmare a obstacolelor care stau in calea aderarii sale la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). "Urmeaza sa facem o serie de calcule. Nu va fi vorba de zeci ci de sute de mii de tone de carne", a declarat miercuri ministrul rus al Agriculturii, Alexei Gordeyev. "A venit timpul sa modificam regimul cotelor si sa reducem importurile, care, din pacate, au crescut in ultimii ani", a apreciat oficialul rus.

Rusia practica sistemul cotelor la importurile de carne, pentru 2008 aceste cote fiind stabilite la 1,2 milioane de tone pentru carnea de pasare si la 500.000 de tone pentru carnea de porc. Aceste cote trebuie diminuate in fiecare an urmand sa fie eliminate in 2009 in conformitate cu angajamentele luate in calitate de tara candidata la aderarea la OMC. Mai multi oficiali occidentali, printre care si secretarul american pentru comert, Carlos Gutierrez, au sugerat recent ca operatiunile militare derulate de Rusia in Georgia pun in pericol candidatura Moscovei pentru dobandirea statutului de tara membra a OMC.

In reactie, prim-ministrul rus, Vladimir Putin, a declarat ca Rusia nu vede nici un avantaj din dobandirea statutului de tara membra a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si a propus inghetarea unora din angajamentele pe care si le-a asumat in cursul discutiilor pentru aderarea la aceasta organizatie.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Japonia imprumuta Bulgaria cu 230 milioane de euro

Bulgaria a obtinut un credit de 36,932 miliarde yeni (230 milioane euro) de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC) pentru a finanta constructia de noi terminale de containere in porturile Varna si Burgas, a anuntat vineri Ministerul de Finante din Bulgaria, citat de BTA si preluat de Agerpres. Contractul a fost semnat vineri de ministrul bulgar de Finante, Plamen Oresharski si reprezentantii Bancii Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC). La ceremonia au mai participat ministrul bulgar al Transporturilor, Peter Moutafchiev, Ambasadorul Japoniei la Sofia, Tsuneharu Takeda si directorii celor doua porturi de la marea Neagra.

Urmeaza acum ca acordul sa treaca prin Parlamentul de la Sofia pentru a fi ratificat. Imprumutul se intinde pe o perioada de 25 de ani si are o dobanda anuala de 1,4 procente. Sofia va incepe rambursarea creditului abia dupa sfarsitul celui de al saptelea an. "Prin constructia acestor doua noi terminale, Bulgaria va deveni poarta estica a Uniunii Europene", a declarat ministrul bulgar al Transporturilor, Petar Mutafchiev, precizand ca noile terminale de containere trebuie finalizate pana in 2015.

Noile terminale vor permite cresterea capacitatii de procesarea de aproximativ sase ori, de la 145.000 de containere in prezent la peste 900.000, in conditiile in care transportul de tip containere va inregistra un ritm anual de crestere de 40 de procente. Potrivit directorului portului Varna, Dimitar Papazov, anul trecut portul Varna a procesat 100.000 de containere urmand ca in acest an cifra sa creasca la aproximativ 158.000 de containere.

Papazov a precizat insa ca echipamentele din portul "Varna-West" sunt invechite si dispun de capacitatea necesara pentru a procesa toate containerele care ajung in acest port, in conditiile in care aproximativ 1.200 de camioane de mare tonaj trec zilnic prin port. Banii veniti de la banca japoneza vor fi utilizati pentru achizitionarea echipamentelor necesare pentru ca noile terminale sa poata asigura procesarea tuturor containerelor. Pe langa banii veniti de la JBIC, guvernul bulgar va investi si el 110,3 milioane euro de la buget pentru finantarea acestor proiecte.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Agricultorii ar putea beneficia din 2009 de reducere la motorina

Agricultorii ar putea beneficia din 2009 de o reducere totala a accizei la motorina, pana la un nivel de 21 euro pe tona, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos. "Am discutat cu ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, despre un pachet de masuri pentru agricultori care vizeaza reducerea totala a nivelului accizei la motorina pana la 21 euro pe tona, la fel ca nivelul din statele membre UE, precum si aplicarea unui program unitar de subventii pentru toti agriculturii. Ambele masuri urmeaza sa intre in vigoare din 2009", a precizat Ciolos.

Directiva Consiliului 96/2003/CE, de restructurare a cadrului comunitar pentru impozitarea electricitatii si produselor energetice, prevede o acciza la motorina pentru agricultura de 21 euro/1.000 litri, sau 0,07 lei/litru, mult mai mica decat cea stabilita de Guvern, de 80,971 euro/1.000 litri, adica 0,27 lei/litru. Executivul a anuntat in august ca motorina pentru lucrarile agricole mecanizate din anul 2008 va fi accizata cu 0,27 de lei pe litru, in urma unei hotarari de guvern privind aprobarea nivelului si a conditiilor de aplicare a accizei reduse, potrivit AGERPRES.

Astfel, sprijinul financiar rezultat dintre acciza redusa si cea standard este de 0,65 lei/litrul de motorina, potrivit hotararii adoptate de Guvern.. Agricultorii au programat, pe 3 septembrie, proteste, pentru a atrage atentia Executivului asupra solicitarilor lor legate de carburanti. Acestea au planificat un mars cu utilaje speciale in toata tara si in Bucuresti, nemultumiti de reducerea accizei la motorina cu 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 litri de motorina la hectar.

Federatia Agrostar este nemultumita de decizia Guvernului, intrucat solicitarea producatorilor agricoli in negocierile purtate cu Ministerul Agriculturii a fost de a reduce pretul la motorina pentru agricultura la pompa cu 50 la suta. "Agrostar apreciaza disponibilitatea Guvernului si a Ministerului Agriculturii de a gasi o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, dar alternativa gasita nu avantajeaza in nici un fel producatorii agricoli. In consecinta, sindicalistii vor continua protestele conform programului aprobat de Consiliul National", a precizat Nicolae Stefan, presedintele Agrostar.

Pe langa marsul din Bucuresti, sindicalistii vor recurge si la blocarea drumurilor nationale si a punctelor vamale, pana cand taranii si fermierii vor beneficia de acelasi pret la motorina ca fermierii europeni. Si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania considera decizia Guvernului "o actiune populista, care are drept scop obtinerea de capital electoral".

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Tariceanu cere diplomatilor sa promoveze economia Romaniei

Premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat, marti, ca reuniunea anuala a diplomatiei romanesti reprezinta o buna ocazie de "a intelege mai bine realitatile economice ca sursa de parteneriate profitabile", potrivit AGERPRES. "Reuniunea din aceste zile este o buna ocazie de a intelege mult mai bine realitatile economice ca sursa de parteneriate profitabile. (...) Trebuie sa ne luptam mai eficient pentru expansiunea firmelor cu capital romanesc in sud estul Europei si in vecinatatea estica, fie ca e vorba de Serbia sau Bulgaria, de Republica Moldova sau zona Balcanilor de vest.

