Numarul falimentelor s-a dublat in Romania in 2006 fata de 2005

Romania a avut, in 2006, o dublare a numarului de firme aflate in faliment, de la 3.582 in 2006 la 6.721, dintr-un total de 531 de mii de firme active, fapt datorat aplicarii legii insolventei favorabila creditorilor, sectorul cel mai afectat fiind cel comercial, se arata intr-un studiu Coface. Conform studiului Coface, sectorul comercial detine o pondere de 37% din totalul falimentelor, ca urmare a migrarii cererii catre marii retalieri. Un alt sector economic riscant atat in Romania cat si in Bulgaria, potrivit Coface, este agricultura.

Pe de alta parte, piata romaneasca cunoaste o dezvoltare a sectorului constructiilor, iar sectoarele considerate cu cel mai mic grad de risc de falimente sunt IT-ul, telecomunicatiile si intermedierile financiare. Studiul prezinta cele 6.721 de firme aflate in faliment, in reorganizare judiciara sau a caror procedura de faliment a fost inchisa din lipsa de active, dosare existemte pe rol la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, numarul cazurilor de faliment strict deschise este de 3.191. In Bulgaria, dintr-un total de 232 de mii de firme active s-au inregistrat in 2006 183 de falimente, in scadere fata de anul 2005 cand s-au constatat 238 de falimente.

Rata scazuta a falimentelor, de 0,1% din totalul companiilor active se datoreaza, potrivit Coface, procedurii complicate si de durata a falimentului. Astfel, un numar mare de cazuri de insolventa sunt rezolvate de catre creditori prin intelegeri in afara curtii. Cele mai multe cazuri de faliment din Bulgaria se inregistreaza in agricultura, 28% din total, avand drept cauze preturile ridicate la combustibili si energie, lipsa recoltelor impotriva calamitatilor naturale si concurenta produselor din import.

In Croatia, cel mai ridicat numar de falimente se inregistreaza in sectorul comercial, cu o pondere de 40,9% din total. Constructiile ocupa pozitia secunda ca numar de falimente, iar la polul opus se afla telecomunicatiile, sectorul bancar si tusirmul. In Croatia, in 2006, dintr-un total de 71 de mii de firme active, 624 au intrat in faliment. Sectorul constructiilor este in Ungaria cel mai riscant din punct de vedere al falimentelor, cu o pondere de 18,4% din total, pe fondul utilizarii la scara larga a subcontractarii lucrarilor.

Potrivit Coface, problemele de lichiditate cu care se confrunta companiile unguresti sunt datorate indisciplinei financiare manifestate atat de companiile private cat si de cele de stat, care duc la diferente foarte mari intre numarul de zile de plata a furnizorilor si cel de incasare a creantelor. Din 478 de mii de firme active, 9.575 erau in stare de faliment la sfarsitul anului 2006. In Polonia rata insolventelor este extrem de scazuta, insa expertii de la Coface spun ca datele referitoare la numarul falimentelor nu reflecta situatia reala pentru ca nu exista inregistrari ale cazurilor respinse de instanta.

Astfel, dintr-un total de 3,5 milioane de firme active, la finele anului 2006 se inregistrau 576 de falimente. In Slovenia, sectorul comercial detine 50% din totalul falimentelor, un grad mare de risc avand ramura textila din cauza concurentei produselor ieftine de provenienta asiatica. Din totalul de 153 de mii de firme, la sfarsitul lui 2006 se inregistrau 582 de falimente. In Slovacia se constata aceeasi situatie ca si in Bulgaria, unde un numar restrans al cazurilor de insolventa ajung in instanta, debitorii preferand intelegeri cu creditorii acestora in afara instantei.

Analistii de la Coface remarca faptul ca desi s-a introdus la 1 ianuarie 2006 o noua lege a insolventei cu scop reducerea procedurii, totusi aceasta nu a dus la cresterea numaruluid e cazuri de faliment inaintate instantei. Aici, un grad mare de risc il prezinta industriile textila, a lemnului, a constructiilor de masini, precum si transporturile. Din 450 de mii de firme active, 1.721 de falimente erau la sfarsitul anului 2006. Letonia are o situatie diferita de celelalte tari din regiunea studiata de Coface.

Astfel, legea insolventei are conditii stricte de declansare a falimentului. O situatie demna de mentionat este cea referitoare la companiile care activeaza in industria pestelui. Din 27 de companii exportatoare de peste, mai mult de jumatate sunt in pragul falimentului, pentru ca Rusia a interzis importul produselor din peste de la anumiti producatori letoni. Din 210 mii de firme active, 654 erau in faliment la finele lui 2006. La nivel regional, rata medie a insolventei, ponderata cu numarul de companii active in fiecare tara este de 0,2%.

Primele locuri sunt ocupate de comert, constructii si agricultura. Se observa, de asemenea, scaderea numparului de falimente in cazul tarilor care au aderat la UE in 2004, infirmand astfel previziunile relativ sumbre ale cresterii numarului de falimente in randul IMM-urilor.


Citeste mai mult...

Numarul centrelor comerciale se va dubla in urmatorii doi ani

Un segment al pietei imobiliare care va inregistra o crestere considerabila in urmatorii ani este compus din centrele comerciale pentru care cererea din partea retailerilor si a consumatorilor este inca mai mare decat oferta, sustine analistul Adrian Tibichi de la Coldwell Banker. La inceputul anului 2007 existau pe piata romaneasca circa 570.000 metri patrati (mp), iar noile proiecte pot aduce pe piata inca 750.000 mp in acest an si in 2008, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania."Piata spatiilor de birouri va cunoaste din nou o crestere semnificativa, in ceea ce priveste noile proiecte, incepand cu 2008.

Dezvoltatorii se concentreaza inca asupra zonei de nord din Bucuresti, unde multe sperante, in ceea ce priveste accesul, sunt legate de constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, care ar contribui la decongestionarea traficului", sustine Adrian Tibichi. In acelasi timp, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International sustin ca cel putin cinci centre comerciale urmeaza sa fie finalizate in urmatorii doi ani pe piata de retail din Bucuresti, proiecte ce vor aduce 250.000 metri patrati de spatiu nou inchiriabil si alte noua malluri vor fi gata in 2007 si 2008 in sapte orase diferite din tara.

Analistii de la Colliers mai spun ca aceasta crestere in spatiu commercial de tip mall va schimba complet piata de retail din capitala, plasand-o intr-o noua etapa de competitie directa si acerba. Coldwell Banker Affiliates of Romania, unul dintre cele mai cunoscute branduri in industria de imobiliare din SUA si-a inceput activitatea pe piata romaneasca din 2007. Cu o istorie de 100 de ani, compania de origine americana este detinuta in prezent de Realogy Corporation. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera peste 30 de tari cu 3.800 de birouri si 123.700 de brokeri.

Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada. Colliers este prezenta pe piata romaneasca de peste zece ani, dezvoltandu-se pe segmentele de birouri, industrial si de spatii comerciale si, incepand cu 2005, pe cel rezidential.


Citeste mai mult...

BRD - GSG: operatiuni de factoring in valoare de 1,7 miliarde RON in anul 2007

BRD - Groupe Societe Generale a inregistrat un ritm de crestere al operatiunilor de 151% in 2007 fata de anul 2006, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Volumul total al operatiunilor de factoring se ridica la 1,7 miliarde RON, ceea ce ii permite bancii sa isi consolideze cota de piata pe acest segment de activitate, si implicit pozitia de lider. In structura operatiunilor, cea mai mare crestere, de aproximativ 150%, au inregistrat-o operatiunile de factoring intern, care au atins un nivel de 1,25 miliarde RON, in timp ce volumul operatiunilor de factoring international - export si import - a crescut cu 147% comparativ cu anul 2006.

La sfarsitul anului 2007, BRD a fost clasata de organizatia Factors Chain International pe locul 6 in lume la categoria "Cel mai bun factor de export si de import" din punct de vedere al calitatii serviciilor oferite. BRD realizeaza operatiuni de factoring din 1993, fiind primul operator in piata romaneasca de gen. Organizatia Factors Chain International functioneaza din 1968 si are in prezent 229 de membri din peste 60 de tari. Numarul clientilor care au apelat la serviciile de factoring ale  BRD - Groupe Societe Generale in 2007 a fost de 496, corespunzand unui portofoliu de peste 1000 de debitori si unui numar de peste 180.000 facturi administrate.

In functie de propriile necesitati, clientii pot accesa intregul pachet de servicii de factoring: finantare, administrare de creante, colectare, acoperirea riscului de neplata, sau o combinatie de cel putin doua dintre acestea. Utilizarea factoringului are un impact imediat asupra cashflow-ului clientului, transformand incasarile la termen in incasari la vedere, permitand dezvoltarea afacerii fara imobilizarea activelor societatii in garantii materiale si un managment eficient al creantelor. Banca estimeaza, pentru anul 2008, un volum al pietei de factoring de aproximativ 1,3-1,4 miliarde euro, din care 500 milioane euro reprezinta operatiunile BRD.

BRD - Groupe Societe Generale are active ce depasesc 10 miliarde EUR. Banca are peste 2,3 milioane clienti si opereaza o retea de peste 750 de unitati. BRD are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB.


Citeste mai mult...

Vodafone: venituri din servicii cu 18,8% mai mari in trimestrul 3 din 2007

Vodafone Romania anunta indicatorii financiari principali pentru al treilea trimestru fiscal, incheiat la 31 decembrie 2007, conform rezultatelor date publicitatii astazi de catre Vodafone Group Plc. Vodafone Romania a adaugat 228.482 de clienti noi in acest trimestru, ajungand la un numar total de 8.807.859 de clienti, la 31 decembrie 2007. In anul calendaristic 2007, Vodafone Romania a adaugat un numar net de 1.091.154 de clienti. Veniturile din servicii au crescut cu 18,8% in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2007, fata de aceeasi perioada a anului trecut."Suntem foarte multumiti de performanta puternica pe care am realizat-o in privinta principalilor indicatori financiari in trimestrul al treilea al anului financiar 2007/2008.  Vodafone Romania continua sa aiba o crestere constanta a bazei de clienti, cu 8,807 milioane de clienti la sfarsitul lunii decembrie 2007, inregistrand, in acelasi timp, o crestere puternica a veniturilor din servicii, de 18,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, am inregistrat o crestere sustinuta a bazei noastre de abonati, de 4,0%, in ultimele 12 luni. Romania continua sa fie principalul motor de crestere in Europa de Est si una dintre diviziile cu cea mai buna performanta in cadrul grupului Vodafone, in contextul unei piete din ce in ce mai competitive", a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania. Venitul mediu pe utilizator (ARPU) a atins valoarea de  11,1 Euro in al treilea trimestru, fata de 11,0 Euro in aceeasi perioada a anului precedent.

Clientii serviciilor pe baza de abonament reprezentau 34,8% din baza totala de clienti a Vodafone Romania, iar cei ai serviciilor preplatite, 65,2%,  in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2007, comparativ cu 34,1% si 65,9% in trimestrul anterior, si 33,5% si 66,5% in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta corespunde unei cresteri anuale de 4,0%. Numarul de clienti 3G ai Vodafone Romania a crescut pana la 603.983, la 31 decembrie 2007. Vodafone Romania, divizie a Vodafone Group Plc., avea 8.807.859 milioane de clienti, la 31 decembrie 2007.

