BCR pentru microbisti cu dobanda potentiala de 14,14%

Banca Comerciala Romana (BCR) ofera depozitul structurat cu optiuni "Suporter EURO 2008" care beneficiaza de o o dobanda potentiala de 14.14%, formata din dobanda de baza de 9.14% (fixa platibila la scadenta depozitului) la care se adauga un potential bonus la dobanda de pana la 5% (fix si platibil la data de 15 iulie 2008), se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Nivelul dobanzii de baza creste in functie de rezultatele obtinute de echipa nationala de fotbal a Romaniei la Campionatului European de Fotbal EURO 2008. Depozitul "Suporter EURO 2008" este un depozit la termen de 1 an, cu o dobanda fixa de baza de 9.14%/an, pentru toata perioada de existenta, de 12 luni, intre 1.06.2008 - 1.06.2009.

Dobanda bonificata poate creste cu 3 puncte procentuale daca echipa Romaniei va promova din grupa din care face parte la Campionatul European de Fotbal EURO 2008. Daca reprezentativa Romaniei se califica in semifinalele EURO 2008, BCR acorda in plus clientilor un bonus de 5% pe an, pentru toata perioada de existenta a depozitului. Bonificatia, tot fixa, se plateste clientilor pe 15 iulie 2008. Suma minima de constituire a depozitului "Suporter EURO 2008" este de 1.000 lei. De la data constituirii depozitului (in cursul lunii mai a.c.) pana pe data de 31.05.2008 - in asa-numita perioada de vanzare - clientii beneficiaza de o dobanda standard fixa de 6,5%/an.

obanda bonificata poate creste cu 3 puncte procentuale daca echipa Romaniei va promova din grupa din care face parte la Campionatul European de Fotbal EURO 2008. Daca reprezentativa Romaniei se califica in semifinalele EURO 2008, BCR acorda in plus clientilor un bonus de 5% pe an, pentru toata perioada de existenta a depozitului. Bonificatia, tot fixa, se plateste clientilor pe 15 iulie 2008. Suma minima de constituire a depozitului "Suporter EURO 2008" este de 1.000 lei. De la data constituirii depozitului (in cursul lunii mai a.c.) pana pe data de 31.05.2008 - in asa-numita perioada de vanzare - clientii beneficiaza de o dobanda standard fixa de 6,5%/an.

da bonificata poate creste cu 3 puncte procentuale daca echipa Romaniei va promova din grupa din care face parte la Campionatul European de Fotbal EURO 2008. Daca reprezentativa Romaniei se califica in semifinalele EURO 2008, BCR acorda in plus clientilor un bonus de 5% pe an, pentru toata perioada de existenta a depozitului. Bonificatia, tot fixa, se plateste clientilor pe 15 iulie 2008. Suma minima de constituire a depozitului "Suporter EURO 2008" este de 1.000 lei. De la data constituirii depozitului (in cursul lunii mai a.c.) pana pe data de 31.05.2008 - in asa-numita perioada de vanzare - clientii beneficiaza de o dobanda standard fixa de 6,5%/an.


Citeste mai mult...

Inflatia s-a temperat usor, in aprilie, la 8,62%, fata de nivelul de 8,63% din martie

Inflatia s-a temperat, in aprilie, la 8,62%, fiind sub nivelul inregistrat in martie, de 8,63%, iar inflatia lunara - aprilie fata de martie - a fost de 0,52%, fiind influentata, in principal, de cresterea preturilor la marfurile alimentare, cu 1,05%, potrivit Institutului National de Statistica. Preturile au crescut, in medie, in perioada mai 2007 - aprilie 2008, fata de mai 2006 - aprilie 2007, in functie de indicele preturilor de consum, cu 6,3% si cu 6,4% in functie de indicele armonizat al preturilor de consum.

In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,1% in aprilie fata de martie, iar marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,5%, tarifele din servicii au scazut cu - 0,4%. Indicele preturilor de consum al produselor cu preturi reglementate - medicamente, energie, transport, telefonie fixa, abonament radio-tv, salubritate, transport public - a fost de 0,7%. Analistii au luat in calcul o crestere anuala a preturilor cuprinsa intre 8,4% si 8,71% in aprilie si nu exclud ca, in iulie, inflatia sa atinga un nou varf al acestui an, de aproape 9%, ca urmare a scumpirii anuntate a gazelor si energiei electrice.

n timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,1% in aprilie fata de martie, iar marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,5%, tarifele din servicii au scazut cu - 0,4%. Indicele preturilor de consum al produselor cu preturi reglementate - medicamente, energie, transport, telefonie fixa, abonament radio-tv, salubritate, transport public - a fost de 0,7%. Analistii au luat in calcul o crestere anuala a preturilor cuprinsa intre 8,4% si 8,71% in aprilie si nu exclud ca, in iulie, inflatia sa atinga un nou varf al acestui an, de aproape 9%, ca urmare a scumpirii anuntate a gazelor si energiei electrice.

mp ce preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,1% in aprilie fata de martie, iar marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,5%, tarifele din servicii au scazut cu - 0,4%. Indicele preturilor de consum al produselor cu preturi reglementate - medicamente, energie, transport, telefonie fixa, abonament radio-tv, salubritate, transport public - a fost de 0,7%. Analistii au luat in calcul o crestere anuala a preturilor cuprinsa intre 8,4% si 8,71% in aprilie si nu exclud ca, in iulie, inflatia sa atinga un nou varf al acestui an, de aproape 9%, ca urmare a scumpirii anuntate a gazelor si energiei electrice.


Citeste mai mult...

Investkredit Bank finanteaza cu 28 de milioane de euro proiectul City Business Center Timisoara

Banca austriaca Investkredit Bank, parte a grupului Volksbank, a acordat un imprumut de 28 de milioane de euro pentru finantarea proiectului City Business Center, realizat de ModaTim Investment SA. City Business Center este primul ansamblu de birouri de clasa A dezvoltat in Timisoara. Suma acordata asigura atat refinantarea imprumutului contractat initial de ModaTim Investment SA pentru construirea primei cladiri cat si realizarea celei de-a doua cladiri in cadrul complexului. In acelasi timp, finantarea este destinata si pregatirii etapelor urmatoare de dezvoltare a proiectului, inclusiv achizitia altor terenuri.

Prima cladire, cu o valoare a investitiei de 8 milioane euro, a fost finalizata anul trecut si are o suprafata construita de aproximativ 10.000 mp (din care aproximativ 7.500 suprafata neta inchiriabila si 2.000 mp retail). De la inaugurarea sa in octombrie 2007, prima cladire City Business Centre este ocupata in proportie de 100% de companii importante, printre care se numara IBM, Vodafone, PriceWaterhouseCoopers, Unicredit Tiriac, Carpatair. Noua cladire a ansamblului City Business Center va avea o suprafata totala de inchiriat de 7.700 mp, din care 2.000 mp vor fi alocati spatiilor comerciale si serviciilor.

rima cladire, cu o valoare a investitiei de 8 milioane euro, a fost finalizata anul trecut si are o suprafata construita de aproximativ 10.000 mp (din care aproximativ 7.500 suprafata neta inchiriabila si 2.000 mp retail). De la inaugurarea sa in octombrie 2007, prima cladire City Business Centre este ocupata in proportie de 100% de companii importante, printre care se numara IBM, Vodafone, PriceWaterhouseCoopers, Unicredit Tiriac, Carpatair. Noua cladire a ansamblului City Business Center va avea o suprafata totala de inchiriat de 7.700 mp, din care 2.000 mp vor fi alocati spatiilor comerciale si serviciilor.

cladire, cu o valoare a investitiei de 8 milioane euro, a fost finalizata anul trecut si are o suprafata construita de aproximativ 10.000 mp (din care aproximativ 7.500 suprafata neta inchiriabila si 2.000 mp retail). De la inaugurarea sa in octombrie 2007, prima cladire City Business Centre este ocupata in proportie de 100% de companii importante, printre care se numara IBM, Vodafone, PriceWaterhouseCoopers, Unicredit Tiriac, Carpatair. Noua cladire a ansamblului City Business Center va avea o suprafata totala de inchiriat de 7.700 mp, din care 2.000 mp vor fi alocati spatiilor comerciale si serviciilor.


Citeste mai mult...

Bursa, relansata de marii investotori

Analistii din piata de capital mizeaza pe revenirea pietelor internationale, dar si pe evolutia indicatorilor macroeconomici, noteaza Adevarul. Pentru cele mai lichide zece companii de pe piata principala de la Bucuresti, primele patru luni din anul bursier 2008 au insemnat o depreciere medie de 29%. Societatile incluse in categoria "blue-chips" nu au resimtit, in egala masura, corectiile care au afectat in ansamblu bursa romaneasca in contextul crizei creditelor subprime. In plus, in mod paradoxal, indicii pietelor in care se vorbeste despre recesiune nu au inregistrat nici pe departe corectiile care au afectat indicii pietei de la Bucuresti.

"Daca urmarim evolutia indicilor BVB in comparatie cu indicii care dau tonul pe plan mondial (DJIA si S&P in SUA sau indicii europeni), observam o serie de discrepante", subliniaza Paul Brendea, analist in cadrul Prime Transaction. Situatia este, insa, justificabila. "Fazele prelungite de scadere sunt presarate cu mai multe perioade scurte in care logica nu se mai regaseste, cand se vinde fara motive intemeiate, din frica sau din spirit de turma. Este un tip de comportament care intra in sfera normalului, insa pe piata noastra, o piata mica, in care investitorii autohtoni au o pondere redusa, acest tip de comportamente are efecte mai vizibile", explica Brendea.

Cele mai mari deprecieri din seria companiilor lichide au revenit, in ordine, actiunilor SSIF Broker (BRK), care au pierdut in primele patru luni, peste 67%, actiunilor Biofarm (BIO), cu o depreciere de 60%, Impact (IMP), cu un minus de 57,8%, si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu o coborare de peste 45%. In cazul Biofarm si SSIF Broker, scaderea cursului include si majorarile de capital social. In plus, "cotatia BIO a scazut si din cauza pachetelor detinute de companie la SIF-uri, pachete a caror valoare de piata se situeaza semnificativ sub valoarea de achizitie", spune Silviu Enache, general manager KD Capital Management.

In ceea ce priveste evolutia actiunilor RRC, aceasta a fost influentata in primul rand de cresterea pretului petrolului, care a determinat reducerea marjelor de rafinare ale companiei. "Si deprecierea monedei nationale in raport cu euro a avut un impact negativ asupra tuturor companiilor care detin datorii in euro", evidentiaza Enache.


Citeste mai mult...

BRD a obtinut un profit net de 70 milioane euro in primul trimestru

BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa retea si active, a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 259 milioane lei (70 milioane euro), in crestere cu 54% fata de acelasi interval din 2007, pe fondul avansului creditelor cu 44%, a anuntat banca. Rezultatul brut din exploatare, fara impactul provizioanelor, a fost in primul trimestru de 382 milioane lei (103,5 milioane euro, in crestere cu 49% fata de aceeasi perioada a anului trecut."Banca a reusit sa performeze intr-un climat dificil, caracterizat de inasprirea conditiilor de piata, creditarea fiind si de aceasta data motorul cresterii inregistrate de banca.

Ambele piete au inregistrat avansuri importante ale volumelor de creditare, cu un accent suplimentar pe retail si IMM-uri", a declarat presedintele-director general al BRD, Patrick Gelin, citat in comunicatul bancii. Fata de finalul anului trecut, activele bancii au stagnat in primul trimestruAstfel, la sfarsitul lunii martie, portofoliul de credite al bancii insuma 28 miliarde lei (7,5 miliarde euro), in crestere cu 44% fata de finalul primului trimestru din 2007. Fata de decembrie 2007, cand creditele bancii insumau 27 miliarde lei (7,5 miliarde euro), imprumuturile au crescut cu aproape 4%.

