Guvernul analizeaza impactul cresterilor salariale

Intalnirea de lucru convocata de premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru a analiza situatia creata in urma adoptarii de Parlament a majorarii cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice si a implicatiilor bugetare ale solicitarilor de mariri salariale a inceput sambata, la Palatul Victoria, informeaza AGERPRES. La reuniune participa ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, Mariana Campeanu, si ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, secretari de stat din ministere.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, in unanimitate, proiectul legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta. Cresterea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice adoptata de Parlament nu este sustenabila economic, a declarat miercuri premierul Calin Popescu-Tariceanu. La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a estimat joi ca impactul asupra deficitului bugetar a unei eventuale aprobari a deciziei de majorare a salariilor din administratia publica cu 50 la suta ar presupune majorarea cu 1,5 la suta din PIB a deficitului din trimestrul patru 2008.

lenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, in unanimitate, proiectul legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta. Cresterea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice adoptata de Parlament nu este sustenabila economic, a declarat miercuri premierul Calin Popescu-Tariceanu. La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a estimat joi ca impactul asupra deficitului bugetar a unei eventuale aprobari a deciziei de majorare a salariilor din administratia publica cu 50 la suta ar presupune majorarea cu 1,5 la suta din PIB a deficitului din trimestrul patru 2008.

l Camerei Deputatilor a adoptat marti, in unanimitate, proiectul legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta. Cresterea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice adoptata de Parlament nu este sustenabila economic, a declarat miercuri premierul Calin Popescu-Tariceanu. La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a estimat joi ca impactul asupra deficitului bugetar a unei eventuale aprobari a deciziei de majorare a salariilor din administratia publica cu 50 la suta ar presupune majorarea cu 1,5 la suta din PIB a deficitului din trimestrul patru 2008.



Citeste mai mult...

Gordon Brown vrea 15 miliarde euro pentru IMM-uri

Marea Britanie doreste ca Europa sa ia masuri urgente pentru a ajuta micile companii sa faca fata crizei financiare, cu ajutorul unui fond de 12 miliarde de lire sterline (15,3 miliarde euro sau 21,2 miliarde de dolari) de la Banca Europeana de Investitii, a declarat sambata premierul britanic Gordon Brown, informeaza AGERPRES. "Voi propune un fond pentru ca micile companii din tara noastra si din restul Europei sa obtina finantare imediat", a afirmat Brown la televiziunea Sky, inainte de debutul reuniunii de la Paris, unde liderii Marii Britanii, Germaniei, Frantei si Italiei vor discuta o strategie comuna a Europei in fata crizei financiare.

Banca Europeana de Investitii a anuntat deja ca o suma similara - 15 miliarde de euro- va fi pusa la dispozitia micilor companii in urmatorii doi ani insa Marea Britanie doreste ca fondurile sa poata fi folosite imediat. "Acum este important ca guvernele sa ajute companiile mici si mijlocii sa faca fata nevoii de credite si de aceea cer Bancii Europene de Investitii sa puna la dispozitie acum acesti 15 miliarde de euro", a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, i-a invitat, sambata, la Paris, pe liderii principalelor puteri economice europene pentru un mini summit menit sa castige increderea opiniei publice si a pietelor prin masurile adoptate in vederea gestionarii crizei financiare. Alaturi de Nicolas Sarkozy, a carui tara care in prezent asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, se vor afla cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic, Gordon Brown, si cel italian, Silvio Berlusconi.

La intalnire vor mai participa presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrupului si primul ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker, precum si seful executivului comunitar, Jose Manuel Barroso.



Citeste mai mult...

Cresterile salariale vor fi renegociate

Executivul a mandatat ministrii sectoarelor in care sindicatele solicita cresteri salariale sa negocieze cu reprezentantii salariatilor bugetari, a declarat seful Executivului, sambata, dupa intalnirea cu ministrii Finantelor, Educatiei, Muncii, Sanatatii, Internelor si Reformei Administrative, conform AGERPRES."Am mandatat ministrii sa discute cu sindicatele din domeniile de care sunt responsabili. Consider ca aceasta este responsabilitatea ministrilor", a afirmat seful Executivului. Totodata, premierul a adaugat ca nu doreste "sa se creada ca se accepta cresteri salariale pentru unii, in timp ce pentru altii nu.

Daca se accepta majorarea salariilor profesorilor, rezulta ca acest lucru va avea implicatii si in alte sectoare". "Guvernul nu este dispus sa cada in plasa masurilor populiste adoptate de Parlament, care vor duce la prabusirea economiei", a adaugat Calin Popescu Tariceanu. Potrivit sefului Executivului, in acest an Romania a inregistrat o crestere economica fara precedent, de noua la suta, in timp ce media cresterii economice in Uniunea Europeana a fost de unu la suta. Camera Deputatilor a adoptat recent legea prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu peste 50 la suta incepand de la 1 octombrie, actul normativ fiind trimis spre promulgare sefului statului.

Sindicatele functionarilor publici au anuntat, la randul lor, ca vor intra in greva saptamana viitoare daca nu vor beneficia si ele de o majorare salariala de 50 la suta. Negocierile acestora cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care s-au derulat joi, au esuat. Varujan Vosganian a declarat joi ca majorarea salariilor bugetarilor ar determina cresterea deficitului bugetar pana la sapte la suta din Produsul Intern Brut in 2009, ceea ce ar insemna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.

indicatele functionarilor publici au anuntat, la randul lor, ca vor intra in greva saptamana viitoare daca nu vor beneficia si ele de o majorare salariala de 50 la suta. Negocierile acestora cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care s-au derulat joi, au esuat. Varujan Vosganian a declarat joi ca majorarea salariilor bugetarilor ar determina cresterea deficitului bugetar pana la sapte la suta din Produsul Intern Brut in 2009, ceea ce ar insemna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.



Citeste mai mult...

Cursul a coborat la 3,855 lei/euro

Leul s-a apreciat semnificativ in raport cu euro, in urma anuntului mai multor banci centrale de a reduce, in acelasi timp, dobanda de referinta cu 0,5%, cursul de schimb atingand un nivel minim de 3,8550 lei/euro, pana la ora 14:15."Toate valutele din regiune si-au revenit, dupa ce mai multe banci au anuntat ca vor reduce dobanda de referinta cu 0,5%.

Printre bancile care au luat aceasta decizie se numara Federal Reserve - SUA, Banca Centrala Europeana si Banca Angliei", a declarat pentru MEDIAFAX Ciprian Dascalu, dealer la Millennium Bank.La randul sau, Bank of China a redus dobanda cu 0,27%.Bancile centrale din Marea Britanie si Canada, Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala au redus, miercuri, dobanzile de politica monetara, cu 0,5 puncte procentuale, alaturandu-se intr-un efort coordonat de revigorare a sistemului financiar si evitare a recesiunii.

Suedia si Elvetia au luat masuri similare.Banca Japoniei a decis sa nu reduca dobanda de politica monetara de la nivelul actual, de 0,5%, insa Fed a anuntat ca a primit sprijin puternic din partea partenerilor de la Tokyo pentru reducerea coordonata a dobanzilor.La ora 14:15, cotatiile de pe piata interbancara de la Bucuresti se situau la 3,8700-3,8750 lei/euro."In urma anuntului bancilor centrale de a reduce dobanzile de referinta, in piata s-au plasat foarte multe ordine de cumparare de lei, investitorii fiind motivati de randamentele ridicate de pe piata monetara locala, la 12-15%", a adaugat un dealer.Bancile comerciale au afisat miercuri dimineata dobanzi de 13,4 - 14,62% pentru depozitele atrase la o zi si de 13,9 - 15,36% pentru plasamentele la o saptamana.

uedia si Elvetia au luat masuri similare.Banca Japoniei a decis sa nu reduca dobanda de politica monetara de la nivelul actual, de 0,5%, insa Fed a anuntat ca a primit sprijin puternic din partea partenerilor de la Tokyo pentru reducerea coordonata a dobanzilor.La ora 14:15, cotatiile de pe piata interbancara de la Bucuresti se situau la 3,8700-3,8750 lei/euro."In urma anuntului bancilor centrale de a reduce dobanzile de referinta, in piata s-au plasat foarte multe ordine de cumparare de lei, investitorii fiind motivati de randamentele ridicate de pe piata monetara locala, la 12-15%", a adaugat un dealer.Bancile comerciale au afisat miercuri dimineata dobanzi de 13,4 - 14,62% pentru depozitele atrase la o zi si de 13,9 - 15,36% pentru plasamentele la o saptamana.



Citeste mai mult...

Romania, principalul partener economic al Moldovei

Romania a devenit, pe parcursul ultimului an, principalul partener in comertul exterior al Republicii Moldova, transmite Moldpres. In primul semestru al acestui an, exportul de produse moldovenesti pe piata romaneasca a crescut cu 64 la suta fata de ianuarie-iunie anul trecut si a atins 155,5 milioane dolari. Aceste cifre au fost prezentate, marti, de prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei si Comertului, la o intalnire cu Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu.

Potrivit serviciului relatii publice al MEC, subiectele discutiei au fost axate, in principal, pe relatiile comercial-economice moldo-romane, precum si pe desfasurarea sedintei a IV-a a Comisiei interguvernamentale moldo-romane pentru colaborare economica si intergrare europeana, care va avea loc pe 22-23 octombrie 2008, la Bucuresti. Filip Teodorescu a subliniat ca numarul agentilor economici si al companiilor internationale din Romania, care sunt interesate sa-si deschida afaceri si in Republica Moldova, este in permanenta crestere.

"Conform prognozelor noastre, doar pe parcursul anului curent, fluxul bunurilor de capital transferate din Romania in Republica Moldova va constitui circa 100 milioane de dolari", a spus diplomatul roman. Comisia moldo-romana va examina perspectivele cooperarii bilaterale in domeniile comertului, industriei si energeticii, transportului, turismului, standardizarii, metrologiei, acreditarii, evaluarii conformitatii, cooperarii vamale etc. De asemenea, la Bucuresti, va fi discutata construirea a doua obiective energetice comune - linia electrica Balti-Suceava /400 kV/ si linia electrica Iasi-Ungheni /400 kV/.

