Romanii sunt turisti bancari

Bancile de pe piata autohtona nu reusesc sa-si fidelizeze clientii prin produsele pe care le ofera, noteaza Adevarul. Desi colaborarea cu mai multe institutii de credit presupune costuri suplimentare, fidelizarea nu este inca o practica inradacinata in mediul bancar romanesc. Analistii spun ca situatia este cat se poate de normala pentru stadiul actual de dezvoltare a pietei. In plus, studiile realizate la nivel european arata ca se accentueaza problemele lipsei de loialitate si ca toate bancile se confrunta cu aceasta dificultate.

Fidelitatea fata de o anumita institutie bancara ramane, inca, un subiect tabu in tara noastra. Desi colaborarea simultana cu mai multe banci presupune costuri suplimentare, prea putini romani lucreaza cu o singura institutie de credit. Atrasi de ofertele promo­tionale ale bancilor, avem adesea un card de credit la banca X, un imprumut ipotecar sau unul de nevoi personale la banca Y si un card de debit la banca Z. Iar pretul stabileste intotdeauna cu cine alegem sa colaboram. Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), considera ca "turismul bancar" este o evolutie cat de poate de normala pe piata locala."E normal ca romanii sa lucreze cu mai multe banci in acelasi timp, avand in vedere ca activitatea de creditare si piata cardurilor au inceput sa se dezvolte abia cu cativa ani in urma, spune Ghetea.

Clientii au optat pentru institutia care le oferea cel mai bun pret la un moment dat", spune presedintele ARB. Acesta este de parere ca, in cativa ani, romanii vor intelege ca este mai putin costisitor sa lucrezi cu o singura banca decat cu mai multe. In loc sa plateasca pentru trei extrase de cont, vor achita contravaloarea unuia singur, vor avea mai putine coduri IBAN si mai putine taxe de gestiune lunara de platit. La randul sau, Lucian Anghel, economist-sef la BCR, considera "turismul bancar" o tendinta actuala nu doar in Romania, ci si pe plan european.

"Studiile realizate la nivel european arata ca toti clientii bancilor devin din ce in ce mai putin loiali. Este si motivul pentru care bancile vor trebui sa puna tot mai mult accentul pe programele de fidelizare, mai ales ca este mult mai scump sa atragi clientela decat sa pastrezi clientii actuali", spune Anghel. In opinia acestuia, tendinta nu ar trebui interpretata in termeni negativi, intrucat "migrarea" de la o banca la alta stimuleaza concurenta. "Important este ca romanii sa asimileze cultura bancara, pentru ca un client informat are sanse mai mari sa faca cea mai buna alegere".

Atunci cand intretinerea unui produs bancar devine prea costisitoare, suntem tentati sa optam pentru o alta institutie de credit. Totusi, costurile ridicate pe care le presupune migrarea de la o banca la alta actioneaza adesea ca o piedica."Daca ai un credit ipotecar si esti nemultumit de faptul ca banca ti-a majorat dobanda, nu inseamna ca vei si alege sa lucrezi cu o alta banca", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Rambursarea anticipata si contractarea unui nou credit presupun costuri suplimentare pe care clientii le au intotdeauna in vedere.

In plus, atunci cand tendinta de scumpire este generalizata, sunt sanse mici ca migratia clientilor in mediul bancar sa fie de amploare."Atunci cand avem de-a face cu situatii punctuale, in care o singura banca isi scumpeste produsele, probabilitatea ca o parte a clientilor sa paraseasca banca si sa colaboreze cu o alta e destul de mare", explica Lucian Anghel. Iar atunci cand toate bancile anunta scumpiri, clientul nu-si va parasi banca, pentru ca stie ca oriunde se va duce dobanzile vor creste.

Aceasta este in multe privinte si situatia din tara noastra, unde cresterea dobanzii de politica monetara determina majorarea ratelor de credite.

Citeste tot articolul Romanii sunt turisti bancari

Citeste mai mult...

Card de plata destinat exclusiv femeilor

BRED Banque Populaire si MasterCard Europe au lansat in Franta primul card de plata destinat doamnelor. Cardul BRED Affinity combina caracteristicile unui card de debit international cu servicii exclusive si discount-uri, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Cardul Bred Affinity MasterCard ofera doamnelor o serie de servicii, printre care se numara si optiunea de a plati cumparaturile in rate, trimitand cererea de creditare prin SMS. De asemenea, posesoarele cardului pot da telefoane de urgenta pentru diverse reparatii in casa sau in caz de accidente usoare, pot beneficia de garantii pentru cumparaturi si pentru produsele livrate acasa si pot sa-si extinda perioada de garantie cu un an sau doi la electronicele si electrocasnicele achizitionate cu acest card.

Unul dintre principalele avantaje ale cardului de debit consta in beneficiile si discount-urile pe care le ofera comerciantii parteneri. Utilizatoarele cardului Bred Affinity pot beneficia de discount-uri la urmatorii comercianti: Sephora.com, Fnac.com, 24h00.fr, SmartBox.fr si Viapresse.com - dar si de oferte periodice puse la dispozitie si de alti parteneri. Deoarece Bred Affinity este un card de plata international emis pe platforma MasterCard, doamnele pot face cumparaturi in 25 de milioane de locatii ale comerciantilor din intreaga lume, beneficiind in acelasi timp de servicii atasate cardurilor MasterCard, cum sunt asigurarile.

Noul card este disponibil in doua variante - MasterCard Classic si MasterCard Gold. Design-ul cardului Gold este foarte asemanator cu o textura de piele, iar cardul Classic este sidefiu. BRED Banque Populaire intentioneaza sa emita peste 20.000 de carduri Classic si 5.000 de carduri Gold in 2008 pe piata din Franta, unde sunt 16 milioane de femei cu varsta intre 20 si 40 de ani. Frederic Maserati, Head of Daily banking (Banque au Quotidien), BRED Banque Populaire, spune: "Cu Bred Affinity am vrut sa cream un card care poate sa insoteasca doamnele oriunde, care sa contribuie la bunastarea lor, sa le permita sa faca cumparaturi mai usor, sa le ofere discount-uri si servicii dedicate lor.

Cardul este unic pentru ca este singurul instrument de plata din Franta care are atasate toate aceste caracteristici."Isabelle Lodde, Vice President - Affluent Products, MasterCard, spune: "Este pentru prima data in Franta cand o banca lanseaza un card destinat doamnelor, permitandu-le sa-si administreze cheltuielile, sa-si protejeze cumparaturile si care ofera avantaje si servicii in functie de nevoile acestora. MasterCard a sustinut lansarea a 33 de milioane de carduri de afinitate si co-brande

d in


Citeste mai mult...

ING Fond de Pensii vrea majorarea pragului de investitii in fonduri mutuale pana la 15%

ING Fond de Pensii vrea majorarea pragului de investitii in unitati ale organismelor de plasament colectiv, de la 5% cat prevede acum legea pana la 15%, deoarece instrumentele pe care le au administratori la dispozitie nu permit un randament real pozitiv, a spus directorul general Radu Vasilescu. Seful ING a propus majorarea acestui prag pentru investitii ale activelor administrate atat pe pilonul II (pensii obligatorii) si pilon III (pensii facultative), in cadrul unei intalniri recente intre administratorii de fonduri de pensii si arbitrul pensiilor private."Suntem intr-o situatie financiara destul de sensibila in 2008, in conditiile in care leul se depreciaza, iar inflatia inregistreaza o tendinta ascendenta", a explicat Vasilescu, care a adaugat ca unitatile de fond ale fondurilor deschise de investitii (mutuale) ofera de obicei un randament mai bun, de aceea este bine sa fie la dispozitia administratorilor ca modalitate de a investi."Nu stim daca o astfel de hotarare legislativa ar putea intra pe agenda partidelor politice in 2008, avand in vedere ca este un an electoral", a mai spus Vasilescu.

El a adaugat ca administratorii si arbitrul pensiilor private au avut o atitudine pozitiva fata de propunerea inaintata de ING Fond de Pensii. Directorul de investitii al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private, Dorin Boboc, considera ca legislatia ar trebui sa includa modalitatea de investitii in unitati de fond in categoria instrumentelor cu venituri variabile care, potrivit legii, permit o plasare de pana la 50% din valoarea activelor fondului de pensii. El a adaugat ca Allianz-Tiriac Pensii Private a primit derogare de le legea CSSPP care stabileste pragul de investitii in instrumente monetare de cel mult 20% si in titluri de stat de maximum 70%, pana cand activele totale ale fondului ajung la valoarea de 1 milion de lei, cu privire la activele de pe pilonul III (pensii facultative)."Am cerut derogarea pentru ca activul fondurilor era mic si crestea destul de lenta.

In aceste conditii, diversificarea investitiilor nu se putea face decat la costuri nejustificat de mari", a mentionat Boboc pentru NewsIn, referindu-se fondurilor de pensii facultative - AZT Moderato si AZT Vivace. In ce priveste pensiile obligatorii, Dorin Boboc a mentionat ca nu considera ca este nevoie de o derogare privind aceste limite, in conditiile in care inca din prima zi de incasare a contributiilor de la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) ar putea primi 1 milion de lei. Potrivit legii, Comisia poate modifica temporar (prin norme) procentul maxim al activelor care poate fi investit in categoriile de active permise de lege.

Administratorii pot investi pana la 20% din valoarea totala a activelor in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o banca romana, sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze pe teritoriul Romaniei. Pana la 70% din valoarea totala a activelor ar putea fi plasate in instrumente financiare cu risc scazut, care includ titluri de stat emise in Romania, in alte tari din Uniunea Europeana sau in state care apartin Spatiului Economic European.

De asemenea, administratorii pot investi cel mult 30% din valoarea activelor in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice din Romania sau din alte tari din Europa. Pana la 50% din valoarea totala a activelor fondului pot fi investite in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de catre autoritatile administratiei publice locale din state terte. Cel mult 15% din valoarea totala a activelor fondului pot fi investite in titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte.

Administratorii pot plasa maximum 10% din valoarea totala a activelor in obligatiuni si alte valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de catre autoritatile administratiei publice locale din state terte. Potrivit legii, 5% din valoarea activelor fondului pot fi investite in titluri de participare emise de catre organisme de plasament colectiv in valori mobiliare din Romania sau din alte tari (unitati de fond). Tot 5% din valoarea activelor ar putea fi plasate in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, daca aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate si indeplinesc cerintele de rating, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Citeste mai mult...

Actiunile Romtelecom vor fi listate pe bursele externe in a doua jumatate a anului 2008

Guvernul a aprobat, miercuri, finalizarea privatizarii Romtelecom, prin listare la bursa, fiind listate, pentru inceput, 10% din actiunile detinute de stat, a anuntat miercuri ministrul comunicatiilor, Karoly Borbely."Ne dorim ca, in toamna, sa finalizam cu succes o procedura de listare la bursa", a declarat ministrul. Potrivit ministrului comunicatiilor, procedura de selectare a consultantului va fi reluata joi, va dura doua luni, iar pregatirea companiei Romtelecom de catre consultant va dura sase luni.

Ministrul a precizat ca vor fi luate in considerare bursele externe, pentru ca acestea vor indica exact care este valoarea Romtelecom si pot atrage atentia investitorilor asupra mediului de afaceri din Romania, dar nu exclude nici listarea la bursa de la Bucuresti. Pentru inceput, autoritatile romane intentioneaza sa vanda 10% din actiunile detinute de stat, dar procentul poate creste in urma discutiilor cu compania de consultanta. "Nu am spus ca o sa vindem tot. Procentele cu care vom iesi pe bursa o sa le stabilim in urma discutiilor cu consultantul", a precizat ministrul.

