Federal Reserve nu va urca miercuri dobanda cheie, in ciuda accentuarii inflatiei

Analistii considera ca este putin probabil ca Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, sa majoreze miercuri dobanda cheie, dupa sedinta de politica monetara, in ciuda cresterii temerilor privind inflatia, relateaza AFP. Mai multe declaratii ale unor oficiali ai Fed au sugerat ca actualul ciclu de decizii de relaxare a politicii monetare, inceput in toamna trecuta, dupa declansarea crizei creditelor cu grad mare de risc, a ajuns la final si ca urmatoarea hotarare a comitetului de politica monetara al Federal Reserve ar putea fi una de crestere a dobanzii cheie. Un economist de la banca franceza de investitii Natixis, Evariste Lefeuvre, considera ca "o majorare a dobanzii de politica monetara inca de miercuri ar fi prematura si catastrofica", arata AFP. Opinii asemanatoare au si doi analisti de la compania Global Insight, Brian Bethune si Nigel Gault, care afirma ca "riscurile de incetinire a cresterii economice se mentin in continuare, fara nicio indoiala". Punctul de vedere al analistilor este similar cu cel al Fondului Monetar International (FMI), care publicase vineri un raport anual despre Statele Unite. "Reglajele politicii monetare sustin deja revigorarea economica, iar o abordare bazata pe gestiunea riscurilor cere mentinera cresterii in parametri sustenabili", potrivit raportului FMI. Banca centrala americana va analiza, in reuniunea de doua zile a comitetului sau de politica monetara (FOMC), nivelul dobanzii sale cheie, care este in prezent de 2%.

nalistii considera ca este putin probabil ca Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, sa majoreze miercuri dobanda cheie, dupa sedinta de politica monetara, in ciuda cresterii temerilor privind inflatia, relateaza AFP. Mai multe declaratii ale unor oficiali ai Fed au sugerat ca actualul ciclu de decizii de relaxare a politicii monetare, inceput in toamna trecuta, dupa declansarea crizei creditelor cu grad mare de risc, a ajuns la final si ca urmatoarea hotarare a comitetului de politica monetara al Federal Reserve ar putea fi una de crestere a dobanzii cheie. Un economist de la banca franceza de investitii Natixis, Evariste Lefeuvre, considera ca "o majorare a dobanzii de politica monetara inca de miercuri ar fi prematura si catastrofica", arata AFP. Opinii asemanatoare au si doi analisti de la compania Global Insight, Brian Bethune si Nigel Gault, care afirma ca "riscurile de incetinire a cresterii economice se mentin in continuare, fara nicio indoiala". Punctul de vedere al analistilor este similar cu cel al Fondului Monetar International (FMI), care publicase vineri un raport anual despre Statele Unite. "Reglajele politicii monetare sustin deja revigorarea economica, iar o abordare bazata pe gestiunea riscurilor cere mentinera cresterii in parametri sustenabili", potrivit raportului FMI. Banca centrala americana va analiza, in reuniunea de doua zile a comitetului sau de politica monetara (FOMC), nivelul dobanzii sale cheie, care este in prezent de 2%.

stii considera ca este putin probabil ca Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, sa majoreze miercuri dobanda cheie, dupa sedinta de politica monetara, in ciuda cresterii temerilor privind inflatia, relateaza AFP. Mai multe declaratii ale unor oficiali ai Fed au sugerat ca actualul ciclu de decizii de relaxare a politicii monetare, inceput in toamna trecuta, dupa declansarea crizei creditelor cu grad mare de risc, a ajuns la final si ca urmatoarea hotarare a comitetului de politica monetara al Federal Reserve ar putea fi una de crestere a dobanzii cheie. Un economist de la banca franceza de investitii Natixis, Evariste Lefeuvre, considera ca "o majorare a dobanzii de politica monetara inca de miercuri ar fi prematura si catastrofica", arata AFP. Opinii asemanatoare au si doi analisti de la compania Global Insight, Brian Bethune si Nigel Gault, care afirma ca "riscurile de incetinire a cresterii economice se mentin in continuare, fara nicio indoiala". Punctul de vedere al analistilor este similar cu cel al Fondului Monetar International (FMI), care publicase vineri un raport anual despre Statele Unite. "Reglajele politicii monetare sustin deja revigorarea economica, iar o abordare bazata pe gestiunea riscurilor cere mentinera cresterii in parametri sustenabili", potrivit raportului FMI. Banca centrala americana va analiza, in reuniunea de doua zile a comitetului sau de politica monetara (FOMC), nivelul dobanzii sale cheie, care este in prezent de 2%.

considera ca este putin probabil ca Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, sa majoreze miercuri dobanda cheie, dupa sedinta de politica monetara, in ciuda cresterii temerilor privind inflatia, relateaza AFP. Mai multe declaratii ale unor oficiali ai Fed au sugerat ca actualul ciclu de decizii de relaxare a politicii monetare, inceput in toamna trecuta, dupa declansarea crizei creditelor cu grad mare de risc, a ajuns la final si ca urmatoarea hotarare a comitetului de politica monetara al Federal Reserve ar putea fi una de crestere a dobanzii cheie. Un economist de la banca franceza de investitii Natixis, Evariste Lefeuvre, considera ca "o majorare a dobanzii de politica monetara inca de miercuri ar fi prematura si catastrofica", arata AFP. Opinii asemanatoare au si doi analisti de la compania Global Insight, Brian Bethune si Nigel Gault, care afirma ca "riscurile de incetinire a cresterii economice se mentin in continuare, fara nicio indoiala". Punctul de vedere al analistilor este similar cu cel al Fondului Monetar International (FMI), care publicase vineri un raport anual despre Statele Unite. "Reglajele politicii monetare sustin deja revigorarea economica, iar o abordare bazata pe gestiunea riscurilor cere mentinera cresterii in parametri sustenabili", potrivit raportului FMI. Banca centrala americana va analiza, in reuniunea de doua zile a comitetului sau de politica monetara (FOMC), nivelul dobanzii sale cheie, care este in prezent de 2%.


Citeste mai mult...

Jacques Delors: este urgenta construirea unei Europe a energiei

Fostul presedinte al Comisiei Europene Jacques Delors apreciaza ca "trebuie construita de urgenta o Europa a energiei", intr-un interviu publicat de Journal du Dimanche (JDD), citat de AFP. Intrebat care considera ca sunt prioritatile Uniunii Europene, socialistul care a fost presedintele CE din 1985 pana in 1995, propune infiintarea unei "comunitati europene a energiei, (.) asa cum a existat Comunitatea europeana a carbunelului si otelului"."Astfel am avea o politica interna a energiei, o piata concurentiala, o atitudine comuna fata de producatorii de energie", subliniaza el."Cand vad acest carusel de tari in jurul domnilor Putin si Medvedev, sunt scandalizat.

Europa se pune intr-o postura ridicola. De aceea trebuie construita de urgenta schema unei Europe a energiei la care sa participe tarilor care vor", a spus Delors. "Altele se vor alatura mai tarziu, cum s-a intamplat si in cazul euro. Sa fim convinsi, pentru Europa, alegerea este simpla: fie supravietuirea, fie declinul si pierderea oricarei capacitati de influenta", transeaza el. In ceea ce priveste Uniunea pentru Mediterana, proiect promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Delors considera "buna" orice relansare a procesului de la Barcelona, dar avertizeaza impotriva "anunturilor care nu sunt urmate de fapte", una dintre explicatiile "dificultatilor" UE, potrivit lui.

uropa se pune intr-o postura ridicola. De aceea trebuie construita de urgenta schema unei Europe a energiei la care sa participe tarilor care vor", a spus Delors. "Altele se vor alatura mai tarziu, cum s-a intamplat si in cazul euro. Sa fim convinsi, pentru Europa, alegerea este simpla: fie supravietuirea, fie declinul si pierderea oricarei capacitati de influenta", transeaza el. In ceea ce priveste Uniunea pentru Mediterana, proiect promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Delors considera "buna" orice relansare a procesului de la Barcelona, dar avertizeaza impotriva "anunturilor care nu sunt urmate de fapte", una dintre explicatiile "dificultatilor" UE, potrivit lui.

a se pune intr-o postura ridicola. De aceea trebuie construita de urgenta schema unei Europe a energiei la care sa participe tarilor care vor", a spus Delors. "Altele se vor alatura mai tarziu, cum s-a intamplat si in cazul euro. Sa fim convinsi, pentru Europa, alegerea este simpla: fie supravietuirea, fie declinul si pierderea oricarei capacitati de influenta", transeaza el. In ceea ce priveste Uniunea pentru Mediterana, proiect promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Delors considera "buna" orice relansare a procesului de la Barcelona, dar avertizeaza impotriva "anunturilor care nu sunt urmate de fapte", una dintre explicatiile "dificultatilor" UE, potrivit lui.


Citeste mai mult...

Certasig sustine ca nu are probleme de solvabilitate si considera pripita decizia CSA

Conducerea Certasig considera ca decizia luata de arbitrul asigurarilor privind deschiderea procedurii de redresare financiara este una pripita, intrucat pana pe 17 iunie, cand a fost luata decizia, au fost virati 85% din cei 4 milioane euro cat reprezinta majorarea de capital decisa in 18 martie. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) decisese, intr-o sedinta din saptamana trecuta, sa deschida procedura de redresare financiara pentru Certasig, considerand ca aceasta companie este insolvabila, potrivit datelor publicate in Monitotul Oficial."Nu avem niciun fel de probleme de solvabilitate si, mai mult, am prezentat Comisiei toate documentele prin care dovedim acest lucru", a declarat directorul general al Certasig, Radu Francu.

El a explicat ca, pe 18 martie 2008, actionarii Certasig au decis majorarea capitalului social cu 4 milioane euro. Potrivit lui Francu, in 17 iunie 2008, ziua in care s-a luat decizia, Certasig a trimis catre CSA extrasul de cont prin care atesta ca pana la acea data au intrat in contul societatii aproximativ 3,4 milioane euro, din cele 4 milioane euro, cat reprezinta  majorarea de capital social."In mod normal, nu cred ca va trece foarte mult timp pana cand CSA va lua in considerare documentele noastre si va revoca  masura de impunere a  procedurii de redresare financiara",  a afimat Francu.

Potrivit directorului general al Certasig, decizia CSA are darul de a aduce serioase prejudicii financiare si de imagine companiei."Trebuie sa asteptam urmatoarea sedinta a CSA pentru a primi un raspuns favorabil, dar raul facut ramane", a mai spus  directorul general al Certasig. Certasig este controlata cu 97% din capitalul social de fondul privat de investitii Royalton Partners. Investitiile actionarului majoritar in Certasig se vor ridica la peste 20 de milioane euro, bani care provin de la banci europene si de la alte companii private din Marea Britanie si Elvetia, potrivit Certasig.

otrivit directorului general al Certasig, decizia CSA are darul de a aduce serioase prejudicii financiare si de imagine companiei."Trebuie sa asteptam urmatoarea sedinta a CSA pentru a primi un raspuns favorabil, dar raul facut ramane", a mai spus  directorul general al Certasig. Certasig este controlata cu 97% din capitalul social de fondul privat de investitii Royalton Partners. Investitiile actionarului majoritar in Certasig se vor ridica la peste 20 de milioane euro, bani care provin de la banci europene si de la alte companii private din Marea Britanie si Elvetia, potrivit Certasig.


Citeste mai mult...

Banca Romaneasca mizeaza pe un profit brut de 56,9 milioane lei in 2008

Actionarii Bancii Romanesti, membra a grupului financiar elen National Bank of Greece, au aprobat in 22 mai bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care prevede obtinerea unui profit brut de 56,9 milioane lei (15,5 milioane euro), potrivit hotararii AGA publicata in Monitorul Oficial. Astfel, Banca Romaneasca si-a propus sa realizeze venituri de 750,63 milioane lei si cheltuieli de 693,73 milioane lei in acest an, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli. Anul trecut, Banca Romaneasca a obtinut un profit brut de 8,35 milioane lei, corespunzatoare unor venituri de 1,194 miliarde lei si a unor cheltuieli de 1,185 miliarde lei, potrivit unei hotarari a actionarilor tot din 22 mai.

