Ropharma: Profit net de 413.247 lei

Societatea brasoveana Ropharma a inregistrat, in primele noua luni ale anului in curs, un profit net de 413. 247 lei, dupa ce anul trecut a raportat o pierdere neta de 71. 275 lei, informeaza un comunicat al companiei, remis duminica AGERPRES. De asemenea, in primele noua luni ale lui 2008, societatea a inregistrat o cifra de afaceri de peste 58,05 milioane de lei, in crestere fata de cea obtinuta in 2007 in acelasi interval, de 42,12 milioane de lei.

Potrivit companiei, aceste rezultate se datoreaza in special cresterii veniturilor din exploatare, de la 43,29 milioane de lei, in 2007, la 59,21 milioane de lei, anul acesta, pe fondul reducerii cheltuielilor financiare de la 1,84 milioane de lei (2007), la 1,49 milioane de lei (2008). Administratorul societatii, Alin Radasanu, a apreciat ca o crestere a capitalului social cu 2,55 milioane de lei, realizata in trimestrul doi, a contribuit intr-o mare masura la realizarea indicatorilor prevazuti in bugetul de venituri si cheltuieli.

"Am fost mai eficienti in alocarea resurselor, fapt reflectat in cresterea veniturilor financiare cu sapte la suta si a reducerii cheltuielilor financiare cu 24 la suta. Acest fapt este putin cam atipic pentru aceasta perioada, cand lichiditatea unei companii este influentata puternic de contextul macroeconomic", a precizat el. Recent, Consiliul de Administratie al Ropharma Brasov a anuntat convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor in data de 17 decembrie, pentru aprobarea fuziunii prin absorbtie cu societatile Farmaceutica Aesculap, Medica Bacau si Global Pharmaceuticals Brasov.

De asemenea, AGEA are pe ordinea de zi aprobarea efectelor fuziunii prin absorbtie, respectiv dizolvarea fara lichidare a societatilor Farmaceutica Aesculap, Global Pharmaceuticals si Medica si transmiterea universala a patrimoniului acestora catre societatea absorbanta, in schimbul atribuirii de actiuni nou emise de Ropharma. In urma fuziunii, capitalul social al companiei Ropharma se va majora de la 3,9 milioane de lei la 12,6 milioane de lei. Ropharma Brasov are ca obiect de activitate distributia produselor farmaceutice atat prin farmaciile proprii cat si din depozit.



Citeste mai mult...

CNA, sesizat in legatura cu reportajul HotNews.ro despre campania electorala pe TV

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a adresat o scrisoare Consiliului National al Audiovizualului prin care solicita acestui for sa analizeze "masura in care dezvaluirile facute de publicatia Hotnews in articolul Am negociat pentru un candidat. Cum apari la un show TV cu 5. 000 sau 20. 000 de euro pot proba o posibila incalcare a legislatiei audiovizuale in vigoare si, in special, a deciziei CNA care reglementeaza reflectarea campaniei electorale in audiovizual".

Scrisoarea AW-AMP, adresata sambata CNA:Catre: Consiliul National al AudiovizualuluiSubiect: Posibila incalcare a legislatiei audiovizuale in acoperirea campaniei electorale - dezvaluirile facute de HotnewsActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), in calitatea sa de organizatie care apara dreptul la libertatea de exprimare si libertatea de informare, solicita Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze masura in care dezvaluirile facute de publicatia Hotnews in articolul "Am negociat pentru un candidat. Cum apari la un show TV cu 5. 000 sau 20.

000 de euro" pot proba o posibila incalcare a legislatiei audiovizuale in vigoare si, in special, a deciziei CNA care reglementeaza reflectarea campaniei electorale in audiovizual. Cu aceasta ocazie, atragem atentia asupra formatului si modalitatii de evidentiere a emisiunilor electorale de promovare de catre televiziuni. Consideram ca, in campaniile electorale viitoare, atunci cand vor decide sa isi foloseasca emisiunile informative de dezbatere (cunoscute publicului ca atare) drept emisiuni electorale de promovare, televiziunile ar trebui sa fie obligate sa informeze publicul depre schimbarea statutului emisiunii prin semne distincte.

Caracteristica electorala adaugata titlului emisiunii nu este de ajuns. In opinia noastra, aceasta nu scoate in evidenta statutul de emisiune electorala de promovare pe bani, ci doar caracterul electoral al temelor dezbatute. Speram ca CNA sa faca toate eforturile necesare pentru a se asigura ca publicul a fost informat corect in timpul campaniei electorale. Va multumim. Departamentul FreeExDepartamentul Cercetare si Educatie MediaActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei



Citeste mai mult...

Times: Microsoft vrea divizia de cautare a Yahoo! pentru 20 miliarde de dolari

Microsoft vrea sa cumpere divizia de cautare a companiei Yahoo!, parte a unei tranzactii extrem de complexe, evaluata de cotidianul britanic Times la 20 de miliarde de dolari. Parte componenta a tranzactiei ar fi si impunerea de catre Microsoft a unui nou management la Yahoo!, in fruntea caruia sa se afle Jonathan Miller, ex-CEO AOL, si Ross Levinsohn, fost sef al Fox Interactive Media. Managementul Yahoo! este supus unor presiuni crescinde din partea actionarilor dupa ce a respins ultima oferta de preluare din partea Microsoft, cifrata la 47,5 miliarde de dolari.

Ca urmare a acestor presiuni, Jerry Yang, co-fondator Yahoo, a anuntat in urma cu aproape doua saptamini ca va demisiona din functia de CEO al companiei. Yang a fost unul dintre cei mai inversunati adversari ai tranzactiei Yahoo!-Microsoft.

a urmare a acestor presiuni, Jerry Yang, co-fondator Yahoo, a anuntat in urma cu aproape doua saptamini ca va demisiona din functia de CEO al companiei. Yang a fost unul dintre cei mai inversunati adversari ai tranzactiei Yahoo!-Microsoft.



Citeste mai mult...

Cum se naste, cat costa si cum se ingroapa o criza bancara?

Nu intotdeauna injectia de lichiditate din partea bancilor centrale, celor cu probleme, rezolva criza bancara. In 55 la suta dintre cazuri, criza bancara coincide cu o criza a monedei locale si doar in 11% dintre cazuri problemele din sistemul bancar au legatura cu o “debt crisis”. Macroeconomic, in cazul celor mai recente 42 de crize bancare, in anul anterior izbucnirii crizelor, deficitele fiscale erau in medie de 2% in majoritatea cazurilor, deficitele de cont curent depaseau 4% din PIB-ul statelor, iar creditele neperformante erau, cu mici exceptii, de peste 10% din totalul creditelor, scrie Dan Popa pe blogul sau.

De regula, statele afectate de crize bancare aveau un regim institutional de slaba calitate, iar drepturile debitorilor au un coeficient de 1,8 pe o scara de la 1 la 4. Ca reactii la criza, in 71 la suta dintre cazuri s-a mers pe ideea injectiei de lichiditate. Unele state au trecut la inghetarea depozitelor, in vreme ce altele au declarat “vacanta bancara”. Inghetarea depozitelor a variat si ea, cea mai lunga perioada fiind cea implementata prin planul Bonex, in Argentina. Metoda nu este deloc recomandata deoarece aduce pierderi si chiar tensiuni sociale.

Cat despre “vacanta bancara”, folosita in unele situatii de criza, ea e binevenita pana la punerea la punct a unui plan riguros de salvare. Am primit aseara pe mail un studiu foarte bun publicat de FMI, legat de crizele bancare, din care am citat cele de mai sus. Cum au inceput, cum s`au concretizat, care erau parametrii macro ai statelor in anul anterior izbucnirii crizei, cum au reactionat statele… pe scurt o baza de date foarte utila. Este, din cate stiu, cea mai buna baza de date pentru studiul crizelor bancara, inclusiv episodul crizei izbucnite in 2007 in SUA. Pentru cei pasionati, pot citi studiul aici. Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

Cuvinte cheie: criza, bancara, cazuri


Citeste mai mult...

MDLPL lanseaza cererea de proiecte pentru dezvoltarea urbana

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor lanseaza, saptamana viitoare, cererea deschisa de proiecte, pentru Axa 1 a Regio-Programul Operational Regional "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere", domeniul major de interventie 1. 1. "Planuri integrate de dezvoltare urbana", sub-domeniul "Poli de crestere", informeaza Agerpres. Potrivit unui comunicat al MDLPL, alocarea financiara orientativa disponibila pentru polii de crestere, pentru perioada 2007-2013 este de 509,38 milioane euro.

Pentru Nord Est (Iasi) a fost alocata suma de 91,21 milioane lei, pentru Sud Est (Constanta) - 74,05 milioane lei, pentru Sud (Ploiesti) - 79,53 milioane lei, pentru Sud Vest (Craiova) - 78,30 milioane lei, pentru Vest (Timisoara) - 57,79 milioane lei, Nord Vest (Cluj Napoca) - 67,57 milioane lei, pentru Centru (Brasov) - 60,92 milioane lei.

In cadrul acestui sub-domeniu, vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban), precum si dezvoltarea durabila a mediului de afaceri, reabilitarea infrastructurii sociale. Aceasta cerere deschisa se adreseaza celor sase municipii desemnate ca poli de crestere - Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara.

Solicitanti eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale la nivel judetean sau din mediul urban, asociatii pentru dezvoltare intercomunitara, parteneriate intre unitatile administrativ teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale). Incepand cu data de 5 decembrie 2008, cele sapte Agentii pentru Dezvoltare Regionala pot primi cereri de finantare. Pana la aceasta data, au fost lansate cererile de proiecte pentru subdomeniile "Centre urbane" si "Poli de dezvoltare urbana".

In cadrul sub-domeniului "Centre urbane", vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban), precum si dezvoltarea durabila a mediului de afaceri si reabilitarea infrastructurii sociale. Aceasta cerere deschisa de proiecte se adreseaza centrelor urbane, respectiv oraselor/municipiilor cu peste 10. 000 de locuitori.

Alocarea financiara disponibila pentru aceasta prima cerere de proiecte este de 503,60 milioane euro pentru perioada 2007 - 2013. Solicitantii eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale din mediul urban, parteneriate intre acestea sau asociatii de dezvoltare intercomunitara. Potrivit MLPDL, pentru sub-domeniul "Centre urbane", cele opt Agentii pentru Dezvoltare Regionala pot primi cereri de finantare pana pe data 31 martie 2009.

