Autoritatile germane au lansat o investigatie impotriva E.ON

Autoritatea de reglementare in domeniul energetic din Germania a lansat o investigatie impotriva E. ON, cel mai mare furnizor de gaze naturale din aceasta tara, dupa o serie de acuzatii privind posibile obstructionari ale accesului la reteaua de gaze a companiei, conform NewsIn care citeaza Reuters. Compania energetica olandeza Essent si operatorul de depozite de gaze Rheinische Epehave au depus plangeri impotriva E. ON. Cele doua companii au acuzat grupul ca nu le ofera acces suficient la livrarile de gaze de la un depozit situat in nordul Germaniei, a spus purtatoarea de cuvant a institutiei de reglementare. "Faptul ca am inceput o investigatie nu indica rezultatul acesteia.

Daca compania nu ofera acces la reteaua de gaze, trebuie sa vedem care este capacitatea disponibila si daca alocarea resurselor este corecta", a precizat aceasta. O purtatoare de cuvant a E. ON a declarat grupul nu a luat inca o decizie privind companiile care vor avea acces la conducta, care este inca in faza de constructie. Investigatia a fost demarata in data de 29 septembrie.

aca compania nu ofera acces la reteaua de gaze, trebuie sa vedem care este capacitatea disponibila si daca alocarea resurselor este corecta", a precizat aceasta. O purtatoare de cuvant a E. ON a declarat grupul nu a luat inca o decizie privind companiile care vor avea acces la conducta, care este inca in faza de constructie. Investigatia a fost demarata in data de 29 septembrie.

Cuvinte cheie: gaze, acces, impotriva


Citeste mai mult...

Sindicatele vor majorari salariale pentru bugetari

Sindicatele doresc ca majorarile salariale pentru personalul bugetar sa fie facute intr-o singura transa, chiar daca vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2009 si nu de la 1 noiembrie 2008, potrivit AGERPRES. "Majorarile salariale vor fi discutate marti, inaintea sedintei de guvern. Astazi nu s-a vorbit de un procent de crestere, explicit, dar avem o mare pretentie - orice procent vom negocia sa fie acordat intr-o singura transa, chiar daca de la 1 ianuarie, nu cum a fost pana acum - in doua transe. Reprezentantii guvernului sunt de acord cu o crestere numai a salariilor mici. Una din variantele de calcul este o crestere de 20 la suta a salariilor de 600-1. 000 lei.

Ar fi aproape un milion de beneficiari - functionari publici, cei din invatamat, sanatate. Noi vrem 1 noiembrie, ministrul Muncii spune 1 ianuarie", a declarat vineri presedintele CNSLR Fratia, la finalul unei noi runde de discutii la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse. Petcu a mai spus ca sindicatele din invatamant vor continua sa protesteze, iar cei din sanatate s-au intalnit joi cu ministrul de resort si considera oferta ministrului destul de interesanta si poate fi luata in calcul. La randul sau, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a precizat ca procentele de majorare si modul cum vor fi acordate vor fi discutate probabil marti, inainte de sedinta de guvern.

Ea a afirmat ca nu se poate discuta acordarea majorarilor in 2008. "Daca aveam ce sa discutam in acest an ieseam din blocaj si guvernul era mai bine vazut de populatie daca acea resurse sa faca majorarile in acest an", a mai spus ministrul Muncii.

a a afirmat ca nu se poate discuta acordarea majorarilor in 2008. "Daca aveam ce sa discutam in acest an ieseam din blocaj si guvernul era mai bine vazut de populatie daca acea resurse sa faca majorarile in acest an", a mai spus ministrul Muncii.



Citeste mai mult...

Piata pensiilor private din Romania: Active in crestere cu 20,1% pe pilonul II si cu 10,3% pe pilonul III

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 598,4 milioane lei (163,47 milioane euro) la sfarsitul lui octombrie, in crestere cu 20,10% fata de luna anterioara, in timp ce numarul de participanti a depasit 3,85 milioane de persoane, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), citate de NewsIn. In aceeasi luna, valoarea activelor pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) a ajuns la 65,78 milioane lei (17,97 milioane euro), in crestere cu 10,38% fata de septembrie, numarul de participanti crescand pana la peste 135. 000 persoane. Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii aveau 3. 852.

292 participanti la sfarsitul lui octombrie de la care incaseaza contributii, cu 73. 208 clienti mai mult decat in luna septembrie. Fondul ING continua sa controleze peste o treime (38,9%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 232,65 milioane lei la finalul lui octombrie. ING, AIG si BRD, fondurile cu cei mai bine platiti clientiPotrivit NewsIn, in clasamentul fondurilor cu cei mai bine platiti clienti, pe primul loc ramane ING Fond de Pensii, care are participanti cu un venit mediu de 435 euro, urmat indeaproape de AIG, cu un salariu mediu de 432 euro.

Pe locul trei se afla BRD (397 euro), urmatoarele locuri fiind ocupate de Bancpost (381 euro), Aviva si BCR, fiecare inregistrand un venit mediu pe participant de 377 euro. Pe piata pensiilor private obligatorii vor ramane 13 jucatori dupa incheierea fuziunii intre BCR Fond de Pensii si Omniasig Pensii. La sfarsitul lunii septembrie, grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anuntat ca s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia. Valoarea Omniasig Pensii a fost estimata la circa 13-13,5 milioane euro. Peste 10.

000 de romani si-au facut pensii private facultative in octombriePe piata pensiilor private facultative (pilonul III), numarul participantilor la cele noua fonduri active a crescut in luna octombrie pana la 135. 974 participanti, cu peste 10. 000 mai multi decat in luna anterioara. ING Optim, cu un activ net de 13,43 milioane lei, se mentine pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 33. 187 de participanti atrasi, in timp ce dupa criteriul activului net, lider al pietei ramane BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii octombrie la un activ net de 18,6 milioane lei, de la cei 31. 922 de clienti ai sai.



Citeste mai mult...

Bursele americane au deschis in crestere, in ciuda datelor privind nivelul record al somajului

Bursele americane au deschis in crestere, in ciuda datelor privind somajul pe luna octombrie, potrivit Wall Street Journal. Rata somajului din Statele Unite a urcat in luna octombrie la 6,5%, atingand cel mai ridicat nivel din martie 1994 si pana in prezent. La putin timp dupa deschiderea sedintei de tranzactionare, indicele Dow Jones Industrial Average castiga 1,6%, la 8. 831,83 puncte, iar indicele compozit Nasdaq castiga 1,4%, pana la 1. 631,47 puncte. Standar&Poor's 500 se aprecia cu 1,3%, la 917,00 puncte. Datele Departamentului Muncii al Statelor Unite arata ca 240.

000 de americani au ramas fara loc de munca in octombrie, aceasta fiind a zecea luna consecutiva in care se inregistreaza o crestere a somajului. Unii economisti sunt de parere ca rata somajului ar putea creste pana la 8% in 2009. In cazul recesiunii economice din perioada 1980-1982, rata somajului a urcat la un nivel maxim de 10,8%.

00 de americani au ramas fara loc de munca in octombrie, aceasta fiind a zecea luna consecutiva in care se inregistreaza o crestere a somajului. Unii economisti sunt de parere ca rata somajului ar putea creste pana la 8% in 2009. In cazul recesiunii economice din perioada 1980-1982, rata somajului a urcat la un nivel maxim de 10,8%.



Citeste mai mult...

UPDATE: Indicele compozit urca cu aproape 4% la jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri

Bursa si-a mentinut avansul la jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, indicele general al pietei inregistrand o crestere de aproape 4%. Avansul pietei locale de capital este peste cel consemnat pe marile burse europene. Update 1: La ora 13:00, BET-C crestea cu 3,96%, iar indicele celor mai lichide zece titluri listate se aprecia cu 3,59%. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare isi mentineau avansul luat in debutul sedintei, si se scumpeau 6,37%. Indicele BET-XT urca cu 4,15%, in vreme ce indicele companiilor energetice crestea cu 4,38%.

Dupa primele 20 de minute de tranzactionare, BET-C, indicele compozit al pietei, se aprecia cu 3,19%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate, urca cu 3,96%. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, inregistra cea mai mare crestere, de 6,33%. Indicele BET-XT, care arata evolutia celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, castiga la ora mentionata cu 4,44%, in vreme ce indicele companiilor energetice, BET-NG, crestea cu 4,29%.

Bursele europene inregistrau cresteri la ora 13:00, ora Romaniei:Indicele CAC 40 al Bursei din Paris urca cu 1,05%Dax, indicele Bursei din Frankfurt castiga 0,83%La Bursa din Londra, FTSE 100 crestea cu 1,66%Bursa din Madrid se aprecia cu 0,49%Indicele Mib 30 al Bursei din Milano cobora cu 0,29%Pe pietele asiatice, Bursa din Tokyo a inchis in scadere cu 3,55%, pe o piata dominata de teama privind recesiunea mondiala. Dupa o cadere in deschidere de peste 3%, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong urcat cu 3,29%, in vreme ce Bursa din Australia a pierdut 2,42%.

Bursele americane au închis ÅŸedinÅ£a de joi în scădere puternică, în contextul în care investitorii se tem că rapoartele privind rata ÅŸomajului, ce urmează să fie publicate vineri, vor indica o adâncire a crizei financiare. Astfel, indicele Dow Jones a coborât cu 4,85%, în timp ce indicele compozit Nasdaq a scăzut cu 4,34%.

Cuvinte cheie: indicele, bursa, ora


Citeste mai mult...

Opiniile cititorilor HotNews.ro: "Au fost respinse proiecte pentru ca nu aveau doua stampile si doua semnaturi"

Cititorii sectiunii de euROfonduri (HotNews. ro - EurActiv. ro) ne-au transmis opiniile legate de accesarea fondurilor europene post-aderare. Majoritatea sunt nemultumiti de felul in care autoritatile au respectat termenele asumate si de felul in care se desfasoara procesul de evaluare. "Daca ar fi sa actionam si noi aplicantii, cred ca pe linia unei reclamatii la UE, care sa declanseze o cercetare, ar fi cel mai potrivit. Ce conteaza ca nu mai este valabila nicio planificare in proiecte, facuta in baza termenelor avansate in procedurile programului? Ce conteaza ca au venit intre timp tot felul de crize globale?

Cine va fi vinovat pentru greutatile in implementarea proiectelor: aplicantii, evident. . . daca IMM-urile "s-ar misca" in ritmul autoritatilor, nu ar mai exista resurse care sa sustina acest aparat urias care-si da cu stangul in dreptul in permanenta. Vor fi din ce in ce mai putini doritori si nu inteleg de ce va mira asta", spune unul din utilizatorii site-ului. Cateva comentarii primite pentru articolele "4. 400 de proiecte depuse, pe fonduri structurale.