Vodafone este cel mai mare grup international de comunicatii mobile, cu divizii in 25 de tari de pe 5 continente si cu 252,3 de milioane de clienti, la care se adauga 39 de retele partenere.


Citeste mai mult...

Cadastrul si intabularea, gratuite in urmatorii 12 ani

Veste buna pentru proprietarii de terenuri care nu se grabesc sa vanda: Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) va intocmi gratuit dosarul cadastral si intabularea fiecarei parcele de teren. Prima parte a acestui proiect ambitios s-a incheiat ieri, odata cu prezentarea planurilor intocmite in tot arealul comunei Stefan Voda, judetul Calarasi. In total 7.350 de hectare, din care 350 de hectare in intravilanul comunei Stefan Voda, cu 4.306 imobile. Numai aceste lucrari au costat 107.000 lei si au durat opt luni.

Taranii din Stefan Voda erau, ieri, stransi la Caminul Cultural pentru a-si ridica actele si se declarau incantati de faptul ca au scapat de niste cheltuieli considerabile. George Avram, primarul comunei, este mandru ca localitatea pe care o pastoreste a fost aleasa drept teren de incercare pentru cei de la ANCPI. Avram a spus ca, de cand s-a auzit ca oamenii au acte in regula la terenuri, au aparut investitori care vor sa cumpere diverse suprafete, pentru investitii in agricultura sau pentru constructii cu profil industrial.

Intreg proiectul ANCPI, conceput  la nivel national, este preconizat a se incheia pana in anul 2020 si va costa 944 milioane de euro, bani proveniti de la buget.

ntreg proiectul ANCPI, conceput  la nivel national, este preconizat a se incheia pana in anul 2020 si va costa 944 milioane de euro, bani proveniti de la buget.


Citeste mai mult...

Isarescu declara razboi total creditarii

Banca Nationala a Romaniei ar putea introduce noi restrictii asupra creditelor acordate de banci, noteaza Cotidianul. "Noi am descurajat de multe ori imprumuturile. Am primit si injuraturi. Dar sintem constienti ca aceasta este calea (n.r. - pentru a atinge tinta de inflatie). Ceea ce facem noi, au facut si celelalte tari care sint mai avansate", a declarat la TVR guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Oficialul bancii centrale a subliniat faptul ca masurile pe care institutia pe care o conduce le va lua nu sint placute si vor fi resimtite ca restrictii majore.

Creditarea in valuta va fi, probabil, cea mai afectata. "Toata abaterea de la tinta de inflatie a datelor motiveaza foarte clar si majorarea dobinzii, si intirzierea, uneori nedefinita, a conditiilor restrictive prin intermediul rezervelor minime obligatorii si, de ce nu, motiveaza chiar introducerea altor masuri, daca simtim ca alaturi de inflatie apar pericole legate de stabilitatea financiara, prin creditari exotice", a explicat Isarescu intr-un interviu anterior. Pe linga mentinerea rezervelor minime obligatorii, aflate la cel mai inalt nivel din Europa, BNR ar mai putea introduce si alte masuri restrictive.

"Nu stiu exact ce ar mai putea face BNR. Pot sa spun insa ca rezervele minime nu mai pot fi majorate. Sint deja la un nivel foarte mare", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, care vede o majorare a dobinzilor de 1-1,5 puncte procentuale in urmatoarea perioada. O parere asemanatoare are si presedintele CA al Bancpost, Mihai Bogza. "Nu stiu ce va face BNR si nici nu vreau sa le dau idei. Totusi, cred ca rezervele minime obligatorii au ajuns deja la un nivel suficient de mare incit sa provoace reactii adverse.

Nu cred ca mai pot fi majorate", explica Bogza. Fostul viceguvernator al BNR crede ca si Guvernul are, prin neimplicare, o vina in ceea ce priveste scumpirea creditului. "Este normal ca autoritatile sa incerce sa tempereze efectele deficitului mare de cont asupra economiei. Acest lucru trebuie sa se intimple insa printr-un mix de politici (monetara/fiscala). Nu este normal sa se impuna restrictii doar in zona politicii monetare, nu si a celei fiscale", ne-a mai spus Bogza, care crede ca Banca Nationala va majora dobinda de politica monetara cu inca 0,5% la sedinta din februarie."In ceea ce priveste posibile masuri ale BNR, anticipam doua cresteri succesive ale nivelului dobinzii de politica monetara pina la nivelul de 9% in prima jumatate a anului.

Atit perioada de politica monetara restrictiva, cit si perceptia de crestere a riscului bancar vor avea ca rezultat dobinzi mai mari si pentru produsele bancare", spune si Rozalia Pal, senior economist al UniCredit. Banca Nationala incearca sa limiteze creditarea prin doua metode principale. Prima dintre ele este majorarea dobinzii de politica monetara, masura care se reflecta indirect in dobinzile practicate de banci la credite. BNR a majorat dobinda-cheie pina la 8% si se pare ca la sedinta din februarie o va mai majora cu inca 0,5% pina la 8,5%.

Pina acum, majorarile dobinzii de politica monetara s-au simtit aproape integral in costul creditarii. In al doilea rind, BNR mai intervine in piata bancara prin rezervele minime obligatorii impuse bancilor. 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei sint depuse de catre banci in Banca Nationala contra unor dobinzi cu mult mai mici decit cele oferite clientilor. Nivelul rezervelor este cel mai mare din Europa si a fost folosit deseori ca argument al bancherilor pentru costul mare al creditarii.

Rezervele nu mai au insa efectul scontat in contextul in care multe dintre banci externalizeaza o parte a creditelor in valuta catre bancile-mama.


Citeste mai mult...

Maserati vrea coupe sportiv, rival pentru Porsche

Boss-ul Maserati a anuntat ca va dezvolta un coupe sportiv de maxim 90.000 euro care sa rivalizeze modelele Porsche. Pentru a mentine trendul ascendent al vanzarilor, Maserati intentioneaza sa atace piata mondiala cu un nou model. Planurile constructorului italian de nisa au fost dezvaluite joi de Roberto Ronchi, CEO-ul Maserati, in cadrul unei conferinte de presa. Ronchi a cautat sa intareasca declaratiile facute anul trecut in martie, potrivit carora Maserati tinteste o largire a gamei cu un coupe sportiv, care ar urma sa creasca procentul vanzarilor si implicit al profitului.

Potrivit lui Ronchi, "o decizie va fi luata abia la sfarsitul acestui trimestru, urmand ca o eventuala lansare pe piata sa fie programata peste 18 sau chiar 36 de luni."Ideea unui SUV de lux a fost respinsa de mult din cauza pietei foarte competitive si a declinului inregistrat pe acest segment. Singura varianta acceptata este aceea a unui model sportiv care sa poata rivaliza cu Porsche si care sa coste intre 80.000 si 90.000 de euro. Potrivit unor surse din interior, daca va primi unda verde, modelul sportiv va gazdui sub capota o versiune revizuita a propulsorului V8 de 4.2 litri capabil sa depaseasca 350 de cai putere, conectata la o transmisie semi-automata cu padele pozitionate in spatele volanului.

Aceasta mutare strategica ar urma sa aduca Maserati mai aproape de indeplinirea target-ului fixat la inceputul anului trecut de Sergio Marchionne, boss-ul Fiat. Marchionne a declarat in 2007 ca Maserati va livra pana in 2011 peste 11.000 de unitati anual, declaratia sa anticipand parca succesul inregistrat anul trecut: 7500 de unitati vandute si un profit de un milion de euro in al doilea trimestru.

ceasta mutare strategica ar urma sa aduca Maserati mai aproape de indeplinirea target-ului fixat la inceputul anului trecut de Sergio Marchionne, boss-ul Fiat. Marchionne a declarat in 2007 ca Maserati va livra pana in 2011 peste 11.000 de unitati anual, declaratia sa anticipand parca succesul inregistrat anul trecut: 7500 de unitati vandute si un profit de un milion de euro in al doilea trimestru.


Citeste mai mult...

Banca Carpatica isi majoreaza capitalul social cu aproape 10%, pana la 178,8 milioane lei

Banca Comerciala Carpatica (BCC) isi majoreaza capitalul social cu 16,1 milioane lei, la 178,8 milioane lei (48,5 milioane euro), dupa ce actionarii au subscris 98,95% din totalul actiunilor emise, a anuntat, vineri banca, printr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Pana la finalizarea majorarii, capitalul social al bancii este de 162,7 milioane lei. Pentru majorarea de capital, Banca Carpatica a emis 163 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei si o prima de emisiune de 0,03 lei/titlu.

Din titlurile emise, actionarii au subscris un numar de 161,28 milioane actiuni, urmand ca restul titlurilor sa fie anulate. Majorarea capitalului social al BCC a fost determinata de extinderea activitatii bancii, care impune o crestere accelerata a activelor. De asemenea, banca a motivat necesitatea majorarii si prin adoptarea reglementarilor Basel II, din ianuarie 2008. Acestea presupun "determinarea indicatorului de solvabilitate prin luarea in calcul a cerintelor de capital necesare acoperirii riscului operational si a riscului de piata", potrivit unui comunicat anterior, transmis de BCC.

In acelasi comunicat, banca mai preciza ca va avea nevoie de finantare suplimentara si pentru activitatea in perioada urmatoare, in conditiile in care BCC vizeaza o crestere continua a cotei de piata. Banca Comerciala Carpatica a obtinut un profit net de 6,525 milioane lei (1,94 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, cu 59,39% mai mic decat in perioada similara a lui 2006, pe fondul extinderii teritoriale. Beneficiul brut obtinut de BCC, intre ianuarie si septembrie 2007, a fost de de 7,88 milioane lei, cu 55,53% mai mic decat cel din perioada similara din 2006, cand se situa la aproape 17,73 milioane lei.

In primele noua luni din 2006, BCC a obtinut un profit net de 16,07 milioane lei (4,55 milioane euro).


Citeste mai mult...

Tarifele calatoriilor cu metroul se vor majora cu 8,78%, incepand cu data de 5 februarie

Tarifele la toate tipurile de cartele si abonamente utilizate la transportul cu metroul se vor majora cu 8,75% incepand din 5 februarie, ajustare aparuta pentru a se putea acoperi inflatia pe perioada octombrie 2006 - decembrie 2007. Astfel, pretul cartelelor si abonamentelor de metrou va fi modificat, cartela cu doua calatorii urmand sa coste 2,2 lei, cea cu 10 calatorii - 8 lei, in timp ce abonamentul pentru o zi va costa 4 lei, iar cel pentru o luna va putea fi cumparat cu suma de 23 de lei.

