Business Report: Topul celor mai valoroase 100 companii din Romania; Proiectul Dambovita Center irita Ordinul Arhitectilor; Cele mai "procesomane" companii de la Bursa; Investitie de 60 mil. euro intr-un parc eolian de 35 MW in Tulcea; VW Scirocco de politie, imaginea tuningului german, iar Google introduce temele pentru Gmail

De luni, BNR lasa bancilor lei in plus pentru credite. BNR va incepe sa lase la dispozitia bancilor mai multi lei pentru ca acestea sa reia procesul de finantare a economiei. De luni intra in vigoare reducerea rezervelor minime obligatorii in moneda nationala. Sistemul bancar romanesc intampina in acest moment dificultati majore in reluarea procesului de creditare, iar prelungirea acestei situatii poate conduce la efecte negative in economia reala. Simptomele crizei de resurse se regasesc in sistarea de facto a imprumuturilor in euro, in dobanzile mari pentru depozitele in lei si in cele prohibite la creditele in moneda nationala.

In acest context, Banca Nationala va lasa mai multi lei la dispozitia bancilor, scrie Cotidianul. Dezvoltatorul EFG: Toata lumea ar trebui sa intre in vacanta. Jeff Kirby, CEO si actionar al dezvoltatorului imobiliar European Future Group (EFG), implicat in 14 proiecte pe piata locala, a trecut la aplicarea planului de criza al companiei care prevede concedieri, reduceri de salarii si stoparea proiectelor rezidentiale. EFG anuntase investitii de 1,4 mld. euro. "Toata lumea ar trebui sa intre in vacanta pentru 18 luni, sa se relaxeze, sa citeasca mai multe carti, sa piarda din kilogramele in plus acumulate.

In aceasta perioada exista o singura alternativa: 'on hold', iar criza de-abia incepe", suna scenariul pesimist al sefului EFG, anunta Ziarul Financiar. Cele mai "procesomane" companii de la Bursa. Care sunt companiile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu cele mai multe procese in ultimul an si ce implicatii are acest lucru, in cazurile respective, asupra evolutiei actiunilor sunt intrebari la care analistii pietei de capital au incercat sa raspunda pentru DailyBusiness. ro. "Doua companii s-au remarcat in mod deosebit: SIF Transilvania si, ceva mai demult, Oltchim.

Cred ca aceste doua companii au facut obiectul celor mai multe prezente in instanta in ultimul an", a spus Paul Brendea, analist SSIF Prime Transaction. Proiectul Dambovita Center irita Ordinul Arhitectilor. Dupa ce a primit „binecuvantarea“ Comisiei tehnice din primarie, mallul ce va rasari in zona Eroilor va da traficul peste cap. La o saptamana dupa ce a primit avizul specialistilor din Primaria Capitalei, proiectul Dambovita Center suscita nemultumirea filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), care se impotriveste „dezastrului“.

Arhitectii spun ca mallul, care va ingloba Casa Radio si se va extinde cu trei zgarie-nori pe terenul din spatele cladirii existente, solicita derogari majore de la Planul Urbanistic General (PUG) si aduce prejudicii orasului, atat la nivelul aspectului, cat si al functionalitatii, prin aglomerarea unei zone care si asa abia face fata traficului, scrie EVZ. Nou tren international Brasov-Budapesta si retur. CFR Calatori va introduce in circulatie, incepand cu data de 14 decembrie 2008, un nou tren international in relatia  Brasov - Budapesta si retur.

Trenul "Harghita" va deservi localitatile de pe magistrala 400 Brasov – Deda – Cluj Napoca – Oradea – Budapesta, anunta Capital. Dezvoltatorii: actiunea statului in real estate nu va opri caderea. Guvernul a aprobat marti si miercuri doua ordonante cu impact direct asupra consumatorilor de pe piata imobiliara. Prima lege reduce cota TVA la 5% pentru locuintele sociale si cele cu suprafata construita de maximum 120 mp, in valoare de pana la 100. 000 de euro, chiar si pentru persoanele care vor sa cumpere o casa mai mare.

A doua lege aproba proiectul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, care prevede ca agentii imobiliari trebuie sa prezinte consumatorului, inainte de incheierea contractului, informatii privind imobilul care va fi tranzactionat, scrie Business Standard. Topul celor mai valoroase 100 companii din Romania. Ziarul Financiar publica a treia editie a topului companiilor valoroase. Petrom a ramas pe locul I.