In cadrul sub-domeniului "Poli de dezvoltare urbana", vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban), dezvoltarea durabila a mediului de afaceri, reabilitarea infrastructurii sociale.

Aceasta cerere deschisa se adreseaza celor 13 orase/municipii desemnate ca poli de dezvoltare urbana - Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Targu Mures. Alocarea financiara orientativa disponibila pentru aceasta prima cerere de proiecte este de 248,51 milioane euro pentru perioada 2007 - 2013. Solicitanti eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale ale celor 13 poli de dezvoltare urbana, parteneriate intre acestea si judet, sau asociatii de dezvoltare intercomunitara in care acestea sunt membri.

Pentru sub-domeniul Poli de dezvoltare urbana", cele sapte Agentii pentru Dezvoltare Regionala pot primi cereri de finantare, incepand cu data de 2 decembrie 2008.



Citeste mai mult...

Grupul bancar italian Alior se extinde pe piata poloneza

Grupul bancar italian controlat de Carlo Tassara se extinde pe piata din Polonia, in ciuda crizei financiare globale. Alior tinteste deschiderea a 200 de agentii, o cota de piata de 4% si un target de un milion de clienti, scrie Dan Popa, pe blogul lui. Grupul aduce pe piata din Polonia si servicii in premiera, cum ar fi 'depozitul de-o noapte', prin care clientii (de regula companii sau institutii de stat) isi transfera pe timpul noptii excesul de lichiditate din contul curent intr-un cont de economii, remunerat superior, iar dimineata acestea se reintorc in contul curent impreuna cu dobanda generata.

Pe segmentul creditului de consum, dobanzile nu sunt foarte interesante pentru piata poloneza (18% dobanda nominala, fata de media de 12%). Alior, de regula, se limiteaza la a detine actiuni sau parti sociale la alte companii sau banci, analistii polonezi fiind destul de sceptici cu privire la acest model de business, mai ales in actualele conditii de criza. Acestia spun ca, nedispunand de o baza solida de clienti, ca si in cazul altor grupuri bancare din Polonia, Alior ar putea sa inregistreze pierderi pe o perioada mai lunga decat cea bugetata (3 ani). Comenteaza pe Dan Popa's weblog.

e segmentul creditului de consum, dobanzile nu sunt foarte interesante pentru piata poloneza (18% dobanda nominala, fata de media de 12%). Alior, de regula, se limiteaza la a detine actiuni sau parti sociale la alte companii sau banci, analistii polonezi fiind destul de sceptici cu privire la acest model de business, mai ales in actualele conditii de criza. Acestia spun ca, nedispunand de o baza solida de clienti, ca si in cazul altor grupuri bancare din Polonia, Alior ar putea sa inregistreze pierderi pe o perioada mai lunga decat cea bugetata (3 ani). Comenteaza pe Dan Popa's weblog.

Cuvinte cheie: piata, polonia, alior


Citeste mai mult...

Franta va adopta un plan de stimulare a economiei

Presedinte Frantei Nicolas Sarkozy va dezvalui saptamana viitoare un plan de stimulare a economiei si in special a industriei auto, in valoare de 19 miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari), transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Franta va acorda "eco-imprumuturi", fara dobanda, pentru renovarea locuintelor in mod ecologic. Banii vor fi pusi la dispozitie in 2009, a anuntat seful statului francez. Separat, el a mentionat si planul de sprijinire a sectorului auto si a altor industrii. "Nu voi lasa industria auto sa cada. O tara are nevoie de industria sa.

Fara industrie, nu exista servicii", a declarat vineri Sarcozy, aflat in vizita la Meaux, un oras situat la aproximativ 40 de kilometri de Paris. Comisia Europeana a prezentat miercuri un ambitios plan de relansare economica a Uniunii Europene, costurile implementarii masurilor continute in acest plan fiind estimate la 200 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,5 la suta din Produsul Intern Brut al UE.

Planul de relansare are doua elemente centrale: in primul rand, masuri de stimulare fiscala pe termen scurt pentru impulsionarea cererii, protejarea locurilor de munca si redarea increderii consumatorilor, iar in al doilea rand, "investitii inteligente" pentru a determina cresterea economica. Principiul fundamental ce uneste aceste doua elemente il reprezinta solidaritatea intre statele membre si echitatea sociala.

lanul de relansare are doua elemente centrale: in primul rand, masuri de stimulare fiscala pe termen scurt pentru impulsionarea cererii, protejarea locurilor de munca si redarea increderii consumatorilor, iar in al doilea rand, "investitii inteligente" pentru a determina cresterea economica. Principiul fundamental ce uneste aceste doua elemente il reprezinta solidaritatea intre statele membre si echitatea sociala.

Cuvinte cheie: plan, auto, miliarde


Citeste mai mult...

Romania va primi un avans din fondurile europene

Romania va primi fonduri europene in avans pentru intervalul 2007-2009 in valoare totala de 1,82 miliarde euro, cea mai mare parte a acestei sume - 768,52 milioane euro - reprezentand avansul numai pentru anul 2009, a anuntat, joi, Comisia Europeana, conform Agerpres. Initial, anul viitor tara noastra trebuia sa primeasca in avans 515,30 milioane euro din fondurile alocate prin Politica de Coeziune a UE. In urma suplimentarilor propuse de Comisiei prin Planul de relansare economica prezentat miercuri, aceasta suma a ajuns la 768. 521. 468 euro.

Intr-o conferinta de presa organizata joi, comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, a indemnat statele membre UE sa profite de flexibilitatea oferita de Comisie, care permite cresterea gradului de cofinantare a proiectelor cu fonduri europene chiar pana la 100% in 2009, urmand ca dupa ce criza economica va fi depasita, sa se revina la grade de cofinantare mai mici. Referindu-se in special la Romania, dar si la celelalte noi state membre, comisarul Hübner a sugerat ca ar putea fi adoptata si o alta strategie in ceea ce priveste alocarea fondurilor europene.

"In special in noile state membre vedem ca acest grad ridicat de cofinantare nu este folosit, deoarece ele prefera sa aiba o contributie nationala mai mare, pentru a putea utiliza fondurile europene pentru mai multe proiecte. Desigur, si aceasta este o tactica, dar se poate adopta si o strategie diferita: mai putine proiecte, insa mai concentrate si cu un grad mai mare de cofinantare de la bugetul UE. Aceasta este o flexibilitate pe care statele membre o pot folosi, pentru a creste numarul de proiecte cu o contributie europeana mai mare", a explicat Danuta Hubner.

In special in noile state membre vedem ca acest grad ridicat de cofinantare nu este folosit, deoarece ele prefera sa aiba o contributie nationala mai mare, pentru a putea utiliza fondurile europene pentru mai multe proiecte. Desigur, si aceasta este o tactica, dar se poate adopta si o strategie diferita: mai putine proiecte, insa mai concentrate si cu un grad mai mare de cofinantare de la bugetul UE. Aceasta este o flexibilitate pe care statele membre o pot folosi, pentru a creste numarul de proiecte cu o contributie europeana mai mare", a explicat Danuta Hubner.

Cuvinte cheie: europene, euro, membre


Citeste mai mult...

Inflatia a incetinit brusc la 2,1%

Rata anuala a inflatiei in zona euro (EA15) s-a situat, in luna noiembrie 2008, la nivelul de 2,1 procente, conform unei estimari preliminare publicata vineri de Oficiul european de Statistica (Eurostat). Analistii intervievati de Dow Jones Newswires se asteptau la o incetinire mai modesta, pana la 2,4 la suta, in conditiile in care, in octombrie 2008, rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 3,2 procente. O rata anuala a inflatiei de 2,1 procente reprezinta cea mai scazuta rata a inflatiei inregistrata in zona euro dupa luna septembrie 2007, cand indicele preturilor de consum a atins 2,1 procente, depasind pentru prima data din vara lui 2006 pragul de doi procente.

Pe fondul scaderii pretului la carburanti, rata inflatiei in zona euro a scazut continuu in ultimele luni la 3,8 la suta in luna august, apoi la 3,6 la suta in septembrie si la 3,2 la suta in octombrie. Aceasta dupa ce in lunile iunie si iulie 2008 rata anuala a inflatiei a crescut pana la patru la suta, un record de la crearea zonei euro in 1999. In prezent se pare ca inflatia se apropie din nou, pentru prima data in ultimele 14 luni, de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene, care vrea sa mentina sub doua procente cresterea preturilor in cele 15 state membre ale Uniunii Europene care au aderat la moneda euro.

Cifra comunicata vineri de Eurostat este una preliminara si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii o a doua estimare revizuita la data de 17 decembrie 2008, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele, conform AGERPRES.

Consiliul guvernatorilor de la Banca Centrala Europeana se reuneste saptamana viitoare iar majoritatea economistilor se asteapta la o reducere a dobanzii de referinta cu cel putin 0,50 puncte, avand in vedere scaderea semnificativa a vanzarilor cu amanuntul si a sentimentului de incredere in luna noiembrie, la care se adauga cifrele publicate astazi privind scaderea brusca a inflatiei. Potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeana, increderea managerilor de companii si a consumatorilor din Uniunea Europeana in climatul economic actual a scazut in luna noiembrie 2008 la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani.

Daca se adauga la acest lucru si faptul ca vanzarile cu amanuntul au scazut timp de sase luni in continuu si ca inflatia se apropie de pragul tinta, BCE ar urma sa reduca dobanda de referinta de la 3,25 de procente in prezent pana la 2,75 de procente si chiar mai mult. Toate marile banci centrale din lume au redus recent costul creditului in incercarea de a contracara incetinirea activitatii economice ca urmare a crizei financiare globale.



Citeste mai mult...

Business report: In ce faza se afla economia? Aurul si petrolul ne pot spune; Top-managerii romani au bugete de calatorie de pana la 5.000 de euro; Nu vreau la Biroul de Credit!, iar Volkswagen Scirocco este masina anului la Top Gear

Isarescu: Crestere economica intre 3% si 6% in 2009. Romania va avea, si in anul 2009, crestere economica. "Activitatea economica va slabi si va fi o crestere economica, probabil, intre 3% si 6%, depinzand foarte mult de cat de inteleapta va fi componenta politica si cat de corect va fi diagnosticul", a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citeaza Capital. Nu vreau la Biroul de Credit! Cand te stii dator la banca si fara sanse prea mari de a castiga la Loto si-a plati creditul la timp, numele Biroului de Credit iti suna la fel de melodios ca tunetul, citim pe Solvabil. ro.