De asemenea, de la data de 5 februarie si abonamentele lunare cu reducere 50% pentru elevi si studenti vor costa mai mult, si anume 11,5 lei. Potrivit comunicatului Ministerului Transporturilor, ajustarea tarifelor se face in conformitate cu OUG Nr. 36/2001, aprobata prin Legea 205/2002, privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Directiei Generale de Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

e asemenea, de la data de 5 februarie si abonamentele lunare cu reducere 50% pentru elevi si studenti vor costa mai mult, si anume 11,5 lei. Potrivit comunicatului Ministerului Transporturilor, ajustarea tarifelor se face in conformitate cu OUG Nr. 36/2001, aprobata prin Legea 205/2002, privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Directiei Generale de Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

emenea, de la data de 5 februarie si abonamentele lunare cu reducere 50% pentru elevi si studenti vor costa mai mult, si anume 11,5 lei. Potrivit comunicatului Ministerului Transporturilor, ajustarea tarifelor se face in conformitate cu OUG Nr. 36/2001, aprobata prin Legea 205/2002, privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Directiei Generale de Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).


Citeste mai mult...

Fostul patron al companiei Shell vrea sa interzica autoturismele care consuma prea mult

Fostul presedinte al grupului petrolier angol-olandez Shell, Mark Moody-Stuart, a cerut, luni, Uniunii Europene sa interzica autoturismele care consuma prea mult, "de care nimeni nu are nevoie", informeaza AFP."Nimeni nu are nevoie de o masina care sa consume intre 19 si 28 de litri de benzina la 100 km, a declarat Sir Moody-Stuart pentru BBC News, propunand interzicerea tuturor autoturismelor noi care consuma peste 8 litri la 100 km.""Trebuie facute reglementari foarte stricte care sa nu permita construirea unui autoturism ce nu indeplineste anumite norme.

Putem conduce in continuare un Aston Martin, insa doar daca acesta consuma 5-6 litri la 100 km", a declarat Moody-Stuart, ce conduce in prezent grupul minier britanic Anglo American."Fara reglementari, benzina fara plumb nu ar fi existat astazi, iar catalizatorii, centurile de siguranta si airbag-urile nici atat", a precizat acesta."Putem sa cumparam cea mai spatioasa masina, cea mai rapida, atata timp cat indeplineste normele de eficacitate energetica", a mai spus Moody-Stuart, adaugand: "nevasta mea si cu mine conducem un autoturism hibrid din 2001.

Arata bine si este confortabil, silentios si consuma trei litri la 100 km".

rata bine si este confortabil, silentios si consuma trei litri la 100 km".


Citeste mai mult...

Brokerul de pensii Grawe Pension vrea sa intre si pe piata pensiilor private facultative

Conducerea companiei Grawe Pension Services, broker de pensii private al companiei Grawe Asigurari, a decis la sfarsitul lui ianuarie sa activeze si pe piata pensiilor facultative (pilon III), ca urmare a rezultatelor obtinute in timpul campaniei de aderare pe pilonul II, a anuntat luni compania. Grawe Pension Services a distribuit pensia privata Vital administrata de BT Aegon, iar la jumatatea lunii ianuarie, cei 3.610 agenti de marketing autorizati ai companiei aveau depuse 32.700 acte de aderare.

Pensiile private facultative sunt o forma de suplimentare a veniturilor la iesirea din activitate a romanilor, venind in completarea pensiei de stat, se arata in comunicat."Modul in care s-a derulat intreaga activitate pe pilonul II si rezultatele echilibrate obtinute intr-un mediu de competitie acerba ne incurajeaza sa continuam", a declarat director general Grawe Pension Services, Allice Dumitru. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, pana la aceasta data, 11.580 de agenti de marketing pentru pilonul III, care au contracte cu 25 de societati financiare. Grupul international Grawe mai detine in Romania compania Grawe Romania Asigurare, situata in topul primilor zece  asiguratori pe segmentul asigurarilor de viata, si Grawe Consulting & Development Intl.

ensiile private facultative sunt o forma de suplimentare a veniturilor la iesirea din activitate a romanilor, venind in completarea pensiei de stat, se arata in comunicat."Modul in care s-a derulat intreaga activitate pe pilonul II si rezultatele echilibrate obtinute intr-un mediu de competitie acerba ne incurajeaza sa continuam", a declarat director general Grawe Pension Services, Allice Dumitru. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, pana la aceasta data, 11.580 de agenti de marketing pentru pilonul III, care au contracte cu 25 de societati financiare. Grupul international Grawe mai detine in Romania compania Grawe Romania Asigurare, situata in topul primilor zece  asiguratori pe segmentul asigurarilor de viata, si Grawe Consulting & Development Intl.

ile private facultative sunt o forma de suplimentare a veniturilor la iesirea din activitate a romanilor, venind in completarea pensiei de stat, se arata in comunicat."Modul in care s-a derulat intreaga activitate pe pilonul II si rezultatele echilibrate obtinute intr-un mediu de competitie acerba ne incurajeaza sa continuam", a declarat director general Grawe Pension Services, Allice Dumitru. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, pana la aceasta data, 11.580 de agenti de marketing pentru pilonul III, care au contracte cu 25 de societati financiare. Grupul international Grawe mai detine in Romania compania Grawe Romania Asigurare, situata in topul primilor zece  asiguratori pe segmentul asigurarilor de viata, si Grawe Consulting & Development Intl.


Citeste mai mult...

Pregateste-te de avansare

Daca vrei sa-ti determini seful sa-ti ofere un post mai bun, trebuie sa te implici in foarte multe proiecte, ca sa iesi in evidenta. Visezi la o avansare in compania pentru care lucrezi si nu stii cum sa o obtii. Specialistii in resurse umane spun ca, daca reusesti sa-ti convingi superiorii ca esti foarte bun in ceea ce faci si ca meriti o pozitie mai buna in firma, ai toate sansele sa o obtii."Cu ceva noroc, managerul tau va observa ca esti pregatit sa-ti iei o responsabilitate in plus", spune Simon Coperman, manager de achizitii si aliante la compania 3M UK and Ireland, citat de cotidianul britanic "The Times".

Cea mai buna solutie pentru a le demonstra sefilor ca esti atat competent, cat si potrivit cu postul, o constituie implicarea in proiecte. "De exemplu, daca esti vanzator de servicii si tintesti o pozitie de coordonator zonal, este necesar sa-ti convingi sefii ca ai anumite capacitati si mai ales ca stii sa construiesti o strategie. Acest lucru il poti face prin implicarea in proiecte si asumarea anumitor roluri", afirma Liviu Constantinescu, consultant al companiei HART Human Resource Consulting din Bucuresti.

In principiu, adauga el, atunci cand vrei sa promovezi trebuie sa stii ce se cere pentru pozitiile manageriale la care visezi: capacitatea de a lua decizii, de a coordona, initiativa, gandirea strategica. In "The Times", Helena Clayton, director de programe al companiei de consultanta Roffey Park, spune ca, daca vrei un post mai "sus", este necesar sa-ti imbunatatesti profilul.

n principiu, adauga el, atunci cand vrei sa promovezi trebuie sa stii ce se cere pentru pozitiile manageriale la care visezi: capacitatea de a lua decizii, de a coordona, initiativa, gandirea strategica. In "The Times", Helena Clayton, director de programe al companiei de consultanta Roffey Park, spune ca, daca vrei un post mai "sus", este necesar sa-ti imbunatatesti profilul.

Citeste tot articolul Pregateste-te de avansare

Citeste mai mult...

Decizia BNR va aprecia leul si va scumpi creditele in lei si in valuta

Majorarea dobanzii cheie cu un punct procentual va face leul mai atractiv in ochii investitorilor, dar va scumpi imprumuturile in moneda nationala, iar impunerea unor provizioane mai mari la creditele in valuta va atrage costuri suplimentare pentru banci si implicit pentru clienti, spun analistii."Decizia de majorarea a dobanzilor in lei afecteaza masa monetara in lei, in timp ce majorarea provizioanelor la creditele in valuta, in conditiile mentinerii ratelor rezervelor minime obligatorii, a fost facuta cu scopul de a tempera avansul creditelor in valuta", a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Anghel a adaugat ca amploarea efectelor depinde insa de marja cu care au fost majorate provizioanele. "In mod sigur aceasta masura creste costurile pentru debitorii care au salarii in alta valuta decat cea in care au imprumuturile", a mai spus Anghel. Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascalu, precizeaza ca majorarea provizioanelor la creditele in valuta "inseamna, in mod cert, costuri mai mari pentru banci". Dascalu a explicat ca "nivelul provizioanelor se calculeaza ca o matrice, in functie de bonitatea clientului, putand fi de aproximativ 15-20% din valoarea creditului".

El a estimat ca o noua majorarea a dobanzii cheie, de la nivelul de 9% anuntat luni de BNR, va depinde, in urmatoarele luni, mai ales de evolutia cursului de schimb."Decizia BNR a depasit asteptarile mele - personal mizam pe o majorare cu 0,50 sau 0,75 puncte procentuale. Cred ca reactia in piata va avea doua componente. Astfel, e de asteptat o apreciere a leului si o crestere a volumelor sterilizate de banca centrala", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor. Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%).

Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu 2 puncte procentuale. Dobanda de politica monetara nu a mai fost la un nivel atat de ridicat din august 2005, cand BNR a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an. Decizia se incadreaza in marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau o majorare a dobanzii cheie cuprinsa intre 0,5 si un punct procentual. Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni, majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct procentual la 9% si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare precum marirea provizioanelor cerute bancilor la creditele acordate in valuta.


Citeste mai mult...

Valoarea timbrului verde, platit la achizitionarea de echipamente IT & C, va scadea de la 1 martie

Eco Tic a decis sa reduca de la 1 martie valoarea "timbrului verde" platit de consumatorii romani la achizitionarea de echipamente electrice si electronice (EEE) si diferentierea acesteia in functie de categoria de echipamente, cu scopul impulsionarii vanzarilor acestor produse. Valoarea neta a timbrului verde va scadea de la 7 lei, cat este in prezent, la 5 lei pentru EEE mari cum ar fi LCD, televizoare, copiatoare, calculatoare, monitoare, centrale telefonice si la 1 leu pentru EEE mici ca telefoane mobile, DVD playere, PDA, detectoare radar, etc.

Pentru echipamentele industriale de tipul aparaturii de supraveghere, antene, emitatoare, va fi colectata o valoare neta de doi lei pe kilogram. Exista si electronice de consum cum sunt aparatele radio sau CD playerele portabile, care sunt scutite de plata "timbrului verde". Eco Tic a decis reducerea valorii timbrului verde din mai multe motive."In primul rand, dorim sa venim in sprijinul consumatorilor si sa incurajam vanzarile de echipamente IT si electronice de consum. Apoi, volumul incasarilor de pe urma "timbrului verde" a fost mai mare in 2007 decat cel al costurilor legate de colectarea si reciclarea deseurilor in cele opt luni de la lansarea sistemului integrat de gestionare a DEEE si a fost reportat pentru acest an.

Acest lucru s-a datorat infrastructurii insuficiente de colectare la nivelul intregii tari si gradului redus de informare al populatiei. Si nu in ultimul rand, numarul membrilor nostri a crescut de la 107 la infiintare, la 285 in prezent", a precizat presedintele Eco Tic, Valentin Negoita. Eco Tic a introdus pentru prima data in Romania, la 30 aprilie 2007, aplicarea "timbrului verde", ce reprezinta contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente EEE.