Profitul net de anul trecut, in valoare de 5,55 milioane lei, a fost distribuit de actionari pentru rezerve legale (384.411 lei), alte rezerve (1,85 milioane lei) si ca rezultat reportat negativ provenit din corectarea unor erori fundamentale (3,31 milioane lei). Actionarii bancii au mai aprobat programul de investitii pentru acest an, caruia ii sunt alocate 67,7 milioane lei (18,45 milioane euro), si programul de activitate al bancii pentru acest an."Se imputerniceste consiliul de administratie sa aprobe eventualele deviatii in ceea ce priveste bugetul de venituri si cheltuieli, programul de investitii pentru acest an necesare pentru implementarea programului de activitate propus - si a planului de afaceri propus de catre consiliul de administratie pentru anul in curs", se mai arata in hotararea publicata in Monitorul Oficial.

Actionarii bancii au mai decis alegerea ca membri in consiliul de administratie a bulgaroaicei Anelia Ivanova Kasterlieva si a lui Traian Sorin Halalai, director financiar coordonator al bancii. De asemenea, actionarii au mai decis prelungirea mandatelor de administratori ai bancii pentru Ioannis Pechlivannidis (presedinte), Agis Leopoulos (vicepresedinte), Petru Rares (membru), Ion Stancu (membru) si Anastasios  Lizos (membru). Banca Romaneasca si-a extins reteaua cu 46 de unitati intre martie 2007 si martie 2008, ajungand la 125 de sucursale si agentii, pe fondul cresterii personalului angajat cu 395, la 1.576 salariati.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,7% de catre National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,17%. National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.


Citeste mai mult...

Canicula, profitabila pentru afaceristii din diverse domenii

Temperaturile de peste 35-40 de grade Celsius, insuportabile pentru majoritatea populatiei, sunt asteptate cu nerabdare de unii agenti economici care, pe perioada verii, inregistreaza vanzari-record, noteaza Gardianul. Printre "beneficiarii" caniculei se numara firmele care comercializeaza apa, sucuri, inghetata, bere, aparate de aer conditionat sau ventilatoare. Pentru aceste piete, lunile de vara reprezinta varful de vanzari. Temperaturile ridicate, dar si cresterea consumului de apa minerala in randul consumatorilor ridica piata de profil cu 20% anual, potrivit presedintelui Societatii Nationale a Apelor Minerale, Iosif Nagy: "De la inceputul anului 2008, vanzarile la ape minerale au crescut de la luna la luna cu aproximativ 10%.

Per total insa, consumul de apa minerala va creste cu 20% in acest an, fata de anul trecut", a declarat Nagy. Potrivit acestuia, anul trecut s-au imbuteliat 1,154 miliarde de litri de apa minerala la izvoarele exploatate de Societatea Nationala a Apelor Minerale. Si vanzarile la inghetata cresc in perioada caniculei cu cel putin 30%, potrivit estimarii directorului general al Betty Ice, Vasile Armenenan. "In perioada mai-iunie, vanzarile la inghetata au scazut din cauza vremii nefavorabile, insa in cazul in care vom avea parte de canicula, ne asteptam la o crestere a vanzarilor cu 30%".

Pe de alta parte, retailerii se asteapta la o dublare a vanzarilor de apa, sucuri, inghetata si bere. "In general, in perioada caniculei, vanzarile se dubleaza, iar in perioada promotiilor, acestea cresc cu 20 pana la 40%. Avand in vedere experienta de anul trecut, cand am ramas fara produse la raft, ne-am luat toate masurile pentru a asigura cantitati suficiente, tocmai pentru a evita anumite disfunctionalitati, cum ar fi fluxul de aprovizionare sau cresteri de preturi", a spus reprezentantul Real-Hypermarket, Adriana Pita.

Aerul conditionat este si el la mare cautare in aceasta perioada in care temperatura din locuinte este tot mai greu de suportat. Potrivit reprezentantilor Altex, compania estimeaza pentru 2008 o triplare a vanzarilor de aparate de aer conditionat. "Cresterile estimate se bazeaza pe temperaturile ridicate anuntate pentru acest sezon si pe accesibilitatea preturilor", a spus reprezentantul Altex, Iuliana Marcu.


Citeste mai mult...

Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace tari din UE, potrivit Eurostat

Romania si Bulgaria, tari care au aderat la UE in 2007, raman cele mai sarace din blocul european din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor, ocupand penultimul, respectiv ultimul loc si fiind depasite de Turcia, tara candidata la UE, potrivit Eurostat. Luxemburgul este de departe cea mai bogata tara din Uniunea Europeana, urmata de Irlanda, care are totusi un produs intern brut pe cap de locuitor la aproape jumatate din nivelul acestui indicator inregistrat in Luxemburg, in timp ce Bulgaria se situeaza la polul opus, fiind cel mai sarac stat din UE, potrivit statisticilor Uniunii Europene.

In termenii paritatii puterii de cumparare, PIB-ul pe cap de locuitor in Luxemburg a fost anul trecut aproape de trei ori cat media UE, situandu-se la 276 de unitati. Paritatea puterii de cumparare este un curs artificial, care elimina diferentele de pret dintre tari. Eurostat precizeaza insa ca rezultatul Luxemburgului se datoreaza in mod artificial unui numar mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe in Luxemburg si ii cresc astfel PIB-ul, dar in fapt nu locuiesc in micul stat, reducandu-se in acest fel numarul de persoane la care se imparte PIB-ul.

Irlanda, o mare beneficiara de pe urma fondurilor europene, are un PIB pe cap de locuitor de 146 de unitati, clasandu-se pe locul al doilea in randul celor mai bogate state din cele 27 ale blocului european. Bulgaria, care a intrat in UE anul trecut, alaturi de Romania, a avut cel mai mic PIB pe cap de locuitor, de 38 de unitati, in timp ce Romania se situeaza imediat inaintea ei, cu 41 de unitati, fiind a doua cea mai saraca tara din UE. Turcia, tara candidata la UE, are 42 de unitati, releva Eurostat.

Olanda este pe locul al treilea in randul celor mai bogate tari in UE, cu 131 de unitati, iar Austria este a patra, cu 128. Cea de-a treia mare economie din zona euro, Italia, s-a clasat cel mai aproape de media europeana, cu 101 unitati, in scadere cu doua unitati fata de 2006. Distanta sa fata de cea de-a patra mare economie din zona euro, Spania, s-a marit, Spania avand un PIB pe cap de locuitor de 107 unitati in 2007, in crestere de la 105 unitati cat a avut in 2006. Franta a ramas constanta, la 111 unitati, iar cea mai mare economie a Europei, Germania, are 113 unitati, in scadere cu o unitate fata de anul 2006.


Citeste mai mult...

Internetul, in fata unei revolutii. Numele domeniilor ar putea fi liberalizate

Internetul ar putea sa treaca prin una dintre cele mai importante schimbari de la aparitia sa, in urma unei decizii care ar permite "liberalizarea" adreselor web. Autoritatile internationale care se ocupa de internet vor vota joi, pentru a decide daca regulile stricte de pana acum asupra numelor "top level domain" precum ".com" sau ".ro", pot fi schimbate, anunta BBC. Ce inseamna de fapt acest lucru. Daca aceasta masura este aprobata, ar putea permite companiilor sa-si transforme "brand-ul" intr-un nume de domeniu, ca si persoanele fizice, care vor avea si ele un loc in toata aceasta ecuatie.

Masura ar putea, spre exemplu, marca aparitia unor site-uri de tipul ".xxx", dupa multi ani de dispute in acest sens. In prezent domeniile "top level" sunt limitate la numele de tari precum ".ro" de la Romania,".it" (Italia) sau ".org", ".net" pentru organizatii ori institutii. In ultimii trei ani, "The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" ("Corporatia internetului pentru numele si numerele atribuite" sau "Icann"), a lucrat la liberalizarea adreselor de net in acest fel."Impactul acestei masuri va fi diferit in regiunile de asemenea diferite ale lumii, insa va permite grupurilor, comunitatilor si mediului de afaceri sa-si exprime identitatea online", a declarat, pentru BBC, Paul Twomey, directorul executiv al Icann."Suntem pe cale sa deschidem o noua piata «imobiliara» a internetului, cu noi «terenuri», care vor fi revendicate de oameni pentru motivele pe care le au fiecare dintre ei.

Acest lucru reprezinta o crestere masiva a geografiei internetului", a mai spus directorul executiv al Icann.

cest lucru reprezinta o crestere masiva a geografiei internetului", a mai spus directorul executiv al Icann.


Citeste mai mult...

Diferenta dintre taxa auto si taxa de poluare, restituita in 45 de zile de la depunerea cererii

Diferenta dintre taxa auto aplicabila de la 1 ianuarie 2007 si taxa de poluare, care va intra in vigoare la 1 iulie 2008, va fi restituita in termen de 45 de zile de la depunerea cererii de catre beneficiar, a declarat directorul din Ministerul Finantelor, Mihai Hura. Potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, persoanele care au achitat sau vor achita, in intervalul 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, o taxa mai mare decat cea care va intra in vigoare de la 1 iulie 2008, trebuie sa depuna la trezorerii o cerere, la care vor anexa documentul care atesta plata taxei auto.

Prevederile apar in normele metodologice de aplicarea a actului normativ privind taxa pe poluare, care vor fi discutate in sedinta de marti a Executivului. Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita restituirea diferentei. In situatia in care cuantumul actualei taxe (de poluare) este mai mare decat cel al taxei auto, cetatenii nu trebuie sa achite diferenta.

De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata. Prin cea de-a treia formula a taxei auto s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru, sau daca acesta va fi radiat dupa un accident.

Noua formula prevede totodata beneficii pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv. Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, a decis in 13 mai, adoptand o initiativa legislativa a PD-L, abrogarea articolelor din Codul Fiscal referitoare la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, ca si restituirea sumelor deja incasate.


Citeste mai mult...

Analisti: BNR va majora dobanda cheie cu cel putin 0,25%

Scumpirea gazelor, deteriorarea anticipatiilor inflationiste, cresterea salariilor peste productivitate si supraincalzirea economiei - acestea sunt doar patru dintre motivele pentru care analistii asteapta ca BNR sa majoreze, pe 26 iunie, cu cel putin 25 de puncte de baza dobanda de politica monetara. O dobanda cheie de doua cifre ar fi un pas inapoi pentru Romania, declara in urma cu cateva saptamani Napoleon Pop, membru in consiliu de administratie al BNR. Se pare insa ca acest pas este inevitabil, iar dobanda de politica monetara va fi exprimata in 2 cifre incepand cu 26 iunie.

In aceste conditii intrebarea nu este daca va fi o majorare ci cu cat."Exista o probabilitate semnifacativa sa creasca cu mai mult de 25, cu 50 de puncte de baza, dar consider ca aceasta probabilitate este mai mica decat probabilitatea sa creasca cu 25 de puncte de baza, pentru ca ultimele declaratii ale oficialilor BNR indica mai curand o modificare de doar 25 de puncte de baza,"  considera Nicolae Chidesciuc, Economist Sef ING. O noua majorare este justificata atat de contextul international, cresterea pretului petrolului, cat si de evolutiile interne."Presiunile inflationiste sunt mult mai mari decat se anticipa anterior.

Piata se asteapta la un nou varf al inflatiei in luna iulie. Aceasta mai ales din cauza scumpirii gazelor naturale."Noi avem o crestere de 12% in luna iulie, si aceasta crestere, corelata cu cresterea in continuare a pretului alimentelor, si inclusiv o crestere modica la energia electrica, ar trebui sa duca rata anuala a inflatiei la un nou varf in luna iulie, adica 9,4%," a adaugat Nicolae Chidesciuc. Pe langa Raiffeisen si ING , mai anticipeaza o crestere a dobanzii si departamentele de cercetare ale BCR, Unicredit si Citibank.