Un subiect aparte il va constitui deschiderea punctului international de trecere a frontierei Lipcani-Radauti de pe raul Prut. Potrivit datelor Biroului National de Statistica din Republica Moldova, in perioada ianuarie-august 2008, Romania s-a situat pe locul intai la capitolul import din Republica Moldova. In aceasta perioada, volumul exportului de marfuri autohtone pe piata romaneasca a fost estimat la peste 226 milioane dolari si s-a majorat de 1,8 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, in cele opt luni ale anului 2008, volumul importului de produse din Romania pe piata interna din Moldova s-a cifrat la 415,2 milioane dolari, in crestere cu circa 60 la suta comparativ cu ianuarie-august anul trecut, la acest capitol Romania fiind devansata doar de Ucraina, noteaza Moldpres.



Citeste mai mult...

Criza economica salvata cu ajutorul puterilor publice

FMI a pledat marti pentru o interventie sustinuta a puterilor publice pentru calmarea tensiunilor din sistemul bancar, confruntat cu pierderi potentiale estimate la 1.400 miliarde de dolari, transmite AGERPRES. "Nu dorim sa propunem statelor masuri specifice, dar consideram ca acestea trebuie sa se aplece asupra a trei probleme: fondurile bancare, activele cu probleme si finantarea", a declarat directorul Departamentului pentru piete financiare din cadrul FMI, Jaime Caruana, in cadrul unei conferinte de presa, la Washington.

FMI a dat publicitatii marti raportul semestrial privind "stabilitatea financiara mondiala" in care expertii fondului insista asupra pierderilor legate de devalorizarea activelor financiare americane, pe care le cifreaza la aproximativ 1.400 milliarde de dolari, fata de 945 miliarde in trecut. Doar 580 miliarde au fost deja anuntate, din care circa 40% de bancile europene, noteaza AFP. Potrivit FMI, bancile vor trebui sa scoata 675 miliarde de dolari din capitaluri in urmatorii cinci ani.

"Pentru a atenua dificultatile de finantare interbancara, puterile publice vor trebui sa ia masuri pentru remedierea atat a problemelor indisociabile creditarii cat si lichiditatilor", se arata in raportul Fondului. Intrebat daca FMI va adopta o pozitie mai putin liberala, Caruana a afirmat ca "fragilitatea sistemului (este) o puternica incitare pentru o interventie publica". FMI merge pana intr-acolo incat sfatuieste statele sa injecteze direct fonduri publice in institutiile financiare viabile, dandu-si astfel acordul pentru o serie de operatiuni precum nationalizarea Fortis Olanda.

FMI a lansat un apel la coordonare intre state, ceea ce "Inseamna coerenta intre diferitele masuri" /.../. "Am vazut ce se intampla pe pietele financiare cand actiunea nu este coordonata", a spus sursa citata. Caruana a exemplificat cu ultima decizie a UE de ridicare a plafonului de garantare bancara a depozitelor pentru persoanele fizice in cazul falimentului bancilor: "ar trebui sa existe o armonizare, nu doar pentru gestionarea crizei, ci si pentru favorizarea integrarii stistemelor financiare", a spus el.

Criza creditului, care face sa creasca dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele, a diminuat valoarea instrumentului traditional al politicii monetare, dobanzile de referinta, a diagnosticat institutia condusa de Dominique Strauss-Kahn.



Citeste mai mult...

Tranzactii de sase milioane de lei cu titluri de stat

Un pachet de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta in 2010 a fost tranzactionat, joi, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), la un pret mediu de 93,78 lei pe titlu, valoarea cumulata a transferurilor ridicandu-se la 6,05 milioane de lei.Pretul celor 608 titluri de stat se situeaza cu 6,22% sub valoarea nominala, de 100 de lei, insa este cu 1,9% mai mare decat cotatia de referinta, transmite. Volumul transferat joi reprezinta 0,44% din emisiunea realizata de catre Ministerul Economiei si Finantelor la 5 februarie 2007, in valoare de 1,37 miliarde de lei.Perioada de maturitate se va implini la 25 octombrie 2010, titlurile fiind purtatoare de dobanda fixa, de 6%.

Pana in prezent emitentul a platit primul cupon, cel de-al doilea urmand sa fie achitat pe 25 octombrie.Titlurile de stat au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti in luna august, valoarea totala a obligatiunilor fiind de opt miliarde de lei.

ana in prezent emitentul a platit primul cupon, cel de-al doilea urmand sa fie achitat pe 25 octombrie.Titlurile de stat au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti in luna august, valoarea totala a obligatiunilor fiind de opt miliarde de lei.

in prezent emitentul a platit primul cupon, cel de-al doilea urmand sa fie achitat pe 25 octombrie.Titlurile de stat au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti in luna august, valoarea totala a obligatiunilor fiind de opt miliarde de lei.

Cuvinte cheie: stat, lei, valoarea


Citeste mai mult...

Rusia confirma expansiunea economica in Bulgaria

Rusia, prezenta in Balcani cu mari proiecte energetice, si-a confirmat dorinta de expansiune economica in Bulgaria, cu care are relatii traditionale, pe fondul criticilor americane in legatura cu riscul unei "manipulari politice", relateaza AGERPRES. Pentru prima data de la caderea comunismului, Rusia a inaugurat miercuri la Sofia un important forum in care se lauda cu meritele industriei sale, eveniment ce a avut loc in prezenta vicepremierului Serghei Sobianin si a premierului bulgar, Serghei Stancev.

Expozitia industriei rusesti este evenimentul-cheie al "Anului Rusiei" in Bulgaria, care coincide cu implinirea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominatia otomana de cinci secole de catre tarul rus Alexandru al-II-lea. in timpul regimului comunist, Sofia era cel mai fidel aliat al Moscovei. In prezent, "Rusia apreciaza mult cooperarea reciproc avantajoasa cu Bulgaria", a afirmat premierul rus Vladimir Putin, intr-un mesaj scris adresat forumului, la care participa circa o suta de societati rusesti.

Pe cand era presedinte, Putin a obtinut, in cursul unei vizite a sa in ianuarie a.c. in Bulgaria, un progres pe tema participarii bulgare la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, concurent cu Nabucco, al Uniunii Europene. South Stream, la care au aderat Serbia, Ungaria si Grecia, va traversa Marea Neagra din Rusia pana in Bulgaria, unde sunt in studiu doua rute - una prin nord-vest si cealalta prin sud-vest. Printre altele, Bulgaria, Rusia si Grecia se pregatesc sa construiasca oleoducul Burgas-Alexandroupolis pentru transportul petrolului rusesc intre Marea Neagra si Marea Egee, participarea Moscovei fiind de 51 %.

Grupul rus Atomstroiexport a obtinut contractul de construire a celei de-a doua centrale nucleare bulgare in valoare de 4 miliarde de euro, cu reactoare de prima generatie, pe care le va instaura pentru prima data intr-o tara a Uniunii Europene. Rusia este singurul furnizor de gaze naturale si principalul furnizor de petrol catre Bulgaria, ceea ce explica un puternic dezechilibru al schimburilor comerciale. Importurile din Rusia erau de 3,7 miliarde de dolari in 2007, comparativ cu exporturile bulgare,de abia 400 milioane de dolari, catre Rusia.

Cuvinte cheie: rusia, bulgaria, prima


Citeste mai mult...

Barroso: puterile europene au ingreunat rezolvarea crizei

Marile state membre ale Uniunii Europene (UE) au blocat mult timp armonizarea unor reglementari care ar fi putut pregati mai bine blocul comunitar pentru actuala criza financiara, a declarat presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de Reuters."Stim cu totii ca nu exista nicio sansa de a introduce mai multe reglementari europene inainte de criza.

Unele dintre cei mai importante state membre din punct de vedere al dimensiunii economiei si fortei financiare nu ar fi permis niciodata acest lucru", a afirmat Barroso.Oficialul european nu a precizat exact la care state se refera, dar principalele puteri din Europa sunt Marea Britanie, principalul centru financiar european, Germania, cea mai mare economie, si Luxembourg, care se bazeaza pe o industrie bancara prospera.Guvernele nu au reusit sa coopereze suficient, chiar si dupa ce criza a atins intensitatea maxima in luna septembrie, ceea ce a afectat semnificativ bancile europene, a precizat Barroso.Oficialul a declarat ca CE a incercat sa promoveze o integrare mai buna a sectoarelor europene de asigurari si banci, si a autoritatilor care le supravegheaza, dar eforturile au fost moderate intrucat executivul UE stia ca vor aparea obiectii."Comisiei i s-a cerut sa faca mai multe de catre actorii relevanti", a mentionat Barroso.Astfel, seful CE a raspuns unor critici aduse de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, care a declarat ca executivul UE nu a reusit sa raspunda soliticitarilor politicienilor privind o reglementare mai atenta a pietelor financiare, fondurilor de hedging, firmelor de private-equity si fondurilor suverane de investitii."Parlamentul a cerut propuneri ani la rand si nu s-a intamplat nimic", a afirmat Poettering.Barroso a replicat ca nu avea sens ca oficialii de la Bruxelles sa faca propuneri in zona sensibila a pietelor financiare, stiind ca acestea vor fi respinse imediat de statele membre.Ministrii de Finante din UE au fost de acord, saptamana aceasta, cu reguli generale de salvare a bancilor si cu majorarea plafonului minim garantat pentru depozite de la 20.000 de euro la 50.000 euro.Totusi, oficialii au decis ca toate masurile concrete vor depinde de guvernele nationale.Barroso a criticat protectionismul din Europa, fenomen care s-ar putea intensifica ca rezultat al crizei internationale, potrivit unor politicieni.