Petrom, Orange si Vodafone sunt cele mai valoroase companii din Romania, dar fiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut, arata Topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicat de Ziarul Financiar in colaborare cu casa de investitii Capital Partners. Petrom a fost evaluata, ca si BRD, Alro, Transgaz sau Transelectrica, pe baza capitalizarii bursiere la 30 septembrie 2008. Pentru restul companiilor, valorile au fost obtinute pe baza tranzactiilor similare ale altor companii din sector sau pe baza multiplilor derivati din valoarea unor companii de acelasi profil cotate pe bursele straine. Investitie de 60 mil.

euro intr-un parc eolian de 35 MW in Tulcea.

Blue Planet, parte a holdingul Blue Investments, va construi printr-o investitie de 60 mil. euro un parc eolian de 35 MW la Baia, in judetul Tulcea, a anuntat joi compania. Aflat deja in faza de constructie, parcul eolian de la Baia va fi echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2,5 MW si urmeza sa fie finalizat la sfarsitul lui 2009, potrivit DailyBusiness. Analistii: nu este un moment bun ca BNR sa relaxeze normele de creditare. Dupa parerea lor, aceste norme au limitat impactul crizei in Romania. Bancherii spun ca daca normele nu sunt modificate creditul ipotecar va ramane blocat.

Analistii economici in­de­pendenti, din afara mediului bancar, spun ca nu este un moment bun pentru ca Banca Nationala a Romaniei sa relaxeze creditarea acum, cand bugetul familial este si asa pus sub presiune de caderea leului sau de amenintarea somajului. Mai mult decat atat, spun ei, normele BNR au contribuit sensibil la evitarea unor efecte si mai puternice ale crizei internationale asupra Romaniei, scrie Gandul. “Ca sa dam Cezarului ce e al Cezarului trebuie sa recunoastem ca aceste norme au contribuit la limitarea impactului crizei internationale in Romania. Nu cred ca BNR se va grabi sa aduca modificari.

Momentan sunt sute de mii de romani in pericol de a ramane fara serviciu. Nu cred ca este indicat tocmai acum sa relaxezi creditarea”, a declarat pentru Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii. Heineken investeste la Craiova si isi mareste cota de piata. Heineken Romania, principalul jucator pe piata interna a verii, a investit 22 milioane de euro in fabrica de bere din Craiova, sumele fiind destinate pentru modernizarea si marirea capacitatii de productie a unitatii. In urma acestor investitii, Heineken isi va consolida pozitia de lider pe piata interna, cu o cota de piata de peste 30%, scrie Business Standard.

Romanii au 1,3 milioane de metri patrati pentru cumparaturi. Spatiul comercial in Romania a crescut in primele 10 luni ale anului cu aproape 50% fata de stocul existent la finele lui 2007, conform raportului "Romanian Retail Market" lansat de compania de consultanta imobiliara CBRE Eurisko. In ultimii patru ani, spatiul comercial in cadrul centrelor comerciale de pe piata locala a crescut de peste sase ori, ajungand in prezent la o suprafata inchiriabila totala de 1,35 milioane de metri patrati, scrie Ziarul Financiar. Ford Fiesta sedan.

Ford a prezentat, la Salonul Auto de la Guangzhou, China, versiunea sedan a noii generatii Fiesta, care nu este altceva decat varianta de serie a conceptului Verve, dezvaluit anul trecut. Model va fi produs in Thailanda si Mexic, pentru piata nord-americana, iar pentru piata chineza va fi produs la fabrica din Beijing. Ford va investi 3 miliarde de dolari in fabrica din Mexic, unde productia urmeaza sa creasca la 500. 000 de unitati annual, ceea ce va duce si la suplimentarea cu 4. 500 de locuri de munca, scrie AutoNews. Gigantii energiei sparg cu 3 mld. € monopolul statului in centrale.

Marile companii de utilitati din Europa - Enel, RWE, CEZ sau GDF Suez -, au facut ieri, la Bucuresti, un pas decisiv in spargerea monopolului statului roman pe piata productiei de electricitate, estimata la aproape 4 mld. euro pe an. Sase investitori straini puternici au semnat un acord prin care intra ca actionari in afacerea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, ridicand astfel valoarea angajamentelor de investitii private in productia de energie la peste 3 mld. euro, potrivit calculelor Business Standard. Doar in patru judete populatia are economii mai mari decat creditele contractate.

Populatia din patru judete din Romania a economisit mai mult decat a imprumutat, pentru restul tarii bancile fiind nevoite sa finanteze creditele acordate din surse externe, arata datele BNR. Bucuresti, Mures, Harghita si Bacau aveau in luna septembrie economii totale mai mari cu 5,3 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) decat creditele contractate, in timp ce la nivel agregat, depozitele au fost mai mici cu 13,3 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro) decat creditele contractate, noteaza Ziarul Financiar. Romania ar putea pierde 3 miliarde de euro la export. Romania este captiva in piata europeana, deoarece de aici vin si investitiile, si relatiile, si banii.