Poti fi sigur ca te afli printre „norocosii finalisti” din baza de date a Biroului daca: 1. ai „uitat”/ chiar ai uitat / nu ai stiut ca trebuia sa treci pe la banca in 30 de zile de la ultima scadenta si. . . 2. datorezi bancii cel putin 10 lei. . . Croitoru: Majorarea impozitelor este inevitabila daca Guvernul vrea masuri de sprijinire a economiei.

Cresterea impozitelor pare inevitabila daca noul guvern va dori sa sprijine economia reala cu resurse de la buget, in conditiile in care deficitul bugetar se va apropia de 3% din PIB la finalul lui 2008, dar masura ar veni destul de tarziu, a declarat consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, citat de Business Standard. In ce faza se afla economia? Aurul si petrolul ne pot spune. Astfel, in perioade de expansiune economica investitorii prefera petrolul, si implicit riscurile aduse de acesta, in vreme ce in recesiune aurul este activul favorit, investitorii simtind nevoia unei stabilitati si neacceptand riscurile.

Coeficientul de corelatie evidentiaza practic legatura dintre doua active, modul in care unul dintre ele reactioneaza la evolutia celuilalt. O corelatie pozitiva indica acelasi sens de evolutie pentru ambele active, in vreme ce o corelatie negativa indica o legatura inversa, scrie Ziarul Financiar. Top-managerii romani au bugete de calatorie de pana la 5. 000 de euro. Cateva din principalele agentii de turism axate pe segmentul corporate au estimat, pentru DailyBusiness. ro, bugetele de travel ale companiilor din Romania si ce facilitati cauta top managerii la hotelurile unde se cazeaza.

Calatoriile de afaceri ale oamenilor din top managementul companiilor din Romania au bugete cuprinse intre 800 si 5. 000 euro, iar calatoriile celor din middle management - intre 400 si 2. 500 euro. Cea mai mare centrala solara din Europa de Est se construieste in Bulgaria. Pana cand vom pune accentul si pe energia solara, ne-au luat-o inainte bulgarii. Astfel, cea mai mare centrala de energie solara din regiune va fi construita in tara vecina, mai exact langa satul Paunovo din apropierea Sofiei. In cifre, "parcul solar", cum este denumit de presa bulgara, va acoperi o suprafata de 45 de hectare, va contine 13. 000 de panouri care vor avea o putere instalata de 1.

250 de megawati/an, scrie Capital. Un important dezvoltator imobiliar din Spania, Habitat, intra in insolventa. Dezvoltatorul imobiliar spaniol Habitat, unul din cei mai mari din aceasta tara, a cerut justitiei sa-l declare in insolventa, din cauza unei datorii de 2,3 miliarde de euro. Habitat, care avea la inceputul anului active estimate la 3 miliarde de euro, a avut o pierdere neta de 444 de milioane de euro in 2007 si se afla in dificultate de mai multe luni, anunta The Money Channel. Preturi cu circa 20. 000 de euro mai mici la apartamentele din Capitala.

Apartamentele de trei camere din Capitala s-au ieftinit cu 15% de la inceputul anului pana in aceasta luna, pretul mediu pe metru patrat la locuintele construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1. 686 de euro, potrivit indexului imobiliar al Ziarului Financiar. Bancherii se asteapta ca locuintele sa se ieftineasca in continuare. Bancherii se asteapta intr-o proportie covarsitoare, aproape identica celei de la finele lui 2007, ca locuintele sa continue sa devina din ce in ce mai ieftine, conform unui sondaj de opinie realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in randul institutiilor financiare, scrie Gandul. 5. 000 de metri patrati de acoperis se transforma anual in gradini.

Piata locala a amenajarilor de "acoperisuri verzi" se ridica la circa 2 milioane de euro, spune, intr-un interviu pentru DailyBusiness. ro, Alexandru Banyai, managerul companiei Acum Com din Capitala, care a introdus in portofoliul sau de activitati si serviciul de green-roof-uri (terase/gradini verzi pe cladiri - n. r. ). El a vorbit despre diferentele dintre piata locala si cea din strainatate, dar si despre costurile realizarii unei astfel de amenajari. Milionar din sticksuri. Patronul firmei "Croco", posesorul unei averi de 30 milioane de euro, s-a antrenat in tinerete cu Nadia Comaneci.

Dupa Revolutie si-a propus sa faca bani si s-a apucat mai intai de comert.

In 1994 a deschis o fabrica de sticksuri si biscuiti, iar acest pariu cu economia de piata s-a dovedit a fi castigator, scrie Romania libera. Mari publisheri renunta la publicatii. Dupa retragerea de pe piata din Grecia, publisherul german Gruner + Jahr, divizie a conglomeratului Bertelsmann, va inchide, incepand cu anul urmator, revista Park Avenue, lansata in 2005 ca un lunar dedicat povestilor despre personalitati din politica, business , arta, precum si subiectelor de lifestyle, design . Publisherul intentioneaza sa renunte si la editia olandeza a revistei People Gala, scrie Business Standard.

Veniturile posturilor radio scad vertiginos.

Piata radio americana sta sub semnul unui paradox: in timp ce audientele posturilor cresc, volumele de publicitate scad simtitor. Astfel, conform Biroului de Publicitate Radio, publicitatea pe aceasta piata a scazut in luna octombrie cu 10% fata de aceeasi luna a anului trecut. Este a 18-a luna de declin, scrie Adevarul. Turcia face rost de 822 milioane de euro din vanzarea licentelor 3G. Intr-o perioada in care banii sunt din ce in ce mai necesari, iar tari din diverse colturi ale lumii incep sa anunte ca au nevoie de bani, Turcia a reusit sa faca rost de aproape un miliard de euro.

Statul turc a vandut trei licente de telecomunicatii 3G, pentru care a incasat de la cei trei operatori din piata un total de 822 milioane de euro, scrie Capital. Google: Aplicatia de cautare vocala pentru iPhone incalca regulile Apple. Un purtator de cuvant de la Google a confirmat faptul ca noul sistem de cautare vocala al companiei, pentru iPhone, incalca termenii Software Development Kit (SDK) de la Apple. Insa exista inca voci care inca se intreaba de ce versiunea actualizata a aplicatiei Google Mobile apare inca pe App Store, scrie Chip. ro. Prima licenta WiMAX, adjudecata.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a primit una dintre cele trei licente WiMAX, tehnologie care permite furnizarea de internet fara fir de mare viteza pe arii extinse, de pana la 65 de kilometri, cu o singura antena. Operatorul va detine licenta 3 ani si va plati 2 milioane de euro, anunta Evenimentul Zilei. Primele imagini oficiale cu Mini R57 cabrio. Mini a publicat primele imagini cu noul Mini R57 decapotabil, care va fi pezentat publicului, in premiera, in luna ianuarie, la salonul auto de la Detroit. Masina va ajunge la dealeri in martie anul viitor. Preturile pentru Mini Cooper cabrio pornesc de la aproximativ 19. 130 euro, iar pentru Mini Cooper S de la 22.

720 euro, scrie StiriAuto. ro. Volkswagen Scirocco este masina anului la Top Gear. Sportiva nemtilor a fost declarata "Masina Anului" de catre redactorii prestigioasei reviste britanice Top Gear. Supranumit "modelul exotic al unui om obisnuit", Volkswagen Scirocco a reusit sa se impuna in fata unei concurente puternice. Versiunile cele mai apreciate au fost cele propulsate de unitatea 2. 0 litri TSI si 2. 0 litri TDI, de 200 respectiv 140 de cai putere, scrie Automarket. ro.

Cuvinte cheie: euro, scrie, 000


Citeste mai mult...

Suedia a intrat in recesiune

Suedia a intrat in recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut al acestei tari a inregistrat un declin de 0,1% in ultimele doua trimestre, a anuntat vineri Biroul suedez de Statistica (SCB), citat de AFP. Decizia vine dupa ce SCB a revizuit in sens negativ datele pentru trimestrul al doilea, dupa ce initial a anuntat ca PIB-ul nu a inregistrat nicio modificare. Potrivit datelor Biroului de Statistica din Suedia, PIB-ul a ramas nemodificat in cel de-al treilea trimestru. In perioada iulie-septembrie, consumul populatiei a scazut cu 0,2%, acesta fiind primul regres din 2001. In acelasi timp, cheltuielile guvernamentale au crescut cu 2,2%.

Suedia urmeaza altor state si teritorii care au anuntat ca au intrat in recesiune: Germania, Italia, Hong Kong, Irlanda, Japonia si Zona euro.

uedia urmeaza altor state si teritorii care au anuntat ca au intrat in recesiune: Germania, Italia, Hong Kong, Irlanda, Japonia si Zona euro.


Citeste tot articolul Suedia a intrat in recesiune

Citeste mai mult...

Leul s-a apreciat vineri in fata principalelor valute. Euro a fost cotat la 3,7794 lei

Moneda nationala s-a apreciat puternic vineri, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) coborand cu 7,86 de bani, la 3,7794 lei pentru un euro. Leul s-a apreciat astfel cu peste 2%, dupa ce joi un euro era cotat la 3,8580 lei. Leul s-a apreciat constant din debutul sedintei interbancare, de la cotatii de peste 3,82 lei pentru euro, dealerii punand acest lucru pe seama unui jucator mare care vinde valuta. "Probabil ca este un vanzator mai mare de valuta, care a inceput sa vanda inca de ieri. Poate tot el a urcat piata, acum o coboara", a declarat Florin Tucneanu, dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), citat de NewsIn.

Cursul de referinta al BNR arata o apreciere a leului si in fata monedei americane, pana la 2,9387 lei pentru un dolar, de la 2,9809 lei pentru un dolar, cat era joi. Francul elvetian a fost cotat vineri la 2,4406 lei, cu 4,97 de bani mai putin decat joi, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,0854 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 3,1271 lei pentru 100 de yeni.

ursul de referinta al BNR arata o apreciere a leului si in fata monedei americane, pana la 2,9387 lei pentru un dolar, de la 2,9809 lei pentru un dolar, cat era joi. Francul elvetian a fost cotat vineri la 2,4406 lei, cu 4,97 de bani mai putin decat joi, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,0854 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 3,1271 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, apreciat, cursul


Citeste mai mult...