Subliniez importanta conectarii la coridoarele pan europene de transport pentru care Romania trebuie sa devina un pilon strategic, formarea unei piete regionale a energiei in sud estul Europei, integrata in piata comun europeana, crearea unei burse regionale la Bucuresti, pentru energie", a spus premierul. Acesta a pus accentul si pe procesul de cooperare dunareana, care, in opinia sa, trebuie revitalizat "intr-un context mult mai aplicat", dar si pe cooperarea economica de la Marea Neagra.

"Cooperarea economica la Marea Neagra trebuie sa depaseasca epoca generalitatilor si a proiectelor fara fond si va cer sa punem vizibil pe harta interesele companiilor romanesti.Va solicit sa promovati cu cea mai mare atentie pozitia geo strategica a portului Constanta ca punct nodal pentru conectarea cu tarile din regiunea Caucazului", a precizat Tariceanu. Totodata, premierul a cerut ambasadorilor si consulilor prezenti la reuniune sa dezvolte relatiile comerciale cu tarile din spatiul ex-sovietic, dar si din Africa, America Latina sau Asia.

"Va cer sa definiti pe o baza mai pragmatica, profesionista, relatiile comerciale cu spatiul ex-sovietic, directie de prima importanta pentru promovarea produselor, serviciilor si ideilor romanesti. Sper ca la aceasta reuniune sa analizati atent si celelalte directii de actiune din zona Orientului Apropiat si Mijlociu, America Latina, Africa, tari cu traditie pentru comertul nostru exterior, insuficient explorate, ca oportunitati de afaceri. in special, tari asiatice, precum China sau India prezinta zona cu un potential economic intens pentru care ne dorim incheierea de parteneriate puternice in plan economic", a subliniat premierul.

Tariceanu a vorbit reprezentantilor Romaniei in plan extern si despre promovarea in afara a Romaniei autentice. "Evenimentele pe care le organizam in toata lumea trebuie sa promoveze mai mult Romania autentica, trebuie sa ne punem in valoare ceea ce este specific satului romanesc, potentialul imens al zonei Carpatilor. Nu vom reusi sa atragem vizitatori, acceptare si intelegere pentru autenticitate prin experimente controversate si alegeri riscante lipsite de inteligenta", a mai spus el.

Acesta a cerut ambasadorilor si consulilor sa construiasca "un sistem modern si accesibil" prin care sa informeze romanii din diaspora despre evolutiile din tara si le-a solicitat sa se intereseze de respectarea drepturilor si cadrului de reglementare a muncii lor. Tariceanu i-a indemnat pe cei aflati la reuniune sa dea dovada de mai multa "energie, respect si pasiune" in activitatile desfasurate in interesul cetatenilor. "Sprijinul pe care actualul Guvern l-a dat pentru profesionalizarea activitatii diplomatice, cresterile de salarii in centrala, modernizarea si extinderea serviciilor consular sunt substantiale.

Fata de aceste noi realitati va cer sa dovediti mai multa energie si coeziune, mai mult respect si pasiune, pentru ceea ce poate fi in interesul cetatenilor romani. Va cer sa abandonati suficienta si asteptarea, pentru a pune in loc indrazneala, curajul si toata competenta pe care o puteti dovedi. Nu avem nevoie sa practicati o diplomatie de spectacol, dar nici sa fiti spectatori la evolutiile internationale. Va cer rigoare, disciplina, prestanta in tot ceea ce faceti. Va cer sa fiti o institutie de elita, un corp de profesionisti energic, serios.

Numai cu asemenea convingeri puternice puteti dovedi cu adevarat ca sunteti in slujba unui serviciu diplomatic cu adevarat european", a mai aratat primul ministru. El a mai precizat ca, dupa "89, Romania s-a prezentat mai mult "ca o tara modesta, o tara complexata, o tara inapoiata" si a reiterat ideea ca tara noastra poate deveni a saptea putere economica a Europei. "Cred ca a sosit momentul sa ne luam alta fata, o tara care sa se prezinte mai emancipata, mai ambitioasa, aspirationala si previzibila. De aceea, va vorbesc despre un proiect ambitios, de a transforma Romania intr-o putere, spuneam a saptea putere europeana.

(...) Trebuie sa se puna un accent major pe expansiunea economica in strainatate", a spus premierul. In context, acesta a vorbit reprezentantilor diplomatici si consulari despre statutul Romaniei ca stat membru UE, precizand ca "suntem in primele locuri in ceea ce priveste transpunerea legislatiei comunitare". "Ceea ce este important pentru romani este regasirea beneficiilor aderarii in nivelul de trai, in functionarea institutiilor statului de drept , cu respectarea demnitatii fiecarui cetatean roman, ca cetatean european.

Ambitia noastra este ca Romania sa devina un pol de excelenta in zona, una dintre puterile mijlocii ale UE, atat din punct de vedere politic, dar si economic. Trebuie sa avem ambitia sa ne comparam cu state din centrul Europei si sa ajungem la nivelul lor de inovatie, educatie si servicii publice. Pentru aceasta va trebui sa stimulam productivitatea, sa incurajam munca eficienta, sa stimulam cercetarea si antreprenorii, singurele motoare de dezvoltare pe termen lung al economiei", a conchis premierul. Ministerul Afacerilor externe organizeaza, in aceste zile, Reuniunea anuala a diplomatiei romane cu tema "O economie in expansiune, o diplomatie dinamica".

Reuniunea are ca obiectiv identificarea celor mai bune oportunitati si modalitati de promovare a economiei romanesti la nivel mondial, pentru a valorifica cresterea economica interna din ultimii ani si pentru a sustine expansiunea capitalului autohton, in contextul noului statut intenational al Romaniei si al evolutiilor europene si globale.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Numarul turistilor cazati a crescut in 2008 cu 3,1 la suta

Numarul turistilor inregistrati in structurile de primire turistica a crescut cu 3,1 la suta, in primele sapte luni din 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut, cifrandu-se la 3,994 milioane persoane, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica /INS/, preluat de Agerpres. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 78,4 la suta din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 21,6 la suta din numarul total de sosiri, ponderi apropiate cu cele din perioada similara a anului 2007.