Exporturile catre Germania si Franta depind masiv de industria auto, iar cele catre Italia de lohn. Romania nu reuseste sa acopere cu banii obtinuti din exporturi decat o parte din valuta cheltuita pe importuri, creand astfel cea mai mare vulnerabilitate a economiei. Pana in luna august, un leu mai slab si finalizarea unor investitii au sustinut accelerarea exporturilor intr-un ritm care-l depasea pe cel al importurilor.

Insa incetinirea economiilor principalilor nostri parteneri de comert – Italia si Germania –, ca efect al crizei financiare internationale, poate stopa expansiunea exporturilor, intrucat aproape o treime din exporturile noastre sunt absorbite de cele doua mari economii europene, scrie Romania Libera. Abonament pentru calatoriile cu trenul in Europa. Cei care vor sa calatoreasca prin Europa cu trenul au la dispozitie oferta „InterRail” a CFR Calatori, care permite calatorii nelimitate in 30 de tari. Calatorii au la dispozitie doua variante, respectiv InterRail Global Pass si InterRail One Country Pass.

Prima are o valabilitate de 5 zile, 10 zile, 22 de zile si o luna si cuprinde 30 de tari europene. A doua varianta propusa de CFR are o valabilitate de 3, 4, 6 sau 8 zile la alegere dintr-o luna de zile, pe parcursul unei singure tari din cele 30 cuprinse in oferta InterRail, noteaza Gardianul. VW Scirocco de politie, imaginea tuningului german. Volkswagen Scirocco a devenit noua imagine a campaniei "TUNE IT! SAFE!", defasurata de autoritatile germane. Volkswagen Scirocco a devenit imaginea campaniei de promovare a sigurantei in tuning din Germania. Aceasta campanie se numeste “TUNE IT!

SAFE!” si a aparut in urma unui parteneriat dintre ministerul german al transporturilor si VDAT eV, asociatia germana a tunerilor de automobile. Vehiculul promotional prezinta numeroase elemente aftermarket de la companiile participante la aceasta campanie si va fi imaginea TUNE IT! SAFE! in anul 2009. Pentru a face o impresie mai buna in fata tinerilor - principalul target al campaniei - masina este "imbracata" in culorile politiei germane, scrie AutoMarket. Google introduce temele pentru Gmail. Pana acum, cei care doreau sa schimbe interfata Gmail erau nevoiti sa apeleze la diverse trucuri, in general extensii de Firefox. Nu mai e nevoie de trucuri.

Google a adaugat o optiune in Gmail, unde utilizatorul va putea opta pentru una din temele disponibile. Optiunea de schimbare a temelor poate fi regasita la Settings. Este posibil ca, deocamdata, aceasta sa nu apara in totate conturile. Google introduce treptat functiile noi de Gmail, scrie Go4it. ro

Cuvinte cheie: romania, euro, piata


Citeste mai mult...

Reprezentantii IMM-urilor solicita subventionarea majorarii dobanzilor de catre banci

Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii /CNIPMMR/ solicita autoritatilor subventionarea diferentelor de dobanda in urma majorarilor operate de bancile comerciale in ultima perioada, potrivit presedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.  "Trebuie gasite modalitatile de finantare, in limita ajutorului de stat, a diferentelor de dobanzi intre cele la care s-au obtinut creditele de investitii si dobanzile actuale.

De asemenea, trebuie promovata o ordonanta de urgenta prin care sa se finanteze diferentele intre dobanda actuala solicitata de banci si cea pe care s-a bazat planul de afaceri, pentru ca peste 90 la suta dintre miile de proiecte pentru fondurile structurale europene nu mai sunt eligibile in conditiile actuale si este vorba de sute de milioane de euro, in primele transe", a declarat miercuri, la o conferinta pe tema antreprenoriatului, presedintele CNIPMMR.

Potrivit lui Nicolescu, ar mai fi necesara in Romania punerea rapida pe picioare, chiar din ianuarie 2009, a unui sistem de consultanta si trening pentru criza, dupa sistemul olandez, pe baza de voucher, un sistem operativ care sa nu mai presupuna organizarea de licitatii. Ovidiu Nicolescu a mentionat ca, in contextul economic actual, cea mai mare problema a IMM-urilor autohtone este cresterea costului finantarii, la care se adauga accesul mai dificil. "Foarte multe banci si-au dublat dobanzile fata de acum sase luni, fara nicio explicatie economica", a spus presedintele CNIPMMR.

Alte probleme cu care se confrunta sectorul sunt scaderea cererii interne pentru anumite produse - unul din trei intreprinzatori afirma acest lucru, stoparea sau chiar anularea unor contracte de export, incetinirea investitiilor straine, blocajul administrativ legat de perioada electorala.