Creditele acordate companiilor au crescut cu 41% in intervalul martie 2007-martie 2008, iar creditele acordate populatiei au avansat intr-un ritm ceva mai alert , de 47%, in acelasi interval. In acelasi timp, depozitele atrase de la clienti au avansat cu 33% in perioada martie 2007-martie 2008, pana la 27 miliarde lei (7,2 miliarde euro) dupa primele trei luni. Fata de decembrie 2007, valoarea depozitelor atrase de la clienti a stagnat. Activele bancii au crescut foarte usor - la cifre raportate in lei - in primele trei luni ale acestui an, de la 40,7 miliarde lei (11,3 miliarde euro) la 31 decembrie 2007 la 41 miliarde lei (11 miliarde euro) dupa primele trei luni din 2008.

reditele acordate companiilor au crescut cu 41% in intervalul martie 2007-martie 2008, iar creditele acordate populatiei au avansat intr-un ritm ceva mai alert , de 47%, in acelasi interval. In acelasi timp, depozitele atrase de la clienti au avansat cu 33% in perioada martie 2007-martie 2008, pana la 27 miliarde lei (7,2 miliarde euro) dupa primele trei luni. Fata de decembrie 2007, valoarea depozitelor atrase de la clienti a stagnat. Activele bancii au crescut foarte usor - la cifre raportate in lei - in primele trei luni ale acestui an, de la 40,7 miliarde lei (11,3 miliarde euro) la 31 decembrie 2007 la 41 miliarde lei (11 miliarde euro) dupa primele trei luni din 2008.


Citeste mai mult...

MKB Romexterra Bank a marit dobanzile la economiile in lei si euro cu pana la 1,5 puncte procentuale

MKB Romexterra Bank a majorat dobanzile la economiile in lei si euro cu cel mult 1,5 puncte procentuale, cea mai imporanta marire fiind aplicata la depozitul Atractiv 24, pentru care clientii bancii primesc o dobanda anuala de 10%, a anuntat banca. Depozitul Atractiv 24 se constituie pe o perioada de 24 de luni, iar dobanda anuala practicata de banca se ridica la 10% pentru populatie si la 9,5% pentru companii, in crestere cu 1,5% respectiv 1%, se arata in comunicat. Potrivit datelor bancii, pe durata depozitului se pot face retrageri de numerar pana la plafonul minim de constituire.

Dobanda nu este afectata in cazul desfiintarii depozitului inainte de scadenta si, de asemenea, nu sunt obligatorii depunerile lunare fixe, astfel incat fiecare client poate opta pentru frecventa sumelor depuse. In cazul depozitului Acumulare, dobanzile anuale au fost majorate pana la 7,50% pe an pentru persoane fizice si pana la 6,5% pe an pentru firme, fiind majorate cu pana la 1 punct procentual. Acest tip de depozit se constituie pe o perioada de 12 luni si are caracter revolving. Pe durata depozitului se pot face noi depuneri sau retrageri de numerar, fara sa fie afectata dobanda, care se calculeaza avand la baza soldul zilnic si se capitalizeaza lunar, potrivit datelor bancii.

Dobanzile practicate de banca pentru depozitele la termen in lei pentru populatie si firme sunt cuprinse intre 8% pentru cele la o luna si 9,25% pentru cele cu scadenta la un an. Certificatele de depozit au o dobanda anuala de 8,9%, inregistrand astfel o crestere de 0,65 puncte procentuale. Dobanzile depozitelor in euro variaza in functie de produs si pot ajunge pana la 5,25% pe an pentru populatie si la 5% pe an pentru firme, se mai arata in comunicat. Dobanzile oferite de banca la aceasta data nu sunt promotionale, ci se aplica pe intreaga perioada de constituire a depozitelor, se mai spune in comunicat.

MKB Romexterra Bank, subsidiara grupului financiar MKB - BayernLB, a inregistrat la sfarsitul anului trecut active de 2 miliarde lei, in crestere cu 63% fata de cele din 2006. Banca are in prezent 83 de unitati teritoriale in tara.


Citeste mai mult...

Fitch: Bancile au afisat 80% din pierderile totale create de criza creditelor

Bancile internationale au afisat 80% din pierderile estimate ca urmare a activelor legate de creditele ipotecare cu grad mare de risc, ceea ce inseamna ca numarul evaluarilor care vor mai lua in calcul acest factor este "minim", potrivit agentiei de rating Fitch, citata de Reuters. Analistii de la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings au estimat ca pierderile totale de pe piata ipotecara cu grad mare de risc, in valoare de 1.400 miliarde dolari, se cifreaza undeva la 400 miliarde dolari, dintre care 50% au fost inregistrate in sectorul bancar, iar restul la nivelul unor institutii de acordare de garantii financiare, de asigurare, de gestiune de active si de fonduri de acoperire a riscurilor.

Fitch a aratat ca bancile au anuntat deja pierderi de 165 miliarde dolari ca urmare a expunerii la valorile mobiliare garantate cu ipoteci sau a creditelor garantate cu valori mobiliare sustinute de active."Deoarece o proportie semnificativa a pierderilor a fost deja dezvaluita, miscarile viitoare de rating ca urmare a expunerii la piata creditelor ipotecare sau la cea a creditelor structurate vor fi, probabil, minime", precizeaza analistii de la Fitch, intr-un raport al agentiei de rating, citat de Reuters.

Fitch a aratat ca estimarile efectuate in functie de pretul de piata al unor indici bazati pe valorile mobiliare cu grad mare de risc indica un nivel posibil al pierderilor de 550 miliarde dolari.  Economistii de la Fitch Ratings au precizat, insa, ca astfel de indici reprezinta o "abordare imperfecta" pentru efectuarea de evaluari, intrucat preturile reflecta elemente care nu au legatura cu creditele si ca se poate ca pierderile sa fie, totusi, in conformitate cu estimarile de 400 miliarde dolari.

Agentiile de evaluare financiara au fost criticate pentru ca au atribuit calificative ridicate unor valori mobiliare bazate de credite structurate, iar apoi pentru ca au revizuit in scadere brusca acele calificative acordate anterior, dupa prabusirea structurilor care ar fi trebuit sa ii protejeze pe investitori de eventuale pierderi. Fitch estimeaza ca pierderile anuntate pana in prezent sunt impartite in mod egal intre Europa si Statele Unite, in conditiile in care fiecare a avut pierderi de 77 miliarde dolari.

Pe piata asiatica au fost inregistrate pierderi de doar 10 miliarde dolari, potrivit Fitch. Cu toate acestea, observa analistii de la Fitch, 60% din pierderi au fost afisate de doar patru banci: Merrill Lynch, Citigroup, banca elvetiana UBS si cea germana IKB.


Citeste mai mult...

Cateva banci mari ar putea ajunge sa domine piata romaneasca

Piata romaneasca ar putea fi dominata de un numar mic de banci, ca urmare a tendintelor de concentrare a ofertei, care se manifesta in Europa Centrala si de Est, arata o cercetare de piata a GfK Romania, prezentata intr-o conferinta pentru clienti companiei."Cu exceptia Poloniei si a Bulgariei, unde lucrurile incep acum sa se schimbe, la nivelul Europei Centrale si de Est numarul de banci mari s-a diminuat ca urmare a fuziunilor si achizitiilor", a declarat Alexander Zeh, sef al echipei de cercetare a pietei financiare din Europa Centrala si de Est din cadrul GfK.

Studiul prezentat de GfK Romania are ca punct de referinta aspectele economice din Austria, unde incepand cu 1995 s-a observat un fenomen de concentrare a cotelor de piata, ca urmare a proceselor de fuziune ale bancilor mari. In 1995, piata austriaca era impartita intre sapte banci mari, iar anul trecut clientii de produse bancare aveau doar patru oferte de institutii bancare mari. In prezent, piata din Austria este dominata de bancile Erste Bank Sparkassen (rezultata in urma fuziunii Erste cu Sparkassen), Bawag-Psk, BA-CA (din fuziunea Bank Austria cu Creditanstalt) si Raiffeisen.

In schimb, pe piata din Romania activeaza circa 29 de banci, 2 institutii de economisire si creditare pentru locuinte si 13 sucursale ale institutiilor de credit din alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit cercetarii efectuate de Gfk Romania, la sfarsitul anului trecut, circa 45% din populatia tarii era bancarizata, adica avea o relatie cu cel putin o banca. Spre comparatie, in Germania si Austria peste 98% din populatie apeleaza la serviciile bancilor. Totodata, piata austriaca este stabila si conservatoare, astfel incat probabilitatea ca un client sa isi schimbe banca principala in urmatoarele luni este de numai 1%, in timp ce 92% din austrieci nu iau in calcul migrarea catre serviciile altor banci."In viitor va fi foarte greu pentru o banca sa atraga noi clienti sau sa faca un client sa se mute de la o banca la alta", a mai spus Alexander Zeh.

Pentru o banca, costurile pentru a castiga un client nou sunt de aproximativ sase ori mai mari decat pentru a pastra un client curent. Studiul GfK arata ca 89% dintre romani nu vor schimba banca principala in urmatorul an, in timp ce pentru doar 9% iau in calcul aceasta posibilitate, iar 2% considera foarte probabila o migrare. GfK Romania a realizat circa 6.000 de interviuri anual pentru cercetarea pietei financiare si a gradului de penetrare a produselor bancare.


Citeste mai mult...

Romania a avut, in martie, a treia crestere a productiei industriale din UE, dupa Irlanda si Olanda

Romania a inregistrat, in martie, comparativ cu aceeasi luna din 2007, a treia crestere anuala a productiei industriale dintre statele membre UE, de 5,7%, dupa Irlanda, cu o crestere de 6,9% si Olanda, unde productia industriala a inregistrat un avans de 6,6%, transmite, miercuri, Eurostat. Potrivit biroului european de statistica, evolutia lunara a productiei industriale, in Romania, a fost de 0,7%, in conditiile in care productia a marcat un trend descendent in 15 state UE. Cele mai mari cresteri lunare s-au observat in Irlanda, cu o evolutie record, de 9,1%, si Olanda, unde productia a inregistrat un avans de 2,1%.

Intre Romania si cele doua state s-ar afla Luxemburg, care, potrivit propriilor estimari, a avut o crestere lunara a productiei industriale de 1,6%. Cele mai ample scaderi lunare ale productiei industriale s-au inregistrat in Danemarca, -6,1%, Estonia, -5,3%, Slovacia, -4,9% si Lituania, -4,7%. Raportat la martie 2007, productia a scazut cel mai mult in Portugalia, - 6,2% si Grecia, -5,4%. Comparativ cu februarie, in luna martie, productia industriala ajustata sezonier a scazut cu 0,2% in zona euro si cu 0,1% in UE.

Comparativ cu martie 2007, productia industriala a urcat cu 2% in zona euro si cu 1,8% in UE. Comparativ cu februarie, productia de energie electrica si termica, gaze si apa a crescut cu 2,7% in zona euro si cu 1,6% in UE. Productia bunurilor intermediare a scazut cu 0,2% in ambele zone. Industria bunurilor de uz curent a coborat cu 0,5% in zona euro si cu 0,6% in UE. Productia bunurilor de capital a scazut cu 1,1%, respectiv cu 0,8%. Industria bunurilor de folosinta indelungata a marcat o scadere lunara a productiei de 1,5% in zona euro si de 1,6% in UE.