Sosirile in hoteluri detin o pondere de 74,1 la suta din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 1,4 puncte procentuale. Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 11,187 milioane turisti, in scadere cu 0,1 % fata de cele din perioada ianuarie-iulie 2007. Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 82,3% din numarul total de innoptari, in timp ce turistii straini au reprezentat 17,7%, ponderi aproximativ egale cu cele din perioada de referinta din 2007.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in perioada analizata a fost de 33,4% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 0,8 puncte procentuale fata de perioada similara din anul 2007. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in perioada au fost la spatii de cazare pe nave (81,7%) si la hoteluri (39,4%). Sosirile vizitatorilor straini in Romania inregistrate la punctele de frontiera au fost de 4,993 milioane, in crestere cu 25,8% fata de perioada ianuarie-iulie 2007. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (94,8%). Din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania, 62,3% provin din statele Uniunii Europene.

Dintre statele UE cele mai multe sosiri provin din: Ungaria (34,6%), Bulgaria (20,8%), Germania (9,2%), Italia (7,6%) si Polonia (4,9%). Plecarile vizitatorilor romani in strainatate inregistrate la punctele de frontiera au fost de 7,088 milioane, in crestere cu 20,4%, comparativ cu perioada similara din 2007. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate (78,8% din numarul total de plecari). Comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2007, anul acesta au avut loc cresteri mai mari la transportul aerian cu 31 %.

Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna iulie 2008 au insumat 904,4 mii turisti, in crestere cu 2,7% fata de cele din luna iulie 2007. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna iulie din acest an 82 % din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 18,0% din numarul total de sosiri, ponderi care urmeaza aceeasi tendinta din luna iulie 2007. Sosirile in hoteluri detin in luna iulie 2008 o pondere de 73,1% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 0,7% fata de luna iulie 2007.

Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna iulie 2008 au insumat 3,214 milioane turisti, in scadere cu 0,9% fata de cele din luna iulie 2007.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rusia si Uzbekistan vor construi un gazoduct

Rusia si Uzbekistanul vor construi o noua conduca care va traversa Uzbekistanul pentru exporturile de gaze naturale din Asia Centrala, a anuntat marti agentia rusa RIA-Novosti, transmite AGERPRES. Agentia rusa il citeaza pe Vladimir Putin, care a declarat la Tashkent ca gazoductul va fi construit pentru "a servi cresterii potentiale a exportului" din Uzbekistan si Turkmenistan. Islam Karimov, presedintele uzbek, a afirmat ca gazoductul va pompa de la 26 la 30 de milioane de metri cubi de gaze naturale anual. intre timp, compania Lukoil a anuntat ca va produce 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din zacamintele Kandym si Gissar din Uzbekistan.

Rusia si Uzbekistanul vor construi o noua conduca care va traversa Uzbekistanul pentru exporturile de gaze naturale din Asia Centrala, a anuntat marti agentia rusa RIA-Novosti, transmite AGERPRES. Agentia rusa il citeaza pe Vladimir Putin, care a declarat la Tashkent ca gazoductul va fi construit pentru "a servi cresterii potentiale a exportului" din Uzbekistan si Turkmenistan. Islam Karimov, presedintele uzbek, a afirmat ca gazoductul va pompa de la 26 la 30 de milioane de metri cubi de gaze naturale anual. intre timp, compania Lukoil a anuntat ca va produce 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din zacamintele Kandym si Gissar din Uzbekistan.

a si Uzbekistanul vor construi o noua conduca care va traversa Uzbekistanul pentru exporturile de gaze naturale din Asia Centrala, a anuntat marti agentia rusa RIA-Novosti, transmite AGERPRES. Agentia rusa il citeaza pe Vladimir Putin, care a declarat la Tashkent ca gazoductul va fi construit pentru "a servi cresterii potentiale a exportului" din Uzbekistan si Turkmenistan. Islam Karimov, presedintele uzbek, a afirmat ca gazoductul va pompa de la 26 la 30 de milioane de metri cubi de gaze naturale anual. intre timp, compania Lukoil a anuntat ca va produce 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din zacamintele Kandym si Gissar din Uzbekistan.

Uzbekistanul vor construi o noua conduca care va traversa Uzbekistanul pentru exporturile de gaze naturale din Asia Centrala, a anuntat marti agentia rusa RIA-Novosti, transmite AGERPRES. Agentia rusa il citeaza pe Vladimir Putin, care a declarat la Tashkent ca gazoductul va fi construit pentru "a servi cresterii potentiale a exportului" din Uzbekistan si Turkmenistan. Islam Karimov, presedintele uzbek, a afirmat ca gazoductul va pompa de la 26 la 30 de milioane de metri cubi de gaze naturale anual. intre timp, compania Lukoil a anuntat ca va produce 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din zacamintele Kandym si Gissar din Uzbekistan.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Guvernul britanic va acorda 1,8 miliarde dolari pietei imobiliare

Prim-ministrul britanic Gordon Brown va prezenta marti un plan ce vizeaza cheltuirea a un miliard de lire sterline (1,8 miliarde dolari) pentru a revigora piata imobiliara din Marea Britanie, piata ce sufera de pe urma cele mai grave crize din ultimii 18 ani, conform AGERPRES.Masurile, ce urmeaza a fi anuntate astazi in mod oficial de premierul Gordon Brown si secretarul pentru comunitati Hazel Blears, fac parte din eforturile autoritatilor de la Londra de a impiedica intrarea economiei britanice in recesiune pe fondul accelerarii inflatiei si scaderii lideri britanice la o valoare record in raport cu moneda euro.

Programul este concentrat pe persoanele care isi cumpara pentru prima data o casa precum si pe familiile care risca sa-si piarda casele deoarece nu pot achita ratele la creditele imobiliare. Potrivit unor surse familiare cu planul guvernului, cei care si-au cumparat pentru prima data o casa si au un venit mai mic de 60.000 de lire pe an vor putea beneficia de un imprumut pe cinci ani in valoare de 30 la suta din valoarea locuintei. Acest credit guvernamental este cu dobanda zero.

Pentru protejarea familiilor care sunt in pericol sa-si piarda casele, guvernul le va cumpara locuintele de la compania ipotecare si le va inchiria inapoi familiilor. in plus, guvernul de la Londra se gandeste la posibilitatea anulari unei taxe pe proprietatile imobiliare, denumita taxa pe timbru, pentru anumite categorii de cumparatori. Taxa pe timbru este echivalenta cu un procent din pretul achizitiei unei case cu un pret cuprins intre 125.000 si 250.000 de lire sterline. Taxa se majoreaza la trei la suta pentru locuintele cu preturi de pana la 500.000 de lire sterline si la patru la suta pentru locuintele cu un pret mai mare de 500.000 de lire sterline.