Citeste mai mult...

UPDATE BVB s-a depreciat joi, in ton cu bursele internationale. Indicele Dow Jones a pierdut peste 440 de puncte

Bursa de la Bucuresti s-a depreciat joi, in ton cu pierderile de pe bursele europene si americane. Sectorul SIF a scazut cu aproape 7%, in contextul in care temerile legate de o recesiune mondiala au persistat, iar unele date statistice venite din Statele Unite au accentuat pesimismul investitorilor, transmite NewsIn. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,07%, pana la 2. 865,43 puncte. La randul sau, indicele compozit BET-C a coborat cu 2,68%, pana la 2. 095,90 puncte. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 6,78%, pana la 13. 271,34 puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,91%, ajungand la 6. 349,15 puncte. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,93%, pana la 279,34 puncte. Actiunile Petrom (SNP) au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de joi, de 1,85 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 3,95%, la 0,17 lei. Lichiditatea BVB a crescut cu 43%, pana la 14,82 milioane lei (3,87 milioane euro), comparativ cu sedinta anterioara, cand lichiditatea a fost de 10,37 milioane lei (2,70 milioane euro). Bursele europene au inchis si ele pe rosu, din cauza panicii provocate de pierderile de pe piata americana.

Indicele Footsie-100 al Bursei din Londra a scazut cu 3,26%, pana la 3874. 99 de puncteLa Bursa din Frankfurt, indicele Dax a pierdut 3,08%, pana la 4. 220,20 de  puncteIndicele Cac 40, al Bursei de la Paris a scazut 3,48%, pana la 2980. 42 de puncteBursa de pe Wall Street a continuat sa se deprecieze joi, dupa ce liderii Congresului de la Washington au amanat votarea unui plan de salvare pentru industria auto pana luna viitoare, cererile de ajutor de somaj au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani iar actiunile Citigroup au scazut puternic. Dow Jones Industrial a cazut 444. 99 puncte sau 5. 56%, terminand ziua la valoarea de 7552. 29 puncte.

Indicele S&P 500 a pierdut 54. 14 puncte, pana la 752. 44 puncte, in timp ce Nasdaq Composite s-a depreciat 70. 30 puncte, sau 5. 07%, pana la 1316. 12 puncte. Pierderile bursei din sedinta de joi se adauga celor din zilele anterioare. In ultimele 12 sedinte, DJ a pierdut mai mult de 17% din valoare. Toti cei trei indici principali ai Bursei de pe Wall Street au scazut la cele mai joase niveluri din ultimii cinci ani. Joi, bursa americana a aratat o apreciere la un moment dat, influentata de informatiile potrivit carora Congresul va oferi industriei auto imprumuturile solicitate in valoare de 25 de miliarde de dolari.

Liderii democrati Harry Reid si Nancy Pelosi au anuntat apoi ca cele trei mari companii auto trebuie sa prezinte un plan Congresului pana la 2 decembrie, promitand ca acesta ar putea fi discutat de Congres incepand cu 8 decembrie. Anuntul a provocat reactia pietei, actiunile GM cazand cu 40%, atingand la un moment dat cel mai scazut nivel din ultimii 70 de ani.

Cuvinte cheie: pana, puncte, scazut


Citeste mai mult...

Primul magazin OBI din Romania, deschis la Oradea

Primul magazin OBI din Romania functioneaza de joi la Oradea, oferind pe o suprafata de circa 10. 000 de metri patrati produse pentru constructia si renovarea casei si gradinii. Situat pe soseaua de centura a municipiului Oradea, OBI ofera o gama variata de produse de bricolaj DIY (do it yourself) utile construirii si renovarii locuintelor, decoratiuni interioare, precum si pentru gradinarit, tamplarie, aparatura si echipamente electrice, instalatii sanitare, vopsele si multe altele. Cea mai importanta si mai atractiva oferta se regaseste in departamentul de produse pentru gradina, OBI-Gradina ta, unic atat in Oradea, cat si la nivelul intregii piete din Romania.

Unitatea se remarca prin spatiile foarte mari intre raioane si printr-o foarte riguroasa amplasare a marfurilor pe rafturi si in standuri. De asemenea, o alta particularitate este numarul mare al angajatilor si al punctelor de informare pentru clienti. Magazinul din Oradea este primul centru comercial OBI din Romania pentru ca, asa cum a explicat Romano Quinzi, managerul companiei pentru Romania, "aici s-a terminat cel mai repede constructia magazinului". Al doilea hipermarket OBI se va inaugura peste o saptamana, in 27 noiembrie, la Bucuresti. Compania germana OBI cu caracter multinational detine 523 de magazine in 13 tari europene.