Comparativ cu martie 2007, productia de energie electrica si termica, gaze si apa a crescut cu 5,8% in zona euro si cu 4,4% in UE, iar bunurile de capital s-au produs cu 4,1% mai mult in zona euro si cu 3,9% mai mult in UE. Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,1% in zona euro si cu 0,8% in UE. Bunurile de uz curent s-au produs cu 0,9% mai putin, in martie 2008, comparativ cu martie 2007, in zona euro si cu 1% mai putin in UE. Industria bunurilor de folosinta indelungata a marcat o scadere a productiei de 3,2% in zona euro si cu 1,1% in Uniune.

Productia industriala romaneasca a crescut, in martie, cu 6,7% fata de februarie si cu 2,9% fata de martie 2007, iar in primul trimestru al anului, fata de perioada similara din 2007, productia a avansat cu 5,4%, fiind sustinuta de cresteri la energia electrica si termica, gaze si apa, potrivit INS. Productia industriala realizata in martie 2008, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 6,7%, datorata cresterii din industria extractiva, de 16,6%, si celei din industria prelucratoare, de 6,6%.

Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut, insa, cu 2,9%.


Citeste mai mult...

Numarul fraudelor cu cardul s-a dublat in primul trimestru al anului

Numarul fraudelor cu carduri comise in Romania s-a dublat in primul trimestru al anului, fata de perioada similara a lui 2007: politistii de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice din IGPR au constatat 112 asemenea infractiuni, cu 54 mai multe decat in primele trei luni ale anului trecut. Pe langa fraudele cu carduri, romanii s-au dezlantuit si pe Internet, comitand 336 de infractiuni informatice, dintre care 36 de fraude, noteaza Gandul. Evident, este vorba doar despre infractiunile constatate de "politistii cibernetici", neexistand statistici din sursa independenta.

Cu atata "material" la dispozitie, nu este de mirare ca si numarul romanilor cercetati pentru comiterea acestui gen de infractiuni creste vertiginos, de la 154 in primele trei luni ale lui 2007 la 198 in primul trimestru al acestui an. Subcomisarul Virgil Spiridon, seful Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, sustine ca aceste cifre nu indica neaparat ca ne pregatim sa devenim spaima mapamondului la fraude cu cardul sau calculatorul: "Peste tot in lume creste numarul infractiunilor cibernetice, pentru ca se castiga bani foarte usor.

Intrusii in retelele informatice sustrag adesea date personale neprotejate referitoare la clientii unor companii. Aceste date permit ulterior infractorilor cibernetici sa isi asume anumite identitati, in mod ilegal, inseland clienti si comercianti din toata lumea cu milioane de dolari".

ntrusii in retelele informatice sustrag adesea date personale neprotejate referitoare la clientii unor companii. Aceste date permit ulterior infractorilor cibernetici sa isi asume anumite identitati, in mod ilegal, inseland clienti si comercianti din toata lumea cu milioane de dolari".


Citeste mai mult...

Greenpeace pune tunurile pe multinationale

Organizatia care militeaza pentru protectia naturii a realizat reclame impotriva companiilor care distrug mediul, noteaza Adevarul. Multinationalele investesc sume din ce in ce mai mari in programe de responsabilitate sociala (CSR), insa, uneori, acestea se intorc impotriva lor. Companii internationale, precum Unilever si Procter & Gamble, au intrat in valtoarea campaniilor de responsabilitate sociala pentru un plus de imagine, dar si pentru a distrage atentia opiniei publice de la exploatarile pe care le fac.

In plus, acestea incearca sa dea ceva inapoi societatii de la care a luat atatea. De curand, Greenpeace a criticat aspru una dintre campaniile lor sociale, facand referire la clipul viral realizat de Unilever pentru Dove, "Campanie pentru frumusete adevarata". Spotul arata o fetita care este "bombardata" de mesaje din mass-media despre ce inseamna sa arati bine. In final, apare sloganul "Vorbeste cu fiica ta despre frumusete inainte sa o faca industria.". Agentia care a creat campania sociala a fost Ogilvy, companie care lucreaza cu brandul Dove dintotdeauna.

Ca raspuns la acest clip, Greenpeace a realizat un spot dupa aceeasi reteta, cu o tanara din Indonezia "asaltata" de imagini cu paduri distruse si urangutani ucisi. Mai mult, cativa reprezentanti Greenpeace, imbracati in costume de urangutani, au invadat birourile Unilever pentru a protesta fata de exploatarile de ulei de palmier din padurile tropicale. Sloganul antireclamei este "Vorbeste cu Dove pana nu e prea tarziu.".

a raspuns la acest clip, Greenpeace a realizat un spot dupa aceeasi reteta, cu o tanara din Indonezia "asaltata" de imagini cu paduri distruse si urangutani ucisi. Mai mult, cativa reprezentanti Greenpeace, imbracati in costume de urangutani, au invadat birourile Unilever pentru a protesta fata de exploatarile de ulei de palmier din padurile tropicale. Sloganul antireclamei este "Vorbeste cu Dove pana nu e prea tarziu.".


Citeste mai mult...

Si proprietatile de lux se achita prin credite

"Din ce in ce mai multe persoane care cumpara proprietati de lux - de peste 750.000 Euro - le achita partial prin credite bancare. In urma cu cativa ani, aproape toate imobilele si terenurile high-end intermediate de compania noastra erau achizitionate de cumparatori din fonduri proprii; in ultimul an insa, in general doar 40- 60% din valoarea acestora este achitata din fonduri proprii, restul fiind acoperit prin credite bancare, ceea ce demonstreaza o data in plus faptul ca piata romaneasca preia din ce in ce mai multe caracteristici ale pietelor occidentale", a aratat Jeni Dragomir, presedintele companiei imobiliare Perfect Casa.

Imobilele de lux din Bucuresti - situate in general in centrul si Nordul capitalei — au inregistrat cresteri spectaculoase de preturi in ultimii ani, de peste 500 - 600%, daca luam ca an de referinta 2003, de exemplu."Nu cred ca marile cresteri de preturi reprezinta motivul principal pentru care cei care achizitioneaza imobile de lux recurg din ce in ce mai mult la credite; cred ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani au inteles ca suma pe care ar fi depus-o ca sa achite o proprietate poate fi investita astfel incat sa aduca profituri care depasesc dobanda platita bancii pentru un credit echivalent", a precizat Jeni Dragomir.

"In plus, in ultima perioada am constatat o crestere semnificativa a numarului de manageri romani- in general din companii multinationale, carora pachetele salariale pe care le primesc le faciliteaza accesul la proprietati din clasa lux, achizitionate prin credite", a completat Jeni Dragomir. Specialistii in resurse umane estimeaza ca, in 2008, salariile medii pe segmentele de top si middle management vor continua sa creasca, cu marje cuprinse intre 9 si 15%, astfel incat un general manager la o companie mare ar putea ajunge la un castig lunar brut de cca 13.500 Euro, iar managerii din esalonul urmator - marketing, vanzari etc - pana la 6.300 Euro pe luna, la care se adauga pachetele de compensatii si beneficii.

In plus, in ultima perioada am constatat o crestere semnificativa a numarului de manageri romani- in general din companii multinationale, carora pachetele salariale pe care le primesc le faciliteaza accesul la proprietati din clasa lux, achizitionate prin credite", a completat Jeni Dragomir. Specialistii in resurse umane estimeaza ca, in 2008, salariile medii pe segmentele de top si middle management vor continua sa creasca, cu marje cuprinse intre 9 si 15%, astfel incat un general manager la o companie mare ar putea ajunge la un castig lunar brut de cca 13.500 Euro, iar managerii din esalonul urmator - marketing, vanzari etc - pana la 6.300 Euro pe luna, la care se adauga pachetele de compensatii si beneficii.


Citeste mai mult...

Primele poze cu Ferrari California GT

Dupa tot felul de speculatii (toata lumea fiind convinsa ca italienii vor prezenta urmasul celebrului Dino) iata ca Ferrari ne furnizeaza primele poze cu noul GT 2 plus 2, denumit California. Acesta foloseste propulsorul V8 de 4,3 litri de pe F430, dar cu injectie directa de benzina si o cutie cu dublu ambreiaj (7 rapoarte) - doua premiere pentru producatorul italian. Puterea maxima comunicata este de 460 CP la 7.500 de rotatii, in timp ce pentru valoarea cuplului mai trebuie sa asteptam, insa Ferrari sustine ca "este de ajuns ca sa imbunatateasca substantial dinamica masinii".

California GT mai marcheaza o premiera, si anume un nou design pentru evacuari, pozitionarea celor patru tevi fiind similara cu cele folosite de Lexus IS-F. Performantele se anunta a fi explozive, mai ales ca noua transmisie va facilita schimbari ultra-rapide. California GT, se pare, atinge 100 km/h in mai putin de 4 secunde, in timp ce cutia dublu-ambreiaj va mentine consumul la un nivel decent pentru o astfel de masina, iar emisiile de CO2 vor fi de 310 g/km. Dinamica buna va fi ajutata si de o masa totala "redusa" de.

sub 1.700 kg. La prima vedere pare mult, dar California GT va fi disponibila doar in configuratie coupe-cabrio si in aceste coordonate greutatea e acceptabila. Oricum, se poate si mai rau, de exemplu 612 Scaglietti cantareste 1.840 de kilograme. Nu au fost date publicitatii poze cu interiorul, dar din cele disponibile pana acum putem deduce cateva siluete si forme, care ne fac sa credem ca nu va diferi foarte mult de restul gamei Ferrari.

ub 1.700 kg. La prima vedere pare mult, dar California GT va fi disponibila doar in configuratie coupe-cabrio si in aceste coordonate greutatea e acceptabila. Oricum, se poate si mai rau, de exemplu 612 Scaglietti cantareste 1.840 de kilograme. Nu au fost date publicitatii poze cu interiorul, dar din cele disponibile pana acum putem deduce cateva siluete si forme, care ne fac sa credem ca nu va diferi foarte mult de restul gamei Ferrari.


Citeste mai mult...

SUA, Singapore si Hong Kong sunt fruntasele clasamentului mondial al competitivitatii

SUA se situeaza din nou in fruntea clasamentului mondial al competitivitatii, urmate de Singapore si de Hong Kong, Romania fiind prezenta doar pe locul 45, potrivit unui studiu, publicat joi, al Institute for Management Development (IMD), cu sediul la Lausanne, citat de AFP. Printre primele 20 din cele 55 de tari analizate, zece state europene se mentin in prima parte a clasamentului. Astfel, Elvetia este pe locul al patrulea, urmata de Luxemburg, pe locul cinci. Suedia ocupa locul noua in clasament, urmata de Olanda (10), Norvegia (11) si Irlanda (12). China este pe locul 17, pierzand doua locuri fata de anul trecut, la fel ca si India, ce ocupa locul 29 in clasamentul din 2008, comparativ cu locul 27 in 2007. Dintre tarile emergente, Malaezia a urcat pe locul 19 de pe 23 anul trecut, iar Chile si-a mentinut locul 26, cu mult inaintea Braziliei, care a urcat, totusi, pana pe locul 43 de pe 49 in 2007. Rusia se afla pe locul 47, in crestere fata de 43 in 2007, depasind Mexic (locul 50) si Venezuela (locul 55).  Franta a castigat trei locuri in clasament, comparativ cu anul trecut si se afla pe locul 25. Publicat de 20 de ani incoace, clasamentul mondial al competitivitatii al Institute for Management Development analizeaza tarile in functie de performantele lor economice, de eficienta guvernarii, a lumii afacerilor si a infrastructurii.