Aceste masuri fac parte dintr-un pachet economic mai amplu pe care Brown il va dezvalui la data de opt septembrie atunci cand cabinetul sau se reuneste pentru prima data dupa vacanta parlamentara. Saptamana trecuta Nationwide Building Society a anuntat ca pretul caselor din Marea Britanie a inregistrat in luna august 2008 cel mai puternic declin anual din ultimele doua decenii. Pretul mediu al unei case a scazut cu 10,5 la suta pana la 164.654 de lire sterline, cea mai importanta scadere inregistrata de la sfarsitul primului trimestru al anului 1990 incoace.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Parlamentul European interzice clonarea de animale

Corespondentul AGERPRES, Petronela Gruev, transmite: Parlamentul European a adoptat miercuri o rezolutie prin care cere Comisiei Europene interzicerea clonarii animalelor pentru productia de alimente, precum si a importurilor de animale clonate. Rezolutia, initiata de eurodeputatul roman Magor Csibi (ALDE/PNL), impreuna cu alti 17 colegi europarlamentari, considera clonarea animalelor ca fiind inacceptabila din punct de vedere moral si al suferintei animalelor. "Consumatorii europeni si-au exprimat in nenumarate ocazii refuzul de a avea pe masa alimente derivate din animale clonate.

Oamenii vor sa hotarasca singuri ceea ce consuma si sunt ingrijorati ca in cele din urma clonarea ii va afecta si pe ei. Daca oamenii spun nu, noi de ce ar trebui sa decidem altfel?", a intrebat Magor Csibi, vicepresedintele Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European, in cursul dezbaterea care a avut loc marti seara in plenul de la Bruxelles. Rezolutia a fost adoptata cu o majoritate clara de 622 voturi pentru, 32 impotriva si 25 de abtineri. Salutand rezultatul pozitiv al votului, care oglindeste vointa cetatenilor europeni, europarlamentarul liberal a indemnat Comisia Europeana sa actioneze si ea in acest sens.

amenii vor sa hotarasca singuri ceea ce consuma si sunt ingrijorati ca in cele din urma clonarea ii va afecta si pe ei. Daca oamenii spun nu, noi de ce ar trebui sa decidem altfel?", a intrebat Magor Csibi, vicepresedintele Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European, in cursul dezbaterea care a avut loc marti seara in plenul de la Bruxelles. Rezolutia a fost adoptata cu o majoritate clara de 622 voturi pentru, 32 impotriva si 25 de abtineri. Salutand rezultatul pozitiv al votului, care oglindeste vointa cetatenilor europeni, europarlamentarul liberal a indemnat Comisia Europeana sa actioneze si ea in acest sens.

ii vor sa hotarasca singuri ceea ce consuma si sunt ingrijorati ca in cele din urma clonarea ii va afecta si pe ei. Daca oamenii spun nu, noi de ce ar trebui sa decidem altfel?", a intrebat Magor Csibi, vicepresedintele Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European, in cursul dezbaterea care a avut loc marti seara in plenul de la Bruxelles. Rezolutia a fost adoptata cu o majoritate clara de 622 voturi pentru, 32 impotriva si 25 de abtineri. Salutand rezultatul pozitiv al votului, care oglindeste vointa cetatenilor europeni, europarlamentarul liberal a indemnat Comisia Europeana sa actioneze si ea in acest sens.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania va participa la EXPO 2010, care va avea loc la Shanghai

Romania va participa la Expozitia Mondiala EXPO 2010 care va fi gazduita de catre orasul Shanghai din Republica Populara Chineza, coordonatorul procesului de pregatire fiind desemnat Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, potrivit AGERPRES. Tema expozitiei va fi "Un oras mai bun, o viata mai buna". Potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern, in sedinta de miercuri a Executivului a fost aprobata semnarea pe 5 septembrie, la Bucuresti, a contractului de participare a tarii noastre la aceasta expozitie mondiala.

Prin contract sunt stabilite conditiile de participare, inclusiv spatiul si conditiile de acordare, modul de dezvoltare a temei nationale, modul de desfasurare a activitatilor comerciale, tipurile de asistenta si beneficiile acordate participantilor, se precizeaza in comunicat.

rin contract sunt stabilite conditiile de participare, inclusiv spatiul si conditiile de acordare, modul de dezvoltare a temei nationale, modul de desfasurare a activitatilor comerciale, tipurile de asistenta si beneficiile acordate participantilor, se precizeaza in comunicat.

contract sunt stabilite conditiile de participare, inclusiv spatiul si conditiile de acordare, modul de dezvoltare a temei nationale, modul de desfasurare a activitatilor comerciale, tipurile de asistenta si beneficiile acordate participantilor, se precizeaza in comunicat.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

FMI va acorda Georgiei un imprumut de 750 milioane de dolari

Fondul Monetar International (FMI) a convenit, in principiu, sa imprumute Georgiei 750 milioane de dolari pentru a atenua impactul economic al razboiului cu Rusia, care ar putea incetini cresterea economiei la mai putin de jumatate din rata de majorare a anului trecut, a declarat, miercuri, un oficial al institutiei financiare internationale, conform AGERPRES. "Astazi am ajuns la un acord de principiu cu Guvernul asupra acordarii unui imprumut. Suma se ridica la 750 milioane de dolari si va fi acordata printr-un acord stand-by pe 18 luni", a aratat David Owen, consultant principal al FMI in cadrul Departamentului Orientul Mijlociu si Asia Centrala, intr-un interviu acordat Reuters.

Imprumutul sprijina politicile economice ale Guvernului si va "ajuta la diminuarea impactului negativ asupra economiei al recentului conflict. Nu as fi surprins daca avansul economiei va scadea semnificativ pana la sfarsitul anului", a mai spus Owen. In martie, FMI estima o crestere economica de 9 procente pentru Georgia, in 2008. Miercuri dimineata, ministrul georgian al Dezvoltarii Economice, Eka Sharashidze, a aratat ca economia ar putea avansa cu numai cinci - sase la suta in acest an, dupa o crestere de 12,4 la suta in termeni reali, anul trecut.

Georgia a solicitat ajutor financiar international in valoare de unu-doua miliarde de dolari pentru refacerea si dezvoltarea infrastructurii distrusa de conflictul cu Rusia din luna august. Tintele bombardamentelor Rusiei au fost, in principal, militare, dar Georgia a raportat, de asemenea, si pagube considerabile asupra infrastructurii civile. Potrivit lui Owen, conducerea FMI va discuta pachetul de ajutor financiar pentru Georgia la mijlocul lunii septembrie. El a afirmat ca cel mai mare risc pentru economie este distrugerea increderii investitorilor.

"Nu avem inca o evidenta directa dar este clar ca exista riscul ca investitorii sa nu se mai simta confortabil in a plasa banii in Georgia", a explicat reprezentantul Fondului Monetar International. Tara saraca in resurse, Georgia depinde de capitalul strain pentru a mentine cresterea economiei. Tara a beneficiat de un boom investitional de la alegerea guvernului pro-occidental al lui Mihail Saakashvili, in 2003. Fluxurile de capital privat au atins 23 la suta din PIB in 2007, pe masura ce strainii au investit in constructii, turism, telecomunicatii si infrastructura de transport.