Investitia de la Oradea este de aproape cinci milioane de euro si va continua in anii urmatori prin deschiderea altor cel putin 20 de magazine in toata tara. OBI este cel de-al cincilea mare distribuitor DIY din lume, avand peste 38. 000 de angajati. Magazinele OBI au inregistrat, in anul financiar 2006-2007, vanzari totale de 5,8 miliarde de euro. Vanzarile la nivel international au atins o cota de piata de 43%.

nvestitia de la Oradea este de aproape cinci milioane de euro si va continua in anii urmatori prin deschiderea altor cel putin 20 de magazine in toata tara. OBI este cel de-al cincilea mare distribuitor DIY din lume, avand peste 38. 000 de angajati. Magazinele OBI au inregistrat, in anul financiar 2006-2007, vanzari totale de 5,8 miliarde de euro. Vanzarile la nivel international au atins o cota de piata de 43%.

Cuvinte cheie: obi, oradea, romania


Citeste mai mult...

Mugur Isarescu:

O crestere a numarului somerilor cu 30. 000, ce reprezinta 0,5% din forta de munca, nu ar reprezenta o problema pentru somaj la nivel national, dar acesta ar putea creste peste estimarile actuale, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la gala Ziarului Financiar. "La nivel indiuvidual, aceasta cifra reprezinta, intradevar, o problema pentru fiecare persoana care ramane fara loc de munca. Cu toate acestea, o crestere cu 30. 000 de someri reprezinta maximum 0,5% din forta de munca.

Aceasta majorare, coroborata cu 3-4%, nivelul actual al somajului, arata ca deocamdata cu greu se poate vorbi de o problema", a spus Isarescu, citat de NewsIn, referindu-se la unele relatari din presa din ultima perioada. Cu toate acestea, guvernatorul BNR a atentionat ca numarul somerilor ar putea creste cu mai mult de 30. 000 de persoane. "Exemplul pe care l-am dat nu diminueaza pericolul ratei somajului. S-ar putea ca cifra sa fie mai mare", a adaugat guvernatorul bancii centrale. Referitor la nivelul produsului intern brut (PIB), Isarescu a precizat ca nivelul estimat pentru anul acesta de 140 miliarde euro reprezinta un PIB pe locuitor de 6.

500 euro, mult mai mare decat cel de acum noua ani, cand Romania era sa intre in incapacitate de plata. "In 1999, PIB-ul total a fost de 33 miliarde euro, iar pe locuitor - de 1. 500 euro. Bugetul actual al Romaniei este mai mare decat intregul produs intern brut din ultimii zece ani", a explicat Isarescu. Miercuri seara, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declarase ca Romania ar putea inregistra anul acesta o crestere economica cuprinsa intre 4-4,5%.

Ajustarea consumului nu poate intarzia, contextul extern nu mai lasa timp de ezitariIntrebarea cruciala in momentul de fata este ce se va ajusta mai intai in Romania, consumul sau investitiile, in conditiile in care contextul extern nu lasa prea mult timp pentru ezitari, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Sper ca intelepciunea sa prevaleze in fata nerabdarii, iar riscul unui derapaj sever sa nu se materializeze", a spus Isarescu.

El a explicat ca ajustarea ritmului de crestere a economiei romanesti va veni "chiar daca nu vrem" si va trebui sa se produca dupa un numar de ani de crestere semnificativa a consumului, in conditiile in care aspiratiile s-au decuplat de posibilitati. "E bine sa ne gandim sa ajustam cererea interna mai devreme, nu mai tarziu, cat timp avem inca o crestere economica semnificativa. Intrebarea este ce se va ajusta mai intai: consumul sau investitiile", a mentionat guvernatorul BNR. "Ajustarea cererii nu poate intarzia.

Avem de ales: fie ajustare lina, facuta cu eforturi din interior, fie indusa de piata de capital din exterior, caz in care nu va fi nici lina, nici de proportii rezonabile", a adaugat el. Isarescu a precizat ca momentul actual este critic, in conditiile crizei financiare internationale, care se suprapune dezechilibrului extern al Romaniei, si a vorbit despre amputarea standardelor de viata, tocmai din incurajarea consumului in detrimentul investitiilor si dintr-un ritm al cresterilor salariale peste cel al productivitatii.

"Daca ne pastram optiunea de a cumpara masini fara resurse si infrastructura, vom ajunge la un blocaj al traficului, iar consumul suplimentar va fi doar de monoxid de carbon din tevile de esapament", a spus Isarescu, la gala Ziarului Financiar. Guvernatorul a aratat ca, atat timp cat Romania are un deficit de cont curent mare, in conditiile crizei financiare internationale, cresterile salariale vehiculate in acest moment nu pot fi finantate. "Dupa doi ani de cresteri salariale de 20-25%, pentru 2009 erau vizate cresteri de 50-60% si stim ca, nici in acordurile cu sindicatele, avansul nu coboara sub 30%.