Cu multe dureri de cap pentru solicitanti" si "Directorul programului de competitivitate: "Proiectele de investitii ale IMM-urilor au fost slabe, cu documente expirate si greseli la intocmirea bugetelor" Oana: Nu s-a gandit nimeni ca este posibil ca acele proiecte catalogate slabe sa fie asa din cauza calitatii la fel de slabe a ghidului si a balbaielilor de pe parcurs ( stiti acele clarificari care au fost facute ulterior pe baza contestatiilor depuse). Referitor la certificatele fiscale, nu este vina solicitantului ca statului ii vine foarte greu sa compenseze in timp util (conform legii ) TVA -ul.

Concluzia : proiectele de calitate necesita si un management profesionist al fondurilor. Ioana: Este exasperant. Cred din ce in ce mai mult ca aceste fonduri devin o gluma proasta pentru Romania. Raport pentru ambele axe?: cum ramane cu procedurile aprobate de insasi Autoritatea de Management? Oare la un audit pe managementul programului, depasirea termenelor nu inseamna o neconformitate care produce efecte grave in realizarea proiectelor?

Daca ar fi sa actionam si noi aplicantii, cred ca pe linia unei reclamatii la UE, care sa declanseze o cercetare, ar fi cel mai potrivit"Corneliu: De ce nu spune d-na director ca au fost respinse proiecte in etapa de evaluare administrativa pentru simplul motiv ca in exemplarele copii, documentele nu erau stampilate inca o data in original, ajungandu-se astfel sa ai pe un document 2 semnaturi, 2 stampile si 2 mentiuni conform cu originalul. De ce nu spune d-na director ca au fost respinse proiecte care nu aveau scanata TOATA cererea de finantare, inclusiv documentele suport.

Pe alte programe operationale, comisia de evaluare a considerat ca este necesar sa se transmita clarificari solicitantilor, astfel incat li s-a dat tuturor o sansa in evaluarea tehnica. Dansii, evident coplesiti de avalansa de proiecte, s-au gandit sa trieze cat mai multe. Evident au ramas cu proiecte de calitate indoielnica, care au indeplinit cerintele evaluarii administrativa. Le doresc multe "succes-uri" in implementarea proiectelor si putere de concentrare la scrierea declaratiilor in fata organelor de cercetare, in speta DNA si OLAF. "Traficantu_De_Influentza. .

.

daca lucrurile ar fi transparente macar in ceea ce priveste obtinerea si utilizarea fondurilor acestea. Un munte de bani alocati populatiei practic (intreprinzatorilor privati ) ar fi in stare sa dea un impuls consistent dezvoltarii economice. Pentru ca dintr-o gramada de proiecte tot trebuie sa iasa ceva bun. Daca am avea si edili cu cap sa acceseze fonduri pentru infrastructura,cum ar mai fi. . . Dar daca nu ne vedem interesul si reusim ca si aici sa ne dam in stamba. E tipicul romanesc din ciclul "muieti-s posmagii" sau din colectia "Dumnezeu iti da dar nu-ti baga-n traista" .

Ma gandesc sa incerc pentru o pensiune cu cativa prieteni undeva la anul,dar tare imi e ca nici atunci nu o sa aiba baietii totul gata si ca o sa ma lovesc de spagi peste spagi. Dar na, sunt de parere ca nu are rost sa pleci din tara asta pana nu incerci sa epuizezi oportunitatile de ati construi o viata cum trebuie. Daca vezi ca ti se va pune piedica iar si iar,abia atunci. . . "nedumeritu' este de parere ca "nu te vor omori spagile, ca nu este cazul, dar te vor omori procedurile neclare si complicate. Sfat: intreaba de 5 ori lucrurile neclare, in primul rand la Ministerul care gestioneaza Axa respectiva.

Daca esti foarte mic si nu ai resurse sa implementezi singur, ai mari sanse sa te incurci sau sa te 'arzi"; totul este conceput in asa fel incat este relativ simplu celor care ar putea face proiectul si singuri, dar cu o finantare le este mai usor; firmelor mici, care nu s-ar descurca deloc fara acesti bani, le recomand MUUUULTA atentie inainte de a face acest demers". wasabi: Am lucrat pana acum 2 luni in cadrul unei firme de consultanta pe fonduri structurale, iar acum lucrez la departamentul de autorizari de construire in cadrul unei primarii din provincie.

Sa o luam cu inceputul:- pentru a face o investitie de la 0 o sa te ingropi in hartii si in datorii de nu iti vezi capul, daca nu ai nervii de otel o sa tii pierzi rapid. pentru o banala constructie intr`un oras. . . pe langa proiectul cladirii care te usuca, te costa avize autorizatii cerificate de urbanism asta numai ca sa ai autorizatia de construire pe care ti`o cere in ghid, dupa care trebuie intocmit dosarul de finantare dupa hg 28/2008 cu studiu de fezabilitate, studii de teren geo topo, proiect tehnic(dupa caz). Are cineva dintre dvs idee cam ar costa astea ?! daca mergeti la o firma de consultanta?! o caruta de bani. ma rog puteti sa spuneti da. .

.

da` noi avem investitii mici . . nu o sa ne coste asa mult. . . . nu dragii mei la fel. . . cineva zicea mai sus . . ca daca va descurcati greu cu banii nu ii riscati intr`un proiect pt bani europeni pentru ca firmele de consultanta nu stiu sa faca proiecte. . . . o sa va ia banii si nici nu o sa aveti nici un dosar de finantare. . . Partea a doua . . pentru firmele de consultanta care sunt mana in mana cu autoritatile locale. . si aici ma refer la primariile din mediul rurarl . . . unde sunt prostite pe fata . . . . sau sunt in cardasie sa faca cica proiecte pt dezvoltare rurala pe FEADR. Niste proiecte varza cu bani foarte multi.

va mai aduceti aminte de judetul vaslui cand ziceau ca nu mai au banii cei de la primariile din mediul rural pt ca au investit in multe proiecte?! aia din arad la fel? cum de este asa ceva posibil? pai pt SF de canalizare sau alimentare cu apa si un PT se ia 70. 000 ron de la o primarie de la sat. si nici nu se fac investitiile. abeba:Autoritatea de management SE OBLIGA, sau cel putin asa scrie in Ghidul Solicitantului pe Domeniul 4. 3 POR- Prijinirea microintreprinderilor sa anunte "fericitii castigatori " ai finantarii europene in maxim 90 de ZILE.

Citam din ghid "SolicitanÅ£ii vor fi notificaÅ£i asupra rezultatului procesului de evaluare ÅŸi selecÅ£ie a cererii de finanÅ£are în septembrie 2008. Această dată este orientativă" - pag 37 SEPTEMBRIE - se refera la ultima etapa ( a 4-a) iar ei nu au fost in stare sa o finalizele pe a 3-a. "Expertii" MDLPL "fac tot posibilul" sa aprobe niste liste cu proiectele care au iesit din faza a 3-a a evaluarii - evaluarea tehnico-financiara DE 2 LUNI DE ZILE.

Dupa ce vor aproba aceste liste urmeaza faza nr 4: Evaluarea strategica ( pe care o face un Comitet Regional de Evaluare Strategica si Corelare- CRESC foramat din primari, consilieri, presedinti de consilii judetene, care mai au si ei ultimul cuvand cu privire la care proiecte vor obtine sau nu finantare. Cred ca ne prinde anul nou si tot nu vor finaliza analiza. Asta in conditiile in care in Bucuresti sunt vreo 65 de proiecte TOATE, ca caror evaluare a durat 6 LUNI. Si uite asa isi mai iau unii salariile linistiti, de la stat i plimbandu-si cafeaua dintr-un birou in altul si semneaza hartii ca niste experti ce sunt. Bravos!

Codruta N: Dreaq stie ce a facut MF cu banii pentru "evaluari", eu presupun ca, si daca ei n-or fi fost de la UE (pentru "managementul programului"), macar or fi fost prevazuti in co-finantarea la care s-a angajat GuvRO. Cand colo, uite unde s-au gasit domnii sa fie scartani - la banii pentru evaluatori!

Adica acela trebuie sa citeasca n'shpe dosare uneori cat o valiza (mie un dosar simplutz mi-a luat mai mult de o ora, si nici macar nu pot sa spun ca l-am citit cu maxim de atentie), sa fie atent cum apreciaza si sa completeze grila aia cu maximum de responsabilitate (asta daca e cinstit si chiar vrea sa faca treaba) - si asta, pe o suma de nimic (daca nu cumva chiar "voluntar"). Ce dreq o fi facut Vozganian cu banii pt. "evaluare" nu stiu - dar numai cu 9 evaluatori la 1500 proiecte (care normal ar trebui evaluate "incrucisat") eu cred ca beneficiarii poa' sa-si faca linistiti planurile ca vor incepe proiectele abia la anul!

Mai nou cica MF ar cauta evaluatori respectand SEAP - adica la un moment dat m-am trezit ca o firma ma suna cu disperae, ca asta cica ar fi insemnat SEAP: sa plateasca MF firme de "evaluatori" (firma ma intreba daca nu stiu vreun evaluator de proiecte, ca n-are!!!). Dedalus"evaluare incrucisata"??? Ia uita-te tu ce s-a intimplat cu proictele respinse in evaluarea de la IMPACT (infrastructura de cercetare stiintifica): iti spun eu, au tot fost "evaluate", pana cand au trecut. . . "evaluare responsabila"?? Cum naiba sa-ti dai seama de cat e de fezabil un proiect citindu-l o ora??? E loterie curata, imi dau seama ca deja stii asta.

"Firma de evaluatori"??? Auzi prostie! Ca si cum ai putea sa ai experienta numai in evaluare, fara sa fi facut vreodata in viata ta vreun studiu sau sa fi implementat un poriect cat de mic. . . OK, de acord ca sunt unele persoane inzestrate cu asemenea capacitati (sunt insa putine), dar sa ajungi pana acolo incat sa ceri specializarea unei firme in "evaluare" e deja prea mult. In conditiile in care ai 9 evaluatori la 1500 de dosare, singura solutie normala pentru un om normal la cap, care stie despre ce-i vorba, e sa sistezi evaluarea pana cand ai un sistem eficient in functiune.

E chiar demn de condamnat sa decizi soarta unui proiect pentru care autoritatea locala a cheltuit zeci de mii de eur, prin citirea de catre o singura persoana, timp de o ora a unei intregi documentatii! Evaluarea unui dosar dureaza in medie cam o zi (8 ore) . Presupunind ca ai 9 evaluatori, astia pot face 9 dosare pe zi. Hai 20. 1900/20 = 85 de zile lucratoare, adica peste 4 luni, DACA totul merge bine, si aia fac NUMAI asta si DACA nu sunt intreruperi, si FARA a socoti timpul administrativ de procesare. Altfel spus, cu 9 evaluatori termini treaba intre 6 si 9 luni. Dupa care mai stai 3-6 luni in proceduri de contractare.

