Aproximativ 2.300 de locuinte ANL vor putea fi vandute chiriasilor sub 35 de ani

Aproximativ 2.300 de locuinte ANL vor fi trecute in administrarea consiliilor locale, pentru a putea fi vandute tinerilor de pana la 35 de ani, care locuiesc cu chirie in aceste imobile de cel putin cinci ani. Prin hotararea consiliilor locale, aceste locuinte trebuie trecute in domeniul public al statului, urmand ca, prin initiativa Secretariatului General al Guvernului, sa fie trecute in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliilor locale. Astfel, va fi creat cadrul legal pentru ca locuintele sa poata fi vandute tinerilor.

In acest moment, sunt aproximativ 2.300 de locuinte care deja indeplinesc acest criteriu pentru vanzare. Banii obtinuti din vanzare vor fi virati intr-un cont special si vor fi utilizati numai pentru construirea de noi locuinte pentru tineri. Guvernul a adoptat, in 2007, un act normativ potrivit caruia tinerii cu varste sub 35 de ani care primesc o locuinta de la ANL pot opta, la cinci ani de la incheierea contractului, fie pentru achizitionarea locuintei, fie pentru prelungirea contractului de inchiriere.

O conditie pentru vanzare este ca venitul pe membru de familie al beneficiarilor sa nu depaseasca, la data vanzarii, dublul salariului mediu brut pe economie. Beneficiarii trebuie sa achite integral pretul imobilului.

conditie pentru vanzare este ca venitul pe membru de familie al beneficiarilor sa nu depaseasca, la data vanzarii, dublul salariului mediu brut pe economie. Beneficiarii trebuie sa achite integral pretul imobilului.


Citeste mai mult...

Insula artificiala de lux in Marea Neagra

Rusia va incepe sa construiasca, de anul viitor, o insula artificiala de lux in largul coastei statiunii Soci, din sudul tarii, proiectul urmand a fi gata pana in 2014, cand vor fi organizate Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, relateaza Sky News citata de Mediafax. Micul arhipeleag, numit Insula Federala, va fi construit in Marea Neagra, va costa peste trei miliarde de lire sterline si se va intinde pe 350 de hectare. Potrivit sursei citate, aici vor fi construite mai multe hoteluri, doua porturi, un parc acvatic si vile de lux.

Rauri artificiale vor strabate complexul care va reprezenta o imitatie a retelei hidrografice a Rusiei. Proiectul seamana cu cele din Emiratele Unite Arabe, pentru ca este realizat de aceiasi arhitecti olandezi care au lucrat si la Insulele Palm si World din Dubai."Chiar daca nu am deschis sezonul de vanzari, am observat ca exista un mare interes in a obtine proprietati pe insula", a spus purtatorul de cuvant al dezvoltatorilor, Alexei Butsailo. "Tinta principala sunt rusii, care vor sa locuiasca langa mare", a precizat acesta.

Acest proiect a aparut intr-o perioada in care Rusia cunoaste un boom economic, din cauza preturilor foarte mari la energie. Tara detine, in prezent, al doilea cel mai mare numar de miliardari din lume, dupa Statele Unite. Soci este o statiune foarte populara in care se investeste masiv pentru pregatirea Olimpiadei de iarna din 2014, construindu-se intens de-a lungul coastei. Si premierul rus Vladimir Putin are o casa de vacanta in apropierea statiunii.

cest proiect a aparut intr-o perioada in care Rusia cunoaste un boom economic, din cauza preturilor foarte mari la energie. Tara detine, in prezent, al doilea cel mai mare numar de miliardari din lume, dupa Statele Unite. Soci este o statiune foarte populara in care se investeste masiv pentru pregatirea Olimpiadei de iarna din 2014, construindu-se intens de-a lungul coastei. Si premierul rus Vladimir Putin are o casa de vacanta in apropierea statiunii.


Citeste mai mult...

Angajatorii romani critica lipsa de muncitori calificati ca obstacol in dezvoltarea afacerilor

Lipsa de muncitori calificati este un obstacol important in calea cresterii afacerilor, spun angajatorii din Romania si din alte state din regiune, potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala (BM). Nu doar angajatorii din Romania denunta lipsa muncitorilor calificati ca un impediment in calea dezvoltarii afacerilor lor, ci si cei din Cehia, Ungaria, Polonia, Letonia si Lituania. Criza de forta de munca a survenit mai ales din 2005, ca o constrangere a extinderii ratei angajarii in noile tari membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit raportului "Inovare, incluziune si integrare: De la tranzitie la convergenta in Europa Rasariteana si fosta Uniune Sovietica" publicat de Banca Mondiala.

Ratele mici ale angajarii si cele accentuate ale somajului coexista cu o crestere a ratelor de locuri de munca vacante in constructii si productia industriala si cu o extindere a cererii de forta de munca. Fenomenul este cauzat, partial, de faptul ca somerii nu au calificarile necesare pentru ocuparea locurilor de munca vacante. Astfel, exista o oferta excesiva de forta de munca necalificata, mai ales in Bulgaria, Cehia, Ungaria si Slovacia, se mai arata in raport. Pentru reducerea ratei somajului si cresterea participarii fortei de munca in aceste tari, Banca Mondiala propune o adecvare mai buna a sistemelor educationale la nevoile pietei muncii si incurajarea continuarii studiilor pe toata durata vietii.

Majoritatea saracilor din statele Europei de Est si tarile foste membre ale Uniunii Sovietice sunt adulti angajati si copii. Astfel, in Romania, 35% dintre saraci sunt copii si 37,6%, persoane adulte angajate. Batranii din Romania reprezinta 7,6% dintre oamenii saraci din tara, potrvit raportului Bancii Mondiale. Populatia din multe tari in tranzitie este in scadere, mai arata raportul Bancii Mondiale, care estimeaza ca Romania s-ar putea confrunta cu o diminuare a populatiei de aproape 10% in perioada 2000-2025.

ajoritatea saracilor din statele Europei de Est si tarile foste membre ale Uniunii Sovietice sunt adulti angajati si copii. Astfel, in Romania, 35% dintre saraci sunt copii si 37,6%, persoane adulte angajate. Batranii din Romania reprezinta 7,6% dintre oamenii saraci din tara, potrvit raportului Bancii Mondiale. Populatia din multe tari in tranzitie este in scadere, mai arata raportul Bancii Mondiale, care estimeaza ca Romania s-ar putea confrunta cu o diminuare a populatiei de aproape 10% in perioada 2000-2025.


Citeste mai mult...

Robin Hood de supermarket

Europenii au inceput sa fuga de supermarketuri, din cauza preturilor tot mai mari. In acest context, castiga teren magazinele discount, unde marfa sta gramada, dar preturile sunt mai mici. In Grecia, scumpirile din ultimele luni au dus la aparitia unui fenomen: Robin Hood de supermarket. Este vorba de tineri care fura din magazine si impart apoi produsele pe strada. Acest fenomen produce insa tot mai multa ingrijorare. Si asta pentru ca fenomenul Robin Hood de supermarket este alimentat de zeci de membri ai unei grupari anarhiste care dau spargeri in mod constant.

Preturile la alimente au crescut in Grecia cu aproape cinci procente in ultimele doua luni - un record in ultimii 10 ani. Consumatorii britanici au ajuns sa se uite de doua ori la pretul unui produs alimentar inainte sa-l cumpere. Supermarketul nu mai este prima optiune pentru cumparatori, ci magazinul discount. Oamenii sunt din ce in ce mai nemultumiti atat de preturi, cat si de oferta prezentata de marile magazine. Si proprietarii de restaurante din Germania se plang deja ca afacerile nu le mai merg asa de bine.

Cei mai nemultumiti sunt insa italienii. Si asta pentru ca a crescut pretul la paste si la paine.

ei mai nemultumiti sunt insa italienii. Si asta pentru ca a crescut pretul la paste si la paine.


Citeste mai mult...

58,37% dintre romani nu isi iau toate zilele de concediu dintr-un an

Cresterea numarului locurilor de munca oferite persoanelor cu potential, dar fara experienta, in aceasta categorie incadrandu-se elevi si studenti, a fost de 262%. Acest lucru, combinat cu absolvirea a doua generatii de studenti in acelasi an, a ajutat companiile sa foloseasca presiunea concurentiala creata pentru a-si ocupa necesarul de joburi. Ofetele de munca pe domeniul software au crescut cu doar 27% in prima jumatate a anului 2008. Un motiv este cresterea foarte mare a salariilor din acest domeniu, care determina companiile sa creasca eficienta angajatilor existenti, pentru a-si eficientiza costurile cu forta de munca.

Salariile nete pentru programatori au atins aproape nivelul celor din Vest, dar productivitatea muncii este mai mica. Asadar, este in interesul angajatorilor sa faca presiuni pentru cresterea eficientei, combinata cu tinerea costurilor sub control. De asemenea, firmele au inceput sa apeleze la head-hunting, intrucat numarul de aplicanti chiar la anunturile de angajare existente a scazut foarte mult. Ofertele pentru organizatii non-profit si voluntariat cresc pana la 278%, fapt ce denota ca ne indreptam catre o stare de normalitate pe acest domeniu.

Si in Romania apar astfel de organizatii bazate pe non-profit si voluntariat, care incep sa se implice activ in societate. Desi numarul este inca mic, comparativ cu tarile din vestul Europei, trendul de crestere este foarte bun. Potrivit sondajului realizat de BestJobs, un numar de 46% dintre romani spun ca ar prefera sa lucreze in alta tara a Uniunii Europene, iar restul de 54% dintre cetatenii romani au declarat ca prefera sa lucreze in Romania. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 3.450 de persoane, in perioada 15-30 iunie 2008.

La intrebarea "Tu iti iei toate zilele de concediu.", 58,37% dintre respondenti au declarat ca NU isi iau toate zilele. La sondaj au raspuns 6.817 persoane in perioada 19-30 iunie 2008. Cele mai cautate cuvinte-cheie de romani in 2008 au fost: secretara, sofer, director, part-time, inginer, economist, contabil, manager, director general, operator, casier, operator calculator, gestionar, agent vanzari. BestJobs Index masoara cresterea pietei muncii din Romania raportat la perioada de referinta. Este calculat tinand cont de cresterea numarului de anunturi dintr-un domeniu, raportat la cresterea totala.

Sunt luate in calcul anunturile de pe bestjobs, cele din presa scrisa si de pe site-urile companiilor.


Citeste mai mult...

Bush: administratia de la Washington sustine o politica de intarire a dolarului

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a reafirmat joi ca administratia sa crede intr-un dolar puternic, si a adaugat ca evolutia monedei va reflecta relativa putere a economiei, relateaza Reuters."Administratia este formata din oameni care sustin un dolar puternic, am fost intotdeauna in favoarea aprecierii monedei si consideram ca relativa putere a economiei va reflecta acest lucru", a declarat Bush in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc inainte de plecarea acestuia in Japonia, pentru a asista la intrunirea Grupului celor Opt.

Inflatia este asteptata sa ocupe un loc semnificativ pe agenda intrunirii G8, ce va avea loc saptamana viitoare. Unele tari au pus scumpirea petrolului si a altor marfuri pe seama dolarului slab. In cadrul unui interviu cu reporterii japonezi, la care a luat parte Reuters, Bush a spus ca a auzit ingrijorari la adresa dolarului si in timpul vizitei in Europa de luna trecuta. "Am auzit ingrijoraile legate de moneda noastra si cred ca ei sustin de asemenea o politica de intarire a dolarului", a spus Bush.

Bush si Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, au exprimat in repetate randuri increderea intr-un dolar puternic, insa moneda a continuat sa se deprecieze. Miercuri, euro a atins un maximum al ultimelor doua luni in fata dolarului."Cea mai buna modalitate de a relua politica unui dolar puternic este accea de a mentine dobanzile la un nivel scazut in Statele Unite, de a reduce reglementarile, de a deveni mai putin dependenti de resursele externe de petrol si de a clarifica faptul ca sustinem un comert liber si corect", a mai spus Bush.

In cadrul conferintei de presa, Bush a mai spus ca va asigura liderii celorlalte state ca Statele Unite cred intr-un comert liber, si ca este hotarat sa ajunga la un acord in ceea ce priveste negocierile Rundei Doha, pana la sfarsitul acestui an."Nu vom deveni protectionisti, credem in comertul liber si in pietele deschise", a mai spus Bush.


Citeste mai mult...