Statul roman detine aproape 46% din actiunile Romtelecom, iar grupul OTE detine 54,01% din actiunile companiei.

tatul roman detine aproape 46% din actiunile Romtelecom, iar grupul OTE detine 54,01% din actiunile companiei.


Citeste mai mult...

Vanzarile Mazda in Romania au crescut cu 32,4% in februarie fata de luna precedenta

Mazda a comercializat in Romania 196 de unitati in luna februarie a acestui an, inregistrand o crestere de 32,4 % fata de luna precedenta si de aproape 9 ori de aceeasi perioada din 2007, datorita noilor modele recent lansate si serviciilor dedicate clientilor, informeaza compania. Potrivit comunicatului de presa, cele mai bine vandute modele Mazda in luna februarie au fost Mazda3 si Mazda2, cu 83 si respectiv 33 de unitati comercializate. De asemenea si noua Mazda6 a avut un debut promitator pe piata din Romania, cu 26 de unitati comercializate in luna care tocmai s-a incheiat.

Pe de alta parte, numarul punctelor de distributie Mazva va creste la 20 in anul 2008, prin deschiderea a 11 noi show-room-uri, in care va fi expusa una dintre cele mai tinere game de modele de pe piata. Mai mult, Mazda a lansat in Romania cu doar o luna in urma si serviciul Mazda Europe Service (MES), care este destinat asistentei clientilor care se confrunta cu dificultati tehnice. Producatorul japonez de automobile Mazda a vandut in luna ianuarie 148 de masini in Romania - de sapte ori mai mult decat in perioada similara din 2007.

Cele mai bine vandute modele in luna ianuarie a acestui an au fost Mazda3 cu 57 de unitati, Mazda2 cu 43 de unitati si CX-7 cu 20 de unitati. Cresterea vanzarilor s-a datorat si extinderii retelei de dealeri, de la trei in ianuarie 2007 la opt la finele aceluiasi an. Pana la sfarsitul lui 2008 Mazda spera sa numere alte 12 noi locatii. Producatorul japonez de automobile Mazda a vandut anul trecut 1.028 de masini in Romania, in crestere cu 170% fata de anul 2006, cand a comercializat 381 de automobile, se arata intr-un comunicat al companiei remis miercuri.

Pentru anul acesta, tinta de vanzari a Mazda este de 2.000 de unitati, aproape dublu fata de numarul de masini vandute anul trecut. "Performanta din Romania confirma si rezultatele inregistrate la nivel european. Mazda a vandut in Europa 311.200 unitati in 2007, cel mai mare volum din ultimii 16 ani", se arata in comunicat. Cele mai bine vandute modele au fost Mazda3 (358 de unitati) si Mazda6 (246 de unitati). Noul model de clasa mica Mazda2, lansat in octombrie 2007, si-a gasit 117 clienti de la lansare pana la sfarsitul anului.

Pentru acest model Mazda a avut alte 300 de comenzi pana in prezent. O contributie semnificativa in cresterea vanzarilor a avut si modelul CX-7. Vanzarile SUV-ului Mazda au demarat in septembrie, iar pana la sfarsitul anului au fost comercializate 76 de unitati. Cresterea vanzarilor s-a datorat si extinderii retelei de dealeri, de la trei in ianuarie 2007, la opt la finele aceluiasi an. Pana la sfarsitul acestui an Mazda spera sa numere alte 12 noi puncte. Mazda a vandut anul trecut peste 311.000 unitati in Europa, fiind cel mai mare volum din ultimii 16 ani.


Citeste mai mult...

Inflatia din zona euro este estimata sa se mentina in februarie la 3,2%, potrivit Eurostat

Inflatia din zona euro se va stabiliza in februarie la 3,2%, cel mai accentuat nivel din ultimii zece ani, potrivit estimarilor preliminare publicate luni de biroul european de statistica Eurostat, relateaza AFP. Cresterea preturilor de consum a atins deja acest nivel in ianuarie, dupa 3,1% in decembrie, ca urmare a cresterii preturilor la alimente si energie, pe fondul incetinirii economice. Acest nivel, in rand cu estimarile economistilor pentru luna februarie, reprezinta un record pentru inflatia din zona euro, dupa ce statisticile se apropie de valorile inregistrate de statele zonei euro in 1997, potrivit Eurostat.

Ritmul actual al cresterii preturilor depaseste cu mult nivelul tintit de Banca Centrala Europeana, de sub 2%. Acest prag a fost depasit in zona euro inca din luna septembrie. Ca model de comparatie, in luna februarie a anului trecut, rata anuala a inflatiei era de 1,8%. Scumpirile sunt sustinute de cresterea pretului la petrol, care a atins noi valori de peste 100 dolari/baril, si de cresterea pretului la produsele alimentare. Cresterea puternica a preturilor starneste mari ingrijorari in Europa, mai ales in contextul incetinirii economice.

Comisia Europeana a trebuit sa revizuiasca drastic previziunea legata de inflatia din zona euro in 2008, la 2,6%, si sa coboare perspectiva de crestere economica la 1,8%. Semn al incetinirii activitatii economice, indicele cumpararilor din sectorul manufacturier, care sintetizeaza activitatea acestui sector, a scazut in zona euro cu 0,5 puncte procentuale, la 52,3% in februarie, potrivit statisticilor publicate luni de institutul NTC Economics. Aceasta cifra "confirma ca activitatea industriala a incetinit la cel de-al doilea cel mai redus nivel din 2005", a declarat un economist din cadrul institutului Global Insight, Howard Archer.

Un nivel al indicelui de peste 50% indica o crestere a activitatii economice, in timp ce coborarea sub acest nivel reflecta o contractie a activitatii sectorului.


Citeste mai mult...

Cursul de schimb, la 3,55 lei/euro spre finalul anului

Analistii spun ca moneda nationala s-ar putea aprecia pana la acest nivel daca BNR majoreaza dobanda-cheie la 10%, noteaza Adevarul. In sedinta de tranzactionare de ieri, evolutia cursului de schimb a fost marcata de o noua depreciere a monedei nationale. Analistii spun ca slabirea leului este cauzata de conjunctura internationala, nefavorabila nu doar pentru tara noastra, ci pentru toate economiile emergente din Europa Centrala si de Est. Spre finalul anului, odata cu imbunatatirea asteptata a perspectivelor interne si externe, este anticipata o scadere a cursului de schimb.

Leul continua sa piarda teren in fata monedei europene. Cursul de referinta afisat pentru astazi de Banca Nationala a Romaniei reflecta o noua depreciere a monedei nationale, a patra sedinta de tranzactionare consecutiv. Astfel, paritatea oficiala euro/leu a ajuns, in sedinta de tranzactionre de ieri, la 3,7617 lei/euro, in crestere cu aproape 1%. Analistii spun ca evolutia a fost cauzata, in principal, de mentinerea sentimentului nefavorabil in regiune, ca urmare a lipsei de incredere a investitorilor straini in monedele din zona Europei Centrale si de Est.

"Totul are legatura cu criza creditelor ipotecare din Statele Unite. Daca apetitul de risc al investitorilor pentru piata americana a scazut, e normal ca pietele mai putin mature, la fel ca si piata romaneasca, sa fie afectate", explica Aurelian Mihailescu, dealer-sef la Raiffeisen Bank. La randul sau, Catalina Constantinescu, analist la ABN Amro, atrage atentia asupra faptului ca piata se confrunta cu o aversiune sporita la risc inca de vinerea trecuta, cand Bursele din Statele Unite au inchis in pierdere.

Analistii spun ca, date fiind conditiile actuale ale economiei mondiale, investitorii fug de risc, orientandu-se, spre monede de refugiu si active mai sigure. Astfel, interesul mai mare pentru monede ca francul elvetian sau aur au condus la aprecierea rapida a acestora atat pe pietele interne, cat si cele internationale. Calculele arata ca fata de inceputul saptamanii trecute, francul elvetian a castigat 5% in fata leului, in timp ce pretul aurului a crescut cu 3,6%. In opinia lui Aurelian Mihailescu, pericolul deprecierii leului se va mentine in continuare.

In plus, leul a evoluat in ton cu celelalte monede din zona Europei Centrale si de Est. "In prezent, moneda nationala nu este interesanta pentru investitori", completeaza Constantinescu. Potrivit unui studiu realizat de Citigroup, deprecierea leului, inceputa in a doua jumatate a lui 2007, a fost provocata de cresterea aversiunii fata de risc, in absenta unui raspuns puternic din partea politicii fiscale. In consecinta, investitorii au devenit mai precauti, mai ales dupa ce agentia de rating Standard&Poors a scazut perspectiva de rating pentru tara noastra.

Reprezentantii Citigroup sustin ca spre finalul anului cursul de schimb ar putea ajunge la 3,55 lei/euro daca Banca Nationala hotaraste sa majoreze dobanda de politica monetara la 10%. Raportul subliniaza existenta unor riscuri considerabile la adresa cursului de schimb, mai ales din cauza nivelului ridicat al deficitului de cont curent si a incertitudinilor cauzate de turbulentele de pe pietele internationale. Pentru ca moneda nationala sa-si revina, derapajele fiscale majore trebuie evitate, iar deficitul bugetar trebuie sa coboare sub 2,7% din PIB.

In plus, profunzimea relativ redusa a pietei valutare romanesti a transformat leul intr-o tinta usoara pentru speculatori. Totusi, reprezentantii Citigroup mentioneaza faptul ca problemele specifice ale economiei romanesti au jucat rolul principal in procesul de depreciere a leului si ca restul factorilor au avut o importanta secundara.


Citeste mai mult...

Bancile mai si scot clienti din Biroul de Credit

Cateva sute de persoane, clienti ai unor banci importante din Romania, au reusit sa scape de Biroul de Credit inainte de expirarea termenului de patru ani, noteaza Cotidianul. Acest lucru s-a intimplat datorita faptului ca banca la care erau indatorati a facut, la cererea clientului, o solicitare catre Birou pentru a exclude persoana in cauza din baza de date. Aceasta nu este insa o practica frecventa, ci mai degraba o forma exceptionala de comportament al bancilor."Cred ca s-a intimplat sa fie scos cineva, dar nu este o regula, ci o exceptie de la regula.

Daca a venit cu acte medicale doveditoare ca a stat internat doua-trei saptamini, l-am scos din birou sau ca a fost plecat din tara (a dovedit cu vize de pe pasaport, rezervari la hotel etc.). Dar, repet, nu e regula, ci exceptie", au declarat pentru Cotidianul reprezentantii BCR, care au adaugat ca, la banca pe care o reprezinta, exista citeva zeci de astfel de cazuri. Motivele la care va puteti gindi pentru a scapa de povara Biroului de Credit sint insa ceva mai multe. "Dintre motivele acceptate pentru stergere putem enumera: rata nu a fost platita din motive independente de vointa clientului,de exemplu din motive tehnice, desi existau banii in contul curent atasat creditului, rata nu s-a tras, generind restante, sau banii au fost depusi din greseala in alt cont ori clientul nu a fost instiintat de aparitia unor solduri debitoare datorate unor comisioane sau carduri de credit emise si neactivate la care s-au perceput taxe si penalitati etc.