Ar fi vorba de a 6-a majorare consecutiva efectuata de Banca Nationala. BNR estimeaza pentru sfarsitul anului o inflatie de 6%, chiar daca tinta oficiala este de 3,8%.


Citeste mai mult...

Romanii iau credite pentru a plati intretinerea

Plata utilitatilor si acoperirea datoriilor catre rude sau prieteni sunt doua dintre cele trei motive principale pentru care romanii decid sa ia un imprumut bancar, noteaza Cotidianul. Doar 1,9% dintre romanii de peste 18 ani au contractat un credit ipotecar. Mai mult, aproximativ 58% dintre cei care detin un credit au luat banii pentru achizitionarea de bunuri precum aparate de aer conditionat, frigider sau masina de spalat, arata un studiu realizat de Grupul pentru Economie Aplicata (GEA) la comanda Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).

"Doar 28% dintre romani luasera un credit in ultimii sase ani si doar 1,9% aveau un imprumut ipotecar. Printre principalele motive invocate de cei chestionati se numara si plata utilitatilor sau achitarea unor datorii", a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, entitatea care a realizat studiul in parteneriat cu IMAS. Potrivit cercetarii, aproximativ 40% dintre romanii care au credit l-au luat pentru a achita utilitati sau alte datorii. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.237 de persoane din 100 de localitati, 48,4% barbati si 51,6% femei.

In functie de varsta, 23% dintre intervievati aveau intre 18 si 29 de ani, 25% aveau pana in 44 de ani, 24,6% intre 45 si 59 de ani si 26,6% peste 60 de ani. Marja de eroare a studiului este de 2,8%. Asociatia Societatilor Financiare are 33 de membri si concentreaza 93% din piata de leasing, cu o cota semnificativa in cazul creditului de consum. Principalul sau obiect de activitate este reprezentarea membrilor in relatia cu institutiile romanesti sau internationale. Imprumuturile au fost in proportie de 26% de valoare mica, sub 1.000 de lei, urmate cu 22% de cele intre 1.000 si 3.000 de lei.

Pentru valori intre 3.000 si 6.000 de lei au optat 21,5% dintre cei care si-au luat credit, iar sume cuprinse intre 6.000 si 9.000 de lei au cerut 8,7% dintre cei intervievati. Doar 18,5% din respondenti au declarat ca au primit un imprumut de peste 9.000 de lei. Pe de alta parte, 67% dintre cei care au aplicat pentru un credit au primit suma solicitata, in timp ce 25% au beneficiat de o suma mai mica decat cea dorita. In ultimul an, 75% dintre cei care au solicitat finantari aveau un singur imprumut, si mai putin de 20% aveau mai multe imprumuturi concomitent.

Cresterea creditului neguvernamental a incetinit in aprilie, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 64,4%, valoarea imprumuturilor ajungand la 168,73 miliarde de lei, iar componenta in valuta a continuat sa se majoreze intr-un ritm mult mai accelerat decat cea in lei. Ca pondere in totalul creditarii, imprumutul de nevoi personale reprezinta aproximativ 80%, in timp ce doar putin peste 20% din toate creditele contractate in Romania sunt de natura ipotecara/imobiliara. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca in celelalte tari din Uniunea Europeana imprumutul pentru locuinta domina portofoliile bancilor cu o pondere care, in anumite cazuri, ajunge si la 85%.

De altfel, Romania face nota discordanta in UE si in ceea ce priveste ponderea creditului in Produsul Intern Brut cu imprumuturi acordate de nici 40% din PIB. In tarile dezvoltate, ponderea imprumuturilor merge pana la 120-130% din PIB, in timp ce in tari precum Cehia, Polonia sau chiar Bulgaria aceasta valoare depaseste 60-70%.


Citeste mai mult...

Costul real al unui credit si variatia dobanzii in timp

Cea mai buna metoda de a compara creditele este prin calcularea DAE (dobanda anuala efectiva), noteaza Curierul National. DAE reprezinta costul real al unui credit, continand cheltuieli cu dobanda, taxele si comisioanele aferente pe toata durata imprumutului. Astfel, un produs cu DAE mic este mai avantajos decat un produs cu DAE mai mare. La creditele care variaza in functie de un indice de dobanda gen EURIBOR plus marja bancii, dobanda scade sau creste dupa cum EURIBOR scade sau creste. Unele banci adauga la acesta o marja variabila si nu una fixa, ceea ce inseamna ca dobanda nu variaza doar in functie de acest indice, banca avand o libertate mai mare in stabilirea dobanzii.

La creditele cu dobanda variabila in functie de un indice intern al bancii sau de evolutia pietei, banca poate modifica mai usor dobanda, castigul acesteia putand fi teoretic mai mare. Angajarea unui astfel de credit presupune de asemenea o incredere care nu este neaparat rasplatita de catre institutia financiara care il acorda, al carei unic scop este obtinerea profitului. Riscurile la care se supun cumparatorii unui astfel de credit sunt de multe ori mai mari intr-o economie mai putin stabila sau pe o piata mai putin competitiva.

Pe langa dobanda, trebuie sa tineti cont si de existenta comisioanelor, care pot fi mai mari decat dobanda. Toate detaliile legate de un anumit credit se regasesc in contractul de acordare a creditului, pe care va sfatuim sa il cititi cu atentie inainte de a-l semna.

e langa dobanda, trebuie sa tineti cont si de existenta comisioanelor, care pot fi mai mari decat dobanda. Toate detaliile legate de un anumit credit se regasesc in contractul de acordare a creditului, pe care va sfatuim sa il cititi cu atentie inainte de a-l semna.


Citeste mai mult...

Dependenta de e-mail nu te lasa sa comunici

Chia
r daca ar trebui sa te ajute sa interactionezi mai bine, utilizarea excesiva a corespondentei electronice te impiedica sa ai discutii normale, noteaza Evenimentul Zilei.Daca te trezesti in timpul noptii sa trimiti e-mailuri, dai refresh constant si obisnuiesti sa recitesti vechile mesaje, inseamna ca esti aproape de a deveni dependent de casuta electronica. Specialistii englezi de la King's College din Londra, citati de CNN si completati de psihologi romani, iti arata care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze.De regula, o persoana care a devenit "dependenta" de casuta electronica se simte dezamagita cand nu primeste e-mailuri noi. Din plictiseala, citeste spamurile sau isi trimite singura e-mailuri.Ingrijoreaza-te daca obisnuiesti sa dai constant refresh la e-mail, daca le recitesti pe cele vechi intr-o pauza, in loc sa faci altceva, ori daca atunci cand nu esti in fata calculatorului ai dileme referitoare la mesajele trimise: daca au ajuns unde trebuie, daca le-ai trimis din greseala unei alte persoane sau daca ai primit raspunsul asteptat.Utilizarea excesiva a e-mailului nu face decat sa-ti dea un fals sentiment al comunicarii cu cei cu care corespondezi, avertizeaza psihologii."O comunicare exclusiva pe e-mail elimina orice interactiune umana. Prin viu grai se transmit emotii. In lipsa lor, este dificil sa stabilesti contacte in viata reala, cu oameni reali", explica psihologul Eugen Hriscu, specialist in dependente la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", din Capitala.Mai mult, exista riscul de a pierde din spontaneitatea normala intr-o comunicare directa.

Citeste mai mult...

Marea Neagra este supraexploatata si risca un dezastru ecologic

Parlamentarii Consiliului Europei au avertizat luni tarile riverane Marii Negre ca risca un dezastru ecologic si au cerut mobilizare generala pentru a-l preveni, transmite AFP."Marea Neagra este in prezent aproape de un dezastru ecologic" din cauza supraexploatarii resurselor, eutrofizarii (proces natural sau artificial de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive - n.red.) si deversarii de substante toxice", avertizeaza autorii unui raport prezentat in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunita luni in sesiune la Strasbourg.

Potrivit documentului, industrializarea oraselor de coasta, activitatea porturilor si deversarea de substante toxice si radioactive in Marea Neagra au dus la o "poluare fara precedent". Parlamentarii au adoptat un text care incurajeaza statele riverane - Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina - sa isi intensifice cooperarea. In fiecare an, Dunarea deverseaza in Marea Neagra 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi.

Alte ape care se varsa in Marea Neagra - Nipru, Nistru, Don, Kuban si altele - deverseaza mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitrati si fosfor. Congresul puterilor locale si regionale ale Consiliului Europei vrea sa instituie din septembrie o Euroregiune a Marii Negre, ceea ce ar trebui sa favorizeze dezvoltarea durabila a regiunii. Uniunea Europeana dezvolta pe de alta parte initiativa Sinergia Marii Negre, care priveste intre altele proiecte de mediu, politica maritima si pescuit si care se bazeaza in special pe cooperarea transfrontaliera, aminteste APCE.

Cele sase state riverane Marii Negre au ratificat in 1992 o conventie pentru protejarea acesteia, care vizeaza un control mai eficient al resurselor sale. Autorii raportului subliniaza, insa, ca eforturile depuse sunt in continuare ineficiente.


Citeste mai mult...

Firmele isi pot deduce pierderile in sapte ani

Una dintre modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal vizeaza incurajarea investitiilor de mare anvergura din Romania. Mai exact, pierderile fiscale ale companiilor din Romania vor putea fi deduse, din profitul net, timp de sapte ani de zile, si nu intr-o perioada de cinci ani, cum este in acest moment. Modificarea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009. Celelalte schimbari ale Codului Fiscal vizeaza impozitarea dividendelor actionarilor straini si taxarea autovehiculelor ARO. Doua din cele trei modificari ce vor fi aduse legii au fost solicitate de catre Comisia Europeana.

Ele vor intra in vigoare de la 1 ianuarie. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a finalizat modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal si care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, au declarat pentru "Adevarul", surse din cadrul institutiei. Potrivit acestora, schimbarile nu au un impact bugetar semnificativ. De departe, cea mai importanta modificare se refera la deductibilitatea pierderilor fiscale ale companiilor. Potrivit surselor citate, acestea vor putea fi deduse din profitul net timp de sapte ani de zile, si nu timp de cinci ani, cum prevede legislatia in vigoare in acest moment.

"Este o cerere mai veche a mediului de afaceri din Romania, menita sa incurajeze in mare masura investitiile de mare anvergura", au explicat sursele citate. Cea de-a doua schimbare ce va fi adusa Codului Fiscal se refera la modul de impunere a autovehiculelor ARO. Potrivit legislatiei in vigoare, respectiv a articolului 263, alin. 2 din Codul Fiscal, impozitarea autovehiculelor de teren din productia interna (n.r. - in acest moment, ARO este singura masina care se incadreaza la aceasta categorie) reprezinta o exceptie.

Mai exact, acest tip de masina este impozitat diferentiat, cu sume mai mici, comparativ cu alte autovehicule de acelasi tip. De la 1 ianuarie 2009, un ARO va fi taxat insa la fel ca alt autovehicul din categoria lui. Un ARO de 3200 cmc, spre exemplu, cel mai mare model fabricat in Romania, ar putea fi impozitat la fel ca un Mitsubishi Pajero din 2003, cu o capacitate cilindrica identica, respectiv cu 120 de lei/fiecare grupa de 200 cmc. Pentru un ARO, impozitul ar putea ajunge, asadar, de la 1 ianuarie 2009, la aproximativ 2.000 de lei.

O alta modificare ce va fi adusa Codului Fiscal se refera la impozitarea dividendelor actionarilor straini. Recent, Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de somare cu privire la dezavantajarea actionarilor straini, in raport cu cei autohtoni, in privinta impozitarii dividendelor. Potrivit legislatiei in vigoare, dividendele actionarilor interni care detin sub 15% din actiuni se taxeaza la sursa cu un impozit final de 10%. Acelasi impozit se ridica insa la 16%, daca actionarul este nerezident, adica strain.