Eticheta eco, ignorata de romani

Promovarea insuficienta a simbolului si lipsa unei "culturi" ecologice sunt principalele cauze pentru care ecoetichetarea nu prezinta interes la noi, noteaza Adevarul. Eticheta ecologica europeana, "Floarea europeana", este un simbol grafic insotit de un text descriptiv care se aplica pe produsele "verzi". Acest sistem de etichetare ecologic a fost introdus in Romania in urma cu sase ani. De atunci numai doua firme romanesti - una de textile si cealalta de saltele de pat - au obtinut dreptul de utilizare a etichetei ecologice.

Motivele pentru care romanii nu s-au aratat interesati de aceasta eticheta sunt multiple. Unul dintre ele este caracterul voluntar al folosirii etichetei europene. Prin urmare, agentii economici nu sunt obligati sa aplice eticheta pe produsele lor. Un alt motiv al lipsei de interes fata de "Floarea europeana" ar fi lipsa unei "culturi" ecologice a romanilor. Ministrul mediului, Attila Korodi, spune ca, deocamdata, consumatorul roman nu este obisnuit cu acest tip de produse, fapt pentru care firmele nu sunt motivate sa faca demersurile pentru obtinerea dreptului de utilizare a etichetei.

Totodata, reprezentantii agentiilor de turism declara ca multi dintre clienti nu iau in calcul criteriul ecologic atunci cand alege locul in care sa-si petreaca vacanta. Sistemul de ecoetichetare promoveaza produsele care nu dauneaza in niciun fel mediului inconjurator. Exista si doua tipuri de servicii pentru care Ministerul Mediului poate acorda eticheta: serviciile de cazare turistica si cele de camping. Insa pentru a obtine dreptul de utilizare a "Florii europene", posesorul unei unitati de cazare turistica trebuie sa faca dovada ca ferestrele pensiunii sau ale hotelului sunt bine izolate pentru eficientizarea consumului de energie.

In plus, la unitatea respectiva, apa, la robinet, trebuie sa curga cu un debit scazut, iar deseurile sa fie colectate selectiv. Mai mult decat atat, turistii cazati la un hotel care a primit eticheta ecologica trebuie sa fie serviti si cu produse locale sau ecologice. Eticheta ecologica europeana se acorda produselor care au un impact redus asupra mediului. Produsele de curatat, aparatele electrocasnice, produsele pentru casa si gradina pot primi "Floarea europeana" daca respecta anumite standarde de calitate.

Produsele toxice sau cancerigene nu vor primi niciodata o astfel de eticheta. Din acest sistem sunt excluse produsele alimentare, bauturile alcoolice si produsele farmaceutice.


Citeste mai mult...

Ponderea creditelor indoielnice sau paguboase pentru banci a urcat la 4%

Ponderea creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile "indoielnic" si "pierdere" in total imprumuturi a urcat anul trecut cu 1,2 puncte procentuale fata de 2006, la 4%, pe fondul dezvoltarii puternice a creditarii, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), noteaza Curierul National."Politica de expansiune accentuata a creditului in scopul castigarii de cote de piata, continuata chiar si dupa declansarea crizei financiare internationale, a condus la erodarea indicatorilor care cuantifica riscul de credit.

Astfel, ponderea creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile "indoielnic" si "pierdere" in totalul creditelor si dobanzilor clasificate a crescut la 4%, fata de 2,8% in anul precedent", se arata in raportul bancii centrale. In 2006, comparativ cu 2005, avansul ponderii creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile "indoielnic" si "pierdere" a fost de doar 0,2 puncte, in timp ce in 2005 fata de 2004 a fost inregistrata o scadere de 0,3 puncte. BNR noteaza ca majorarea riscului de credit a fost insotita de accentuarea trendului descendent al ratei solvabilitatii sistemului bancar, aceasta coborand de la 18,1% la finele anului 2006, la 13,8% la 31 decembrie 2007, nivel care se situeaza insa deasupra limitei minime reglementate, de 8%.

Pentru un numar de banci avand raportul de solvabilitate in apropierea limitei minime de 8%, continuarea actualelor politici de creditare va presupune majorarea corespunzatoare a fondurilor proprii, subliniaza BNR. In contextul cresterii presiunilor concurentiale, au fost consemnate ajustari la capitolul profitabilitate, respectiv profitul net a avut un ritm mai moderat de crestere, situat la 14,8%, decat cresterea activelor totale, cu un avans de 45,5%, si a capitalurilor proprii, 24,7%. De asemenea, anul trecut, BNR, ca si banca centrala de altfel, a desfasurat actiuni de supraveghere la sediul institutiilor de credit, care au vizat evaluarea politicilor privind implementarea acordului Basel II.

Evolutia sectorului bancar a avut, anul trecut, o traiectorie similara celei din anii precedenti, marcata de cresterea puternica a intermedierii, sustinuta deopotriva de cerere si de oferta, dar cu mentinerea indicatorului sub media Uniunii Europene, de dinamica inalta a creditarii populatiei, micsorarea continua a raportului depozite-credite, care a devenit subunitar si, in paralel, apelul sporit al bancilor la finantarea externa, noteaza BNR. Depozitele atrase de la companii si populatie au constituit si in 2007 sursa principala de finantare a bancilor, dar rolul lor este in continua scadere.

In aceste conditii, prelungirea instabilitatii pe pietele financiare internationale reclama tot mai mult ca bancile sa identifice solutii pentru reorientarea mai semnificativa spre resurse autohtone. Analizele de stress-testing confirma mentinerea la nivel agregat a unui nivel moderat al vulnerabilitatilor din sectorul bancar, se spune in raport. BNR subliniaza insa ca riscul de credit a crescut semnificativ in 2007, indeosebi pe componenta creditului in valuta acordat populatiei. Evolutia reflecta si efectele ritmurilor inalte de creditare din ultimii ani care, in plan macroeconomic, au contribuit si la cresterea in exces a cererii agregate, cu impact negativ asupra contului curent si procesului dezinflationist.

Pe termen scurt, banca anticipeaza ca expansiunea creditului se va tempera, ca rezultat al cresterii costurilor de finantare, in urma intaririi politicii monetare si a scumpirii finantarii externe."Finantarile interbancare au devenit tot mai importante si persistente pentru unele banci; acestea induc insa o vulnerabilitate noua in sectorul bancar, care pe termen scurt nu este preocupanta. Totusi, evolutiile de pe piata interbancara impun o monitorizare atenta. Pe de alta parte, dependenta in crestere a bancilor de finantarea externa mareste vulnerabilitatea acestora fata de lichiditatea de pe pietele internationale.

Aceasta vulnerabilitate este insa apreciata ca scazuta, stiind ca, in cea mai mare parte, finantarea externa a bancilor romanesti provine de la bancile-mama", se arata in raport. Astfel, in cursul anului 2007, institutiile de credit au efectuat 11,5 milioane interogari ale bazei de date a CRB, fata de 8,4 milioane in anul 2006, din care 99,5% cu acordul debitorilor potentiali. Prin aceste interogari au fost solicitate date despre riscul global, creditele si restantele debitorilor. Comparativ cu anul anterior, in 2007 numarul titularilor de cont inregistrati cu incidente a crescut semnificativ, avansul fiind de 32,3% fata de 9,2%.

De asemenea, numarul instrumentelor refuzate la plata a sporit cu 8,9%, fata de 6,5% in anul 2006, insa valoarea sumelor refuzate a crescut doar cu 1,8%, comparativ cu 33,1% in 2006.


Citeste mai mult...

Volkswagen lanseaza modelul de 1l/100 km in 2010

Au trecut deja sase ani de cand Volkswagen a prezentat conceptul Eco Car 1L. Initial, producatorul german avea de gand sa il introduca in productia de serie in 2012, cand costurile de fabricatie a caroseriei din fibra de carbon ar fi scazut semnificativ, insa surse neoficiale sustin ca foarte probabil o serie limitata va aparea inca din 2010. Conceptul cantareste doar 300 de kilograme, greutatea foarte scazuta si motorul de 1 cilindru ajutandu-i pe inginerii germani sa obtina un consum de 0,83 litri/100 kilometri.

Varianta de serie se presupune ca va cantari ceva mai mult, datorita sistemelor de siguranta precum ABS sau ESP si a airbag-ului pentru sofer. In plus, viitorul automobil va beneficia de o transmisie secventiala asemanatoare cu ceea ce gasim de obicei la motociclete si blocuri optice de tip LED. Este de asteptat ca pe versiunea de serie sa gasim un turbo-diesel de 2 cilindri fabricat din aluminiu, care ar urma sa imprime masinii o viteza maxima de 120 km/h. In ceea ce priveste designul si configuratia interiorului, acestea vor ramane neschimbate.

Acelasi exterior inspirat din industria aeronautica, pentru a conferi un coeficient aerodinamic cat mai scazut, dar si o rigiditate sporita, iar la interior aceeasi configuratie, cu scaunul pasagerului asezat in spatele soferului.

celasi exterior inspirat din industria aeronautica, pentru a conferi un coeficient aerodinamic cat mai scazut, dar si o rigiditate sporita, iar la interior aceeasi configuratie, cu scaunul pasagerului asezat in spatele soferului.


Citeste mai mult...

Romanii din vestul tarii isi organizeaza nuntile in Ungaria, unde costurile sunt mai reduse

Tot mai multi locuitori din judetele din vestul tarii aleg sa-si organizeze petrecerile de nunta, botez sau ocazionate de alte evenimente in restaurante sau pensiuni din Ungaria, unde preturile sunt mai mici, iar calitatea serviciilor este superioara celor din Romania. Patronii firmelor care se ocupa de organizarea de evenimente spun ca, din acest an, s-a constat o crestere a numarului celor care doresc sa-si organizeze, in special nuntile, in Ungaria, mai ales in localitati apropiate de frontiera cu Romania, insa nu este exclusa nici capitala acestei tari, Budapesta.

Potrivit organizatorilor de evenimente, o nunta cu aproximativ 100 de invitati costa la un restautant din Arad aproximativ 20.000 lei, in timp ce in Ungaria, pretul este cu 30 la suta de mai mic."La o petrecere cu aproximativ 100 de invitati, cei care organizeaza evenimentul in Ungaria economisesc intre 1.000 si 1.500 de euro, poate chiar mai mult. Meniul pentru persoana ajunge la 4.500 forinti, cam 60 de lei, si include cinci feluri de mancare. In comparatie, la un restaurant din Arad, un meniu cu cinci feluri de mancare, care nu se compara la gramaj si calitate cu cel din Ungaria, costa cel putin 120 de lei", a declarat Luminita Catana, patronul unei firme organizatoare de evenimente din Arad.

Printre locatiile cautate din Ungaria se numara cele din apropierea granitei cu Romania, cum ar fi Oroshaza, Szeged, Gyula, Mako, pentru ca drumul sa nu fie atat de lung. "Am discutat cu patronii unor pensiuni din regiunea Szeged si am convenit ca am putea sa oferim celor interesati petreceri cu organizare romaneasca, in locatii maghiare. Una dintre pensiuni este amplasata pe malul unui lac, iar locul arata foarte frumos. Acest lucru ne obliga sa ne imbogatim oferta de servicii cu pachete complete, cazare, masa si transport, in orase din tara vecina", a mai spus Catana.

Patronii firmelor organizatoare de evenimente au mai spus ca, pentru acest an, sunt cereri foarte multe pentru nuntile in aer liber in Ungaria, organizate in cort."Masa la care stau invitatii se amenajeaza intr-un cort, iar in jurul acestuia se monteaza faclii, iar focurile de artificii pot fi mult mai spectaculoase intr-un astfel de cadru. In cadrul petrecerilor de nunta mai pot fi organizate show-uri numere de acrobatie, dansuri sportive sau chiar dansuri populare. Pentru transportul invitatilor in Ungaria se pot inchiria autocare", a precizat Olimpiu Bulzan, patronul unei firme din Timisoara, care organizeaza evenimente.

Patronii firmelor organizatoare de evenimente mai spun ca au primit tot mai multe solicitari pentru nuntile-spectacol, care presupun numere de striptease, dupa miezul noptii, sau organizarea unor mini-show-uri in cadrul petrecerii, incepand de la numere de acrobatie, dansuri sportive si dansuri populare.


Citeste mai mult...