Banii colectati din timbrul verde asigura cheltuielile Eco Tic legate de activitatile de colectare si reciclare, precum si cele de informare si constientizare a populatiei. Colectarea si reciclarea DEEE este o obligatie legala a tuturor producatorilor, distribuitorilor si importatorilor de EEE. Eco Tic este asociatia non-profit a producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2006, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE.

Eco Tic colaboreaza cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si cu celelalte organizatii ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.


Citeste mai mult...

Basescu si Sarkozy: Gaz de France va fi asociata proiectului Nabucco

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, la finalul intrevederii cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ca s-a convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco."Am convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in angajarea proiectului Nabucco", a declarat seful statului. Proiectul Nabucco presupune construirea unui gazoduct de 3.300 de kilometri lungime pentru a transporta gaz provenind din Orientul Mijlociu si Asia catre Uniunea Europeana, trecand prin Turcia si sud-estul Europei, pentru a reduce dependenta europenilor de importurile din Rusia.

Cinci tari deja asociate (Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria) sunt in cautarea a inca unui partener pentru a realiza pana in 2012 gazoductul, ce va porni din Caspica. O decizie referitoare la construirea conductei era asteptata la sfarsitul anului 2007, dar a fost amanata pentru primul trimestru al anului 2008, potrivit partenerului austriac din consortiu, grupul petrolier OMV. Potrivit unei surse de la Viena apropiate dosarului, RWE, firma clasata pe locul al doilea pe piata energetica din Germania, citata adesea de presa ca favorita, ar fi fost pe punctul de a se alatura in curand celorlalte cinci grupuri energetice din Austria (OMV), Ungaria (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).

Guvernul austriac a depus saptamana trecuta un proiect de lege referitor la realizarea gazoductului Nabucco, text care urmeaza sa asigure si alocarea finantarii publice necesare in Austria. Textul va fi examinat la 6 februarie de comisia pentru afaceri economice a Parlamentului de la Viena. In ultimele saptamani, dupa ce Rusia a semnat cu Bulgaria si Serbia doua contracte importante pentru realizarea unui proiect concurent cu Nabucco, gazoductul South Stream, s-au intensificat declaratiile si eforturile celor interesati pentru a-i convinge pe sceptici ca Nabucco este inca un proiect fiabil."Proiectul Nabucco este tot in faza de planificare la fel ca si South Stream.

Daca va exista destula vointa politica si investitii energice din partea UE si a sectorului privat, proiectul s-ar putea desavarsi. Este, intr-un fel, o cursa. Daca Nabucco se realizeaza primul, atunci South Stream nu mai are sens. Si viceversa", declara saptamana trecuta, intr-un interviu, seful comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Saryusz Jacek-Wolski.


Citeste mai mult...

Camera de Comert a Bucurestiului s-a retras din Camera Nationala

Colegiul de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului (CCIB) a decis sa se retraga din Camera Romaniei prin renuntarea la calitatea de membru al acesteia, informeaza un comunicat de presa emis de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)."Fata de aceasta decizie putem afirma ca fiecare este liber sa adopte pozitia care ii este convenabila, avand in vedere ca aderarea la Camera Nationala este un demers voluntar. Pe de alta parte, camerele judetene au hotarat sa atace in justitie CCIMB pentru a-si recupera patrimoniul, deoarece persoanele care au condus Camera Nationala in anul 2005 au dispus de acest patrimoniu impotriva intereselor sistemului cameral si impotriva legii", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Potrivit comunicatului de presa emis de CCIR, jumatate din averea sistemului cameral a trecut astfel in proprietatea unei singure camere de comert. Conform datelor CCIR, actiunea a lezat interesele Camerei Nationale si pe cele ale camerelor judetene.

otrivit comunicatului de presa emis de CCIR, jumatate din averea sistemului cameral a trecut astfel in proprietatea unei singure camere de comert. Conform datelor CCIR, actiunea a lezat interesele Camerei Nationale si pe cele ale camerelor judetene.

vit comunicatului de presa emis de CCIR, jumatate din averea sistemului cameral a trecut astfel in proprietatea unei singure camere de comert. Conform datelor CCIR, actiunea a lezat interesele Camerei Nationale si pe cele ale camerelor judetene.


Citeste mai mult...

Danske Bank: inflatia si deprecierea leului pot atrage noi cresteri ale dobanzii cheie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea fi nevoita sa opereze, in lunile urmatoare, o noua majorare a dobanzii de politica monetara, pe care a marit-o luni de la 8% la 9% pe an, daca presiunile inflationiste si riscurile unor noi deprecieri ale leului persista, arata un raport al Danske Bank. Pe de alta parte, analistii bancii daneze au comparat nivelul dobanzii cheie din Romania cu nivelurile din alte state, precum Islanda, Turcia sau Africa de Sud, in raportul publicat luni, dupa ce BNR a anuntat mjorarea dobanzii de politica monetara cu un punct procentual si au tras concluzia ca e loc de majorari suplimentare."La 9%, dobanda cheie nu poate fi considerata atat de ridicata comparativ cu alte state emergente, care au dezechilibre externe similare sau chiar mai mici.

De exemplu, dobanzile fixate de bancile centrale din Islanda, Africa de Sud sau Turcia sunt cu mult mai mari decat in Romania. Prin urmare, ar putea fi nevoie de noi masuri de inasprire a politicii monetare de catre BNR", considera specialistii de la Danske Bank. In Turcia, dobanda de politica monetara nu a mai coborat sub 15% din a doua jumatate a lui 2006, iar in Islanda, dobanda cheie se mentine, de la inceputul anului trecut, la niveluri de peste 13%. Dintre statele intrate in UE in 2004, Polonia are, in prezent, o dobanda de politica monetara de 5,25%, in urma unei majorari cu 0,25 puncte procentuale, aplicata la sfarsitul lui ianuarie, in conditiile in care inflatia ajunsese, la sfarsitul lui 2007, la peste 4%.

In Ungaria, banca cetrala a mentinut dobanda cheie neschimbata in ianuarie, la 7,50%, in ciuda faptului ca inflatia anuala depasise nivelul de 7% in decembrie 2007. In Cehia, unde dobanda cheie este in prezent la nivelul de 3,50%, inflatia a ajuns anul trecut la aproximativ 5,5%, potrivit estimarilor Eurostat. In Bulgaria, care are o rata a dobanzii cheie la jumatatea celei din Romania, inflatia a ajuns, anul trecut, la 11,6%, cu mult peste media din regiune. Banca centrala din Romania se confrunta cu decizii din ce in ce mai grele, deoarece estimarile indica si o temperare a cresterii economice "destul de dramatica in urmatoarele luni, pe fondul deprecierii leului, care scumpeste creditele in valuta pentru populatie si pe fondul incetinirii avansului economic la nivel global", mai arata raportul Danske Bank.

Pe de alta parte, este putin probabil ca BNR sa primeasca ajutor semnificativ din partea guvernului, care este reticent la inasprirea politicii fiscale intr-un an electoral, mai spun analistii. Majorarea de luni a dobanzii cheie, de la 8% la 9% pe an, este a treia consecutiva operata de BNR, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, banca centrala a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu 2 puncte procentuale.

Dobanda de politica monetara nu a mai fost la un nivel atat de ridicat din august 2005, cand BNR a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.


Citeste mai mult...

Alimente cu reclame mincinoase!

Iaurturile cu fructe, margarina, supele la plic, alimente promovate ca fiind sanatoase, pot cauza boli de inima, diabet, cancer si alergii, noteaza Evenimentul Zilei. Iaurturile cu fructe sau cu diverse arome, margarina, supele la plic ori chipsurile sunt cateva dintre produsele alimentare promovate ca fiind sanatoase. Specialistii in nutritie atrag insa atentia ca efectul lor asupra sanatatii este nociv. Consumate frecvent, aceste alimente pot cauza boli de inima, cancer, Parkinson, alergii, crize de guta ori dureri de cap.

Efectele negative sunt mult mai mari in cazul copiilor, al caror organism este in dezvoltare. Medicii te sfatuiesc sa ocolesti aceste alimente si iti indica alternativele."Fructele conservate au agenti de conservare iritanti si neurotoxici mai ales pentru copii. Daca pe eticheta iaurturilor scrie arome «natural identice» inseamna ca sunt arome artificiale. Iaurtul bun este proaspat, din lapte pasteurizat fermentat, cu microflora probiotica. Pe eticheta trebuie sa scrie «culturi selectionate din lactobacili si/sau bifidobacterii»", explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Iaurturile naturale sunt insa foarte sanatoase, deoarece iti protejeaza sistemul digestiv, sistemul imunitar si pe cel cardiovascular, adauga specialistul. O teorie mai noua spune insa ca cel mai bine asimilat este calciul care se gaseste in fructe si legume, nu in lactate si branzeturi. "Studiile de ultima ora arata ca daca mananci branza si lapte in cantitati mari se pierde calciu din oase. Produsele de origine animala contin colesterol care se depune pe vase", sustine medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu.

Chiar daca sunt descrise ca fiind preparate cu "legume sanatoase", supele la plic contin o cantitate prea mare de sare si intaritori de gust si aroma."Intaritorii de gust precum glutamatul monosodic, guanilatii sau inozinatii sunt E-uri neurotoxice care pot cauza crize de guta, senzatii de greata, dureri de cap si confuzii", mai spune Gheorghe Mencinicopschi. Nici produsele gen vegeta nu sunt recomandate, deoarece contin aceleasi E-uri. Daca le folosesti de regula la friptura, mai bine le inlocuiesti cu sare mai putin rafinata si condimente naturale precum piper sau ghimbir."In loc sa pui vegeta in supe pentru a le da gust, mai bine foloses te produse naturale precum telina, morcovi, ceapa", completeaza endocrinologul Virgiliu Stroescu.

Chipsurile si floricelele sunt impregnate cu grasimi arse cancerigene. In plus, contin foarte multe calorii si ingrasa. Daca sunt preparate cu margarina, cresc colesterolul, iar aromele pot cauza crize de guta ori dureri de cap, te mai avertizeaza specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi. Periculoasa pentru sanatate este si margarina. "Margarina contine acizi grasi-trans artificiali si, consumata in exces, poate cauza boli cardiovasculare, renale, hipertensiune arteriala, Parkinson, Alzheimer, artrite reumatoide, diabet de tip 2 sau cancer.

Studiile clinice si epidemiologice au demonstrat ca un consum de peste doua grame pe zi de grasimi hridrogenate duce la aparitia bolilor coronariene, la infarct de miocard si accidente vasculare cerebrale", mai spune Mencinicopschi. In loc de margarina, specialistii va sfatuiesc sa consumati unt. Persoanele sanatoase si active fizic pot consuma unt in fiecare zi, dar nu mai mult de un cubulet. Bauturile carbogazoase despre care se spune ca ar fi din fructe sunt in realitate bombe chimice ce contin apa, zahar rafinat, acid fosforic si coloranti de sinteza.