In total, de la depunere la primii bani in cont pot trece usor doi ani. . . Bine, nu pentru toata lumea. . .  



Citeste mai mult...

UPDATE: Vineri: Principalele burse asiatice scad din nou. Pretul petrolului a coborat sub 60 de dolari

UPDATE: Bursa din Tokyo a inchis in scadere cu 3,55%, pe o piata dominata de teama privind recesiunea mondiala. Indicele Nikkei a pierdut 316,14 puncte, pana la 3. 583,00 puncte, pe fondul previziunilor tot mai sumbre anuntate de marile companii japoneze, intre care si gigantul Toyota. Dupa o cadere in deschidere de peste 3%, bursa din  Hong Kong urcat cu 1,35%, iar cea din Shanghai cu 2,23%. Principalele burse din zona Asia-Pacific au deschis, vineri dimineata, in cadere masiva urmand tendinta bursei de pe Wall Street. Indicele bursei din Hong Kong a pierdut 3,14%, vineri, in deschiderea sedintei bursiere.

Bursa din Sydney era in cadere cu 3,4% in deschidere, scriu agentiile internationale de presa. Bursa din New York a inchis, joi seara, in cadere libera inaintea anuntarii unei noi rate lunare a somajului in SUA. Indicele Dow Jones a pierdut 4,78%, iar Nasdaq s-a devalorizat cu 4,43%, Petrolul, sub 60 de dolari Pretul unui baril de petrol a scazut pana la 59,97 dolari, vineri dimineata, pe pietele asiatice. Pretul aurului negru a scazut mai mult de zece dolari in numai doua zile. Raportul saptamanal, dat publicitatii ieri de Departamentul pentru Energie, arata o noua scadere a consumului in SUA.

ursa din Sydney era in cadere cu 3,4% in deschidere, scriu agentiile internationale de presa. Bursa din New York a inchis, joi seara, in cadere libera inaintea anuntarii unei noi rate lunare a somajului in SUA. Indicele Dow Jones a pierdut 4,78%, iar Nasdaq s-a devalorizat cu 4,43%, Petrolul, sub 60 de dolari Pretul unui baril de petrol a scazut pana la 59,97 dolari, vineri dimineata, pe pietele asiatice. Pretul aurului negru a scazut mai mult de zece dolari in numai doua zile. Raportul saptamanal, dat publicitatii ieri de Departamentul pentru Energie, arata o noua scadere a consumului in SUA.

Cuvinte cheie: bursa, cadere, pierdut


Citeste mai mult...

Bursa din Viena a preluat 92,4% din actiunile Bursei din Praga

Bursa de Valori din Viena a semnat cu actionarii Bursei din Praga preluarea unui pachet de 92,4% din actiunile pietei de capital cehe, se arata intr-un comunicat al operatorului pietei de capital austriece. Tranzactia urmeaza sa fie supusa aprobarii de catre autoritatile competente. In urma acestei preluari, Bursa din Viena devine actionar majoritar la trei burse de valori din Europa Centrala si de Est.  Operatorul bursei vieneze, aflat in competitie cu Bursa din Varsovia pentru suprematie in zona, a cumparat participatia detinuta de catre un grup de investitori in cadrul Bursei din Praga, piata de capital ce nu a reusit sa tina pasul cu evolutia altor burse din regiune.

Printre investitorii interesati de preluarea participatiei majoritare a Bursei de Valori de la Praga, s-au mai aflat si operatorul bursier olandez si grupul scandinav OMX. La sfarsitul lunii septembrie, pe Bursa de Valori din Praga erau listate 29 de companii, iar capitalizarea bursiera se ridica la aproximativ 40 de miliarde euro. Valoarea medie a tranzactiilor lunare derulate din ianuarie 2008 pana in prezent este de 2,77 miliarde de euro.

In urma preluarii pachetului de actiuni de 92,4% la Bursa din Praga, operatorul bursei vieneze devine actionar majoritar la Bursa din Budapesta, unde impreuna cu Oesterreichische Kontrollbank detine 68,8%, si la Bursa din Ljubliana, unde controleaza 81,01% din actiuni. In plus, Bursa de Valori din Viena colaboreaza si cu alte burse de valori din regiune, in principal cu bursele de la Bucuresti, Sarajevo si Banja Luka.

Cuvinte cheie: bursa, valori, bursei


Citeste mai mult...

Cursul de schimb urca usor peste 3,71 lei/euro

Cursul monedei nationale a urcat usor peste 3,71 unitati in raport cu euro la deschiderea sedintei valutare de joi, ca urmare a aprecierii dolarului si in contextul in care temerile jucatorilor privind economia mondiala au revenit pe pietele din regiune. In deschiderea sedintei, euro se tranzactiona la 3,7100-3,7120 lei, in crestere comparativ cu inchiderea de miercuri, de 3,6970-3,7030 lei/euro. "In prima ora de tranzactionare, rata de schimb a atins un maxim de 3,7190 lei/euro, pe fondul unor cererii comerciale ridicate pentru moneda europeana si al aprecierii dolarului.

Ulterior, stiri bune despre Ungaria si slabirea usoara a dolarului au intors cotatiile spre nivelul de la deschidere", a declarat dealerul unei banci pentru In jurul orei 10:20, tranzactiile se operau la 3,7120-3,7150 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri o rata de referinta in scadere cu 0,09 bani, la 3,6829 lei/euro. Pe piata monetara, dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi se situau la 20%.

Majoritatea analistilor internationali considera ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce, joi, rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 3,25%, a doua masura de acest gen adoptata in decurs de o luna, pe fondul perspectivei de intrarea in recesiune a economiei zonei euro.

ajoritatea analistilor internationali considera ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce, joi, rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 3,25%, a doua masura de acest gen adoptata in decurs de o luna, pe fondul perspectivei de intrarea in recesiune a economiei zonei euro.

Cuvinte cheie: euro, dolarului, rata


Citeste mai mult...

Parlamentul trebuie sa tina cont de costurile antrenate de legi

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat miercuri seara, la Galati, ca le recomanda parlamentarilor ca in momentul in care vor discuta despre ordonanta de blocare a majorarii salariilor profesorilor sa-si scoata ochelarii cu care au lucrat cand au legiferat legea de majorare a salariilor acestora, informeaza Agerpres. "Importanta nu este soarta ordonantei in Parlament, important este ca atunci cand Parlamentul legifereaza in domenii economice sa tina seama de implicatiile, de costurile pe care legile le antreneaza.

Ar fi bine ca cei care in Parlament, in zilele urmatoare, vor discuta ordonanta sa-si scoata ochelarii cu care au lucrat cand au legiferat si sa se uite putin prin presa, sa citeasca putin ceea ce presa relateaza despre efectele pe care criza economica mondiala le are si in Romania" - a spus Tariceanu. Premierul a dat ca exemplu stirile referitoare la trimiterea in somaj tehnic a 3. 000 de angajati dintre cei 3. 700 ai combinatului de otel de la Targoviste si implicatiile acestui lucru.

"Deci, in contextul in care in Romania au inceput sa fie intreruperi de lucru, sa fie oameni trimisi in somaj, nu exista masura mai neeconomica, mai antieconomica decat sa marim salariile intr-un sector de bugetar", a sustinut seful Guvernului. El a aratat ca salariile bugetarilor sunt asigurate de veniturile care se incaseaza la buget din taxe si impozite, pe care le platesc salariatii si intreprinderile. "Fiecare salariat in mediul privat plateste impozite pe salariu, contributie la ajutorul de somaj, la sanatate, la asigurari sociale. In conditiile in care vom avea disponibilizari si in care veniturile vor scadea, noi majoram cheltuielile.

Daca cineva poate sa-mi explice care este logica simpla, nu economica, care este ecuatia aritmetica care intretine aceasta relatie, atunci sigur ma dau batut. Pana la proba contrara, sustin ca in acest moment majorarea salariilor cu 50 la suta este o aberatie economica si nu va face decat sa duca economia romaneasca intr-o criza cum n-am mai vazut din 1990 incoace" - a subliniat premierul. In acest context, Tariceanu le-a cerut parlamentarilor sa dea dovada de responsabilitate, "pentru ca responsabilitate in Romania nu trebuie sa aiba numai Guvernul, iar partidele care sunt in opozitie sa faca dovada celui mai desantat populism si al demagogiei caracteristice partidelor de stanga".

Premierul a precizat ca atat el, cat si colegii din PNL si-au asumat aceasta responsabilitate, desi este constient ca vor plati un pret politic. "Avem cu totii o responsabilitate pe care eu mi-am asumat-o, in pofida unui pret politic. Impreuna cu colegii mei, cu totii stim acest lucru, dar cred ca, asa cum este normal, nu putem sa lasam ca niste oameni, care acum nu au decat un singur obiectiv, acela de a castiga cu orice pret alegerile, sa legifereze in dispretul legilor economiei de piata si sa creada ca pot sa vanda iluzii cetatenilor. Pentru ca, atunci, viitorul intregii tari va fi in pericol, si nu numai al unei categorii sociale sau alteia" - a spus Tariceanu.

Premierul Tariceanu s-a aflat la Galati in calitate de presedinte PNL, pentru a participa la un miting electoral, organizat in strada.



Citeste mai mult...

Raiffeisen International, rezultate bune, in pofida crizei

Raiffeisen International, membra a Raiffeisen Group, a anuntat un profit de 861 milioane euro, pe noua luni din 2008, in crestere cu 38 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza AGERPRES. Potrivit Serviciului de presa al bancii de la Viena, profitul consolidat pe trimestrul trei este de 296 milioane euro, cu doar 5 la suta sub nivelul de profit prognozat. Veniturile totale ale bancii au crescut cu 20 la suta, pana la 87,3 miliarde euro. Indicatorul Return on equity, inainte de taxe, a ramas stabil, 25,4 per cent. Rata cost/venit s-a imbunatatit, pana la 54,6 per cent, iar baza de clienti a ajuns la 14,6 milioane.

Lumea bancara internationala a fost complet dominata in trimestrul trei al acestui an de criza financiara globala, care a amenintat multe institutii financiare. In ciuda crizei, ale carei efecte au fost resimtite, indirect, si de Raiffeisen International, rezultatele sale au ramas la un nivel record: Profitul consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) pentru primele 9 luni ale anului 2008 a crescut cu 37,7 la suta la 861,5 milioane euro (1-9 2007: 625,7 milioane euro), arata un comunicat al bancii, remis, joi, Agerpres.