EximBank ofera garantii si asigurari clientilor IMM ai GarantiBank

EximBank si GarantiBank au incheiat un parteneriat prin care faciliteaza accesul companiilor romanesti la produsele de garantare si asigurare oferite de EximBank pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), au anuntat, joi bancile. Garantiile oferite de Eximbank, Banca de Export-Import a Romaniei, vor completa garantiile agentilor economici pentru accesarea unui credit si acopera pana la 80% din valoarea acestuia, se arata in comunicat. Asigurarile se adreseaza exportatorilor romani care patrund pe piete emergente, politele EximBank acoperind pana la 85% din riscul de neincasare a contractelor de export.

EximBank garanteaza creditele oferite de GarantiBank firmelor mici si mijlocii pentru dezvoltarea si modernizarea activitatii proprii, precum si companiilor care vor sa realizeze proiecte de investitii in domenii prioritare ale economiei nationale, se mai arata in comunicat. Printre acestea sunt mentionate infrastructura, utilitatile de interes public, dezvoltarea regionala, segmentul de cercetare - dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea personalului, investitii romanesti in strainatate.

Eximbank mai garanteaza creditele oferite de GarantiBank exportatorilor, pentru realizarea productiei de export. GarantiBank este sucursala din Romania a GarantiBank International NV, cu sediul la Amsterdam. Aceasta este detinuta in totalitate de Garanti Turcia, a treia banca privata din Turcia, cu active de peste 36 miliarde euro. In Romania, GarantiBank are 38 de agentii, dintre care 13 in Bucuresti.

ximbank mai garanteaza creditele oferite de GarantiBank exportatorilor, pentru realizarea productiei de export. GarantiBank este sucursala din Romania a GarantiBank International NV, cu sediul la Amsterdam. Aceasta este detinuta in totalitate de Garanti Turcia, a treia banca privata din Turcia, cu active de peste 36 miliarde euro. In Romania, GarantiBank are 38 de agentii, dintre care 13 in Bucuresti.


Citeste mai mult...

Apetitul romanilor pentru consum a scazut in mai cu 6,3%, dar ramane peste media UE

Romania a avut, in luna mai, a treia crestere anuala a comertului cu amanuntul din UE, de 6,8%, dupa Marea Britanie si Lituania, insa retailul a scazut cu 6,3% fata de aprilie 2008, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica. Intre cele 20 de tari ale Uniunii care au publicat date pentru perioada mai 2007-mai 2008, Marea Britanie a inregistrat cel mai mare avans al retailului, de 7,2%, urmata de Lituania, cu 7%. In Romania, cifra de afaceri in retail a urcat cu 6,8% fata de mai 2007, dar a scazut cu 6,3% fata de luna anterioara.

La evolutia anuala, tara noastra a fost urmata de Slovacia, cu 6,7%. Bulgaria si Polonia au incheiat prima parte a clasamentului, cu avansuri anuale ale comertului cu amanuntul de 6,2% fiecare. In acelasi interval, cele mai semnificative scaderi ale comertului au fost in Estonia, Spania si Letonia, de cate 5,1%. La nivelul Uniunii Europene, rata cresterii anuale a fost de 2%, in timp ce in zona euro avansul a fost de 0,2%. Comparativ cu aprilie 2008, s-au inregistrat cresteri de 1,3%, respectiv 1,2%.

La evolutia lunara, cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri in retail au marcat Luxemburg, de 4,6%, Marea Britanie, de 2,2%, si Austria, de 1,6%, iar cele mai ample scaderi au fost in Romania si Lituania, de 6,3%, urmate de Letonia, cu o diminuare a comertului cu 2,4%. In mai 2008, comparativ cu luna precedenta, comertul cu alimente, bauturi si tutun a crescut cu 0,8% in UE si cu 0,5% in zona euro, in timp ce sectorul non-alimentar a avut mariri de 1,6%, respectiv 1,7%. Comparativ cu mai 2007 s-au inregistrat reduceri ale comertului cu alimente, bauturi si tutun atat in UE, de 0,1%, cat si in zona euro, de 1,4%.

Spre deosebire, retailul non-alimentar a crescut cu 3,6%, respectiv 1,1%. In perioada februarie - aprilie 2008, Romania a fost pe primul loc la cresterea vanzarilor din retail, implicit a consumului, cu un avans anual de 15%, 22,5% si 18%, in timp ce in ianuarie, tara noastra a avut al doilea consum dupa Slovacia.


Citeste mai mult...

Comisioanele mari percepute de CNVM descurajeaza investitorii sa joace la Bursa

Comisioanele ridicate percepute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) descurajeaza jucatorii locali sa investeasca pe piata romaneasca de capital, a spus Gratiela Iordache, membru in Comisia pentru Buget, Finante, si Banci a Camerei Deputatilor."Investitorii locali nu au incredere in piata romaneasca de capital, pentru ca suntem una dintre cele mai scumpe piete in ceea ce priveste comisioanele. Pentru a impulsiona investitorii avem nevoie de stimuli, cum ar fi listarea titlurilor de stat si reducerea comisioanelor percepute de CNVM", a declarat Gratiela Iordache, la un seminar al pietei de capital.

Ea a atras atentia ca reducerea comisioanelor este un element esential in cresterea apetitului investitorilor pentru piata de capital. Spre deosebire de CNVM, care a operat ultima reducere a comisioanelor anul trecut, actionarii BVB au hotarat in 19 mai reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzactionare pentru ofertele publice si au aprobat reducerea cu inca 5% in cazul in care lichiditatea medie zilnica a Bursei va atinge 16 milioane euro. Hotararea de a reduce comisioanele a venit in urma estimarii ca valoare medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe pietele administrate de BVB va ajunge la 14 milioane euro.

Reducerea comisioanelor va fi aplicata pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare si pentru tranzactionarea obligatiunilor si a drepturilor de preferinta. In 2008, pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare BVB nu va percepe comision de cumparare. De asemenea, va oferi scutiri de la plata tarifului de procesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor si drepturilor, precum si in cazul admiterii si mentinerii la tranzactionare a titlurilor de stat.

educerea comisioanelor va fi aplicata pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare si pentru tranzactionarea obligatiunilor si a drepturilor de preferinta. In 2008, pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare BVB nu va percepe comision de cumparare. De asemenea, va oferi scutiri de la plata tarifului de procesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor si drepturilor, precum si in cazul admiterii si mentinerii la tranzactionare a titlurilor de stat.


Citeste mai mult...

Fata Asigurari si-a dublat afacerile in prima jumatate a acestui an, pana la 25 milioane lei

Fata Asigurari, membra a grupului Generali, si-a dublat afacerile in primele sase luni ale acestui an pana la 25 milioane lei (6,8 milioane euro), ca urmare a extinderii retelei si a dezvoltarii segmentului de asigurari non-agricole, a declarat directorul general al companiei. Primele brute subscrise de Fata Asigurari in primul semestru din 2007 s-au ridicat la 12,5 milioane lei (3,75 milioane euro)."Pentru acest an am planificat o crestere a afacerilor cu 40%, dar suntem siguri ca o vom depasi", a mentionat directorul general al Fata Asigurari, Fanel Plopeanu.

El a adaugat ca societatea a inregistrat o crestere pe segmentul de asigurari Casco, in primul semestru din acest an, dar si pe alte ramuri de asigurari non-agricole."La jumatatea acestui an, consideram ca Fata Asigurari are un portofoliu echilibrat, altfel incat aproximativ jumatate din politele incheiate sunt reprezentate de asigurarile agricole, iar restul, de asigurari non-agricole", a mai spus Plopeanu. Anul trecut, mai mult de 70% din portofoliul companiei era reprezentat de asigurarile agricole.

Divizia specializata de asigurari agricole a grupului italian Generali - Fata Assicurazioni - a preluat in toamna lui 2006 compania Asigurari Global, care a devenit ulterior Fata Asigurari Agricole, redenumita recent Fata Asigurari. Compania a inceput activitatea de subscriere, mai ales pentru asigurarile agricole, dupa 1 noiembrie 2006.

ivizia specializata de asigurari agricole a grupului italian Generali - Fata Assicurazioni - a preluat in toamna lui 2006 compania Asigurari Global, care a devenit ulterior Fata Asigurari Agricole, redenumita recent Fata Asigurari. Compania a inceput activitatea de subscriere, mai ales pentru asigurarile agricole, dupa 1 noiembrie 2006.


Citeste mai mult...

Sinus Holding va construi parcuri de turbine eoliene de 700 MW in Moldova

Sinus Holding va construi parcuri de turbine eoliene, in cinci amplasamente din Moldova, cu o putere totala instalata de 700 MW, ce urmeaza sa fie puse in functiune in 2009, a declarat Marta Popa, partener al casei de avocatura Voicu si Filipescu, ce reprezinta compania."Sinus Holding intentioneaza sa construiasca capacitati energetice, parcuri eoliene cu o capacitate totala instalata de 700 MW, in cinci amplasamente din Moldova. Suntem inca la inceput, s-a obtinut o parte din autorizatii si anul viitor urmeaza ca proiectul sa fie finalizat si ca turbinele eoliene sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2009.

Banii necesari investitiei pot fi finantari de la banci de investitii, investitori strategici sau investitii specifice sectorului energetic", a declarat Marta Popa, partener al casei de avocatura Voicu si Filipescu ce reprezinta Sinus Holding, in cadrul conferintei "Romania - Eficienta Energetica" organizata de Finmedia. Sinus Holding SRL este o societate romaneasca cu actionariat mixt unguresc-australian. Actionarul unguresc este firma Hungarowind, ce detine un parc de turbine eoliene in Ungaria, cu o capacitate totala de circa 300 MW.

anii necesari investitiei pot fi finantari de la banci de investitii, investitori strategici sau investitii specifice sectorului energetic", a declarat Marta Popa, partener al casei de avocatura Voicu si Filipescu ce reprezinta Sinus Holding, in cadrul conferintei "Romania - Eficienta Energetica" organizata de Finmedia. Sinus Holding SRL este o societate romaneasca cu actionariat mixt unguresc-australian. Actionarul unguresc este firma Hungarowind, ce detine un parc de turbine eoliene in Ungaria, cu o capacitate totala de circa 300 MW.

necesari investitiei pot fi finantari de la banci de investitii, investitori strategici sau investitii specifice sectorului energetic", a declarat Marta Popa, partener al casei de avocatura Voicu si Filipescu ce reprezinta Sinus Holding, in cadrul conferintei "Romania - Eficienta Energetica" organizata de Finmedia. Sinus Holding SRL este o societate romaneasca cu actionariat mixt unguresc-australian. Actionarul unguresc este firma Hungarowind, ce detine un parc de turbine eoliene in Ungaria, cu o capacitate totala de circa 300 MW.


Citeste mai mult...

Banca Transilvania a inaugurat unitatea cu numarul 500

Banca Transilvania inaugureaza azi unitatea cu numarul 500, Agentia Luceafarul, aflata in Oradea. Cea mai noua locatie a bancii se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si companiilor, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Robert C. Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania, declara: "Crestem impreuna cu clientii nostri. Avem acum peste 1.250.000 de clienti activi, iar cu aceasta unitate am atins o cifra rotunda a numarului de unitati. 500 de sedii in toata tara inseamna pentru noi atingerea unuia dintre obiectivele majore pentru acest an.

Desigur, nu ne vom opri aici deoarece pentru noi o retea teritoriala extinsa inseamna apropiere tot mai mare de clienti si vizibilitate". Banca are alocat, pentru acest an, un buget de investitii de 46,35 milioane EUR. Ca urmare a Hotararii AGA din aprilie a.c., suma este directionata, cu prioritate, spre: consolidarea retelei BT, achizitionarea si implementarea unui sistem IT de core-banking, dar si spre subsidiarele Grupului Financiar Banca Transilvania. Ritmul accelerat de crestere a retelei BT s-a mentinut si in prima jumatate a acestui an, cand au fost deschise, in medie, 9 sedii in fiecare luna.

Banca Transilvania este prezenta si in strainatate, din octombrie 2007, cand a deschis o sucursala in Cipru, la Nicosia. Sucursala Oradea, care va coordona si Agentia Luceafarul, este una dintre unitatile de succes ale Bancii Transilvania, in topul intern BT aceasta fiind pe locul 2, se mai precizeaza in comunicatul bancii. De asemenea, pe plan local banca are o cota de piata de 33% la depozitele la termen, in valuta; peste 25% la depozitele la termen, constituite in lei si aproape 15% la creditele acordate in lei.

Banca Transilvania are in judetul Bihor 21 de locatii si 263 de angajati.


Citeste mai mult...