"Aceste sucuri contin o cantitate mare de zahar rafinat, in jur de 110-120 de grame la un litru. Asta inseamna ca daca bei un litru de suc consumi 100 de grame de zahar alb. Acidul fosforic scade nivelul calciului atat la adulti cat si la copii, iar colorantii de sinteza sunt neurotoxici, alergeni, pot cauza astm la copii si tulburari cu deficit de atentie (ADHD). In plus, inhiba metabolismul zincului", spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Nici sucurile din concentrat natural de fructe nu sunt bune.

Acestea contin zahar, iar prin pasteurizare se distrug vitaminele, enzimele si sarurile minerale din ele.

Citeste tot articolul Alimente cu reclame mincinoase!

Citeste mai mult...

Chiria in Bruxelles este o treime din leafa, in Bucuresti - de 3 ori leafa

La 700 de euro a ajuns chiria minima pentru un apartament de doua camere in cartierul Aviatiei, in nordul Bucurestiului, arata ofertele de pe site-urile imobiliare. Tot atat costa chiria pentru un apartament in orasele din nordul Italiei, noteaza Gandul. Salariile, insa, sunt cele care difera - acesta fiind principalul motiv pentru care atatia romani au ales drumul Italiei in loc sa migreze in Bucuresti. In Lisabona e chiar mai ietfin: cu 500 de euro se poate inchiria un apartament in zonele 2-3, in conditiile in care zona 1 reprezinta centrul capitalei portugheze, iar zona 7 e ultima de la periferie, confirma o romanca ale carei rude locuiesc acolo.

Silvia Olari, o romanca stabilita de multi ani la Bruxelles, a reusit sa inchirieze, impreuna cu sora ei, o vila intr-o zona rezidentiala, la 17 km de capitala Belgiei. "La parter avem un living de 7m/4,5m, o bucatarie de 3,5m/4m, un salon de masa de 3m/3m si un soi de camara mare in care tinem masina de spalat si uscatorul. La primul etaj avem doua dormitoare, o baie si o toaleta mai mica, la al doilea etaj - 3 dormitoare si, de asemenea, doua bai. In plus avem gradina si terasa. Zona este foarte linistita, masinile nu circula prin fata casei cu mai mult de 30km/h, avem un castel la 5km inconjurat de un parc prin care e o placere sa te plimbi, iar scoala copiilor este la 30 de metri de casa.

Chiria pentru aceasta vila este de 800 de euro pe luna, iar intretinerea - caldura, electricitate, gaz, apa - nu a depasit niciodata 150 de euro pe luna. Dar sa stiti ca si in Bruxelles sunt preturi acceptabile. Pentru un apartament cu doua camere, adica doua dormitoare si un living, chiria ajunge la 500 de euro", spune Silvia. Tot 500 de euro plateste chiria un belgian in Anvers, oras faimos pentru comertul cu diamante. Cu 150.000 de euro, belgianul isi poate cumpara un apartament de 80 mp in Anvers.

Daca luam in considerare ofertele agentiilor imobiliare, in Bucuresti e nevoie cam de aceiasi bani pentru un apartament de trei camere, confort 1, dar nu central sau semi-central. Consolarea vine din faptul ca la Paris e mai scump: peste 2.000 de euro chiria si peste 4.000 de euro metrul patrat la cumparare. In orasele franceze mici, insa, locuintele costa aproximativ 1.500 de euro pe metru patrat. Spre comparatie, cea mai ieftina locuinta in Bucuresti costa in jur de 35.000 de euro. "Exista oameni care achizitioneaza, prin credit bancar, garsoniere de 14 metri patrati, confort 3, la Poarta IV Faur, la periferia Bucurestiului.

In blocurile respective nu sunt gaze, nici caldura, iar in baie incape o singura persoana in acelasi timp", a declarat un consultant imobiliar de la agentia Aisiel Group. La polul opus, o vila cu doua etaje, in cartierul Baba Novac din sectorul 3 al Capitalei, costa 1,4 milioane euro. Tot atat valoreaza o vila cu piscina in Monaco, sau, dupa preferinta, doua vile in Ibiza. "In general, pentru aceiasi bani pe care-i platesc in Bucuresti, as primi ceva de mai buna calitate altundeva", spune un grec care locuieste in Romania: "Singurele mai ieftine sunt taxele si restaurantele".


Citeste mai mult...

Vosganian: bugetul asigurarilor sociale va fi echilibrat pana in 2017 si apoi pe excedent

Ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca, potrivit estimarilor, bugetul asigurarilor sociale "va fi echilibrat sau va avea un usor deficit in perioada 2009 - 2017", iar intre 2017 - 2020 va inregistra excendent, dand asigurari ca majorarea pensiilor este sustenabila."Proiectia arata foarte clar ca, pana in 2017, bugetul de asigurari sociale va fi echilibrat sau va avea un usor deficit, iar dupa 2017 reintram pe excendent", a declarat, marti, Vosganian, precizand ca datele sunt cuprinse in proiectia 2009 - 2020, pe care le-a prezentat-o sindicatelor.

Potrivit lui Vosganian, estimarile Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) arata ca, in 2008, banii pe care ii vor plati salariatii din contributii, colectati la bugetul asigurarilor sociale, vor fi suficienti pentru plata pensiilor. "Nu este adevarat ca vom reduce banii de la alte alocari. Si prin reducerea deficitului si prin cresterea pensiilor lasam neschimbate alocarile pentru domeniile prioritare", a declarat Vosganian. Ministrul a precizat ca nici prin rectificarea bugetara nu vor fi schimbate datele din buget, in forma aprobata de Parlament.

Declaratia ministrului vine in contextul in care, in 14 ianuarie, afirma ca majorarea pensiilor ameninta balanta bugetara in 2008, iar MEF are in vedere transferarea a peste un miliard de euro pentru pensii in 2009."Un factor agravant pentru balanta bugetara din 2007, dar si din acest an, il constituie cresterea pensiilor. Pentru 2009, avem in vedere un transfer de peste un miliard de euro la pensii, in conditiile in care ne asteptam la cresterea veniturilor bugetare cu 5 miliarde euro", declara Varujan Vosganian.

Marti, dupa intalnirea avuta la Palatul Victoria cu premierul Tariceanu si cu Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul de Finante isi exprima increderea ca planurile de gestionare a cheltuielilor publice in 2008, prezentate guvernului, vor duce la economisirea, la bugetul de stat, a un miliard de euro in acest an.


Citeste mai mult...

Persoanele care intra in Romania din afara UE: un singur pachet de tigari

Persoanele care intra in Romania din tari din afara UE nu vor mai avea voie, peste o luna, sa treaca la vama cu mai mult de 20 de tigari, 0,7 litri de alcool sau un plin de combustibil in masina, a spus, marti, vicepresedintele ANAF si sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu."Este vorba de un proiect de ordin, o initiativa aflata in curs de aprobare in autoritatile ministerului de finante, si credem ca intr-o luna va fi publicat in Monitorul Oficial, intrand, astfel, in vigoare", a precizat Diaconu.

In prezent, trei din vecinii Romaniei - Republica Moldova, Serbia si Ucraina - nu fac parte din Uniunea Europeana (UE). Proiectul reprezinta o transpunere a reglementarilor comunitare in legislatia secundara a Romaniei si are scopul de a controla micul trafic de frontiera."Noi preluam, astfel, cantitatile limita pe care le prevede si legislatia maghiara aplicata la frontiera cu Ucraina", a mai spus Diaconu. El a explicat ca, in acelasi timp cu aplicarea proiectului, se va constitui si o evidenta a calatorilor la granite cu state care nu fac parte din UE."Poti sa treci o data cu un cartus de tigari, cat este limita actuala, si esti luat in evidenta vamilor, urmand ca la a doua trecere sa nu mai poti transporta mai mult de 20 de tigari.

In fond, tot ce depaseste un cartus se considera marfa cu caracter comercial", a explicat Diaconu.

n fond, tot ce depaseste un cartus se considera marfa cu caracter comercial", a explicat Diaconu.


Citeste mai mult...

Oficialii financiari ungari vor sa atraga atentia la unison asupra creditarii in yeni

Banca centrala a Ungariei, arbitrul pietei financiare si ministerul ungar de finante vor sa faca un avertisment comun cu privire la riscurile asociate imprumuturilor in yeni, a aratat, marti, ministerul de finante din Ungaria, consemneaza Reuters. Anuntul a confirmat o stire publicata in cotidianul Nepszabadsag care il cita pe un director din banca centrala, in ale carui atributii intra stabilitatea financiara, Peter Tabak,  potrivit caruia cele trei institutii vor emite un comunicat comun cu privire la tendinta cetatenilor ungari de a se imprumuta in yeni."Analizam aceasta chestiune si avem negocieri in derulare.

Vom redacta un astfel de comunicat", a declarat, pentru Reuters, seful biroului de presa al ministerului ungar de finante, Ferenc Pichler. Cetatenii ungari, ca si alte popoare din estul Europei, s-au imprumutat masiv in valute, mai ales euro si franci elvetieni, ca urmare a ratelor mai scazute decat la creditele in forinti, iar imprumuturile in yeni sunt un fenomen destul de recent. Creditele in yeni au o proportie relativ redusa, inca, in totalul imprumuturilor, dar banca centrala este ingrijorata din cauza riscurilor mai mari si a volatilitatii cursului de schimb.  "Consideram ca extinderea creditelor in yeni este foarte riscanta", a aratat, saptamana trecuta, pentru publicatia saptamanala Magyar Narancs, viceguvernatorul bancii centrale a Ungariei, Julia Kiraly, care a adaugat ca imprumuturile in moneda japoneza reprezinta intre 5-10% din noile credite acordate populatiei.

Arbitrul pietei financiare ungare, PSZAF, avertizase deja populatia, inca din octombrie 2007, asupra pericolelor creditarii in yeni, create de riscurile legate de volatilitatea yenului. Imprumuturile in yeni, in cadrul asa-numitelor tranzactii speculative de tip "carry trade", in care investitorii folosesc valute cu randament mic, cum ar fi yenul japonez pentru a finanta cumpararea de active cu randament mai mare, nu mai au o miscare cu sens unic ca altadata. Volatilitatea de pe pietele financiare ii determina pe investitori sa renunte la astfel de pozitii, ceea ce duce la aprecierea yenului, prinzandu-i, astfel, pe picior gresit pe cei care au credite in yeni.

Cea mai mare banca din Ungaria, OTP, a fost prima institutie care a oferit anul trecut credite in yeni populatiei ungare si mai exista doar cateva banci si firme de leasing auto care ofera astfel de produse.


Citeste mai mult...

Bancile fac politica asigurarilor la imprumuturi

Solicitantii de credite pentru locuinte sunt obligati de institutiile bancare sa aleaga doar anumite companii de asigurare, noteaza Adevarul. Cei care vor sa ia un credit pentru cumpararea unei case trebuie sa ia in calcul si asigurarile pe care banca ii vor obliga sa le incheie. Este vorba de o polita de viata si una pentru imobilul care urmeaza a fi cumparat. Desi unele banci spun ca le ofera gratuit, costurile acestora se regasesc in taxele si comisioanele platite odata cu rata lunara la credit.