De la 1 ianuarie 2009, acest impozit va fi unificat astfel la 10%, atat in cazul actionarilor interni, cat si in cel al actionarilor nerezidenti. Codul Fiscal va fi modificat de catre guvern, prin ordonanta de urgenta, desi el poate fi schimbat, potrivit legilor in vigoare, doar prin lege, aprobata de parlament, cu sase luni inainte de intrarea in vigoare.


Citeste mai mult...

Isarescu: Romania are dificultati cu planificarea proiectelor de infrastructura, nu de finantare

Romania nu are probleme cu finantarea proiectelor de infrastructura, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu."Ne tot intrebam retoric de ce nu facem autostrazi. Trebuie sa tinem cont ca 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, insemna in 2000 mai putin de 1 miliard de euro, iar azi insemana peste 3 miliarde euro", a spus Isarescu, la un seminar pe tema fondurilor structurale.

Guvernatorul BNR a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie in prezent una dintre principalele probleme ale economiei romanesti si este importanta, deoarece in acest fel Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice."Banuiesc ca va fi vital sa alergam, dar sa nu cadem de pe cal", a declarat Isarescu, referitor la nevoia economiei de crestere in continuare intr-un ritm rapid, dar care sa nu adanceasca dezechilibrele macroeconomice. El a adaugat ca nu are rost "sa vorbim de deficit bugetar adancit prin cheltuieli in infrastructura, in conditiile in care Romania are proiecte neterminate inca din anul 2000, un exemplu fiind soseaua de centura a Sibiului".

Isarescu a reamintit ca trebuie pastrat echilibrul intre convergenta nominala si cea reala. El a mentionat sa utilizarea fondurilor structurale este corelata si cu evolutia si structura sistemului bancar, si ca legatura dintre cele doua este de "stimulare reciproca"."Gradul de intermediere financiara, unul dintre principalele motive de ingrijorare, era in 2000, la inceputul actualului ciclu de redresare economica, la cel mai scazut nivel din Europa, de 9% (din PIB). Sistemul bancar a ajuns in momentul la care trebuie sa se gandeasca mai putin la cote de piata si mai mult la prudenta si soliditate", a mai spus Isarescu.

La sfarsitul anului trecut, intermedierea financiara, care reprezinta ponderea creditului neguvernamental in produsul intern brut (PIB), a ajuns in Romania la circa 39% din PIB.


Citeste mai mult...

BCR isi face banca de locuinte cu seful de la HVB

Petre Tulin va fi presedintele executiv al BCR Banca pentru Locuinte. Din 2005, Tulin a fost presedinte al HVB Banca pentru Locuinte. Iar inainte, acesta a condus directia de autorizare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Infiintarea BCR Banca pentru Locuinte a fost anuntata la scurt timp dupa preluarea celei mai mari banci romanesti de catre austriecii de la Erste. Insa, nici pana acum, directia din BNR al carei condusa in trecut Petre Tulin n-a dat ok-ul pentru functionarea noii banci. Noua institutie de sub umbrela BCR va fi specializa in domeniul economisirii-creditarii pentru domeniul locativ.

Desi BCR ofera deja produse de economisire-creditare, crearea unei noi banci specializate in acest domeniu va permite clientilor sa obtina subventia de la stat. Valoarea subventiei este de 15% din suma economisita, dar nu mai mult de 150 de euro pe an. Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ implica o perioada in care clientul plateste rate la un depozit, fiind urmat de o perioada in care ratele au ca destinatie rambursarea creditului acordat de banca specializata in domeniul locativ.

Pe piata functioneaza deja doua astfel de banci: Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB pentru Locuinte.

e piata functioneaza deja doua astfel de banci: Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB pentru Locuinte.


Citeste mai mult...

Romania a avut un PIB pe cap de locuitor de aproape 7 ori mai mic decat Luxemburg

Produsul intern brut pe cap de locuitor in Romania a fost, in 2007, de aproape sapte ori mai mic decat cel inregistrat in Luxemburg si de peste trei ori mai mic decat cel din Irlanda si Olanda, fiind cu 60% sub media Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat. Romania a avut o cota a PIB pe cap de locuitor de 41 de unitati, fiind a doua din cele mai sarace tari din Uniune, topul tarilor cu cel mai mic PIB raportat la numarul de locuitori fiind condus de Bulgaria, cu 38 de unitati.

Pe pozitia a treia, in functie de acest criteriu, s-a clasat, Polonia, cu 54 de unitati. In termenii paritatii puterii de cumparare, media PIB pe cap de locuitor in Uniunea Europeana a fost de 101 unitati, in topul celor mai bogate tari fiind Luxemburg, Irlanda si Olanda, cu 276, 146, respectiv 131 unitati. Paritatea puterii de cumparare este un curs artificial, care elimina diferentele de pret dintre tari. PIB-ul pe cap de locuitor in Luxemburg a fost, anul trecut, de aproape trei ori cat media UE (276 fata de 101 unitati) si de aproape sapte ori mai mare decat in tara noastra (276 fata de 41 de unitati).

Eurostat precizeaza insa ca rezultatul Luxemburgului se datoreaza unui numar mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe in Luxemburg si ii cresc astfel PIB-ul, dar de fapt ei nu locuiesc in micul stat, reducandu-se in acest fel numarul de persoane la care se imparte PIB-ul. Tarile care au inregistrat un PIB pe cap de locuitor in apropierea mediei din UE sunt Spania, Italia, Grecia si Cipru. Italia, a treia mare economie din zona euro, a inregistrat o diminuare de doua unitati fata de 2006, de la 103 la 101 unitati, in timp ce Spania, a patra mare economie din zona euro, a avut un PIB pe cap de locuitor de 107 unitati in 2007, in crestere de la 105 unitati cat a avut in 2006.

Opt tari din Uniune, printre care Austria, Marea Britanie, Germania si Franta, au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10-30% peste media Uniunii, in timp ce in cinci state membre, printre care Portugalia, Slovenia si Cehia, s-au inregistrat niveluri cu 10-30% mai mici. Romania si Bulgaria au fost cu 60% sub media UE, in ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor. Doua din cele trei state candidate la Uniunea Europeana, mai precis Croatia si Turcia, au inregistrat valori ale PIB pe cap de locuitor superioare celei din tara noastra, de 55, respectiv 42 de unitati.


Citeste mai mult...

Un an agricol bun ar putea adauga pana la doua procente la cresterea economica in 2008

Un an agricol foarte bun ar putea contribui cu 1-2 puncte procentuale la cresterea economica in 2008, care ar putea fi peste 7%, nivel peste estimarile bancii centrale, a declarat marti consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, la un seminar despre fonduri structurale."Cresterea economica va fi mare pe tot anul 2008, datorita unui an agricol care se anunta exceptional, si ar putea aduce un procent - poate chiar doua - cresterii produsului intern brut", a spus Croitoru. Ultima estimare de crestere economica a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica un avans al PIB de 6,5% in acest an, insa aceasta a fost publicata inainte de afisarea cresterii economice din primul trimestru, de 8,2%, nivel peste estimarile pietei.

In 12 iunie, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca CNP si-a revizuit in sus - la 7,5% - prognoza privind cresterea economica din acest an. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea la inceputul acestei luni ca, in primul trimestru, cresterea economica a fost "maricica" si ar putea fi peste estimari in intregul an."Cresterea economica in primele trei luni a fost mai mare decat prognoza, dar nu surprinzatoare, si ar putea indica existenta unor riscuri de supraincalzire a economiei", declara Isarescu, in 4 iunie.

n 12 iunie, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca CNP si-a revizuit in sus - la 7,5% - prognoza privind cresterea economica din acest an. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea la inceputul acestei luni ca, in primul trimestru, cresterea economica a fost "maricica" si ar putea fi peste estimari in intregul an."Cresterea economica in primele trei luni a fost mai mare decat prognoza, dar nu surprinzatoare, si ar putea indica existenta unor riscuri de supraincalzire a economiei", declara Isarescu, in 4 iunie.

iunie, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca CNP si-a revizuit in sus - la 7,5% - prognoza privind cresterea economica din acest an. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea la inceputul acestei luni ca, in primul trimestru, cresterea economica a fost "maricica" si ar putea fi peste estimari in intregul an."Cresterea economica in primele trei luni a fost mai mare decat prognoza, dar nu surprinzatoare, si ar putea indica existenta unor riscuri de supraincalzire a economiei", declara Isarescu, in 4 iunie.


Citeste mai mult...

Creditul neguvernamental si-a temperat ritmul anual de crestere in mai, la 61,3%

Ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a temperat in luna mai la 61,3%, de la 64,4% in aprilie, pe fondul incetinirii cresterii imprumuturilor in lei si valuta, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii mai, 171,834 miliarde lei (47,45 miliarde euro), in crestere cu 1,8% fata de aprilie. Avansul a incetinit fata de intervalul aprilie 2007- aprilie 2008, cand s-a inregistrat o crestere cu 64,4% a creditelor acordate populatiei si firmelor, arata banca centrala.

Cel mai mult au crescut in mai imprumuturile in lei acordate firmelor, cu 2,6% fata de luna precedenta - si cu 44,5% fata de mai 2007 - pana la 41,03 miliarde lei (echivalentul a 11,33 miliarde euro). In schimb, creditele catre populatie in moneda nationala au avansat mai lent, cu doar 2,4% fata de aprilie (si cu 41,7% fata de mai 2007), pana la 37,36 miliarde lei (echivalentul a 10,3 miliarde euro). La finalul lunii mai, 54,38% din valoarea imprumuturilor acordate de banci populatiei si firmelor era reprezentata de credite in valuta (in scadere usoara, de la 54,61% in aprilie), restul de 45,62% fiind in lei.

Creditele in valuta acordate firmelor insumau la finalul lunii mai 47,55 miliarde lei (13,13 miliarde euro), in crestere cu 1,1% fata de aprilie si cu 52,1% fata de mai 2007, iar imprumuturile in valuta acordate populatiei insumau la finalul lunii mai 45,89 miliarde lei (12,67 miliarde euro), cu 1,7% mai mult decat la sfarsitul lunii precedente si cu 130,7% peste nivelul din mai 2007. Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a crescut in luna mai cu 5,5% fata de luna anterioara pana la 10,624 miliarde lei (echivalentul a 2,93 miliarde euro).

Fata de aceeasi perioada a anului anterior, creditul guvernamental a crescut cu 35,8% (25,2% in termeni reali) in mai 2008, se mai arata in raportul BNR. Masa monetara in sens larg (M3), care cuprinde numerarul in circulatie, depozitele overnight, depozitele cu durata initiala de pana la doi ani inclusiv si alte instrumente financiare, a crescut cu 0,3% fata de luna aprilie 2008, pana la 157,605 miliarde lei (echivalentul a 43,52 miliarde euro). Fata de luna mai 2007, cresterea a fost de 39,7%.

In termeni reali, insa, masa monetara in sens larg a scazut cu 0,2% in mai fata de aprilie, iar fata de mai 2007, cresterea in termeni reali a fost de 28,8%.


Citeste mai mult...

Companiile aeriene trebuie sa afiseze preturile biletelor de avion cu toate taxele incluse

Preturile biletelor de avion afisate de companiile aeriene vor fi in curand mult mai transparente si vor include toate taxele pe care le au de platit pasagerii, potrivit unui regulament aprobat de Parlamentul European (PE), scrie AFP. Noile reglementari ar trebui sa puna capat publicitatii mincinoase si sa faciliteze compararea preturilor. Indiferent de serviciile puse la dispozitie, inclusiv cele prin internet, pretul publicat va trebui sa includa toate taxele, cele aeroportuare, taxele suplimentare de carburant sau de securitate si alte costuri ce se pot adauga unui tarif aerian de baza. Eurodeputatii au mentionat marti ca europenii ar trebui sa cunoasca in detaliu taxele care se adauga costului unui bilet, inclusiv cele de securitate, adaugate de state, aeroporturi sau companii aeriene. Textul, care modifica o reglementare din 1992 cu privire la aviatia civila, prevede si interzicerea oricarei discriminari tarifare intre pasageri pe criteriul locului lor de resedinta.