Romanii au cheltuit online 25 milioane de euro in prima jumatate a anului 2008

Romanii au cheltuit, in primele sase luni ale acestui an, in magazinele online, 25 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat de presa Gecad. Potrivit datelor statistice ale RomCard, din aceasta suma, 22,3 milioane euro au fost tranzactionate in magazinele online care folosesc solutia ePayment. Cresteri importante s-au inregistrat si la numarul de tranzactii, care a ajuns la aproape 300.000, dar si la valoarea medie a unei cumparaturi care a ajuns de la 80 euro anul trecut la 92 euro in primele sase luni ale anului.

Clasamentul principalelor tipuri de produse achizitionate si platite online cu card bancar a ramas neschimbat fata de perioada anterioara: industria telecom, turism & transporturi, in special bilete de avion, si e-tail (comert electronic cu amanuntul, n.r.), la aceasta a treia categorie comercializandu-se foarte bine produsele IT. Pe langa acestea, alte doua segmente au inregistrat cresteri insemnate si au demonstrat ca prezinta potential de crestere in viitorul apropiat: asigurarile online si biletele pentru spectacole si concerte.

Conform informatiilor din sistemul ePayment, vanzarile online de asigurari, in special asigurari de calatorie, au crescut cu 95% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile de bilete la spectacole si concerte au crescut de peste patru ori fata de primele sase luni ale anului 2007."Cresterea vanzarilor online de bilete pentru concerte si spectacole se datoreaza, atat actiunilor culturale de acest tip care in acest an s-au inmultit, cel putin in Bucuresti, dar si numarului mai mare de site-uri care vand online astfel de bilete.

In ceea ce priveste asigurarile, piata este favorabila, deoarece segmentul turismului inregistreaza un succes urias in mediul online si oricine calatoreste in strainatate are nevoie de asigurare", a declarat CEO Gecad ePayment, Carmen Sebe. Principala caracteristica a acestui prim semestru a fost cresterea numarului de magazine online, in sistemul ePayment intrand aproape 90 de magazine noi de la inceputul anului pana acum."Piata creste pentru ca avem tot mai multe magazine online si pentru ca a mai crescut si rata de penetrare a accesului la Internet, care a depasit 30%.

Este vorba despre un trend pe care vom fi inca mult timp de acum incolo. Ceea ce lipseste insa pietei din Romania este posibilitatea de a plati online pentru diverse servicii, de la taxe si impozite pana la plata abonamentelor la cablu, internet etc. Exista cateva servicii care pot fi platite online, insa acestea sunt putine si nu acopera nevoia reala existenta in piata", a declarat directorul general al RomCard, Marin Mitroi. Atat Sebe, cat si Mitroi considera ca implementarea unui sistem sigur si functional de plata online pentru astfel de servicii ar duce la o noua crestere spectaculoasa a comertului electronic romanesc.


Citeste mai mult...

Premiumred cauta terenuri pentru doua noi investitii imobiliare in Bucuresti

Divizia de dezvoltari imobiliare a Investkredit din cadrul Grupului Volskbank, Premiumred, va investi circa 15 mil. euro intr-o cladire de birouri in Bucuresti si are in plan achizitia de terenuri pe care sa construiasca doua proiecte imobiliare, a declarat directorul managerial, Leopold Deufl."Pretul terenului in Capitala a crescut foarte mult in ultima perioada, dar avem semnale si ne asteptam sa si scada. In aceste conditii suntem pregatiti ca in urmatoarele trei-sase luni sa achizitionam doua noi loturi de teren unde urmeaza sa dezvoltam noi proiecte in urmatorii doi-trei ani", au mai spus reprezentantii companiei.

Potrivit lui Deufl, noua cladire de birouri din zona Buzesti va fi finalizata in martie - aprilie 2009, urmand a dispune de o suprafata de 6.500 mp. Spatiile de birouri vor ocupa 5.660 mp, cele pentru spatii comerciale 370 mp, iar cele de depozitare 90 mp. Noul proiect Premium Point va dispune si de 72 de locuri de parcare. Premiumred a inaugurat joi un alt proiect pe segmentul de birouri, Premium Plaza, investitie care s-a ridicat la 20 milioane de euro. Cladirea este amplsata in Piata Victoriei, fiind cel de-al treilea proiect al societatii in Capitala.

Locatia ofera chiriasilor un spatiu total de inchiriat de 8.600 mp si 85 locuri de parcare, primele 11 etaje din cele 15 ale imobilului de birouri fiind inchiriate in totalitate. Premiumred are activitati in Europa Centrala si de Sud Est, in Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Societatile locale de management Premiumred au fondate in tarile principale, Polonia si Romania, pentru a asigura o prezenta consistenta. In prezent, compania dezvolta 10 proiecte de birouri si spatii de vanzare-desfacere in Praga, Varsovia, Budapesta, Bratislava si Bucuresti.

ocatia ofera chiriasilor un spatiu total de inchiriat de 8.600 mp si 85 locuri de parcare, primele 11 etaje din cele 15 ale imobilului de birouri fiind inchiriate in totalitate. Premiumred are activitati in Europa Centrala si de Sud Est, in Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Societatile locale de management Premiumred au fondate in tarile principale, Polonia si Romania, pentru a asigura o prezenta consistenta. In prezent, compania dezvolta 10 proiecte de birouri si spatii de vanzare-desfacere in Praga, Varsovia, Budapesta, Bratislava si Bucuresti.


Citeste mai mult...

Auchan deschide al doilea hipermarket din Bucuresti prin investitii de 10 mil. euro

Retailerul francez Auchan va deschide in noiembrie anul acesta al doilea hipermarket din Bucuresti si al cincilea de pe piata din Romania in centrul comercial Militari Shopping, in urma unei investitii de 10 mil. euro, a declarat directorul general al Auchan Romania, Regis Mougel. Hipermarchetul Auchan din Militari va avea o suprafata de vanzare de 12.500 metri patrati, 65 de case de marcat si va comercializa o gama de 50.000 de produse. Magazinul va dispune si de o parcare de 2.300 de locuri. Pe piata din Romania, Auchan vrea sa ajunga in urmatorii doi ani la un numar de 15 magazine.

Dintre acestea doua vor fi deschise in 2008, dintre care unul in Bucuresti (Militari) si unul in Suceava. In 2009, Auchan are in plan deschiderea a 5-10 magazine, din care doua in Timisoara si Constanta. Auchan a deschis primul sau magazin in Romania, in noiembrie 2006, in cartierul bucurestean Titan, dupa o investitie de 40 milioane euro. Grupul Auchan este unul dintre cele mai importante lanturi comerciale, locul zece in lume, si detine peste 380 hipermarketuri in 11 tari din lume, peste 700 de supermarketuri, peste 300 centre comerciale Immochan si Banca Accord.

La nivel mondial, Auchan are circa 175.000 de angajati. Potrivit unui studiu realizat de Planet Retail, Auchan Romania va avea cea mai importanta crestere din retailul modern pana in 2013 cand va inregistra vanzari de 1,95 miliarde euro si o cota de piata de 2,4%,  fata de 0,3% in 2007.

a nivel mondial, Auchan are circa 175.000 de angajati. Potrivit unui studiu realizat de Planet Retail, Auchan Romania va avea cea mai importanta crestere din retailul modern pana in 2013 cand va inregistra vanzari de 1,95 miliarde euro si o cota de piata de 2,4%,  fata de 0,3% in 2007.


Citeste mai mult...

Banca Centrala Europeana a majorat dobanda cheie la 4,25%

Confruntat cu o inflatie record in zona euro, consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a urcat, joi, dobanda de politica monetara, cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25%, in conformitate cu estimarile analistilor si in pofida criticilor politicienilor europeni. Inflatia anuala din zona euro s-a accentuat in iunie pana la un nivel record de 4%, cel mai ridicat din istoria BCE. Acest nivel este dublu fata de cel tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, de sub 2%. Analistii citati de Reuters au spus anterior ca BCE ar putea majora dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25% pe an, in incercarea de a tempera inflatia, dupa ce reprezentanti ai institutiei au facut declaratii in acest sens.

Cu o luna in urma acestia estimasera ca BCE va scadea, mai degraba, dobanda cheie decat sa o creasca, arata Reuters. Totul s-a schimbat insa, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat la ultima conferinta de presa ca se poate ca dobanda cheie sa fie majorata in iulie, de la nivelul actual de 4% pe an. Un sondaj Reuters efectuat saptamana trecuta a aratat ca 95% dintre cei 81 de analisti chestionati se asteapta ca BCE sa urce dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25% pe an.

Criticile la adresa BCE s-au accentuat din nou in ultimele saptamani, dupa ce reprezentantii institutiei cu sediul la Frankfurt au indicat ca ar putea majora dobanda cheie la sedinta de joi, pentru prima data in ultimul an. Astfel, ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero s-au numarat printre politicienii europeni care au criticat decizia de inasprire a politicii monetare a institutiei cu sediul la Frankfurt.

riticile la adresa BCE s-au accentuat din nou in ultimele saptamani, dupa ce reprezentantii institutiei cu sediul la Frankfurt au indicat ca ar putea majora dobanda cheie la sedinta de joi, pentru prima data in ultimul an. Astfel, ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero s-au numarat printre politicienii europeni care au criticat decizia de inasprire a politicii monetare a institutiei cu sediul la Frankfurt.


Citeste mai mult...

GE Money Romania a numit sefi noi la diviziile de management al riscului, financiar si trezorerie

Compania de servicii financiare GE Money Romania a numit, din iunie, trei noi membri in echipa de conducere, pe Sorin Serban, sef al biroului de management al riscului, Javier Lopez, sef al biroului financiar, si Barbaros Citmaci, director de trezorerie, a anuntat compania. Sorin Serban are o experienta de peste 13 ani in domeniul financiar, din care cel putin opt ani in cel de management al riscului. Inainte de a se alatura echipei GE Money, Serban a ocupat o pozitie similara la Millennium Bank Romania unde avea functia de director al departamentului de risc si credite.

Anterior, a ocupat diverse functii de conducere in mai multe institutii bancare din Romania, precum OTP Bank Romania, CA IB Corporate Finance Romania (divizie a Bank Austria Creditanstalt) si Citibank Romania, se arata in comunicat. Javier Lopez, de origine spaniola, are o experienta de peste zece ani in diferite divizii din lume ale General Electric. Inainte de a se alatura GE Money Romania, Javier Lopez a lucrat la sediul central al GE Money EMEA (zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa) din Londra, unde a ocupat pozitia de senior manager Financial Planning & Analysis.

Barbaros Citmaci este in prezent director de trezorerie la GE Money in Romania, dupa ce a ocupat aceasta functie timp de mai bine de opt ani in cadrul companiei Volkswagen Dogus Finance, grup ce ofera servicii financiare in Turcia. Anterior acestei functii, Barbaros a detinut timp de doi ani functia de trezorier la Deutsche Bank din Istanbul. GE Money, divizia de servicii financiare de retail a companiei General Electric, a intrat pe piata din Romania in 2006 dupa achizitia companiilor Leasemart Holding BV (detinatoare a companiei Motoractive Leasing), Ralfi SA (companie care ofera credite de consum) si Domenia Credit SA (companie specializata in credite ipotecare si imobiliare).

De la achizitie, cele trei companii au trecut printr-un proces de integrare, iar din iunie comunica sub marca GE Money, pastrandu-se, insa, cele trei entitati legale.


Citeste mai mult...

Ministerul Finantelor ar putea fi restructurat, potrivit Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila

Versiunea finala a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila, supusa, joi, dezbaterii publice, recomanda Guvernului sa ia in considerare o posibila restructurare a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) in Minister al Energiei si Resurselor. Documentul mai propune si crearea, la nivelul executivului, a unui institut national de planificare strategica, al carui rol ar fi sa elaboreze si sa urmareasca strategiile de dezvoltare economica si sociala a Romaniei, corelate cu capitalul natural pe termen mediu si lung, precum si de asigurare a coerentei programelor guvernamentale cu cele de finantare comunitara.

Strategia prevede si infiintarea unui oficiu independent, care sa monitorizeze piata de energie in conditii de transparenta. In plus, se subliniaza nevoia pregatirii urgente a unei strategii pe termen lung privind evolutia demografica si migratia, urmata de politici coerente privind resursele umane, educatia, formarea profesionala si sanatatea publica. Potrivit ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, implementarea strategiei nationale ar trebui sa intre in obligatia unui Comitet Interdepartamental de Dezvoltare Durabila, infiintat la guvern si condus de un viceprim-ministru sau de premier."Acest comitet va trebui sa prezinte Parlamentului un raport anual cu monitorizarea indicatorilor dezvoltarii durabile si a stadiului in care se afla Romania.