Cine incheie un contract de credit ipotecar trebuie sa stie ca este obligat de banca sa incheie doua asigurari: o polita de viata si una pentru imobilul pe care se doreste a fi achizitionat. Ambele poli- te vor trebui cesionate de cel care ia creditul in favoarea bancii, in felul acesta institutia protejandu-se atat impotrva riscului de deces al persoanei imprumutate, cat si in fata eventualelor dezastre naturale. Pana aici totul este cat se poate de fi resc. Problemele apar insa in momentul in care bancile isi obliga clientii sa semneze aceste polite doar cu anumite companii de asigurari.

De obicei, este vorba de asiguratori care au actionariat comun cu banca. Practic, aceste intelegeri dintre banci si societatile de asigurare nu fac altceva decat sa ingradeasca posibilitatea clientilor de a alege compania care ofera cea mai avantajoasa polita. In general, bancile ofera clientilor posibilitatea de a alege poli- tele a doua companii de asigurari cu care institutia de credit incheie intelegeri prealabile. Exista insa si banci care spun ca ofera gratuit aceste asigurari. BCR, de exemplu, acorda gratuit polita de viata in cadrul creditului imobiliar.

Evident, la BCR Asigurari. Si pentru asigurarea de locuinta ti se recomanda mai multe societati, dar consultantul bancar tine sa evidentieze parteneriatul cu BCR Asigurari. La fel se intam pla si la Banca Carpatica, care are intelegere cu societatea de asigurari Carpatica Asig, la Banca Transilvania, care lucreaza preferential cu BT Aegon, la Unicredit Tiriac, care promoveaza politele Allianz-Tiriac, sau la Credit Europe Bank care colaboreaza cu Credite Europe Asigurari."Desi unele banci sustin ca ofera gratuit asigurarea de casa sau de viata, aceste costuri sunt de fapt incluse in comisioane ori in rate", ne-a declarat Anamaria Rotar, Chief Operating Officer la societatea de consultanta fi nanciara Kiwi Finance.

Politele sunt produse create special pentru banci De exemplu, BRD spune ca ofera gratuit polita de viata pentru creditele ipotecare, care este incheiata cu societatea Aviva. Intreband insa insistent un consultant al bancii daca aceasta asigurare chiar este gratuita, acesta ne-a spus ca, de fapt, polita se plateste in rate pe tot parcursul anului. Cu alte cuvinte, prima de asigurare este inclusa in taxele si comisioanele pe care clientul le plateste bancii. Politele aferente unui credit ipotecar sunt diferite de o asigurare clasica de viata.

Societatile au creat produse pentru banci, polite standard care acopera doar riscul de deces al creditatului, ale caror preturi sunt mai mici decat in cazul unei asigurari clasice de viata. Pretul scazut provine dintr-un calcul foarte simplu. Daca la o polita de viata individuala, valoarea creste anual odata cu inaintarea in varsta a persoanei, la cea aferenta creditului imobiliar, prima scade, ca urmare a micsorarii soldului creditului. Spre exemplu, la Credit Europe Bank, la un credit de 100.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, la o polita incheiata la Asiban, o persoana de 34 de ani plateste 516 euro/an, iar la Omniasig Life, 450 de euro/ an.

Valoarea scade insa cu 20 de euro in fi ecare an.


Citeste mai mult...

Microsoft ar putea majora oferta pentru preluarea Yahoo

Analistii sceptici tranzactioneaza actiunile Yahoo Inc la o cotatie cu 6,5% sub oferta neoficiala facuta de Microsoft, insa unii analisti de pe Wall Street se asteapta ca cel mai mare producator de software din lume sa majoreze oferta, relateaza Reuters. UBS a stabilit marti pretul tinta pentru actiunile Yahoo peste oferta Microsoft, de 31 dolari/actiune, iar Citi a anuntat ca o majorare a ofertei este cel mai probabil dintre cele cinci scenarii pe care le-a presupus pentru rezolvarea problemelor dintre compania de software si Yahoo.

Actiunile Yahoo au inchis sedinta de marti la o cotatie de 28,98 dolari, cu mai mult de doi dolari sub pretul de 31 dolari/actiune oferit de Microsoft saptamana trecuta. Cotatia actiunilor Microsoft a scazut cu aproximativ 12% de la publicarea intentiei de a prelua Yahoo, reducand valoarea ofertei alcatuite din 50% actiuni si 50% lichiditate, inaintata de companie. UBS a stabilit insa o tinta de 34 dolari pentru actiunile Yahoo si a transmis ca Microsoft "va face tot ce este necesar pentru a incheia aceasta afacere"."In cadrul unei incercari de preluare ostila, cumparatorul nu incepe de obicei cu cea mai buna oferta, cea finala, si nu am fi surprinsi daca Microsoft ar majora pretul, pentru a ajuta consiliul Yahoo sa ia o decizie", a anuntat banca de investitii.

Citi a stabilit o cotatie orientativa de 31 dolari pentru actiunile Yahoo, insa a anuntat ca cel mai posibil deznodamant, cu o probabilitate de 40%, este ca Microsoft sa majoreze oferta si sa incheie afacerea dupa ce Yahoo a refuzat oferta initiala."Putem presupune ca Microsoft ar fi dispusa sa mareasca oferta", a declarat un analist din cadrul Citi, Mark Mahaney. Citi a estimat o probabilitate de 20% ca Yahoo sa accepte oferta actuala si de 25% ca Yahoo sa angajeze Google Inc pentru a desfasura operatiunile de cautare pe internet, printr-un contract lucrativ.

De asemenea, Citi considera ca sansele sunt de 10% ca regulatorii din piata si impiedice incheierea contractului si de 5% ca sa apara o noua oferta.Yahoo a anuntat ca va lua in considerare oferta, in contextul planurilor sale strategice. Compania nu a facut marti alte comentarii. Directorul financiar al Yahoo, Blake Jorgensen, a anulat o prezentare programata initial pentru miercuri, in cadrul unei conferinte cu investitorii din cadrul Thomas Weisel Partners. Discursul lui Jorgensen ar fi fost prima aparitie publica a unui director Yahoo de la anuntarea ofertei Microsoft."Consiliul analizeaza cu atentie optiunile pe care le are, incercand sa ia decizia corecta", a declarat o sursa avizata.


Citeste mai mult...

Astrologii chinezi ofera sfaturi legate de evolutia burselor in anul chinezesc al sobolanului

Intr-o perioada de turbulente ale pietelor financiare, investitorii din Asia uita de grafice, tabele si previziuni economice, indreptandu-si atentia catre maestrii feng shui pentru a obtine informatii legate de evolutia pietelor in anul chinezesc al sobolanului, informeaza Reuters. Poate intr-un mod nu tocmai surprinzator pentru investitorii deja afectati de recentele prabusiri ale burselor, expertii feng shui prezic un an nefast pentru pietele bursiere, vestea nefiind foarte buna pentru cei care spera intr-o revenire a pietelor globale."Sobolanul va deveni mai agresiv spre sfarsitul anului iar elementul sau de baza, apa, va racori pietele bursiere", a declarat un maestru feng shui tinand de Singapore Feng Shui Centre, Vincent Koh.

Arta feng shui este foarte populara in Asia de est, unde este practicata in mod traditional de catre etnicii chinezi. Aceasta arta se bazeaza pe studiul miscarilor cosmosului precum si pe aranjarea mobilei si a spatiului pentru a genera un "flux de bogatie". Cei ce cred in aceasta arta sunt convinsi ca prin practicarea feng shui se poate imbunatati starea sanatatii si relatiile personale si spori bogatia. In Hong Kong si Singapore, aceasta arta este luata atat de mult in serios incat corporatiile consulta experti feng shui in legatura cu aproape orice, de la strategii de afaceri la designul interior al sediilor.

Disneyland a modificat unghiul principalei sale intrari a parcului din Hong Kong dupa consultarea unui expert feng shui. Interesul in feng shui este atat de mare incat o casa de brokeraj din regiune, CLSA, a publicat o nota feng shui catre clienti, in care estima ca piata bursiera va creste din martie pana in august iar dolarul va continua sa fie afectat de slabiciune."Fii atent in operatiunile tale speculative, mai ales in cel de-al treilea trimestru", scria CLSA, nota fiind considerata "orientativa" de catre casa de brokeraj, si nu un sfat formal.

Raymond Lo, un maestru feng shui din Hong Kong, care ofera sfaturi catre corporatii, se asteapta ca industriile ce au legatura cu semne de pamant si metal vor prospera in anul chinezesc al sobolanului."Sobolanul este un simbol al banilor pentru industriile cu legaturi cu semnele de pamant. Taria elementelor de apa in acest an reprezinta simboluri de prosperitate si productivitate si pentru industriile de metal", a declarat Koh, care a sugerat investitorilor sa investeasca in proprietati imobiliare, minerit si aur.

Acesta estimeaza ca pietele bursiere vor fi slabe in acest an, pentru ca elementele de apa si pamant, care sunt puternice in anul sobolanului, slabesc elementele de foc ce influenteaza actiunile."Elementele de apa afecteaza pietele. Estimeaz corectii considerabile pe pietele bursiere", a declarat Koh. Avand in vedere ca bursele de la New York pana in Tokio au scazut pe fondul temerilor legate de scaderea ritmului global de crestere economica, scepticii pot spune ca nu trebuie sa fi un maestru feng shui pentru a face astfel de predictii.

Insa maestrul malaezian de feng shui, Yap Boh Chu, este optimist cu privire la pietele din Asia de sud-est, care, conform acestuia, se vor stabiliza dupa un inceput mai tumultos. Un broker de la o casa de brokeraj din Singapore, Lim, isi face anual horoscopul, la inceputul noului an chinzesc, si isi decoreaza biroul cu statui infatisand tauri, in speranta unei piete in crestere (bull market). Lim crede cu fermitate in Ba Zi, ("cei patru stalpi ai destinului"), un sistem chinezesc de ghicire a viitorului ce utilizeaza data si ora nasterii pentru a determina cursul vietii.

Insa, in ciuda increderii sale superstitioase in statui cu tauri, investitiile lui Lim au fost afectate dupa ce indicele StraitsTimes al bursei din Singapore a scazut cu 15% de la inceputul anului."Nu pot spune daca functioneaza sau nu - piata scade si nu poti face prea multe pentru a nu mai pierde bani", a declarat Lim. Terence Tea, directorul executiv al firmei de reciclare a cuprului Advance SCT, apeleaza la maestri feng shui pentru a verifica planurile legate de construirea unor noi sedii, fabrici sau alte amplasamente inainte de a incepe lucrul.

In ciuda faptului ca este devotat acestei arte, Tea admite ca nu doar feng shui este responsabil pentru succesul sau din afaceri."Cred ca feng shui mi-a ajutat afacerea, insa munca asidua este fundamentala", a precizat Tea. Multi pot privi cu scepticism posibilitatea ca feng shui sau alte forme de arte divinatorii pot aduce bogatie, si chiar si cei fideli pun sub semnul intrebarii veridicitatea acestor predictii."Din nefericire, nu avem estimarile legate de cine va castiga Campionatul European din 2008 sau cine va fi urmatorul presedinte al Statelor Unite ale Americii", a declarat casa de brokeraj CLSA in raportul sau feng shui.