LIVE TEXT: 400 milioane lei, restantele IMM-urilor la banci UPDATE: "Unele banci sunt mai exigente decat reglementarile BNR" (Ion Dragulin, BNR)

Volumul restantelor IMM-urilor la banci s-a dublat in numai un an, de la 200 milioane lei in toamna anului 2007 la 400 milioane lei, in noiembrie 2008, potrivit datelor prezentate de Ion Dragulin, Director Directia de stabilitate financiara, BNR, in cadrul dezbaterilor EU-COFILE - ziua a IV-a. Principalele date prezentate de Ion Dragulin:Companiile se finanteaza in procent de 45% din afara tarii. Finantarea IFN reprezinta 6% din PIB si asigura 52% din totalul finantarii pentru populatie, in RON, in timp ce creditele bancare in RON reprezinta numai 40,4%. Comertul, serviciile si transporturile au o dinamica foarte mare.

Intensitatea creditarii pe corporatii este mai mica decat cea pentru IMM. Companiile, corporatiile sunt finantate masiv din exterior. Structura restantelor, dupa domenii de activitate: volumul in crestere rapida de tot: de la 0,2 miliarde RON la 0,4 miliarde RON in noiembrie 2008. In aceeasi tendinta sa incriu si restantele la credite acordate populatieiDoar 15% din IMM-uri apeleaza la banciSursele principale de finantare ale IMM-urilor sunt proprii actionari si creditele comerciale Efectele crizei: Este clar ca va fi ceva, nimeni nu stie cat de puternic se va simti.

Sentimentul general si alimentat de autoritati din alte tari ca epoca finantarilor bancare de la mama pe termen lung este trecuta. Inseamna ca, direct sau indirect, bancile sau subsidiarele din Romania sunt invitate sa faca un efort de substitutie.

Se poate constata viteza cu care bancile au trecut la o politica agresiva de atragere a depozitelor"Odata cu noul regulament de creditare va creste calitatea noilor portofolii"Regulamentul 11/2008 (noul regulament de creditare) marcheaza trecerea de la goana pentru cantitate la fuga dupa calitateunele banci sunt mai exigente decat regulamentul BNRnoile grade de indatorare sunt peste valorile efective practicate de banci in cazul clientilor cu risc mai miccererea catre carduri - poate fi produsul care se va dezvoltaMaterial in curs de actualizare



Citeste mai mult...

Riscul de credit ramane mare in Romania

Riscul de credit ramane ridicat in Romania si chiar dupa intrarea acesteia in zona euro, posibil in 2014, va avea un risc de credit mai accentuat decat in EU 15, deci si dobanzile la creditul pentru investitii va fi mai mari, a declarat, joi, pentru AGERPRES, economistul sef al Alpha Bank, Michael Massourakis, care a participat la un seminar pe probleme financiar-bancare, la Sinaia. "Dobanzile la credit vor scadea, dar vor scadea treptat, dupa intrarea in zona euro si cred ca in trei sau patru ani vor asista la o normalizare a situatiei in ce priveste creditarea. Comportamentul regulatorului pietei este foarte important.

Daca acesta va lasa mai mult capital la dispozitia bancilor, va creste si creditarea si se vor reduce si dobanzile. Dobanzile sunt diferentiate si in zona euro, in functie de gradul de risc. De exemplu, dobanzile la credite in Grecia sunt mai mari decat dobanzile la credite in Germania", a spus Massourakis. Economistul sef al Alpha Bank a apreciat ca perioada de recuperare va putea merge pana la 24 de luni. Acesta considera ca o usoara recuperare economica va incepe din 2010, in Rominia. .

Oficialul Alpha Bank a apreciat ca viitorul guvern ar trebui sa fie responsabil si sa mentina un deficit bugetar sub 3 la suta din PIB si a estimat pentru 2008-2010 un deficit bugetar de 2,7 la suta din PIB. Massourakis apreciaza o scadere a PIB-ului real in Romania cu 3,7 la suta in 2009, dupa care va creste cu 4,7 la suta in 2010. Consumul privat va scadea de la 9,5 la suta in 2008, la 3,7 la suta din PIB, in 2009, dupa care este posibila o crestere la 4 la suta, in 2010. Deficitul de cont curent este previzionat de Massourakis la 13 la suta din PIB, in 2009, si la 12,6 la sut, in 2010, iar cel comercial la 14 la suta, in 2009, si 12,5 la suta din PIB, in 2010.

Creditul catre sectorul privat va fi de 15 la suta din PIB, in 2009, si va scadea la 12,5 la suta din PIB, in 2010.

Cuvinte cheie: suta, 2010, dobanzile


Citeste mai mult...

Radu Ghetea, presedinte Asociatia Romana a Bancilor: "Discutiile legate de modificarea regulamentului de creditare ar putea dura cel putin o luna"

Acesta a mai detaliat si celelalte propuneri pe care ARB le-a transmis Bancii Nationale si Guvernului. Intre acestea se numara deductibilitatea fiscala a dobanzii la creditul ipotecar, eliminarea TVA la achizitia de locuinte si subventionarea dobanzii pentru IMM-uri.  "Discutiile avute cu Guvernul si BNR sunt menite sa fluidizeze creditarea astfel incat Romania sa functioneze la parametri rezonabili. Am inteles, ulterior, ca propunerile noastre au fost discutate intr-o sedinta de Guvern. Nu stiu in ce masura deciziile guvernamentale sunt in masura sa cuprinda si propunerile noastre", a explicat Ghetea.

Acesta a precizat ca propunerile ARB au fost structurate pe 3 categorii: cele care pot fi solutionate de Banca Nationala, care pot fi solutionate de Ministerul Economiei si Finantelor si care presupun decizii guvernamentale. Propunerile transmise de ARB:1. Masuri care ar trebui solutionate in special prin actiuni ale Bancii NationaleRezerva minima obligatorie: Ar fi bine ca o parte din rezerva care se elibereaza si ajunge la banci sa poate fi utilizata in cumpararea de titluri si obligatiuni de stat. Ar putea fi o solutie sa ramana la acelasi nivel dar atunci cand se socoteste cat trebuie sa dam la BNR sa se scada ce avem deja in titluri sau in obligatiuni municipale.

Ar crea o stabilitate in sistem si ar putea duce la fluidizarea creditarii. Am vorbit despre o eliberare treptata a rezervei minime obligatorii (RMO) in valuta. In acest moment, rezerva, pe langa faptul ca este mare este si remunerata foarte slab. Influenteaza costul fondurilor bancilor si creditarea. S-a propus sa se revina la o situatie anterioara cand finantarile de la organismele financiar bancare internationale sa nu fie luate in calculul RMO cand scadenta lor este mai mare de 2 ani. Ar da bancilor un mai mare apetit pentru utilizarea liniilor existente.

Am vorbit de posibilitatea ca pe langa titlurile de stat si obligatiunile municipalitatilor, sa fie luate in calcul si obligatiunile in valuta emise de CE. Avem certitudinea ca aceste modificari pot duce la cresterea lichiditatii in sistem fara sa afecteze planurile BNR. Precizare: intre comunitatea bancara si ARB exista un dialog. In acest an ne-am intalnit de 14 ori cu domnul prim-viceguvernator. Suntem intr-o inferioritate tehnica fiindca noi nu putem lua decizii. Sunt multe situatii in care BNR preia ce noi solicitam, ia masuri si lucrurile sunt pozitive. Sunt si alte situatii in care trebuie sa reluam discutia, poate cu alte argumente. Regulamentul de creditare.

Noi am revenit cu urmatoarele sugestii: regulamentul trebuie fie sa fie spart in doua, fie 2 regulamente. Nu putem trata de aceeasi maniera creditul garantat si creditul negarantat. Clientii se comporta diferit. Am mai cerut sa avem nuante diferite cand vorbim de creditul ipotecar in comparatie cu creditul de consum. S-ar parea ca nu sunt cele mai reprezentative luni. Luna octombrie speram sa fie varful de influenta in ceea ce priveste criza internationala. Eu sunt convins ca undeva in luna ianuarie, poate chiar februarie, vom avea o ajustare la nivelul regulamentului nr. 11. Abia la inceputul lunii ianuarie va fi o sedinta a Bancii Nationale. 2.

Masuri care ar depinde de MEF:propunere care deja a prins contur intr-o hotarare de Guvern: reducerea la 5% a TVA in situatia in care cineva este la prima locuinta. Noi solicitasem TVA zero. deductibilitatea fiscala la dobanda de la creditul ipotecar. Acesta este motorul care poate sa tina economia in miscare. In Romania reprezinta sub 10% din totalul creditului, este departe de a fi un pericol pentru sistemul bancar. se blocheaza destul de multe sume in conturile trezoreriei statului, care nu sunt folosite la creditare. neimpozitarea dobanzilor la depozite - s-a rezolvat, incepand de la 1 ianuarie. 3.

Masuri care presupun decizii guvernamentale: lansarea unui amplu program de lucrari de infrastructura care sa permita relansarea economica si crearea de locuri de munca. infiintarea un nou fond: normele metodologice privind fondul de garantare pentru certificatele de depozit in domeniul agricol. gasirea unor solutii pentru dezghetarea/cresterea increderii intre jucatorii din piata bancara. subventionarea dobanzii in ceea ce priveste creditele pentru IMM-uri. Este nevoie ca prin masuri guvernamentale sa fie sustinute IMM-urile. Acestea sunt intr-un proces dur de selectie naturala si trebuie ajutate.

elaborarea unui plan in cazul in care efectele crizei economice ar fi mult mai puternice, inclusiv in sistemul bancar. Am putea sa ne inspiram din alte tari europene si sa vedem posibile masuri si in Romania. stabilirea unui plan de masuri pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene. Este opinia mea: nu avem in Romania o cooperare suficient de buna cu agentiile guvernamentale care ar trebui sa fie interfata noastra cu fondurile europene.  



Citeste mai mult...