nele dintre cei mai importante state membre din punct de vedere al dimensiunii economiei si fortei financiare nu ar fi permis niciodata acest lucru", a afirmat Barroso.Oficialul european nu a precizat exact la care state se refera, dar principalele puteri din Europa sunt Marea Britanie, principalul centru financiar european, Germania, cea mai mare economie, si Luxembourg, care se bazeaza pe o industrie bancara prospera.Guvernele nu au reusit sa coopereze suficient, chiar si dupa ce criza a atins intensitatea maxima in luna septembrie, ceea ce a afectat semnificativ bancile europene, a precizat Barroso.Oficialul a declarat ca CE a incercat sa promoveze o integrare mai buna a sectoarelor europene de asigurari si banci, si a autoritatilor care le supravegheaza, dar eforturile au fost moderate intrucat executivul UE stia ca vor aparea obiectii."Comisiei i s-a cerut sa faca mai multe de catre actorii relevanti", a mentionat Barroso.Astfel, seful CE a raspuns unor critici aduse de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, care a declarat ca executivul UE nu a reusit sa raspunda soliticitarilor politicienilor privind o reglementare mai atenta a pietelor financiare, fondurilor de hedging, firmelor de private-equity si fondurilor suverane de investitii."Parlamentul a cerut propuneri ani la rand si nu s-a intamplat nimic", a afirmat Poettering.Barroso a replicat ca nu avea sens ca oficialii de la Bruxelles sa faca propuneri in zona sensibila a pietelor financiare, stiind ca acestea vor fi respinse imediat de statele membre.Ministrii de Finante din UE au fost de acord, saptamana aceasta, cu reguli generale de salvare a bancilor si cu majorarea plafonului minim garantat pentru depozite de la 20.000 de euro la 50.000 euro.Totusi, oficialii au decis ca toate masurile concrete vor depinde de guvernele nationale.Barroso a criticat protectionismul din Europa, fenomen care s-ar putea intensifica ca rezultat al crizei internationale, potrivit unor politicieni.

dintre cei mai importante state membre din punct de vedere al dimensiunii economiei si fortei financiare nu ar fi permis niciodata acest lucru", a afirmat Barroso.Oficialul european nu a precizat exact la care state se refera, dar principalele puteri din Europa sunt Marea Britanie, principalul centru financiar european, Germania, cea mai mare economie, si Luxembourg, care se bazeaza pe o industrie bancara prospera.Guvernele nu au reusit sa coopereze suficient, chiar si dupa ce criza a atins intensitatea maxima in luna septembrie, ceea ce a afectat semnificativ bancile europene, a precizat Barroso.Oficialul a declarat ca CE a incercat sa promoveze o integrare mai buna a sectoarelor europene de asigurari si banci, si a autoritatilor care le supravegheaza, dar eforturile au fost moderate intrucat executivul UE stia ca vor aparea obiectii."Comisiei i s-a cerut sa faca mai multe de catre actorii relevanti", a mentionat Barroso.Astfel, seful CE a raspuns unor critici aduse de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, care a declarat ca executivul UE nu a reusit sa raspunda soliticitarilor politicienilor privind o reglementare mai atenta a pietelor financiare, fondurilor de hedging, firmelor de private-equity si fondurilor suverane de investitii."Parlamentul a cerut propuneri ani la rand si nu s-a intamplat nimic", a afirmat Poettering.Barroso a replicat ca nu avea sens ca oficialii de la Bruxelles sa faca propuneri in zona sensibila a pietelor financiare, stiind ca acestea vor fi respinse imediat de statele membre.Ministrii de Finante din UE au fost de acord, saptamana aceasta, cu reguli generale de salvare a bancilor si cu majorarea plafonului minim garantat pentru depozite de la 20.000 de euro la 50.000 euro.Totusi, oficialii au decis ca toate masurile concrete vor depinde de guvernele nationale.Barroso a criticat protectionismul din Europa, fenomen care s-ar putea intensifica ca rezultat al crizei internationale, potrivit unor politicieni.

Cuvinte cheie: europene, state, criza


Citeste mai mult...

Cursul coboara pana la 3,77 lei/euro

Moneda nationala s-a apreciat puternic in a doua parte a sedintei interbancare de joi, intr-o piata cu lichiditate foarte redusa, care a favorizat diminuarea cotatiilor, iar la inchiderea pietei locale cursul de schimb se situa la 3,7750 - 3,78 lei/euro, dupa ce atinsese un minim de 3,77 lei/euro. Cotatiile de la finalul zilei sunt cu 10 bani mai mici decat nivelul la care au fost perfectate ultimele tranzactii de miercuri, de 3,8750-3,8800 lei/euro, relateaza Mediafax."Piata este lipsita de lichiditate, ceea ce a favorizat diminuarea rapida a cotatiilor.

Valutele din regiune sunt usor apreciate, leul consemnand cel mai mare avans", a spus un dealer.Desi la deschidere cursul de schimb se situa in jurul nivelului de 3,89 lei/euro, cotatiile pe piata interbancara au coborat constant in prima ora de tranzactionare, iar la ora 10:25, rata se situa in intervalul 3,8500-3,8550 lei/euro.In jurul orei 13:05, un euro era transferat pentru 3,8250-3,8300 lei, pentru ca la ora 15:45, moneda europeana sa fie cotata la 3,81 - 3,8150 lei/euro.

Ulterior, cotatiile au coborat constant, pe fondul ofertei de euro din piata, atingand un minim al zilei de 3,77 lei/euro.Banca Nationala a Romaniei a publicat, joi, un curs de referinta de 3,8249 lei/euro, cu 9,84 bani mai redus decat nivelul de miercuri.Pe piata interbancara dobanzile la depozitele cu scadenta la o zi se situeaza la 13,66 - 15,09%, in timp ce pentru plasamentele la o saptamana sunt de 14,15 - 15,65%.

lterior, cotatiile au coborat constant, pe fondul ofertei de euro din piata, atingand un minim al zilei de 3,77 lei/euro.Banca Nationala a Romaniei a publicat, joi, un curs de referinta de 3,8249 lei/euro, cu 9,84 bani mai redus decat nivelul de miercuri.Pe piata interbancara dobanzile la depozitele cu scadenta la o zi se situeaza la 13,66 - 15,09%, in timp ce pentru plasamentele la o saptamana sunt de 14,15 - 15,65%.

Cuvinte cheie: leieuro, piata, situa


Citeste mai mult...

Polonia doreste sa adere la euro in 2012

Ministrul polonez de Finante, Jan Rostowski, a confirmat, joi, ambitia guvernului de la Varsovia de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2012, in pofida crizei financiare, transmite AGERPRES. "Obiectivul este ambitios dar realist" a declarat Jan Rostowski cu ocazia prezentarii in Parlament a proiectului legii finantelor pentru 2009. Potrivit lui Rostowski, Polonia ar putea sa se alature Exchange Rate Mechanism II (ERM 2 - mecanismul european al ratelor de schimb) in prima jumatate a anului viitor. Pentru a adera la zona euro o tara candidata trebuie sa se alature timp de cel putin doi ani acestui mecanism care prevede o fluctuatie redusa a monedei nationale in rapor cu moneda euro.

"La mijlocul lui 2011 vom cere Comisiei Europene sa confirme faptul ca suntem pregatiti sa aderam la euro si sa fixeze un curs de schimb definitiv zlot-euro. Sunt convins ca la 1 ianuarie 2012 va avea loc adoptarea oficiala a noii monede in Polonia", a declarat Jan Rostowski. Potrivit ministrul polonez de Finante, prin anuntarea deciziei de a trece la moneda euro tocmai intr-un moment de turbulente pe pietele financiare internationale, Polonia va profita pe doua planuri.

"In primul rand, acest lucru va face dovada situatiei sanatoase a economiei poloneze in comparatie cu cea a altor tari si, in al doilea rand, va sublinia hotararea guvernului, ceea ce va permite reducerea greutatilor impuse de situatia externa dificila", a estimat Rostowski.

In primul rand, acest lucru va face dovada situatiei sanatoase a economiei poloneze in comparatie cu cea a altor tari si, in al doilea rand, va sublinia hotararea guvernului, ceea ce va permite reducerea greutatilor impuse de situatia externa dificila", a estimat Rostowski.

Cuvinte cheie: rostowski, euro, jan


Citeste mai mult...

Inflatia anuala a coborat la 7,3%

Rata inflatiei a fost in luna septembrie de 0,4 la suta comparativ cu luna anterioara, in timp ce inflatia anuala (septembrie 2007- septembrie 2008) a coborat la 7,3 la suta fata de 8,02 la suta la nivelul lunii august, conform datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica /INS/. Pe primele noua luni ale anului, rata cumulata a inflatiei a fost de 4,61 la suta, iar rata medie lunara s-a cifrat la 0,5 la suta fata de 0,4 la suta in 2007. Comparativ cu august 2008, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,33 la suta, cele ale marfurilor nealimentare au urcat cu 0,19 la suta, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 1,05 procente, potrivit AGERPRES.

Fata de septembrie 2007, alimentele s-au scumpit cu 7,08 procente, tarifele serviciilor au crescut cu 7,75 la suta, iar preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,6 la suta. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (august 2007 - iulie 2008) fata de precedentele 12 luni (august 2006 - iulie 2007) determinata pe baza IPC este 7,8 la suta si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 7,9 la suta. Comisia Nationala de Prognoza /CNP/ estimeaza o rata inflatiei in 2008 (decembrie-decembrie) de 5,8 la suta si o inflatie medie anuala de 7,6 la suta.

In prognoza de primavara, CNP anticipa o inflatie decembrie-decembrie de 5,8 la suta si o inflatie medie anuala de 7,5 la suta. Tinta Bancii Nationale a Romanei /BNR/ pentru acest an este de 3,8 la suta (decembrie-decembrie), plus/minus un punct procentual. Proiectia CNP pentru anii urmatori arata o inflatie de 4,5 la suta in 2009, 3,5 la suta in 2010, trei la suta in 2011, 2,6 la suta in 2012 si 2,3 la suta in 2013.

n prognoza de primavara, CNP anticipa o inflatie decembrie-decembrie de 5,8 la suta si o inflatie medie anuala de 7,5 la suta. Tinta Bancii Nationale a Romanei /BNR/ pentru acest an este de 3,8 la suta (decembrie-decembrie), plus/minus un punct procentual. Proiectia CNP pentru anii urmatori arata o inflatie de 4,5 la suta in 2009, 3,5 la suta in 2010, trei la suta in 2011, 2,6 la suta in 2012 si 2,3 la suta in 2013.

Cuvinte cheie: suta, septembrie, rata

Citeste tot articolul Inflatia anuala a coborat la 7,3%

Citeste mai mult...

Familia Bucsaru construieste 4.000 de locuinte pe amplasamentul fostelor sere Comaico

Green City Construct, firma controlata indirect de fiica omului de afaceri Dumitru Bucsaru, va dezvolta un proiect imobiliar de 4.000 de locuinte pe amplasamentul fostelor sere Comaico, din comuna 1 Decembrie din sudul Capitalei.