Profitul inainte de impozitare a crescut cu 32,3 la suta la 1,261 miliarde euro (1-9 2007: 965,4 milioane euro), in timp ce profitul dupa impozitare a crescut cu 31,1 la suta la 965,4 milioane euro (1-9 2007: 736,6 milioane euro). La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2008, rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare s-a situat la 25,4 la suta, in ciuda unor contributii majore la capitalurile proprii, ramanand astfel aproape la acelasi nivel de finalul anului 2007 (25,7 la suta). Toate cifrele se bazeaza pe Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

"Performanta noastra intr-un mediu care s-a dovedit in parte foarte dificil demonstreaza ca modelul nostru de afaceri ne permite sa avem succes chiar in conditiile unor turbulente economice puternice", a declarat presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic. "Ceea ce ne multumeste cu adevarat este faptul ca profitul nostru consolidat pentru trimestrul trei este cu putin sub nivelul record anuntat trimestrul precedent - in ciuda unui nivel semnificativ mai mare al provizioanelor pentru pierderile din credite", a adaugat Martin Grüll, CFO.

Bilantul total a crescut la 87,3 miliarde euro la sfarsitul trimestrului trei Bazandu-se exclusiv pe crestere organica, Raiffeisen International a reusit sa isi creasca bilantul total pana la 87,3 miliarde euro, o crestere de 14,5 miliarde euro - sau de aproximativ 20 la suta - de la inceputul anului. La un plus de 3 la suta, sau 2,4 miliarde euro, miscarile cursului de schimb au avut o influenta semnificativa asupra bilantului total, datorita monedelor din aproape toate tarile Europei Centrale si de Est, considerabil mai puternice.

Pe de alta parte, schimbarile in scopul consolidarii nu au avut influente semnificative asupra bilantului consolidat, asa incat cresterea organica ajustata s-a ridicat la 17 la suta, sau 12,1 miliarde euro. Crestere dinamica a venitului net din dobanzi Veniturile operationale ale Raiffeisen International au avut in continuare o evolutie pozitiva in primele trei trimestre ale anului curent. Cea mai importanta componenta a venitului la finele celor 9 luni a fost venitul net din dobanzi, care a crescut cu 37 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 1,704 miliarde euro la 2,342 miliarde euro.

Cresterea sa a fost astfel substantial mai mare fata de cea a bilantului total mediu cu 31 la suta. Nu au existat schimbari semnificative in scopul consolidarii in perioada de raportare. Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul de trezorerie, cu un plus de 87 la suta, pana la 160 milioane euro. Segmentul corporate a inregistrat o crestere de 39 la suta pana la 793 milioane euro, aproape de media Grupului. Venitul net din dobanzi pentru segmentul retail a crescut cu 32 la suta fata de perioada similara a anului 2007, la 1,355 miliarde euro. Toate regiunile au inregistrat cresteri semnificative ale venitului net din dobanzi.

Cea mai mare crestere, de 44 la suta, a fost inregistrata de Federatia Statelor Independente (FSI). Acest lucru s-a datorat in principal marjelor de dobanda semnificativ mai mari fata de alte regiuni. Venitul net din dobanzi a crescut cu 36 la suta in Europa de Sud-est, si cu 32 la suta in Europa Centrala. Marja neta de dobanda a Grupului s-a imbunatatit cu 17 puncte de baza fata de perioada comparabila a lui 2007, la 3,96 la suta. De asemenea, aceasta a fost si cu 10 puncte de baza peste nivelul inregistrat in 2007, in ciuda costurilor de finantare mai mari determinate de criza financiara globala.

Ratele de crestere pentru venitul net din comisioane, care a crescut cu 23 la suta pana la 1,098 miliarde euro, sunt de asemenea satisfacatoare, desi relativ mai mici decat in cazul venitului net din dobanzi. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in cazul creditelor si garantiilor, unde venitul a crescut cu 45 la suta pana la 152 milioane euro, si in cazul schimburilor valutare, care, la 348 milioane euro, au contribuit cu 35 la suta la rezultatul total. Transferurile generate de plati au ramas cea mai importanta componenta a castigurilor, atingand 475 milioane euro, respectiv o crestere de 24 la suta.

  Cheltuielile administrative generale au crescut cu 402 milioane euro, sau cu 26 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,940 miliarde euro. Nu au existat efecte notabile datorate modificarilor in scopul consolidarii. In primele 9 luni ale anului, cheltuielile administrative generale au crescut mai putin decat venitul operational, in ciuda continuarii programului de investitii destinat dezvoltarii canalelor de distributie. Raportul cost/venituri s-a imbunatatit in consecinta cu 3 puncte procentuale fata de anul trecut, atingand 54,6 la suta. Numarul mediu de angajati a ajuns la 61. 140 in perioada ianuarie - septembrie 2008.

Acest lucru reprezinta o crestere de 12 la suta, sau 6. 461 angajati, fata de perioada similara a anului trecut. Europa de Sud-est a inregistrat cea mai mare crestere, de 23 la suta sau 3. 312 angajati. In Europa Centrala, numarul mediu al angajatilor a crescut cu 14 la suta, respectiv 1. 612 angajati, in timp ce in FSI numarul acestora a fost cu 6 la suta, respectiv cu 1. 538 de angajati mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Cuvinte cheie: suta, euro, milioane


Citeste mai mult...

Actionarii Bancii Romanesti au aprobat a doua etapa de majorare a capitalului

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Bancii Romanesti a decis, in sedinta din 05 noiembrie 2008, majorarea capitalului social al bancii prin aporturi in forma baneasca, in suma de 185. 000. 000 lei, echivalentul a 50. 000. 000 euro, informeaza AGERPRES. Aceasta majorare de capital este prevazuta in Planul de actiune si bugetul pe 2008 aprobate de Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor la inceputul anului, reprezentand o a doua etapa de majorare a capitalului. Prima etapa de majorare a capitalului social cu circa 172. 000. 000 lei a fost efectuata in prima parte a anului. In acest fel, banca va atinge un nivel de aproximativ 750. 000.

000 lei pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ii confera o pozitie solida din punct de vedere al capitalizarii. Majorarea capitalului social vine in sprijinul realizarii obiectivelor strategice stabilite prin Planul de actiune pe 2008, principalii actionari ai bancii - National Bank of Greece si European Bank for Reconstruction and Development, sustinand constant banca in acest sens, in contextul in care, in prezent, indicatorii de prudenta bancara se afla in limite foarte confortabile.

Banca isi continua astfel politica sa de crestere sustenabila pe termen lung prin diversificarea si dezvoltarea de noi produse si servicii bancare, imbunatatirea infrastucturii si dezvoltarea retelei teritoriale. Cu un capital social de peste 150 milioane euro si o retea nationala formata din 133 sucursale, Banca Romaneasca are 15 ani de activitate pe piata bancara din Romania. In octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumparat pachetul majoritar la Banca Romaneasca, detinand an prezent 88,9 la suta din capitalul social al acesteia.

Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care detine 10,2 la suta din capitalul social al bancii. National Bank of Greece este cel mai vechi si cel mai mare grup financiar din Grecia, fiind fondat in anul 1841 si listat la Bursa de Valori din Atena inca din anul 1880. Incepand cu Octombrie 1999 este listat si la Bursa de Valori din New York (NYSE). National Bank of Greece are o experienta de peste 160 de ani, cu o puternica prezenta internationala prin cele peste 1. 700 unitati bancare.

Dintre companiile reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece in Romania se mai numara: ETEBA Romania, Garanta Asigurari si EURIAL Leasing.

Cuvinte cheie: social, banca, bank


Citeste mai mult...

Siemens a constituit un provizion de un miliard euro destinat unor eventuale sanctiuni

Reprezentantii companiei germane Siemens, implicata intr-un amplu scandal de coruptie, au indicat miercuri ca au constituit un provizion de circa un miliard de euro, ca sa faca fata unor eventuale sanctiuni in Statele Unite si Germania, conform NewsIn care citeaza AFP. Oficialii Siemens au estimat ca aceasta suma "se bazeaza pe evaluari facute in cadrul discutiilor cu autoritatile" germane si americane, cu care ar trebui sa ajunga la o reglementare amiabila. Grupul german, care a cheltuit miliarde de euro pentru a-si asigura contracte in strainatate, a intrat in mod deosebit in colimatorul autoritatii bursiere americane, Securities and Exchange Commission (SEC).

Actiunile Siemens se tranzactioneaza pe piata de capital din Statele Unite. Sumele ilegale acordate de Siemens sunt estimate la 1,3 miliarde de euro. Descoperirea scandalului cu doi ani in urma a bulversat complet compania, care si-a reinnoit aproape in totalitate conducerea. Totodata, Siemens a decis sa se intoarca impotriva a 11 fosti sefi si sa le ceara daune, in cadrul unui demers inedit in Germania, acuzandu-i ca nu au pus capat actiunilor de coruptie din cadrul grupului.

Siemens, care produce de la scannere medicale si trenuri de mare viteza la centrale eoliene si dispozitive de iluminat, este supusa unor investigatii la nivel mondial, fiind acuzata ca a mituit clientii pentru a obtine unele contracte. Scandalul i-a costat functia pe fostul director executiv Klaus Kleinfeld si pe presedintele consiliului de supraveghere Heinrich von Pierer.

Cuvinte cheie: siemens, euro, cadrul


Citeste mai mult...

Carrefour Romania:

Carrefour Romania nu va renunta la planurile de dezvoltare anuntate, intrucat evolutia companiei nu este deloc afectata de criza financiara, retailerul vizand in continuare sa depaseasca afaceri de un miliard de euro in 2008, au declarat pentru NewsIn, oficialii companiei. "Nu suntem deloc afectati de criza si nu ne schimbam in nici un fel planurile", a declarat directorul de marketing Carrefour Romania, Andreea Mihai. Carrefour Romania opereaza in prezent 18 hipermarketuri la nivel national, din care 12 se afla in afara Capitalei. Ultimul hipermarket a fost inaugurat in octombrie la Oradea in urma unei investitii de aproximativ 10 milioane de euro.

In plus, Carrefour este prezent si pe segmentul de supermarketuri dupa ce a preluat in toamna anului trecut lantul de magazine Artima, pentru 55 milioane de euro. Reteaua Artima opera 21 de supermarketuri, concentrate in vestul tarii, cu o suprafata totala de vanzare de 21. 000 metri patrati. Pana la sfarsitul acestui an, 20 de magazine Artima vor fi remodelate sub brandul Carrefour Express. Retailerul francez Carrefour a inregistrat in primul semestru din 2008, pe piata din Romania, vanzari totale de 508 milioane de euro, in crestere cu 40,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Carrefour Romania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 866 milioane de euro, cu o crestere de 42,2% fata de 2006. In 2008, Carrefour Romania a anuntat ca se asteapta sa depaseasca pragul de un miliard de euro, in ceea ce priveste cifra de afaceri.