Raspunsurile se furnizeaza clientilor in cel mai scurt timp posibil, ulterior analizarii complete a situatiei sesizate", spune Mihai Rauta, director Consumer Risk in cadrul Raiffeisen Bank Romania. Pentru a beneficia de stergerea din baza de date a Biroului trebuie urmati insa citiva pasi. "Pentru stergerea unui client inregistrat cu restante din baza de date a Biroului de Credit, inainte de termenul legal de stocare a datelor (de 4 ani), se analizeaza fiecare caz in parte si motivele intirzierii.

Pentru aceasta, clientul poate depune la cea mai apropiata unitate o reclamatie/sesizare (exista un formular pretiparit - «Formular de sesizare») sau poate alege alt canal de comunicare cu banca (e-mail, Call Center), in care isi exprima solicitarea, explica situatia si aduce dovezi, daca este cazul. Banca analizeaza cazul si actioneaza in consecinta", mai spune Rauta. Chiar daca mai sinteti in baza Biroului tot mai aveti o sansa de a lua un credit. BCR, de exemplu, acorda credite si restantierilor, insa dupa o analiza care nu tine numai de valoarea inregistrata la Biroul de Credit.

"Analizam mai multe aspecte inainte de a lua o decizie. Motivatia solicitantului de credit este foarte importanta. Daca, de exemplu, nu a platit ratele pentru ca a fost plecat din tara sau a fost internat si poate dovedi acest lucru cu acte, are sanse reale de a se califica pentru un credit", ne-au declarat reprezentantii BCR. Mai sint institutii de credit care vorbesc despre sume precise in ceea ce priveste valoarea restantei la Biroul de Credit. La Credit Europe Bank, limita acceptata este pina la 20 de lei, iar vechimea restantei e de maximum 45 de zile.

Libra Bank da credite tuturor celor care nu au restante mai mari de 40 de euro pe o perioada mai lunga de 30 de zile, in timp ce la UniCredit Tiriac si Alpha Bank vorbim despre restante de pina la 10 lei pe o perioada de pina la 10 zile. BRD accepta si ea sa acorde credite restantierilor, insa numai dupa ce solicitantul isi achita integral datoria. Tot la BRD, unii dintre clientii cu datorii sint creditati in "conditii speciale".


Citeste mai mult...

iPhone 3G va fi lansat in iunie

Compania Apple, producatoarea telefonului, a incheiat deja intelegeri cu furnizori de componente pentru noul terminal, noteaza Evenimentul Zilei. Compania americana Apple va lansa la jumatatea acestui an - cel mai probabil in iunie - o noua varianta a telefonului iPhone, care sa foloseasca tehnologia mobila si standardele 3G (de a treia generatie, n.r.), scrie publicatia britanica "The Times". O sursa apropiata situatiei a spus ca Apple i-a cerut deja companiei germane producatoare de microprocesoare Infineon Technologies sa-i furnizeze componente pentru noua generatie de telefoane iPhone.

Anumite rapoarte intocmite de grupul financiar elvetian UBS arata ca americanii nu se mai concentreaza pe actuala varianta a telefonului, care foloseste tehnologia mai veche 2,5G EDGE, ci se canalizeaza pe crearea unei noi variante a terminalului. Una dintre marile lipsuri ale iPhone, amendata atat de utilizatori cat si de specialistii in tehnologie, este incapacitatea sa de a functiona in retelele 3G, care permit descarcarea si incarcarea de date, precum si navigarea, mult mai rapide pe internet sau servicii avansate precum video-telefonia.

O noua varianta este foarte necesara, mai ales ca varianta 2,5 G nu s-a vandut extraordinar in Europa, continent in care tehnologia 3G este utilizata la scara larga. De asemenea, o versiune iPhone 3G este necesara daca Apple doreste sa lanseze cu succes terminalul pe piete asiatice precum Japonia sau Corea de Sud, care de asemenea folosesc preponderent tehnologia 3G. Mai mult, Apple se pregateste sa le ofere programatorilor din intreaga lume accesul la codul softului instalat pe iPhone, pentru a putea dezvolta programe la randul lor pentru terminal.

noua varianta este foarte necesara, mai ales ca varianta 2,5 G nu s-a vandut extraordinar in Europa, continent in care tehnologia 3G este utilizata la scara larga. De asemenea, o versiune iPhone 3G este necesara daca Apple doreste sa lanseze cu succes terminalul pe piete asiatice precum Japonia sau Corea de Sud, care de asemenea folosesc preponderent tehnologia 3G. Mai mult, Apple se pregateste sa le ofere programatorilor din intreaga lume accesul la codul softului instalat pe iPhone, pentru a putea dezvolta programe la randul lor pentru terminal.

Citeste tot articolul iPhone 3G va fi lansat in iunie

Citeste mai mult...

UE vrea sa impuna legi mai dure cu privire la fiscalitate

Tarile din Uniunea Europeana, aflate sub presiuni venite din partea Germaniei, s-au orientat catre o inasprire a regulilor in vigoare pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale, in contextul recentului scandal de frauda din principatul Liechtenstein, arata AFP."Cred ca este posibil sa facem progrese si inca unele substantiale", a declarat ministrul sloven de finante Andrej Bajuk, tara aflata acum la presedintia UE, la sosirea sa la o reuniune a ministrilor europeni de finante, dedicata acestui subiect, care a avut loc la Bruxelles.

Ministrii vor sa profite de o interventie a comisarului european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, pe tema cooperarii cu paradisurile fiscale asiatice (Singapore, Hong Kong, Macao) pentru a discuta metodele de ameliorare a unei directive date in 2005 referitoare la taxele economice din Europa."Comisia ar trebui sa prevada o propunere referitoare la extinderea aspectelor care intra sub incidenta directivei economice mai rapid decat era prevazut", a declarat ministrul german de finante, Peer Steinbruck.

Comisia s-a declarat luni pregatita sa reexamineze mai repede decat era stabilit aceasta legislatie din 2005 impotriva evaziunii fiscale, astazi considerata insuficienta. Adoptata dupa 14 ani de discutii aprinse, textul directivei din 2005 intampina dificultati in aplicare si ar putea fi revizuit. Acest text prevede schimbul de informatii intre state cu privire la castigurile din economii ale cetatenilor straini. Dar tarile din Uniunea Europeana ce practica secretul bancar (Belgia, Luxemburg, Austria), asa cum o fac si paradisurile fiscale europene din afara Uniunii Europene (Elvetia, San-Marino, Monaco, Andorra, Liectenstein, teritorii dependente si asociate) au obtinut dreptul de a nu participa la acest acord.

Aceste state se multumesc sa impoziteze la sursa castigurile obtinute din economiile plasate pe teritoriul lor si sa dea 75% din bani tarilor de origine, dar fara ca sumele despre care este vorba sa poata fi controlate. Prin urmare, aceasta directiva este lacunara cat timp ea nu ia in considerare toate produsele economice, excluzand mai ales dividendele actiunilor si se limiteaza la plasamentele persoanelor fizice (si nu cele ale fundatiilor sau ale societatilor). Trei propuneri ar trebui facute marti de Germania, care vor furniza tot atatea piste de gandire in vederea revizuirii directivei: o crestere a dividendelor si a castigurilor financiare, altele decat veniturile din economii, includerea societatilor si a fundatiilor care intra sub incidenta directivei si obligarea paradisurilor fiscale sa divulge identitatea celor care detin conturi bancare acolo.  Ministrul francez Christine Lagarde a estimat ca o asemenea evolutie este de dorit, in timp ce ministrul belgian Didier Reynders a apreciat la randul lui ca trebuie acoperit intregul ansamblu al economiilor.

Ministrul de finante din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, tara care a fost reticenta cu privire la adoptarea directivei din 2005, s-a aratat mult mai prudenta in legatura cu activismul german. "Trebuie sa examinam daca reglementarea europeana in materie de fiscalitate a economiilor functioneaza corect sau nu", a spus Juncker."Dar", a adaugat Junker la adresa Liechtensteinului, "aceasta nu poate fi natura pietelor financiare europene, de a se imbogati pe seama vecinil


Citeste mai mult...

Flamingo International vizeaza anul acesta afaceri de 210 milioane euro

Retailerul Flamingo International a inregistrat anul trecut afaceri de 171 milioane euro, in crestere cu aproximativ 11% fata de 2006, iar pentru 2008 mizeaza pe afaceri de 210 milioanme euro si pe un profit net de 2,6 milioane euro cu 392% mai mult ca in 2007, a anuntat compania. Potrivit rezultatelor financiare preliminare Flamingo International, al treilea retailer de produse electronice, electrocasnice si IT&C, si lider pe segmentul PC-uri a inregistrat in 2007 un profit net in valoare de 500.000 euro.

In acelasi timp, suprafata totala de vanzare a grupului a crescut cu 20%, la aproximativ 54.000 mp la finalul anului trecut, comparativ cu 45.000 mp la sfarsitul lui 2006."In 2007 am finalizat procesul de consolidare a grupului si ne-am indeplinit in totalitate obiectivele propuse, avand toate semnele ca intregul proces de restructurare prin care a trecut Flamingo International a fost un succes. Anul acesta ne propunem sa castigam in mod sistematic o cota din ce in ce mai mare pe piata retailului electronic, electrocasnic si IT&C, prin continuarea dezvoltarii retelei Flanco World si prin lansarea unui nou concept de magazine de entertainment & IT sub brandul Flamingo Computers.

Anul acesta vizam o cifra de afaceri de 210 milioane euro", a declarat directorul executiv al Flamingo International, Jiri Rizek. In 2008, compania va continua procesul de dezvoltare a retelei de magazine de suprafata mare operate sub brandul Flanco World, propunandu-si sa atinga o suprafata totala de vanzari de 70.000 mp pana la finalul acestui an, si de 90.000 mp la finalul lui 2010. Grupul Flamingo International activeaza pe piata din Romania inca din anul 1994, avand ca principal obiect de activitate comertul de produse IT&C, electronice si electrocasnice, fiind in acest moment unul dintre liderii de pe piata adresata.

Strategia Grupului Flamingo consta in consolidarea pozitiei detinute pe piata locala, prin extinderea retelei de magazine Flanco World in toate regiunile tarii si prin continua imbunatatire a performatelor magazinelor traditionale Flanco si Flamingo Computers. In prezent exista 18 locatii Flanco World in cele mai importante regiuni de retail ale tarii. Reteaua Flanco World presupune magazine cu suprafete de vanzare mari (1.000 mp - 3.000 mp), care ofera clientilor o experienta de cumparare unica, prin varietatea produselor disponibile, precum si printr-o gama larga de servicii pre si post vanzare oferite.

Grupul Flamingo International pune un accent deosebit pe servicii de calitate oferite clientilor sai, pornind de la servicii de creditare, consultanta in vanzari si pana la servicii de intretinere si service. Din anul 2005, compania Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, devenind astfel prima si singura companie din industrie prezenta pe piata de capital.


Citeste mai mult...

Hipermarketurile fac legea preturilor in Romania

Platim cat nu face pentru alimentele pe care le cumparam din hipermarketuri. Politica marilor magazine, de a-si muta costurile pe spinarea producatorilor, scumpeste produsele si le scade calitatea, sustin chiar producatorii. Iata cum au ajuns hipermarketurile sa faca legea preturilor in Romania si ce se gaseste in mancarea pe care o ducem acasa. Scandalul declansat de unii producatori nu este suta la suta romanesc. Autoritatile de la Bruxelles incearca sa puna capat politicii de forta a marilor magazine din toata Europa.