"Proiectul este construit pe un teren totalizand 100 de hectare pe care au fost serele Comaico si va cuprinde 4.000 de apartamente si vile, care vor fi dezvoltate in mai multe faze, intr-o perioada de cinci ani", a declarat agentieiRoxana Neacsa, sales project manager al agentiei imobiliare, GVA Asco Properties, promotorul proiectului.Potrivit datelor de la Registrul Comertului, dezvoltatorul Green City Contruct este controlat in proportie de 99,9% de firma Valahorum, detinuta integral de fiica lui Dumitru Bucsaru. Bucsaru este administratorul firmei Valahorum.

Proiectul, denumit Green City, va cuprinde in prima faza 96 de vile, a caror constructie va fi finalizata pana in 2010.Vilele vor avea suprafete de 158 de metri patrati, la care se adauga circa 200 de metri patrati de teren. Apartamentele vor fi construite in imobile de patru etaje.Pe langa locuinte, ansamblul va cuprinde printre altele un parc, lac, pista de bicicleta, scoala, teren de tenis si o sala de fitness."Primele patru vile au fost deja finalizate, iar pentru alte zece au fost construite fundatiile.

Pentru prima faza a proiectului firma a contractat credite de la Leumi Bank", a spus Neacsa, fara sa ofere detalii despre valoarea totala investitiei.Dumitru Bucsaru a achizitionat firma Comaico in urma cu doi ani de la SIF Muntenia, la un pret de 62 milioane de lei (echivalentul a 17,6 milioane de euro la acea data), in baza unui contract prin care se angaja sa efectueze plata in mai multe rate, ultima fiind prevazuta pentru luna august 2008.La acea data, Comaico avea in administrare mai multe terenuri, cu o suprafata de aproximativ 120 de hectare, pe majoritatea acestora fiind amplasate sere nefunctionale.Dumitru Bucsaru si Gigi Becali au incheiat in primavara acestui an un precontract prin care finantatorul FC Steaua ar urma sa cumpere toate actiunile Comaico, la un pret de 9,24 milioane de euro.



Citeste mai mult...

AOAR: Criza externa afecteaza domeniile cu grad mare de indatorare din Romania, in special imobiliar

Criza internationala va afecta si economia romaneasca, mai ales domeniile cu grad ridicat de indatorare, cele mai expuse fiind sectorul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare, ceea ce ar putea sa afecteze cresterea economica, apreciaza reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania preluati de."In contextul crizei mondiale, trebuie sa lansam o dezbatere publica despre sectoarele care sunt afectate si cum le vom salva.

Dezvoltatorii imobiliari, firmele de constructii si toate domeniile in care exista un grad ridicat de indatorare", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.El a aratat ca guvernul ar trebui sa caute solutii pentru a sprijini aceste sectoare si nu sa se gandeasca sa adopte masuri de sprijinire a bursei."In loc de solutii pentru aceste sectoare, avem reactii aiurite, de sprijin a bursei, in conditiile in care piata de capital este o solutie marginala in Romania", a precizat Pogonaru.In opinia sa, dezvoltatorii imobiliari se confrunta cu mai multe probleme, printre care cele mai grave fiind scumpirea materiilor prime, a costului cu forta de munca si, mai nou, a creditelor."Sunt dezvoltatori care au finantare proprie de 20%, au intarzieri la vanzarea locuintelor si alearga acum dupa bani din banca in banca.

Sigur vor fi castigatoare proiectele care sunt amplasate in zone bune, celelalte nu", a mai spus Pogonaru, adaugand ca alte sectoare afectate de criza de lichiditati de la nivel mondial sunt textilele si, in general, sectoarele care lucreaza cu marja de profit redusa.La randul sau, Monica Tatoiu, membru al AOAR si directorul general al Oriflame Romania, a aratat ca pe langa dezvoltatori si constructori, toate firmele conexe acestor activitati au probleme cu afacerile."Firmele de materiale de constructii, de amenajari interioare si toate cele care activeaza in sectoare de interfata in constructii au inregistrat scaderea cifrei de afaceri", a spus Tatoiu.Reducerea activitatii in domeniul constructiilor ar putea sa afecteze cresterea economica, acest sector fiind unul dintre motoarele avansului PIB."Nu ne putem limita doar la declaratii optimiste in ceea ce priveste cresterea economica, care probabil va ajunge la 9% in acest an.

Aceasta crestere ascunde o serie de capcane care daca nu vor fi sesizate la timp vor crea probleme. Daca ne uitam la sectoarele care contribuie la PIB vom vedea ca cele mai importante sunt, in ordine, serviciile, industria, constructiile si agricultura. Ultimele sunt inconstante, constructiile sunt pandite de descrestere sau chiar de criza, iar agricultura depinde de multi factori", a spus Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR.In opinia sa, evolutia domeniului constructiilor si a agriculturii vor "lovi in cresterea economica"."Aparent economia romaneasca merge.

Merge insa ca o masina cu patru roti, dintre care una merge foarte repede - PIB-ul, o alta roata se tine dupa prima - investitiile, iar celelalte doua nu functioneaza, dar trag in jos performantele economice - datoria externa si deficitul de cont curent", a mai adaugat Bostina.El a precizat ca Romania are nevoie de o crestere economica anuala cu 4 puncte procentuale peste media Uniunii Europene pentru a fi competitiva pe piata unica.Pe de alta parte, reprezentantii AOAR au mentionat ca impactul crizei financiare internationale va fi atenuat de companiile multinationale care deja au inceput sa-si vanda produsele catre Rusia, China, India sau Brazilia."Amortizarea socului crizei asupra economiei romanesti poate veni de la multinationale care s-au adaptat situatiei si s-au orientat spre piete care inca merg.

Problema vine insa de la firmele mici si mijlocii care nu au bani de promovare pe aceste piete", a mai spus Pogonaru.



Citeste mai mult...

Piata rezidentiala romaneasca obtine inca profit de 40 la suta

In Romania nu se mai poate obtine profit de 200-300 la suta din imobiliare, dar o rata de rentabilitate de 40 la suta este suficienta pentru orice afacere imobiliara serioasa, a precizat Andrei Apetrei, director general al companiei Quantum Management & Consulting, intr-un studiu remis Agerpres. Dupa cateva luni in care piata rezidentiala romaneasca a fost dominata de incertitudini, de schimbari bruste ale dispozitiei cumparatorilor si ale ritmului de vanzare si de cumparare, jucatorii din imobiliare par sa se fi linistit, nesiguranta pietei de real estate fiind din ce in ce mai mica.

Conform stusiului QMC, efectele crizei financiare globale au fost minim simtite la nivelul Romaniei, dar ne-au facut sa intelegem ca astfel de fluctuatii sunt normale si au ca scop o maturizare a pietei. Tranzactiile imobiliare au scazut, in ultima vreme, intr-un ritm aproape ingrijorator. Unul dintre motive este si faptul ca investitorii nu mai cumpara zeci de locuinte dintr-un complex rezidential pentru a le revinde, pentru ca profitul nu mai este la fel de mare. "Speculatiile cu terenuri sau revanzarea apartamentelor dintr-un proiect imobiliar vor aduce un profit de maxim 40 la suta, in urmatoarea perioada", a explicat Andrei Apetrei.

Un alt motiv al scaderii numarului de tranzactii este si acela ca o mare parte a cumparatorilor au asteptat o asezare a pietei si au refuzat sa cumpere intr-un moment de incertitudine, daca nu era strict necesar. Cel mai important motiv este, insa, perioada verii, care nu a fost niciodata cea mai buna pentru vanzarile de imobiliare dar, pentru ca a coincis cu discutiile despre marea criza imobiliara, situatia a fost receptata ca o confirmare a tuturor acestor zvonuri. "Piata imobiliara nu stagneaza, ci se misca, doar ca investitorii sunt mult mai prudenti.

Exista, insa, semnale ca din luna septembrie piata isi revine, iar companiile multinationale au inceput sa caute terenuri, asa incat piata se va aseza", a mai declarat Andrei Apetrei. Desi fondatorii QCM sunt romani, compania a luat fiinta in Anglia, afacerile din Romania desfasurandu-se cand deja firma era una puternica si experimentata. "Am asistat la caderea pietei in Marea Britanie, in urma cu trei ani. Si acum este din nou o cadere, dar acum trei ani a cazut si si-a revenit. Dar totul se reconstruieste in cinci-sapte ani. Investitorii nu sunt speriati, pentru ca un investitor nu se sperie si nu se cearta niciodata.

Este doar un busines pe care trebuie sa-l duci cu profesionalism pana la capat", explica Andrei Apetrei. Orice piata este in continua miscare, cererea si oferta nu raman niciodata la fel. Nu poate exista o cadere efectiva a pietei, ci o incetinire sau o relansare. In acest moment, piata imobiliara din Romania este la maturizare si nu prezinta simptomele unei caderi, precizeaza studiul QCM.

Cuvinte cheie: piata, pietei, andrei


Citeste mai mult...

Ipotecidirect si BRD - colaborare pe segmentul creditelor imobiliare

IpoteciDirect, societate de consultanta financiara independenta specializata in finantari imobiliare, a incheiat un acord de colaborare cu BRD-Groupe Societe Generale, ce are ca obiect segmentul creditelor garantate cu ipoteca destinate persoanelor fizice, informeaza compania, conform Agerpres. "Prin intermediul parteneriatului dintre IpoteciDirect si BRD-Groupe Societe Generale, clientii nostri vor beneficia de avantajele produselor de creditare oferite de una dintre cele mai reprezentative banci din peisajul financiar-bancar romanesc.

Avem convingerea ca, bazandu-ne pe sprijinul partenerilor nostri, vom oferi clientilor un serviciu rapid si eficient", a declarat Roxana Andrei, manager de produs IpoteciDirect. Pentru anul in curs, IpoteciDirect are ca tinta un volum de credite intermediate in valoare de 18 milioane de euro, prin intermediul a trei Centre Ipotecare deschise in Bucuresti. Incepand cu anul 2009, planul de dezvoltare al companiei va include, pe langa deschiderea Centrelor Ipotecare in orasele mari din Romania, si formarea unei echipe de 100 de consultanti financiari, cu experienta relevanta in activitatea de creditare.