De asemenea, va trebui sa asigure legatura atat cu Comisia Europeana, cat si cu alte institutii europene din domeniu", a precizat ministrul mediului. Strategia mai ia in calcul elaborarea unor bugete nationale multianuale pe sapte ani, conform practicilor Uniunii Europene, ce vor putea fi revizuite in fiecare an, pentru a asigura finantarea continua a obiectivelor dezvoltarii durabile.

e asemenea, va trebui sa asigure legatura atat cu Comisia Europeana, cat si cu alte institutii europene din domeniu", a precizat ministrul mediului. Strategia mai ia in calcul elaborarea unor bugete nationale multianuale pe sapte ani, conform practicilor Uniunii Europene, ce vor putea fi revizuite in fiecare an, pentru a asigura finantarea continua a obiectivelor dezvoltarii durabile.


Citeste mai mult...

Gazprom: Barilul de petrol se va scumpi in curand pana la 250 dolari

Pretul unui baril de petrol va ajunge "in curand" la 250 de dolari, de la 146 cat este in prezent, a estimat, joi, directorul general al Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, Alexei Miller, care anticipeaza o evolutie asemanatoare si in cazul gazelor naturale, potrivit AFP."Estimam ca pretul unui baril de petrol va ajunge in curand la 250 dolari, iar in acest caz, pretul gazelor naturale ar putea depasi 1.000 de dolari/1.000 de metri cubi", a spus Miller, dupa o intalnire de la Baku, capitala Azerbaidjanului, cu presedintele azer, Ilham Aliev. Pretul gazelor naturale rusesti exportate in Europa, care este legat de cel al petrolului, ajunsese, in martie, la 370 dolari/1.000 de metri cubi. Cotatia unui baril de petrol a depasit, joi dimineata, pragul de 146 dolari pe piata londoneza, dupa ce inregistrase noi recorduri la New York, peste nivelul de 145 dolari, cursul fiind sustinut de tensiunile geopolitice si de scaderile de pe pietele de capital ce au alimentat temerile cu privire la evolutia ofertei.

retul unui baril de petrol va ajunge "in curand" la 250 de dolari, de la 146 cat este in prezent, a estimat, joi, directorul general al Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, Alexei Miller, care anticipeaza o evolutie asemanatoare si in cazul gazelor naturale, potrivit AFP."Estimam ca pretul unui baril de petrol va ajunge in curand la 250 dolari, iar in acest caz, pretul gazelor naturale ar putea depasi 1.000 de dolari/1.000 de metri cubi", a spus Miller, dupa o intalnire de la Baku, capitala Azerbaidjanului, cu presedintele azer, Ilham Aliev. Pretul gazelor naturale rusesti exportate in Europa, care este legat de cel al petrolului, ajunsese, in martie, la 370 dolari/1.000 de metri cubi. Cotatia unui baril de petrol a depasit, joi dimineata, pragul de 146 dolari pe piata londoneza, dupa ce inregistrase noi recorduri la New York, peste nivelul de 145 dolari, cursul fiind sustinut de tensiunile geopolitice si de scaderile de pe pietele de capital ce au alimentat temerile cu privire la evolutia ofertei.

l unui baril de petrol va ajunge "in curand" la 250 de dolari, de la 146 cat este in prezent, a estimat, joi, directorul general al Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, Alexei Miller, care anticipeaza o evolutie asemanatoare si in cazul gazelor naturale, potrivit AFP."Estimam ca pretul unui baril de petrol va ajunge in curand la 250 dolari, iar in acest caz, pretul gazelor naturale ar putea depasi 1.000 de dolari/1.000 de metri cubi", a spus Miller, dupa o intalnire de la Baku, capitala Azerbaidjanului, cu presedintele azer, Ilham Aliev. Pretul gazelor naturale rusesti exportate in Europa, care este legat de cel al petrolului, ajunsese, in martie, la 370 dolari/1.000 de metri cubi. Cotatia unui baril de petrol a depasit, joi dimineata, pragul de 146 dolari pe piata londoneza, dupa ce inregistrase noi recorduri la New York, peste nivelul de 145 dolari, cursul fiind sustinut de tensiunile geopolitice si de scaderile de pe pietele de capital ce au alimentat temerile cu privire la evolutia ofertei.

ui baril de petrol va ajunge "in curand" la 250 de dolari, de la 146 cat este in prezent, a estimat, joi, directorul general al Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, Alexei Miller, care anticipeaza o evolutie asemanatoare si in cazul gazelor naturale, potrivit AFP."Estimam ca pretul unui baril de petrol va ajunge in curand la 250 dolari, iar in acest caz, pretul gazelor naturale ar putea depasi 1.000 de dolari/1.000 de metri cubi", a spus Miller, dupa o intalnire de la Baku, capitala Azerbaidjanului, cu presedintele azer, Ilham Aliev. Pretul gazelor naturale rusesti exportate in Europa, care este legat de cel al petrolului, ajunsese, in martie, la 370 dolari/1.000 de metri cubi. Cotatia unui baril de petrol a depasit, joi dimineata, pragul de 146 dolari pe piata londoneza, dupa ce inregistrase noi recorduri la New York, peste nivelul de 145 dolari, cursul fiind sustinut de tensiunile geopolitice si de scaderile de pe pietele de capital ce au alimentat temerile cu privire la evolutia ofertei.


Citeste mai mult...

Ministerul Mediului intentioneaza sa amplaseze pe plaje stegulete care sa arate calitatea apei

Ministerul Mediului intentioneaza sa amplasaze pe plajele de pe litoral stegulete de diverse culori prin care sa ii avertizeze pe turisti despre calitatea apei de imbaiere din zona respectiva. Secretarul de stat in Ministerul Mediului Lucia Varga a facut un control inopinat pe plajele din statiunile Mamaia si Costinesti, pentru a verifica daca exista cosuri de gunoi, daca algele au fost inlaturate si daca sunt panouri prin care turistii sa fie informati despre calitatea apei marii. In plus, ea a mai controlat si daca este respectata recomandarea ca 20% din suprafata plajei sa fie pusa la dispozitie celor care doresc sa stea la plaja pe cearsafuri, nu pe sezlonguri.

Joi dupa-amiaza, secretarul de stat a mers si pe plaja Modern din municipiul Constanta, unde cativa turisti s-au plans ca, din cauza sezlongurilor, care oricum sunt goale, nu au unde sa-si intinda cearsafurile pe plaja. Lucia Varga a spus ca operatorii trebuie sa asigure 20% din plaja pentru cei care nu doresc sa inchirieze sezlonguri. Tot pe plaja Modern, secretarul de stat a cerut scurtarea unei bariere care ii impiedica pe turisti sa treaca pe jos spre plaja si care e folosita doar pentru accesul masinilor de aprovizionare.

Lucia Varga a declarat, dupa controlul efectuat in zona mai multor hoteluri, ca starea plajelor este relativ buna, ca nisipul a fost afanat si au fost amplasate cosuri de gunoi. In ceea ce priveste neregulile constatate, secretarul de stat a cerut masuri drastice din partea Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) si a operatorilor de plaja. In timpul controlului, secretatul de stat a observat cateva suprafete de uscat acoperite cu vegetatie si resturi menajere, iar in sudul statiunii Mamaia era un camin neacoperit care poate reprezenta un pericol pentru turisti si in special pentru copii.

In aceeasi zona, se mai afla si o conducta dezafectata care ajunge pana in apa marii si care reprezinta de asemenea un pericol. Desi nu se stia cui apartine conducta, secretatul de stat a dispus ca utilajele DADL sa intervina pentru inlaturarea acesteia. Pe plajele din Costinesti, secretarul de stat in Ministerul Mediului a constatat ca abia de curand a inceput actiunea de montare a cosurilor de gunoi. In plus, in aproape toate zonele controlate lipsesc panourile prin care turistii sa fie informati despre calitatea apei de imbaiere.

Lucia Varga a hotarat ca DADL sa transmita saptamanal informatii catre hotelieri, operatori de plaje si presa despre calitatea apei marii, chiar daca in ultimii ani analizele nu au indicat probleme majore. Ea a precizat ca se ia in calcul ca, pe langa panourile de informare, sa fie amplasate steaguri de diferite culori, in functie de calitatea apei. Astfel, cel de culoarea verde va insemna ca apa este buna de imbaiat, galben - ca exista o limita si portocaliu - ca apa nu este recomandata pentru imbaiere.

O alta masura dispusa de Ministerul Mediului prevede formarea unor echipe mixte formate din comisari ai Garzii de Mediu, reprezentanti ai DADL si, cel mai probabil, jandarmi, care sa patruleze pe portiuni de 500 de metri si care sa aplice sanctiuni pentru eventualele nereguli. Lucia Varga a declarat ca va reveni pe litoral saptamana viitoare pentru a verifica daca neregulile constatate si recomandarile facute de ea au fost rezolvate, afirmand ca, in caz contrar, nu eclude demiterea conducerii DADL.

In ceea ce priveste beach-barurile ilegale de pe plaje, Lucia Varga a afirmat ca vor fi demolate toate cele care nu se afla in planurile urbanistice zonale, insa doar dupa obtinerea unei sentinte definitive in instanta. Secretarul de stat a facut si un apel catre turisti sa respecte curatenia pe plaje si sa nu mai arunce resturi menajere pe nisip, in conditiile in care in zona exista cosuri de gunoi. La randul sau, prefectul Constantei, Danut Culetu, a anuntat ca Guvernul va aloca, saptamana viitoare, 3.700.200 de lei pentru serviciile de salvamar de pe toate plajele de la Navodari si pana la Mangalia.


Citeste mai mult...

Doar 2,5% din proprietarii romani iau credite ipotecare, de 24 ori mai putin decat in tari dezvoltat

Numai 2,5% din proprietarii de locuinte din Romania au contractat imprumuturi ipotecare, comparativ cu proprietarii din tarile dezvoltate unde peste jumatate dintre acestia (60%) iau astfel de credite, potrivit unui studiu realizat de societatea de credit ipotecar Verida Credit."In ciuda opiniilor uneori contradictorii referitoare la piata de credite si la evolutia sectorului imobiliar, este incontestabil faptul ca romanii au nevoie de mai mult sprijin pentru a reusi sa obtina o locuinta potrivita - fie pentru a o locui zi de zi, fie pentru resedinte de vacanta", a declarat Peter Weiss, presedintele ABN Amro Romania - unul dintre actionarii Verida Credit.

El a adaugat ca "piata locala urmeaza o evolutie similara pietelor mai mature si de aceea putem sa valorificam experienta actionarilor si a echipei manageriale". Compania este controlata de ABN Amro, Old Lane (fond detinut de grupul financiar Citi) si Rubikon - firma de credite ipotecare a GE Money. Verida Credit, care si-a lansat joi activitatea pe piata din Romania, isi va desfasura activitatile la capacitate maxima incepand din luna septembrie si estimeaza ca primele imprumuturi vor fi acordate in luna august.

Compania isi propune sa devina liderul furnizorilor independenti de pe piata de imprumuturi ipotecare din Romania, dupa investitii in valoare de 100 milioane euro, se arata in comunicat. Pe langa imprumuturi ipotecare clasice, Verida Credit va acorda si produse dedicate celor aflati la inceputul carierei profesionale, cu o dobanda mai mica pentru primii cinci ani. De asemenea, clientii companiei vor beneficia si de produse speciale pentru liber profesionisti, cu conditii de eligibilitate speciale.

Verida Credit va acorda numai imprumuturi ipotecare, iar pana la sfarsitul lui 2009, compania va ajunge la 150 de angajati in zece filiale.


Citeste mai mult...

Verida Credit mizeaza pe afaceri anuale de 200 milioane euro si vrea sa treaca pe profit in 2009

Verida Credit IFN vrea sa acorde, anual, credite de 200 milioane euro si estimeaza ca va intra pe profit la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010, afacerile companiei fiind stimulate de potentialul mare pe care il are piata ipotecara din Romania, a spus presedintele firmei, Dorian Klein. Compania Verida Credit, care si-a lansat joi operatiunile pe piata romaneasca, acorda numai credite ipotecare si imobiliare."Verida Credit va acorda credite in valoare de 100 milioane euro pana la sfarsitul anului viitor, urmand ca pana in 2011 volumul anual al creditelor acordate sa fie de 200 milioane euro", a mentionat Klein.

