Parlamentul trebuie sa tina cont de costurile antrenate de legi

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat miercuri seara, la Galati, ca le recomanda parlamentarilor ca in momentul in care vor discuta despre ordonanta de blocare a majorarii salariilor profesorilor sa-si scoata ochelarii cu care au lucrat cand au legiferat legea de majorare a salariilor acestora, informeaza Agerpres. "Importanta nu este soarta ordonantei in Parlament, important este ca atunci cand Parlamentul legifereaza in domenii economice sa tina seama de implicatiile, de costurile pe care legile le antreneaza.

Ar fi bine ca cei care in Parlament, in zilele urmatoare, vor discuta ordonanta sa-si scoata ochelarii cu care au lucrat cand au legiferat si sa se uite putin prin presa, sa citeasca putin ceea ce presa relateaza despre efectele pe care criza economica mondiala le are si in Romania" - a spus Tariceanu. Premierul a dat ca exemplu stirile referitoare la trimiterea in somaj tehnic a 3. 000 de angajati dintre cei 3. 700 ai combinatului de otel de la Targoviste si implicatiile acestui lucru.

"Deci, in contextul in care in Romania au inceput sa fie intreruperi de lucru, sa fie oameni trimisi in somaj, nu exista masura mai neeconomica, mai antieconomica decat sa marim salariile intr-un sector de bugetar", a sustinut seful Guvernului. El a aratat ca salariile bugetarilor sunt asigurate de veniturile care se incaseaza la buget din taxe si impozite, pe care le platesc salariatii si intreprinderile. "Fiecare salariat in mediul privat plateste impozite pe salariu, contributie la ajutorul de somaj, la sanatate, la asigurari sociale. In conditiile in care vom avea disponibilizari si in care veniturile vor scadea, noi majoram cheltuielile.

Daca cineva poate sa-mi explice care este logica simpla, nu economica, care este ecuatia aritmetica care intretine aceasta relatie, atunci sigur ma dau batut. Pana la proba contrara, sustin ca in acest moment majorarea salariilor cu 50 la suta este o aberatie economica si nu va face decat sa duca economia romaneasca intr-o criza cum n-am mai vazut din 1990 incoace" - a subliniat premierul. In acest context, Tariceanu le-a cerut parlamentarilor sa dea dovada de responsabilitate, "pentru ca responsabilitate in Romania nu trebuie sa aiba numai Guvernul, iar partidele care sunt in opozitie sa faca dovada celui mai desantat populism si al demagogiei caracteristice partidelor de stanga".

Premierul a precizat ca atat el, cat si colegii din PNL si-au asumat aceasta responsabilitate, desi este constient ca vor plati un pret politic. "Avem cu totii o responsabilitate pe care eu mi-am asumat-o, in pofida unui pret politic. Impreuna cu colegii mei, cu totii stim acest lucru, dar cred ca, asa cum este normal, nu putem sa lasam ca niste oameni, care acum nu au decat un singur obiectiv, acela de a castiga cu orice pret alegerile, sa legifereze in dispretul legilor economiei de piata si sa creada ca pot sa vanda iluzii cetatenilor. Pentru ca, atunci, viitorul intregii tari va fi in pericol, si nu numai al unei categorii sociale sau alteia" - a spus Tariceanu.

Premierul Tariceanu s-a aflat la Galati in calitate de presedinte PNL, pentru a participa la un miting electoral, organizat in strada.