Laptele, ouale, carnea de pui, salamul de porc sau vinul sunt doar cateva dintre produsele aparent ieftine de pe piata romaneasca. Impresia este insa gresita, indusa de mesajele publicitare cu care hipermarketurile isi bombardeaza clientii. Doar un grup restrans stie ca, de fapt, asa-zisele "preturi mici" de pe rafturi sunt de cateva ori mai mari decat la producatori. Unii producatori, satui de politica dura a hipermarketurilor, au decis sa rupa tacerea si spun ca romanii sunt obligati sa suporte taxele impuse de marile magazine furnizorilor.

Altfel spus, producatorii se plang ca hipermarketurile le impun tot felul de conditii pentru a-i lasa sa-si vanda marfa. Una ar fi ca furnizorii sa nu vanda unor magazine de cartier mai ieftin decat pretul agreat de hipermarketuri. Incalcarea intelegerii cu marile lanturi l-ar putea arunca pe producator de pe raft. Si pentru a nu pierde locul pe piata, producatorul este obligat sa includa in pret taxe si comisioane care nu reflecta calitatea, ci doar rotunjesc profiturile marilor magazine. Cornelia Varban, responsabil la un magazin mic, spune ca "indiferent de cantitatea pe care o cumparam, pretul este acelasi.

Noi nu putem negocia cu ei la pret". Producatorii se plang ca li se impun, prin contract, taxe care pot ajunge si la 40% din valoarea contractelor. De fapt, spun producatorii, cand romanul plateste pentru un salam, un litru de lapte sau 10 oua, plateste si pentru locul pe care produsul il ocupa pe raft. Mai sus, mai jos, la nivelul ochiului, la capat de rand. Si, pe langa pretul unui salam, mai plateste si pentru aniversari. Mai clar, premiile pentru tombole sunt asigurate nu din banii hipermarketului, ci din ai producatorilor.

Cine nu are retea proprie de distributie si depinde aproape exclusiv de hipermarket este obligat sa introduca mare parte din costuri in pretul de pe raft. Sau iese din afacere. Cosmin Paulet, poducator de vin, povesteste ca a iesit "dintr-una dintre cele mai mari retele, pentru ca au conditii foarte mari. Colaborarea cu aceste retele ar insemna sa cresti pretul produsului sau sa faci rabat de la calitate". Unii producatori mai sustin ca, prin politica de forta in achizitii, hipermarketurile nu doar scumpesc artificial marfurile, ci isi si priveaza cumparatorii de o parte dintre marfurile favorite.


Citeste mai mult...

Proprietarii, obligati sa renunte la centralele de apartament

Incepand cu anul viitor, asociatiile de proprietari vor trebui sa opteze pentru ce forma de incalzire doresc, noteaza Gardianul. Conform declaratiilor directorului executiv adjunct al Directiei utilitati publice a Primariei Municipiului Bucuresti, Dorel Geana, din 2009 va intra in vigoare o lege care nu va mai permite existenta in acelasi bloc a sistemului de incalzire centralizata alaturi de centralele proprii de apartament."Blocurile care au preponderent centrale proprii de apartament probabil ca vor fi debransate de la sistemul public de incalzire, iar locatarii fara centrale, posibil sa fie nevoiti sa-si instaleze in apartamente astfel de sisteme", a mai declarat oficialul Directiei de utilitati publice.

Acesta a mai precizat ca in toate tarile occidentale exista o astfel de reglementare si ca existenta a doua sisteme de incalzire in acelasi bloc provoaca deseori incurcaturi."Spre exemplu, la apartamentele racordate inca la sistemul centralizat de incalzire, chiar daca au repartitoare de energie termica si isi dozeaza cu grija consumul, facturile pentru caldura sunt mai mari. Aceasta pentru ca proprietarii de apartamente cu centrale proprii nu mai platesc cota ce le revine din costurile pentru incalzirea partilor comune ale imobilului.

ANRSC ar trebui sa emita un ordin conform caruia un procent de 30-50% din valoarea facturii la caldura primita de un bloc sa fie impartita tuturor locatarilor, indiferent daca au centrala proprie sau incalzire centralizata", a mai declarat Dorel Geana. Un alt motiv pentru facturile mari la caldura il reprezinta, conform autoritatilor, pierderile care apar pe traseul de tevi parcurs de agentul termic pana la asociatiile de locatari. Conform studiilor ANRSC, aceste pierderi au valori de 25%, cu 8-10% mai mult decat pierderile din alte tari ale Uniunii Europene.

"Modernizarea retelei de transmitere a agentului termic pentru diminuarea pierderilor, la nivel de tara presupune investitii enorme: peste trei miliarde de euro, dintre care Bucurestiul are probabil o cota de aproximativ 20%", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare(ANPSC), Marius Leucutia. Acesta a mai precizat ca pierderile masive apar insa la consumator. Din cauza neexistentei unei izolatii termice a blocurilor, pierderile pot atinge 70%, iar costurile acestea apar pe factura de caldura a consumatorilor.


Citeste mai mult...

Repartitoarele nu reduc factura

Instalatorii de repartitoare recunosc ca economia mare de caldura se traduce doar intr-o reducere moderata a facturii, noteaza Cotidianul. Luarea in calcul a tuturor variabilelor in cazul contorizarii caldurii cu repartitoare face ca o mare parte din factura sa fie constanta indiferent daca proprietarii incearca sa faca economie, spun firmele care se ocupa de montarea repartitoarelor. Instalatorii afirma ca acest sistem este mai eficient daca cei care il folosesc aplica principiul "consum economic" si daca au reabilitate termic locuintele."Resursele de energie termica si financiare trebuie utilizate rational, lucru posibil prin gestionarea eficienta a consumului individual.

Reducerea temperaturii cu un grad Celsius inseamna reducerea cu 6% a consumului de energie termica", a declarat Marius Leucutia, presedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor. Potrivit acestuia, cei care cred ca, daca vor inchide caloriferele de tot, nu vor plati nimic se insala. "Cei care inchid caloriferul de tot se asteapta sa nu mai plateasca nimic. Este o economie prost inteleasa, pe motiv ca aproximativ 25-30% din factura de caldura totala a blocului reprezinta cheltuieli comune.

Plata acestora se imparte pe fiecare apartament, in functie de suprafata", a explicat Marius Lecutia. Reprezentantii primariilor sustin ca majoritatea administratorilor impart in acest mod doar maximum 10% din cheltuielile comune, restul fiind imputate dupa placul administratorului doar citorva locatari. Aceste cheltuieli reprezinta consumul de energie termica de pe casa scarilor, uscatorii, coloanele instalatiei de incalzire si transferul termic intre apartamente. De asemenea, cei care nu au reabilitatat termic blocul platesc mai mult, chiar daca reduc robinetul caloriferului.

"Normal, blocurile trebuiau reabilitate termic si abia apoi montate repartitoare. Pe motiv ca intr-un apartament nereabilitat temperatura nu va depasi 20-22 de grade Celsius chiar daca ai tine la maxim repartitoarele", a declarat Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Reabilitarea termica a unui apartament il costa pe proprietar 3.000 de euro.

Citeste tot articolul Repartitoarele nu reduc factura

Citeste mai mult...

Un metru patrat in apartamentele noi, mai ieftin decat in cele vechi

Preturile la apartamente noi variaza intre 1.000 si 3.300 de euro pentru un metru patrat construit, aproape la fel de scumpe ca cele din blocurile vechi, noteaza Gandul. Cele mai scumpe locatii sunt cele ultracentrale, in special in partea de Nord a Capitalei. Cartierele Prima­verii, Kiseleff, Doro­banti, Cotroceni si Herastrau sunt cele mai scumpe cartiere bucurestene in ceea ce priveste pretul pe metru patrat intr-un apartament, nou sau vechi. Preturile pe metru patrat util intr-un apartament vechi din zona Primaverii variaza intre 3.000 si 3.500 de euro, in timp ce la un apartament nou pretul este acelasi, insa pentru un metru patrat construit.

"In toata lumea pozitionarea creste pretul unei proprietati. La noi, Kiseleff, Dorobanti si Primaverii sunt locatii de top, cu toate caracteristicile specifice: pozitie ultracentrala, proximitatea scolilor, a spitalelor si a zonei de promenada, accesul rapid la mijloacele de transport in comun. Cererea este de asemenea un factor care creste pretul: toata lumea ar vrea sa stea in centru", a declarat Beatrice Dumitrascu, Manager of Project Accounts, in cadrul companiei imobiliare CB Richard Ellis Eurisko.

In Dorobanti, pretul pe metru patrat la un apartament nou este mai mare cu 300 de euro decat intr-un apartament vechi, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, care a inclus in pretul final si TVA. Cele mai mari preturi se inregistreaza in Cotroceni, unde un metru patrat construit intr-un apartament nou este de 3.600 de euro.

n Dorobanti, pretul pe metru patrat la un apartament nou este mai mare cu 300 de euro decat intr-un apartament vechi, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, care a inclus in pretul final si TVA. Cele mai mari preturi se inregistreaza in Cotroceni, unde un metru patrat construit intr-un apartament nou este de 3.600 de euro.


Citeste mai mult...

Provident Financial Romania a dat imprumuturi de peste 12 milioane de euro in 2007

Provident Financial Romania, compania de credite de consum care a introdus imprumutul la domiciliu in tara noastra, avea la sfarsitul anului 2007 peste 33.000 de clienti, comparativ cu 6.000 de clienti la sfarsitul anului 2006, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Aceste rezultate au fost anuntate miercuri la Londra de compania - mama, International Personal Finance. Provident Financial Romania a emis in 2007 imprumuturi cu o valoare totala de peste 9,2 milioane de lire sterline (circa 12 milioane de euro), in crestere de la 1,3 milioane de lire sterline in decembrie 2006.

Veniturile inregistrate de companie s-au ridicat la 3,9 milioane de lire (peste 5 milioane de euro), comparativ cu 0,3 milioane de lire sterline inregistrate in 2006."Provident Financial Romania este o companie cu perspective excelente, rezultatele inregistrate in Romania fiind in linie cu performantele solide ale grupului International Personal Finance in toate cele sase tari in care isi desfasoara activitatea", a declarat Stephen Rice, directorul general al companiei. Provident Financial Romania a anuntat o pierdere de 5,4 milioane de euro ca urmare a investitiilor realizate de companie pentru extinderea operatiunilor in noi orase.

La mijlocul lunii iunie 2007, compania a anuntat decizia de a extinde activitatea la nivel national, ca urmare a succesului de care s-a bucurat operatiunea pilot demarata in Bucuresti in prima jumatate a lui 2006."In 2007, am deschis cinci sucursale noi in afara Bucurestiului, iar aceasta extindere va continua puternic si in 2008. Ne dorim sa acoperim cele mai importante orase pana la sfarsitul lui 2009 si estimam ca vom trece pe profit din 2010", a adaugat Stephen Rice. Provident Financial Romania este specializata in acordarea de imprumuturi de valoare mica, pe termen scurt, direct la domiciliul solicitantilor.

In acest moment, serviciile oferite de Provident sunt disponibile in peste 30 de orase din sudul, centrul si estul tarii, compania dispunand de o retea de circa 700 de reprezentanti. Provident Financial Romania este parte a grupului britanic International Personal Finance. Grupul International Personal Finance a anuntat miercuri un profit brut de 50,1 milioane de lire sterline (65,4 milioane de euro), in crestere cu 25,6% comparativ cu 2006. International Personal Finance are acum peste 1,94 milioane de clienti (in crestere cu 8,8% fata de 2006) in sase tari pe doua continente.