Citeste tot articolul Carrefour Romania:

Citeste mai mult...

Directorul programului de competitivitate: "Proiectele de investitii ale IMM-urilor au fost slabe, cu documente expirate si greseli la intocmirea bugetelor"

"Proiectele depuse de companii pentru a obtine fonduri structurale destinate investitiilor, mai ales investitiilor mici, au fost in general slabe, cu documente lipsa ori expirate", a declarat pentru HotNews. ro Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". Dupa mai bine jumatate de an de la lansarea primei linii de finantare, pana acum au fost depuse 2. 246 de proiecte, in valoare de 8,2 miliarde de lei. Sunt aproximativ 200 de proiecte selectate, la nivelul organismelor intermediare, si niciun contract nu a fost semnat pana in prezent.

175 de proiecte au fost selectate in cadrul Axei 1, componentele de investitii si consultanta, si 19 proiecte in cadrul Axei 2 - Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare. Depunerea sau evaluarea proiectelor pentru celelalte linii de finantare sunt in derulare. "In acest moment, pregatim un raport consolidat, (pentru ambele Axe cu proiecte selectate, n. r. ). Mai avem nevoie de niste date pentru a-l finaliza. Ne uitam la mai multe aspecte cand primim rapoartele de la organismele intermediare, inclusiv la cum au solutionat contestatiile", a explicat Catalina Melita. Ea estimeaza ca primele contracte ar putea fi semnate in aproximativ o luna.

Este de remarcat faptul ca, pentru unele componente, a existat o adevarata avalansa de proiecte, pe cand la altele, numarul proiectelor depuse a fost destul de mic. Spre exemplu, autoritatea de resort pentru IMM a fost "inundata" de proiecte pentru investitii, pe cand la componentele de consultanta sau acces la standardizare numarul de proiecte depuse a fost mic.  "La componenta de acces la consultanta, suma maxima este de numai 10. 000 de euro si ne gandim sa o majoram", a spus directorul POS CCE.

Pentru "acces la standardizare" si "acces pe noi piete si internationalizare"  au fost depuse 104 si, respectiv, 26 de proiecte, a caror valoare nu atinge inca suma maxima disponibila. Cat priveste proiectele de investitii ale companiilor mari, termenul limita a expirat cu 2 saptamani in urma si au fost depuse 123 proiecte in valoare de 1 miliard de lei, de 4 ori mai mult decat suma alocata. Proiectele de infrastructura pentru cercetare-dezvoltare au avut mare succes. Datele Ministerului Economiei si Finantelor arata ca multe proiecte de calitate au fost depuse, dar bugetul acestei licitatii nu a permis decat finantarea a 19 dintre ele.

Desi termenul limita a fost 14 martie, pana in prezent nu a fost semnat niciun contract. "Au avut loc vizite in teren, verificarea documentelor, urmeaza semnarea contractelor" a spus Catalina Melita. In domeniul tehnologiei informatiei, liniile de finantare nu au avut prea mare trecere la intreprinzatori. Pentru acces la Internet si servicii conexe au fost depuse 320 de proiecte care insumeaza 14 milioane lei, pe cand bugetul disponibil a fost de 31,9 milioane lei. Pentru "conectarea unitatilor scolare la internet prin conexiuni broadband", desi depunerea proiectelor a inceput in 20 august, nu a sosit niciun dosar pana cum la autoritatea de resort.

Termenul limita este 28 noiembrie. Niciun solicitant nu a trimis nici pentru "implementarea de sisteme TIC pentru cresterea interoperabilitatii sistemelor informatice" sau pentru "sustinerea implementarii de aplicatii de e-learning". La fel si pentru "solutii de e-guvernare", unde totusi a aparut un proiect, iar la "solutii de e-sanatate" au aparut doua proiecte. La componenta de aplicatii electronice pentru managementul afacerilor sunt depuse peste 40 de proiecte. A avut succes linia de finantare destinata proiectelor de energie regenerabila care a fost chiar suprasolicitata, potrivit reprezentantilor AM POS CCE.

Greselile IMM-urilor Intreprinzatorii care au solicitat finantare pentru investitii au avut proiecte slabe, a spus Melita. Mai ales la investitii mici, o treime au fost respinse dupa prima etapa de evaluare -mai spune aceasta. Spre exemplu, multi au prezentat documente lipsa sau documente expirate. Un caz aparte il reprezinta cei care apar, in certificatele fiscale, cu datorii la stat, desi documentatia oficiala solicita expres acest lucru: lipsa datoriilor la buget. "Totusi, se vede clar diferenta intre cei care au apelat la un consultant si cei care si-au intocmit proiecul singuri. Cei din urma s-au descurcat mai greu", a constatat directorul POS CCE.

Multi si-au "prins urechile" la intocmirea bugetului, mai exact, la precizarea cheltuielilor eligibile si neeligibile. Asta nu inseamna ca firmele de consultanta nu au incurcat, cand si cand, borcanele: "au fost cazuri in care documentul unei firme sa apara in dosarul alteia. Probabil, din cauza grabei", au concluzionat reprezentantii POS CCE.

Cuvinte cheie: proiecte, depuse, cand


Citeste mai mult...

Romania a inregistrat cel mai mare avans al comertului din UE in luna septembrie

Romania s-a mentinut in luna septembrie pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de cresterea comertului cu amanuntul, pentru cea de-a patra luna consecutiv, avansul acestui sector fiind de 15%, potrivit datelor institutului de statistica al UE, Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, comertul cu amanuntul a scazut cu 0,4%, iar in zona euro s-a contractat cu 1,6%. Dupa Romania, cea mai mare crestere a comertului se inregistreaza in Polonia (7,1%) si Slovacia (4,5%), in vreme cel mai important declin s-a consemnat in Letonia (-13,4%), Estonia (-9,9%) si Spania (-7,1%).

Cresterea vanzarilor cu amanuntul din Romania a incetinit insa in luna septembrie fata de nivelul de 17,3% din august, cel de 18,5% din iulie, respectiv de 23,6% din iunie. Comparativ cu luna precedenta, sectorul romanesc de retail ocupa locul patru in UE, cu un avans de 0,8% in septembrie, cele mai importante cresteri avand loc in Luxemburg (2,6%), Belgia (1,4%) si Franta (0,9%). In schimb, Letonia, Estonia si Germania au inregistrat scaderi semnificative ale comertului cu amanuntul, de 4,1%, 2,6% si 2,3%.

Statele membre UE au raportat o diminuare a activitatii in acest sector, in medie, cu 0,1% in septembrie comparativ cu luna august, iar in tarile care folosesc moneda euro vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,2%.



Citeste mai mult...

Smithfield isi va revizui intentiile de investitii in Romania, in contextul crizei economice

Smithfield isi va revizui intentiile de investitii in Romania, estimate initial la 1,2 miliarde de dolari si planuite a se derula pana in 2012, in contextul crizei financiare, a declarat miercuri Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme, potrivit NewsIn. Pana in prezent, compania americana care se ocupa de cresterea porcilor a investit in tara noastra 600 milioane de dolari. "Smithfield a intentionat initial sa realizeze investitii in Romania de pana la 1,2 miliarde de dolari. Din aceasta suma au fost deja investite 600 milioane de dolari.

Nu cunoastem inca nivelul impactului crizei economice asupra planurilor de afaceri, insa in conditiile date, vom reanaliza intentiile de investitii", a precizat reprezentantul companiei. Smithfield Ferme a inaugurat miercuri fabrica de nutreturi combinate de la Vinga, din judetul Arad, investitie de circa 30 milioane de euro. Fabrica are o capacitate de productie de aproximativ 8. 000 tone de nutreturi combinate pe saptamana. Aceasta investitie a demarat in decembrie 2006. Smithfield Ferme face parte din Smithfield Foods, o companie americana cu sediul in Smithfield, Virginia, si se ocupa cu productia porcilor destinati sacrificarii.

Smithfield Foods mai detine in Romania si Smithfield Procesare, care produce si comercializeaza produse din carne de porc. In prezent, Smithfield Ferme are peste 1. 000 de angajati si un efectiv de peste 350. 000 de porci. Smithfield este prezenta pe piata romaneasca din martie 2004, cand a achizitionat fostul combinat Comtim din Timisoara.



Citeste mai mult...

CNA recomanda televiziunilor sa evite candidati precum Becali sau Dragomir la stirile sportive

CNA recomanda radiodifuzorilor sa evite mediatizarea unor candidati care detin functii in sport in afara emisiunilor electorale. Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a vizat, in special, declaratiile si comentariile facute in cadrul emisiunilor sportive de Gigi Becali si Dumitru Dragomir, care pot beneficia de un avantaj de imagine fata de ceilalti candidati.

Potrivit reglementarilor in vigoare, candidatii care detin functii publice pot aparea cu interventii pe anumite subiecte de actualitate si in afara spatiului electoral de emisie, dar acest lucru nu este valabil si pentru unele personalitati din fotbal precum Becali si Dragomir care, spun membrii CNA, apar foarte des la emisiunile sportive ale posturilor, in conditiile in care candideaza in alegerile parlamentare. "Radiodifuzorii pot apela la cine vor ei pentru declaratii, dar sa-l lase in pace pe Gigi Becali in perioada electorala", a spus Popescu. "E clar ca poate sa-si atraga voturi vorbind foarte mult despre fotbal", a adaugat el.

Prin urmare, CNA a decis, marti, sa trimita o adresa posturilor prin care le recomanda sa nu mai apeleze pentru interventii si comentarii candidati care nu detin functii publice. "Altfel, inseamna ca acesti candidati ar putea avea un avantaj de imagine in fata celorlalti", a argumentat presedintele CNA.

Cuvinte cheie: cna, candidati, detin


Citeste mai mult...

Economia mondiala a intrat intr-o

Economia mondiala "intra intr-o recesiune severa", a afirmat marti agentia de rating Fitch, care se asteapta la o puternica restrangere a activitatilor in statele avansate, la o incetinire brutala a ritmului de crestere in economiile emergente si la o crestere la nivel mondial de maximum 1% in 2009, anunta AFP. Relansarea economica nu va avea loc decat in 2010, intr-un "ritm mult redus celui inregistrat in ultimii cinci ani, cand accesul la credit a fost extrem de facil".

"Productia scade in Statele Unite, in Japonia, in Germania si in Marea Britanie, iar perspectivele indica o intensificare a restrangerii activitatii in urmatoarele 12 luni", sustine Fitch.

Pentru economiile avansate, Fitch estimeaza cel mai mare declin al produsului intern brut de la al Doilea Razboi Mondial, mergand pana la o reducere de 0,8% in 2009. Agentia anticipeaza o crestere de "maximum 1%, la nivel global, in 2009, cel mai redus nivel din anii '90, fata de o medie de 3,5% in ultimii cinci ani". Economiile emergente se vor confrunta cu "o incetinire brutala a ritmului de crestere", dar vor reusi sa scape de recesiune.