Documentul va intra in vigoare de indata ce va fi publicat in Monitorul Oficial, in 2009 sau 2010.

ocumentul va intra in vigoare de indata ce va fi publicat in Monitorul Oficial, in 2009 sau 2010.

entul va intra in vigoare de indata ce va fi publicat in Monitorul Oficial, in 2009 sau 2010.


Citeste mai mult...

Taxa de poluare aplicabila de la 1 iulie, redusa in functie de starea tehnica si de dotarile masinii

Taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008 la inmatricularea automobilelor, va fi redusa in functie de vechimea masinii, de starea tehnica si de dotari, potrivit normelor de aplicare a ordonantei de urgenta privind taxa de poluare, adoptate marti de Guvern."Prin acordarea acestor reduceri suplimentare respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca masina nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica", a declarat directorul din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura.

Potrivit lui Hura, la calculul reducerilor se ia in vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 - dotat cu ABS, aer conditionat, airbag. Normele de aplicare prevad proceduri de restituire atat a diferentei dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, dar si pentru restituirea sumei reprezentand valoare reziduala a masinii dupa ce aceasta a fost scoasa din parcul auto national - prin vanzare, transfer in alt stat sau distrugere in urma unui accident - numai in situatia in care taxa auto a fost achitata.

Diferenta dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, se restituie in 45 de zile de la depunerea cererii, la care trebuie anexate documentul care dovedeste plata taxei auto, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original al acestora. Banii pot fi virati fie intr-un cont indicat de contribuabil, fie direct la trezoreria din localitatea unde acesta are domiciliul.

Normele prevad ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii sa poata contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit. Potrivit lui Hura, Comisia Europeana a cerut ca reducerea taxei sa nu fie obtinuta pe calea contestarii, ci sa fie acordata de organul fiscal."Daca omul nu are 15 mii de kilometri in medie pe an (prevazuti la autoturismul standard luat in calcul n.r.) ci 25 de mii de kilometri pe an, se acorda o cota de reducere printr-o declaratie de propria raspundere. Pentru celelalte elemente - vechime, stare tehnica, stare generala si dotare - de asemenea nu trebuie sa conteste, ci poate merge la RAR sa i se confirme ca nu are ABS sau aer conditionat si se acorda reduceri suplimentare".

El a mai precizat ca cetatenii pot contesta totusi  - chiar daca au primit reduceri suplimentare - si in baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici pot beneficia de o reducere si mai mare. Potrivit directorului din MEF, actul normativ nu contine prevederi privind recuperarea taxei de catre persoanele care si-au vandut automobilul intre timp, dar se pleaca de la principiul ca suma a fost inclusa in pretul de vanzare al masinii. Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare.

Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita restituirea diferentei. In situatia in care cuantumul actualei taxe (de poluare) este mai mare decat cel al taxei auto, cetatenii nu trebuie sa achite diferenta. De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.

Prin cea de-a treia formula a taxei auto s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru, sau daca acesta va fi radiat dupa un accident. Noua formula prevede totodata beneficii pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv.


Citeste mai mult...

Numarul milionarilor in dolari din lume a depasi anul trecut 10 milioane

Lumea avea, pentru prima data, mai mult de zece milioane de milionari in dolari in 2007, fara a lua in calcul valoarea resedintelor principale ale persoanelor in chestiune, numar mai mare cu 6% fata de 2006, potrivit unui studiu citat de AFP. Numarul "marilor averi" - de peste 30 milioane dolari - a urcat, de asemenea, foarte rapid, cu 8,8% comparativ cu anul anterior. Grupul persoanelor cu "mari averi" numara 103.320 de persoane in lume, potrivit unui studiu realizat de banca americana de investitii Merrill Lynch si de compania de servicii de informatica Capgemini. Averea cumulata a celor 10,1 milioane de milionari atinge 40.700 miliarde dolari, ceea ce marcheaza o crestere cu 9,4% fata de 2006.

Cele trei regiuni care au progresat cel mai mult din punctul de vedere al numarului de milionari sunt Orientul Mijlociu (care a avut o crestere cu 15,6%), Europa de Est (14,3%) si America Latina (12,2%), ca urmare a scumpirii materiilor prime si a dezvoltarii de noi piete financiare, subliniaza autorii studiului. India bate toate recordurile, cu o crestere cu 22,7% a numarului de milionari in 2007 fata de anul anterior, urmata de China (20,3%) si Brazilia (19,1%). Numarul de milionari din Rusia a crescut cu 14,4%.

ele trei regiuni care au progresat cel mai mult din punctul de vedere al numarului de milionari sunt Orientul Mijlociu (care a avut o crestere cu 15,6%), Europa de Est (14,3%) si America Latina (12,2%), ca urmare a scumpirii materiilor prime si a dezvoltarii de noi piete financiare, subliniaza autorii studiului. India bate toate recordurile, cu o crestere cu 22,7% a numarului de milionari in 2007 fata de anul anterior, urmata de China (20,3%) si Brazilia (19,1%). Numarul de milionari din Rusia a crescut cu 14,4%.

trei regiuni care au progresat cel mai mult din punctul de vedere al numarului de milionari sunt Orientul Mijlociu (care a avut o crestere cu 15,6%), Europa de Est (14,3%) si America Latina (12,2%), ca urmare a scumpirii materiilor prime si a dezvoltarii de noi piete financiare, subliniaza autorii studiului. India bate toate recordurile, cu o crestere cu 22,7% a numarului de milionari in 2007 fata de anul anterior, urmata de China (20,3%) si Brazilia (19,1%). Numarul de milionari din Rusia a crescut cu 14,4%.


Citeste mai mult...

Bursa de la Bucuresti va lansa indicii BET-XT si BET-NG din 1 iulie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va lansa din 1 iulie doi indici noi, BET Extended Index (BET-XT), care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de titluri, si un indice reprezentativ pentru sectorul energetic (BET-NT), potrivit unei decizii luate marti de Bursa. BET Extended Index (BET-XT) este un indice blue-chip, ce contine cele mai lichide titluri, inclusiv cele cinci societati de investitii financiare, si va fi calculat retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2007. El va avea o valoare de start de 1.000 puncte, iar ponderea maxima a unui simbol va fi de 15%.

BET-XT va fi compus din titlurile Altur (ALT), Alumil (ALU), Antibiotice (ATB), Biofarm (BIO), BRD-SocGen (BRD), SSIF Broker (BRK), Compa (CMP), Condmag (COMI), Flamingo (FLA), Impact (IMP), Oltchim (OLT), Prodplast (PPL), Rompetrol Well Services (PTR), Rompetrol Rafinare (RRC), Zentiva (SCD), Petrom (SNP), Turbomecanica (TBM), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV) si actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF). Cel de-al doilea indice, BET Energy & Related Utilities Index (BET-NT), este un indice sectorial care urmareste miscarea preturilor a zece actiuni tranzactionate pe piata reglementata a BVB, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul energetic si utilitatile aferente acestuia.

Indicele BET-NT va avea, de asemenea, o valoare de start de 1.000 puncte si va fi calculat retroactiv de la 1 ianuarie 2007 iar ponderea maxima a unui simbol in acest indice va fi de 30%. In componenta BET-NT vor intra titlurile Condmag (COMI), Dafora (DAFR), Energopetrol (ENP), Oil Terminal (OIL), Petrol Export-Import (PEI), Rompetrol Well Services (PTR), Rompetrol Rafinare (RRC), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN). Ambii indici vor fi ponderati cu capitalizarea companiilor din componenta lor si vor fi ajustati cu factorii de free-float (numarul de actiuni tranzactionate liber in piata) si reprezentare.

Potrivit unui comunicat mai vechi al BVB, va fi adoptata si o noua metodologie de calcul si administrare a indicilor, pentru cresterea transparentei. Astfel, indicii BVB pot deveni activ suport pentru produse derivate si structurate.


Citeste mai mult...

Actionarii Libra Bank nu au hotarat inca daca vand banca catre La Caixa sau fac doar un parteneriat

Actionarii Libra Bank, aflati in tratative cu La Caixa in vederea unei eventuale preluari, discuta in prezent daca acordul pe care il vor semna cu banca spaniola va fi unul de preluare, de parteneriat sau se va prezenta sub o alta forma, a spus presedintele bancii, Emilian Bituleanu."Preluarea Libra Bank de catre La Caixa nu este un zvon, ci o realitate. S-au parcurs mai multe etape importante in procesul semnarii acordului, insa momentan actionarii discuta cu banca spaniola daca vor bate palma pentru o vanzare, un parteneriat sau o alta forma de preluare", a declarat Bituleanu.

Libra Bank este controlata in prezent de fondul american de investitii New Century Holdings, care are investitii de peste 300 miliarde dolari in Europa Centrala si de Est, din care peste 300 milioane dolari in Romania."Din punct de vedere administrativ, au fost stabilite toate procedurile pentru acest pas si sunt foarte putine sanse sa apara ceva care sa impedice procesul de preluare", a adaugat Bituleanu. Banca spaniola La Caixa, cu care actionarii actuali sunt in negocieri, este lider pe segmentul bancar de retail din Spania si este prezenta deja pe piata romaneasca printr-o sucursala - Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona - Sucursala Romania.

Pentru a deschide o astfel de sucursala dupa intrarea Romaniei in UE, este nevoie doar de o simpla notificare facuta catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin intermediul bancii centrale din tara de origine, potrivit legislatiei in vigoare. Libra Bank este orientata spre nisa profesiunilor liberale, volumul de credite acordate pe acest segment reprezentand la finalul anului trecut aproape o treime din portofoliu.

entru a deschide o astfel de sucursala dupa intrarea Romaniei in UE, este nevoie doar de o simpla notificare facuta catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin intermediul bancii centrale din tara de origine, potrivit legislatiei in vigoare. Libra Bank este orientata spre nisa profesiunilor liberale, volumul de credite acordate pe acest segment reprezentand la finalul anului trecut aproape o treime din portofoliu.


Citeste mai mult...

Proiectele mici pentru bani europeni au cele mai putine sanse de succes

Proiectele finantate din fonduri europene mai mici de jumatate de milion de euro prezinta mai multe riscuri decat contractele de valori mari, noteaza Adevarul. De regula, in cazul proiectelor cu valori mari, beneficiarii apeleaza la servicii specializate de consultanta, a declarat ieri Razvan Cotovelea, director in Ministerul Economiei si Finantelor."Toata lumea ne-a atras atentia, inclusiv specialistii europeni, ca Romania trebuie sa fie mai atenta in special la proiectele cu valori mici", a afirmat Cotovelea, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de Mediafax si BNR.

El a explicat ca in cazul proiectelor cuprinse intre 150.000 de euro si 500.000 de euro exista "tentatia arderii unor etape", mai ales ca intarzierile se resimt mai mult in costuri la proiectele de dimensiuni mai mici. Proiectele care au nevoie de fondurile structurale pentru finantare se confrunta cu greutati din cauza faptului ca acestea nu sunt planificate suficient si nu realizeaza estimari realiste, a declarat, la randul sau, Ramona Ivan, director executiv in cadrul BCR."Aceste bugete nu sunt revizuite sau bugetul este estimat incorect.