Citeste mai mult...

Millennium Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 68%, la 227,75 milioane lei

Millennium Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 68%, pana la 227,75 milioane lei, iar banii vor fi folositi, in cea mai mare parte, pentru extinderea retelei de unitati a bancii, a declarat miercuri directorul general al bancii, Jose Toscano. Majorarea, cu 92,25 milioane lei a capitalului social "a avut loc potrivit planurilor de extindere a activitatilor pe piata din Romania", a explicat Toscano. Strategia bancii prevede deschiderea a 40 de unitati bancare in acest an. La finalul lui 2007, banca avea deschide 40 de sucursale si agentii in Bucuresti si in alte mari orase din tara.

Millennium Bank Romania a acordat din octombrie 2007, momentul intrarii pe piata romaneasca, si pana la sfarsitul anului trecut credite in valoare de 37 milioane euro si a acumulat pierderi mai mici decat estimase, de 25,9 milioane euro. Potrivit planului initial, pierderile pe anul trecut erau estimate la 29 milioane euro. Acesta mai prevedea pierderi totale de 140 milioane euro pana la trecerea pe profit in 2011, respectiv de 45 milioane euro in 2008, 41 milioane euro in 2009 si 25 milioane euro in 2010.

Millennium Bank a anuntat investitii de aproximativ 295 milioane euro in dezvoltare de la intrarea pe piata din Romania pana in 2011.

illennium Bank a anuntat investitii de aproximativ 295 milioane euro in dezvoltare de la intrarea pe piata din Romania pana in 2011.


Citeste mai mult...

Microsoft a lansat versiunea de test a urmatorului browser, Internet Explorer 8

Compania Microsoft a lansat o versiune test a urmatorului browser web, Internet Explorer 8, in continuare cel mai folosit browser web la nivel mondial, informeaza Reuters. In cadrul conferintei online a Microsoft, MIX08, directorul general al diviziei Microsoft Internet Explorer, Dean Hachamovitch, a oferit primele informatii ci privire la succesorul browserului Internet Explorer 7, aparut in octombrie 2006. Browserul web al celor de la Microsoft este cel mai folosit la nivel mondial, avand o cota de piata mai mare decat Safari, al celor de la Apple, sau Firefox, al celor de la Mozilla.

Aparitia noului browser face parte din lupta intre Microsoft si Google Inc. Firefox este strans legat de Google, ce inregistreaza aproximativ 85% din venitul Mozilla Foundation, compania mama a Firefox, care in 2006 a fost de 66,8 milioane dolari, potrivit datelor publicate in octombrie anul trecut. Google considera Firefox ca fiind browserul preferat dintr-o serie de produse proprii. Mozilla continua sa inregistreze venituri de pe urma Google, printr-un contract ce expira pe 20 noiembrie 2008.

Conferinta Microsoft s-a adresat in mare masura programatorilor web, insa Hachamovitch a prezentat anumite aplicatii de Internet Explorer 8 si utilizatorilor. O aplicatie permite utilizatorilor sa salveze ceea ce au lucrat pe un site web atunci cand se pierde conexiunea la internet. O alta aplicatie permite utilizatorilor sa selecteze o adresa de pe web, iar apoi sa vada o harta cu respectiva adresa printr-un singur click. Utilizatorii pot cauta un nume de produs, iar apoi pot vedea daca acel produs se gaseste de vanzare pe site-ul eBay.

Saptamana aceasta Microsoft a anuntat ca noul browser va utiliza modul standard pentru redarea site-urilor de internet. Mai exact, site-urile web vor arata la fel, indiferent de browser, iar programatorii nu vor trebui sa dezvolte versiuni multiple ale paginilor de internet pentru diferite browsere. Uniunea Europeana a lansat o noua ancheta antitrust in cadrul Microsoft, in urma plangerilor facute de producatorul norvegian al browserului de internet Opera Software, in legatura cu afirmatiile Microsoft potrivit carora browserele web ale companiilor rivale nu sunt compatibile in totalitate cu Internet Explorer.

Criticii au afirmat ca Internet Explorer este inferior browserelor rivale, iar Microsoft isi mentine prima pozitie deoarece Internet Explorerul este inclus in sistemul de operare Windows. Microsoft a anuntat totodata ca a lansat o versiune test sau "beta" a tehnologiei multimedia Silverlight 2.


Citeste mai mult...

Provident Financial Romania a deschis o sucursala la Bacau

Compania de credite de consum Provident Financial Romania a inaugurat joi sucursala sa din municipiul Bacau, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. "Am lansat operatiunile in Bacau in noiembrie 2007, iar evenimentul de astazi reprezinta dovada succesului de care se bucura imprumutul la domiciliu in acest oras, unde avem deja aproape 400 de clienti, a declarat Stephen Rice, directorul general al companiei. Provident Financial Romania este specializata in acordarea de imprumuturi de valoare mica, la domiciliul clientului.

Creditele sunt acordate fara giranti in termen de 48 de ore de catre reprezentantii companiei care viziteaza apoi clientul in fiecare saptamana pentru a incasa ratele si, daca sunt solicitati, pentru a acorda noi credite. In Bacau, compania isi deserveste clientii printr-o retea de peste 20 de reprezentanti. "In prezent avem circa 30 de angajati si reprezentanti in Bacau si ne asteptam ca acest numar sa depaseasca 100 pana la sfarsitul anului", a adaugat Steve Rice. Serviciile Provident sunt disponibile in prezent in peste 30 de orase din sudul, centrul si estul tarii.

Clientii pot imprumuta initial de la 400 la 1.500 de lei pe o perioada de pana la 39 de saptamani. Clientii existenti pot solicita imprumuturi mai mari, de pana la 2.500 de lei, cu o perioada maxima de rambursare de 52 de saptamani.

lientii pot imprumuta initial de la 400 la 1.500 de lei pe o perioada de pana la 39 de saptamani. Clientii existenti pot solicita imprumuturi mai mari, de pana la 2.500 de lei, cu o perioada maxima de rambursare de 52 de saptamani.


Citeste mai mult...

Profitul net E.ON a crescut in 2007 cu 29%, la 7,2 miliarde euro

E. ON, cea mai mare companie de electricitate din lume, a inregistrat in 2007 un profit net de 7,2 miliarde euro, in crestere cu 29%, depasind estimarile analistilor si determinand o majorare a dividendelor, relateaza Reuters. Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters in randul a 14 analisti, acestia estimau un profit de 6,4 miliarde euro in 2007. Rezultatele E. ON au fost sustinute de cresterea preturilor la energie in centrul si nordul Europei, precum si de scumpirea gazelor naturale. Compania a estimat ca in 2008, profitul operational va creste cu 5-10% si ca profitul net va avansa, de asemenea, "usor".

Profitul operational a crescut in 2007 cu 10%, la 9,2 miliarde euro, a anuntat joi compania. Saisprezece analisti chestionati de Reuters au estimat castiguri ajustate de 9,1 miliarde euro."Cifrele sunt puternice. Castigurile companiilor de gaze naturale in Europa continentala mi-au depasit asteptarile", a declarat un analist din cadrul Sal. Oppenheim, Stephan Wulf. Preturile gazelor naturale sunt strans legate de cele ale petrolului, care a stabilit mai multe recorduri in ultimele 12 luni. Preturile energiei in Germania, cea mai mare piata din Europa, au avansat aproape de valori record in ultimele trei luni din 2007."Cresterea profitului unitatilor din Europa Centrala, Europa Nordica si zona pan-europana compenseaza un declin pe pietele din Marea Britanie si zona central-vestica a Statelor Unite", a declarat directorul financiar executiv Marcus Schenck.

rofitul operational a crescut in 2007 cu 10%, la 9,2 miliarde euro, a anuntat joi compania. Saisprezece analisti chestionati de Reuters au estimat castiguri ajustate de 9,1 miliarde euro."Cifrele sunt puternice. Castigurile companiilor de gaze naturale in Europa continentala mi-au depasit asteptarile", a declarat un analist din cadrul Sal. Oppenheim, Stephan Wulf. Preturile gazelor naturale sunt strans legate de cele ale petrolului, care a stabilit mai multe recorduri in ultimele 12 luni. Preturile energiei in Germania, cea mai mare piata din Europa, au avansat aproape de valori record in ultimele trei luni din 2007."Cresterea profitului unitatilor din Europa Centrala, Europa Nordica si zona pan-europana compenseaza un declin pe pietele din Marea Britanie si zona central-vestica a Statelor Unite", a declarat directorul financiar executiv Marcus Schenck.

tul operational a crescut in 2007 cu 10%, la 9,2 miliarde euro, a anuntat joi compania. Saisprezece analisti chestionati de Reuters au estimat castiguri ajustate de 9,1 miliarde euro."Cifrele sunt puternice. Castigurile companiilor de gaze naturale in Europa continentala mi-au depasit asteptarile", a declarat un analist din cadrul Sal. Oppenheim, Stephan Wulf. Preturile gazelor naturale sunt strans legate de cele ale petrolului, care a stabilit mai multe recorduri in ultimele 12 luni. Preturile energiei in Germania, cea mai mare piata din Europa, au avansat aproape de valori record in ultimele trei luni din 2007."Cresterea profitului unitatilor din Europa Centrala, Europa Nordica si zona pan-europana compenseaza un declin pe pietele din Marea Britanie si zona central-vestica a Statelor Unite", a declarat directorul financiar executiv Marcus Schenck.


Citeste mai mult...

Piata de leasing din Romania a crescut anul trecut cu 51,59%, la 4,94 miliarde euro

Valoarea bunurilor finantate pe piata romaneasca de leasing a avansat cu 51,59% pana la 4,94 miliarde euro in 2007, in special datorita intrarii de noi societati, depasind astfel estimarile initiale cu circa 650 milioane euro, a spus secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu. Estimarile initiale ale Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) cu privire la piata leasingului autohton vizau o valoare de 4,3 miliarde euro in 2007, in crestere cu 32% fata de 2006, cand au fost finantate bunuri in valoare de peste 3,26 miliarde euro.

Ahciarliu a mentionat ca, in 2007, segmentul imobiliar si-a dublat ponderea, de la 5% la aproape 10%, ponderea echipamentelor a crescut de la 20 la 22%, in timp ce ponderea auto a scazut de la 70% la aproximativ 68%. "Au fost intrari noi in piata (n.r. societati de leasing) pe care nu am avut timp sa le evaluam si care au depasit asteptarile noastre pentru primul an de activitate", a explicat Ahciarliu pentru NewsIn. Ea a adaugat ca asociatia a estimat o crestere de numai 32% in conditiile in care 2007 era primul an de functionare a pietei de leasing sub autoritatea Bancii Nationale a Romaniei (BNR)."Se pare ca reglementarile aduse de banca centrala au fost de bun augur in sensul ca am inceput sa revenim toti pe un standard unic de intelegere a acestui business, a normelor de prudentialitate si as putea spune si pe standarde unice de raportare", a mai spus secretarul general al ALB.

Societatile de leasing din Romania au finantat active totale in valoare de aproape 5 miliarde de euro in 2007, potrivit datelor centralizate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Atat ALB, cat si ASLR sunt afiliate la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si concentreaza 97% din piata autohtona de leasing. ALB a ajuns la 32 de companii membre si la o cota de piata estimata de 92%, dupa ce a atras sapte noi membri, printre care divizia de leasing operational a Volksbank, firma ce a marcat deschiderea organizatiei catre acest segment.