Nicolae Vacaroiu:

Factorul principal care ar putea impinge Romania catre recesiune este "un soc extern", precum o incetinire puternica a exporturilor catre celelalte tari din Uniunea Europeana, care se confrunta deja cu recesiunea, a declarat joi presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, citat de NewsIn. "Exista unele sanse ca Romania sa intre in recesiune, insa personal apreciez ca nu vom cadea sub nivelul de 4% al cresterii economice. Baza de la care pleaca Romania este negativa.

Societati viabile au fost inchise, situatie ce ar putea provoca un soc extern, avand in vedere ca mai mult de 68% din exporturile Romaniei se fac catre tarile din UE", a afirmat  Nicolae Vacaroiu, la finalul festivitatii de aniversare a 60 de ani de la infiintarea Facultatii de Finante din cadrul Academiei de Studii Economice. Presedintele Curtii de Conturi a dat exemplul Germaniei, "cu o crestere economica de 0,5-0,6% in ultimii ani", tara ar putea sa isi stopeze din contributiile catre Uniunea Europeana. "Tarile din UE au intrat in recesiune chiar de 5-6 ani. Au camuflat aceasta situatie in ideea ca vor reusi sa scape.

Germania cu greu cred ca va continua sa contribuie catre Uniunea Europeana, avand in vedere problemele cu care se confrunta. De aici ar putea rezulta si reducerea fondurilor nerambursabile pe care Romania le-ar putea primi", a mai spus presedintele Curtii de Conturi. Nicolae Vacaroiu a prezentat Romania ca o zona de interes la nivel european si mondial, insa a precizat ca "batalia pe care Romania o duce este un joc de interese in care trebuie sa stii sa intri".

In ceea ce priveste efectele crizei economice mondiale anul urmator, Nicolae Vacaroiu sustine ca este esentiala corelarea politicilor economice in ce priveste relansarea creditarii, insa "2009 va fi un an greu din toate punctele de vedere".


Citeste tot articolul Nicolae Vacaroiu:

Citeste mai mult...

"Strategii de piata in perioade de incertitudine. Perspectiva FMCG", masa rotunda organizata de revista Piata

Revista Piata va organiza in data de 3 decembrie o masa rotunda cu tema "Strategii de piata in perioade de incertitudine. Perspectiva FMCG". Evenimentul va reuni reprezentanti ai top-managementului unor companii din productia, importul, distributia si comertul cu bunuri de larg consum din Romania, reprezentanti ai companiilor specializate in studierea comportamentului consumatorilor, analisti economici, precum si reprezentanti ai institutiilor specializate in cercetarea si prognoza economica din Romania.

Evenimentul este creat ca un mediu favorabil schimbului de informatii si de opinii referitoare la impactul crizei financiare si economice globale asupra consumatorilor romani si asupra afacerilor companiilor din industria bunurilor de larg consum, in scopul identificarii unor strategii de lucru adecvate conditiilor de piata din 2009. Discutiile vor fi organizate in doua sesiuni:Sesiunea 1. Cum sa anticipam corect parametrii evolutiei economice din 2009? Previziuni pentru evolutia veniturilor reale ale consumatorilor, evolutia cererii de bunuri de larg consum, tendinte si prognoze privind comportamentul consumatorilor. Sesiunea 2.

Cum se adapteaza caracteristicile produselor si serviciilor. Strategii de marketing. Cat efort de inovare, cat de diversificare si cat de promovare? Strategii de stimulare a vanzarilor. Se inteteste batalia preturilor?



Citeste mai mult...

Leul s-a depreciat joi in fata monedei euro si a dolarului. Un euro a fost cotat de BNR la 3,8580 lei

Moneda nationala a inchis sedinta valutara la un nivel de 3,83 lei pentru un euro, dealerii suspectand interventia indirecta a bancii centrale, dupa doua momente de apreciere brusca, de aproximativ trei bani, pe parcursul zilei, potrivit NewsIn. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 3,8580 lei pentru un euro, nivel cu 4,49 bani mai ridicat decat cel din ziua anterioara. Leul s-a depreciat astfel cu 1,17% in fata euro, dupa ce miercuri banca centrala a afisat un curs de 3,8131 lei pentru un euro. "Leul s-a apreciat din nou, brusc, pe finalul sedintei, iar piata suspecteaza interventia indirecta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Moneda nationala a avut o evolutie divergenta fata de cea a monedelor regionale: cand leul se aprecia, celelalte monede emergente se depreciau, si invers", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn. Moneda nationala a inceput sedinta la nivelul de 3,845 lei pentru un euro si a avut o tendinta de depreciere, intrerupta in doua randuri de aprecieri pana la cotatii apropiate de 3,84 lei pentru un euro. La ora 16:35, bancile cumparau un euro cu 3,8310 lei si il vindeau cu 3,8350 lei.

Cursul de referinta al BNR arata o depreciere puternica a leului in fata monedei americane, pana la 2,9809 lei pentru un dolar, de la 2,9390 lei pentru un dolar, cat era miercuri. Francul elvetian a fost cotat joi la 2,4903 lei, cu 2,65 de bani mai mult decat miercuri, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,1271 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 3,0890 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, euro, nationala


Citeste mai mult...

Economist Intelligence Unit estimeaza o crestere economica de 2,6% pentru Romania in 2009

In Romania nu poate fi vorba deocamdata de o recesiune, ba chiar se va inregistra o crestere economica de 2,6% in 2009, in ciuda evolutiei economice negative din Europa de Vest, a declarat, pentru Radio Romania Actualitati, Joan Howie, expert in cadrul Economist Intelligence Unit, citat de NewsIn. Pentru 2010, Economist Intelligence Unit estimeaza o crestere economica de 3,9% in Romania. Cifrele prezentate de expertul pentru Romania in cadrul Economist Intelligence Unit sunt mult mai mici decat nivelul avansului economic de 8% estimat pentru acest an. "Ne-am redus previziunile in ceea ce priveste cresterea economica in sud-estul Europei.

Daca in urma cu o luna estimam o crestere de 4% pentru 2009, acum consideram ca este vorba de o crestere de doar 2,6% in intreaga regiune", a mai spus acesta. Chiar daca pentru Romania nu se pune, deocamdata, problema unei recesiuni, pentru ca statul sa evite o aterizare fortata din punct de vedere economic, politicile guvernului trebuie sa fie mult mai stricte, a precizat Joan Howie. Expertul Economist Intelligence Unit a mai spus ca banca centrala a avut o performanta excelenta in mod constant in ultimii ani, insa BNR are nevoie de sprijinul guvernului prin politici fiscale. "Or, asta nu s-a intamplat deloc", a subliniat el.

Howie considera ca aceasta este cea mai mare provocare pentru un guvern nou. "Daca vor sa readuca increderea pe pietele financiare si daca vor sa sprijine politica bancii centrale pentru a evita o criza, trebuie neaparat sa aplice o politica a veniturilor si o politica fiscala mai stricte", a spus el. In ceea ce priveste statele din Europa de Vest, toate vor intra in recesiune in 2009, potrivit Economist Intelligence Unit, ceea ce va afecta si evolutia Romaniei. "Germania este deja in recesiune, ori asta va avea un impact mare asupra regiunii, pentru ca importurile sale din Europa de Est vor scadea dramatic", a explicat Joan Howie.

Investitiile straine directe in tarile din sud-estul Europei vor avea de suferit, iar acestea au un rol semnificativ in cresterea economica in ultimii ani. Cealalta consecinta economica importanta este ca accesul Romaniei la alte forme de finantare externa, extrem de necesare, in contextul unui deficit de cont curent semnificativ, va fi foarte dificil.



Citeste mai mult...

Arcelor Mittal a convocat pentru joi o reuniune de urgenta cu sindicatele

Conducerea gigantului Arcelor Mittal a convocat sindicatele pentru o reuniune de urgenta care va avea loc joi, la sediul luxemburghez al grupului, au declarat, pentru AFP, surse sindicale. "In momentul in care o astfel de reuniune extraordinara este convocata atat de rapid, nu trebuie sa ne asteptam la vesti bune", afirma Edouard Martin, delegat al federatiei muncitorilor din mine si metalurgie CFDT. Pe ordinea de zi a reuniunii figureaza doua puncte: importurile de otel in Europa si planul de economii anuntat de Arcelor Mitall.

"Situatia grupului s-a agravat, pe fondul exporturilor masive de otel efectuate de economiile emergente, in special din China, care isi vand produsele la preturi foarte scazute", afirma Edouard Martin. Delegatia CFDT se teme de noi masuri de reducere a costurilor, dupa ce Mittal a anuntat recent concedierea a 2. 500 de oameni in Statele Unite. Pentru a face fata reducerii cererilor de otel, generate de incetinirea economiei mondiale, Arcelor Mittal a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, o scadere de 35% a productiei aferente trimestrului IV 2008. In Europa, aceste reduceri "temporare" de productie vor atinge 50% in uzinele franceze si belgiene de inox.

Acestea se adauga unei liste de alte 12 uzine europene, unde productia destinata industriei automobilistice, in special, se va reduce cu 30%.

Cuvinte cheie: arcelor, mittal, otel


Citeste mai mult...

Pagina de media: Meciul Bayern-Steaua a adus Pro TV 170-180.000 de euro

Meciul de marti seara dintre Bayern Munchen si Steaua a adus Pro TV incasari din publicitate de 170. 000-180. 000 de euro, estimeaza Pagina de media. Potrivit sursei citate, partida a fost urmarita de peste 1,5 milioane de telespectatori in mediul urban. Pe parcursul partidei, postul "a inregistrat un rating de 13,8, ceea ce inseamna ca, in medie, 1. 575. 000 de romani din mediul urban s-au uitat la meci in fiecare minut", potrivit Paginii de media, care precizeaza ca minutul de aur a fost 22. 29, cand 2,1 milioane de oraseni urmareau meciul. La ora respectiva, prima repriza era pe cale sa ia sfarsit, iar Bayern nu marcase inca niciun gol.

Citeste mai mult pe Pagina de media

iteste mai mult pe Pagina de media

Cuvinte cheie: media, bayern, 000


Citeste mai mult...