Citeste mai mult...

Autoritatile vor monitoriza atent respectarea drepturilor pasagerilor curselor aeriene

Ministrul transporturilor i-a atentionat pe reprezentantii operatorilor aerieni ca autoritatile vor monitoriza "foarte atent" respectarea prevederilor europene privind respectarea drepturilor pasagerilor, a declarat, miercuri, Ludovic Orban."I-am informat (pe reprezentantii companiilor aeriene, n.r.) ca vom fi extrem de atenti la respectarea prevederilor privind respectarea drepturilor pasagerilor in caz de amanare sau anulare a zborurilor", a declarat, miercuri, Ludovic Orban, dupa intalnirea cu reprezentantii operatorilor aerieni si cei ai  Aeroportului Baneasa.

De asemenea, ministrul transporturilor a precizat ca doua companii aeriene ce opereaza pe aeroportul Baneasa au incheiat deja un Contract-Cadru in legatura cu respectarea prevederilor privind informarea pasagerilor."Companiile aeriene trebuie sa informeze pasagerii cu privire la drepturile pe care le au si trebuie sa respecte reglementarile adoptate la nivelul Uniunii Europene", a declarat marti, in urma unei intalniri cu reprezentantii companiilor aeriene si cei ai Aeroportului Otopeni, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Potrivit ministrului, scopul intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii companiilor aeriene a fost acela de a puncta si de a cunoaste prevederile Regulamentului. Pe de alta parte, Orban a spus ca raspunderile individuale au fost sanctionate de catre ANPC. Mai mult, ministrul a declarat ca au fost luate masuri pentru distribuirea pliantelor in aeroporturi cu privire la drepturile pasagerilor in conformitate cu Regulamentul 261. ANPC a amendat, cu 288.100 de lei, zece companii de transport aerian ale caror curse au avut intarzieri sau au fost anulate in perioada 3-5 ianuarie 2008, pentru ca nu au respectat drepturile pasagerilor, a anuntat pe 29 ianuarie, in cadrul unei conferinte, ministrul transporturilor, Ludovic Orban.

Potrivit presedintelui ANPC, Dan Vlaicu, institutia pe care o conduce a efectuat controale la 16 companii de transport aerian care au avut intarzieri sau anulari de zboruri, atat pe aeroporturile din Bucuresti, car si pe cele din tara, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile."Am constatat ca pasagerii nu-si cunosc drepturile prevazute in Regulamentul CE 261/2004 privind asistenta si compensarea acordata in caz de refuz la imbarcare, anulare sau intarziere prelungita a zborurilor. Am solicitat, de aceea, ca aeroporturile sa informeze pasagerii cu privire la toate aceste drepturi", a declarat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Totodata, ministrul Transporturilor a anuntat ca a solicitat ca aeroportul Baneasa sa includa in contractul cu companiile de transport aerian obligatia de a respecta drepturile pasagerilor. El a precizat ca atunci cand firmele sanctionate cu amenzi vor continua sa incalce drepturile pasagerilor, vor fi sesizate  autoritatile aeronautice din tarile unde sunt inregistrate companiile respective. "Nici o companie de transport aerian nu-si va permite sa nu respecte drepturile pasagerilor pentru ca exista riscul sa-si creeze un renume prost", a mai spus ministrul Transporturilor.

Regulamentul Comisiei Europene numarul 261/2004 prevede ca transportatorii aerieni sunt obligati sa informeze in scris, fiecare pasager cu privire la drepturile pe care le are in cazul in care zborul este amanat cu mai mult de doua ore, sau anulat. De asemenea, transportatorii aerieni trebuie sa ofere pasagerilor mese si bauturi racoritoare in cantitati direct proportionale cu timpul de asteptare, cazare hoteliera, precum si transportul pasagerilor de la aeroport la locul cazarii. Conform Regulamentului, pasagerii mai au dreptul de a efectua doua apeluri telefonice gratuite si dreptul de a trimite mesaje prin telex, fax sau e-mail.

Mai mult, pasagerii au dreptul de a alege intre rambursarea in termen de sapte zile a intregului cost al biletului la pretul de achizitie si chiar dreptul de a primi un zbor retur la punctul de plecare initial in cazul in care zborul pana la un punct de escala a devenit inutil.


Citeste mai mult...

ProCredit Bank Romania mareste dobanzile depozitelor la termen

Incepand din data de 06 februarie, ProCredit Bank a marit dobanzile depozitelor la termen constituite in Lei si Euro pe 1, 3, 6 si 12 luni, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Astfel, depozitele la termen in Lei pentru persoane fizice si juridice au o rata a dobanzii cu 0,5 p.p. mai mare, ajungand pentru maturitatea de 12 luni pana la 7,75% pe an. In ceea ce priveste depozitele la termen in Euro, ratele dobanzilor au crescut cu pana la 0,35 p.p., fiind diferite in functie de maturitati.

De exemplu, pentru un depozit in Euro pe 3 luni, ProCredit Bank acorda o dobanda de 4,10% pe an."Aceasta decizie a fost luata ca urmare a evolutiei pietei financiare. Era firesc sa aliniem dobanzile pe care le oferim clientilor nostri in concordanta cu rata dobanzii practicata pe piata." - a declarat Asmus Rotne - Director General Adjunct la ProCredit Bank. Pensionarii care aleg unul dintre depozitele la termen in lei de la ProCredit Bank primesc un plus de dobanda de 0,5 p.p la dobanda standard in Lei practicata de banca. Dobanda fixa pe intreaga perioada a depozitelor la termen reprezinta unul dintre avantajele oferite clientilor.  Astfel, fiecare dintre clienti poate calcula cu exactitate, din prima zi a depunerii banilor, care va fi suma pe care o va avea la maturitatea depozitului. Pe langa cresterile de dobanzi la depozitele la termen, banca a aplicat o majorare si la dobanda conturilor de economii pentru persoane fizice in Euro, cu 1,55 p.p ajungand pana la 3,30% pe an, tot ca urmare a evolutiei pietei financiare.

Pentru conturile de economii in lei, ProCredit Bank acorda clientilor persoane fizice o dobanda de 6,5% pe an. ProCredit Bank are in prezent 36 de sucursale si agentii in Bucuresti si in tara si intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la o retea de 50 de locatii.

entru conturile de economii in lei, ProCredit Bank acorda clientilor persoane fizice o dobanda de 6,5% pe an. ProCredit Bank are in prezent 36 de sucursale si agentii in Bucuresti si in tara si intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la o retea de 50 de locatii.


Citeste mai mult...

Piraeus Bank lanseaza doua credite punte, destinate achizitionarii sau construirii de imobile

Piraeus Bank Romania lanseaza doua credite de tip punte, destinate achizitionarii sau construirii de imobile, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Primul dintre cele doua produse, creditul de nevoi personale cu garantie reala Spatios, se acorda persoanelor fizice care detin deja o locuinta si doresc, pentru mai mult comfort, achizitionarea sau construirea unei alte proprietati imobiliare. Imprumutul se acorda in RON, EUR sau CHF, pe o perioada de maximum doi ani iar suma maxima acordata de banca poate ajunge pana la 75% din valoarea garantiilor constituite (imobilul detinut de beneficiar).

Dobanda aferenta imprumutului este variabila si poate fi platita lunar sau la maturitate, in functie de optiunea clientului. Rambursarea imprumutului se face intr-o singura transa, suma fiind obtinuta din vanzarea imobilului detinut de client anterior obtinerii creditului. Creditul ipotecar Cartier se adreseaza persoanelor fizice care doresc sa construiasca proprietati imobiliare destinate vanzarii. Creditul se acorda in RON, EUR sau CHF, perioada maxima de acordare fiind stabilita conform datei de finalizare a constructiei, inscrise in proiectul de executie, fara a depasi 2-3 ani.

Suma maxima acordata de banca poate ajunge pana la 75% din valoarea garantiilor constituite (teren detinut si imobilul care urmeaza a fi construit). Dobanda este variabila si poate fi platita lunar sau la maturitate, in functie de optiunea clientului. Rambursarea imprumutului se face intr-o singura transa, la sfarsitul perioadei de creditare. Nu este necesar ca beneficiarul sa detina un imobil care sa fie ipotecat pentru obtinerea finantarii. In cazul in care beneficiarul este deja proprietarul unui teren, acesta poate constitui o parte importanta a contributiei proprii pentru realizarea proiectului rezidential.

Pentru rambursarea creditului, beneficiarul poate utiliza suma provenita din vanzarea imobilelor construite.


Citeste mai mult...

Reducerea TVA la alimente ar putea ieftini produsele cu pana la 14%

Reprezentanti ai patronatelor din industria alimentara au declarat miercuri ca in cazul in care reducerea TVA se va aplica la alimente preturile ar putea scadea cu pana la 14%."Daca aceasta lege se aplica s-ar putea sa nu mai avem cele mai scumpe produse alimentare din Uniunea Europeana sau poate chiar vom reusi sa avem preturi mai mici. Daca reducerea de TVA va trece, toate estimarile de crestere a preturilor in industria alimentara se vor anula chiar cu riscul unei pierderi pe termen scurt, pentru ca vom castiga ulterior iar preturile ar putea inregistra o reducere curpinsa intre 5 si 14%", a declarat presedintele Romalimenta Sorin Minea.

Pentru promovarea acestei legi se declara si presedintele Rompan Aurel Popescu. "Noi militam pentru aceasta lege de ani de zile si cred ca ea va scoate la suprafata economia subterana, incasarile bugetare vor creste si cel mai important lucru preturile vor fi reduse cu circa 14%", a declarat Popescu. In urma votului dat miercuri de plenul Senatului unei initiative social-democrate, TVA pentru alimentele de baza ar putea scadea de la 19% la 5%. Initiativa privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza apartine unui grup de cinci senatori social-democrati: Ilie Sarbu, Doina Silistru, Petre Daea, Sever Ster si Liliana Tomoioaga.

Cei cinci pesedisti au gasit solutia majorarii accizelor la produsele de lux si tutun pentru a compensa pierderile bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza. Propunerea nu a fost sustinuta de Executiv, dar a primit raport favorabil de la comisia de specialitate. Dezbaterile in plen s-au axat in principal pe solutiile propuse de initiatori pentru a acoperi gaura bugetara si pe comparatiile cu state comunitare, in care TVA la alimente se cifreaza intre 0% si maximum 5%. Propunerea social-democratilor are caracter ordinar si a fost aprobata de plenul Senatului cu 45 de voturi pentru, 15 abtineri si 16 impotriv.

Initiativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Initiativa social-democrata prevede si neimpozitarea pensiilor mai mici de 15 milioane lei vechi.


Citeste mai mult...

Guvernul a alocat sapte milioane de euro pentru promovarea turismului in 2008

Guvernul a decis, miercuri, alocarea a sapte milioane de euro pentru promovarea turismului in 2008, din care doua milioane de euro sunt destinate creatiei unui brand turistic. Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotarare, Programul anual de marketing si promovare turistica, al carui obiectiv este promovarea celor mai importante destinatii si forme de turism, din Romania, pe piata interna si pe principalele piete turistice din strainatate. Bugetul alocat programului, pentru 2008, este de sapte milioane euro, din care doua milioane euro pentru creatie brand turistic.