In contextul international defavorabil si al dezechilibrului extern, nu mai are cine sa finanteze asa ceva", a spus Isarescu, care a adaugat ca astfel de cresteri salariale, pe langa faptul ca se risipesc prin inflatie, afecteaza si potentialul de crestere a investitiilor in Romania.

Retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, nefondataGuvernatorul a calificat drept nefondata decizia agentiilor de rating Standard & Poor's si Fitch de a retrograda Romania si a explicat ca, in moementul de fata, are un sentiment de deja vu, in conditiile in care agentiile de rating au tratat Romania cu foarte multa cirscumpectie si cu ani in urma, cand se vorbea despre incetarea platilor externe. Facand referire la raportul agentiei de rating Standard & Poor's, Isarescu a precizat ca acesta nu trateaza nivelul datoriei externe a Romaniei si nici pe cel al rezervelor valutare.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a precizat ca celelalte state care au avut parte de un tratament mai bland din partea agentiilor de rating au recurs la masuri de austeritate, adecvate conditiilor internationale dificile. "Contextul mondial profund nefavorabil s-a suprapus exuberantei nationale, incurajate de autoritatile de stat. Trebuie sa spun ca raspunsul inadecvat al autoritatilor, in acest context extern, a reprezentat cauza principala pentru care agentiile de rating au scazut sever, sau poate prea sever, ratingurile Romaniei", a explicat Isarescu. "Romania a rama elevul nabadaios, care e de multe ori primul mustrat", a mai spus guvernatorul BNR.


Citeste tot articolul Mugur Isarescu:

Citeste mai mult...

Spatiul de birouri se reduce cu un sfert in 2009

"Din cei 400. 000 de metri patrati de birouri clasa A care ar trebui livrati anul viitor, poate 100. 000 vor fi amanati pentru anul urmator. 300. 000 de metri pentru Bucuresti reprezinta o suprafata care poate fi usor inghitita", estimeaza pentru BUSINESS Magazin Horatiu Florescu, directorul departamentului de birouri si vicepresedinte al Colliers International, conform Mediafax. Primul semestru din acest an a adus o majorare cu 25% a stocului de spatii de birouri de clasa A, circa 125. 000 de metri patrati fiind finalizati in Capitala, potrivit raportului anual al companiei Colliers. In plus, alti circa 120.

000 de metri patrati ar trebui finalizati pana la sfarsitul acestui an, mare parte din aceste suprafete fiind prein¬chiriate inca din 2007.

00 de metri patrati ar trebui finalizati pana la sfarsitul acestui an, mare parte din aceste suprafete fiind prein¬chiriate inca din 2007.

e metri patrati ar trebui finalizati pana la sfarsitul acestui an, mare parte din aceste suprafete fiind prein¬chiriate inca din 2007.



Citeste mai mult...

Cursul urca la 3,87 lei/euro

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze la deschiderea sedintei interbancare de joi, pentru a patra zi consecutiv, iar cursul a atins un maxim de 3,87 lei/euro, cresterea ratei fiind generata de mentinerea aversiunii fata de risc a investitorilor. Primele transferuri ale zilei au fost operate la 3,8450-3,8500 lei/euro, in crestere fata de cotatiile de la inchiderea de miercuri, de 3,8375 - 3,8395 lei/euro, transmite. "Volumele tranzactionate sunt mici, iar pe plan international persista aversiunea fata de risc intrucat investitorii sunt ingrijorati dupa ce producatorii auto americani au estimat agravarea situatiei fara sprijinul guvernului", a explicat dealer-ul unei banci.

In scurt timp de la deschidere, rata de schimb a atins un maxim de 3,87 lei/euro, dupa ce bursele si valutele din regiune au debutat in scadere. In jurul orei 10:20, raportul se situa la 3,8620-3,8690 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri o rata de referinta de 3,8421, in crestere cu 0,3 bani fata de marti. Dobanzile din piata monetara se situau la 9-12%, aproape de ratele de la inchiderea sedintei precedente, de 10-11%.

n scurt timp de la deschidere, rata de schimb a atins un maxim de 3,87 lei/euro, dupa ce bursele si valutele din regiune au debutat in scadere. In jurul orei 10:20, raportul se situa la 3,8620-3,8690 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri o rata de referinta de 3,8421, in crestere cu 0,3 bani fata de marti. Dobanzile din piata monetara se situau la 9-12%, aproape de ratele de la inchiderea sedintei precedente, de 10-11%.

urt timp de la deschidere, rata de schimb a atins un maxim de 3,87 lei/euro, dupa ce bursele si valutele din regiune au debutat in scadere. In jurul orei 10:20, raportul se situa la 3,8620-3,8690 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri o rata de referinta de 3,8421, in crestere cu 0,3 bani fata de marti. Dobanzile din piata monetara se situau la 9-12%, aproape de ratele de la inchiderea sedintei precedente, de 10-11%.