El a explicat ca piata financiara din Romania continua sa fie una foarte atractiva si sa creasca pe segmentul imobiliar, deoarece multi romani doresc sa-si cumpere o casa, iar ponderea creditelor ipotecare este inca destul de mica."Chiar daca anul acesta rata de crestere a creditelor ipotecare va cobori la 50-60% (de la circa 70% anul trecut) nu va fi o tragedie, deoarece reprezinta totusi o rata de crestere foarte mare", a explicat Klein, care a adaugat ca piata creditelor ipotecare din Romania va continua sa creasca in urmatorii sapte-zece ani.

Presedintele Verida Credit considera ca in urmatorii ani dobanzile vor scadea, mai ales ca urmare a tendintei de scadere a indicelui Euribor, iar oferta va fi tot mai atractiva pentru clienti. Klein a adaugat ca pierderile pe aceasta piata sunt reduse, dobanzile sunt ridicate, factori care fac atractiva piata romaneasca pentru companiile de credit. El a adaugat ca Verida Credit va acorda imprumuturi in lei si euro, insa va miza mai mult pe moneda europeana. In prezent, Verida Credit are o sucursala la Bucuresti si una la Iasi, urmand sa ajunga la zece sucursale pana la sfarsitul anului viitor.

Compania estimeaza o investitie de 100 milioane euro pana la sfarsitul anului viitor pentru dezvoltarea afacerilor. Verida Credit este controlata de ABN Amro, Old Lane (fond detinut de grupul financiar Citi) si Rubikon - fond de investitii privat, specializat în companii financiare.


Citeste mai mult...

Romanii au cheltuit 30% din venituri pe mancare, bautura si tigari, in primul trimestru

Romanii au avut, in primul trimestru din 2008, venituri medii lunare de aproape 2.000 lei pe gospodarie si de 685 lei pe persoana, cheltuielile cu mancarea, bauturile alcoolice si tigarile reprezentand 30,14% din totalul veniturilor, potrivit datelor publicate, vineri, de Statistica. Cheltuielile totale ale populatiei au fost in primul trimestru, in medie, de 1.806 lei lunar pe gospodarie (619 lei pe persoana) si au reprezentat 90,4% din veniturile totale, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Principalele destinatii au fost consumul de bunuri alimentare si nealimentare, taxele si impozitele, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei. Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban fata de cel rural cu 576 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 73 lei. Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in primele trei luni, 40,3% din consumul gospodariilor. Pe pozitia secunda au fost cheltuielile legate de locuinta, cu 23,2%, in special consumul de utilitati.

Cheltuieilile cu bauturile alcoolice si tutunul au reprezentat 6,2% din totalul cheltuielilor de consum. Pentru sanatate si educatie, romanii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum, de 4,5%, respectiv 0,9%. In primele trei luni ale acestui an, gospodariile au obtinut in medie venituri banesti lunare de 1.612 lei, iar la nivelul fiecarei persoane, acestea s-au ridicat la 553 lei. Veniturile lunare in natura au fost de 386 lei pe gospodarie si 132 lei pe persoana, iar salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, mai precis 51,1% din veniturile totale ale gospodariilor, de 1.998 lei.

Alte resurse financiare au provenit din prestatii sociale, in proportie de 21,8%, din agricultura - 1,9%, din activitati neagricole independente - 2,4%, precum si din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 0,4%, respectiv 1,6%. In functie de mediul de rezidenta, s-au inregistrat diferente semnificative, in sensul ca veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 42,1% mai mari decat ale celor din mediul rural si cu 14,9% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile au provenit in proportie de 63,5% din salarii, de 20,2% din prestatii sociale, in timp ce veniturile in natura au reprezentant 10,6% din total. Spre deosebire, in mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38% din totalul veniturilor. O treime a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,9% din totalul veniturilor.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit veniturilor salariale (28,5%) si celor din prestatii sociale (24,7%).


Citeste mai mult...

Un judecator britanic autorizeaza un proces impotriva lui Deripaska, cel mai bogat om din Rusia

Un judecator de la Inalta Curte din Londra l-a autorizat joi pe un fost partener de afaceri al lui Oleg Deripaska, cel mai bogat om din Rusia, sa-l dea in judecata in Marea Britanie, intr-o afacere referitoare la circa patru miliarde de dolari, relateaza AFP. Spunand ca un proces in Rusia nu ar oferi suficiente garantii ca plangerea ar fi examinata corect, judecatorul Christopher Clarke l-a autorizat peCernoi sa-l dea in judecata pe Deripaska in Anglia. "Sunt convins ca riscurile inerente ale unui proces in Rusia (asasinat, arestarea sub acuzatii fabricate si lipsa unui proces echitabil) sunt suficiente pentru a face din Anglia forumul in care cazul poate fi judecat in cel mai convenabil mod", a spus judecatorul.

Cernoi, care sustine ca a fost asociat la crearea companiei ruse de aluminiu Rusal, cere 20% din titlurile grupului, a caror valoare o estimeaza la patru miliarde de dolari. El spune ca a incheiat un acord in acest sens in 2001 intr-un hotel din Londra cu Deripaska in momentul fuziunii companiei Sibal cu societatea Subneft, controlata de oligarhii Roman Abramovici si Boris Berezovski, ceea ce a dus la infiintarea Rusal, numarul unu rus in aluminiu. Cernoi l-a acuzat de mai multe ori pe Deripaska ca nu si-a respectat angajamentele.

Un reprezentat al lui Deripaska s-a declarat "uimit" de decizia judecatorului. "Nu suntem de acord cu declaratiile din decizie, legate de incapacitatea tribunalelor ruse de a garanta examinarea corecta a acestui caz", a spus el. Deripaska va face apel. Oleg Deripaska, oligarh apropiat de Kremlin si cel mai bogat om al Rusiei, are o avere estimata la 28,6 miliarde de dolari si este principalul actionar al Rusal. Forbes il claseaza pe locul 9 in topul celor mai bogati oameni din lume.

n reprezentat al lui Deripaska s-a declarat "uimit" de decizia judecatorului. "Nu suntem de acord cu declaratiile din decizie, legate de incapacitatea tribunalelor ruse de a garanta examinarea corecta a acestui caz", a spus el. Deripaska va face apel. Oleg Deripaska, oligarh apropiat de Kremlin si cel mai bogat om al Rusiei, are o avere estimata la 28,6 miliarde de dolari si este principalul actionar al Rusal. Forbes il claseaza pe locul 9 in topul celor mai bogati oameni din lume.


Citeste mai mult...

IFN-urile, magnet pentru restantieri

Ponderea restantelor in totalul finantarilor acordate de institutiile financiare nebancare depaseste 10%, noteaza Adevarul. Conditiile simple de acordare a creditelor au determinat multi romani sa apeleze la IFN-uri. Numai ca acestia nu s-au dovedit a fi si cei mai constiinciosi clienti. Valoarea creditelor restante si indoielnice din bilanturile institutiilor financiare nebancare (IFN) ocupa la finele lui 2007 o pondere de 10,2% in totalul finantarilor din sector, potrivit datelor bancii centrale."E un semnal de alarma pe care Banca Nationala vrea sa il traga.

Nivelul creditelor neperformante oferite de institutiile financiare nebancare a inceput sa devina ingrijorator", a declarat Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Totalul imprumuturilor nete acordate de institutiile acestui sector au atins anul trecut 23,16 miliarde de lei, iar cele restante si indoielnice s-au situat la 2,36 miliarde de lei. "Ca volum, creditele neperformante sunt nesemnificative, iar riscul sistemic nu este mare. Ritmul de crestere si ponderea sunt cele care dau semne de ingrijorare", a subliniat Lazea.

Ponderea mare a creditelor neperformante acordate de IFN-uri poate fi pusa si pe seama faptului ca banca centrala exercita un control partial asupra acestora. "Institutiile financiare nebancare sunt supuse mai putin controlului BNR, doar o parte dintre reglementarile care se aplica bancilor sunt valabile si pentru acestea", a mai spus Lazea. Mai exact, exista o portita de scapare pentru IFN-uri. Acestea nu sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii, iar pentru ca nu atrag depozite, se finanteaza de la banci si practica, in acest sens, dobanzi mai ridicate.

Avand in vedere ritmul si ponderea mare a creditelor neperformante, trebuie gasita o solutie pentru reducerea acestora. "Nu stiu in ce masura practica europeana ar putea permite un control mai amanuntit asupra acestor institutii", a spus, totusi, economistul sef al BNR. In cazul institutiilor bancare, creditele restante si indoielnice reprezentau la finele anului trecut doar 0,2% din totalul portofoliului de imprumuturi. Pe langa faptul ca sunt supuse unui control mult mai riguros din partea BNR, bancile pot folosi unele metode de mascare a neperformantei.

Atunci cand ritmul de creditare este foarte mare, bancilor le este usor sa ascunda imprumuturile restante si indoielnice sub forma creditelor noi.


Citeste mai mult...

BNR bate 500 de monede de argint dedicate aniversarii primelor tiparituri de pe teritoriul romanesc

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 7 iulie 2008, o moneda din argint dedicata aniversarii a 500 de ani de la realizarea primelor tiparituri de pe teritoriul romanesc, la Manastirea Dealu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central.

Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR. Aversul prezinta, in partea dreapta, decoratiunea frontispiciului unei pagini din Liturghierul tiparit de Macarie in 1508, textul "500 DE ANI DE TIPAR PE TERITORIUL ROMANESC" si anul de emisiune - 2008, iar in partea stanga, inscriptia "ROMANIA", stema Romaniei si valoarea nominala - 10 LEI. Reversul prezinta, in partea de sus, incinta Manastirii Dealu, vazuta prin poarta clopotnitei si inscriptiile "1508", respectiv "MANASTIREA DEALU", iar in partea de jos, sub un arc de piatra ornamentat, imaginea a doi tipografi din secolul al XVI-lea".

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 500 de ani de la realizarea primelor tiparituri de pe teritoriul romanesc, la Manastirea Dealu, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

unerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 500 de ani de la realizarea primelor tiparituri de pe teritoriul romanesc, la Manastirea Dealu, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.


Citeste mai mult...

Depozit la termen sau cont de economii?

Dupa cateva modificari ale dobanzii de referinta operate de BNR de la inceputul anului pana in prezent, dobanzile purtate de depozitele la termen au atins niveluri ridicate, noteaza Curierul National. Conform statisticilor prezentate de BNR, rata medie a dobanzii la depozitele in moneda nationala era la inceputul lunii ianuarie a acestui an sub 8%/an, atingand vineri (27.06.2008) cifra de 10,71%. Vestile bune pentru posesorii acestor depozite la termen sunt reprezentate de faptul ca exista indicii ca aceasta crestere ar putea continua, cel putin in viitorul apropiat.

Pe fondul unei economii afectate mai mult sau mai putin de criza din SUA si a lipsei de lichiditati cu care se confrunta bancile din Romania, si-au facut loc unele produse de economisire care incep sa rivalizeze cu depozitele la termen in ceea ce priveste nivelul dobanzilor aduse posesorilor. Este vorba despre conturile de economii ale caror dobanzi ating in acest moment chiar si 10% pe an. Cele mai importante diferente dintre cele doua categorii de produse, cu avantajele si dezavantajele fiecareia, precum si principalele avantaje comune ale acestora.

e fondul unei economii afectate mai mult sau mai putin de criza din SUA si a lipsei de lichiditati cu care se confrunta bancile din Romania, si-au facut loc unele produse de economisire care incep sa rivalizeze cu depozitele la termen in ceea ce priveste nivelul dobanzilor aduse posesorilor. Este vorba despre conturile de economii ale caror dobanzi ating in acest moment chiar si 10% pe an. Cele mai importante diferente dintre cele doua categorii de produse, cu avantajele si dezavantajele fiecareia, precum si principalele avantaje comune ale acestora.

ndul unei economii afectate mai mult sau mai putin de criza din SUA si a lipsei de lichiditati cu care se confrunta bancile din Romania, si-au facut loc unele produse de economisire care incep sa rivalizeze cu depozitele la termen in ceea ce priveste nivelul dobanzilor aduse posesorilor. Este vorba despre conturile de economii ale caror dobanzi ating in acest moment chiar si 10% pe an. Cele mai importante diferente dintre cele doua categorii de produse, cu avantajele si dezavantajele fiecareia, precum si principalele avantaje comune ale acestora.


Citeste mai mult...