De asemenea, tot in faza de pregatire sunt probleme cu neconsultarea cu atentie a documentului finantatorului", a mai spus Ramona Ivan. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie una dintre principalele probleme ale economiei romanesti, deoarece, in acest fel, Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice."Va fi vital sa alergam, dar sa nu cadem de pe cal", a declarat Isarescu. El a adaugat ca "nu are rost" sa vorbim de deficit bugetar adancit prin cheltuieli in infrastructura, in conditiile in care Romania are proiecte neterminate inca din anul 2000", un exemplu fiind soseaua de centura a Sibiului.

e asemenea, tot in faza de pregatire sunt probleme cu neconsultarea cu atentie a documentului finantatorului", a mai spus Ramona Ivan. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie una dintre principalele probleme ale economiei romanesti, deoarece, in acest fel, Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice."Va fi vital sa alergam, dar sa nu cadem de pe cal", a declarat Isarescu. El a adaugat ca "nu are rost" sa vorbim de deficit bugetar adancit prin cheltuieli in infrastructura, in conditiile in care Romania are proiecte neterminate inca din anul 2000", un exemplu fiind soseaua de centura a Sibiului.


Citeste mai mult...

ING Asigurari de Viata a inceput colaborarea cu Posta Romana pentru acodarea de pensii facultative

ING Asigurari de Viata a inceput colaborarea cu Posta Romana, prin care angajatii Postei beneficiaza de pensii facultative, motiv pentru care au fost emise, deja, 10.608 contracte ING Optim, iar miercuri se incaseaza prima contributie pentru acestea, a anuntat directorul companiei de asigurari. Aproximativ 3.000 de noi contracte vor fi semnate pana la sfarsitul acestei luni."Contractele au fost semnate prin intermediul unui broker, ceea ce reprezinta un pas inainte in dezvoltarea si consolidarea acestui canal de distributie - un obiectiv important pe care ni l-am fixat pentru acest an", a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon."Suntem cu atat mai fericiti cu cat Posta Romana a oferit angajatilor sai posibilitatea de a alege din ofertele mai multor administratori de pe piata, iar ei au ales ING intr-o proportie extraordinara de 75%", a adaugat Boon.

Directorul ING Asigurari de Viata a adaugat ca, in cei 11 ani de activitate ai Postei Romane, "ponderea asigurarilor de viata a crescut substantial, un rol important avandu-l introducerea sistemelor de pensii private". Bram Boon a adaugat ca ING se orienteaza mai ales catre pensiile facultative, "care au un potential ridicat". Posta Romana plateste contributii lunare de cate 60 lei pentru pensia facultativa a fiecarui angajat, dar de astfel de pensii nu beneficiaza decat persoanele care sunt angajate in cadrul companiei de cel putin cinci ani.

irectorul ING Asigurari de Viata a adaugat ca, in cei 11 ani de activitate ai Postei Romane, "ponderea asigurarilor de viata a crescut substantial, un rol important avandu-l introducerea sistemelor de pensii private". Bram Boon a adaugat ca ING se orienteaza mai ales catre pensiile facultative, "care au un potential ridicat". Posta Romana plateste contributii lunare de cate 60 lei pentru pensia facultativa a fiecarui angajat, dar de astfel de pensii nu beneficiaza decat persoanele care sunt angajate in cadrul companiei de cel putin cinci ani.

torul ING Asigurari de Viata a adaugat ca, in cei 11 ani de activitate ai Postei Romane, "ponderea asigurarilor de viata a crescut substantial, un rol important avandu-l introducerea sistemelor de pensii private". Bram Boon a adaugat ca ING se orienteaza mai ales catre pensiile facultative, "care au un potential ridicat". Posta Romana plateste contributii lunare de cate 60 lei pentru pensia facultativa a fiecarui angajat, dar de astfel de pensii nu beneficiaza decat persoanele care sunt angajate in cadrul companiei de cel putin cinci ani.


Citeste mai mult...

Ghetea vrea dobanzi variabile si comisioane fixe pe toata durata unui imprumut

Dobanzile percepute de banci la imprumuturi trebuie sa fie variabile, deoarece ne se poate estima evolutia pietei pe perioade lungi, insa comisioanele cerute clientilor ar trebui sa fie fixe pe toata durata contractului, a spus miercuri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea."Cred, si cred ca multi bancheri sunt de acord cu mine, ca este modul de conduita care ar trebui sa fie cel normal", a declarat Ghetea, la un seminar despre finatarile imobiliare. El a precizat ca, desi Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) are anumite obiectii in legatura cu dobanzile variabile, aceasta este o practica internationala."Exista toata deschiderea, iar trei banci - CEC Bank, Alpha Bank si Bancpost - sunt disponibile sa discute cu ANPC pe acest subiect", a precizat Ghetea, care a adaugat ca va exista si in aceasta saptamana o intalnire intre bancheri si ANPC."Avem si sustinerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in aplicarea unei practici internationale referitoare la dobanzi", a mai spus Ghetea.

Presedintele ARB si al CEC Bank a explicat ca, in practica, bancile au doua tipuri de dobanzi variabile, primul fiind stabilit in functie de ratele dobanzilor de pe piata monetara (Euribor la euro sau Robor la lei), la care se adauga o marja. Al doilea tip de dobanda variabila este "prime rate", aplicata pentru cei mai buni clienti, la care se adauga o marja."In experienta din piata noastra, una imatura si putin adanca, avem insa situatii deosebit de neplacute", a spus Ghetea, mentionand ca, fata de acum un an, dobanzile variabile la lei aproape ca s-au dublat.

Astfel,  daca in urma cu un an, dobanda Robor a pietei monetare romanesti era de 6-6,5% pe an, la care bancile adaugau de obicei o marja de 2,5%, rezultand o dobanda anuala de pana la 9%, in prezent Robor a ajuns la 11%."Normal ca, in aceste conditii, prime rate apare mult mai convenabila. Aceasta se modifica in functie de miscarile pietei, dar nu cu frecventa schimbarilor din piata, astfel ca preia socurile si le echilibreaza", a explicat presedintele CEC Bank."Utilizarea prime rate este o protectie a clientilor care iau credite sau care au depozite la banci", a declarat Ghetea.

El a aratat ca Protectia Consumatorului a sesizat ca in contractele de credit exista unele clauze la care trebuie aduse ajustari si ca ANPC a propus, ca mijloc de imbunatatire a situatiei, ca bancile sa lase contractul propus timp de 10 zile la dispozitia clientilor."Propunerea de a lasa clientilor contractul timp de 10 zile este inaplicabila. Si acum clientul poate tine contractul cat vrea, dar in practica, clientul vrea creditul pe loc daca se poate", a mai spus Ghetea.


Citeste mai mult...

Romanii prefera in continuare sa ia credite ipotecare in valuta

Populatia din Romania prefera in continuare creditele ipotecare in valuta in detrimentul celor in lei, deoarece dobanda este mai avantajoasa pentru imprumuturile in monede straine, a declarat, miercuri, presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu. Astfel, rata medie a dobanzii pe termen lung la imprumuturile pentru populatie in euro a ramas constanta in primul trimestru din 2008, raportat la anul trecut, la 7,65%, in timp ce dobanda la lei a crescut cu aproape 5%, respectiv de la 11,35% la 11,91%, a explicat Oprescu, prezent la un seminar pe tema finantarii in domeniul imobiliar.

De asemenea, la acelasi venit, un client poate lua un credit mai mare in euro fata de unul in lei. In cazul creditelor ipotecare in euro, o persoana isi permitea, anul trecut, sa cumpere 62 de metri patrati raportat la o anumita unitate de venit, in timp ce, printr-un imprumut ipotecar in lei, aceeasi persoana, cu acelasi venit, cumpara numai 45 de metri patrati. Pe de alta parte, accesibilitatea unei locuinte prin contractarea unui credit ipotecar a scazut atat in cazul imprumuturilor in valuta, cat si al celor in lei.

Pentru creditele ipotecare in euro, aceeasi persoana cumpara, dupa primele trei luni ale lui 2008, cu 9,6 metri patrati mai putin fata de 2007. In cazul imprumuturilor in lei, pierderea a fost de 8,5 metri patrati dupa primul trimestru din 2008, respectiv pana la 36,5 metri patrati. Oprescu a subliniat ca aceasta pierdere a accesibilitatii a fost, insa, compensata integral de cresterile salariale, avand in vedere ca, in intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008, acestea au ajuns la aproape 25%. Din totalul pietei creditelor garantate ipotecar, de 8,3 miliarde euro dupa primul trimestru al acestui an, 46% erau imprumuturile ipotecare in valuta, 5% creditele ipotecare in lei, 27% erau credite de consum garantate ipotecar in lei, in timp ce restul de 22% erau credite de consum garantate ipotecar in valuta.

Dintre aceste patru categorii, cea mai rapida rata de crestere o au in continuare creditele de consum cu garantie ipotecara, cu o rata anuala de crestere de 176%, dar care s-a temperat in raport cu anul trecut, cand avansul a fost cu 231%. In contrast, creditele ipotecare in valuta au inregistrat, in primul trimestru, un avans cu 81% fata de intervalul echivalent al anului trecut, de la o rata de anuala de crestere de 76% in 2007. In ciuda ritmului alert, piata creditelor ipotecare din Romania are in continuare potential de dezvoltare, in conditiile in care volumul acestor imprumuturi a ajuns, anul trecut, la putin peste 3% din produsul intern brut (PIB), fata de o medie de aproape 39% din PIB in zona euro.

Astfel, nivelul la care a ajuns Romania este la doar 8,3% din cel in zona euro.


Citeste mai mult...

Piata autohtona de publicitate outdoor va creste anul acesta cu 15%

Valoarea pietei autohtone de publicitate outdoor va creste anul acesta cu pana la 15 la suta, in conditiile in care anul trecut acesta s-a ridicat la 67 milioane euro, a declarat directorul de marketing al companiei de profil Affichage, Ariadna Plesu."Pe piata romaneasca de publicitate outdoor activeaza patru companii internationale, care ocupa segmentul majoritar din piata, restul cotei fiind reprezentat de circa 30 de companii locale de talie medie si mica", a precizat reprezentantul Affichage.

In ce priveste tarifele percepute clientilor, acestea pot varia intre 85 si 10.000 euro pe luna, in functie de suprafata reclamei, pozitionare sau structura formatului. Referitor la preferintele clientilor, acesta a spus ca  exista o tendinta generala in piata de a alege suporturi premium - backlituri - indiferent de obiectivele campaniei sau de produsul caruia i se face reclama. Daca vorbim insa de clientii traditionali de outdoor, acestia folosesc un mix de formate, in functie de obiective, precum si de specificul fiecarei piete.

Selectia unei varietati de formate provine din posibilitatea alocarii de catre clienti a unor bugete considerabile pe outdoor versus bugete mici sau medii, unde clientii se canalizeaza pe un singur tip de produs", a adaugat Ariadna Plesu. Privitor la problemele cu care se confrunta industria autohtona de profil, Ariadna Plesu a spus ca acestea sunt reprezentate de "lipsa unei reglementari legislative in domeniu, precum si lipsa transparentei informatiei cu privire la licitatii". Potrivit reprezentantului Affichage, publicitatea outdoor reprezinta aproximativ 10% din totalul publicitatii desfasurate in Romania, fata de celelalte state comunitare, unde acest segment atinge 15 - 20% din totalul pietei.

electia unei varietati de formate provine din posibilitatea alocarii de catre clienti a unor bugete considerabile pe outdoor versus bugete mici sau medii, unde clientii se canalizeaza pe un singur tip de produs", a adaugat Ariadna Plesu. Privitor la problemele cu care se confrunta industria autohtona de profil, Ariadna Plesu a spus ca acestea sunt reprezentate de "lipsa unei reglementari legislative in domeniu, precum si lipsa transparentei informatiei cu privire la licitatii". Potrivit reprezentantului Affichage, publicitatea outdoor reprezinta aproximativ 10% din totalul publicitatii desfasurate in Romania, fata de celelalte state comunitare, unde acest segment atinge 15 - 20% din totalul pietei.


Citeste mai mult...