UA se situeaza din nou in fruntea clasamentului mondial al competitivitatii, urmate de Singapore si de Hong Kong, Romania fiind prezenta doar pe locul 45, potrivit unui studiu, publicat joi, al Institute for Management Development (IMD), cu sediul la Lausanne, citat de AFP. Printre primele 20 din cele 55 de tari analizate, zece state europene se mentin in prima parte a clasamentului. Astfel, Elvetia este pe locul al patrulea, urmata de Luxemburg, pe locul cinci. Suedia ocupa locul noua in clasament, urmata de Olanda (10), Norvegia (11) si Irlanda (12). China este pe locul 17, pierzand doua locuri fata de anul trecut, la fel ca si India, ce ocupa locul 29 in clasamentul din 2008, comparativ cu locul 27 in 2007. Dintre tarile emergente, Malaezia a urcat pe locul 19 de pe 23 anul trecut, iar Chile si-a mentinut locul 26, cu mult inaintea Braziliei, care a urcat, totusi, pana pe locul 43 de pe 49 in 2007. Rusia se afla pe locul 47, in crestere fata de 43 in 2007, depasind Mexic (locul 50) si Venezuela (locul 55).  Franta a castigat trei locuri in clasament, comparativ cu anul trecut si se afla pe locul 25. Publicat de 20 de ani incoace, clasamentul mondial al competitivitatii al Institute for Management Development analizeaza tarile in functie de performantele lor economice, de eficienta guvernarii, a lumii afacerilor si a infrastructurii.

e situeaza din nou in fruntea clasamentului mondial al competitivitatii, urmate de Singapore si de Hong Kong, Romania fiind prezenta doar pe locul 45, potrivit unui studiu, publicat joi, al Institute for Management Development (IMD), cu sediul la Lausanne, citat de AFP. Printre primele 20 din cele 55 de tari analizate, zece state europene se mentin in prima parte a clasamentului. Astfel, Elvetia este pe locul al patrulea, urmata de Luxemburg, pe locul cinci. Suedia ocupa locul noua in clasament, urmata de Olanda (10), Norvegia (11) si Irlanda (12). China este pe locul 17, pierzand doua locuri fata de anul trecut, la fel ca si India, ce ocupa locul 29 in clasamentul din 2008, comparativ cu locul 27 in 2007. Dintre tarile emergente, Malaezia a urcat pe locul 19 de pe 23 anul trecut, iar Chile si-a mentinut locul 26, cu mult inaintea Braziliei, care a urcat, totusi, pana pe locul 43 de pe 49 in 2007. Rusia se afla pe locul 47, in crestere fata de 43 in 2007, depasind Mexic (locul 50) si Venezuela (locul 55).  Franta a castigat trei locuri in clasament, comparativ cu anul trecut si se afla pe locul 25. Publicat de 20 de ani incoace, clasamentul mondial al competitivitatii al Institute for Management Development analizeaza tarile in functie de performantele lor economice, de eficienta guvernarii, a lumii afacerilor si a infrastructurii.

tueaza din nou in fruntea clasamentului mondial al competitivitatii, urmate de Singapore si de Hong Kong, Romania fiind prezenta doar pe locul 45, potrivit unui studiu, publicat joi, al Institute for Management Development (IMD), cu sediul la Lausanne, citat de AFP. Printre primele 20 din cele 55 de tari analizate, zece state europene se mentin in prima parte a clasamentului. Astfel, Elvetia este pe locul al patrulea, urmata de Luxemburg, pe locul cinci. Suedia ocupa locul noua in clasament, urmata de Olanda (10), Norvegia (11) si Irlanda (12). China este pe locul 17, pierzand doua locuri fata de anul trecut, la fel ca si India, ce ocupa locul 29 in clasamentul din 2008, comparativ cu locul 27 in 2007. Dintre tarile emergente, Malaezia a urcat pe locul 19 de pe 23 anul trecut, iar Chile si-a mentinut locul 26, cu mult inaintea Braziliei, care a urcat, totusi, pana pe locul 43 de pe 49 in 2007. Rusia se afla pe locul 47, in crestere fata de 43 in 2007, depasind Mexic (locul 50) si Venezuela (locul 55).  Franta a castigat trei locuri in clasament, comparativ cu anul trecut si se afla pe locul 25. Publicat de 20 de ani incoace, clasamentul mondial al competitivitatii al Institute for Management Development analizeaza tarile in functie de performantele lor economice, de eficienta guvernarii, a lumii afacerilor si a infrastructurii.


Citeste mai mult...

Cum au grija marile companii de angajatii valorosi: Top-managerul, bibelou de portelan

Top-managerul, acea persoana care prin competentele sale aduce profituri uriase marilor companii, a incetat de mult sa mai fie tratat ca un simplu angajat, noteaza Gandul. Marile corporatii, care si-au deschis filiale si la noi in tara, se dau acum peste cap ca angajatii lor de top sa dispuna de tot confortul psihic si fizic posibil, asta, bineinteles, pentru a le crea premisele unei maxime eficiente in munca. In jurul acestei preocupari a corporatiilor, s-au dezvoltat afaceri in sine, intretinerea angajatului valoros aducand profituri serioase celor ce se ocupa de asta.

Pe langa beneficiile elementare de care se bucura un top-manager (masina, casa), compania are grija ca acesta sa nu clacheze in urma orelor prelungite de munca, oferindu-i consiliere psihologica, daca are nevoie, abonament la sala de fitness sau la salonul de masaj, nutritionistul propriu, ca sa nu fie stanjenit de problemele fizice pe care le aduce un program incarcat. Iar, daca problema este grava, cei mai buni medici de la cele mai bune clinici private ii stau la dispozitie, gata sa-l puna cat mai repede pe picioare.

Din start, pachetul medical de care dispune un top-manager include mult mai multe servicii ca unul obisnuit. Angajatii de top de la companii ca Romtelecom, Raiffeisen Bank sau Coca Cola au la dispozitie non-stop o echipa de medici de la Centrul Medical Unirea (CMU), care se ocupa cu prioritate de problemele lor. In afara tratarii angajatilor, serviciul "Medical Adviser" oferit de CMU se ocupa cu identificarea din timp a problemelor ce ar putea aparea."Fiecare companie care are contract cu noi are alocat un medic cu sarcina de a identifica oamenii cu probleme speciale de sanatate.

Identificam care sunt riscurile medicale; intr-o firma in care se lucreaza 14 ore pe zi vor fi, desigur, probleme de stres. Intr-o companie unde media de varsta este mai ridicata pot aparea probleme cardiovasculare. Pot aparea chiar si probleme legate de ergonomie, in companiile unde se sta mult la birou. Medicul are sarcina de a evalua si preveni aceste riscuri", spune directorul executiv al CMU, Sergiu Negut. Companii ca BRD, Philip Morris Romania sau Orange beneficiaza de serviciile centrului Medicover, unde, pe langa pachetele medicale standard (consultatii, servicii de urgenta, administrarea completa a cazurilor care presupun spitalizare si interventii chirurgicale) se pune o mare baza pe programele suplimentare (nutritie, renuntare la fumat, fizioterapie).

Programele de nutritie ale Medicover au avut si cel mai mare succes printre firmele care au achizitionat pachetele medicale ale centrului. Un program de nutritie include o evaluare a starii generale de sanatate si a starii de nutritie a organismului. Regimul pe care angajatul de top il va urma va fi supravegheat de un medic diabetolog/nutritionist si, la nevoie, de un psiholog, daca pacientul nu-si poate lua mintea de la mancarea nesanatoasa. De altfel, psihologii de la Medicover ofera marilor companii si programe de evaluare a stresului organizational.

"Este un program oferit de Medicover clientilor sai corporatisti care se bucura de succes in special in multinationale, unde presiunea si incarcarea zilnica este foarte mare. Este un instrument util atat pentru angajator, care afla de problemele ce perturba procesele din organizatie, cat si pentru angajati care beneficiaza de rezultatele acestui program", spune directorul medical al Medicover, Violeta Diaconita.


Citeste mai mult...

Tariceanu a declarat presei germane ca salariile din Romania nu pot ramane la un nivel scazut

Nivelul scazut al salariilor din Romania, care atrage multi investitori straini in tara, nu se poate mentine astfel, a declarat premierul roman Calin Popescu Tariceanu intr-un interviu acordat presei germane, preluat de AFP."Salariilor de la noi nu vor ramane scazute pentru totdeauna", a declarat el in interviul publicat in editia de vineri a cotidianului Sueddeutsche Zeitung, realizat in timpul unei vizite de saptamana aceasta a premierului in Germania."Cei care vin la noi numai datorita salariilor mici fac o greseala", a subliniat el, adaugand ca Romania cauta investitii "care sa creeze valoare".

Recent, salariatii uzinei Dacia (grupul Renault) de la Pitesti, au lansat o greva de amploare, cerand cresterea salariilor. Ei au obtinut o marire cu 28%, iar miscarea sociala s-a extins si in alte companii din regiune. Salariul mediu net lunar a crescut semnificativ in ultimele luni in Romania, dar nu depaseste inca 330 de euro, un nivel cu mult inferior altor tari europene, scrie AFP. Cel mai mare producator de telefoane din lume, Nokia, a anuntat anul trecut delocalizarea fabricii sale de la Bochum, Germania, in Romania, ceea ce a generat un val de nemultumire in randul clasei politice si opiniei publice germane."Nu am stiut ca va fi inchisa o fabrica din Germania", a explicat Tariceanu.

"Scandalul inchiderii (fabricii - n.red.) din Germania a izbucnit abia dupa lansarea proiectului (de constructie a uzinei din Romania - n.red.)", a adaugat el.

Scandalul inchiderii (fabricii - n.red.) din Germania a izbucnit abia dupa lansarea proiectului (de constructie a uzinei din Romania - n.red.)", a adaugat el.


Citeste mai mult...

Lockheed Martin a castigat un contract de 1,5 miliarde dolari cu US Air Force

Compania Lockheed Martin a anuntat ca a castigat un contract cu US Air Force pentru construirea unei noi generatii de sateliti ce functioneaza pe baza sistemului de pozitionare globala (GPSIII), acord evaluat de o sursa avizata la 1,5 miliarde dolari, informeaza Reuters. Lockheed Martin - cel mai mare furnizor de echipament aerospatial si tehnologic al Pentagonului - a castigat contractul in fata celor de la Boeing - cel de-al doilea furnizor de echipament tehnologic avansat al Pentagonului - si urmeaza sa construiasca prima serie de sateliti ce functioneaza pe baza noului sistem de pozitionare globala (GPSIII).

Air Force a precizat ca planuieste sa achizitioneze opt sateliti, insa o sursa avizata a declarat ca acordul initial urmarea achizitionarea a doi sateliti, cu optiunea de a cumpara inca zece. Air Force va sustine, vineri, o teleconferinta pentru a discuta datele contractului. Lockheed a precizat ca acordul este o realizare importanta, inclusiv pentru partenerii de la ITT si General Dynamics. Noua constelatie de sateliti va oferi mai multa precizie utilizatorilor din intreaga lume. Primul satelit din noua serie va fi lansat in 2013 sau 2014.

Satelitii ce folosesc sistemul de pozitionare globala (GPS), pe una din cele sase orbite, inconjoara Pamantul la fiecare 12 ore, oferind parametri necesari navigatiei terestre, aeriene si navale, sau sisteme de monitorizare sau de efectuare a achizitiilor. Satelitii GPS III vor dispune de un semnal mai puternic decat configuratiile precedente, sporind rezistenta in anumite cazuri de blocare, considerata o amenintare tot mai mare.

atelitii ce folosesc sistemul de pozitionare globala (GPS), pe una din cele sase orbite, inconjoara Pamantul la fiecare 12 ore, oferind parametri necesari navigatiei terestre, aeriene si navale, sau sisteme de monitorizare sau de efectuare a achizitiilor. Satelitii GPS III vor dispune de un semnal mai puternic decat configuratiile precedente, sporind rezistenta in anumite cazuri de blocare, considerata o amenintare tot mai mare.


Citeste mai mult...