In prezent, IpoteciDirect detine in portofoliu produse de creditare de la 15 institutii financiar-bancare partenere: BRD-Groupe Societe Generale, Alpha Bank, ATE Bank, BCR, Bancpost, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Bank Leumi, Credit Europe Bank, MKB Romexterra Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit-Tiriac Bank si Volksbank. IpoteciDirect este o societate de consultanta financiar-bancara independenta, ce ofera servicii de consultanta clientilor incepand din luna mai 2008, cand primul Centru Ipotecar a devenit operational. BRD-Groupe Societe Generale detine active de aproximativ 12 miliarde euro.

Banca are peste 2,5 milioane clienti si opereaza o retea de peste 800 de unitati. BRD are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB.



Citeste mai mult...

Harmonia Grupo din Spania investeste circa 55 mil. euro in doua ansambluri de locuinte in Bucuresti

Compania Harmonia Grupo din Spania va construi in Bucuresti circa 600 de apartamente, in doua proiecte, pentru care va investi aproape 55 de milioane de euro, au declarat agentieireprezentantii dezvoltatorului."Avem trei proiecte in Bucuresti, dar pentru unul dintre acestea nu stim sigur ce vom face, daca vom construi ceva sau daca vom vinde terenul. Am investit in achizitia terenurilor 17 milioane de euro", a declarat directorul de dezvoltare al Harmonia, Jordi Rius Raventos.Terenul pentru care urmeaza sa fie luata o decizie a costat trei milioane de euro, are o suprafata de 1.200 de metri patrati si este amplasat in centrul Bucurestiului, in zona Charles de Gaulle.

Pe acest teren ar putea fi construite circa 40 de locuinte. Cel mai avansat proiect, denumit Harmonia Residence, este localizat pe soseaua Straulesti din nordul Bucurestiului, unde vor fi realizate 86 de apartamente, cu doua, trei si patru camere."Am platit circa patru milioane de euro pentru achizitia terenului pentru acest proiect care va totaliza 10.500 de metri patrati.

Terenul l-am platit cu bani, dar si cu locuinte in viitoarea constructie", a spus Raventos.Investitia pentru constructia locuintelor se va ridica la 14,5 milioane de euro, fonduri care vor fi obtinute din credite bancare.Un alt proiect al companiei, dezvoltat in apropiere de Parcul Tineretului, va cuprinde doua turnuri cu 400-500 de locuinte, pentru care Harmonia Grupo va investi 40 de milioane de euro.Terenul pe care va fi construit complexul are o suprafata de 10.000 de metri patrati, pentru care dezvoltatorul a platit 10 milioane de euro.Aria construita a proiectului va fi de 35.000-40.000 de metri patrati, structurata in apartamente de doua, trei si patru camere, si spatii de birouri la etajele inferioare.Reprezentantul Harmonia a mentionat ca dezvoltatorul negociaza cu banci din Romania, dar si din Spania linii de finantare a proiectelor."Creditele sunt foarte scumpe si vor deveni si mai scumpe.

Bancile din Romania ar trebui sa introduca mai multe mecanisme de finantare a dezvoltatorilor, pentru ca piata romaneasca nu mai este dominata acum de speculanti, ci este a celor care vor sa investeasca.

De pe alta parte ar trebui gandite la nivelul autoritatilor facilitati atat pentru dezvoltatori cat si pentru cei care vor sa-si cumpere o casa", a spus Raventos.Printre facilitati, reprezentantul investitorului spaniol a mentionat un acces mai facil la credite, imbunatatirea sistemului de obtinere a autorizatiilor de constructie si introducerea unui sistem de sprijin pentru anumite categorii de populatie la achizitia unei locuinte.Harmonia Grupo a fost infiintata in anul 1970 si este prezenta pe piata imobiliara din Spania, Polonia si Romania, unde a realizat proiecte de locuinte, comerciale si hoteliere si a reabilitat mai multe cladiri.

De asemenea, compania detine o retea de centre sportive de lux in Spania.In Romania Harmonia este prezenta din anul 2005.



Citeste mai mult...

Europa Capital are 200 milioane de dolari pentru investitii pe piata imobiliara din Romania

Fondul britanic de investitii Europa Capital Partners dispune de aproximativ 200 milioane de euro pentru investitii in proiecte imobiliare pe piata romaneasca, a declarat marti directorul general de la Europa Capital Partners, Tim Norman, pentru AGERPRES. "Teoretic, am putea investi pana la 200 milioane de euro in mai multe proiecte diferite din Romania, insa fiind un fond care tine cont de oportunitati trebuie sa fim flexibili", a declarat Tim Norman.

Potrivit acestuia, Europa Capital are doua fonduri care pot investi in Romania, unul care dispune de aproximativ 700 milioane de dolari pentru investitii in intreaga Europa si fondul Europa Emerging Europe care dispune de 150 milioane euro si este destinat special Romaniei, Bulgariei, Ucrainei, Croatiei si Serbiei. Primul proiect al Europa Capital este Turda Distribution Park la care lucrarile de constructie ar urma sa inceapa in lunile urmatoare. Acest proiect va cuprinde o suprafata de 200.000 de metri patrati pe o suprafata de 55 de hectare. "Intentia noastra este de construim partial pe acest teren si ulterior sa cautam parteneri sau chiar sa vindem proiectul", a spus Tim Norman.

Celelalte proiecte pe care Europa Capital le analizeaza in Romania sunt proiecte rezidentiale in zonele mai putin populare din Bucuresti, insa Tim Norman a refuzat sa ofere detalii. Europa Capital intentioneaza sa fie activa pe termen lung in Romania, estimand ca piata imobiliara isi va reveni dupa perioada mai slaba inregistrata in ultimele luni. "Din mai multe motive piata romaneasca nu a suferit o corectie a valorii proprietatilor imobiliare similara cu cea inregistrata pe alte piete din Europa insa, in urmatoarele sase pana la 12 luni, estimam ca o corectie va avea loc", a declarat Tim Norman.

Potrivit acestuia Europa Capital nu a fost afectata inca de problemele de lichiditate chiar daca fondul se asteapta ca piata bancara sa devina mai stricta in urmatoarele 12 luni.

Cuvinte cheie: europa, capital, tim


Citeste mai mult...

BRD Sogelease, finantari in valoare de 135,8 milioane euro, in sase luni

BRD Sogelease IFN S.A., filiala de leasing financiar a BRD - Groupe Societe Generale, a incheiat, in prima jumatate a anului 2008, peste 2.000 de contracte, la o valoare finantata de 135,8 milioane euro, in crestere cu 13 la suta, fata de primul semestru din 2007, conform AGERPRES. Structura portofoliului BRD Sogelease IFN S.A. la 30 iunie 2008 includea autovehicule comerciale - 44 la suta, autoturisme - 17 la suta, echipamente de constructii - 18 la suta, echipamente industriale, medicale si agricole - 17 la suta, echipamente IT - trei la suta, sectorul imobiliar - unu la suta.

Utilizand canale de distributie multiple, BRD Sogelease IFN S.A. isi promoveaza produsele prin reteaua de unitati a BRD Groupe Societe Generale, acest lucru permitandu-i un acces facil la clientii bancii. In egala masura, compania a dezvoltat parteneriate solide cu furnizorii - "vendor finance" - din piata auto, a echipamentelor de constructii si a echipamentelor medicale. Din luna mai 2008, BRD Sogelease si-a completat gama de produse prin lansarea unei oferte noi de finantare, adresata practicantilor de profesiuni liberale.

De asemenea, pentru a imbunatati calitatea serviciilor oferite clientilor, BRD Sogelease a creat o platforma call-center destinata sa raspunda intrebarilor si nevoilor acestora. In anul 2008, prioritatea BRD Sogelease este reprezentata de dezvoltarea retelei de vanzari la nivel teritorial, urmand politica de dezvoltare la nivel national a bancii mama BRD - Groupe Societe Generale. "BRD Sogelease isi propune sa mentina si in 2008 ritmul de crestere pe care l-a avut pana acum si sa intre in topul primelor 3 firme de leasing afiliate unor institutii financiare", a declarat Jean-Claude Boloux, Directorul General al BRD Sogelease.

BRD Sogelease este detinuta in proportie de 99,96 la suta de BRD - Groupe Société Générale. Compania este membra a "Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania", care numara in prezent 33 de societati de leasing si credit de consum, ce reprezinta grupuri financiar-bancare de renume si cu reprezentare internationala.

"Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania", organizatie afiliata la Federatia Europeana Leaseurope, reprezinta un total de circa 93 la suta din totalul pietei de leasing din Romania, cu un portofoliu de leasing echilibrat pe toate sectoarele economiei romanesti: 26 la suta in echipamente cu scop industrial, opt la suta in sectorul imobiliar si 66 la suta in industria transporturilor.

Cuvinte cheie: brd, suta, sogelease


Citeste mai mult...

Afaceri de aproape 70 milioane lei pentru Comelf, in primul semestru

Societatea Comelf a inregistrat un profit net de 3,47 milioane lei in primul semestru din acest an, in crestere cu 35,9 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conform AGERPRES. Cifra de afaceri neta a companiei a crescut cu 28,7 la suta in primul semestru din 2008 fata de prima jumatate a anului 2007 si a ajuns la 68,66 milioane lei.

Profitul net din primul trimestru din 2008 al Comelf a fost de 1,49 milioane lei, iar cifra de afaceri de 33,98 milioane lei. in prima jumatate a acestui an, societatea a avut venituri totale in valoare de 70,81 milioane lei si cheltuieli totale care s-au ridicat la 66,74 milioane lei. In ceea ce priveste datoriile companiei dupa primul semestru, acestea se ridica la 44,58 milioane lei, in timp ce creantele au ajuns la 20,52 milioane lei. Din totalul datoriilor societatii, suma de 41,74 milioane lei trebuie platita intr-o perioada de un an.

Societatea fabrica masini si utilaje pentru lucrari terasiere, pentru centrale energetice, protectia mediului, echipamente pentru ridicat si transportat, subansamble ale acestora si piese de schimb. Este cotata la BVB iar capitalizarea ei se ridica la 107,69 milioane lei.

ocietatea fabrica masini si utilaje pentru lucrari terasiere, pentru centrale energetice, protectia mediului, echipamente pentru ridicat si transportat, subansamble ale acestora si piese de schimb. Este cotata la BVB iar capitalizarea ei se ridica la 107,69 milioane lei.