CE trebuie sa aplice Romaniei aceleasi criterii ca si Bulgariei, spune un europarlamentar socialist

Comisia Europeana trebuie sa aplice aceleasi criterii si Romaniei, dupa decizia de marti de a retrage 220 de milioane de euro Bulgariei, iar actualele probleme arata ca aderarea Sofiei si Bucurestiului s-a realizat prea devreme, a declarat, pentru NewsIn, europarlamentarul socialist Hannes Swoboda. Vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European considera ca decizia CE fata de Bulgaria a fost un pas dificil. "Sper ca executivul european s-a gandit bine inainte, pentru ca desigur poate avea si consecinte pentru politica interna. Ce e important este ca guvernului sa i se spuna ce sa faca.

In trecut s-au intamplat anumite lucruri in zona coruptiei, e clar, exista si acuzatii in acest sens, iar acum guvernul trebuie sa faca pasi concreti pentru a inlatura aceste deficiente", a spus Swoboda. Intrebat daca vede consecinte ale acestei decizii si in privinta Romaniei, unde de asemenea sunt inghetate fonduri de preaderare, iar justitia se afla sub monitorizare, Swoboda a raspuns ca "exact aceasta este intrebarea, noi speram ca cele doua tari vor fi tratate la fel, conform acelorasi criterii".

"Fara sa pot judeca in detaliu daca cele doua se afla intr-o situatie identica, criteriile si cerintele trebuie sa fie aceleasi pentru ambele tari", a precizat Swoboda. Swoboda considera ca de vina este "aderarea timpurie". "Cand s-a stabilit 2007 ca data a aderarii, era clar ca mai multe lucruri nu vor fi indeplinite. Iar dupa aderare de obicei se observa o neglijare a aplicarii regulilor. Asa ca este intr-o oarecare masura o consecinta a aderarii timpurii", a explicat el.

Intrebat daca ar fi fost mai bine ca Romania si Bulgaria sa adere mai tarziu, Swoboda a raspuns ca "presiunea pentru reforme este desigur mai puternica cand inca nu s-a infaptuit aderarea, cand se mai asteapta putin. Nu spun ca era mai bine, dar daca devii stat membru inainte sa rezolvi anumite probleme, trebuie sa te astepti ca presiunea interna pentru a corecta aceste deficiente nu este destul de puternica si ca poate duce la o reactie dura a Comisiei Europene".

Bulgaria a devenit marti primul stat membru privat de o parte a fondurilor europene de preaderare, dupa ce Comisia Europeana a retras definitiv marti 220 de milioane de euro din programul de preaderare PHARE, din cauza lipsei de rezultate in combaterea coruptiei si fraudei. Si Romaniei i-au fost suspendate platile SAPARD, insa programul urmeaza sa fie extins cu inca un an, astfel incat platile ar mai putea fi recuperate. In cazul fondurilor PHARE din Bulgaria, CE a decis sa nu reia platile, programul expirand la sfarsitul lunii noiembrie.

Cuvinte cheie: swoboda, s-a, bulgaria


Citeste mai mult...

O

Mai multi adolescenti imparteau, miercuri, la Piata Sudului din Berceni exemplare dintr-o "editie speciala Ziua", "dedicata" candidatului Aliantei PSD-PC in colegiul Bucuresti S8, Dan Voiculescu. Titlul mare de pe prima pagina exprima clar obiectivul acestei editii speciale de patru pagini, ce poarta insemnele grafice ale ziarului Ziua, indemnand: "Nu votati Voiculescu". In a doua jumatate a primei pagini, ziarul sustine ca "avem de unde sa alegem" deoarece "Contracandidatii lui Voiculescu sunt persoane nepatate".

Sunt listate fotografii ale contracandidatilor, insa cea a candidatului PD-L Razvan Ionescu este de doua ori mai mare decat celelalte. Editia speciala reia, intr-un limbaj agresiv, pe toate cele patru pagini, acuzatiile pe care Ziua le-a formulat la adresa lui Dan Voiculescu de-a lungul timpului si concentrate, in ultimele luni, intr-o campanie intensiva impotriva acestuia - de la cele legate de averea lui Ceausescu si colaborarea cu Securitatea la cele de implicare in afaceri necurate si pana la faptul ca "si-a batut joc de angajatul sau Dan Diaconescu". Atacurile la adresa candidatului PSD-PC continua pana si intr-o integrama publicata pe ultima pagina.

Editia speciala este semnata "Departamentul Anchete" si se adreseaza tinerilor din colegiul unde candideaza Dan Voiculescu, dupa cum reiese din sloganul publicat deasupra titlului de ziar: "Tineri, iesiti la vot ca sa nu-l mai vedem pe Dan Voiculescu in Parlament!"Pana la ora publicarii acestui material, reprezentantii ziarului Ziua nu au putut fi contactati pentru a da detalii referitoare la initiativa editoriala.


Citeste tot articolul O

Citeste mai mult...

Activitatea Unita, interzisa temporar de arbitrul pietei asigurarilor

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis interzicerea temporara a activitatii Unita, deoarece noii actionari (Uniqa International Beteiligungs – Verwaltungs si Uniqa International Versicherungs Holding) nu au solicitat si obtinut aprobarea din partea autoritatii, conform legislatiei in vigoare, a anuntat miercuri Comisia. Decizia s-a facut si datorita schimbarilor efectuate de noii actionari la nivelul conducerii companiei fara a obtine in prealabil aprobarea autoritatii. Sanctiunea nu are implicatii asupra contractelor de asigurare deja incheiate.

Potrivit CSA, s-a constatat ca pe 3 noiembrie noii actionari au numit noi membri ai Consiliului de Supraveghere si au revocat pe cei existenti, iar in data de 17 noiembrie, noul Consiliu de Supraveghere, neaprobat de CSA, a numit noi membri ai Directoratului societatii si a revocat pe cei existenti. "Modificarea statutului si/sau a actului constitutiv al S. C. Unita Vienna Insurance Group S. A. fara avizul ori aprobarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – cu privire la noua structura a actionariatului, noii membri ai Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului – reprezinta o incalcare a prevederilor Legii nr.

32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum și a Normelor privind autorizarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul CSA nr. 6/2007", se arata in comunicatul CSA. Ca urmare a acestei decizii, atat societatii, cat si sucursalelor, filialelor, agentiilor, precum si tuturor altor puncte de lucru ale acesteia, li se interzice temporar desfasurarea activitatii de asigurare si/sau de reasigurare, subscrierea de noi riscuri si incasarea de prime aferente acestora, pana la data aprobarii de catre CSA a noii structuri a actionariatului, a membrilor Consiliului de Supraveghere si a membrilor Directoratului.

Sanctiunea nu afecteaza contractele existenteUnita are la dispozitie trei zile de la data comunicarii acestei decizii pentru a notifica toti intermediarii in asigurari cu care colaboreaza cu privire la interzicerea temporara a desfasurarii activitatii de asigurare si la faptul ca acestia nu mai pot subscrie riscuri noi in numele si pe seama Unita Vienna Insurance Group si nu mai pot incasa primele de asigurare aferente acestora.

Comisia a mai precizat ca aceasta sanctiune nu are implicatii asupra contractelor de asigurare deja incheiate de Unita, fiind prevazut expres faptul ca societatea va indeplini toate obligatiile asumate prin acestea fata de persoanele asigurate, beneficiare sau pagubite. Uniqa se cearta cu Nova Trade din cauza preluarii UnitaLa inceputul acestei luni, Vienna Insurance Group (VIG) a anuntat ca a finalizat vanzarea catre grupul austriac Uniqa a pachetului majoritar de actiuni detinut in cadrul Unita, dupa ce a obtinut acordul din partea autoritatilor de supraveghere a asigurarilor si din domeniul concurentei. Tranzactia a primit si acordul Consiliului Concurentei.

Pe de alta parte, Uniqa a renuntat recent la preluarea integrala a companiei Astra, ca urmare a neintelegerilor legate de pret cu Nova Trade, companie condusa de omul de afaceri Dan Adamescu, si actionarul principal al asiguratorului. Ca urmare a achizitiei Unita, Uniqa a fost amenintata cu masuri legale de catre Nova Trade.



Citeste mai mult...

Disperarea fostilor proprietari: amanari la numirea unui administrator si la listarea Fondului Proprietatea

Mircea Ursache, membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, a anuntat aminarea probabila a numirii unui administrator al Fondului, fapt ce ar duce, inevitabil, la aminarea listarii la bursa a Fondului. Anuntul lui Ursache vine pe fondul unei cereri a trei dintre actionarii Fondului Proprietatea de schimbare a comisiei care stabileste administratorul privat. Reamintim ca printre actionari se numara 2. 024 de persoane private care ar trebui sa primeasca actiuni ale Fondului drept despagubire pentru proprietatile nationalizate.

Aminari fara termen"In faza actuala, in care nici o mare banca nu poate sa spuna ca nu are probleme, mi se pare imprudent sa se dea un portofoliu de patru miliarde de euro pe mana unui manager de fond. Este precaut sa nu ne jucam in aceasta perioada cu un asemenea portofoliu", a mai Ursache, citat de NewsIn. Pana in prezent, termenul avansat pentru alegerea administratorului era 10-20 decembrie 2008, iar listarea la Bursa - in iunie 2009.

Desi Mircea Ursache considera ca "este indicat ca listarea Fondului sa se faca dupa programul anuntat, chiar si fara un administrator, pentru ca actionarii sa isi vanda actiunile pe piata bursiera", Daniela Lulache, directorul general al Fondului, sustinea cu citeva zile in urma exact contrariul:  "in cazul in care se prelungeste alegerea administratorului, va exista o intarziere si in calendarul listarii, care presupunea definitivarea procedurilor pana la jumatatea anului viitor. In acest caz va trebui sa ne reevaluam intreaga activitate legata de listare“.

Fostii proprietari - disperati de asteptareTrei dintre actionarii la Fondul Proprietatea, care detin 10,62% din capitalul social al Fondului Proprietatea, vor sa se adopte in AGA o hotarare prin care sa se solicite Primului ministru revocarea membrilor Comisiei pentru selectarea administratorului si inlocuirea lor cu membri ai Consiliului de Supraveghere. "Georgia Palade Van Dusen, in calitate de actionar al Fondului Proprietatea si de unic reprezentant al actiunilor pe care le detine impreuna cu Philip Palade si Loreen Ellen Malaxa (1. 080. 578.