Citeste tot articolul Cursul urca la 3,87 lei/euro

Citeste mai mult...

Statul si bancile - vinovate de falimentul firmelor din Timisoara

Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, Georgica Cornu, a declarat ca societatile comerciale din judetul Timis se confrunta in ultimele luni cu mai multi factori care le influenteaza negativ activitatea si vor genera concedieri masive. A aparut o lipsa de lichiditate generata de decontarea cu intarziere a lucrarilor care au ca beneficiar statul sau administratia locala. Pe de alta parte, a spus presedintele Camerei timisene, si platile intre agentii economici se realizeaza cu o intarziere de 60 - 90 zile si chiar mai mult, se spune intr-un material de pozitie remis Agerpres.

"O presiune crescuta asupra firmelor este cauzata si de dobanzile ridicate la creditele acordate de catre banci si alte institutii financiare non-bancare. Majorarea dobanzilor la creditele curente si la liniile de credit ale firmelor au generat cresterea costurilor in conditiile in care pretul de vanzare al produselor nu se poate majora corespunzator din cauza competitiei de pe piata, generand astfel reducerea profitabilitatii companiilor pana la falimentul iminent, fapt demonstrat si de cresterea cu 219, fata de 2007, a numarului firmelor timisene aflate sub incidenta legii insolvabilitatii, ", a subliniat Georgica Cornu.

Limitarea accesului la credite pentru persoanele fizice si amanarea deciziei de creditare din partea bancilor au generat diminuarea consumului si, indirect, cresterea somajului. De exemplu, a punctat presedintele CCIAT, in luna septembrie, dealerii de autoturisme au inregistrat vanzari minime, iar firmele producatoare de piese si sub-ansamble auto au anuntat ca vor trece la concedieri masive, in medie intre 300 si 500 de muncitori la o unitate de productie. "Firmele nu au masuri de protectie in relatia cu bancile.

Acestea din urma pot modifica unilateral contractele de creditare si pot avea un rol mai mare in situatia firmei decat propriul marketing si vanzarile", a spus seful Camerei Timisoara. Tot lipsa de lichiditate este vinovata, in opinia lui Georgica Cornu, de stagnarea pietei imobiliare, iar dezvoltatorii de proiecte imobiliare se afla in dificultate din cauza creditelor angrenate si a datoriilor catre furnizori. Cresterea constanta a preturilor la furnizorii de utilitati si inflatia au generat miscari sindicale si cereri de crestere a salariilor aproape in toate tipurile de unitati angajatoare, ducand indirect la reducerea competitivitatii firmelor.

Proiectele de investitii stagneaza daca se bazeaza pe finantare atrasa si se deruleaza cu dificultate in cazul surselor proprii de investitii. Astfel, statisticile de la Oficiul Registrului Comertului Timis evidentiaza, in ultimele 3 luni, o scadere a ritmului de infiintare de noi societati cu cca 25% si un nivel redus cu 25 % al volumului de operatiuni.

Georgica Cornu a propus si o solutie, si anume dialogul: daca UE, SUA si Rusia au reusit sa stea impreuna la masa tratativelor pentru a gasi solutii globale la problema economica globala, este important ca si in Romania specialistii sa stea la aceeasi masa cu factorii de decizie politica si, indiferent de partid, sa gaseasca o solutie pentru a minimiza efectele crizei economice si a promova interesul national.



Citeste mai mult...

Acord de cooperare intre Camerele de comert si industrie Rusia - Romania

La Moscova a fost parafat marti un acord de cooperare intre Camerele de industrie si comert ale Rusiei si Romaniei, informeaza Agerpres. Acordul prevede impulsionarea relatiilor comerciale romano-ruse prin schimburi de informatii, identificarea unor parteneri de afaceri siguri, participarea la targuri, expozitii si conferinte, organizarea de intalniri intre cercurile de afaceri.