Noile companii atrase sunt Immoconsult, divizia de leasing operational a grupului Volksbank, Finicredito, Porsche Leasing IFN, Romstal Leasing IFN, Impuls Leasing IFN, Egnatia Leasing IFN si Ager Leasing IFN, a precizat secretarul general al ALB. Decizia a fost luata in cadrul adunarii generale extraordinare a ALB din 11 februarie. Societatile nou intrate in cadrul organizatiei vor face raportari catre ALB din 2008.


Citeste mai mult...

ING vrea legarea de glie a angajatilor cu lantul pensiilor facultative

Daca un angajat vrea sa isi schimbe patronul, s-ar putea sa se trezeasca fara banii din contributiile la pensiile facultative. Cel putin asa suna propunerea pe care directorul ING a facut-o recent, insa o masura de acest tip contravine Codului Muncii. Fondurile de pensii facultative nu au reusit sa atraga mai mult de 100.000 de participanti de la introducerea sistemului, in primavara lui 2007. Drept urmare, administratorii cauta metode de a-i motiva pe patroni sa le faca pensie angajatilor. Uneori, cu pretul libertatii in ceea ce priveste alegerea angajatorului.

Directorul ING, Radu Vasilescu, a prezentat o posibila varianta. Intre angajat si angajator sa existe un contract de munca pe termen determinat, in baza caruia angajatul si angajatorul sa contribuie la un fond de pensii facultative. Daca angajatul isi da demisia inainte de incheierea termenului prevazut in contract, atunci activele contului sau de pensie facultativa, rezultate exclusiv din contributiile patronului, ar urma sa fie redistribuite catre conturile celorlalti angajati ai patronului respectiv.

"La ce ne-am gandit noi, pentru a fi si in beneficiul angajatorului, ar fi ca cele doua parti sa convina o perioada de angajament minima si numai daca angajatul pleaca inainte de acel termen, activele contului sa fie redistribuite in conturile angajatilor firmei", a explicat, telefonic, Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii. Conditionarea angajatului prin introducerea unei asemenea prevederi ar insemna revolutionarea legislatiei muncii din Romania, insa va avea efecte negative, considera profesorul specializat in Dreptul Muncii, avocat Gabriel Uluitu.

"Ipoteza ridica probleme de la inceput. Ar contraveni la Codul Muncii. Peste tot in Europa regula este contractul de munca pe termen nedeterminat", a precizat Gabriel Uluitu. Prevederile legii 204/2006 privind pensiile protejeaza angajatul de a nu fi constrans de contractul de pensii atunci cand doreste sa isi schimbe angajatorul, prevederi care sunt in acord cu liniile trasate de Comisia Europeana. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu se poate pronunta asupra acestei propuneri cat timp nu exista UN demers oficial.

Iata de ce propunerea ING seamana cu o legare a salariatului de patron, lantul fiind de data asta pensia facultati


Citeste mai mult...

Clientii Raiffeisen Bank, tinta unui atac informatic

Persoanele care folosesc serviciile Raiffeisen Bank au primit, ieri, prin e-mail, un mesaj in care li se solicita reconfirmarea datelor personale la o adresa specificata, se arata intr-un comunicat al firmei de avocati Urban si Asociatii, citat de Gardianul. In comunicat, compania precizeaza ca au fost transmise mesaje exclusiv la clientii Raiffeisen, motiv pentru care exista suspiciuni ca atacatorul are informatii din baza de date a bancii. Urban si Asociatii a informat, ieri, ca a sesizat atat banca si Serviciul de Investigare a Fraudelor, cat si  Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei."Surprinzator este faptul ca avem colaboratori avocati care nu au carduri la Raiffeisen Bank si acestia nu au primit un asemenea mesaj, insa sunt alti avocati colaboratori care au carduri la banca si care au primit mesaje.

Am intrebat la Raiffeisen Bank cum este posibil ca un tert sa stie la fix care sunt avocatii de la Urban si Asociatii care au carduri la banca si care nu, cu o precizie matematica, si am intrebat daca nu cumva bazele lor de date au fost sparte. Nu am primit nici un raspuns oficial in acest sens", se spune in comunicat. Urban si Asociatii a dat publicitatii si textul mesajului primit, in care clientilor bancii li se solicitau date confidentiale."La data de 04/martie/2008 Raiffeisen Bank a modificat sistemul online de securitate.

Prin acest intermediu suntem obligati sa mentinem increderea clientilor nostri prin a proteja intimitatea si securitatea informatiilor dumneavoastra personale. Pentru a proteja informatia dumneavoastra impotriva accesului neautorizat, furtul de identitate si frauda de cont, va rugam sa urmati urmatorul link si sa va confirmati datele personale: http://www.raiffeisen.ro/wps/portal/internet", se preciza in e-mailul remis clientilor Raiffeisen Bank. Reprezentantii bancii resping varianta conform careia fraudatorul ar fi obtinut date din baza de clienti a bancii si sustin ca atacul informatic nu a pus probleme.

"Atacul este destul de slab conceput. Am informat clientii ca banca nu cere astfel de informatii. Spera ca istoria trecuta i-a invatat pe clienti sa nu raspunda la astfel de mesaje", a declarat directorul IT al bancii, Calin Rangu.


Citeste mai mult...

Sistemul fiscal din Romania este birocratic si haotic

Specialistii in domeniu si oamenii de afaceri reclama impozitarea excesiva din anumite industrii si lipsa taxarii in alte sectoare, noteaza Adevarul. In timp ce in anumite domenii impozitul de 16% platit de companii poate sa ajunga chiar si pana 25%, prin adaugarea costurilor nedeductibile fiscal, alte sectoare din economie "sunt uitate complet". Astfel, in timp ce dividendele sau cheltuielile cu forta de munca sunt taxate excesiv, tranzactiile cu terenuri realizate de firme pot scapa complet de impozitare.

Oamenii de afaceri sunt de parere ca impozitul unic de 16% nu este singurul pe care companiile trebuie sa il achite catre stat. Spre deosebire de alte tari europene in care anumite activitati sunt deductibile, in Romania legea nu reglementeaza acest aspect. Furtul din magazine, spre exemplu, nu este considerat o cheltuiala deductibila, chiar daca acest lucru nu poate fi imputat companiei ca atare. "In Romania, furtul din magazin este nedeductibil fiscal. Compania incearca sa reduca efectele acestui fapt cat mai mult, insa nu depinde numai de noi", a declarat, pentru "Adevarul", Dan Sucu, presedintele grupului Mobexpert.

Potrivit acestuia, in Franta, de exemplu, cheltuielile rezultate in urma furturilor din magazine sunt deductibile in limita a 2% din cifra de afaceri. In Romania, asa ceva nu exista."In aceste conditii, toate aceste cheltuieli considerate aici nedeductibile maresc cota unica de impozitare. Iar procentul de 16% poate sa ajunga si pana la 25%, impozite catre stat", a precizat Sucu. Exista asadar domenii in care se poate vorbi despre o supraimpozitare, prin adaugarea mai multor costuri adiacente. Exista insa si sectoare in care impozitarea lipseste cu desavarsire.

"Nu putem vorbi despre o fiscalitate excesiva, insa putem vorbi despre zone ale economiei supraimpozitate si zone in care taxarea lipseste. Concluzia este ca avem parte de o impozitare dezordonata", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate. Astfel, in timp ce munca sau dividendele sunt supraimpozitate, firmele beneficiaza in acest moment de facilitati majore atunci cand vine vorba de tranzactiile cu terenuri."Se poate vorbi de o incurajare a speculei cu terenuri, intrucat, potrivit unei modificari intrate in vigoare la 1 ianuarie 2008, firmele platesc impozit pe profit doar daca vor", spune Biris, referindu-se la o modificare recenta a Codului Fiscal.

Potrivit acesteia, termenul de valoare fiscala este redefinit, in sensul ca, rezerva din reevaluare, in cazul terenurilor spre exemplu, este inclusa in valoarea fiscala, fapt ce duce, potrivit sursei citate, la incurajarea speculei cu terenuri. "Exista solutii pentru rezolvarea acestor inechitati, totul este sa existe vointa pentru punerea lor in practica", a conchis Biris.


Citeste mai mult...

Ar mai fi loc pentru mariri de leafa

Salariatii romani sunt foarte profitabili pentru angajatori, comparativ cu forta de munca din celelalte state ale Uniunii Europene. Fiecare euro investit intr-un salariat din tara noastra aduce un castig de 1,4 euro, fata de 1,1 euro in companiile din Europa de Vest. Salariatii romani sunt foarte profitabili pentru angajatori, comparativ cu forta de munca din statele vechi membre UE, dar si cu cea din tarile din Europa Centrala si de Est, indica studiul "Europe HR Index Saratoga", realizat, anul trecut, de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Potrivit documentului, fiecare euro investit intr-un salariat din tara noastra aduce un castig de 1,4 euro, fata de 1,1 euro in companiile din Europa de Vest. Randamentul investitiei pe care o fac angajatorii in salariati a fost calculat de specialistii firmei de consultanta pe baza unei formule care include veniturile firmei, numarul de angajati si costurile pe care le suporta cu personalul. Aceasta diferenta atragatoare pentru firme vine din costurile reduse cu forta de munca autohtona, a explicat Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de resurse umane din cadrul PwC, ieri, in cadrul conferintei "Solutii pentru managementul financiar", organizat de revista "Financial Director Romania".

Studiul mentionat arata ca, anul trecut, cheltuielile salariale si nesalariale cu angajatii din Romania erau de zece ori mai mici fata de tarile din vestul Europei si la juma tate comparativ cu Europa Centrala.

tudiul mentionat arata ca, anul trecut, cheltuielile salariale si nesalariale cu angajatii din Romania erau de zece ori mai mici fata de tarile din vestul Europei si la juma tate comparativ cu Europa Centrala.


Citeste mai mult...

1.500 de euro pe luna, salariul mediu din industria farmaceutica

Industria farmaceutica este in prezent unul dintre cele mai bune domenii in care sa lucrezi. In ultimii doi ani, salariile au luat-o "razna", inregistrand salturi anuale de peste 20%, cu mult peste majorarile operate in domeniu in alte state din Uniunea Europeana. Specialistii atrag insa atentia ca un avans de peste 12% al salariilor in majoritatea industriilor ar putea duce la o scadere a compe­titivitatii pe care tara noastra o are din punct de vedere al costului cu forta de munca. Lefurile angajatilor din domeniul farmaceutic ating si 2.000 de euro, in cazul unui manager de divizie si culmineaza cu 4.000 de euro pentru personalul din top management.

O pozitie de sales representive este rasplatita cu pana la 850 de euro, in timp ce un specialist in produse, marketing sau vanzari primeste lunar intre 900 si 1.300 de euro. Motivul principal rezida in lipsa fortei de munca specializate, in special farmacisti. Specialistii in resurse umane considera ca unul dintre motivele pentru care cererea este mai mare decat oferta rezida si in faptul ca scoala de farmacisti nu produce suficienti farmacisti."Criza de personal din domeniul farmaceutic va continua odata cu tentativele de maturizare a pietei muncii.