003 actiuni reprezentand 7,588% din capitalul social al societatii), Grantelast Limited (care detine 2,7721% din capitalul social al FP) si Steven Ausnit (care desine 0,2647% din capitalul social al Fondului cer sa se includa pe ordinea de zi a AGA convocate pentru data de 15 decembrie 2008 adoptarea unei hotarari prin care adunarea generala ordinara a actionarilor sa solicite primului ministru revocarea membrilor Comisiei pentru selectarea managerului de fond si inlocuirea acestora cu membri ai Consiliului de supraveghere", a anuntat, citat de NewsIn, avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, care reprezinta interesele mostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnit.

Aceasta solicitare urmeaza sa fie supusa votului adunarii generale ordinare a actionarilor in cazul in care documentatia necesara desfasurarii procedurii de selectare a managerului de fond nu va fi publicata in Monitorul Oficial cel tarziu pana pe 15 decembrie. Fondul Proprietatea - un instrument controversat inca de la infiintareFondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Statul, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al Fondului.

Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea este de 2.

024, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a este de 25,30%. Unii dintre cei mai mari actionari privati ai Fondului sunt mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit, care detin aproximativ 8% din totalul titlurilor fondului. Un alt actionar important este firma Grantelast Limited, care detine 2,7721% din capitalul social al Fondului Proprietatea.



Citeste mai mult...

NewsIn si Clir Media au lansat platforma de stiri video online Video News Network

Agentia de presa NewsIn si regia de publicitate Clir Media au lansat o platforma de stiri video online, Video News Network. Serviciul este dezvoltat si implementat de firma romano-canadiana Onezonemedia, potrivit unui comunicat de presa Newsin. Platforma se adreseaza companiilor care opereaza branduri online, consumatorilor de stiri si firmelor aflate in cautarea unor noi canale de promovare, afirma comunicatul. Video News Network reuneste "continuturile special create pentru consumatorii de internet ale Agentiei Newsin, solutia de administrare a inserturilor video furnizata de Onezonemedia si serviciile de vanzari ale Clir Media.

Stirile video sunt furnizate de Newsin si sunt impartite pe domenii de interes stabilite conform obiceiurilor de consum specifice Internetului. Comunicatul il citeaz pe initiatorul serviciului, Alexandru Dicu, potrivit caruia "principala caracteristica a platformei Video News Network este ca advertiserii platesc doar daca video ad-ul este vazut, ceea ce permite un control total al bugetului. Un alt element esential pentru un advertiser il constituie posibilitatea acestuia de a-si targeta audienta dupa website, domeniul de interes al stirii, ora difuzarii si asa mai departe.

In plus, posibilitatea de a interactiona cu user-ul face din aceasta platforma un pachet complet de distribuire a mesajului publicitar". Printre website-urile afiliate la platforma Video News Network se numara deja ROL. ro, Acasa. ro, Hotnews. ro, Stirilocale. ro, Onlinesport. ro, Bloombiz. ro, NewsIn. ro, Newz. ro, Businesstime. ro si altele, reteaua urmand sa se dezvolte si in viitor. Newsin este agentia de presa a grupului Realitatea-Catavencu, iar regia Clir Media vinde spatiile publicitare pe posturile Antena 1,2 si 3, Gsptv, Telesport, Euforia TV, Radio Zu, Radio Romania Actualitati si mai multe publicatii.



Citeste mai mult...

Update: Indicele compozit la BVB a trecut pe verde la jumatatea sedintei, insa restul indicilor se mentineau pe minus

Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) inregistra o apreciere usoara la mijlocul sedintei de tranzactionare de miercuri, in vreme ce valoarea celorlalti indici se situa sub cea din ziua anterioara. Bursele europene si-au majorat pierderile din debutul sedintei, pe fondul ieftinirii actiunilor companiilor petroliere, dupa ce pietele asiatice au inregistrat evolutii oscilante. Update: BET-C urca la jumatatea sedintei cu 0,11%, insa indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate cobora cu 0,41%. Valoarea actiunilor celor cinci societati de investitii financiare scadea la momentul respectiv cu 1,02%.

BET-XT pierdea 0,57%, in vreme ce indicele companiilor energetice scadea cu 0,67%. In primele minute de tranzactionare, indicele compozit al bursei, BET-C, scadea cu 0,22%, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, cobora cu 0,79%. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, scadea la ora 10:25 cu 0,25%. Indicele celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB se deprecia cu 0,51%, in vreme ce BET-NG, indicele care reflecta evolutia a zece companii energetice, inregistra cea mai mare pierdere, de 1,02%.

Marile burse europene inregistrau scaderi la ora 13:00, ora Romaniei, dupa evolutiile pozitive din ultimele zile:Indicele CAC 40 al Bursei din Paris scadea cu 2,12%Dax, indicele Bursei din Frankfurt cobora cu 1,20%La Bursa din Londra, FTSE 100 pierdea 1,76%Indicele Ibex35 al Bursei din Madrid se deprecia cu 1,67%Indicele Mib 30 al Bursei din Milano cobora cu 0,78%Sedinta bursiera de miercuri a consemnat fluctuatii pe bursele asiatice. Bursa din Tokyo, afectata de cursul de schimb yen-dolar, a scazut cu 1,30%, indicele Nikkei ajungand la 8. 215,66 puncte.

In schimb, Bursa din Hong Kong inregistra, la mijlocul sedintei de miercuri, o crestere de 3,4% determinata, in principal, de anuntul Fed de sustinere a pietei creditelor. Indicele Dow Jones al bursei americane a incheiat pe verde pentru a treia zi consecutiv, dupa ce oficialii Fed au anuntat ca vor pompa inca 800 de miliarde de dolari in piata. Nasdaq Composite s-a depreciat insa, in contextul temerilor ca unele companii nu vor reusi sa faca fata crizei. Astfel, Dow Jones Industrial a crescut cu 3,47 puncte, pana la valoarea de 8. 479,86 puncte, iar indicele S&P 500 a castigat 5,60 puncte, in timp ce Nasdaq Composite a pierdut 7,29 puncte, terminand ziua la 1.

464,73 puncte.



Citeste mai mult...

Eurodeputat german: CE trebuie sa monitorizeze in continuare gestionarea fondurilor UE in Romania

Comisia Europeana trebuie sa se implice activ in consolidarea statului de drept din Romania si Bulgaria si sa publice rapoarte trimestriale nu doar despre justitie, ci si despre capacitatea de gestiune a fondurilor UE, a declarat pentru Newsin europarlamentarul german Ingeborg Graessle. Intrebata cum vede decizia Comisiei Europene de a retrage definitiv Bulgariei 220 de milioane de euro fonduri PHARE - din cauza lipsei de rezultate concrete in combaterea fraudei si coruptiei -, Graessle a raspuns ca "este o veste foarte proasta pentru aceasta tara".

Membra a comisiilor pentru buget si control bugetar din Parlamentul European, eurodeputata germana a spus ca executivul european "s-a trezit tarziu", in loc sa "lucreze mai intens cu Bulgaria si Romania inca din faza de preaderare", asa explicandu-se de ce situatia "escaladeaza acum". "Cele doua tari au capatat impresia ca legislatia UE nu trebuie aplicata chiar atat de exact. Iar acum acest lucru este fatal, pentru ca mai ales Bulgaria considera ca eforturile sale nu sunt recunoscute. Pe de alta parte, exista intrebari structurale pentru Romania si Bulgaria, care tot intarzie cu raspunsul", a atras atentia Graessle.

La intrebarea daca este de parere ca Romania a facut destule progrese pentru ca in 2009 sa fie scoasa de sub mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei, Graessle a raspuns ca "monitorizarea trebuie sa continue in orice caz". "Romania pare a fi abandonat eforturile. In circumstantele actuale, mecanismul de cooperare si verificare trebuie in orice caz sa continue. Daca CE ar fi avut vreodata alte intentii, acum asa ceva ar fi sinucidere curata din partea ei", a conchis Graessle.

Bulgaria a devenit marti primul stat membru privat de o parte a fondurilor europene de preaderare, dupa ce Comisia Europeana a retras definitiv marti 220 de milioane de euro din programul de preaderare PHARE, din cauza lipsei de rezultate in combaterea coruptiei si fraudei. "Nu avem alta optiune", a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. "Gradul de nereguli si riscurile de implicare politica", cu alte cuvinte conflictele de interese si coruptia, "sunt prea ridicate" pentru ca Bruxelles-ul sa deblocheze fondurile de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD inghetate in luna iulie, care totalizeaza 800 de milioane de euro.

Si Romaniei i-au fost suspendate platile SAPARD, insa programul urmeaza sa fie extins cu inca un an, astfel incat platile ar mai putea fi recuperate. In cazul fondurilor PHARE din Bulgaria, CE a decis sa nu reia platile, programul expirand la sfarsitul lunii noiembrie. Comisarul pentru extindere Olli Rehn a declarat: "Avem obligatia de a proteja banii contribuabililor si de a supraveghea buna gestionare a fondurilor europene".



Citeste mai mult...

Victor Kapra pleaca de la Publimedia: "m-am convins ca internetul imi ofera o perspectiva destul de sigura sa-mi castig existenta"

Victor Kapra, unul dintre veteranii presei economice si de IT&C si, in ultima vreme, new media content manager la Publimedia, compania de publishing a grupului MediaPro, paraseste aceasta companie pentru a deveni "propriul angajat", dupa cum scrie el, miercuri dimineata, pe propriul blog. Victor Kapra va continua sa colaboreze cu Business Magazin si Ziarul Financiar, in timp ce se va ocupa "cu ale internetului in continuare si alte chestii adiacente". In presa din 1990, Victor Kapra a lucrat ca desk editor la Mediafax, redactor-sef adjunct Ziarul Financiar, redactor-sef go4it! si new media content manager Publimedia.

El a vorbit pentru HotNews.

ro despre motivele ce l-au determinat sa renunte la munca la patron si sa se apuce de propriile proiecte, despre cum vede el evolutia investitiilor in online, a continutului new media si a presei scrise intr-o perioada economica tulbure. Rep. : Multi te stiu ca om de presa care are foarte multa stima pentru colegii care au optat pentru antreprenoriat si munca pe cont propriu. De ce renunti abia acum la statutul de angajat?Victor Kapra: Pentru ca acum m-am convins pe deplin ca internetul imi ofera o perspectiva destul de sigura de a-mi castiga existenta. Internetul este cel mai ieftin, democratic si spectaculos mijloc de productie inventat vreodata de om.