Tara este, de asemenea, un important centru de tranzit energetic, gazduind o portiune a oleoductului Baku - Tbilisi - Ceyhan, care furnizeaza lunmii un procent din cantitatea necesara de petrol. Owen a adaugat ca nu vede un impact negativ imediat asupra nivelului inflatiei. "Cred ca tinta de inflatie anuala pentru 2008, de opt procente, inca poate fi atinsa", a mentionat David Owen.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Polonia a returnat Comisiei Europene 91 de milioane de euro

Polonia a returnat Comisiei Europene peste 300 de milioane de zloti (91 de milioane de euro) din fondurile neutilizate sau utilizate necorespunzator din ajutorul preaderare, conform AGERPRES. Asta inseamna abia 5 la suta din fondurile primite de polonezi, informeaza Gazeta Wyborcza. Polonia finalizeaza decontarea mijloacelor de sustinere primite de la Uniunea Europeana inainte de 2004. In suma de 300 de milioane de zloti sunt calculati atat banii care nu au putut fi gospodariti la timp si pe care CE i-a solicitat inapoi, cat si cei cheltuiti necorespunzator - afirma purtatoarea de cuvant a Ministerului Finantelor, Magdalena Kobos.

Fondurile privesc in special programele PHARE. Din datele Ministerului Finantelor rezulta ca, de la 1 mai 2004, Polonia a primit in cadrul ajutorului preaderare aproximativ 1,4 miliarde de euro. Banii returnati CE reprezinta aproape 5 la suta din aceasta suma.

ondurile privesc in special programele PHARE. Din datele Ministerului Finantelor rezulta ca, de la 1 mai 2004, Polonia a primit in cadrul ajutorului preaderare aproximativ 1,4 miliarde de euro. Banii returnati CE reprezinta aproape 5 la suta din aceasta suma.

rile privesc in special programele PHARE. Din datele Ministerului Finantelor rezulta ca, de la 1 mai 2004, Polonia a primit in cadrul ajutorului preaderare aproximativ 1,4 miliarde de euro. Banii returnati CE reprezinta aproape 5 la suta din aceasta suma.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Deficitul de cont curent al UE 27 scade la 36,3 miliarde de euro

Uniunea Europeana (UE27) a inregistrat, in trimestrul doi din 2008, o scadere a deficitului de cont curent pana la 36,3 miliarde euro (1,2 procente din Produsul Intern Brut), potrivit AGERPRES. Comparativ, in trimestrul doi din 2007, UE 27 a consemnat un deficit de cont curent de 18,1 miliarde euro (0,6 procente din PIB), iar in primul trimestrul din 2008 Uniunea Europeana a inregistrat un deficit de cont curent de 26,5 miliarde euro (0,9 procente din PIB).

Statele din zona euro (EU15) au inregistrat, in perioada aprilie-iunie 2008, o scadere a deficitului de cont curent pana la 28 miliarde euro (1,2 procente din PIB), comparativ cu un deficit de cont curent de 15,2 miliarde de euro (0,7 procente din PIB) in primul trimestru din 2008 si un deficit de doua miliarde de euro (0,1 procente din PIB) in perioada aprilie-iunie 2007. In trimestrul doi din 2008, excedentul in comertul cu servicii in UE 27 a sporit la 17,4 miliarde de euro, comparativ cu un surplus de 24,5 miliarde de euro in perioada similara din 2007 si un surplus de 17,4 miliarde de euro in primul trimestru din 2008.

In zona euro, in perioada aprilie-iunie 2008 excedentul in comertul cu servicii a sporit la 11,3 miliarde de euro, comparativ cu un surplus de 14 miliarde de euro in perioada similara din 2007 si un surplus de 10,7 miliarde de euro in primul trimestru din 2008. Eurostat precizeaza ca aceste cifre preliminare vor fi supuse ulterior unor revizuiri.

n zona euro, in perioada aprilie-iunie 2008 excedentul in comertul cu servicii a sporit la 11,3 miliarde de euro, comparativ cu un surplus de 14 miliarde de euro in perioada similara din 2007 si un surplus de 10,7 miliarde de euro in primul trimestru din 2008. Eurostat precizeaza ca aceste cifre preliminare vor fi supuse ulterior unor revizuiri.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Kazahstanul majoreaza cu 85% taxa pe exporturile petroliere

Guvernul kazah a anuntat joi ca va majora taxa pentru exporturile de petrol cu 85 de procente, pana la 203,8 dolari pe tona, incepand de la data de 13 octombrie 2008, transmite RIA Novosti, conform AGERPRES.La data de 17 mai anul curent taxa pentru exporturile de petrol a fost stabilita la 109,9 dolari pe tona, avand in vedere un pret al petrolului de 714 dolari pe tona (aproximativ 87 de dolari per baril). Guvernul de la Astana sustine ca masura de majorare a taxei va asigura stabilitatea aprovizionarii cu petrol a rafinariilor din Kazahstan si, in plus, va aduce la bugetul national peste un miliard de dolari.

Anul trecut, Kazahstanul a produs 67 milioane tone de titei si gaz condensat si a exportat pe pietele mondiale o cantitate de 60 milioane tone de titei. Pentru acest an Kazahstanul vrea sa-si majoreze productia petroliera cu 4,5 procente in 2008, comparativ cu 2007, pana la 70 milioane tone de titei si gaz condensat. Kazahstanul este al doilea mare producator de titei din fosta URSS, dupa Rusia. Obiectivul autoritatilor de la Astana este ca, in anul 2015, sa se situeze intre primii zece mari producatori de petrol din lume. Kazahstanul detine rezerve dovedite de hidrocarburi de 4,8 miliarde tone, aproximativ trei procente din rezervele mondiale.

In luna august 2007, compania kazaha de petrol si gaze KazMunaiGaz a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75 la suta din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. intregul grup Rompetrol este evaluat de auditori la 3,6 miliarde dolari, valoarea estimata a tranzactiei de vanzare a celor 75 la suta din actiunile grupului fiind calculata estimativ la 2,7 miliarde dolari.