Cuvinte cheie: milioane, lei, primul


Citeste mai mult...

Profitul brut al Postei Romane a crescut de aproape trei ori, in primul semestru

Compania Nationala Posta Romana /CNPR/ a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit brut de 79,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara din 2007, a declarat, joi, presedintele Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/, Dan Mihai Toader, conform AGERPRES. Cifra de afaceri a CNPR a fost de 693,99 milioane lei, in crestere cu 44,7 la suta fata de semestru unu din 2007. In perioada mentionata, veniturile totale ale companiei au depasit 717, 4 milioane lei, pe fondul unor cheltuieli de 637,7 milioane lei.

"Cresterea cifrei de afaceri se datoreaza cresterii volumului de prestatii pentru o serie de servicii in primul semestru dar si prin introducerea unor noi servicii", a spus Toader. Astfel, in prima jumatate a acestui an, CNPR a inregistrat cresteri pe serviciul postei de scrisori - un plus de 15,045 milioane bucati bucati, pe cel al coletelor - un plus de 354.000 bucati, mandate postale (+ 82.000 de bucati) si pe vanzarea de roviniete - un plus de 247.000 bucati. In primul semestru Posta Romana a introdus noi servicii cum ar fi Infoelectoral si servcii de posta hibrida.

CNPR detine in prezent peste 7.100 de oficii la nivel national, din care 1.100 informatizate si are aproximativ 35.000 de angajati. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea, cu 75 la suta, respectiv 25 la suta din capital.

NPR detine in prezent peste 7.100 de oficii la nivel national, din care 1.100 informatizate si are aproximativ 35.000 de angajati. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea, cu 75 la suta, respectiv 25 la suta din capital.

Cuvinte cheie: cnpr, milioane, bucati


Citeste mai mult...

Profitul net al Romgaz a crescut cu 41 la suta

Compania Romgaz, cel mai important producator si furnizor de gaze naturale din Romania, a obtinut in primul semestru un profit net de 285,03 milioane lei, in crestere cu 41 la suta fata de perioada similara a anului trecut, cand s-a cifrat la 202,14 milioane lei, informeaza compania. Cifra de afaceri s-a situat in prima jumatate a anului in curs la 1,753 miliarde lei, in crestere cu 7,2 la suta, conform AGERPRES.

Potrivit companiei, avansul cifrei de afaceri se datoreaza cresterii cantitatilor de gaze livrate din productie proprie, pretului de livrare si a cantitatii de gaze extrase din depozitele de inmagazinare, iar dinamica rezultatului net, de 41 la suta, a fost determinata de cresterea cifrei de afaceri, economiei realizate la total cheltuieli si reducerii ponderii cheltuielilor nedeductibile. Romgaz este cel mai important producator si furnizor de gaze naturale din Romania, avand o cota de furnizare pe piata interna de gaze de 41,2 la suta.

Statul, prin Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al societatii, care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. In anul 2007, productia Romgaz a fost de peste cinci miliarde mc de gaz metan, iar bugetul de investitii pe anul 2008 este de un miliard de lei.

tatul, prin Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al societatii, care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. In anul 2007, productia Romgaz a fost de peste cinci miliarde mc de gaz metan, iar bugetul de investitii pe anul 2008 este de un miliard de lei.

Cuvinte cheie: gaze, lei, suta


Citeste mai mult...

Tarife cu pana la 50 la suta mai mici la serviciul Clicknet al Romtelecom

Romtelecom ofera clientilor persoane fizice pachete noi de servicii, la tarife cu pana la 50 la suta mai mici, informeaza compania printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.Astfel, clientii care se aboneaza la Clicknet 6 Mbps sau 8 Mbps pe o perioada de trei ani beneficiaza de reduceri de peste 30 la suta, respectiv 40 la suta fata de pretul de lista pentru pachetele care includ o conexiune la internet, taxa de activare zero si un echipament la alegere: un televizor LCD, un laptop sau o multifunctionala oferita impreuna cu un hard disk extern.

Indiferent de echipamentul pentru care opteaza, clientii vor plati un abonament promotional de 16,5 euro/luna (fara TVA) pentru conexiunea de 6 Mbps, respectiv 28,5 euro/luna (fara TVA) pentru 8 Mbps. Noii abonati Romtelecom Clicknet pot beneficia, intr-o alta varianta de oferta, de reduceri de 50 la suta pentru oricare dintre abonamentele de 2, 6, 8 sau 20 Mbps. In plus, primesc trei luni de abonament gratuit si modemul AST 330 USB cadou, daca semneaza un contract pentru 12 luni, respectiv primele sase luni de abonament gratuit si modem AST 516 Ethernet cadou, daca aleg contractul pe 18 luni. Ambele oferte sunt valabile pana la 11 septembrie.

Pentru clientii-companii sunt la dispozitie pachetele de Internet si voce BizPack devenite Clicknet SmartPack: pana la 300 de minute gratuite catre alte retele de telefonie fixa si pana la 100 de minute catre cele de telefonie mobila. Pachetele includ conexiuni la internet de pana la 8 Mbps, IP static, o solutie profesionala de web hosting si pana la 4.000 de minute gratuite in reteaua Romtelecom. In plus, minutele gratuite din pachetele Clicknet SmartPack 500, 1.000, 2.000 si 4.000 pot fi folosite de pe oricare dintre liniile incluse in abonament. Tarifele promotionale ale pachetelor Clicknet SmartPack variaza intre 14 si 110 euro/luna fara TVA.

Solutia de web hosting BeOnline cuprinde: un domeniu.ro, 50 MB pentru pagina web a companiei, 10 adrese de e-mail in domeniul ales cu un spatiu total de 250 MB.

Cuvinte cheie: pana, mbps, clicknet


Citeste mai mult...

Tarifele serviciilor postale nu vor mai fi majorate in 2008

Tarifele serviciilor postale nu vor mai fi majorate in acest an si foarte probabil nici in 2009, a anuntat presedintele director general al Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/, Dan Mihai Toader, intr-o conferinta de presa, conform AGERPRES. "In acest an nu vor mai fi majorari de tarife datorita cresterii veniturilor companiei pe fondul majorarii volumului de servicii. Ultima majorarea a tarifelor a avut loc in ianuarie 2008", a mai spus presedintele CNPR.

Pentru 2008, conducerea companiei estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri in jurul valorii de 500 milioane euro si a unui profit de 40 milioane euro, in conditiile in care anul trecut profitul postei nu a depasit 12 milioane euro, iar cifra de afaceri a atins circa 300 milioane euro. In primul semestru al acestui an, Posta Romana a obtinut un profit brut de 79,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara din 2007, iar cifra de afaceri a fost de 693,99 milioane lei, in crestere cu 44,7 la suta fata de semestru unu din 2007. In perioada mentionata, veniturile totale ale companiei au depasit 717, 4 milioane lei, pe fondul unor cheltuieli de 637,7 milioane lei.

entru 2008, conducerea companiei estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri in jurul valorii de 500 milioane euro si a unui profit de 40 milioane euro, in conditiile in care anul trecut profitul postei nu a depasit 12 milioane euro, iar cifra de afaceri a atins circa 300 milioane euro. In primul semestru al acestui an, Posta Romana a obtinut un profit brut de 79,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara din 2007, iar cifra de afaceri a fost de 693,99 milioane lei, in crestere cu 44,7 la suta fata de semestru unu din 2007. In perioada mentionata, veniturile totale ale companiei au depasit 717, 4 milioane lei, pe fondul unor cheltuieli de 637,7 milioane lei.

u 2008, conducerea companiei estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri in jurul valorii de 500 milioane euro si a unui profit de 40 milioane euro, in conditiile in care anul trecut profitul postei nu a depasit 12 milioane euro, iar cifra de afaceri a atins circa 300 milioane euro. In primul semestru al acestui an, Posta Romana a obtinut un profit brut de 79,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara din 2007, iar cifra de afaceri a fost de 693,99 milioane lei, in crestere cu 44,7 la suta fata de semestru unu din 2007. In perioada mentionata, veniturile totale ale companiei au depasit 717, 4 milioane lei, pe fondul unor cheltuieli de 637,7 milioane lei.



Citeste mai mult...

Profitul net al Alro Slatina a crescut cu 3,7 la suta in primul semestru

Compania Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a realizat pe primul semestru din 2008 un profit net consolidat de 214,7 milioane lei, in crestere cu 3,7 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportarilor companiei transmise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/. Cifra de afaceri consolidata a consemnat un miliard de lei, conform AGERPRES. Productia de aluminiu turnat a crescut de asemenea cu 3,7 procente fata de primul semestru al anului 2007, iar productia de bunuri procesate din aluminiu s-a majorat cu 39 procente.

Veniturile consolidate au scazut cu 9,7 procente in prima jumatate a anului 2008 fata de perioada similara din 2007, in timp ce costurile s-au diminuat cu 10 la suta. La Bursa Metalelor de la Londra (LME), aluminiul a avut o evolutie favorabila, atingand o medie de pret de 2.835 dolari/tona in prima jumatate a anului, spre deosebire de perioada similara a anului trecut, cand pretul mediu era de 2.781 dolari/tona, dar cererea nu a tinut pasul cu evolutia record inregistrata anul trecut. Potrivit companiei, supravegherea atenta a costurilor a dus la imbunatatirea marjei profitului brut, de la 31,9 la suta in primul semestru al lui 2007 la 32,2 la suta in aceeasi perioada a lui 2008.

In primele sase luni ale anului in curs, Alro a raportat cheltuieli pentru investitii in proiecte de mediu si tehnologice de 61 milioane dolari (aproximativ 150 milioane lei, compania avand un buget de 63 milioane dolari pentru 2008). Intre 2002 si 2007, Alro a investit peste 210 milioane dolari in proiecte tehnologice si de mediu. In acest an, combinatul a dat in functiune laminorul de benzi la rece, dupa o investitie de 4,8 milioane dolari. Compania continua programele de responsabilitate sociala corporatista, cu un buget alocat pentru acest an de 2,5 milioane dolari pentru programe specifice ce vizeaza domenii precum sanatate si siguranta a muncii, educatie si sport.