ATEbank vrea sa intre pe leasing imobiliar in Romania si sa isi dezvolte finantarile agricole

Strategia grupului elen care controleaza ATEbank Romania prevede o dezvoltare organica a bancii pe piata romaneasca, prin deschiderea de noi unitati si prin lansarea de noi afaceri, precum leasingul imobiliar, si extinderea finantarilor agricole, a spus, viceguvernatorul ATEbank, Panos Varangis. Astfel, reteaua ATEbank ar urma sa fie extinsa pana la aproximativ 30 de unitati in acest an, de la 16 la sfarsitul anului trecut. In plus, in 2009, banca ar urma sa isi extinda reteaua pana la 50 de unitati, a explicat Varangis.

Conducerea bancii elene intentioneaza sa intre si pe piata de leasing din Romania, urmand sa se concentreze pe segmentul imobiliar al acesteia. Varangis nu a precizat, insa, cand va demara ATEbank noua afacere, termenul putand fi extins, astfel, dincolo de 2009. Grupul ATE mai deruleaza, in Romania, si afaceri pe segmentul asigurarilor, prin ATE Insurance, fosta ABG Insurance. Banca analizeaza si posibilitatea de a intra, in viitor, pe piata romaneasca de administrare a activelor (asset management).

ATEbank este interesata de un parteneriat cu CEC Bank pe segmentul finantarilor agricoleDe asemenea, ATEbank Romania vrea sa se axeze pe segmentul serviciilor bancare destinate agriculturii, in conditiile in care acest sector al economiei romanesti va primi, in urmatorii ani, fonduri semnificative de la Uniunea Europeana.

TEbank este interesata de un parteneriat cu CEC Bank pe segmentul finantarilor agricoleDe asemenea, ATEbank Romania vrea sa se axeze pe segmentul serviciilor bancare destinate agriculturii, in conditiile in care acest sector al economiei romanesti va primi, in urmatorii ani, fonduri semnificative de la Uniunea Europeana.


Citeste mai mult...

Cat castiga managerii HR de pe urma crizei de personal

Managerii de resurse umane din companiile locale castiga intre 2.200 si 4.200 de euro pe luna, fiind printre cel mai bine platiti manageri din companii, pe fondul unei crizei de personal tot mai accentuate pe piata locala."Salariul lunar brut al unui specialist HR de pe piata locala poate ajunge la 4.200 de euro, iar bonusurile si beneficiile reprezinta intre 10-25% din venitul anual al acestuia", a declarat pentru Business Standard Oana Botolan, country manager al companiei de recrutare Consulteam, pe baza datelor din studiul salarial realizat impreuna cu Mercer.

Potrivit acesteia, rolul departamentului HR in cadrul companiei a crescut considerabil in ultimii ani, pe fondul crizei de personal, dar in acelasi timp au crescut semnificativ si salariile specialistilor de resurse umane, acestia intrand in categoria angajatilor care s-au bucurat de cele mai mari cresteri salariale in ultima perioada. Potrivit studiului Paywell pe 2007, realizat de Pricewaterhouse Coopers Romania (PwC), salariul unui specialist HR a crescut cu 23% in perioada 2005-2006 si cu 19% in perioada 2006-2007.

Potrivit Laurei Chilom, HR consultant in cadrul e‑Jobs, intr-un top al profesiilor, specialistii HR se situeaza pe locul cinci intre cele mai cautate in momentul de fata, fiind devansati doar de cele de consilier/director vanzari, contabil/economist, web designer si inginer constructor. "Cel mai mare salariu al unui director HR pe care l-am intalnit in piata este de 9.800 de euro net, fara alte beneficii, iar industriile din care provin cel mai bine platiti manageri de resurse umane sunt cele cu businessuri mari - telecomunicatiile si productia", spune George Butunoiu, specialist in Executive Search (recrutare de top management).

Conform studiului PwC "Saratoga Human Capital Benchmarking Romania 2007", un specialist de resurse umane din Romania gestioneaza in medie 78 de angajati. Stam mai bine decat media tarilor din Europa Centrala si de Est (unde sunt 87 de oameni sub jurisdictia unui specialist de resurse umane). Totusi, comparatia ideala la care ar trebui sa ne raportam este data de Europa de Vest, unde raportul este 1 la 66. "Head-huntingul reprezinta principala modalitate de recrutare a specialistilor HR, acestia sunt greu de gasit, iar pentru a acoperi astfel de pozitii desfasuram un proces destul de complicat", spune Mona Neagoe, country manager Pedersen&Partners.

In opinia acesteia, criza de personal nu creste puterea specialistilor HR, rolul acestora este acela de a facilita un proces de recrutare eficient, de a acoperi rapid nevoile de personal, managerii de linie fiind cei care sunt direct implicati in astfel probleme. In companiile cu peste 1.000 de angajati, sunt 112 persoane in raza de actiune a unui responsabil HR. In companiile cu crestere mare, este resimtita nevoia unei echipe consolidate de HR: un om la 77 de persoane.


Citeste mai mult...

ATEbank a cumparat eurobonduri romanesti de 70 milioane euro la emisiunea din iunie

ATEbank a achizitionat euroobligatiuni romanesti de 70 milioane euro in cadrul emisiunii din 11 iunie, care a avut o valoare totala de 750 milioane euro, in conditiile in care banca are un nivel ridicat de lichiditate si cauta o investitie pe termen lung, a declarat viceguvernatorul ATEbank."Noi avem un nivel al creditelor raportate la depozite de 84%, deci avem o lichiditate foarte ridicata si cautam o investitie pe termen lung", a spus, marti seara, viceguvernatorul ATEbank, Panos Varangis. El a precizat ca, alaturi de alti membri ai conducerii bancii elene, a avut o intalnire cu viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa si cu ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul turneului efectuat de oficialii romani, in scopul promovarii economiei romanesti, cu putin timp inainte de emisiunea de euroobligatiuni.

In cadrul acesteia, cele mai multe ordine de achizitie - 30% - au venit din partea investitorilor greci - in special, banci -, in timp ce 48% din suma atrasa a fost plasata de investitori germani si austrieci. Dintre investitorii greci, circa 70% au fost banci, 21% - administratori de active (fonduri de pensii, fonduri de investitii si asiguratori), iar fondurile de risc au avut o participare de 4-5%.

n cadrul acesteia, cele mai multe ordine de achizitie - 30% - au venit din partea investitorilor greci - in special, banci -, in timp ce 48% din suma atrasa a fost plasata de investitori germani si austrieci. Dintre investitorii greci, circa 70% au fost banci, 21% - administratori de active (fonduri de pensii, fonduri de investitii si asiguratori), iar fondurile de risc au avut o participare de 4-5%.

drul acesteia, cele mai multe ordine de achizitie - 30% - au venit din partea investitorilor greci - in special, banci -, in timp ce 48% din suma atrasa a fost plasata de investitori germani si austrieci. Dintre investitorii greci, circa 70% au fost banci, 21% - administratori de active (fonduri de pensii, fonduri de investitii si asiguratori), iar fondurile de risc au avut o participare de 4-5%.


Citeste mai mult...

Majorarea preturilor la gaze si energie va scumpi alimentele

Cresterea preturilor la gaze si energie va determina scumpiri si in induistria alimentara, cresterea fiind de obicei la jumatate fata de procentul cu care s-au scumpit utilitatile, a declarat joi presedintele Romalimenta Sorin Minea. Potrivit lui Minea, efectul scumpirii utilitatilor se va vedea in scurt timp la produsele alimentate. De asemenea, presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca eventualele majorari din morarit si panificatie vor depinde in principal de pretul graului din noua recolta, care ar trebui sa fie mai ieftin.

"Teoretic, pana in toamna nu vom avea scumpiri in domeniul morarit si panificatie pentru ca morarii incep sa lucreze cu graul din noua recolta. In general, dupa luna octombrie se aplica majorari de preturi in acest domeniu. Practic, daca graul din noua recolta nu va fi mai ieftin, nu sunt excluse scumpirile in perioada urmatoare", a spus Popescu. ANRE a anuntat joi majorarea preturilor la gazele naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.

ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4, 4 %. Scumpirea energiei electrice pentru alte tipuri de consumatori va fi de 5,3%.

N Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4, 4 %. Scumpirea energiei electrice pentru alte tipuri de consumatori va fi de 5,3%.


Citeste mai mult...

Facturile la intretinere vor creste, la iarna, cu peste 10% in urma scumpirii gazelor

Majorarea pretului gazelor naturale livrate populatiei va duce la cresterea cu peste 10% a facturilor de intretinere platite in iarna, iar cei care au centrale de apartament vor resimti cel mai mult si imediat aceste majorari, spun reprezentantii asociatiilor de propietari."Cei mai afectati de aceste scumpiri vor fi cei care au centrale de apartament, care vor plati din august cu aproape 10 lei in plus pentru consumul de gaze" a declarat presedintele Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina."Cei care sunt racordati la sistemul centralizat de incalzire vor resimti scumpirea gazelor abia la iarna, cand se asteapta o crestere a pretului gigacaloriei de aproape 15%", sustine Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat".

Acesta a precizat ca facturile la intretinere se vor scumpi in sezonul rece cu cel putin 10%, in conditiile in care factura la energie termica reprezinta peste 80 la suta din totalul cheltuielilor. In medie, pentru o garsoniera se va plati mai mult cu 15 lei iar pentru un apartament cu 2 camere cu 20 de lei. Incalzirea unei locuinte cu trei camere ne va costa, in plus, 30 de lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce intretinerea unui apartament cu patru camere va fi mai scumpa cu 40 de lei.

Potrivit reprezentantilor asociatiilor de propietari, media facturilor platite la intretinere in aceasta iarna s-a situat intre 150 de lei pentru o garsoniera si 400 de lei pentru un apartament de patru camere. ANRE a anuntat, joi, majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie, cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E. ON Gaz Romania. Electricitatea pentru populatie s-a scumpit cu 4,4 %."Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada', informeaza un comunicat al reglementatorului.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, va anunta joi masurile luate de Guvern pentru atenuarea efectelor pe care scumpirile la energie le vor avea asupra populatiei.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Bank deschide un nou centru ipotecar in Bucuresti

Raiffeisen Bank a inaugurat astazi cel de-al treilea centru de credite cu garantie imobiliara din Bucuresti si al 18-lea din Romania - Raiffeisen Bank Casa Ta - aflat pe Calea Dorobantilor (zona Perla). In unitatile Raiffeisen Bank Casa Ta clientii pot aplica pentru credite cu garantie imobiliara: credite imobiliare, credite pentru refinatarea altor credite sau credite pentru nevoi personale cu ipoteca."Practic, toti cei care doresc sa-si cumpere un imobil sau un teren, sa-si construiasca o casa, sa-si refinanteze alte credite sau sa-si amenajeze locuinta vor putea discuta cu specialistii nostri, toate optiunile si implicatiile unui astfel de decizii pe termen lung.

[.] Peste 15% dintre creditele imobiliare date lunar de Raiffeisen Bank sunt acordate prin centrele  Casa Ta" a spus Ana Bunghez, director retea unitati Raiffeisen Bank - Casa Ta. Raiffeisen Bank a lansat la inceputul acestui an o noua politica de preturi pentru creditele garantate cu ipoteca - Flexi Plus, Casa Ta si Flexicredit Integral. Astfel, persoanele fizice care contracteaza un credit garantat cu ipoteca de la Raiffeisen Bank pot beneficia de dobanda fixa pe o perioada de un an. Din al doilea an, la fiecare aniversare a creditului, clientii pot opta pentru una din urmatoarele trei variante: dobanda revizuibila, dobanda fixa pe un an sau dobanda fixa pe trei ani.

