Jacques Delors: este urgenta construirea unei Europe a energiei

Fostul presedinte al Comisiei Europene Jacques Delors apreciaza ca "trebuie construita de urgenta o Europa a energiei", intr-un interviu publicat de Journal du Dimanche (JDD), citat de AFP. Intrebat care considera ca sunt prioritatile Uniunii Europene, socialistul care a fost presedintele CE din 1985 pana in 1995, propune infiintarea unei "comunitati europene a energiei, (.) asa cum a existat Comunitatea europeana a carbunelului si otelului"."Astfel am avea o politica interna a energiei, o piata concurentiala, o atitudine comuna fata de producatorii de energie", subliniaza el."Cand vad acest carusel de tari in jurul domnilor Putin si Medvedev, sunt scandalizat.

Europa se pune intr-o postura ridicola. De aceea trebuie construita de urgenta schema unei Europe a energiei la care sa participe tarilor care vor", a spus Delors. "Altele se vor alatura mai tarziu, cum s-a intamplat si in cazul euro. Sa fim convinsi, pentru Europa, alegerea este simpla: fie supravietuirea, fie declinul si pierderea oricarei capacitati de influenta", transeaza el. In ceea ce priveste Uniunea pentru Mediterana, proiect promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Delors considera "buna" orice relansare a procesului de la Barcelona, dar avertizeaza impotriva "anunturilor care nu sunt urmate de fapte", una dintre explicatiile "dificultatilor" UE, potrivit lui.

uropa se pune intr-o postura ridicola. De aceea trebuie construita de urgenta schema unei Europe a energiei la care sa participe tarilor care vor", a spus Delors. "Altele se vor alatura mai tarziu, cum s-a intamplat si in cazul euro. Sa fim convinsi, pentru Europa, alegerea este simpla: fie supravietuirea, fie declinul si pierderea oricarei capacitati de influenta", transeaza el. In ceea ce priveste Uniunea pentru Mediterana, proiect promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Delors considera "buna" orice relansare a procesului de la Barcelona, dar avertizeaza impotriva "anunturilor care nu sunt urmate de fapte", una dintre explicatiile "dificultatilor" UE, potrivit lui.

a se pune intr-o postura ridicola. De aceea trebuie construita de urgenta schema unei Europe a energiei la care sa participe tarilor care vor", a spus Delors. "Altele se vor alatura mai tarziu, cum s-a intamplat si in cazul euro. Sa fim convinsi, pentru Europa, alegerea este simpla: fie supravietuirea, fie declinul si pierderea oricarei capacitati de influenta", transeaza el. In ceea ce priveste Uniunea pentru Mediterana, proiect promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Delors considera "buna" orice relansare a procesului de la Barcelona, dar avertizeaza impotriva "anunturilor care nu sunt urmate de fapte", una dintre explicatiile "dificultatilor" UE, potrivit lui.