KazMunaiGaz este o companie petroliera integrata de petrol si gaze naturale detinuta in intregime de stat, cu subsidiare in explorarea si productia de petrol (KMG EP), transportul de petrol (KazTransOil -KTO- ), transportul si distributia de gaze naturale (KazTransGas ) si marketingul de titei si produse petroliere (TH KMG). KazMunaiGaz, prin subsidiara KMG EP, este al doilea producator de titei brut din Kazahstan, dupa Tengizchevroil, si este responsabila pentru majoritatea exporturilor de petrol ale Kazahstanului prin subsidiara KTO si totalitatea exporturilor de gaze naturale ale Kazahstanului prin subsidiara KTG.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

In Ungaria, inflatia a scazut la 6,5 la suta in august

Inflatia in Ungaria a incetinit cresterea in luna august peste asteptarile analistilor, datorita scaderii pretului petrolului si al alimentelor, transmite AGERPRES. Rata anuala a inflatiei a scazut la 6,5 la suta, de la 6,7 la suta in iulie, a confirmat, joi, Biroul de Statistica de la Budapesta. Economistii estimau o inflatie de 6,6 la suta in august. Preturile de consum in Ungaria au scazut cu 0,3 la suta luna trecuta, pe fondul scaderii preturilor energiei si alimentelor pe plan mondial. Aprecierea forintului, care a urcat cu 11 la suta fata de euro in ultimele sase luni, a incetinit inflatia in Ungaria.

Preturile alimentelor au scazut in august cu 1,5 la suta, cea mai importanta scadere din ultimii trei ani in Ungaria. Exporturile au crescut cu 13 la suta in perioada ianuarie-iulie 2008, in timp ce importurile s-au majorat cu 11 la suta. In trimestrul doi din 2008, Produsul Intern Brut al Ungariei a inregistrat o crestere anuala de doi la suta, cea mai importanta din perioada ianuarie-martie 2007, conform datelor prezentate de Biroul de Statistica din Budapesta. Productia agricola a crescut cu 33,8 la suta, comparativ cu 2007, datorita recoltei de grau care s-a majorat cu 40 la suta anul acesta.

returile alimentelor au scazut in august cu 1,5 la suta, cea mai importanta scadere din ultimii trei ani in Ungaria. Exporturile au crescut cu 13 la suta in perioada ianuarie-iulie 2008, in timp ce importurile s-au majorat cu 11 la suta. In trimestrul doi din 2008, Produsul Intern Brut al Ungariei a inregistrat o crestere anuala de doi la suta, cea mai importanta din perioada ianuarie-martie 2007, conform datelor prezentate de Biroul de Statistica din Budapesta. Productia agricola a crescut cu 33,8 la suta, comparativ cu 2007, datorita recoltei de grau care s-a majorat cu 40 la suta anul acesta.

rile alimentelor au scazut in august cu 1,5 la suta, cea mai importanta scadere din ultimii trei ani in Ungaria. Exporturile au crescut cu 13 la suta in perioada ianuarie-iulie 2008, in timp ce importurile s-au majorat cu 11 la suta. In trimestrul doi din 2008, Produsul Intern Brut al Ungariei a inregistrat o crestere anuala de doi la suta, cea mai importanta din perioada ianuarie-martie 2007, conform datelor prezentate de Biroul de Statistica din Budapesta. Productia agricola a crescut cu 33,8 la suta, comparativ cu 2007, datorita recoltei de grau care s-a majorat cu 40 la suta anul acesta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

150 milioane de euro pentru promovarea turismului

Programul Operational Regional (POR) - Axa 5- Dezvoltarea durabila si promovarea turismului a fost lansat joi, la Cluj-Napoca, in prezenta ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, precum si a altor reprezentanti ai Executivului, informeaza AGERPRES. "Este o axa importanta, in valoare de 150 de milioane de euro, care se refera la promovarea turismului si a imaginii Romaniei, la posibilitatea de face mai multa reclama tarii. in cei 18 ani, trebuia sa acordam mai multa importanta strategiei de dezvoltare a turismului, care este legata de infrastructura.

Nu am dat bani ca sa se construiasca hoteluri noi, nici pentru activitati complementare, precum turismul cultural si cel religios", a declarat, pentru AGERPRES, Laszlo Borbely. Potrivit ministrului, in Transilvania, dar si in alte zone ale tarii sunt foarte multe monumente care ar putea fi valorificate din punct de vedere turistic, daca s-ar repara drumurile care duc spre ele, de exemplu spre manastiri sau spre cunoscute lacasuri de cult. Laszlo Borbely a adresat, in context, un apel catre autoritatile locale de a fi mai active, pentru ca pana in prezent s-au depus cereri numai din partea mediului de afaceri privat.

Prin urmare, autoritatile trebuie sa analizeze care sunt interesele locale si pot depune cereri in continuare privitoare la promovarea uneia sau alteia dintre zonele turistice si a cheltui acesti bani. "Clujul este singurul judet care are semnate deja doua contracte din cele noua care s-au incheiat pe axa 2 (infrastructura de transport) si are alte cateva proiecte in evaluare", a precizat ministrul Borbely. El a evidentiat ca judetul s-a miscat destul de bine si a pregatit proiecte legate, in general, de infrastructura rutiera interjudeteana, de pilda legatura dintre Dej si Zalau.

"Iata ce inseamna regiunea, sa te gandesti sa legi zone printr-o retea rutiera buna. in continuare este loc de mai bine. Regiunea Nord-Vest ocupa locul patru in cele opt regiuni in ceea ce priveste depunerea de proiecte" - a aratat Laszlo Borbely. La Conferinta de lansare a POR au participat, de asemenea, Anna Horvath, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, si Gabriel Friptu, director in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Comisarul european Danuta Hubner vine in Romania

Corespondentul AGERPRES, Petronela Gruev, transmite: Comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner, va efectua, saptamana viitoare, o vizita in Romania, in cursul careia se va intalni cu oficiali ai Guvernului responsabili cu implementarea politicii de coeziune, si va vizita doua dintre regiunile de dezvoltare ale Romaniei - Sud-Muntenia si Nord-Est, conform AGERPRES. Miercuri, 17 septembrie, comisarul european va avea o intrevedere cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ministrii responsabili cu implementarea de programe finantate din fondurile structurale.

In aceeasi zi, Danuta Hubner se va deplasa la Ploiesti - cel mai mare oras din regiunea Sud-Muntenia, unde va avea intalniri cu factorii de decizie locali si va analiza posibilitatile de dezvoltare a regiunii axata in egala masura pe industrie si agricultura. In cursul serii de miercuri, comisarul european va ajunge la Iasi, unde va vizita statia de epurare, proiect realizat din fonduri ISPA, si va avea intalniri cu ministrii Finantelor si al Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, cu primarul si presedintele Consiliului Local Iasi.

In ultima zi a vizitei, joi, 18 septembrie, Danuta Hubner va avea la Iasi intalniri si cu alte autoritati locale ale regiunii Nord-Est si va participa la o dezbatere organizata de Parcul stiintific si Tehnologic Tehnopolis din Iasi. In exercitiul bugetar 2007-2013, Romania ar putea primi din fondurile europene peste 32 miliarde de euro, dintre care aproape 20 de miliarde de euro reprezinta fonduri structurale si de coeziune, 15 miliarde de euro dintre acestia fiind din Fondul european pentru dezvoltare regionala si din Fondul de coeziune, ce tin de portofoliul comisarului Danuta Hubner.