"In prima jumatate a acestui an, laminorul de benzi la rece a fost inchis pentru doua luni, ca urmare a lucrarilor de modernizare. In consecinta, compania si-a redus temporar productia de rulouri si foi de tabla, ceea ce a influentat veniturile din vanzari. Alro a implementat proiecte de imbunatatire a serviciilor si a calitatii produselor pentru a satisface mai bine cerintele clientilor, iar rezultatele acestor proiecte urmeaza sa isi produca efectele incepand cu a doua jumatate a anului.

Rezultatele financiare s-au situat in limitele bugetate pentru acest an, ca urmare a evolutiei favorabile a pretului aluminiului, precum si a cresterii moderate a costurilor cu materiile prime", a declarat vicepresedintele companiei Alro, Marian Nastase. Alro, subsidiara a Vimetco N.V., producator global de aluminiu primar si procesat, este cel mai mare producator regional de aluminiu, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 de tone pe an. Principale piete de desfacere pentru produsele sale sunt Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania), Statele Unite, Israel si Coreea de Sud.

Cuvinte cheie: milioane, anului, alro


Citeste mai mult...

Profit de 12.540 lei raportat de Baile Tusnad in primul semestru

Societatea Tusnad Baile Tusnad a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 12.540 lei, fata de pierderi de 153.020 lei raportate in perioada similara a anului trecut, conform datelor transmise Rasdaq si preluate de Agerpres. Veniturile societatii au crescut cu 26,13 la suta, cifrându-se la 2,056 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 14,47 la suta, pâna la 2,040 milioane lei. Cifra de afaceri s-a ridicat la 1,782 milioane lei, fiind mai mare cu 11 la suta fata de cea din primele sase luni ale lui 2007. Compania hoteliera Tusnad SA Baile Tusnad are in prezent un capital social de 998.788 lei.

Actionarul majoritar al companiei este SIF 3 Transilvania, care controleaza 64,91 la suta din capitalul social. Printre actionari mai figureaza SIF 5 Oltenia, cu 17,34 la suta.

ctionarul majoritar al companiei este SIF 3 Transilvania, care controleaza 64,91 la suta din capitalul social. Printre actionari mai figureaza SIF 5 Oltenia, cu 17,34 la suta.

narul majoritar al companiei este SIF 3 Transilvania, care controleaza 64,91 la suta din capitalul social. Printre actionari mai figureaza SIF 5 Oltenia, cu 17,34 la suta.

Cuvinte cheie: lei, suta, tusnad


Citeste mai mult...

Trei companii internationale, in cursa pentru modernizarea centrelor postale de tranzit din Bucurest

Trei companii internationale - Siemens, Lockheed Martin si Finmecanica - au intrat in etapa finala a licitatiei organizate de Posta Romana pentru constructia si modernizarea celor doua centre postale de tranzit de la Bucuresti si Cluj, a declarat, joi, presedintele Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/, Dan Mihai Toader, conform AGERPRES. "Saptamana viitoare vom lansa ultima etapa a licitatiei pentru constructia si modernizarea celor doua centre postale de tranzit si din acel moment companiile au la dispozitie 60 de zile sa isi depuna ofertele finale", a precizat Toader.

Investitiile prevazute pentru constructia si tehnologizarea primului centru automatizat de sortare a mesageriei din Romania, de la Bucuresti, precum si pentru retehnologizarea celui existent deja in Cluj se ridica la 60 milioane euro. Circa 50 de milioane euro din aceasta suma vor fi asigurate printr-un contract de finantare de la BERD, iar restul de 10 milioane euro din fondurile proprii ale Postei Romane. Compania selectata pentru oferirea consultantei in acest proiect este Deloitte Romania.Creditul BERD a fost acordat fara garantii guvernamentale, pe o perioada de opt ani, cu doi ani de gratie, dobanda creditului fiind Euribor la sase luni, plus 1,85 la suta.

Acest credit obtinut de CNPR este prima investitie BERD catre o companie care activeaza in sectorul postal.Potrivit CNPR, ofertantii care participa la licitatie trebuie sa respecte criterii minime, specificate in documentatia de licitatie.

Criteriile de calificare se refereau la faptul ca ofertantul sau consortiul trebuie sa fi finalizat, in ultimii 12 ani, minim doua proiecte la cheie de livrare a unui centru automatizat de sortare postala, cu un buget de cel putin opt milioane de euro pe proiect, si a unui proiect de livrare a unei cladiri tehnologice cu scopul gazduirii unui centru de sortare de minim 5.000 metri patrati.De asemenea, ofertantul trebuie sa fi avut o cifra de afaceri cumulativa pentru ultimii trei ani financiari incheiati de 300 milioane euro, iar in cazul unui consortiu sa detina nu mai putin de 50 la suta din valoarea mentionata.Nu in ultimul rand, ofertantul trebuie sa fi inregistrat rezultate pozitive /profit net/ in fiecare dintre ultimii doi ani financiari incheiati.Conform licitatiei, termenul de finalizare a celor doua centre de tranzit este prevazut pentru ultimul trimestru din 2009, adica in maxim 24 luni de la data semnarii contractului.

Decizia de a construi un nou centru automatizat de tranzit la Bucuresti si de a moderniza pe cel existent de la Cluj s-a datorat faptului ca traficul postal din Romania se deruleaza in proportie de 65-70 la suta prin cele doua locatii. Dupa intrarea acestora in functiune, conducerea CNPR estimeaza ca se va inregistra o crestere a calitatii serviciilor oferite de Posta Romana datorita sortarii automatizate a trimiterilor si micsorarii timpului de efectuare a acestora catre clienti, atat pe plan intern cat si international.

Din 2009, estimarile CNPR in privinta traficului de trimiteri postale se ridica la miliarde de trimiteri anual, in conditiile in care acum Posta Romana prelucreaza zilnic circa 2,2 milioane scrisori si peste 50.000 colete. CNPR este operatorul national in domeniul serviciilor postale avand, in prezent, 34.000 de angajati si o retea de peste 7.100 de oficii in toata tara, din care 1.100 informatizate. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea, cu 75 la suta, respectiv 25 la suta din capital.

Cuvinte cheie: cnpr, milioane, doua


Citeste mai mult...

Societatea Calimanesti Caciulata a incheiat primul semestru cu pierderi de 2,5 milioane lei

Societatea Calimanesti Caciulata a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 2,556 milioane lei, fata de un profit de 14.323 lei raportat in perioada similara din 2007, conform datelor transmise Rasdaq si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri a societatii a crescut cu 17,4 la suta comparativ cu primele sase luni ale anului trecut, pâna la 11,272 milioane lei. Veniturile au totalizat 11,496 milioane lei (9,716 milioane lei in perioada ianuarie-iunie 2007), iar cheltuielile s-au situat la 14,052 milioane lei (9,694 milioane lei anul trecut).

Compania hoteliera Calimanesti Caciulata are un capital social de 10,447 milioane lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0,1 lei. Actionarul majoritar al companiei este SC Cotexim Com SRL, ce detine 91,08 la suta din actiuni.

ompania hoteliera Calimanesti Caciulata are un capital social de 10,447 milioane lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0,1 lei. Actionarul majoritar al companiei este SC Cotexim Com SRL, ce detine 91,08 la suta din actiuni.

nia hoteliera Calimanesti Caciulata are un capital social de 10,447 milioane lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0,1 lei. Actionarul majoritar al companiei este SC Cotexim Com SRL, ce detine 91,08 la suta din actiuni.



Citeste mai mult...

ProCredit Bank plateste dobanzile aferente celui de-al cincilea cupon al primei emisiuni de obligati

ProCredit Bank plateste, incepand cu data de 15 august, dobanda de referinta aferenta celui de-al cincilea cupon (15 februarie - 14 august) al obligatiunilor emise de catre banca, conform AGERPRES. Prima emisiune de obligatiuni de la ProCredit Bank a beneficiat de o dobanda fixa de 8,50 la suta pe an, fiind prima banca din Romania care a oferit aceasta optiune investitorilor sai.

Emisiunea a fost compusa din 80.500 de obligatiuni de rangul I, negarantate, fiecare cu o valoare nominala de 500 lei si cu o maturitate de trei ani.Obligatiunile emise de ProCredit Bank s-au adresat atat persoanelor juridice, cat si celor fizice, fiind divizate in doua categorii, investitorilor mici alocandu-li-se o transa de cinci la suta din oferta, iar investitorilor mari 95 la suta.

Emisiunea de obligatiuni ProCredit Bank a fost in atentia investitorilor, astfel incat, la final, transa investitorilor mari a fost suprasubscrisa.Plata dobanzii va fi efectuata prin intermediul BCR Securities SA in calitate de Agent de plata, care va efectua plati catre detinatorii de obligatiuni inregistrati in registrul detinatorilor de obligatiuni la data de 12 august. Detinatorii de obligatiuni vor putea ridica sumele cuvenite sub forma de dobanzi in orice moment in perioada 15 august - 25 august.

Sumele neridicate de investitori in intervalul de plata a dobanzii vor fi disponibile la sediul Agentului de Plata, pe perioada maturitatii obligatiunilor, dar nu mai mult de 31 de zile de la data platii principalului. La expirarea termenului de 31 de zile, sumele vor fi disponibile la sediul emitentului (ProCredit Bank) si se vor prescrie conform legislatiei in vigoare.

Rata dobanzii obligatiunilor este fixa de 8,50 la suta pe an, iar dobanda aferenta celui de-al cincilea cupon este de 21,19 RON/obligatiune.Dobanda aferenta celui de al saselea cupon (15 august 2008 - 15 februarie 2009) al obligatiunilor ProCredit Bank, in valoare de 21,42 RON/obligatiune va fi platita detinatorilor de obligatiuni inregistrati in registrul detinatorilor de obligatiuni la data de 11 februarie 2009, iar la data de 15 februarie 2009, ProCredit Bank va rambursa investitorilor sumele investite in emisiunea de obligatiuni. ProCredit Bank este o banca orientata spre dezvoltare, care ofera o gama completa de servicii.

In operatiunile de creditare se concentreaza asupra intreprinderilor foarte mici si intreprinderilor mici si mijlocii. Spre deosebire de alte banci, banca nu promoveaza creditele de consum.In Romania, ProCredit Bank a fost infiintata in 2002 si reprezinta rezultatul unui parteneriat intre institutii financiare de renume international, cum ar fi: BERD, IFC - membra a Grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germana de investitii) si IPC.