Cat timp am un computer si o conexiune la net sunt sigur ca nu voi muri de foame, cu conditia sa nu incerc sa zaresc cai verzi pe pereti si sa fiu sanatos. Apoi, "locuiesc" de noua ani in redactia Ziarului Financiar si inevitabil m-am contaminat cu pofta de a construi ceva pe cont propriu. Rep: Inteleg ca in perioada urmatoare te vei ocupa de proiecte de consultanta. Urmeaza si altfel de initiative antreprenoriale, intentionezi sa pui la punct si sa dezvolti proiecte new media pe cont propriu?V. K. : Sintagmele acestea, consultanta si antreprenoriat, suna foarte pretentios si in unele cazuri nu-si gasesc echivalentul in realitate.

Poate mai potrivit ar fi sa spun ca mi se cere parerea pe anumite initiative si proiecte. Am deocamdata doua astfel de contracte si lucrez cu multa placere pentru ca imi antrenez creativitatea. O alta activitate este cea de trainer pe care o desfasor si gratuit, dar si cu plata. Incerc de pilda sa lamuresc zona corporate despre avantajele comunicarii, marketingului si publicitatii via internet. Nu "predau" chestii exceptionale, ci, de pilda, baza functionarii relatiei cu bloggerii sau cum sa crestem sansele ca un comunicat de presa sa ajunga pe cat mai multe site-uri. Incerc sa gasesc abordari noi.

De exemplu, imi place sa oripilez asistenta citand cate un post de pe vreun blog cu limbaj frust si apoi sa citesc si o pagina din John Updike – mare scriitor american. Stilul este acelasi. Daca intr-o carte publicata de o editura prestigioasa gasim pasaje cu un stil licentios, de ce am fi fals pudici cand citim ceva similar pe un blog de succes care are mai multi unici pe luna decat site-urile multor reviste glossy?Am si ceva idei in zona new media, dar prefer sa le pun cat mai curand in practica si apoi sa vorbesc despre ele. Ma voi concentra pe zona aceasta pentru ca simt ca pot produce continut de calitate.

Pe termen scurt, ma intereseaza in primul rand sa inteleg si sa aflu cat mai multe despre industria internetului, sa analizez si sa sesizez tendinte. Lucrand la Ziarul Financiar, am avut privilegiul sa calatoresc  foarte mult si sa ma intalnesc cu personaje din zona mondiala de varf a new technologies. Din pacate, niciodata nu am avut suficient timp si suficienta energie sa scriu, sa „povestesc" cum ar fi trebuit, sa duc documentarea mai departe. Cum despartirea de Publimedia a fost amiabila, am in continuare oportunitatea  sa public si in Ziarul Financiar, si in Business Magazin.

Mi s-a pastrat un locsor de colaborator si pentru asta multumesc directorilor de acolo. O data pe saptamana, voi antrena cativa creatori pe proiecte de interactivitate cu care sper ca se vor califica pentru Festivalul de publicitate de la Cannes, la sectiunea cyber, daca nu anul viitor, atunci in 2010. Am acces la ceva resurse interesante de documentare si vom invata impreuna.  Rep: Cat de "bine" este in conditiile economice incerte de acum sa renunti, in zona media, la statutul de angajat si sa incepi o activitate pe cont propriu?V. K. : Prima jumatate a anului urmator va fi foarte dura pentru media. Se vor inchide probabil destule publicatii.

Nu am informatii in acest sens, e o presimtire. In general, in Romania probabil ca vor fi multi care vor face foamea la propriu. In aceste conditii, pare o nebunie sa renunti la un post destul de sigur avand in vedere soliditatea Publimedia. Insa, in ceea ce ma priveste, voi gasi oportunitatile de a rezista din simplul motiv ca zona corporate este din ce in ce mai interesata de noile modalitati de promovare, desi si in online se taie bugete la greu. Scopul meu este sa imi dezvolt competentele in acest domeniu, sper sa pot face acest lucru, si cand cerul se va mai insenina sa pot sa lucrez cum trebuie.

Rep: In conditiile economice actuale, cum crezi ca vor evolua numarul si calitatea investitorilor la care pot apela pentru finantare noii antreprenori online?V. K. : Culmea e ca exista destui oameni gata sa investeasca  5. 000-10. 000-50. 000 de euro in proiecte, chiar si  in aceste conditii economice dure. Nu vorbim de sute de mii sau de milioane, ci de sume in general suficiente pentru a porni un proiect.   Daca cineva are un proiect interesant si bine argumentat cu un business plan corect, ii gasesc  chiar si eu investitor pentru a porni. Nu de banutul de inceput ducem lipsa, ci de idei bune si de oameni capabili sa le dea  viata.

Am fost anul acesta in juriu la Internetics si am constatat cat de slabi, inconsecventi si desprinsi de realitate sunt multi dintre "antreprenori". Au fost cativa inscrisi care, daca nu  cumva au vrut sa faca misto de juriu, atunci cu siguranta sunt de-a  dreptul prosti. Vorba lui Dragos Novac de la Metropotam: "Draga industrie online, esti varza". Revin: bani sunt – o dovada proaspata este  achizitia, de catre Orlando Nicoara, a blogului monden. info creat de  echipa lui Bobby Voicu – dar lipsesc proiectele cu adevarat bune.

Rep: Diversi oameni din industrie prevad zile sumbre pentru presa scrisa si o perioada "rezonabila" pentru mediul online, din punct de vedere economic, anul viitor. Ca new media content manager la Publimedia si semnatar in publicatiile grupului, te-ai situat in ultima perioada undeva intre cele doua medii. Cum iti suna tie viitorul, din punct de vedere al impachetarii continutului, al publicitatii pe care cele doua medii le pot atrage in perioada care vine?V. K. : In comparatie cu alte tari, presa scrisa din Romania isi va pierde mult mai accelerat din audienta, in primul rand din cauza slabei calitati a continutului.

Sa vin cu un exemplu: cel mai adesea, informatia nu este pusa in context; jurnalistul scrie ca X face Y, dar nu explica intotdeauna profesionist care e istoria lui X, ce a mai facut X de-a lungul timpului, de ce a facut Y, cine a mai facut Y samd. Ziaristul de presa scrisa este permanent sub presiunea deadline-ului de tipar, a spatiului din pagina care trebuie umplut si da rasol. Nu in toate cazurile, dar cel mai adesea. Gasim articole in care nici autorul nu a inteles bine cum sta treaba si reproduce papagaliceste ce a auzit sau traduce execrabil din presa internationala.

Sa fiu bine inteles: avem jurnalisti exceptionali la unele publicatii, intelectuali si ganditori de calibru, dar observam si multi gazetari care nu-si fac treaba.   Ar fi multe de spus despre slabiciunea editoriala a presei din Romania – de pilda cate probleme sociale, economice, politice  cu adevarat serioase a reusit sa rezolve?Daca imi este permis sa vin cu o predictie, cred ca publicatiile economice, cele de sport si tabloidele vor rezista mai bine. Asta nu inseamna ca new media este automat mai buna, mai ales ca site-urile de publishing nu fac in mare parte decat sa ia continutul din print si sa-l puna online.

Se simte inca lipsa unor portaluri bine structurate, cu continut de calitate. Visez la un portal gen yahoo. com in limba romana care sa detina arta de a produce si de a mixa un continut cu adevarat atragator, util, viu, usor de asimilat, un portal capabil sa reactioneze rapid in fata evenimentului si care sa inteleaga clipa de clipa care sunt cu adevarat nevoile de informare ale oamenilor. Prietenii stiu: studiez de ceva vreme yahoo. com si sunt fascinat de algoritmul lor in postarea continutului. In privinta publicitatii, garantez ca nici publisherii care raspund de bugete de milioane de euro nu stiu cu precizie ce se va intampla. Si atunci cum sa-mi dau eu cu parerea?

Sper ca in Romania criza sa insemne reducerea ritmului de crestere (inclusiv a pietei de publicitate), si nu o scadere sub zero fata de 2008. Rep. : Din experienta proprie, cata importanta dau acum marile grupuri de media, cladite pe afaceri precum televiziunea si presa scrisa, dezvoltarii de continut new media? Cum a evoluat interesul lor pentru continut new media in ultimul an?V. K. : Productia de continut de calitate e scumpa si de aceea majoritatea site-urilor apartinand marilor trusturi de presa sunt mai degraba declinari ale mass-media traditionale.

Ati vazut, de pilda, productie video exclusiv online - nu preluata de pe "sticla" - cu adevarat buna produsa de vreun mare trust? Pai, nici nu o sa vedeti prea curand pentru ca trei minute de video profesionist costa mult. Nu poti sa produci video bun fara meseriasi intr-ale inregistrarii, montajului etc. Si cu ce sa-i platesti cand intreaga piata de publicitate online nu cred ca va depasi anul acesta 20 de milioane de euro?Merita remarcata in acelasi timp existenta unor site-uri ale unor trusturi de presa, site-uri derivate din media traditionale, care sunt campioane si la trafic in . ro si in privinta profitabilitatii. Putine, dar exista.

Si asta datorita catorva secrete care pot asigura succesul unui site de ziar sau televiziune, chiar si in conditii de dramuire a resurselor: implicarea redactorului sef, creativitate, echipe online formate din oameni competenti si  pasionati. Avantajele marilor trusturi constau in forta editoriala, in capacitatea de a produce o mare cantitate de continut, insa nu intotdeauna acest continut este valorificat la maximum. Din pacate sunt si redactori sefi care urasc site-urile propriilor publicatii pentru ca au impresia ca site-urile  le "mananca" din tiraj. Or, site-ul poate fi folosit cu succes ca mijloc de promovare a printului.

Ca sa investesti acum in online, ca trust de presa iti trebuie nu numai resurse, ci si curaj. Este o evidenta ca din zece site-uri in care s-au investit resurse, doar vreo doua-trei ajung in timp cu adevarat pe break-even, sa faca primul euro profit. Dar deocamdata cred ca publisherii au alte griji: de pilda cum sa asigure in primele luni din 2009 salariile pentru toti angajatii.

Cuvinte cheie: media, presa, new


Citeste mai mult...