Fitch estimeaza o crestere de 7% pentru China, in 2009, "cel mai mic nivel de aproape 20 de ani".

Aceste perspective sumbre sunt explicate prin "intensificarea rapida a crizei creditelor in ultimele doua luni, un declin al proiectelor de investitii si o franare brusca a cresterii comertului mondial", factori care "pun in umbra cu lejeritate avantajele reducerii preturilor la meteriile prime". Fitch considera ca masurile agresive adoptate de bancile centrale pentru a furniza lichiditati in piete si sustinerea acordata de guverne pentru sectorul bancar european si american vor permite "evitarea celui mai rau scenariu - o deflatie generalizata".

O alta veste buna - scaderea presiunilor inflationiste va permite Bancii Centrale Europene si Bancii Angliei sa reduca rapid dobanzile de interventie, pentru a facilita procesul de creditare si pentru sustinerea profitabilitatii bancilor.  

Cuvinte cheie: fitch, crestere, nivel

Citeste tot articolul Economia mondiala a intrat intr-o

Citeste mai mult...

Venituri bugetare mai mari cu 12,5 la suta, in octombrie

Veniturile bugetare colectate in luna octombrie a acestui an au depasit 14,85 miliarde de lei, suma care indica o crestere cu 12,5 la suta fata de aceeasi luna a anului trecut. Potrivit Ministerului Economiei si Finantelor, in octombrie bugetul de stat a acumulat venituri de 10,15 miliarde de lei (care includ si sume si cote defalcate la bugetele locale), in crestere cu 17,8 la suta fata de luna octombrie a anului 2007.

Veniturile cumulate ale bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetului asigurarilor pentru somaj s-au cifrat la 4,17 miliarde lei, mai mari cu 9,8 la suta comparativ cu perioada similara a anului trecut. Bugetele locale au acumulat venituri de 521,2 milioane de lei, in scadere comparativ cu veniturile de peste 778 milioane lei consemnate in luna octombrie a anului trecut, relateaza Agerpres. In primele zece luni ale acestui an, veniturile bugetare au depasit 128 miliarde de lei.

Pentru 2008, tinta de deficit bugetar a fost stabilita la circa 2,7 la suta din PIB, prin proiectul de buget, ulterior nivelul deficitului fiind diminuat la 2,3 la suta din PIB, prin rectificare de buget. Dupa primele opt luni, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,08 la suta din Produsul Intern Brut, soldul negativ fiind de 5,137 miliarde lei. In previziunile economice de toamna, Comisia Europeana estimeaza ca Romania va consemna, in acest an, un deficit bugetar de 3,4 la suta din PIB.

entru 2008, tinta de deficit bugetar a fost stabilita la circa 2,7 la suta din PIB, prin proiectul de buget, ulterior nivelul deficitului fiind diminuat la 2,3 la suta din PIB, prin rectificare de buget. Dupa primele opt luni, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,08 la suta din Produsul Intern Brut, soldul negativ fiind de 5,137 miliarde lei. In previziunile economice de toamna, Comisia Europeana estimeaza ca Romania va consemna, in acest an, un deficit bugetar de 3,4 la suta din PIB.

Cuvinte cheie: suta, lei, miliarde


Citeste mai mult...

O banca locala sisteaza imprumuturile pana la finalul anului

Initial nu am vrut sa scriu Riscul de a fi considerat un denigrator al sistemului bancar si de a ma trezi cu mailuri de la seful ARB e mare, dar am zis ca merita abordat subiectul. Fie si pentru faptul ca nu a scris inca nimeni despre el. Citeam azi in ZF un articol foarte bine scris, despre prezentarea d-lui Guvernator privind Raportul asupra inflatiei. Citandu`l pe dl. Isarescu, ZF titra:” “Nu va faceti griji cu creditul in lei. Cum sa nu mai dea credite bancile? Ce fac cu retelele?”” Ei bine, iata ca o banca locala nu mai da credite deloc, cel putin pana la finele anului.

Initial nu am crezut si am sunat la o agentie a bancii in cauza, undeva in sudul tarii. M`am dat drept un client interesat de un credit ipotecar, care si`a facut dosarul de credit dar a aflat ca e posibil sa si`l fi facut degeaba, intrucat banca nu mai da credite. “Asa este”, mi`a spus ofiterul bancar cu care am discutat azi la pranz. “Pana la sfarsitul anului nu mai dam niciun imprumut. Dar daca tot v`ati facut dosarul, mergeti la sucursala, ca poate va rezolva cineva”, a mai adaugat ofiterul de credite. L`am sunat pe presedintele executiv al bancii. Nu a ridicat, am aflat ulterior ca era intr`o sedinta.

Am sunat un amic care are conturile la banca in cauza.

Mi`a confirmat ca nu mai poate prelungi linia de credit. Semnalul pe care il dau este unul referitor la stabilitatea sistemului bancar local. Insa haideti sa spunem lucrurilor pe nume. Nu cred ca o falsa scuza salveaza de la o falsa problema. Voi revenicomenteaza pe blogul lui Dan Popa

Cuvinte cheie: credite, bancar, banca


Citeste mai mult...

Salariile bugetarilor ar putea fi majorate diferentiat de la 1 noiembrie

Salariile bugetarilor ar putea creste diferentiat, invers proportional cu treptele de salarizare, cele mai importante majorari urmand sa fie acordate debutantilor, potrivit ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, coordonatorul grupului interministerial de lucru care negociaza cu confederatiile sindicale.

Pe de alta parte, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca cele doua parti au cazut de acord ca trebuie majorate salariile celor cu venituri foarte mici din sectorul bugetar, de 600-700 de lei, cum sunt profesorii debutanti sau medicii rezidenti, de la 1 noiembrie, insa sindicatele solicita o majorare de 25 la suta, iar partea guvernamentala ia in calcul un nivel de 15%, relateaza Agerpres.

El a precizat ca in cadrul discutiilor care au inceput de vineri problema cresterilor salariale a fost abordata in trei pasi - termen scurt (pana la finele lui 2008), termen mediu si lung, dar reprezentantii Guvernului au refuzat sa discute luni despre strategia de cresteri salariale pe termen mediu (de la 1 ianuarie 2009) si ca au "trimis discutiile" spre strategia pe termen lung, respectiv legea de salarizare unica in sistemul bugetar. "Au mai castigat doua-trei zile, dar noi nu renuntam la proteste. Mitingurile si grevele raman pana la anuntarea unor rezultate concrete", a spus liderul sindical.

Presedintele CNSLR Fratia a mai precizat ca in cadrul intalnirii de luni nu s-a discutat despre legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50 la suta si nici majorarea salariilor in intreg sectorul bugetar cu acelasi procentaj.



Citeste mai mult...

Horoscop pentru un credit de nevoi personale

Tanar, angajat cu carte de munca, un an vechime in Bucuresti, ai nevoie de o masina. La un venit net de 1. 800 lei, realizezi ca cea mai ieftina optiune este o masina second-hand pentru care trebuie sa obtii un credit de nevoi personale.   Avantaje: este un credit rapid, cu durata de aprobare de maxim 5 zile, nu ai nevoie de giranti sau garantii, minim de acte necesare pentru intocmirea dosarului de credit, se accepta o gama larga de venituri, consiliere gratuita pentru intocmirea a dosarului de credit.

Dar ce se intampla daca esti tanar si unde gasesti cel mai avantajos credit de nevoi personale, in conditiile crizei economice actuale?BRD - agentia Academiei"Noi va sugeram sa luati un credit in lei pentru ca avem dobanda fixa si, in plus, avand in vedere situatia financiara, ma tem ca euro va avea mari fluctuatii. Neoficial va pot spune ca leul nu este atat de puternic pe cat vrea sa para, iar euro va depasi pragul de 4 lei si asta nu va avantajeaza, pe dumneavoastra, clientul", afirma consilierul de credite de la agentia Academiei. Ce obtii cu un venit de 1. 800 lei?30. 800 lei, din care 800 lei comisionul de acordareperioada de 48 de luni dobanda fixa de 11. 5%.

rata de 922 lei/luna returnezi bancii 41. 810 ron. Daca nu vrei sa platesti rate timp de 4 ani, atunci iei mai putini bani: 26. 800 de lei, pe trei ani. Adica vei plati 980 lei/luna si vei rambursa 33. 965 lei. De ce e important sa iei un credit pe o perioada mai mica sau egala cu 48 de luni? Pentru ca dobanda creste direct proportional cu perioada de imprumut: de la 11. 5% pana la 14, 5% pentru o perioada de 49-84 luni, si 15. 5% pentru 85-120 luni. In privinta documentatiei necesare, nu s-au schimbat prea multe: adeverinta de salariu tip, cartea de identitate, contractul/cartea de munca, factura de utilitati de la adresa din buletin.

Banca Transilvania - agentia AcademieiDomnisoara care se ocupa de credite sustine ca nu este o perioada propice creditelor: "Daca nu e foarte urgent, va sugerez sa mai asteptati pana in ianuarie. In primul rand pentru ca pana atunci se mai stabilizeaza piata, in al doilea rand pentru ca dosarele nu se mai verifica la agentii, sucursale, ci direct la centru si dureaza foarte mult. Au crescut restrictiile in ultimul timp si cererile sunt analizate mai atent. Plus ca se merge pe principiul "primul venit, primul servit" si pentru dumneavoastra ar dura cam 3-4 luni, fata de 2 saptamani cat este normal. Mai bine veniti la inceputul anului si primiti creditul mai repede.

"Banca Transilvania - agentia Vitan"Aveti  21 de ani? Ah, pai sunt foarte putine banci care acorda imprumuturi fara girant persoanelor cu aceasta varsta", declara consilierul de credite. Banca Transilvania nu da credite de nevoi personale in euro, asa ca:suma stabilita este de 31. 050 de lei, din care 1. 050 comisionul. platesti 120 de rateprimele 6 luni:  rata fixa de 602 leidupa 6 luni, dobanda variazamomentan dobanda fixa este de 15. 4 %dobanda variabila: 20. 4%.

"Da, nu va mirati ca este atat de mare, Banca Transilvania nu are fonduri straine, toti banii si-i ia din Romania, e normal sa fie afectata de ce se intampla pe piata si sa aiba dobanzi mai mari", afirma consilierul. Avantajul ar fi ca, dupa primul an, daca vrei sa platesti anticipat, nu banca nu ia niciun comision. Consilierul de credite explica: "In primele 12 luni dumneavoastra platiti  foarte mult din dobanda, nu trebuie sa va mire daca dupa un an de plata aveti de achitat  25. 000 de lei din imprumut. Practic, banca isi ia dobanda inainte si isi permite, apoi, sa nu perceapa comisioane.