Sumele mari care vor rula in reteaua pharma vor atrage un target consistent de candidati, care va acoperi deficitul fortei de munca, anul 2010 fiind preconizat ca prag de saturatie", a precizat Eliza Simion, consultant in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler. Potrivit acesteia, in prezent, criza de personal se resimte in toate segmentele industriei, "insa un grad mai mare de calificare il detin product managerii si key account, care sa trebuie sa dovedeasca experienta vasta pe aceasta nisa".

umele mari care vor rula in reteaua pharma vor atrage un target consistent de candidati, care va acoperi deficitul fortei de munca, anul 2010 fiind preconizat ca prag de saturatie", a precizat Eliza Simion, consultant in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler. Potrivit acesteia, in prezent, criza de personal se resimte in toate segmentele industriei, "insa un grad mai mare de calificare il detin product managerii si key account, care sa trebuie sa dovedeasca experienta vasta pe aceasta nisa".


Citeste mai mult...

Sfoara umeda: solutia recomandata de Primaria Capitalei pentru pacalirea repartitorului

Inventivitatea "cetateanului de la bloc" depaseste orice imaginatie, noteaza Gandul. Ca sa scape de facturi grele la caldura, a gasit metode care de care mai interesante pentru a fenta repartitoarele. Asta in conditiile in care firmele de repartitoare se jura ca aparatele masoara corect consumul de caldura. Iata cateva metode de a pacali repartitoarele, aflate de la specialistii in domeniu, dar si de la romani care le-au folosit cu succes. Prima metoda, data ca sigura si care ar garanta o reducere instantanee a consumului, este "sfoara umeda".

Cum se foloseste. Ne explica chiar Tudor Popescu, directorul Agentiei Municipale pentru Eficientizarea si Reglementarea in domeniul Energiei Bucuresti (AMEREB): "Te duci la piata, la Obor, cumperi doua fitile de lampa, adica niste sfori ceva mai groase si le treci prin spatele repartitorului. Apoi legi de calorifer un vas cu apa si pui capetele sforilor in el. Aceasta metoda asigura o factura la caldura cu 50 la suta mai mica, deoarece diferenta de temperatura inregistrata de repartitor nu va reflecta consumul real.

Asta deoarece, din cauza sforii umede se repartizeaza mai putine unitati", a declarat acesta. In plus, directorul spune ca in felul acesta locatarii nici nu atrag atentia firmelor de repartitoare ca sa vina sa schimbe ustensila. O alta metoda, ceva mai rudimentara, presupune utilizarea cuburilor de gheata. Se iau cateva cuburi, se pun intr-o punga si se aplica pe repartitor. Avantajul este ca aplicarea acestei metode nu implica cheltuieli mari, doar apa de la robinet. Dezavantaj: se recomanda a fi folosita doar de pensionari si casnice, deoarece gheata trebuie inlocuita des fiindca se topeste repede.

Se pot folosi carpe umede, dar si acestea trebuie schimbate pe masura ce se usuca.


Citeste mai mult...

Bruxelles cere SUA eliminarea vizelor pentru toti membrii UE, inclusiv Romania

Uniunea Europeana a reafirmat ca vrea eliminarea vizelor de intrare in Statele Unite pentru cetatenii tuturor statelor membre. Reprezentantii Uniunii i-au reamintit, joi, secretarului de stat american Condoleezza Rice ca Statele Unite trebuie sa tina seama de existenta unei politici comune europene in acest domeniu. Cetatenii din 12 state ale Uniunii, intre care si Romania, au inca nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite. Administratia americana doreste sa incheie acorduri in aceasta privinta cu fiecare stat in parte, dar Uniunea insista ca negocierile sa se incadreze in politica europeana comuna.

Ministrul sloven de externe Dimitrij Rupel, a carui tara detine in prezent presedintia prin rotatie a UE, a declarat ca va comunica pozitia comuna a forului comunitar, aceea ca Washingtonul trebuie sa renunte la restrictiile impuse cetatenilor din noile state care au aderat in 2004 la UE."Toate statele europene, toate statele membre UE, doresc sa calatoreasca fara restrictii in Statele Unite", a declarat seful diplomatiei slovene. Acesta a preczat ca este posibil ca aceasta chestiune sa reprezinte un subiect distinct in cadrul summitului UE-SUA ce urmeaza sa aiba loc in iunie 2008 in Slovenia.

Saptamana trecuta, Cehia a starnit nemultumire la Bruxelles semnand un acord bilateral separat cu Washingtonul, conform caruia a acceptat sa coopereze in privinta securitatii aeriene in schimbul eliminarii vizelor, subminand unitatea UE in aceasta problema. Ungaria si Estonia au purtat la randul lor discutii privind acorduri bilaterale similare. "Avem unele rezerve referitor la memorandumurile de intelegere pe care SUA doresc sa le incheie separat cu statele membre desi UE are o politica comuna a vizelor, si ii vom incuraja pe prietenii nostrii americani sa schimbe aceasta situatie speciala", a precizat Rupel.

Administratia Bush si-a argumentat refuzul de a extinde eliminarea vizelor la Grecia sau la 11 din cele 12 state noi membre UE, invocand motive de securitate in urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.


Citeste mai mult...

Bancherul femeilor

Poate cel mai frumos dar pe care l-a facut un barbat femeilor in ultimul secol a fost gestul profesorului de economie Mohhamad Yunus, laureat Nobel, care le-a dat femeilor din Bangladesh credite, le-a angajat ca agenti bancari si le-a transformat in actionari ai propriei banci, noteaza Romania Libera. Cu mai bine de 30 de ani in urma, Yunus, acest Gandhi al finantelor, a creat o banca a saracilor, considerata o aventura de catre lumea financiara, autoritati si chiar de catre Islam. Ideea i-a venit cand a imprumutat o femeie, din banii sai, cu echivalentul in moneda locala a 27 de dolari, nesperand vreodata sa primeasca banii inapoi.

I-a primit.34 de ani mai tarziu, Grameen Bank, cunoscuta ca banca a saracilor, a rulat deja 6,6 miliarde de dolari si a scos din saracie milioane de familii. Creditele au fost acordate aproape exclusiv femeilor, doar 2% din cei 7,4 milioane de clienti fiind barbati. Femeile sunt "brokeri de credite" pentru banca si sunt actionarele bancii, detinand 98% din capital. L-am intrebat pe profesorul Yunus, pe care l-am cunoscut la o conferinta financiara in 2000, de ce a ales sa imprumute femeile."Pentru ca am avut incredere in ele.

In comunitatile sarace, ele sunt mai responsabile si uneori mai puternice decat barbatii. Femeile nu cheltuiesc banii la carciuma din sat si au responsabilitatea viitorului copiilor. De altfel, avem cea mai inalta rata de rambursare a creditelor", mi-a raspuns Yunus, care a adaugat ca mama sa a avut o imensa influenta asupra destinului sau si, implicit, asupra vietii milioanelor de femei ajutate de banca. In Romania femeile din zonele sarace ale tarii muncesc azi la Roma sau in Madrid, trimit bani acasa si multe dintre ele spera sa isi poata lua copiii cu ele, pentru a le da o sansa.

Poate ca, daca am fi avut un om de calibrul lui Yunus, care sa dea credite mici femeilor din satele sarace, multi copii n-ar fi ramas astazi singuri in tara, cu un viitor profesional nebulos.

Citeste tot articolul Bancherul femeilor

Citeste mai mult...

Inflatia medie poate ajunge la 7% in 2008, iar cursul mediu la 3,55 lei/euro

Rata medie a inflatiei ar putea ajunge, in acest an, la 7%, de la 4,84% in 2007, arata estimarile revizuite ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care indica si o crestere a cursului mediu valutar la 3,55 lei/euro in 2008, de la 3,3373 lei/euro anul trecut. CNP a revizuit estimarile pentru rata medie anuala a inflatiei in acest an de la 5,7% - in prognoza finala de toamna din noiembrie, la 7% - in prognoza pe termen scurt publicata vineri. Estimarile pentru cursul mediu au fost revizuite, pentru acest an, de la 3,30 lei/euro la 3,55 lei/euro.

Potrivit noilor estimari ale Prognozei, cresterea preturilor de consum s-ar putea situa in decembrie 2008 la 5,4%, fata de proiectia data de CNP in toamna anului trecut, de 4,5%. Anul trecut, preturile de consum au crescut cu 6,57% raportat la finalul lui 2006. Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in crestere cu 1,6 puncte procentuale estimarile pentru inflatia de la sfarsitul lui 2008, de la 4,3 la 5,9%, insa isi mentine tinta de inflatie in acest an la 3,8%, plus sau minus un punct procentual.

otrivit noilor estimari ale Prognozei, cresterea preturilor de consum s-ar putea situa in decembrie 2008 la 5,4%, fata de proiectia data de CNP in toamna anului trecut, de 4,5%. Anul trecut, preturile de consum au crescut cu 6,57% raportat la finalul lui 2006. Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in crestere cu 1,6 puncte procentuale estimarile pentru inflatia de la sfarsitul lui 2008, de la 4,3 la 5,9%, insa isi mentine tinta de inflatie in acest an la 3,8%, plus sau minus un punct procentual.

vit noilor estimari ale Prognozei, cresterea preturilor de consum s-ar putea situa in decembrie 2008 la 5,4%, fata de proiectia data de CNP in toamna anului trecut, de 4,5%. Anul trecut, preturile de consum au crescut cu 6,57% raportat la finalul lui 2006. Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in crestere cu 1,6 puncte procentuale estimarile pentru inflatia de la sfarsitul lui 2008, de la 4,3 la 5,9%, insa isi mentine tinta de inflatie in acest an la 3,8%, plus sau minus un punct procentual.


Citeste mai mult...

Amenzi de peste 1,5 milioane euro pentru trei companii care ofera produse/servicii pentru dializa

Consiliul Concurentei a sanctionat companiile SC Fresenius Medical Care Romania SRL, SC Alsifcom Intermed SRL si SC Opremi Medfarm SRL cu amenzi in valoare totala de 5.941.226 RON (echivalentul a peste 1.500.000 Euro), se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In urma investigatiei derulata pe piata produselor si serviciilor pentru dializa din Romania, autoritatea de concurenta a constatat ca intre societatile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in anul 2003, in cadrul subprogramului national de nefrologie - dializa.

Avand in vedere ca aceste intelegeri sunt considerate incalcari grave ale regulilor de concurenta, Consiliul Concurentei a decis sanctionarea partilor implicate, cu amenzi astfel: compania Fresenius Medical Care cu 5.441.096 RON (echivalentul a peste 1.400.000 de Euro), Alsifcom Intermed cu 212.13  RON (echivalentul a peste 55.000 de Euro), iar Opremi Medfarm cu 288.000 RON (echivalentul a peste 75.000 de Euro). Totodata, in urma acestei investigatii, Consiliul Concurentei a constatat incalcarea dispozitiilor legii de catre Ministerul Sanatatii Publice, in calitate de autoritate a administratiei publice centrale in domeniul sanatatii publice, pentru faptul ca, in perioada 2004-2006, nu a organizat anual, conform legii, licitatii pentru realizarea Programului, inlaturand prin aceasta posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata produselor pentru dializa din Romania.

vand in vedere ca aceste intelegeri sunt considerate incalcari grave ale regulilor de concurenta, Consiliul Concurentei a decis sanctionarea partilor implicate, cu amenzi astfel: compania Fresenius Medical Care cu 5.441.096 RON (echivalentul a peste 1.400.000 de Euro), Alsifcom Intermed cu 212.13  RON (echivalentul a peste 55.000 de Euro), iar Opremi Medfarm cu 288.000 RON (echivalentul a peste 75.000 de Euro). Totodata, in urma acestei investigatii, Consiliul Concurentei a constatat incalcarea dispozitiilor legii de catre Ministerul Sanatatii Publice, in calitate de autoritate a administratiei publice centrale in domeniul sanatatii publice, pentru faptul ca, in perioada 2004-2006, nu a organizat anual, conform legii, licitatii pentru realizarea Programului, inlaturand prin aceasta posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata produselor pentru dializa din Romania.

in vedere ca aceste intelegeri sunt considerate incalcari grave ale regulilor de concurenta, Consiliul Concurentei a decis sanctionarea partilor implicate, cu amenzi astfel: compania Fresenius Medical Care cu 5.441.096 RON (echivalentul a peste 1.400.000 de Euro), Alsifcom Intermed cu 212.13  RON (echivalentul a peste 55.000 de Euro), iar Opremi Medfarm cu 288.000 RON (echivalentul a peste 75.000 de Euro). Totodata, in urma acestei investigatii, Consiliul Concurentei a constatat incalcarea dispozitiilor legii de catre Ministerul Sanatatii Publice, in calitate de autoritate a administratiei publice centrale in domeniul sanatatii publice, pentru faptul ca, in perioada 2004-2006, nu a organizat anual, conform legii, licitatii pentru realizarea Programului, inlaturand prin aceasta posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata produselor pentru dializa din Romania.