"Romania are un rol foarte important in viitorul Politicii de coeziune, fiind unul dintre statele care beneficiaza cel mai mult de pe urma sa. Un management eficient, cu institutii capabile sa combata fraudele si coruptia sunt insa principalele conditii pentru aceasta. Daca va reusi sa faca fata acestor provocari, vom vedea o imbunatatire substantiala a performantelor economice si, cel mai important, a calitatii vietii tuturor cetatenilor romani", a declarat oficialul comunitar, inaintea vizitei sale in tara noastra.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Ucraina, 1 miliard de dolari in primul semestru

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Ucraina a depasit un miliard de dolari, in primul semestru al anului 2008, si se asteapta ca pana la 31 decembrie sa atinga doua miliarde dolari, potrivit ambasadorului Ucrainei in Romania, ES Markiyan Z. Kulyk, informeaza AGERPRES."Nivelul de doua miliarde dolari este destul de scazut, avand in vedere posibilitatile tarilor noastre. Volumul schimburilor ar trebui sa fie de 10 miliarde dolari si aceasta cifra nu ar trebui sa fie o limita", a spus ambasadorul Ucrainei. Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, Ucraina este cel de al doilea partener al Romaniei la export dintre tarile din afara Uniunii Europene.

De asemenea, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) va colabora cu Ambasada Ucrainei la Bucuresti pentru a facilita contactele dintre mediile de afaceri din cele doua tari. "Volumul schimburilor economice dintre cele doua tari trebuie sa creasca". a afirmat presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, intr-o intrevedere avuta recent cu oficialitati ucrainiene. Pentru impulsionarea schimburilor economice dintre Romania si Ucraina, Camera bucuresteana va organiza, in primul trimestru al anului viitor, o misiune economica in Ucraina cu firme din Bucuresti si din tara. Potrivit CCIB, ES Markiyan Z.

Kulyk a sugerat partii romane sa aiba in vedere, pentru misiunea economica, pe langa Kiev, Odesa si Cernauti si zona de est a Ucrainei, care prezinta un potential economic ridicat. "Strategia noii conduceri a CCIB prevede amplificarea schimburilor economice cu Ucraina", a mai adaugat presedintele Sorin Dimitriu. Pentru a ajunge insa la acest rezultat, una dintre actiunile avute in vedere este colaborarea eficienta cu organizatiile similare CCIB din Ucraina.

"Misiunea economica a Camerei in Ucraina, din prima parte a anului viitor, ar putea fi eficienta pentru ambele parti, adica sa se finalizeze cu contracte semnate, daca se are in vedere organizarea la Bucuresti a unei intalniri cu presedintii camerelor din Odesa, Kiev si Cernauti pentru a se pregati in detaliu evenimentul si pentru a se operationaliza protocoalele deja semnate cu camerele din orasele amintite", a spus presedintele CCIB. Sorin Dimitriu a apreciat, pe de alta parte, ca exista posibilitatea implicarii institutiilor de invatamant superior din Ucraina in proiecte europene in cadrul unor consortii care cuprind entitati din tari membre si nemembre ale UE.

Tinand cont de faptul ca CCIB deja este implicata in astfel de proiecte si are expertiza necesara derularii lor. Printre subiectele abordate de cele doua parti a fost si cel al combinatului de la Krivoi Rog, ambele parti fiind de acord cu necesitatea rezolvarii, in timp cat mai scurt, a acestei probleme.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Economia japoneza - cel mai grav declin din ultimii sapte ani

Economia japoneza, a doua economie a lumii, a inregistrat un declin de trei procente in perioada aprilie-iunie 2008, cel mai grav declin din ultimii sapte ani pe masura ce companiile si gospodariile si-au redus cheltuielile iar exporturile s-au redus, transmite AGERPRES. Cabinetul de la Tokyo a anuntat vineri ca Produsul Intern Brut pe trimestrul al doilea a inregistrat un declin trimestrial de 0,7 procente si un declin anual de trei procente, mult peste estimarile initiale care prognozau un declin anual de 2,4 procente.

Este primul declin al PIB-ului Japoniei din ultimele patru trimestru si cel mai mare declin anual dupa scaderea de 4,5 procente inregistrata in trimestrul iulie-septembrie 2001, cand economia japoneza a fost afectata de colapsul sectorului tehnologic. Revizuirea in scadere, fata de cifrele initiale, a fost atribuita in principal exporturilor slabe si diminuarii cheltuielilor de capital, care potrivit celor mai recenti indicatori au inregistrat performante mai slabe fata de estimarile preliminare date publicitatii la data de 13 august. Potrivit cifrelor revizuite, cheltuielile de capital al companiilor au scazut cu 0,5 procente, fata de 0,2 procente cat s-a anuntat initial.

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru aproximativ 55 de procente din PIB, au scazut cu 0,5 procente. Exporturile au scazut cu 2,5 procente, fata de un declin de 2,3 procente cat s-a anuntat initial, iar importurile au scazut cu 2,6 procente. Exporturile nete au sters 0,1 puncte procentuale din PIB, aceasta find prima contributie negativa a exporturilor in ultimii trei ani. Ministrul japonez de Finante, Bunmei Ibuki, a apreciat ca economia japoneza a intrat in declin ca urmare a incetinirii economie globale dupa criza creditului.

"Managerii de companii sunt preocupati de evolutia economiei in perioada urmatoare si astfel nu vor majora cheltuielile de capital", a declarat Ibuki. Economisti se asteapta ca incetinirea economiei japoneze sa se prelungeasca si in 2009 pe masura ce incetinirea economiei americane se extinde si in Asia, regiune unde Japonia livreaza jumatate din exporturile sale. Starea economiei urmeaza sa fie o chestiune cruciala in campania pentru desemnarea unui nou prim-ministru dupa ce premierul Yasuo Fukuda si-a anuntat brusc demisia la inceputul acestei luni. Se asteapta ca partidul la guvernare sa desemneze un nou lider in scurt timp.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Economiile din Europa de Est vor incetini, dar vor evita recesiunea sau prabusirea monedelor

Economiile Romaniei, Ucrainei, Serbiei, Bulgariei si Croatiei, cu deficite de cont curent curent mari, ar putea incetini, dar vor evita intrarea intr-o recesiune grava si prelungita sau prabusirea monedelor nationale, a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglöf.In anii "90, mai multe economii emergente, cu deficite reduse, au trecut prin crize ale balantei de plati.