"In ce priveste durata - "nu mai mult de o luna!"Raiffeisen Bank - agentia Calea VictorieiVreti credit in euro? Banca va da credit in euro, fara sugestii si comentarii suplimentare. 7750 de euro, din care 250 raman banciiperioada de creditare: 54 de lunirata lunara: 214 euro (la momentul simularii)rata anuala de dobanda este 12. 5 % , variabila de la un an la altul. returnezi bancii putin peste 11. 500 de euro, cu toate comisioanele incluse. De remarcat ca tanara consiliera a introdus in baza de date absolut  toate datele personale si a cerut si CUI-ul firmei angajatoare. "Aceasta este procedura, altfel nu se poate face simularea.

Va asigur ca nu exista alte scopuri ascunse", a explicat ea. BCR - agentia VitanLa fel ca si la BRD, consilierul de credite sugereaza un credit de nevoi personale in lei: " Stiti, piata este cam nesigura, dobanzile sunt variabile si cred ca nici BNR-ul nu mai rezista mult. Probabil ca euro va ajunge in curand la 4 lei. E mai bine sa luati un credit in lei". La BCR, cu cat iei imprumutul pe mai multi ani, cu atat e mai mica dobanda. La 1800 lei/luna, ai doua variante:Prima variantacredit: 35. 000 leiperioada de creditare: 120 lunirata: 631 leidobanda: 13. 8%returnezi bancii 75. 720 lei, adica de 2. 16 ori mai mult decat ai imprumutatA doua variantacredit: 30.

000 leiperioada de creditare: 72 lunirata: 693 leidobanda: 13. 8 %returnezi bancii aproape 50. 000 de lei, adica de 1. 66 de ori mai mult decat ai imprumutatDin banii pe care ii ceri urmeaza sa platesti, la primire:-50 lei analiza dosarului-0. 95% comisionul de acordare-0. 4 % comision de retragere numerarIn cazul in care vrei sa faci rambursare anticipata, atunci vei plati un comision de 4. 5% din suma rambursata (in primii 3 ani) , 3% ( intre 3 si 5 ani) sau 2. 5% (intre 5 si 10 ani). In afara de documentele obisnuite, banca cere si fisa fiscala aferenta anului precedent.

" Este doar o formalitate, e una dintre noile norme impuse de BNR, insa pana cand va fi adoptata ca norma interna, noi doar o cerem si, in rest, ne ghidam tot dupa ultimul salariu", declara consilierul de credite. UniCredit Tiriac - agentia VitanSimularea nu dureaza mai mult de doua minute. credit: 8240 euro (din care 240 raman bancii)perioada de creditare: 72 de lunirata initiala: 211 euro, usor descendentadobanda anuala: 16. 5 %dobanda variabilareturnezi aproximativ 14. 000 euro

Cuvinte cheie: lei, credit, euro


Citeste mai mult...

Swiss Re - pierderi de 258 milioane de dolari

Swiss Reinsurance Co a inregistrat in trimestrul doi din 2008 o pierdere neta de 304 milioane de franci elvetieni (258 milioane de dolari) din cauza turbulentelor de pe pietele financiare si a uraganelor Gustav si Ike, transmite AGERPRES. In perioada iulie-septembrie 2008, pierderea neta pe actiune a fost de 0,93 franci elvetieni (0,79 dolari), comparativ cu un profit de 4,20 franci in perioada similara din 2007. Analistii se asteptau ca al doilea asigurator pe plan mondial sa obtina un profit net de aproximativ 340 milioane de franci (289 milioane de dolari).

In trimestrul trei din 2008, Swiss Reinsurance Co a inregistrat o pierdere de 76 milioane de franci elvetieni (65 milioane de dolari) din cauza investitiilor neperformante, comparativ cu un profit de 1,75 miliarde de franci in perioada similara din 2007. Compania elvetiana a estimat ca totalul despagubirilor pentru uraganele Gustav si Ike ar putea ajunge la 365 milioane de dolari. Marti actiunile Swiss Reinsurance Co au fost suspendate de la tranzactionare la bursa de la Zurich.

n trimestrul trei din 2008, Swiss Reinsurance Co a inregistrat o pierdere de 76 milioane de franci elvetieni (65 milioane de dolari) din cauza investitiilor neperformante, comparativ cu un profit de 1,75 miliarde de franci in perioada similara din 2007. Compania elvetiana a estimat ca totalul despagubirilor pentru uraganele Gustav si Ike ar putea ajunge la 365 milioane de dolari. Marti actiunile Swiss Reinsurance Co au fost suspendate de la tranzactionare la bursa de la Zurich.

imestrul trei din 2008, Swiss Reinsurance Co a inregistrat o pierdere de 76 milioane de franci elvetieni (65 milioane de dolari) din cauza investitiilor neperformante, comparativ cu un profit de 1,75 miliarde de franci in perioada similara din 2007. Compania elvetiana a estimat ca totalul despagubirilor pentru uraganele Gustav si Ike ar putea ajunge la 365 milioane de dolari. Marti actiunile Swiss Reinsurance Co au fost suspendate de la tranzactionare la bursa de la Zurich.



Citeste mai mult...

Somajul a crescut in Spania, in octombrie

Somajul a crescut in Spania, in octombrie, pentru a saptea luna consecutiv, cu 192. 658 persoane, numarul total al somerilor ajungand la 2. 818. 026 persoane, cea mai mare cifra dupa cea din aprilie 1996, informeaza AGERPRES. Comparativ cu septembrie, numarul somerilor a crescut cu 7,34 la suta, iar, in ultimele 12 luni, s-a majorat cu 769. 449 persoane (37,56 la suta), conform datelor furnizate marti de serviciile publice de ocupare a fortei de munca. Peste jumatate din noii someri inregistrati in octombrie provin din sectorul serviciilor - 113. 720 someri (plus 7,49 la suta). In constructii, numarul somerilor a crescut cu 36. 275 persoane (8,18 la suta), in industrie cu 20.

144 persoane (6,12 la suta), in randul celor care nu au avut un loc de munca anterior cu 13. 480 persoane (5,41 la suta) si in agricultura cu 9. 039 persoane (10,56 la suta).

44 persoane (6,12 la suta), in randul celor care nu au avut un loc de munca anterior cu 13. 480 persoane (5,41 la suta) si in agricultura cu 9. 039 persoane (10,56 la suta).

ersoane (6,12 la suta), in randul celor care nu au avut un loc de munca anterior cu 13. 480 persoane (5,41 la suta) si in agricultura cu 9. 039 persoane (10,56 la suta).



Citeste mai mult...

Antena 3, Realitatea si TVR 1 i-au facut ilegal campanie lui Dan Voiculescu

CNA a somat trei televiziuni nationale sa elimine din calupurile de publicitate comerciala spoturile Fundatiei Dan Voiculescu, deoarece acesta este candidat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Desi campania electorala a inceput deja, posturile Antena 3, Realitatea TV si TVR1 au difuzat, pe 1 si 2 noiembrie, mesaje in care numele lui Dan Voiculescu era asociat cu sloganul "sustinem si promovam valorile si traditiile romanesti". Ioan Onisei, membru CNA, a declarat ca "acest spot poate fi difuzat doar in spatiul pe care formatiunea respectiva si-l rezerva", ocupand astfel doar spatii din emisiunile electorale si fiind tarifat ca publicitate electorala.

Dan Voiculescu este candidat pentru un mandat de Senat in colegiul 8 din Bucuresti, din partea Aliantei PSD+PC.

an Voiculescu este candidat pentru un mandat de Senat in colegiul 8 din Bucuresti, din partea Aliantei PSD+PC.

Cuvinte cheie: dan, voiculescu, cna


Citeste mai mult...

Vienna Insurance Group a finalizat vanzarea Unita catre Uniqa

Vienna Insurance Group (VIG) a finalizat tranzactia prin care a vandut pachetul de control al societatii de asigurari Unita VIG catre grupul austriac Uniqa, dupa ce a obtinut acordul din partea autoritatilor de supraveghere a asigurarilor si din domeniul concurentei, a anuntat, marti, VIG, citata de NewsIn. Potrivit unor surse apropiate afacerii, grupul austriac Uniqa ar putea plati intre 200 si 250 milioane euro pentru Unita. La sfarsitul lunii mai, Vienna Insurance Group (VIG) - care detine 99,99% din actiunile Unita - anuntase ca a ajuns la un acord cu Uniqa pentru cedarea Unita.

Potrivit unor surse apropiate afacerii, grupul austriac Uniqa ar putea plati intre 200 si 250 milioane euro pentru Unita. Aprobarea din partea Comisiei Europene (CE) a fost acordata deja in primul semestru al acestui an, se arata in comunicat. Prin urmare, liderul de pe piata de asigurari din Romania Vienna Insurance Group este prezent, in acest moment, prin companiile Omniasig SA VIG si Omniasig Asigurari de Viata SA VIG si prin societatea de asigurari Asirom SA VIG.

In cadrul preluarii activitatilor de asigurari ale Erste Group Bank AG in Romania, grupul Vienna Insurance a achizitionat aproximativ 88,5% din actiunile societatii de asigurari de viata BCR Asigurari de Viata, precum si din societatea de asigurari generale BCR Asigurari, ce nu au primit inca aprobarile oficiale. Prin intermediul Unita, grupul Uniqa isi intareste semnificativ pozitia in regiunea strategica a Europei de Est si Sud-Est. Uniqa este prezenta in Romania din 2005, printr-o participatie minoritara detinuta in cadrul Astra SA.

In prima jumatate a acestui an, Unita era al saselea asigurator din Romania, cu o cota de piata de 6,12% si prime brute subscrise de 270,5 milioane lei (74 milioane euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). La sfarsitul lunii octombrie, grupul austriac de asigurari Uniqa anuntase ca isi va majora capitalul cu aproximativ 10%, pentru a echilibra efectele pe care le va avea asupra actiunilor preluarea grupului Unita.

Cuvinte cheie: asigurari, unita, vig


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a scazut in Europa si SUA

Pretul petrolului a scazut luni cu peste un dolar, sub 67 de dolari/baril, deoarece investitorii se tem de o incetinire a cererii pentru energie pe plan mondial din cauza crizei financiare, transmite Reuters, conform Agerpres. Analistii apreciaza ca traderii asteapta acum ca Arabia Saudita sa reduca productia de titei, in conformitate cu decizia Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, care a hotarat, luna trecuta, o reducere cu 1,5 milioane de barili pe zi. Cotatia titeiului Light sweet crude cu livrare in decembrie a scazut luni dimineata cu 0,88 dolari, la 66,93 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, dupa ce, mai devreme, ajunsese la 66,54 dolari/baril.