Citeste mai mult...

FBI a inceput o ancheta cu privire la creditorul ipotecar Countrywide, victima a crizei creditelor

Biroul Federal de Investigatii (FBI) a demarat o ancheta criminalistica in cadrul celui mai mare creditor ipotecar din Statele Unite, Countrywide Financial Corp, suspectat de frauda cu valori mobiliare, in cercetarile crizei creditelor ipotecare, a anuntat duminica The New York Times, scrie Reuters. Citand surse oficiale avizate din cadrul guvernului, ale caror nume nu au fost dezvaluite, NY Times a anuntat ca ancheta desfasurata de FBI, pentru a stabili daca grupul Countrywide si-a prezentat incorect conditia financiara si siguranta creditelor, este in stadiu incipient si ca nu se stie daca vor rezulta acuzatii.

O purtatoare de cuvant a Countrywide, Susan Martin, a declarat pentru cotidian ca "nu suntem la curent cu o asemenea investigatie". Problema a fost anuntata initial sambata, in publicatia Wall Street Journal. Cercetarile din cadrul Countrywide urmeaza unei anchete mai largi desfasurate de FBI in cadrul a 14 companii, ca parte din verificarea practicilor din industria ipotecara, scrie Times. O purtatoare de cuvant din cadrul FBI a refuzat sa comenteze. Potrivit Times, anchetatorii au cautat posibile fraude contabile in tranzactiile legate de imprumuturile persoanelor cu credite ipotecare cu grad de risc ridicat.

Countrywide este cercetata deja de stat si de biroul federal in legatura cu practicile de creditare si are pe rol cateva procese intentate de investitori. Comisia Americana pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) desfasoara peste 35 de investigatii civile asupra modului in care au fost acordate creditele ipotecare cu grad de risc ridicat si cum au fost evaluate valorile mobiliare, mai mentioneaza Times. Countrywide, grav afectata un numar mare de credite ipotecare neperformante, este in procesul de a fi preluata de Bank of America, pentru aproximativ 4 miliarde dolari.

Creditorul ipotecar a afisat pierderi de 422 milioane dolari in al patrulea trimestru din 2007.


Citeste mai mult...

Nu mai platiti ratele la credit vinerea!

Bancile din Romania inregistreaza cele mai multe incasari de rate in zile in care leul se depreciaza fata de euro. Toate institutiile de credit de la care Cotidianul a colectat date spun ca perioadele de inceput si sfirsit de luna si ziua de vineri sint cele mai aglomerate in ceea ce priveste platile la ghiseu. Din considerente de securitate (ar putea fi o informatie pentru infractori), numele bancilor nu poate fi divulgat la cererea acestora. Este vorba totusi despre sase institutii de credit importante din Romania.

In ultimul an (perioada 30 martie 2007-29 februarie 2008), cu doar doua exceptii, moneda nationala a pierdut fata de euro in fiecare ultima zi de vineri a lunii. Cele doua exceptii sint lunile iunie si iulie, cind leul avea o tendinta agresiva de apreciere fata de euro si cind a atins si minimul in raport cu moneda europeana, cursul de schimb ajungind la sub 3,2 lei/euro. Deprecierile leului sint cu atit mai importante cu cit majoritatea creditelor contractate in Romania de persoane fizice sint denominate in moneda europeana.

Toate bancile mari, printre care si cele luate in calcul de Cotidianul, au un portofoliu de credite dominat de euro. Daca in perioada de un an pe care am luat-o in calcul clientii bancilor ar fi platit rata la credit fie cu o zi inainte (ultima zi de joi din fiecare luna), fie cu trei dupa, prima zi de luni, ar fi cistigat. Un calcul simplu care ia in considerare valorile de curs din toate zilele cu cele mai multe plati ale ultimului an arata ca pierderea fata de o eventuala plata in ziua de joi este peste 200 de euro.

Daca ar fi platit rata luni, clientii ar fi cistigat chiar mai mult, adica aproximativ 300 de euro. Calculul este facut pentru un credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de euro contractat in cele mai bune conditii de pe piata, unde rata lunara este de aproximativ 260 de euro pe luna. In cazul unui credit ipotecar in valoare de 80.000 de euro sau echivalentul unui apartament cu doua camere intr-o zona acceptabila a Bucurestiului, pierderea este semnificativ mai mare. Rata lunara pentru un astfel de imprumut contractat pe 25 de ani merge pina la aproximativ 650 de euro in cele mai avantajoase cazuri si 750 de euro in cazurile mai putin rentabile.

In aceste conditii, pierderea suferita doar din deprecierea de o zi a monedei nationale ajunge la peste 650 de euro intr-un singur an.


Citeste mai mult...

Benzina ar putea ajunge la 5 lei/litru pana la sfarsitul anului

Soferii romani au toate sansele sa plateasca 4,5-5 lei/litru pentru benzina si motorina comercializate la pompa pana la sfarsitul acestui an, avertizeaza specialistii. Nu trebuie sa dam vina doar pe cresterea cotatiilor internationale ale petrolului. Si deprecierea leului in raport cu euro contribuie din plin la aceasta scumpire a carburantilor, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Deplasarea cu masina risca sa devina un lux pentru romani pana la sfarsitul anului 2008.

Specialistii nu exclud ca benzina si motorina comercializate la pompa sa se scumpeasca accelerat, pana la 4,5-5 lei/litru, fata de media actuala de 4,2 lei/litru."Nu trebuie sa mire pe nimeni un asemenea pret, daca titeiul va atinge cotatia de 140-150 de dolari/baril, asa cum se preconizeaza. Deja a fost atins nivelul de 106 dolari/baril, la sfarsitul saptamanii trecute", a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari (ABP) - organizatie care reuneste aproximativ 400 de mici benzinarii.

Intr-adevar, prognozele referitoare la evolutia pretului petrolului nu sunt deloc optimiste pe plan international. Chakib Khelil, presedintele Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a avertizat ca petrolul isi va mentine cotatia la nivelul ridicat consemnat in prezent, pana la sfarsitul anului, potrivit Reuters, care a citat un interviu din presa algeriana. El a mentionat ca printre factorii care influenteaza piata se numara speculatiile si tensiunile geopolitice, mai ales ca urmare a situatiei legate de imbogatirea uraniului in Iran si a crizei dintre Venezuela si compania americana ExxonMobil.

ntr-adevar, prognozele referitoare la evolutia pretului petrolului nu sunt deloc optimiste pe plan international. Chakib Khelil, presedintele Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a avertizat ca petrolul isi va mentine cotatia la nivelul ridicat consemnat in prezent, pana la sfarsitul anului, potrivit Reuters, care a citat un interviu din presa algeriana. El a mentionat ca printre factorii care influenteaza piata se numara speculatiile si tensiunile geopolitice, mai ales ca urmare a situatiei legate de imbogatirea uraniului in Iran si a crizei dintre Venezuela si compania americana ExxonMobil.


Citeste mai mult...

Deficitul comercial a urcat la 1,41 miliarde euro, cu 2,8% peste nivelul din ianuarie 2007

In luna ianuarie, exporturile au insumat 2,42 miliarde euro, iar importurile, 3,84 milioane euro, ceea ce a dus la un deficit comercial de 1,41 miliarde euro, cu 2,8% mai mare decat cel inregistrat in prima luna din 2007, transmite, marti, Institutul National de Statistica (INS). In ianuarie 2008, conform estimarilor preliminare ale INS, Romania a exportat, in moneda nationala, de 8,87 miliarde lei (2,42 miliarde euro) si a importat de 14,05 miliarde lei (3,84 miliarde euro). Diferenta duce la un deficit comercial de 5,17 miliarde lei, mai mare cu 10,52% fata de ianuarie 2007.

Comparativ cu prima luna a anului trecut, exporturile au crescut cu 25,8% la valori exprimate in lei (16,9% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 19,7% la valori exprimate in lei (11,3% la valori exprimate in euro), fiind a doua luna consecutiva in care dinamica exporturilor a devansat dinamica importurilor. Fata de luna decembrie 2007, exporturile din luna ianuarie 2008 au crescut cu 11,1% la valori exprimate in lei (7,2% la valori exprimate in euro), iar importurile s-au diminuat cu 9,2% la valori exprimate in lei (12,3% la valori exprimate in euro).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri, in luna ianuarie 2008, a fost de 6,37 miliarde lei (1,72 miliarde euro) la expedieri si de 9,70 miliarde lei (2,62 miliarde euro) la introduceri, reprezentand aproximativ 72% din total exporturi si aproape 69% din total importuri. Diferenta intre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro este cauzata de evolutia monedei nationale, care s-a depreciat cu 8,8% in luna ianuarie 2008 fata de luna ianuarie 2007.

Ponderea principala in structura pe grupe de produse a exporturilor si a importurilor o detin masinile si echipamentele de transport (33% la export si respectiv 37,7% la import) si alte produse manufacturate (42,1% la export si respectiv 29,9% la import). Ritmul de crestere a exporturilor l-ar putea depasi, in acest an, pe cel al importurilor, pentru prima data dupa 2002, astfel incat deficitul comercial ar urma sa scada ca pondere in produsul intern brut (PIB), arata estimarile publicate la sfarsitul saptamanii trecute de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Astfel, in 2008, exporturile de bunuri romanesti ar urma sa avanseze cu 17,4% fata de anul trecut, pana la 34,5 miliarde euro, in timp ce importurile (CIF) ar putea creste intr-un ritm mai lent, de 15,6%, pana la 58,8 miliarde euro, arata prognoza preliminara de primavara a CNP. Importurile in preturi FOB (free on board) ar urma sa insumeze 54,28 miliarde euro in acest an. In acest an, exporturile lunare vor depasi, pentru prima data, pragul de 3 miliarde euro in cinci luni - martie, iulie, septembrie, octombrie si noiembrie, potrivit asteptarilor CNP.

Pana in prezent, cele mai mari exporturi lunare s-au realizat in octombrie 2007, cand s-au livrat in strainatate bunuri romanesti in valoare de 2,82 miliarde euro. In privinta comertului exterior, CNP si-a revizuit semnificativ estimarile pentru acest an, dupa ce, in prognoza de toamna, anticipa un avans al importurilor cu 18,1%, pana la 60,8 miliarde euro. In schimb, CNP si-a mentinut estimarea de crestere a exporturilor la 17,4%.


Citeste mai mult...