Aceasta structura unica de actionari asigura un management stabil si prudent si o evolutie dinamica a ProCredit Bank pe piata romaneasca.BCR Securities SA este societate de servicii de investitii financiare, membra a Grupului BCR. BCR Securities prin intreaga sa activitate urmareste sa completeze oferta de produse si servicii financiare oferita de Grupul BCR la cele mai inalte standarde de calitate si profesionalism.



Citeste mai mult...

Privatizarea Postei Romane, dupa finalizarea planului de restructurarePrivatizarea Postei Romane, du

Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/ nu poate fi realizata decat dupa finalizarea planului de restructurare, a declarat, joi, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, conform AGERPRES. "O decizie in acest sens ar putea fi luata anul viitor de Guvernul care va veni. Consider ca in momentul in care se ia o decizie pentru privatizarea unei companii, aceasta trebuie sa fie pregatita pentru privatizare, iar acest lucru se poate extinde pe cativa ani", a spus Borbely.

Potrivit planului de restructurare a companiei, privatizarea operatorului postal ar putea avea loc in 2013, anul in care se va liberaliza la nivel UE piata serviciilor postale. Presedintele CNPR, Dan Mihai Toader, a mentionat ca decizia apartine exclusiv celor doi actionari, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondului Proprietatea. "Listarea la bursa a Fondului Proprietatea nu va conduce la listarea unui pachet al Postei pe bursa pentru ca acest lucru nu se poate face atata timp cat compania se afla in restructurare", a adaugat Toader.

In primul semestru al acestui an, Posta Romana a obtinut un profit brut de 79,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara din 2007, iar cifra de afaceri a fost de 693,99 milioane lei, in crestere cu 44,7 la suta fata de semestru unu din 2007. Pentru 2008, conducerea companiei estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri in jurul valorii de 500 milioane euro si a unui profit de 40 milioane euro, in conditiile in care anul trecut profitul postei nu a depasit 12 milioane euro, iar cifra de afaceri a atins circa 300 milioane euro.

CNPR este operatorul national in domeniul serviciilor postale avand, in prezent, 35.500 de angajati si o retea de peste 7.100 de oficii in toata tara, din care 1.100 informatizate. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea, cu 75 la suta, respectiv 25 la suta din capital.



Citeste mai mult...

Profitul Prodplast a crescut cu 6,3 la suta, in primul semestru

Compania Prodplast a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 2,497 milioane lei, cu 6,3 la suta mai mare fata de cel obtinut in perioada similara a anului trecut, care s-a ridicat la 2,349 milioane lei, conform raportarii financiare publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti si preluate de Agerpres. Veniturile totale ale societatii s-au cifrat la 37,443 milioane lei (plus noua la suta fata de primele sase luni din 2007), iar cheltuielile la 34,642 milioane lei (plus 9,72 la suta). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 9,26 la suta, ajungand la 35,467 milioane lei.

La 30 iunie, Prodplast avea de recuperat creante in valoare de 11,623 milioane lei si de achitat datorii de 8,742 milioane lei. Prodplast SA are peste 40 de ani de experienta in domeniul prelucrarii materialelor plastice. Infiintata in 1957, SC Prodplast SA si-a diversificat continuu fabricatia, astfel ca, in prezent, produsele sale se adreseaza unei game foarte largi de utilizatori atat industriali cat si casnici, comercializate pe piata romaneasca cat si in 25 de tari din patru continente. Firma are in prezent 100 la suta capital privat (romanesc si strain), fiind cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

a 30 iunie, Prodplast avea de recuperat creante in valoare de 11,623 milioane lei si de achitat datorii de 8,742 milioane lei. Prodplast SA are peste 40 de ani de experienta in domeniul prelucrarii materialelor plastice. Infiintata in 1957, SC Prodplast SA si-a diversificat continuu fabricatia, astfel ca, in prezent, produsele sale se adreseaza unei game foarte largi de utilizatori atat industriali cat si casnici, comercializate pe piata romaneasca cat si in 25 de tari din patru continente. Firma are in prezent 100 la suta capital privat (romanesc si strain), fiind cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

iunie, Prodplast avea de recuperat creante in valoare de 11,623 milioane lei si de achitat datorii de 8,742 milioane lei. Prodplast SA are peste 40 de ani de experienta in domeniul prelucrarii materialelor plastice. Infiintata in 1957, SC Prodplast SA si-a diversificat continuu fabricatia, astfel ca, in prezent, produsele sale se adreseaza unei game foarte largi de utilizatori atat industriali cat si casnici, comercializate pe piata romaneasca cat si in 25 de tari din patru continente. Firma are in prezent 100 la suta capital privat (romanesc si strain), fiind cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Profitul net al SIF2 Moldova a crescut cu 51 la suta in primul semestru

Societatea de investitii financiare SIF2 Moldova a realizat, in primul semestru din 2008, un profit net de 70,59 milioane lei, in crestere cu 51 la suta comparativ cu prima jumatate a anului 2007, cand profitul net a fost de 46,61 milioane lei, potrivit rapoartelor financiare ale societatii remise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, preluate de Agerpres. Veniturile totale s-au situat la 99,83 milioane lei, in crestere cu 45 la suta, iar cheltuielile totale s-au cifrat la 26,17 milioane lei, mai mari cu 29,33 la suta fata de primele sase luni din 2007.

In perioada de referinta, datoriile SIF2 Moldova au scazut de la 48,34 milioane lei la 37,19 milioane lei, in timp ce creantele de incasat s-au diminuat de la 71,831 milioane lei la 70,642 milioane lei.

n perioada de referinta, datoriile SIF2 Moldova au scazut de la 48,34 milioane lei la 37,19 milioane lei, in timp ce creantele de incasat s-au diminuat de la 71,831 milioane lei la 70,642 milioane lei.

rioada de referinta, datoriile SIF2 Moldova au scazut de la 48,34 milioane lei la 37,19 milioane lei, in timp ce creantele de incasat s-au diminuat de la 71,831 milioane lei la 70,642 milioane lei.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

iNES a investit 500 000 de euro in fibra optica

Furnizorul de servicii de acces Internet iNES Group a finalizat, la inceputul lunii august, instalarea unui backbone metropolitan de fibra optica de 10Gbps, investitia necesara cifrandu-se la peste 500.000 de euro, potrivit AGERPRES.Proiectul face parte dintr-un program mai vast de investitii, in valoare totala de doi milioane de euro, pe care compania si l-a propus pentru anul 2008. Prin implementarea acestui proiect pe o platforma de echipamente Cisco de ultima generatie s-au realizat doua inele redundante de 10Gbps in reteaua metropolitana detinuta de iNES Group.

Acest lucru va permite companiei sa ofere servicii de telecomunicatii la cele mai inalte standarde, precum si sa extinda disponibilitatea serviciilor prestate. Acest upgrade va facilita transferurile la viteze considerabil sporite in reteaua metropolitana pentru clientii existenti, va permite traficul noilor clienti si va face, de asemenea, posibila transmisia unor noi canale de televiziune pentru abonatii la serviciul IPTV. In acest moment, iNES are un portofoliu de peste 1.000 de clienti business pentru serviciile de telecomunicatii, oferind, in acelasi timp si servicii rezidentiale de tip triple play (date, voce IPTV cu transmisie de peste 150 de canale TV).

"Ne-am obisnuit clientii cu servicii de cea mai buna calitate si trebuie sa mentinem reteaua intr-o stare de functionare perfecta, pentru a oferi servicii atat pentru clientii de business, cat si pentru clientii de IPTV", a declarat Lucian Bila, director de vanzari in cadrul iNES Group. In cursul lunii iunie, iNES a finalizat si marirea capacitatii de alimentare cu energie electrica a Data Center-ului pe care il opereaza, un proiect care a implicat o investitie de 600.000 euro din partea companiei. iNES ofera servicii de acces Internet incepand din 1995, fiind unul dintre primii furnizori de acces din Romania.

La ora actuala iNES opereaza o retaea de peste 1500 Km fibra optica, Data Center in Bucuresti si este singurul furnizor de televiziune digitala IPTV din Romania. in 2007 iNES a avut cifra de afaceri de 6,5 milioane euro in 2007.

Cuvinte cheie: ines, servicii, euro


Citeste mai mult...

Petrom a ieftinit motorina

Petrom a ieftinit de luni, cu patru bani litrul, pretul motorinelor comercializate in statiile Petrom si PetrOMV, conform AGERPRES.Astfel, un litru de motorina Top Euro Diesel 4 se comercializeaza cu 4,20 lei/litru, OMV Sprint diesel cu 4,25 lei/litru, Euro Diesel 4 - 4,12 lei/litru si OMV Premium Diesel - 4,53 lei/litru. Pretul benzinelor ramane neschimbat.

Petrom a ieftinit de luni, cu patru bani litrul, pretul motorinelor comercializate in statiile Petrom si PetrOMV, conform AGERPRES.Astfel, un litru de motorina Top Euro Diesel 4 se comercializeaza cu 4,20 lei/litru, OMV Sprint diesel cu 4,25 lei/litru, Euro Diesel 4 - 4,12 lei/litru si OMV Premium Diesel - 4,53 lei/litru. Pretul benzinelor ramane neschimbat.

om a ieftinit de luni, cu patru bani litrul, pretul motorinelor comercializate in statiile Petrom si PetrOMV, conform AGERPRES.Astfel, un litru de motorina Top Euro Diesel 4 se comercializeaza cu 4,20 lei/litru, OMV Sprint diesel cu 4,25 lei/litru, Euro Diesel 4 - 4,12 lei/litru si OMV Premium Diesel - 4,53 lei/litru. Pretul benzinelor ramane neschimbat.

ieftinit de luni, cu patru bani litrul, pretul motorinelor comercializate in statiile Petrom si PetrOMV, conform AGERPRES.Astfel, un litru de motorina Top Euro Diesel 4 se comercializeaza cu 4,20 lei/litru, OMV Sprint diesel cu 4,25 lei/litru, Euro Diesel 4 - 4,12 lei/litru si OMV Premium Diesel - 4,53 lei/litru. Pretul benzinelor ramane neschimbat.

Cuvinte cheie: diesel, leilitru, euro

Citeste tot articolul Petrom a ieftinit motorina

Citeste mai mult...