Grupul olandez SHV Gas intra pe piata romaneasca

Grupul olandez SHV Gas intra pe piata romanesca prin cumpararea afacerii cu butelii a grupului Crimbo, detinut pana acum de directorul executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, printr-o tranzactie evaluata la 20-25 milioane de euro, au declarat surse apropiate negocierilor."Contractul dintre SHV Gas (cel mai mare distribuitor mondial de Gaz Petrolifer Lichefiat ) si Crimbo s-a semnat pe data de 18 aprilie, iar in perioada imediat urmatoare se va face closingul, adica olandezii vor vira banii catre Borcea", au spus sursele citate.

Crimbo avea o cota de piata de 17-18% pe segmentul de butelii, fiind unul dintre primii trei jucatori. Potrivit surselor citate, directorul executiv de la Dinamo, Cristi Borcea, intentioneaza sa vanda pana la sfarsitul lunii viitoare si companiile Crimbo Gas, care activeaza pe piata de GPL auto. Borcea ar vrea sa faca foarte repede rost de bani, pentru a asigura finantarea echipei Dinamo. Sursele citate au adaugat ca patronul Crimbo se afla in discutii pentru vanzarea acestei parti a grupului atat cu grupul olandez SHV Gas, cat si cu grupul Rompetrol, preluat recent de catre compania de stat de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, creditor al firmei lui Borcea.

"In afara de aceste doua companii, mai sunt si alti pretendenti pentru companiile ramase in portofoliul lui Borcea, care sa nu uitam ca reprezinta liderul pietei interne de GPL auto", au mai aratat sursele.

In afara de aceste doua companii, mai sunt si alti pretendenti pentru companiile ramase in portofoliul lui Borcea, care sa nu uitam ca reprezinta liderul pietei interne de GPL auto", au mai aratat sursele.


Citeste mai mult...

Activele bancilor sunt afectate de temperarea creditarii

Institutii din topul sistemului bancar au raportat chiar si scaderi ale activelor in primele trei luni, noteaza Adevarul. Romanii au devenit mai reticenti in accesarea imprumuturilor, iar bancile - mai restrictive in creditare. Aceste tendinte s-au reflectat in nivelul activelor bancare. Avansul inregistrat de activele bancilor in primul trimestru din 2007 a consemnat o temperare comparativ cu dinamicile anterioare. "Avem o aplatizare a cresterii activelor, ceea ce este firesc. Se resimte o reticenta a romanilor fata de banci pentru ca dobanzile au crescut sau multi romani s-au imprumutat pana au dat cu capul de pragul de sus.

In plus, si bancile au devenit mai restrictive in acordarea imprumuturilor", ne-a declarat Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR. Totodata, exportul de credite catre bancile-mama ar putea fi cauza unor cresteri mai usoare ale activelor. "Nu exclud posibilitatea ca unele dintre banci sa-si mute pasivele in bilantul bancii-mama. Astfel, temperarea cresterii nu este una adevarata", a explicat Radulescu. Oficialul BNR a subliniat insa ca, in perioada urmatoare, institutiile de credit se vor axa mai mult pe finantarea clientilor din resurse interne si mai putin pe cele din afara.

"Criza de pe pietele externe influenteaza si activitatile din Romania, chiar daca acest lucru nu se resimte direct. Nimeni nu se asteapta ca rezultatele din tara noastra sa scada, asa cum se intampla in alte tari, dar o aplatizare a acestora tot se prevede", a aratat Radulescu. Pentru lunile urmatoare, consilierul guvernatorului BNR estimeaza o continuare a tendintei de temperare a creditelor acordate de bancile din Romania si, implicit, a activelor acestora. De aceeasi parere este si consultantul financiar Bogdan Baltazar.

"Ma astept in continuare la o crestere a activelor, dar mai masurata. Estimez ca in trimestrul al doilea activele vor avansa mai mult decat in primele trei luni, dar mai putin decat in anii anteriori", a spus Baltazar. Primele cinci banci din sistem au inregistrat, in primul trimestru din acest an, o crestere mai temperata a activelor. Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR) a consemnat, in primele trei luni din 2008, un avans al activelor totale de doar 2% comparativ cu nivelul de la finele anului trecut.


Citeste mai mult...

Romanii care vor sa ramburseze anticipat un imprumut nu vor mai plati taxa de penalizare

Romanii care vor sa ramburseze anticipat un imprumut nu vor mai plati taxa de penalizare. Specialistii in drept civil spun ca acest comision este abuziv, iar Uniunea Europeana a decis sa il elimine, in urmatorii doi ani. In cazul leasing-ului rambursarea anticipata costa mai mult. Conform contractului, clientii care platesc in avans vor suporta, pe langa taxa de penalizare si o serie de consecinte fiscale. Taxa perceputa pentru plata in avans a datoriei poate ajunge chiar pana la 7%. Exista doua banci care au exclus comisionul de rambursare anticipata, dar asta nu inseamna costuri mai mici pentru clienti.

In astfel de cazuri, banca percepe un comision initial mai ridicat. Exista institutii de credit care elimina penalizarea dupa cativa ani de la acordarea imprumutului. Unele credite pot fi rambursate in avans bancii chiar dupa primul an, fara comision. O alta schema de penalizare practicata de banci este aceea a comisioanelor descrescatoare. Deocamdata, insa, singura solutie pentru clientii care nu vor sa plateasca taxa de rambursare anticipata este sa dea banca in ju

n astfel de cazuri, banca percepe un comision initial mai ridicat. Exista institutii de credit care elimina penalizarea dupa cativa ani de la acordarea imprumutului. Unele credite pot fi rambursate in avans bancii chiar dupa primul an, fara comision. O alta schema de penalizare practicata de banci este aceea a comisioanelor descrescatoare. Deocamdata, insa, singura solutie pentru clientii care nu vor sa plateasca taxa de rambursare anticipata este sa dea banca in ju

tfel de cazuri, banca percepe un comision initial mai ridicat. Exista institutii de credit care elimina penalizarea dupa cativa ani de la acordarea imprumutului. Unele credite pot fi rambursate in avans bancii chiar dupa primul an, fara comision. O alta schema de penalizare practicata de banci este aceea a comisioanelor descrescatoare. Deocamdata, insa, singura solutie pentru clientii care nu vor sa plateasca taxa de rambursare anticipata este sa dea banca in ju


Citeste mai mult...

Atentie la ce se afla in spatele promotiilor bancare

Bancile sunt oricand pregatite cu oferte promotionale. Clientii trebuie insa sa afle costurile creditului dupa incheierea perioadei promotionale, noteaza Curierul National. Odata cu sosirea verii, romanii isi reorganizeaza obiectivele: cursuri de vara, vacante sau chiar planuri mai indraznete, precum sa isi modernizeze sau sa isi schimbe locuinta. Si cum sezonul constructiilor de-abia s-a deschis, dezvoltatorii au iesit in intampinarea celor interesati cu oferte pe masura. Numai problema finantarii mai trebuie rezolvata.

Iar bancile, extrem de receptive la cerintele pietei, dispun de oferte promotionale extrem de variate. In acest context nu pot sa nu reamintesc: atentie la clauzele contractelor de credit pe care le incheiati. Pe partea ofertelor destinate achizitiilor ipotecare, bancile vin cu dobanzi avantajoase la creditele acordate monedei europene. In prezent, la creditele ipotecare, dobanzile variaza intre 6 si 9,95%, iar DAE intre 8,15% si poate trece de 11,5%. Astfel, Alpha Bank ofera creditul Alpha Housing cu dobanda fixa in primii doi ani, pe o perioada maxima de 30 de ani.

Dobanda promotionala vizeaza primul an, 4,9%, in urmatorul an aceasta este de 6,9%, ca apoi dobanda sa devina variabila. Banca mai precizeaza ca oferta promotionala se aplica pentru toate cererile de credit depuse incepand cu data de 15 aprilie si pana cel tarziu in 15 iulie. Tragerea din credit trebuie sa se efectueze pana cel tarziu in data de 15 august. Creditul in euro pentru investitii imobiliare de la BCR pana la 15 iulie 2008 are o dobanda promotionala, 4,95% pe an, fixa in primele 6 luni de creditare, fara comision lunar.

DAE calculata pentru un credit ipotecar de 100.000 EUR, pe 30 ani, avans minim 25%, este de 8,73%. Cateva banci nu ofera promotii in ceea ce priveste costurile, ci in randul serviciilor. Astfel, in perioada 14 aprilie - 30 iunie 2008, pentru orice credit garantat cu ipoteca, GarantiBank ofera o perioada de gratie de 6 luni, in care solicitantul nu plateste niciun fel de dobanda sau comision. La fel si CEC Bank, care ofera o perioada de gratie de 360 de zile la creditul ipotecar. De asemenea, banca nu a impus plafoane maxime pentru creditul solicitat, iar la calculul venitului net se pot lua in calcul toate veniturile certe, cu caracter de permanenta  pe durata de creditare, ale familiei.

Dobanda practicata de banca este de 9,50%, variabila, sau 7,50% fixa pe primele 12 luni si apoi variabila pe urmatoarele luni. Bancpost a marit la 30.000 de euro (sau echivalentul in lei, sau in franci elvetieni) suma ce poate fi obtinuta pentru creditele de consum destinate refinantarii. Astfel, orice credit aprobat va avea 0% comision de acordare si o limita de  creditare pana la 30.000 de euro (sau echivalentul in lei, sau in franci elvetieni) pentru creditele de refinantare (se pot refinanta toate creditele detinute la alte banci).

Apoi, pe cardul de credit clientii noi pot obtine acum o limita de pana la 7 salarii, iar pentru descoperitul de cont (overdraft), pana la 12 salarii credit direct pe cardul de salariu. In perioada 14 aprilie - 31 mai, Millennium Bank ofera conditii promotionale tuturor celor care doresc sa contracteze un credit de nevoi personale: clientii primesc o rata cadou si, in plus, pot beneficia de un card de credit fara comision de administrare in primul an. Valoarea creditului este de pana la 15.000 euro (sau echivalent), si "protectie pe toata durata creditului prin asigurarea de viata oferita gratuit de catre Millennium Bank", dupa cum se arata pe site-ul oficial al bancii.

Potrivit legii, bancile trebuie sa informeze clientii cu privire la toate costurile si aspectele implicite ale creditelor acordate. Totusi, nu va bazati pe acest lucru si pregatiti-va sa puneti angajatilor bancilor intrebarile necesare, dupa cum sfatuieste si autoritatea pentru protectia consumatorului. In acest sens, inainte de incheierea contractului privind acordarea unui credit, indiferent de tipul de credit solicitat (de consum, ipotecar, imobiliar, de nevoi personale, auto, carduri de credit etc.), trebuie sa intrebati ofiterii de credit despre informatii cu privire la urmatoarele aspecte:Nu este de mirare ca bancile vin pe piata cu foarte multe promotii, avand in vedere faptul ca la produsele de nevoi personale dobanzile aplicate sunt din nou cu doua cifre, situandu-se in jurul valorii de 10,25%.

Nici pe ipotecar nu stam prea bine, dobanda medie fiind de 8,25%, in conditiile in care, in urma cu 8 luni, dobanzile scazusera pana in jurul valorii de 6%.


Citeste mai mult...

