Raiffeisen International, rezultate bune, in pofida crizei

Raiffeisen International, membra a Raiffeisen Group, a anuntat un profit de 861 milioane euro, pe noua luni din 2008, in crestere cu 38 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza AGERPRES. Potrivit Serviciului de presa al bancii de la Viena, profitul consolidat pe trimestrul trei este de 296 milioane euro, cu doar 5 la suta sub nivelul de profit prognozat. Veniturile totale ale bancii au crescut cu 20 la suta, pana la 87,3 miliarde euro. Indicatorul Return on equity, inainte de taxe, a ramas stabil, 25,4 per cent. Rata cost/venit s-a imbunatatit, pana la 54,6 per cent, iar baza de clienti a ajuns la 14,6 milioane.

Lumea bancara internationala a fost complet dominata in trimestrul trei al acestui an de criza financiara globala, care a amenintat multe institutii financiare. In ciuda crizei, ale carei efecte au fost resimtite, indirect, si de Raiffeisen International, rezultatele sale au ramas la un nivel record: Profitul consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) pentru primele 9 luni ale anului 2008 a crescut cu 37,7 la suta la 861,5 milioane euro (1-9 2007: 625,7 milioane euro), arata un comunicat al bancii, remis, joi, Agerpres.

Profitul inainte de impozitare a crescut cu 32,3 la suta la 1,261 miliarde euro (1-9 2007: 965,4 milioane euro), in timp ce profitul dupa impozitare a crescut cu 31,1 la suta la 965,4 milioane euro (1-9 2007: 736,6 milioane euro). La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2008, rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare s-a situat la 25,4 la suta, in ciuda unor contributii majore la capitalurile proprii, ramanand astfel aproape la acelasi nivel de finalul anului 2007 (25,7 la suta). Toate cifrele se bazeaza pe Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

"Performanta noastra intr-un mediu care s-a dovedit in parte foarte dificil demonstreaza ca modelul nostru de afaceri ne permite sa avem succes chiar in conditiile unor turbulente economice puternice", a declarat presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic. "Ceea ce ne multumeste cu adevarat este faptul ca profitul nostru consolidat pentru trimestrul trei este cu putin sub nivelul record anuntat trimestrul precedent - in ciuda unui nivel semnificativ mai mare al provizioanelor pentru pierderile din credite", a adaugat Martin Grüll, CFO.

Bilantul total a crescut la 87,3 miliarde euro la sfarsitul trimestrului trei Bazandu-se exclusiv pe crestere organica, Raiffeisen International a reusit sa isi creasca bilantul total pana la 87,3 miliarde euro, o crestere de 14,5 miliarde euro - sau de aproximativ 20 la suta - de la inceputul anului. La un plus de 3 la suta, sau 2,4 miliarde euro, miscarile cursului de schimb au avut o influenta semnificativa asupra bilantului total, datorita monedelor din aproape toate tarile Europei Centrale si de Est, considerabil mai puternice.

Pe de alta parte, schimbarile in scopul consolidarii nu au avut influente semnificative asupra bilantului consolidat, asa incat cresterea organica ajustata s-a ridicat la 17 la suta, sau 12,1 miliarde euro. Crestere dinamica a venitului net din dobanzi Veniturile operationale ale Raiffeisen International au avut in continuare o evolutie pozitiva in primele trei trimestre ale anului curent. Cea mai importanta componenta a venitului la finele celor 9 luni a fost venitul net din dobanzi, care a crescut cu 37 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 1,704 miliarde euro la 2,342 miliarde euro.

Cresterea sa a fost astfel substantial mai mare fata de cea a bilantului total mediu cu 31 la suta. Nu au existat schimbari semnificative in scopul consolidarii in perioada de raportare. Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul de trezorerie, cu un plus de 87 la suta, pana la 160 milioane euro. Segmentul corporate a inregistrat o crestere de 39 la suta pana la 793 milioane euro, aproape de media Grupului. Venitul net din dobanzi pentru segmentul retail a crescut cu 32 la suta fata de perioada similara a anului 2007, la 1,355 miliarde euro. Toate regiunile au inregistrat cresteri semnificative ale venitului net din dobanzi.

Cea mai mare crestere, de 44 la suta, a fost inregistrata de Federatia Statelor Independente (FSI). Acest lucru s-a datorat in principal marjelor de dobanda semnificativ mai mari fata de alte regiuni. Venitul net din dobanzi a crescut cu 36 la suta in Europa de Sud-est, si cu 32 la suta in Europa Centrala. Marja neta de dobanda a Grupului s-a imbunatatit cu 17 puncte de baza fata de perioada comparabila a lui 2007, la 3,96 la suta. De asemenea, aceasta a fost si cu 10 puncte de baza peste nivelul inregistrat in 2007, in ciuda costurilor de finantare mai mari determinate de criza financiara globala.

Ratele de crestere pentru venitul net din comisioane, care a crescut cu 23 la suta pana la 1,098 miliarde euro, sunt de asemenea satisfacatoare, desi relativ mai mici decat in cazul venitului net din dobanzi. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in cazul creditelor si garantiilor, unde venitul a crescut cu 45 la suta pana la 152 milioane euro, si in cazul schimburilor valutare, care, la 348 milioane euro, au contribuit cu 35 la suta la rezultatul total. Transferurile generate de plati au ramas cea mai importanta componenta a castigurilor, atingand 475 milioane euro, respectiv o crestere de 24 la suta.

  Cheltuielile administrative generale au crescut cu 402 milioane euro, sau cu 26 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,940 miliarde euro. Nu au existat efecte notabile datorate modificarilor in scopul consolidarii. In primele 9 luni ale anului, cheltuielile administrative generale au crescut mai putin decat venitul operational, in ciuda continuarii programului de investitii destinat dezvoltarii canalelor de distributie. Raportul cost/venituri s-a imbunatatit in consecinta cu 3 puncte procentuale fata de anul trecut, atingand 54,6 la suta. Numarul mediu de angajati a ajuns la 61. 140 in perioada ianuarie - septembrie 2008.

Acest lucru reprezinta o crestere de 12 la suta, sau 6. 461 angajati, fata de perioada similara a anului trecut. Europa de Sud-est a inregistrat cea mai mare crestere, de 23 la suta sau 3. 312 angajati. In Europa Centrala, numarul mediu al angajatilor a crescut cu 14 la suta, respectiv 1. 612 angajati, in timp ce in FSI numarul acestora a fost cu 6 la suta, respectiv cu 1. 538 de angajati mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Cuvinte cheie: suta, euro, milioane