Investitorii nu au mai fost dispusi sa finanteze diferentele, ceea ce a condus la deprecierea rapida a monedelor nationale si la incetinirea semnificativa a dezvoltarii economice, care au durat mai multi ani, comenteaza Wall Street Journal.Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Adunarea Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare a aratat ca statele din Europa de Est, care au in continuare deficite de cont curent ridicate, se confrunta cu o ajustare "inevitabila" care va fi sub forma unei "recesiuni profunde" sau a unei "devalorizari mari"."Nu spun ca vor evita neaparat o ajustare brusca, dar nu prevad aceasta evolutie.

Nu se afla in scenariul de baza", a afirmat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).Unul dintre factorii care vor sustine increderea investitorilor este faptul ca unele state sunt membre ale Uniunii Europene (UE). Romania si Bulgaria au aderat la blocul comunitar in 2007, in timp ce Croatia si Serbia vor sa devina membrii ai UE.De asemenea, bancile straine detin cote de piata substantiale in multe din statele din regiune, ceea ce ar trebui sa asigure ca finantarea internationala nu se va opri brusc."Exista multi factori care compenseaza deficientele la nivel macroeconomic. Unul este legatura cu UE, care este foarte puternica in unele state.

De asemenea, prezenta bancilor straine a reprezentat un factor pozitiv", a declarat Berglöf.Statele cu deficite de cont curent ridicate au fost vulnerabile in special in contextul turbulentelor din domeniul politic local.BERD a fost infiintata in anul 1991 pentru a sustine fostele state comuniste din estul Europei, aflate in tranzitie catre economii de piata prin dezvoltarea sectorului privat de investitii.

Institutia considera ca statele din regiune care se confrunta cu un deficit ridicat de cont curent vor evita probabil o criza, dar s-ar putea confrunta cu incetinirea economiei sau chiar cu o recesiune de scurta durata.Berglöf anticipeaza ca economiile multor state din regiune vor urma exemplu Estoniei, care s-a confruntat de asemenea cu un deficit de cont curent mare pentru mai multi ani. Estonia, Letonia si Danemarca au fost singurele tari membre ale Uniunii Europene (UE) care au anuntat oficial recesiune economica. Pentru a intra in recesiune, PIB-ul unui stat trebuie sa inregistreze doua scaderi trimestriale consecutive ale economiei. "Am analizat fiecare stat in parte.

In unele, este mai probabil ca economiile sa se confrunte cu o ajustare de genul celor vazute in statele Baltice decat cu o evolutie asemanatoare crizelor din Asia si Rusia", a spus Berglöf.Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut in primul semestru cu 8,48%, la 7,98 miliarde de euro, avans mult mai redus decat in primul semestru al anului trecut, cand valoarea indicatorului s-a dublat, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Comisia Europeana estimeaza ca deficitul de cont curent se va adanci in acest an la echivalentul a 16,1% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 14% din PIB in 2007, plasand astfel Romania pe locul locul trei in UE dupa nivelul acestui indicator macroeconomic. Conform, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza, pentru 2008, un deficit de cont curent de 13,6% din PIB, pondere in scadere fata de anul trecut, cand s-a situat la 14% din PIB. Institutia anticipeaza reducerea treptata a deficitului de cont curent pana la 8,2% din PIB in 2013, potrivit prognozei de primavara.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

BEI finanteaza transportul public din Oradea

Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat, vineri, cu municipalitatea oradeana un contract de imprumut de 16,35 milioane de euro pentru co-finantarea modernizarii transportului public din Oradea, conform Agerpres. Primaria Oradea este prima autoritate publica din tara care beneficiaza, direct, de credit din partea BEI, fara garantii guvernamentale. Imprumutul este contractat de municipiul Oradea, beneficiarul final fiind Regia Autonoma Oradea Transport Local (OTL), si va fi utilizat pentru finalizarea achizitiei a zece tramvaie cu podea ultra-joasa Siemens, demarata de municipiu anul trecut, si pentru cumpararea a 20 de autobuze Mercedes de noua generatie.

Noile mijloacele de transport asigura un confort sporit pentru pasageri, faciliteaza accesul persoanelor cu dizabilitati, prezinta un mai mare grad de siguranta si sunt putin poluante - scad emisiile de CO2 si poluarea fonica. "Prin imprumutul acordat municipiului Oradea, BEI a confirmat prioritatea pe care o acorda finantarii directe a autoritatilor publice locale in noile state membre ale Uniunii Europene.

Prin acordarea de resurse financiare pentru dezvoltarea regionala direct autoritatilor locale, in particular pentru modernizarea infrastructurii de transport municipal, banca vine in intampinarea nevoilor locale de investitii care au ca efect imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor si cresterea competitivitatii regiunii", a declarat Matthias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele BEI responsabil cu operatiunile din Romania. El a spus ca BEI doreste sa finanteze transportul public in Europa, la fel si proiectele de mediu si energie nepoluanta. Municipalitatea oradeana a demarat negocierile cu BEI la sfarsitul anului 2007.

"Oradea este primul oras din tara care a reusit sa primeasca direct, fara garantii de stat, un imprumut de la BEI, fiind un model la nivel national. Discutiile Guvernului cu BEI s-au purtat in scopul incurajarii acestor actiuni la nivel local, ceea ce se va concretiza si in alte relatii de cooperare cu alte municipalitati", a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat pentru trezorerie si finante publice externe din Ministerul Economiei. Imprumutul va fi contractat pe o perioada de 13 ani, cu o perioada de gratie de trei ani. Rata dobanzii la acest imprumut va fi Euribor + 0,2 la suta pe an, ceea ce inseamna in acest moment 5,3 la suta.

Fosta municipalitate a mai contractat un imprumut pentru cele 10 tramvaie, care costa 2,7 milioane de euro garnitura, de la Dexia Kommunalkredit Bank AG, in martie 2008, in valoare de 26,3 milioane de euro, pentru a putea plati prima rata. Creditul a fost luat la o dobanda de Euribor + 1,5%, ceea ce inseamna peste 6%. Primarul Bolojan preciza joi, intr-o conferinta de presa, ca imprumutul de la BEI este unul foarte bun, pentru ca are dobanzi foarte avantajoase. "Eu am criticat decizia strategica pe care a luat-o fosta conducere a primariei de a cumpara tramvaie noi la un cost global prea mare.

Eu spun si acum ca suntem responsabili si ca un contract incheiat trebuie dus pana la capat daca nu sunt conditii de reziliere a lui. Cred ca existau alte oportunitati de a aduce dezvoltare in Oradea si ca achizitia tramvaielor noi putea fi amanata 5-10 ani, pana cand Oradea ar avut venituri bine asezate", spunea, joi, primarul Bolojan. Primul tramvai Siemens a fost inaugurat in 23 aprilie. In prezent, circula trei asemenea tramvaie, urmand ca pana in decembrie firma constructoare sa mai aduca alte trei garnituri, iar celelalte patru, in luna mai 2009.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...