Balamucul fondurilor de pensii private obligatorii

Fondurile private de pensii obligatorii au inceput sa functioneze, dar le lipseste "infrastructura". Incepand de maine, cele 4 milioane de persoane care au aderat la sistem vor incepe sa primeasca bani in "conturi." Pentru fiecare, 2% din salariul brut, contributie care se vira pana acum la fondul public de pensii, se va transfera la fondul privat la care este inscris. Asta inseamna ca, teoretic, fondurile vor putea sa inceapa sa investeasca, in folosul participantilor, banii depusi. Practic insa, sistemul va functiona in orb, pentru ca pe filiera banilor, intre angajatorul care da banii in numele salariatilor si fondul de pensii la care este arondat fiecare salariat intervin doua institutii de stat care nu au aceleasi date.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) colecteaza banii de la angajatori, dar nu stie in numele caror angajati,  iar Casa de Pensii nu stie de la ce angajatori vin banii, dar trebuie sa-i imparta pe numele fiecarui contribuabil afiliat unui fond privat de pensii si apoi sa-i vireze fondurilor. O experienta similara s-a inregistrat in Polonia. Statul a colectat bani de la angajatori, dar cand a fost sa-i vireze la fondurile private de pensii, n-a mai stiut in numele cui adunase banii. In doi ani - 2000 si 2001 - in Polonia s-au strans peste 2 miliarde de dolari.

Acestia au zacut in trezorerie cu o dobanda modica, sub rata inflatiei, pana au reusit functionarii sa desluseasca cine, cati bani si la ce fond privat ar trebui sa cotizeze. Evident, "deslusirea" le-a folosit polonezilor pentru banii pe care i-au colectat din 2002 incolo, caci proprietarii celor 2 miliarde de dolari n-au mai putut fi identificati. Pentru a nu pati ca polonezii, autoritatile au gasit o solutie ciudata: virarea banilor la fondurile private de pensii se va face doar pe baza declaratiilor angajatorilor.

Mecanismul este urmatorul: angajatorul depune la un loc contributiile salariatilor pentru pensia publica (7,5% din salariul brut) si pentru pensia privata (2% din salariul brut) la Trezorerie. Functionarii ANAF stiu cati bani a depus fiecare firma, dar nu stiu si pentru ce. Asta stiu functionarii Casei de Pensii care, in momentul in care Trezoreria primeste banii, ar trebui sa primeasca, tot de la angajatori, o declaratie in care sa specifice cat ii revine fiecarui salariat din suma depusa la Trezorerie.

Casa de Pensii, imediat ce primeste declaratiile, cauta carui fond de pensii ii este arondat fiecare salariat si vireaza, doar pe baza hartiilor, banii cuveniti fondurilor private de pensii. Apoi trimite catre ANAF declaratiile angajatorilor, functionarii acestei institutii urmand sa verifice daca ce au declarat angajatorii corespunde cu suma pe care au varsat-o in trezorerie si sa-i execute pe rau-platnici. Altfel spus, n-avem de ce sa ne temem de "modelul polonez", pentru ca la noi toata paguba, daca functionarii statului se vor incurca in hartii sau angajatorii nu vor vira banii la timp, o va suporta statul.

Evident, tot din banii nostri, dar nu din cei care merg la fonduri private de pensii, unde gestiunea este transparenta si scandalurile ar putea izbucni usor, ci din Fondul public de pensii.


Citeste mai mult...

Buget mai mare pe leafa sefilor

Angajatii si angajatorii platesc mai mult la asigurarile sociale, noteaza Evenimentul Zilei. Colectarile la bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut, in primele trei luni din acest an, cu aproape 50%, ajungand la 8,24 miliarde de lei, comparativ cu 5,51 miliarde de lei in primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Din suma totala care a ajuns la bugetele de pensii, somaj, sanatate, accidente de munca si boli profesionale, 4,94 miliarde de lei au fost colectati de la angajatori, iar restul de 2,49 miliarde de lei de la salariati.

Aceasta crestere se datoreaza mai multor factori. "Ca urmare a modificarilor legislative, cu incepere de la 1 ianuarie 2008, baza de impozitare a contributiilor pentru asigurarile sociale de stat este constituita atat pentru angajat, cat si pentru angajator din venitul brut realizat lunar. In acest fel, baza de impozitare a fost largita si cu unele categorii de venituri care nu erau incluse, cum ar fi stimulentele, plata cu ora, cenzoratele, consiliile de administratie etc.", spun reprezentantii biroului de presa al MEF.

Un alt motiv care a contribuit la acest avans a fost faptul ca baza de impozitare a fost extinsa prin cresterea numarului de contribuabili. Numarul de salariati din Romania a crescut simtitor, iar pe de alta parte, remuneratia directorilor pe baza contractului de mandat a fost asimilata salariului. In plus, a fost eliminata restrictia de plata a contributiilor CAS la cinci salarii brute atat pentru angajat, din septembrie anul trecut, cat si pentru angajator, de la inceputul acestui an. Reprezentantii Finantelor nu au oferit date exacte care sa arate cat din procentul de crestere a colectarilor se datoreaza extinderii bazei de calcul a contributiilor sociale.

Totusi, potrivit estimarilor oficialilor din Finante, "impactul extinderii bazei de impozitare, calculat la nivelul intregului an 2008, va fi de 1.663,63 milioane de lei".

Citeste tot articolul Buget mai mare pe leafa sefilor

Citeste mai mult...

Cat te costa sa-ti asiguri locuinta

Politele de asigurare facultative au preturi de cateva sute de euro, in functie de valoarea proprietatii asigurate, noteaza Evenimentul Zilei. In cazul unui apartament din Bucuresti in valoare de 100.000 de euro, o astfel de polita poate costa 140 de euro pe an, dar si aproape 280 de euro pe an, in functie de compania care vinde polita. O asemenea polita acopera riscuri precum incendiu, inundatii, calamitati naturale, caderea unor corpuri peste imobil. Pretul unei asigurari pentru o locuinta difera atat in functie de riscurile pe care le acopera, dar si in functie de orasul unde este situat imobilul.

Asigurarea unui apartament de 100.000 de euro te costa mai mult daca imobilul este in Bucures ti, decat daca imobilul este amplasat in Iasi. Cauza: companiile considera ca in cazul producerii unui cutremur imobilele din Bucuresti ar fi mai afectate. Conditiile practicate de asiguratori pot fi diferite. Acestia pot practica fransize la evenimentele asigurate. De exemplu, o fransiza de 2% in cazul inundatiilor inseamna ca daca paguba produsa este evaluata de asigurator la 10.000 de euro, el va plati numai 9.800 de euro.

Restul de 200 de euro este paguba clientului, iar acesta nu trebuie sa fie nemultumit, deoarece asa prevede polita de asigurare pe care a semnat-o. Fransizele nu inseamna numai ca asiguratorul nu acorda despagubiri integrale pentru paguba pe care a avut-o clientul lui. Politele cu fransize sunt mai ieftine decat cele care nu prevad "discounturi" la sumele platite de asiguratori in cazul producerii evenimentelor asigurate. Atat angajatii companiilor de asigurare, cat si cei ai firmelor de brokeraj in asigurari trebuie sa iti ofere informatii despre prevederile politei de asigurare.

In cazul in care apelezi la un broker de asigurari, acesta iti va prezenta ofertele mai multor companii de asigurare. Unii dintre ei asigura si servicii ulterioare vanzarii politei de asigura ri. Oficialii Total Advisor, un broker de asigurari, afirma ca toti clientii lor au garantia ca dauna acoperita de polita va fi despagubita corect. "Ne angajam sa acordam asistenta in regularizarea daunelor", afirma retail managerul Total Advisor, Simona Panaitescu.


Citeste mai mult...

Credit de un milion de euro luat de o persoana fizica

Cel putin o banca din Romania a dat imprumuturi de peste un milion de euro catorva clienti cu venituri mari. Rata lunara pentru o astfel de suma se ridica la aproximativ 7.000 de euro. "Banca noastra are in portofoliu credite ipotecare de peste un milion de euro acordate unor persoane fizice", a declarat pentru Cotidianul Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. Reprezentantul celei mai mari banci din Romania a explicat ca, desi nu poate divulga numarul de persoane care au beneficiat de astfel de imprumuturi si nici suma exacta a creditului, este vorba despre mai multi clienti ale caror venituri lunare depasesc zece mii de euro."Noi nu avem limita maxima pentru creditul imobiliar/ipotecar si de aceea, daca o persoana indeplineste criteriile de eligibilitate, care vizeaza veniturile lunare, nu este o problema sa-i dam un credit chiar si mai mare de un milion de euro", a spus Cojocaru.

Banca ia in considerare la calculul eligibilitatii nu doar salariul lunar al solicitantului, ci si veniturile obtinute din alte surse cum ar fi chirii, dividende sau investitii bursiere. De altfel, potrivit unor surse bancare, se pare ca cel mai mare imprumut obtinut de o persoana fizica in Romania se ridica la peste cinci milioane de euro. Desi BCR este singura institutie de credit care nu impune o limita maxima pentru imprumutul ipotecar, exista in sistem si alte banci, cum ar fi Alpha Bank, BRD sau ING, care au limite superioare ce se apropie de un milion de euro.

In conditiile impuse de BCR, care practica un grad maxim de indatorare de aproximativ 50%, veniturile nete eligibile ale celor care solicita un credit de peste un milion de euro trebuie sa se ridice la sume care depasesc sensibil zece mii de euro. Daca este contractat pe o perioada de 25 de ani, in actualele conditii de dobanda, creditul mai sus mentionat implica o rata lunara de aproximativ 7.000 de euro. Asadar, veniturile nete eligibile ale contractantului ar trebui sa fie de minimum 14.000 de euro.

Exista si alte cateva banci care ar putea avea clienti persoane fizice cu imprumuturi foarte mari. La Garanti Bank, de exemplu, rata lunara pentru un credit de un milion de euro ar fi de aproximativ 9.000 de euro, iar contractantul ar trebui sa castige cel putin 35.000 de euro in fiecare luna. La Alpha Bank, rata ar fi de numai 6.000 de euro, in timp ce veniturile solicitantului ar trebui sa treaca de 12.000 de euro in fiecare luna.


Citeste mai mult...

Honda Motor va lansa un nou autoturism hibrid low-cost la inceputul anului 2009

Compania Honda Motor a anuntat miercuri ca va lansa un nou autoturism hibrid low-cost pe piata din Japonia, America de Nord si Europa la inceputul anului 2009, urmarind sa depaseasca Toyota in cursa de productie a autoturismelor ecologice, informeaza Reuters. In ciuda presiunilor exercitate de preturile ridicate la petrol si ingrijorarilor legate de schimbarile climatice, autoturismele ecologice hibrid ocupa o mica nisa la nivel global, in parte din cauza costurilor mari, atat pentru consumatori cat si pentru producatori.

Honda este numarul doi japonez in productia de autoturisme cu consum redus, atat pe benzina cat si electrice, insa Toyota a condus clasamentul vanzarilor datorita modelului de succes Prius, disponibil numai in varianta hibrid. Analistul firmei SBInvestments, Koichi Ogawa, a declarat ca este greu de spus daca Honda ar putea ameninta pozitia Toyota."Atunci cand spui "hibrid" te gandesti la Prius", a declarat Ogawa."Honda este foarte dependenta de piata din SUA, ce se reorienteaza catre autoturisme hibrid".

Prin combinarea unui motor conventional cu unul electric, pretul autoturismelor hibrid ajunge sa fie cu 5.000 de dolari peste cel al unui autovehicul pe benzina, suma pe care directorul executiv al Honda, Takeo Fukui, spera sa o reduca la 2.000 de dolari in urmatoarea generatie de autoturisme hibrid. Vicepresedintele Honda, Koichi Kondo, a declarat ca grupul spera ca pretul unui autoturism hibrid sa fie sub doua milioane yeni (19.290 dolari). Honda comercializeaza la ora actuala un singur model de autoturism hibrid, o versiune a modelului Civic, ce porneste de la pretul de 2,3 milioane yeni.