Impozite pentru angajatii cu handicap si programatori

O ordonanta de urgenta publicata recent risca sa ne puna bir de la Sanatate pe tichetele de masa si pe convorbirile telefonice, noteaza Evenimentul Zilei. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a trecut la impozitarea salariilor programatorilor si ale persoanelor cu handicap. Incepand cu luna iulie, acestia vor plati 5,5% din venituri catre bugetul asigurarilor de sanatate. Pana in prezent, programatorii plateau contributia pentru sanatate in limita salariului minim de 500 de lei, indiferent de marimea venitului.

Modificarea se va aplica incepand cu salariile pe care le vor primi pentru luna iulie, dupa ce ordonanta de urgenta care o contine a fost publicata pe 30 iunie in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare. Pentru domeniul IT, masura guvernului este o adevarata lovitura, in conditiile in care specialistii in programe pentru calculator sunt putini si greu de retinut. Ei au mereu optiunea de a pleca sa lucreze in afara pentru o remunerare mai buna. Precizam ca, de la 1 iulie, a fost redusa contributia platita de toti contribuabilii la bugetul asigurarilor de sanatate de la 6,5%, la 5,5%"In acest fel, statul roman incurajeaza si mai mult munca la negru si plecarea specialistilor in IT din tara", spune un angajat la Oracle.

In opinia lui Florin Talpes, presedintele grupului Softwin, masura va insemna foarte putin pentru bugetul de sanatate. In conditiile in care pentru o companie de software cea mai mare cheltuiala este cea cu salariile, costurile cu personalul vor creste cu pana la 5%. "Aceasta inseamna o diminuare a capacitatii de dezvoltare a firmelor cu 10%-20%", afirma Florin Talpes. Ordonanta de urgenta care modifica legea privind reforma din sanatate spune ca, "in situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate".

Formularea defectuoasa, care nu precizeaza daca 5,5% contributie la bugetul de sanatate se aplica la salariile neimpozabile sau la toata categoria de venituri care nu se impoziteaza, lasa loc de interpretari. Potrivit specialistilor in resurse umane si contabililor din companii, toate cele 18 categorii de venituri considerate neimpozabile, printre care tichetele de masa si convorbirile telefonice, sunt vizate de contributia la sanatate, daca sunt platite din fondul de salarii. Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ne-a declarat ca, in curand, vor fi publicate norme metodologice de aplicare a ordonantei.

La solicitarea EVZ, reprezentantii CNAS au precizat ca aria de aplicare a articolului buclucas "cuprinde numai veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit". Pana vom vedea insa negru pe alb normele, nu avem nicio siguranta ca nu va trebui sa platim, incepand din aceasta luna, contributie la bugetul de sanatate din tichetele de masa si de cresa, ajutorul pentru inmormantare sau abonamentul platit de firma.


Citeste mai mult...

Ion Pargaru a fost a fost ales presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Adunarea Generala a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) l-a votat joi in majoritate pe Ion Pargaru ca presedintele al institutiei, dupa ce Stefan Popa a renuntat la conducerea invocand motive de sanatate, potrivit unui comunicat de presa."Intrunit in prima sa sedinta, Colegiul de Conducere a propus pentru functia de presedinte pe Ion Pargaru, care a fost votat in majoritate de Adunarea Generala, asa cum prevede Legea 335/2007", se arata in comunicatul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Noul presedinte este fost deputat si sef al Departamentului pentru Comert Exterior, actualmente profesor universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti si la Universitatea Titu Maiorescu din Capitala. Stefan Popa se afla la conducerea CCIB de trei ani. Functiile de vicepresedinti vor fi ocupate de Constantin Rasnoveanu, Viorel Paul, Nicolae Vasile si Marcel Diaconu, alesi prin vot secret de catre Colegiul de Conducere. Ca obiective ale noii conduceri ale CCIB au fost mentionate dezvoltarea parteneriatului-public privat, inclusiv prin semnarea a 28 de Protocoale de Colaborare cu patronate, asociatii profesionale, universitati, organizatii de cercetare cu impact asupra economiei.

Pe plan extern, CCIB a semnat in ultimul an 37 de Acorduri de Colaborare cu camere de comert din alte tari, organizand forumuri de afaceri si seminarii cu impact asupra integrarii europene, precum si primiri de delegatii straine si organizarea de misiuni economice romanesti peste hotare, in tari precum Dubai, China, Africa de Sud, Kuwait, Qatar etc., la care au luat parte peste 75 de firme romanesti care au stabilit contacte de afaceri cu peste 150 de parteneri externi. Ordinea de Zi a Adunarii Generale a Membrilor CCIB din 3 iulie a cuprins: alegerea presedintelui CCIB, prezentarea Raportului de activitate al Colegiului de Conducere al CCIB pentru perioada iulie 2007- iunie 2008, Executia bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2007, raportul Comisiei de Cenzori si aprobarea fuziunii prin absorbtie intre CCIB, reprezentata legal prin presedinte Ion Pargaru, infiintata si organizata in temeiul HG 709/2005 si organizatia omonima reprezentata legal prin presedinte Sorin P.

Dimitriu, infiintata in baza Legii 335/2007.


Citeste mai mult...

Primaria lui Ontanu a aprobat blocuri de 14 etaje pe aproape un hectar de brazi si iarba

In campania electorala si la preluarea celui de-al treilea mandat, primarul Neculai Ontanu a spus ca protejeaza spatiile verzi, insa a omis sa descrie cum face asta: acoperindu-le cu un strat de beton. La sfarsitul lunii martie, Consiliul local al sectorului 2 a aprobat construirea unor blocuri de 14 etaje pe o fasie de teren cu brazi si vegetatie care desparte bulevardul Barbu Vacarescu de strada Gara Herastrau. Suprafata de spatiu verde care va fi rasa - 8.300 de metri patrati. Numele beneficiarului este tinut la secret de primarie, ca dealtfel tot ce este legat de acest tun imobiliar.

Lovitura a fost ascunsa intre alte 54 de planuri urbanistice de detaliu. Aprobarea "la gramada" are si o explicatie. In mod normal legea nu ar fi dat voie nimanui sa construiasca pe acel spatiu, pentru ca terenul respectiv apare in actele de la Capitala (PUG si PUZ) ca facand parte din zona V5, adica o zona verde protejata printr-o ordonanta de Guvern (114/2007) care interzice clar transformarea spatiilor verzi in zone construibile. Cu toate acestea, Comisia tehnica de urbanism si amenajarea teritoriului din cadrul Primariei sectorului 2 si-a dat avizul.

Interesant este ca majoritatea arhitectilor care fac parte din comisie spun ca habar n-au de acest proiect. "Nu am vazut niciodata acest proiect si nu l-am aprobat", ne-a declarat Florin Machedon, membru al Comisiei de urbanism.  La fel sustine si colegul sau, Costica Enache: "Eu nu stiu sa se fi aprobat un asemenea PUD. Poate s-a discutat cand am lipsit eu. Ar fi pacat sa se distruga un spatiu verde ca acesta". Si Adrian Albu, alt membru al comisiei, este de aceeasi parere. "Eu nu retin sa fi fost aprobat.

Imi aduc aminte ca anul trecut a fost discutat, dar atunci, dimpotriva, au fost tot felul de comentarii si s-au cerut lamuriri referitor la statutul juridic", a explicat acesta pentru Gandul. Si mai interesant, insa, este faptul ca, in luna ianuarie 2007, arhitectul-sef al sectorului 2, Adriana Bagdasar, a trimis Directiei de urbanism din cadrul Primariei Capitalei o scrisoare in care spunea ca "acest teren este domeniul public al statului si este incadrat in unitatea teritoriala de referinta V4 (tot zona verde - n.n.), conform Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 2 (..).

Consideram ca aceasta este unica incadrare posibila pentru acest teren si, drept urmare, va solicitam sa nu avizati nicio documentatie de urbanism care sa modifice incadrarea din PUZ sector 2". Asta ca un an mai tarziu sa aprobe chiar ei distrugerea respectivului spatiu verde. Pentru a tine aceste ilegalitati departe de ochii lumii, primarul Neculai Ontanu a trecut PUD-urile la secret si isi bate joc de Legea 544 privind accesul la informatiile de interes public. La sfarsitul saptamanii trecute am solicitat Primariei sectorului 2 sa ne puna la dispozitie hotararile de Consiliul local prin care s-au aprobat, in ultimele luni, mai multe PUD-uri, deoarece pe site-ul institutiei nu se afla decat o parte din aceste documente in care se spune ca se aproba niste planuri urbanistice care sunt trecute in anexe.

Anexele lipsesc insa de pe site, deoarece Dafinel Manoiu, directorul Directiei de Administratie publica locala, spune ca "contin date cu caracter personal". In stilul functionarilor-stapani, directorul Manoiu a spus ca, daca vrem sa vedem PUD-ul, sa ne facem unul. Trebuie mentionat, insa, ca in anexele hotararilor de Consiliu local prin care se aproba PUD-urile nu sunt scrise date cu caracter personal ci doar strada, numarul, suprafata terenului pentru care se modifica reglementarile urbanistice si numarul avizului Comisiei tehnice.

Or, aceste date sunt informatii de interes public deoarece vizeaza dezvoltarea orasului, iar celelalte primarii, cu exceptia sectorului 5, au aceste documente pe site.


Citeste mai mult...

Peste 50% din IMM au devenit profitabile pentru prima oara in 2007

IMM profitabile au depasit pragul de 50% pentru prima oara in 2007, a declarat, vineri, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, cu ocazia lansarii Cartei Albe a IMM 2008."Cele mai prolifice domenii economice s-au dovedit a fi tranzactiile imobiliare, intermedierile financiare si serviciile prestate intreprinderilor. La polul opus, cea mai putin profitabila activitate, a fost eliminarea deseurilor", a declarat Nicolescu.

Potrivit documentului elaborat de CNIPMMR, in 2007, aproape 62% din totalul IMM-urilor au obtinut performante superioare anului precedent, in timp ce doar 8% dintre companii au inregistrat performante inferioare. In momentul de fata, evolutia mediului economic din Romania este apreciata ca fiind pozitiva de catre 52% dintre intreprinzatori. In ceea ce priveste previziunile firmelor pentru anul in curs, 67% dintre aceste apreciaza ca performantele lor economice vor fi mai bune decat in anul precedent.

De asemenea, 6,5% dintre IMM-uri considera ca anul in curs va fi unul cu probleme. "Probabil firmele care au declarat ca nu vor obtine performante anul acesta vor fi si cele care vor da faliment in aceeasi perioada", a afirmat reprezentantul Consiliului. In ceea ce priveste dificultatile cu care se confrunta mediul de afaceri romanesc, patronii au mentionat ca prima problema birocartia, in ciuda faptului ca numarul celor care contesta eficienta acesteia este in scadere de la an la an. "In momentul de fata doua din cinci IMM-uri au mari probleme cu birocratia, fiscalitatea clasandu-se pe locul doi din punct de vedere al dificultatilor.

Resusele umane sunt o alta mare problema a firmelor, circa 35% dintre acestea afirmand ca au dificultati din acest punct de vedere", a mai spus Ovidiu Nicolescu. CNIPMMR a lansat vineri a sasea editie a Cartei Albe a IMM-urilor, document ce analizaza evolutia fenomenulu intreprenorial din Romania.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Asset Management lanseaza primul fond inchis de investitii cu plasamente pe piata monetar

Raiffeisen Asset Management a obtinut autorizarea Fondului Inchis de Investitii Raiffeisen Strategii Valutare, primul fond de investitii din Romania care va urmari obtinerea unor randamente superioare dobanzilor interbancare (ROBID la 3 luni), in conditiile asumarii unui grad redus de risc, prin capitalizarea evolutiilor de pe pietele monetara si valutara, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Fondul va fi oferit clientilor de private banking si clientilor institutionali pe parcursul unei perioade de subscriere initiala de 1 luna.

Ulterior, fondul va fi deschis trimestrial pentru subscrieri si rascumparari. Fondul va efectua plasamente in instrumente ale pietei monetare, in scopul obtinerii unor randamente corespunzatoare instrumentelor cu venit fix. In vederea cresterii randamentului peste nivelul ratelor dobanzilor, se vor initia tranzactiile pe instrumente financiare derivate, avand in principal ca activ suport cursul de schimb. Studiile academice si experienta practica au aratat ca fluctuatiile cursurilor valutare si diferentialele de dobanzi pot fi exploatate in vederea obtinerii de profituri.