Si la Londra pretul petrolului Brent a scazut cu 1,2 dolari, la 64,12 dolari/baril. Temerile referitoare la recesiune au dus la reducerea pretului petrolului, care in luna iulie 2008 inregistrase valoarea record de 147 dolari/baril. "Temerile referitoare la cererea de petrol nu au disparut, deci acesta este un factor care a dus la scaderea pretului petrolului in aceasta dimineata", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia. Presedintele OPEC, Chakib Khelil a declarat ca Arabia Saudita este cheia succesului reducerii productiei de petrol si, daca cel mai mare exportator mondial de titei va intarzia reducerea productiei, pretul petrolului ar putea fi afectat.

i la Londra pretul petrolului Brent a scazut cu 1,2 dolari, la 64,12 dolari/baril. Temerile referitoare la recesiune au dus la reducerea pretului petrolului, care in luna iulie 2008 inregistrase valoarea record de 147 dolari/baril. "Temerile referitoare la cererea de petrol nu au disparut, deci acesta este un factor care a dus la scaderea pretului petrolului in aceasta dimineata", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia. Presedintele OPEC, Chakib Khelil a declarat ca Arabia Saudita este cheia succesului reducerii productiei de petrol si, daca cel mai mare exportator mondial de titei va intarzia reducerea productiei, pretul petrolului ar putea fi afectat.

Londra pretul petrolului Brent a scazut cu 1,2 dolari, la 64,12 dolari/baril. Temerile referitoare la recesiune au dus la reducerea pretului petrolului, care in luna iulie 2008 inregistrase valoarea record de 147 dolari/baril. "Temerile referitoare la cererea de petrol nu au disparut, deci acesta este un factor care a dus la scaderea pretului petrolului in aceasta dimineata", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia. Presedintele OPEC, Chakib Khelil a declarat ca Arabia Saudita este cheia succesului reducerii productiei de petrol si, daca cel mai mare exportator mondial de titei va intarzia reducerea productiei, pretul petrolului ar putea fi afectat.



Citeste mai mult...

Bursele internationale, prudente inainte de desfasurarea alegerilor din SUA. Pretul petrolului continua sa scada

Bursa din Hong Kong a inregistrat, marti, un recul de 3,4%. Astfel, indicele Hang Seng a pierdut 488,11 puncte, ajungand la valoarea de 13. 856,26 puncte, dupa ce la deschiderea sedintei inregistrase o usoara scadere de 0,1 procente. In schimb, bursa din Tokyo a deschis in crestere cu 3,74%. Indicele Nikkei a castigat 320,89 puncte, ajungand la valoarea de 8. 897,87 puncte. Si indicele Topix a avut o crestere de 28,83 puncte, ajungand la nivelul de 895,95 puncte, relateaza France Presse. UPDATE: La finalul sedintei, bursa din Tokyo a avut o crestere de 6,27%, indicele Nikkei a castigat 537,62 puncte, atingand valoarea de 9. 114,60 puncte.

Aceasta majorare a fost determinata de evolutia actiunilor Panasonic si Sanyo, dupa ce presa a dat ca iminenta fuziunea dintre cele doua companii. Bursa din New York a terminat sedinta de luni destul de echilibrata. Indicele Dow Jones a pierdut 0,06%, in timp ce Nasdaq a castigat 0,31%. Principalele burse europene au inchis pe plus sedinta de tranzactionare de luni.

La Paris, indicele CAC 40 a castigat 1,17%Indicele Dax al Bursei din Frankfurt a urcat cu 0,78%FTSE 100, indicele Bursei din Londra s-a apreciat cu 1,51%Bursa din Madrid a crescut cu 1,27%Indicele Mib 30 al Bursei din Milano a urcat cu 1,42%Pretul petrolului continua sa scadaPretul petrolului Brent a sarit, marti, de pragul psihologic de 60 de dolari pe baril, la bursele asiatice. Astfel, in tranzactiile matinale, pretul unui baril de petrol Brent a scazut cu 71 centi, pana la valoarea de 59,77 dolari. Pretul unui baril de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna decembrie, a pierdut 55 centi, atingand nivelul de 63,36 dolari.



Citeste mai mult...

Presedinte Raiffeisen Bank: Unele banci straine ar putea deveni interesate de achizitii in Romania in 2009

Anul viitor va aduce o consolidare a pozitiei bancilor pe piata locala, in conditiile in care exista posibilitatea ca unele banci straine sa devina interesate de achizitii in Romania, a declarat, marti, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, citat de NewsIn. "E dificil de estimat ce se va intampla, dar este posibil ca in 2009 bancile straine sa fie interesate de achizitii. Insa inainte de toate, bancile trebuie sa-si rezolve problemele de acasa", a spus van Groningen.

In ceea ce priveste reducerea liniilor de finantare din partea bancilor-mama pentru subsidiarele lor din Romania, van Groningen a precizat ca aceasta situatie va fi un efect indirect al incetinirii creditarii in valuta. "Va fi cu siguranta o miscare de la creditele in valuta catre cele in lei", a adaugat presedintele Raiffeisen Bank. In contextul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare mondiale, care determina bancile mama "sa fie mai reticente in acordarea finantarilor", van Groningen a precizat ca incetinirea ritmului de crestere a creditarii este un factor pozitiv.

"Este logic ca bancile mama sa fie mai reticente in ce priveste finantarile, in prezent incercand sa-si echilibreze raportul credite/depozite, estimat in momentul de fata la 120%. Intentionam sa ne bazam mai putin pe finantarile de la bancile mama prin atragerea de depozite", a mai spus van Groningen. Pe pietele externe, Romania este vazuta cu riscuri mai mari din punct de vedere al stabilitatii economice, a adaugat presedintele Raiffeisen Bank Romania.



Citeste mai mult...

Europa de Est urmeaza sa fie afectata de criza financiara

Statele care au cele mai mari sanse sa fie afectate in viitor de criza financiara mondiala sunt Croatia, Romania, Bulgaria, Serbia si statele baltice, conform unei analize a agentiei americane de studii geopolitice "Stratfor", citate de Novinite, informeaza Agerpres. Croatia este in special vulnerabila la criza din cauza deficitului bugetar si comercial extrem de ridicat, dar si a dependentei de creditele in valuta.

Exista o mare ingrijorare referitoare la pierderea de lichiditati, care ar putea transfera criza la bancile din Italia, Austria, Grecia si Suedia, care domina pietele financiare din Croatia, Romania, Bulgaria, Serbia si statele baltice, asa cum domina si pietele din tarile lor de origine. In Bulgaria, lucrurile nu au scapat de sub control asa cum s-a intamplat in alte state, a declarat Kiril Saxcoburgotski in revista "Manager". Potrivit acestuia, tari ca Bulgaria au avantajul de a vedea ce s-a intamplat in alte state si sa ia masurile care se impun.

xista o mare ingrijorare referitoare la pierderea de lichiditati, care ar putea transfera criza la bancile din Italia, Austria, Grecia si Suedia, care domina pietele financiare din Croatia, Romania, Bulgaria, Serbia si statele baltice, asa cum domina si pietele din tarile lor de origine. In Bulgaria, lucrurile nu au scapat de sub control asa cum s-a intamplat in alte state, a declarat Kiril Saxcoburgotski in revista "Manager". Potrivit acestuia, tari ca Bulgaria au avantajul de a vedea ce s-a intamplat in alte state si sa ia masurile care se impun.

a o mare ingrijorare referitoare la pierderea de lichiditati, care ar putea transfera criza la bancile din Italia, Austria, Grecia si Suedia, care domina pietele financiare din Croatia, Romania, Bulgaria, Serbia si statele baltice, asa cum domina si pietele din tarile lor de origine. In Bulgaria, lucrurile nu au scapat de sub control asa cum s-a intamplat in alte state, a declarat Kiril Saxcoburgotski in revista "Manager". Potrivit acestuia, tari ca Bulgaria au avantajul de a vedea ce s-a intamplat in alte state si sa ia masurile care se impun.



Citeste mai mult...

Salariile vor creste, dar responsabil

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat, luni, la Palatul Victoria ca salariile profesorilor vor creste in anii urmatori, dar aceste majorari vor fi facute in mod responsabil, informeaza Agerpres.   "Mesajul meu este ca in continuare, in anii in care vor urma, vom creste salariile, dar aceasta crestere va fi facuta cu responsabilitate si evident pe masura ce cresterea economica ne va permite. Este nerealist sa ne imaginam ca in contextul de astazi, cand lumea este cuprinsa de criza economica fara precedent, noi sa ne permitem sa crestem salariile cu 50 la suta", a spus Tariceanu.

El a respins categoric ideea de a lua bani de la investitii pentru a-i transfera la salarii si a criticat pozitia fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, dar si a sindicatelor care au venit cu o astfel de propunere. "Semnele unor dificultati, nu a unei crize, dar a unor dificultati economice, au inceput sa apara: peste 4. 000 de persoane concediate in zona de vest a Romaniei in industrie, alte sectoare care isi diminueaza productia. Deci, aceste semne ne obliga pe noi cei care guvernam sa luam o serie de masuri de precautie, de limitare a efectelor.

Peste tot in lume unde au aparut efectele unei crize, sectorul privat se restrange, iar guvernele fac un program consistent de investitii din fonduri bugetare catre infrastructura, ca sa se compenseze pierderea de locuri cu crearea de alte locuri de munca, generate de investitii", a explicat Tariceanu. Acesta a spus ca, in acest moment, "cea mai proasta solutie este sa se taie din investitiile de la buget", pentru ca se va mari presiunea pe economie, iar consecinta fireasca va fi cresterea somajului. "In niciun caz sa nu va asteptati la asa ceva. Este cea mai antieconomica masura care se poate lua. Nu voi face sub nicio forma asa ceva.

Sa tai bani de la investitii si sa-i dam la salarii. Este ca si cum am arunca benzina peste foc", a fost punctul de vedere al premierului. Tariceanu a mai spus ca in Educatie s-au facut investitii majore in ultimii patru ani, pentru ca pana in 2004 volumul investitiilor a fost practic egal cu zero. El a aratat ca Guvernul a alocat 40 de miliarde de lei noi, investindu-se in scoli, gradinite, in dotari si modernizari, dar si in salarii. "Practic salariile profesorilor in aceasta perioada s-au dublat. Este un efort pe care l-a permis economia. Nu ne-a dat nimeni bani, ci a produs economia", a precizat Tariceanu.

Ca o solutie a iesirii din impasul creat de grevele cadrelor didactice, premierul a avansat ideea elaborarii legii unitare de salarizare a personalului bugetar, pentru ca altfel se introduc distorsiuni in sistem.



Citeste mai mult...