Honda estimeaza vanzari anuale de 200.000 unitati pentru noul hibrid. Vanzarile la autoturismele hibrid Toyota sunt estimate la 500.000 unitati pe an dupa 2010. Honda a precizat ca noul model hibrid va fi in cinci usi si va avea cinci locuri. O noua linie de productie pentru motoare electrice va fi adaugata la fabrica Honda din Suzuca, la sud de Tokyo, pentru a dubla viteza de productia si a reduce costurile. Honda, ce planuieste sa imbunatateasca consumul la autoturismele mari prin motoare diesel, se asteapta sa vanda peste 4,5 milioane de autovehicule si 18 milioane de motociclete la nivel mondial in 2010.

Anul trecut, compania a vandut 3,767 milioane de autoturisme si 13,48 milioane motociclete.


Citeste mai mult...

Lumea se va umple de masini care costa sub 10.000 de euro

Potrivit unui studiu de cercetare facut in Polonia, in urmatorii zece ani, piata masinilor low-cost va creste cu 70 la suta, la 16 milioane unitati produse la nivel global, noteaza Gandul. Practic, cresterea de 70 la suta din acest sector va depasi avansul de 30 la suta al productiei auto mondiale. Polonezii care au realizat studiul au inclus in categoria "low-cost" toate masinile cu un pret mai mic de 10.000 euro. Printre ele se vor numara Tata Nano, Volkswagen Up si Toyota EFC. Cea mai mare crestere a productiei de masini ieftine este prevazuta pentru Asia, unde va fi concentrata in jur de 60 la suta din productia de masini low-cost (mai putin Japonia).

De asemenea, in Rusia se preconizeaza ca pana in 2018 sa fie fabricate 1,6 milioane masini low-cost. Anul trecut, piata mondiala a masinilor low-cost si a vehiculelor comerciale usoare a crescut cu 9 la suta, la 9,4 milioane unitati. In statele cu traditie in productia auto, piata masinilor low-cost este, de regula, scazuta, din cauza numarului mare de masini rulate, disponibile intr-o stare buna.

e asemenea, in Rusia se preconizeaza ca pana in 2018 sa fie fabricate 1,6 milioane masini low-cost. Anul trecut, piata mondiala a masinilor low-cost si a vehiculelor comerciale usoare a crescut cu 9 la suta, la 9,4 milioane unitati. In statele cu traditie in productia auto, piata masinilor low-cost este, de regula, scazuta, din cauza numarului mare de masini rulate, disponibile intr-o stare buna.

emenea, in Rusia se preconizeaza ca pana in 2018 sa fie fabricate 1,6 milioane masini low-cost. Anul trecut, piata mondiala a masinilor low-cost si a vehiculelor comerciale usoare a crescut cu 9 la suta, la 9,4 milioane unitati. In statele cu traditie in productia auto, piata masinilor low-cost este, de regula, scazuta, din cauza numarului mare de masini rulate, disponibile intr-o stare buna.


Citeste mai mult...

Cum sa-ti gestionezi timpul in afaceri

Companiile din domeniul financiar-bancar, auto sau constructii apeleaza in mod frecvent la instruirea personalului pentru a finaliza eficient un proiect complex, noteaza Adevarul. Efectuarea unui curs de management al proiectelor este benefica pentru a preintampina momentele de criza din viata unei companii. Cine nu cunoaste stresul deadline-urilor si al predarilor pe ultima suta de metri. Proiecte peste proiecte, gestionarea precara a timpului pentru rezolvarea problemelor, si panica de a nu reusi sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus intervin inevitabil in activitatea fiecarui angajat sau patron.

Daca ai trecut prin asa ceva si vrei sa eviti pe viitor situatiile-limita este bine sa va treceti in CV si un curs de management al proiectelor. Cursurile sunt frecventate atat de proprietarii de business, cat si de middle management ai unei companii si sunt cautate, de cele mai multe ori, pentru a preintampina eventuale obstacole in gestionarea unui proiect complex."Majoritatea participantilor care au apelat la aceste servicii au provenit fie din organizatii care au lucrat in proiecte si s-au izbit de obstacole, fie din organizatii care se pregatesc sa lucreze in proiecte si vor sa aiba oameni pregatiti, care sa asigure succesul proiectelor ce urmeaza sa fie derulate", a declarat Calin Cavaleru, Business Unit Manager Kepner Tregoe Romania.

Potrivit acestuia, cursurile sunt frecventate cu precadere pentru preintampinarea situatiilor de criza."Pana in prezent, nu am avut participanti care sa apeleze la aceste servicii in situatii de criza", a precizat Cavaleru. In general, cursantii provin din mediul de business, trimisi fiind de catre compania la care lucreaza pentru a se perfectiona. Domeniile de activitate care apeleaza la cursurile de management al proiectelor sunt dintre cele mai diverse: de la sectorul financiar-bancar, productie, FMCG, auto, constructii si materiale de constructii, farma si pana la segmentul de business to business, media, imobiliar, development.

Un astfel de curs costa 850 de euro si dureaza trei zile. Segmentul cursurilor de management al proiectelor se afla pe o panta ascendenta, cererea fiind mai mare cu 30% fata de anul 2007. In fapt, un astfel de curs te ajuta sa-ti gestionezi resursele de care dispui prin aplicari practice a conceptelor si tehnicilor discutate pe proiectele celor prezenti la un astfel de curs. In primul rand, un manager de proiect trebuie sa se focuseze pe dimensiunile proiectului intreprins. Managerul are indatorirea de a corela toate cerintele proiectului cu timpul avut la dispozitie, cu bugetul si nivelul de calitate acceptat de sponsorii si actionarii proiectului respectiv, sustin si reprezentantii HR Romania.

Potrivit acestora, el trebuie sa pastreze atentia echipei pe care o coordoneaza. Planificarea este punctul forte. Aceasta trebuie sa fie bine facuta, sa fie detaliata si sistematica. Planificarea si replanificarea reprezinta modalitatile prin care un management de proiect de succes se poate derula. Un aport important pentru gestionarea cu succes a unui proiect il pot avea si cursurile de specialitate. Calin Cavaleru sustine ca consultanta in ceea ce priveste managementul de proiect vizeaza urmatoarele aspecte: definirea proiectului, planificarea implementarii, implementare, evaluare, monitorizare si comunicarea in proiect care este prezenta in toate fazele proiectului.

Managementul de proiect are avantajul de a aborda totul ca proces, asa cum se desfasoara el in practica, pune in discutii proiecte de succes, ajuta la intelegerea de ansamblu a proiectului, inainte de a se cheltui bani, ofera tehnici si abilitati care ajuta la cresterea motivarii si implicarii echipei de proiect. In plus, un bun managemet de proiect atrage dupa sine si implicarea in proces a celor mai buni oameni. Iar aici intervine managerul de proiect si capacitatea sa de a strange laolalta pe cei mai buni, dar si sa faca in asa fel incat sa-i pastreze in respectiva formula.


Citeste mai mult...

BCR semneaza cu BERD un acord de finantare pentru sprijinirea competitivitatii IMM-urilor

Banca Comerciala Romana (BCR) a incheiat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un acord de finantare in valoare de 20 milioane EUR pentru sustinerea competitivitatii IMM-urilor. Facilitatea de finantare este dezvoltata cu sprijinul Comisiei Europene si al Guvernului Romaniei, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor."BCR a fost si este principalul partener al IMM-urilor din Romania. Prin noul program de finantare reiteram sprijinul nostru constant acordat IMM-urilor pentru a se adapta cat mai rapid la exigentele pietei europene" a declarat Ramona Ivan, directoarea executiva a Directiei Institutii Financiare din BCR. Facilitatea poate fi accesata de intreprinderile mici si mijlocii angajate in proiecte de investitii si restructurare menite sa le consolideze capacitatea de operare pe piata unica europeana si care indeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Comisia Europeana.

Facilitatea de finantare se acorda pe o perioada de 5 ani, din care 2 ani perioada de gratie. Suma maxima a creditului pentru un beneficiar este de 500.000 EUR. Facilitatea de finantare sustine IMM-urile in derularea proiectelor de investitii care asigura respectarea prevederilor Directivelor prioritare ale Uniunii Europene aplicabile in sectorul industrial in domeniile: protectia mediului, protectia si securitatea la locul de munca, calitatea si securitatea produselor. Vor avea prioritate la finantare IMM-urile din urmatoarele sectoare industriale: prelucrarea lemnului, electronic/electrotehnic/IT, textil, industrie alimentara, detergenti si cosmetice, piese de schimb si sub-componente pentru utilaje, sectoare care au un potential ridicat in ceea ce priveste dezvoltarea, exportul si/sau valoarea adaugata.

In cursul lunii ianuarie a.c., BCR a incheiat cu BERD un acord similar in suma de 20 mil. EUR pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica in sectorul industrial.

n cursul lunii ianuarie a.c., BCR a incheiat cu BERD un acord similar in suma de 20 mil. EUR pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica in sectorul industrial.


Citeste mai mult...

Bani putini pentru perfectionarea angajatilor si somerilor

Cu fonduri de aproximativ 500 milioane de euro, Romania este pe ultimul loc in UE la sustinerea activa a resurselor umane, noteaza Adevarul. Cu toate ca Romania se confrunta cu o reala problema a fortei de munca, angajatorii prefera sa aduca muncitori straini decat sa investeasca in programe de training. Masurile de sustinere venite din partea statului roman sunt printre cele mai palide din Europa. Cu un procent al cheltuielilor de sustinere si integrare a somerilor in campul muncii de sub 0,5% din produsul intern brut, tara noastra se numara printre codasele europene care investesc cei mai putini bani in resursele umane.

Potrivit unui studiu Eurostat, tarile Uniunii Europene cheltuie in medie 2,1% din produsul intern brut combinat pentru masuri de sustinere si integrare a somerilor, dar si a altor grupuri dezavantajate. In timp ce in tari precum Danemarca sau Belgia cheltuielile cu sustinerea fortei de munca ajunge pana la 4,1% din produsul intern brut, respectiv 12 miliarde de euro, in Romania si Cehia, acestea de-abia daca ating 0,5% din PIB, respectiv in jur de 500 milioane de euro. Cheltuielile pentru sustinerea resursei umane sunt directionate catre interventii active gen programe de training, schimbarea locului de munca, sustinerea incadrarii in campul muncii si reabilitarea, crearea de noi locuri de munca, dar si pentru suport pasiv, cum ar fi fondurile destinate sustinerii somerilor.

In ceea ce priveste costurile cu programe active, tara noastra aloca anual 0,1% din produsul intern brut, in timp ce in Olanda sau Belgia acest procent ajunge si la 0,5% din PIB. Cea mai mare parte a fondurilor este destinata sustinerii pasive a somerilor sau a celor pensionati anticipat. Astfel, masurile pasive de sustinere reprezinta peste 85% din totalul cheltuielilor, procent valabil si in Grecia, Germania, Austria sau Polonia. La polul opus se afla Marea Britanie si Bulgaria, tari care aloca mai putin de 30% pentru aceste categorii.

Tendinta de a aloca o mare parte a acestor sume persoanelor fara loc de munca este, de altfel, o constanta la nivelul intregii Europe. Media europeana a cheltuielilor destinate intretinerii somerilor este de 64%, in timp ce doar putin peste 24% sunt bani ce merg catre sustinerea fortei de munca active. Cea mai mare parte a sumelor destinate sustinerii active sunt directionate catre programele de training. Potrivit Eurostat, peste 38% din costurile cu forta de munca activa sunt alocate trainingului.

Tarile cu cea mai ridicata rata a costurilor pe acest segment sunt Marea Britanie, Estonia si Austria, unde costurile cu programele de training ajung la 70% din totalul cheltuielilor active. Lituania, Grecia sau Portugalia se numara printre tarile cu cele mai mari alocari de bugete in acest sens. Spre comparatie, Cehia, Romania, Slovacia sau Bulgaria cheltuie pe programe de training pana la 15% din costurile cu forta de munca activa. Dupa training, reintegrarea pe piata muncii dupa pierderea unui job este o alta componenta importanta.