.] Peste 15% dintre creditele imobiliare date lunar de Raiffeisen Bank sunt acordate prin centrele  Casa Ta" a spus Ana Bunghez, director retea unitati Raiffeisen Bank - Casa Ta. Raiffeisen Bank a lansat la inceputul acestui an o noua politica de preturi pentru creditele garantate cu ipoteca - Flexi Plus, Casa Ta si Flexicredit Integral. Astfel, persoanele fizice care contracteaza un credit garantat cu ipoteca de la Raiffeisen Bank pot beneficia de dobanda fixa pe o perioada de un an. Din al doilea an, la fiecare aniversare a creditului, clientii pot opta pentru una din urmatoarele trei variante: dobanda revizuibila, dobanda fixa pe un an sau dobanda fixa pe trei ani.

este 15% dintre creditele imobiliare date lunar de Raiffeisen Bank sunt acordate prin centrele  Casa Ta" a spus Ana Bunghez, director retea unitati Raiffeisen Bank - Casa Ta. Raiffeisen Bank a lansat la inceputul acestui an o noua politica de preturi pentru creditele garantate cu ipoteca - Flexi Plus, Casa Ta si Flexicredit Integral. Astfel, persoanele fizice care contracteaza un credit garantat cu ipoteca de la Raiffeisen Bank pot beneficia de dobanda fixa pe o perioada de un an. Din al doilea an, la fiecare aniversare a creditului, clientii pot opta pentru una din urmatoarele trei variante: dobanda revizuibila, dobanda fixa pe un an sau dobanda fixa pe trei ani.


Citeste mai mult...

Sony va investi 17 miliarde de dolari pentru a deveni lider pe piata televizoarelor LCD

Sony Corp a anuntat ca va investi aproximativ 17 miliarde de dolari in afacerile si tehnologiile de baza, in urmatorii trei ani, in incercarea de a deveni liderul pietei de televizoare LCD (liquid crystal display), relateaza Reuters. Deasemenea, compania doreste sa majoreze vanzarile de echipamente video de inalta definitie. Compania, care vinde console de jocuri PlayStation 3 si aparate de fotografiat digitale Cyber-shot, a anuntat ca vrea sa-si dubleze veniturile din pietele emergente precum Brazilia, Rusia, India si China, la 2.000 miliarde yeni (18,5 miliarde dolari), ca parte a unei noi strategii pe trei ani, pana in martie 2011.

Sony vrea sa majoreze randamentul capitalurilor proprii la 10%, fata de aproximativ 6% in ultimii trei ani, si sa atinga o marja a profitului operational de 5%, prevazuta intr-un plan anterior. Aceasta a atins 4,2%, la sfarsitul lui martie. Nivelul curent al randamentului capitalurilor proprii Sony este foarte redus, in comparatie cu cel al concurentilor Samsung Electronics, cu 14%, si Philips Electronics, cu 23%, potrivit datelor Reuters."Tinta arata ca Sony relizeaza faptul ca ar putea deveni o tinta de preluare daca nu majoreaza randamentul capitalurilor proprii la cel putin 10%", a declarat un expert din cadrul Ichiyoshi Investment Management, Mitsushige Akino.

ony vrea sa majoreze randamentul capitalurilor proprii la 10%, fata de aproximativ 6% in ultimii trei ani, si sa atinga o marja a profitului operational de 5%, prevazuta intr-un plan anterior. Aceasta a atins 4,2%, la sfarsitul lui martie. Nivelul curent al randamentului capitalurilor proprii Sony este foarte redus, in comparatie cu cel al concurentilor Samsung Electronics, cu 14%, si Philips Electronics, cu 23%, potrivit datelor Reuters."Tinta arata ca Sony relizeaza faptul ca ar putea deveni o tinta de preluare daca nu majoreaza randamentul capitalurilor proprii la cel putin 10%", a declarat un expert din cadrul Ichiyoshi Investment Management, Mitsushige Akino.

vrea sa majoreze randamentul capitalurilor proprii la 10%, fata de aproximativ 6% in ultimii trei ani, si sa atinga o marja a profitului operational de 5%, prevazuta intr-un plan anterior. Aceasta a atins 4,2%, la sfarsitul lui martie. Nivelul curent al randamentului capitalurilor proprii Sony este foarte redus, in comparatie cu cel al concurentilor Samsung Electronics, cu 14%, si Philips Electronics, cu 23%, potrivit datelor Reuters."Tinta arata ca Sony relizeaza faptul ca ar putea deveni o tinta de preluare daca nu majoreaza randamentul capitalurilor proprii la cel putin 10%", a declarat un expert din cadrul Ichiyoshi Investment Management, Mitsushige Akino.


Citeste mai mult...

Fondul Proprietatea va cere potentialilor administratori sa-si exprime interesele

In urma analizelor preliminare facute de Schroders, consultantul financiar al Fondului, Comisia pentru selectia administratorului de fond si Fondul Proprietatea vor lansa, pana in data de 10 iulie, o cerere de exprimare de interese pentru potentialii manageri de fond, a anuntat joi Fondul. Oficialii Fondului Proprietatea au avansat un termen pentru listarea celui mai mare fond din Romania la Bursa, vorbind despre finalul primei jumatati a anului viitor, cu circa sase luni mai tarziu decat termenele "realiste" vehiculate anterior.

Numarul de actionari privati ai Fondului Proprietatea a crescut de la 1.643, la ultima raportare din luna mai, pana la 2.113 in prezent, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 0,63 puncte procentuale pana 17,7%. Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (circa 4 miliarde euro). In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Fondul Proprietatea are in prezent depozite bancare in valoare de 200 milioane euro, suma care depaseste de aproape cinci ori ultimele cifre anuntate de oficialii FP, la finalul anului trecut. Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara sa mai fie nevoie sa astepte listarea acestuia la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii, facute la jumatatea saptamanii trecute de conducerea Fondului, dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.


Citeste mai mult...

Iulie poate fi luna de varf din acest an pentru inflatie si dobanda cheie a BNR

Scumpirile anuntate joi la gaze si energie si majorarea dobanzii cheie a bancii centrale la 10% au confirmat estimarile economistilor, care vad un varf al inflatiei anuale in iulie, ultima luna in care ar mai avea sens o crestere a dobanzii de catre BNR, spun analistii."Este o decizie asteptata. Probabil ca, tinand cont de majorarile anuntate la preturile la gaze si energie electrica, vom avea un nou varf al inflatiei anuale in iulie, pe care il estimam la 9,5%", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Dumitru anticipeaza, insa, o temperare semnificativa a inflatiei anuale in august si septembrie si un nivel de 6,5% la finalul anului, "ceea ce nu prea mai justifica noi cresteri" ale dobanzii cheie."Preturile la alimente vor ajuta mult (la calmarea inflatiei n.r.). In plus, alte alimente - precum painea - ar putea, daca nu sa se ieftineasca, macar sa nu se mai scumpeasca, ceea ce ar ajuta de asemenea la temperarea inflatiei", a mentionat Dumitru. Economistul sef al Raiffeisen Bank avertizeaza, insa, asupra unui risc legat de cererile salariale care ar putea fi declansate de majorarile de preturi la utilitati."Este posibil sa fie noi cereri salariale care, daca sunt acceptate si nu sunt corelate cu cresterea productivitatii, vor avea efecte inflationiste", a mai spus Ionut Dumitru.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca decizia BNR are un rol de semnal, fiind menita sa atraga atentia ca exista inca presiuni inflationiste si ca banca centrala actioneaza in acest sens."Decizia nu are efect psihologic, pentru ca dobanzile - atat in piata monetara cat si cele practicate de banci - sunt deja cu doua cifre de cateva luni", a declarat Anghel."In aceste conditii, cred ca vom avea un nou varf al inflatiei anuale in iulie, de circa 9%. De altfel, si in iunie cred ca vom avea o rata anuala a inflatiei mai mare decat in mai, urmand ca in iulie sa avem un nivel peste cel din iunie", a spus Anghel.

El a mentionat, insa, ca ramane de vazut cum evolueaza preturile la produsele alimentare in iunie si iulie si cat de corelate sunt cu preturile internationale, in conditiile in care cursul leului a ramas relativ stabil si nu va avea o influenta asupra inflatiei. Lucian Anghel spune ca, in conditiile in care inflatia anuala ar urma sa atinga un varf luna viitoare, dobanda cheie a bancii centrale va fi la un nivel maxim al acestui an dupa sedinta consiliului de administratie din 31 iulie, fie ca va fi vorba de o majorare sau de o mentinere."Daca este sa vorbim de o fereastra de oportunitate pentru BNR de a majora dobanda, aceasta expira in iulie, pentru ca, mai apoi, inflatia va intra pe o panta descrescatoare pana spre sfarsitul anului, tendinta care s-ar putea prelungi si in primul trimestru din 2009", a spus Anghel.

Economistul sef al BCR a mentionat ca BNR se concentreaza, in mod normal, pe o perioada mai lunga - si nu doar pe luna iulie - in deciziile de politica monetara. Georgiana Constantinescu, analistul Credit Europe Bank, se asteapta ca banca centrala sa nu mai mareasca dobanda cheie peste 10%, mai ales daca inflatia de la finalul acestui an va fi in jur de 6%, dar a explicat ca deciziile de politica monetara ale BNR vor lua in considerare si ritmul in care se va tempera inflatia in 2009."Scumpirile anuntate de ANRE ar putea aduce o inflatie lunara de peste 1% in iulie si, implicit, una anuala de circa 9,4-9,5%, in functie de nivelul ce se va inregistra in iunie", a spus Georgiana Constantinescu.

Din august, insa, efectul de baza ar trebui sa aiba un impact favorabil, care sa tempereze inflatia, astfel incat la finalul lui 2008 sa vedem o inflatie anuala de 6-6,5%, a mai spus analistul Credit Europe Bank. Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis joi majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, conform asteptarilor pietei, si a pastrat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii cerute bancilor. Cei mai multi dintre analisti se asteptau la majorarea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, in conditiile in care multi dintre ei estimeaza o inflatie de peste 9% in iulie, alimentata de scumpiri la gaze si electricitate.

In jurul orei 11:30, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca preturile la gaze naturale livrate populatiei se vor majora in medie de la 1 iulie cu 12,5%, iar la electricitatea pentru populatie cu 4,4%.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului ar putea ajunge la un nivel de 170 dolari/baril in aceasta vara

Pretul barilului de petrol se va situa in aceasta vara la un nivel de 150-170 dolari/baril, a declarat, joi, presedintele Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Chakib Khelil, pentru postul de televiziune France 24, relateaza AFP."Estimez ca preturile vor fi in aceasta vara intre 150 si 170 dolari/baril. Nivelul ar putea scadea putin spre sfarsitul anului", a spus Khelil, in cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune francez."Totul va depinde de Banca Centrala Europana (BCE) si de decizia pe care o va lua pentru a reduce cotatia euro.

Pana in acel moment, cred ca pretul petrolului va creste", a adaugat acesta."Desigur, in cadrul acestei probleme, exista si amenintarile contra Iranului. Daca acestea devin mai accentuate, cred ca pretul petrolului va continua sa creasca in timpul acestei veri", a precizat Khelil. Intrebat daca pretul ar putea creste la 200 dolari/baril, Khelil a raspuns ca nu considera posibil acest lucru decat in cazul unei crize foarte importante pe piata petroliera, cum ar fi o sistare a productiei in Iran.

ana in acel moment, cred ca pretul petrolului va creste", a adaugat acesta."Desigur, in cadrul acestei probleme, exista si amenintarile contra Iranului. Daca acestea devin mai accentuate, cred ca pretul petrolului va continua sa creasca in timpul acestei veri", a precizat Khelil. Intrebat daca pretul ar putea creste la 200 dolari/baril, Khelil a raspuns ca nu considera posibil acest lucru decat in cazul unei crize foarte importante pe piata petroliera, cum ar fi o sistare a productiei in Iran.

in acel moment, cred ca pretul petrolului va creste", a adaugat acesta."Desigur, in cadrul acestei probleme, exista si amenintarile contra Iranului. Daca acestea devin mai accentuate, cred ca pretul petrolului va continua sa creasca in timpul acestei veri", a precizat Khelil. Intrebat daca pretul ar putea creste la 200 dolari/baril, Khelil a raspuns ca nu considera posibil acest lucru decat in cazul unei crize foarte importante pe piata petroliera, cum ar fi o sistare a productiei in Iran.


Citeste mai mult...