In acest scop vor fi initiate contracte forward, futures sau optiuni, in functie de anticiparea cu privire la cursul de schimb sau rata dobanzii viitoare. Metodele si tehnicile de analiza ce vor fi folosite vizeaza in principal analiza tehnica si analiza macroeconomica. Strategia de investitii are in vedere monitorizare zilnica a semnalelor de tranzactionare pe piata valutara si a oportunitatilor de plasament pe piata monetara si un control strict al riscului. In acest sens, iesirea din pozitiile initiate pe piata valutara poate fi realizata inainte de scadenta in scopul marcarii profiturilor sau limitarii pierderilor, atunci cand volatilitatea cursului de schimb devine excesiva."Lansam in premiera pe piata romaneasca un tip de produs oferit cu succes pe plan international de marile companii de asset management, care ofera oportunitati de randamente superioare dobanzilor bancare, fara a avea expunere pe pietele de actiuni.

Fondul se adreseaza investitorilor care pot plasa resurse pe termene scurte si medii, au o toleranta moderata la risc si se afla in cautarea unor oportunitati de plasament alternative instrumentelor de economisire clasice. Pornind de la considerentele de mai sus, fondul Raiffeisen Strategii Valutare este atractiv atat considerat individual, cat si la nivelul unui portofoliu, avand in vedere gradul redus de corelatie cu alte clase de active si posibilitatea imbunatatirii raportului randament-risc la nivelul unui portofoliu", a declarat Mihail Ion, Presedintele SAI Raiffeisen Asset Management S.


Citeste mai mult...

70% dintre restantele catre banci apartin IMM

Aproximativ 70% dintre restantele catre banci sunt reprezentate de datoriile IMM, institutiile financiare bancare atribuind in acest fel sectorului IMM un grad ridicat de risc, a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Saramet."Sectorul IMM reprezinta inca un grad ridicat de risc pentru banci, astfel se explica faptul ca doar un procent redus dintre firmele mici si mijlocii au credite la baci", a precizat vineri presedintele FNGCIMM, cu ocazia lansarii Cartei Albe a IMM din Romania, elaborata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Pe de alta parte, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a subliniat ca, la randul lor, IMM autohtone "manifesta o oarecare retinere in solicitarea creditelor, astfel ca mai mult de 70% dintre firme se autofinanteaza, iar procentul lor este in crestere". Potrivit Cartei Albe a IMM, in afara firmelor care apeleaza la credite bancare, aproape 26% din totalul IMM utilizeaza leasingul, 5,5% din companii au obtinut fonduri nerambursabile, 4% dintre firme au realiazat imprumuturi de la institutii financiare specializate, 1,4% dintre unitatile economice s-au finantat prin factoring, iar pana in un procent din intreprinderi au accesat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

In ce priveste fondurile nerambursabile, Nicolescu a precizat ca doar 0,76% dintre intreprinderi au elaborat proiecte care au fost aprobate, in timp ce, in momentul de fata 3% dintre IMM au priecte in curs de elaborare.

n ce priveste fondurile nerambursabile, Nicolescu a precizat ca doar 0,76% dintre intreprinderi au elaborat proiecte care au fost aprobate, in timp ce, in momentul de fata 3% dintre IMM au priecte in curs de elaborare.


Citeste mai mult...

INS va publica un raport cu indicii de pret privind piata imobiliara locala, pana la finalul anului

Institutul National de Statistica (INS) va publica, pana la sfarsitul lui 2008, primul raport cu indicii de preturi din piata imobiliara locala, a anuntat, vineri, presedintele institutiei, Vergil Voineagu, cu ocazia aniversarii a 149 de ani de la infiintarea statisticii oficiale in Romania. Proiectul de dezvoltare a metodologiei privind sistemul imobiliar rezidential din tara noastra va fi finantat din fonduri Phare, rapoartele urmand sa fie publicate trimestrial. Colectarea informatiilor va incepe in luna august si se va axa pe datele furnizate de notarii publici si administratiile financiare.

In plus, INS vrea sa posteze pe pagina sa de internet o aplicatie prin care populatia sa isi poata calcula proprii indici statistici, astfel incat metodologia institutiei sa devina mai transparenta si mai credibila. O aplicatie similara se gaseste pe pagina de internet a Statisticii din Marea Britanie, a mai spus Voineagu. Institutul de Statistica deruleaza si alte proiecte din fonduri europene Phare si granturi Eurostat, care se vor concretiza in elaborarea de buletine privind accidentele de munca si problemele de sanatate, migratia, calitatea vietii din mediul rural, precum si statistici punctuale privind agricultura si mediul inconjurator.

n plus, INS vrea sa posteze pe pagina sa de internet o aplicatie prin care populatia sa isi poata calcula proprii indici statistici, astfel incat metodologia institutiei sa devina mai transparenta si mai credibila. O aplicatie similara se gaseste pe pagina de internet a Statisticii din Marea Britanie, a mai spus Voineagu. Institutul de Statistica deruleaza si alte proiecte din fonduri europene Phare si granturi Eurostat, care se vor concretiza in elaborarea de buletine privind accidentele de munca si problemele de sanatate, migratia, calitatea vietii din mediul rural, precum si statistici punctuale privind agricultura si mediul inconjurator.

us, INS vrea sa posteze pe pagina sa de internet o aplicatie prin care populatia sa isi poata calcula proprii indici statistici, astfel incat metodologia institutiei sa devina mai transparenta si mai credibila. O aplicatie similara se gaseste pe pagina de internet a Statisticii din Marea Britanie, a mai spus Voineagu. Institutul de Statistica deruleaza si alte proiecte din fonduri europene Phare si granturi Eurostat, care se vor concretiza in elaborarea de buletine privind accidentele de munca si problemele de sanatate, migratia, calitatea vietii din mediul rural, precum si statistici punctuale privind agricultura si mediul inconjurator.


Citeste mai mult...

Liderii G8 vor adopta masuri pentru lupta impotriva crizei alimentare

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca vor fi luate masuri la summitul G8 pentru lupta impotriva pretului mare la alimente, potrivit unui interviu care va fi publicat duminica, intr-un cotidian german, relateaza AFP. Liderul german a declarat, pentru cotidianul Tagesspiegel am Sonntag, ca un amplu catalog de masuri pentru garantarea alimentelor pe plan mondial" va fi adoptat la summitul G8 de saptamana viitoare, din Toyako (nordul Japoniei). Aceste masuri, bazate pe un concept al guvernului german, prevad "rezolvarea pe termen scurt a crizei alimentare si o strategie pe termen lung pentru cresterea productiei agricole mondiale", a adaugat Merkel.

Tarile G8 vor forma un grup de lucru pentru lupta impotriva crizei alimentare mondiale in cadrul acestui summit, a anuntat cotidianul japonez Yomiuri Shimbun, care a citat surse guvernamentale. Potrivit cotidianului, grupul de lucru va examina mai ales posibilitatea de ridicare a anumitor restrictii pentru exporturi, care impiedica tarile care au cele mai mari probleme sa aiba acces la excedentele alimentare ale tarilor dezvoltate. Sefii de state si guverne vor participa la G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia), in perioada 7-9 iulie, la Toyako, pe insula Hokkaido.

arile G8 vor forma un grup de lucru pentru lupta impotriva crizei alimentare mondiale in cadrul acestui summit, a anuntat cotidianul japonez Yomiuri Shimbun, care a citat surse guvernamentale. Potrivit cotidianului, grupul de lucru va examina mai ales posibilitatea de ridicare a anumitor restrictii pentru exporturi, care impiedica tarile care au cele mai mari probleme sa aiba acces la excedentele alimentare ale tarilor dezvoltate. Sefii de state si guverne vor participa la G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia), in perioada 7-9 iulie, la Toyako, pe insula Hokkaido.

e G8 vor forma un grup de lucru pentru lupta impotriva crizei alimentare mondiale in cadrul acestui summit, a anuntat cotidianul japonez Yomiuri Shimbun, care a citat surse guvernamentale. Potrivit cotidianului, grupul de lucru va examina mai ales posibilitatea de ridicare a anumitor restrictii pentru exporturi, care impiedica tarile care au cele mai mari probleme sa aiba acces la excedentele alimentare ale tarilor dezvoltate. Sefii de state si guverne vor participa la G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia), in perioada 7-9 iulie, la Toyako, pe insula Hokkaido.


Citeste mai mult...

Barroso sustine un tarif social la energie pentru persoanele sarace din UE

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a pledat duminica intr-o publicatie germana pentru o reducere a tarifelor la consumul de energie casnica in cazul categoriilor defavorizate ale populatiei din Europa, pentru a face fata cresterii pretului la energie, relateaza AFP."Statele membre UE pot avea grija ca grupurile de populatie cu cele mai mici venituri sa nu fie private (de energie -n.r.) si ar trebui sa actioneze in acest sens", a declarat Barroso pentru cotidianul Bild am Sonntag.

Un tarif social care sa acopere nevoile de baza in planul consumului de energie ar fi, de exemplu, o solutie buna", a spus presedintele Comisiei Europene, subliniind insa ca nu exista "un remediu universal" pentru problemele energetice. Pe de alta parte, presedintele CE a reamintit Germaniei importanta energiei nucleare ca mijloc de lupta impotriva cresterii preturilor la energie. "Stim ca energia nucleara este un subiect delicat in Germania. Pe de alta parte, tot mai multe tari vad in domeniul nuclear o solutie - cel putin provizoriu - pentru a opri schimbarile climatice si pentru a ne reduce dependenta in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaz si petrol", a precizat Barroso.

Precedentul guvern de stanga al fostului cancelar Gerhard Schroder a decis inchiderea tuturor centralelor nucleare pana in 2020. Desi favorabila unei reabilitari a domeniului nuclear, cancelarul conservator Angela Merkel este constransa de un acord cu social-democratii (SPD), parteneri in coalitie, sa onoreze aceasta decizie pana la incheierea mandatului legislativ actual, in toamna anului 2009."Mizam pe energiile regenerabile si nu pe cele nucleare", a declarat la randul sau pentru Welt am Sonntag ministrul german al transporturilor si urbanismului, Wolfgang Tiefensee, membru al Partidului Social-Democrat.

El a anuntat construirea a 30 de parcuri eoliene in Marea Nordului si Marea Baltica pana in 2030.


Citeste mai mult...

iPhone Business, asortat tinutelor la patru ace

Surse din interiorul Apple spun ca Steve Jobs incearca sa realizeze o versiune de iPhone 3GBusiness, cu tastatura QWERTY. Ea este considerata absolut necesara pentru ca telefonul "minune" sa se asorteze tinutelor la patru ace. Interesant este ca utilizatorii de iPhone/iPhone 3G sunt in general incantati de designul actual (tastatura on-screen bine gandita nu a deranjat pe nimeni), iar criticile vin din partea celor care nu au pus inca mana pe un telefon Apple. Seful companiei din Cupertino stie insa prea bine ca un telefon business complet trebuie sa fie dotat cu o tastatura QWERTY, iar exemplele sunt nenumarate - e de ajuns sa aruncam o privire in curtea Nokia, Sony Ericsson, RIM sau HTC.

In orice caz, Steve Jobs doreste ca iPhone-ul cu tastatura sa ajunga doar in cadrul corporatiilor, nu si pe mana utilizatorilor obisnuiti. Pentru ei este foarte bun actualul iPhone 3G. Daca urmatoarea versiune va adopta o tastatura QWERTY, atunci automat se va umbla si la form-factor. iPhone 3G va deveni slider cel mai probabil, dar va mai dura ceva pana cand va fi gata - anul acesta in niciun caz. Poate in 2009.

n orice caz, Steve Jobs doreste ca iPhone-ul cu tastatura sa ajunga doar in cadrul corporatiilor, nu si pe mana utilizatorilor obisnuiti. Pentru ei este foarte bun actualul iPhone 3G. Daca urmatoarea versiune va adopta o tastatura QWERTY, atunci automat se va umbla si la form-factor. iPhone 3G va deveni slider cel mai probabil, dar va mai dura ceva pana cand va fi gata - anul acesta in niciun caz. Poate in 2009.

ice caz, Steve Jobs doreste ca iPhone-ul cu tastatura sa ajunga doar in cadrul corporatiilor, nu si pe mana utilizatorilor obisnuiti. Pentru ei este foarte bun actualul iPhone 3G. Daca urmatoarea versiune va adopta o tastatura QWERTY, atunci automat se va umbla si la form-factor. iPhone 3G va deveni slider cel mai probabil, dar va mai dura ceva pana cand va fi gata - anul acesta in niciun caz. Poate in 2009.


Citeste mai mult...