Interventiile active vizeaza si crearea de noi locuri de munca, dar si sustinerea initiativelor de tip start-up. Avand drept scop incurajarea antreprenoriatului in randul celor care nu au un loc de munca, pentru aceasta masura sunt alocate doar sase puncte procentuale din total cheltuieli de sustinere activa a fortei de munca. Totusi, in Slovacia, interventiile pentru sustinerea initiativelor de acest tip reprezinta una dintre cele mai active metode.


Citeste mai mult...

Pilonul II: BCR a adunat cei mai bogati clienti

Fondul de pensii al grupului BCR a "colectat" cei mai bogati beneficiari ai Pilonului II, noteaza Evenimentul Zilei. Contributia medie a clientilor acestui fond este de 8,52 euro de persoana, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Pe urmatoarele locuri din acest punct de vedere se situeaza AIG, ai carui clienti au o contributie medie de 8,50 euro, respectiv ING, care colecteaza in medie 8,45 de euro pe participant. In clasamentul intocmit in functie de numarul de participanti, AIG se situeaza pe locul sase, iar ING pe primul loc.

Fondul de pensii Allianz-Tiriac, al doilea din punct de vedere al numarului de participanti, se claseaza pe locul noua din punct de vedere al contributiei medii pe participant. Fondul de pensii care a "colectat" clientii cu cele mai mici salarii brute este Prima Pensie. ING a "muscat" peste 38% din valoarea primelor contributii distribuite catre actorii ramasi pe Pilonul II. Valoarea contributiilor virate in contul ING a fost de peste 33,7 milioane de lei, echivalentul a 9,23 milioane de euro. Acest fond este lider si la capitolul "conturi goale": peste 287.000.

Pe locul al doilea din acest punct de vedere se afla fondul Allianz-Tiriac - peste 242.000 conturi fara bani in ele. Gradul de colectare si valoarea contributiei medii pe participant sunt cei mai importanti doi indicatori. "Acesti doi indicatori vor trebui monitorizati pentru ca ei indica soliditatea sistemului", afirma directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu. Clasamentul fondurilor de pensii intocmit in functie de valoarea contributiilor lunare primite in administrare este usor diferit de cel realizat in functie de numarul de participanti.

In topul realizat in functie de valoarea contributiilor primite, Aviva este pe locul cinci, iar AIG pe locul patru. In clasamentul realizat in functie de numarul de clienti, Aviva se afla pe locul patru, iar AIG pe locul sase.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a depasit pentru prima data nivelul de 130 dolari/baril

Pretul petrolului a depasit pentru prima data nivelul de 130 dolari/baril pe piata din New York, pe fondul deprecierii dolarului si al temerilor legate de rezervele mondiale, potrivit AFP. Pretul petrolului, care doboara record dupa record, a depasit pentru prima data pragul psihologic de 100 dolari/baril pe 2 ianuarie, iar ritmul de crestere s-a intensificat, din moment ce toti factorii sustin aceasta scumpire: atitudinea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), vestile care agraveaza nelinistea legata de scaderea ofertei si perspectiva epuizarii rezervelor mondiale mai devreme decat se estima.

Intr-un an, pretul titeiului s-a dublat si scumpirea nu urmeaza sa inceteze curand, potrivit unora dintre analisti. Banca Goldman Sachs a prevazut, de asemenea, la inceputul lunii mai, ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari/baril in urmatoarele sase luni pna la doi ani."Scumpirea petrolului este cauzata de speculatiile din pietele financiare si nu de oferta insuficienta", a declarat marti ministrul venezuelean al energiei si petrolului, Rafael Ramirez, dupa o intrunire cu secretarul general al OPEC.

ntr-un an, pretul titeiului s-a dublat si scumpirea nu urmeaza sa inceteze curand, potrivit unora dintre analisti. Banca Goldman Sachs a prevazut, de asemenea, la inceputul lunii mai, ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari/baril in urmatoarele sase luni pna la doi ani."Scumpirea petrolului este cauzata de speculatiile din pietele financiare si nu de oferta insuficienta", a declarat marti ministrul venezuelean al energiei si petrolului, Rafael Ramirez, dupa o intrunire cu secretarul general al OPEC.

un an, pretul titeiului s-a dublat si scumpirea nu urmeaza sa inceteze curand, potrivit unora dintre analisti. Banca Goldman Sachs a prevazut, de asemenea, la inceputul lunii mai, ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari/baril in urmatoarele sase luni pna la doi ani."Scumpirea petrolului este cauzata de speculatiile din pietele financiare si nu de oferta insuficienta", a declarat marti ministrul venezuelean al energiei si petrolului, Rafael Ramirez, dupa o intrunire cu secretarul general al OPEC.


Citeste mai mult...

Citibank Romania si-a sporit anul trecut profitul net cu 45%, la 85 milioane lei

Citibank Romania a obtinut anul trecut un profit net de 85 milioane lei (25,5 milioane euro), in crestere cu 45% fata de anul precedent, sustinut de cresterea volumului de operatiuni cu clientii si de majorarea veniturilor din tranzactiile de trezorerie, arata un comunicat emis miercuri de banca. Veniturile brute s-au marit anul trecut cu 40%, ajungand la 2,038 miliarde lei, in timp ce profitul net din operatiunile financiare a fost de 55 milioane lei, in crestere cu 95% fata de 2006. Veniturile nete din dobanzi si comisioane a crescut anul trecut cu 54% fata de 2006, la 210 milioane lei."2007 a fost cel mai bun an din istoria Citibank in Romania.

Aceste rezultate financiare reconfirma dezvoltarea constanta a bancii pe piata romaneasca si strategia noastra de a ne concentra in primul rand pe client si nevoile financiare ale acestuia", a declarat directorul pentru Romania al Citi, Shahmir Khaliq."Estimam in continuare un mare potential de crestere atat pe segmentul corporate, cat si pe cel al serviciilor dedicate persoanelor fizice, atat prin dezvoltarea retelei, cat si prin lansarea de noi produse", a adaugat Khaliq. Activele totale Citibank Romania au ajuns la sfarsitul lui 2007 la 4,145 miliarde lei (1,15 miliarde euro), in crestere cu 71% fata de finalul anului 2006, pe fondul cresterii volumului creditelor, atat pe segmentul populatiei, cat si pe cel de companii. Portofoliul de credite a inregistrat in 2007 o crestere de 57% comparativ cu 2006, la 1,653 miliarde lei (456,6 milioane euro), echivalent cu 42% din totalul activelor.

Portofoliul de credite al CitiFinancial, divizia Citibank specializata in finantarea persoanelor fizice, a atins la sfarsitul anului 2007 un nivel de 520 milioane lei, cu 133% mai mare decat in decembrie 2006. Valoarea portofoliului de credite pentru companii a fost de 903 milioane lei, cu aproximativ 20% mai mare decat in 2006. Portofoliul de credite pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) a ajuns la finalul anului trecut la 256 milioane lei, in urcare cu circa 127% fata de anul precedent. Creantele asupra institutiilor de credit erau la finalul anului trecut de 1,1 miliarde lei, in crestere de peste trei ori (cu 235%) fata de decembrie 2006."La aceasta evolutie a contribuit semnificativ marirea rezervei minime obligatorii stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR), ca o consecinta a majorarii substantiale a depozitelor si a altor surse atrase de la clientela", se mentioneaza in comunicatul bancii.

Valoarea depozitelor si conturilor curente ale clientilor Citibank Romania s-a majorat constant pe parcursul ultimului an si a ajuns la finalul lui 2007 la 3 miliarde lei, in crestere de 84% fata de 2006. Totalul datoriilor catre clienti a ajuns la finalul anului trecut la 3,741 miliarde lei, reprezentand 90% din pasive. Fondurile proprii au crescut cu 26%, ajungand la 404 milioane lei. Rentabilitatea activelor (ROA) s-a imbunatatit anul trecut, ajungand la 2,44%, fata de 2,29% in 2006, in timp ce rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut la 23,18% de la 19,19% in anul precedent.

Nivelul provizioanelor nete a crescut de asemenea, "datorita largirii semnificative a portofoliului de clienti pe parcursul anului trecut". Astfel, rata calculata drept provizioane nete in totalul portofoliului de credite a fost de 1,91%, fata de 0,77% in 2006. La sfarsitul anului trecut, Citibank Romania avea 618 angajati si isi desfasura activitatea prin 47 de unitati, dintre care opt sucursale de corporate banking si 39 de agentii CitiFinancial. Produsele de creditare pentru persoane fizice oferite prin intermediul diviziei CitiFinancial au fost puse la dispozitia clientilor si prin intermediul a 50 de centre de vanzari directe.

La finalul anului trecut, banca avea 97.040 clienti, dintre care 95.510 persoane fizice, 667 IMM-uri si 863 clienti companii mari, aproape dublul numarului de clienti din anul precent. Grupul financiar Citi este prezent din 1996 in Romania prin Citibank Romania SA si furnizeaza produse si servicii financiare companiilor nationale si internationale, companiilor mici si mijlocii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice. Citibank Romania detine in prezent opt sucursale destinate in principal clientilor persoane juridice si 39 de agentii CitiFinancial, prin care furnizeaza credite persoanelor fizice.

CitiFinancial dispune si de 668 de agenti de vanzari directe, din 50 de centre situate in intreaga tara.


Citeste mai mult...

BNR ar putea da ratinguri firmelor pentru a le accepta creditele ca garantii la finantarea bancilor

Banca centrala analizeaza posibilitatea de a acorda ratinguri companiilor care au luat credite de la banci, in cadrul propunerii de a include aceste imprumuturi printre garantiile acceptate de banca centrala atunci cand finanteaza institutiile de credit, a declarat, miercuri, un oficial BNR. Banca Nationala a Romaniei (BNR) ia in considerare, in prezent, includerea, printre garantiile pe care le accepta de la bancile care apeleaza la facilitatea de credit (sau credit lombard), a imprumuturilor catre companii din portofoliul respectivelor institutii de credit, in afara titlurilor de stat.

Decizia in acest caz ar trebui luata pana la sfarsitul acestui an, iar in calcul sunt luate creditele catre companiile cu o situatie financiara foarte buna, precum si calitatea portofoliului bancii."In cazul companiilor care nu sunt listate sau monitorizate de vreo agentie de evaluare financiara, banca centrala ar putea sa calculeze si ca acorde ratinguri. Extinderea bazei de garantii este prevazuta si de Banca Centrala Europeana", a mai declarat oficialul BNR. Extinderea garantiilor ar constitui o masura prin care BNR vine in ajutorul bancilor comerciale care au nevoie de lichiditate, in conditiile in care unele dintre acestea se confrunta cu o lipsa a titlurilor de stat, deoarece statul se imprumuta putin, in conditiile in care avea excedent bugetar dupa primele patru luni ale anului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, in repetate randuri, ca exista banci care vor avea nevoie de titluri de stat, recomandand un nivel de 10-15% din capitalurile proprii ale institutiilor de credit pentru acestea, pentru a se putea imprumuta de la banca centrala."Sunt unele banci care se afla intr-un cerc vicios, deoarece nu au titluri de stat si, in aceste conditii, noi le invitam sa faca un efort si sa apeleze la operatiunile repo. Acest lucru presupune atat eforturi de capitalizare, cat si eforturi de temperare a creditarii", declara guvernatorul BNR, cu aproximativ o luna in urma.

Multe dintre bancile de talie medie sau mai redusa din sistem au operat, in ultimele luni, cel putin cate o majorare semnificativa de capital. BNR cere, in prezent, o dobanda de 13,75% pe an bancilor care apeleaza la facilitatea de credit.


Citeste mai mult...