Programul a fost elaborat de Consiliul Consultativ pentru Turism, for creat la sfarsitul anului trecut - care are in componenta organizatii profesionale, organizatii patronale, organizatii neguvernamentale si autoritati locale - si din ministerele care au legatura cu domeniul turismului. Activitatile cuprinse in cadrul Programului se refera, printre altele, la popularizarea destinatiilor si a produselor turistice romanesti, la realizarea unor studii de marketing si crearea brandului turistic national, la participarea la expozitii de turism in tara si in strainatate."Pana acum, aceste decizii se luau intr-un birou, la nivel de functionari; am considerat ca acest parteneriat public-privat este necesar si benefic", a declarat, miercuri, ministrul turismului, Ovidiu Silaghi.

Potrivit lui Silaghi, obiectivele ministerului pe care il conduce sunt cresterea ritmului circulatiei turistice din Europa de Vest si din America de Nord cu aproximativ 5% si, in urmatorii trei ani, o crestere anuala de circa 3% a bazei de produs pentru turism. Guvernul a aprobat, prin aceeasi hotarare, si Programul anual de dezvoltare a produselor turistice, cu un buget de 1.390.000 de euro. Fondurile sunt alocate, printre altele, pentru formarea profesionala a personalului din turism sau pentru imbunatatirea calitatii unor produse si forme de turism.

otrivit lui Silaghi, obiectivele ministerului pe care il conduce sunt cresterea ritmului circulatiei turistice din Europa de Vest si din America de Nord cu aproximativ 5% si, in urmatorii trei ani, o crestere anuala de circa 3% a bazei de produs pentru turism. Guvernul a aprobat, prin aceeasi hotarare, si Programul anual de dezvoltare a produselor turistice, cu un buget de 1.390.000 de euro. Fondurile sunt alocate, printre altele, pentru formarea profesionala a personalului din turism sau pentru imbunatatirea calitatii unor produse si forme de turism.


Citeste mai mult...

Bank of England si Northern Rock vor fi reclasificate sub forma de corporatii financiare publice

Banca centrala a Marii Britanii - Bank of England (BoE) - si Northern Rock urmeaza sa fie reclasificate sub forma de corporatii financiare publice, implicit banii imprumutati creditorului ipotecar urmand sa fie trecuti in statele guvernului, a anuntat joi Statistica britanica, potrivit Reuters. Decizia era asteptata, avand in vedere pachetul de salvare oferit de guvernul britanic pentru redresarea creditorului ipotecar, pentru care au fost utilizate fonduri publice de aproximativ 25 miliarde lire sterline (49,07 miliarde dolari).

Reclasificarea bancii centrale inseamna ca orice cautiune platita in viitor pentru banci comerciale sau creditori ar putea fi inclusa in registrul contabil national. Masura, programata pentru 9 octombrie, va duce aproape sigur la incalcarea de catre guvern a regulii fiscale ce impune mentinerea imprumuturilor nete sub 40% din produsul intern brut (PIB). Institutul National de Statistica din Marea Britanie a subliniat ca masura nu inseamna ca banca a fost nationalizata si a mentionat ca garantiile oferite de guvern creditorului nu vor fi incluse in conturile publice.

Guvernul a anuntat ca masura ar avea doar un impact temporar asupra finantelor publice din Marea Britanie si ca regulile fiscale sunt suficient de puternice incat sa faca fata acestei situatii."Orice impact va fi temporar si va avea un caracter exceptional. Codul stabilitatii fiscale ia in calcul asemenea situatii", a declarat un purtator de cuvant al Trezoreriei britanice pentru Reuters. Analistii considera ca sunt sanse mari ca guvernul sa fi incalcat oricum regulile fiscale."Evident, incalcarea acestei reguli va fi prezentata ca o masura temporara.

Guvernul va continua sa aplice regulile, dar vor face o exceptie cu Northern Rock", a declarat un analist din cadrul RBS, Ross Walker."Northern Rock are datorii financiare substantiale, iar decizia se bazeaza pe ideea ca sectorul public are puterea de a controla politica organizationala a Northern Rock ", arata raportul Institutului National de Statistica din Marea Britanie. Impactul exact al masurii asupra finantelor publice este incert pentru moment, a transmis biroul de statistica, iar schimbarile nu vor avea efect cel putin pana in luna martie, cel mai devreme.

Imprumuturile securitizate ale Northern Rock sunt estimate la aproximativ 50 milioane lire sterline si vor fi incluse, de asemenea, in contabilitatea guvernamentala.


Citeste mai mult...

BERD vrea sa devina actionar in firmele mijlocii romanesti

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vrea sa continue programele de finantare a companiilor romanesti, in special a celor mijlocii, vrand sa se implice si in actionariatul acestora, a declarat joi, la Bucuresti, presedintele BERD, Jean Lemierre. Economia Romaniei creste puternic, capitalurile straine intra constant pe piata interna, iar sectorul bancar este unul foarte bun, a declarat presedintele BERD. "Vrem sa sprijinim din ce in ce mai mult firmele din Romania si vrem sa ne implicam mai mult in companiile medii si chiar sa intram in actionariat", a precizat Lemierre.

Prioritatile declarate de BERD sunt companiile din domeniile energiei si infrastructurii. Banca planuieste sa directioneze o treime din investitiile facute in Romania, in 2008, catre sectorul energetic, institutia axandu-se pe trei segmente principale, a declarat la sfarsitul anului trecut, directorul grupului BERD, Olivier Descamps. Directorul BERD a anuntat ca investitiile institutiei in Romania vor creste "probabil semnificativ" anul acesta fata de 2007, cand banca a investit aproximativ 350 milioane euro.

BERD a lansat, luna trecuta, o linie de finantare a proiectelor de eficienta energetica prin care bancile pot lua imprumuturi din care sa finanteze mai departe firme in vederea imbunatatirii eficientei energetice. BERD a acordat in cadrul acestui program imprumuturi catre trei banci din Romania in valoare de 35 milioane euro. Banca Comerciala Romana (BCR) a luat un imprumut de 20 milioane euro, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - 10 milioane euro, iar Banca Transilvania - 5 milioane euro.

Imprumutul acordat BCR a ridicat la 115 milioane euro valoarea finantarilor de catre BERD a Bancii Comerciale Romane, la 30 milioane euro imprumuturile acordate CEC si la 68 milioane euro finantarile acordate catre Banca Transilvania. BERD a mai acordat, pana in prezent, 22 de imprumuturi, in valoare de 380 milioane euro pentru proiecte in sectorul infrastructurii municipale si de mediu din Romania. In cele 27 de tari in care opereaza, suma investita de BERD pe acest segment este de 2 miliarde euro.


Citeste mai mult...

IMM-urile, interesate sa isi eficientizeze afacerile cu ajutorul fondurilor structurale din domeniul

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a finalizat primele doua sesiuni de training gratuit pentru companiile din sectorul IMM, interesate de accesarea Fondurilor Structurale in domeniul IT&C, se arata intr-un comunicat remis BankNews.ro. Cele doua sesiuni au fost organizate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI), in intervalele 29-30 ianuarie si 5-6 februarie, reunind reprezentanti ai 50 de IMM-uri din toata tara. Cursurile au fost structurate pe cinci module: Oportunitati de finantare, Circuitul proiectului, Pachetul cererii de finantare, Evaluarea cererii de finantare si Implementarea proiectului.

Participantii au avut posibilitatea de a afla direct de la specialistii din cadrul MCTI conditiile de eligibilitate, cum se completeaza o cerere de finantare, cum se implementeaza un proiect, care va fi legatura dintre OIPSI si beneficiar pe durata implementarii acestuia precum si drepturile si obligatiile beneficiarilor pe durata implementarii si post-implementarii proiectului. Evaluarea cursurilor indica interesul participantilor de a afla mai multe detalii despre posibilitatea coordonarii abordarii pragmatice cu cadrul teoretic, modalitatile de rambursare, precum si realizarea auditului extern.

Organizarea celor doua sesiuni de training a oferit ocazia reprezentantilor MCTI de a discuta direct cu participantii pe marginea Ghidurilor solicitantului si anexelor, pentru a armoniza aceste documente cu cerintele reale ale pietei si a le face cat mai usor de inteles pentru aplicanti. Reprezentantii MCTI le-au reamintit cursantilor ca toate intreprinderile mici si mijlocii interesate sa obtina informatii despre fondurile structurale pot contacta Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale la adresa de emailDe asemenea, toti cei interesati sa consulte suportul sesiunilor de training organizate de MCTI, o pot face accesand adresaMCTI este organismul intermediar de gestionare a fondurilor structurale in domeniul IT&C, pentru implementarea Axei Prioritare 3 din cadrul Programului Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice.

In 2008, fondurile alocate de Comisia Europeana pentru implementarea proiectelor de IT&C in cadrul IMM-urilor se ridica la aproximativ 40 milioane de Euro.


Citeste mai mult...

Aviva devine actionarul majoritar al Certinvest SAI

Astazi, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a dat avizul pentru modificarea documentatiei de autorizare a companiei Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA. Prin acest aviz, CSSPP aproba numirea lui Eugen Voicu pe pozitia de Director General Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Acesta l-a inlocuit in aceasta pozitie pe Adrian Allott care incepand cu data de 1 februarie 2008 se dedica activitatii de consultanta.

Eugen Voicu isi va pastra si pozitia de Director General al Certinvest SAI. Pe langa aceasta pozitie, el va ocupa si functia de Director de Investitii in cadrul companiei de pensii. In 1994, Eugen Voicu a infiintat Certinvest SA care astazi este unul din jucatorii importanti din piata, avand in administrare patru fonduri deschise de investitii si un numar important de portofolii individuale. Eugen este actionar si membru fondator al SSIF Intercapital Invest si International Leasing; intre 1999-2003 a fost Secretar General al Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania, iar intre 2003 si 2007 a fost Vicepresedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

In data de 17 ianuarie 2008, CNVM a autorizat modificarile intervenite in modul de organizare si functionare a CERTINVEST Societate de Administrare a Investitiilor SA ca urmare a modificarii structurii actionariatului, in urma dobandirii de catre Aviva International Holdings Ltd. a participatiei de 99,82% din capitalul social sau din totalul drepturilor de vot in cadrul societatii de administrare a investitiilor. Aviva devine astfel actionarul majoritar al Certinvest SAI; decizia CNVM marcheaza practic incheierea procesului de achizitie a Certinvest de catre Aviva.

n data de 17 ianuarie 2008, CNVM a autorizat modificarile intervenite in modul de organizare si functionare a CERTINVEST Societate de Administrare a Investitiilor SA ca urmare a modificarii structurii actionariatului, in urma dobandirii de catre Aviva International Holdings Ltd. a participatiei de 99,82% din capitalul social sau din totalul drepturilor de vot in cadrul societatii de administrare a investitiilor. Aviva devine astfel actionarul majoritar al Certinvest SAI; decizia CNVM marcheaza practic incheierea procesului de achizitie a Certinvest de catre Aviva.


Citeste mai mult...