Mentionand cresterea comertului bilateral si nivelul ridicat de 1,5 miliarde de dolari, atins de investitiile rusesti in Romania, Evgheni Primakov, presedintele Camerei de Comert a Rusiei, a subliniat, potrivit Radio Romania-Actualitati, necesitatea echilibrarii balantei comerciale, dominate de exporturile de energie si materii prime din Rusia in Romania. Aceasta, in opinia sa, va fi posibila prin diversificarea exporturilor cu accent pe produse de nivel tehnologic superior si cu parametrii calitativi corespunzatori exigentelor mondiale, mesaj adresat inclusiv producatorilor romani.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, si omologul sau rus, Evgheni Primakov, au subliniat, de asemenea, conform aceleiasi surse, rolul camerelor de comert in promovarea legaturilor la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, ca si intre regiuni. S-a convenit astfel semnarea unui acord intre camerele de comert ale judetului Constanta, respectiv, Republicii Tatarstan.

resedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, si omologul sau rus, Evgheni Primakov, au subliniat, de asemenea, conform aceleiasi surse, rolul camerelor de comert in promovarea legaturilor la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, ca si intre regiuni. S-a convenit astfel semnarea unui acord intre camerele de comert ale judetului Constanta, respectiv, Republicii Tatarstan.



Citeste mai mult...

Capitalul social al Transilvania Constructii - majorat

Capitalul social al Transilvania Constructii a fost majorat cu 6,621 milioane lei, de la 16,793 milioane lei la 23,414 milioane lei, informeaza compania, print-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, preluat de Agerpres. Capitalul social a fost majorat cu 200. 639 actiuni, cu valoarea nominala de 33 lei. Majorarea s-a efectuat cu drept de preferinta acordat tuturor actionarilor inscrisi in registrul emitentului la data de 9 mai 2008. Transilvania Constructii activeaza pe piata constructiilor inca din 1950, fiind privatizata integral in 1999.

Societatea are ca obiect principal de activitate constructiile civile, constructiile civile si industriale, iar in ultimii ani, a dezvoltat cel mai mare Parc logistic din Cluj-Napoca, avand un numar de 36 de depozite si 6 hale, pe o suprafata totala de 150. 000 mp. Societatea Transilvania Constructii a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, afaceri de 50,329 milioane lei, obtinand un profit net de 5,418 milioane lei. Veniturile societatii au totalizat 56,375 milioane lei, iar cheltuielile - 50,1139 milioane lei.

Actiunile emise de SC Transilvania Constructii SA Cluj Napoca se tranzactioneaza pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti /BVB/ din 11 iulie 2008, la sectorul Titluri de Capital, Categoria 2 Actiuni.

ctiunile emise de SC Transilvania Constructii SA Cluj Napoca se tranzactioneaza pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti /BVB/ din 11 iulie 2008, la sectorul Titluri de Capital, Categoria 2 Actiuni.



Citeste mai mult...

BCR ocupa locul 1 in topul administratorilor de fonduri de pensii detinute de banci

BCR Administrare Fond de Pensii are in prezent 141. 346 de aderanti, urcand pe locul 1 in topul administratorilor de fonduri de pensii detinute de banci, potrivit unui comunicat al bancii, remis, miercuri, AGERPRES.

Conform datelor din luna noiembrie, centralizate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), BCR Administrare Fond de Pensii a urcat pe pozitia 7 in clasamentul general al administratorilor de pensii private obligatorii, devansand atat BT Aegon cat si BRD Fond de Pensii "Avem un ritm de crestere constant: Ne bucuram ca oamenii se simt in siguranta cu BCR Administrare Fond de Pensii si au incredere ca vor beneficia de bunastare la batranete alaturi de noi" a declarat Simona Ditescu, director general BCR Administrare Fond de Pensii.

Structura de plasamente a BCR Fond de Pensii imbina siguranta cu posibilitatile de profit, fiind un fond cu un profil de risc mediu. Astfel din totalul contributiilor fondul tinteste sa investeasca 65 la suta in instrumente financiare cu risc scazut (titluri de stat si obligatiuni), 25 la suta in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate (actiuni), cinci la suta in instrumente ale pietei monetare, cinci la suta in titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv in valori mobiliare. BCR, membra a Grupului Erste, este o banca universala ce se adreseaza atat clientilor retail cat si celor corporate.

BCR este cea mai importanta institutie bancara din Romania gestionand active de peste 17,5 miliarde de euro. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania. Banca ofera intreaga gama de produse si servicii pentru populatie avand in prezent 622 de unitati retail (pentru populatie si microantreprinderi) deschise in intreaga tara in majoritatea oraselor cu peste 10. 000 de locuitori. Clientii corporate beneficiaza de serviciile BCR prin intermediul a 52 de centre de afaceri corporate dedicate in special IMM-urilor si companiilor mari.

Banca pune la dispozitia clientilor, persoane fizice si juridice, o oferta complexa de produse si servicii bancare, inclusiv servicii de Internet banking, phone-banking si e-commerce. BCR emite 23 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM si POS - peste 1. 600 de bancomate si peste 14. 000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card.

BCR se prezinta astazi drept cel mai important Grup financiar din Romania, cu activitati in tara si in strainatate - prin subsidiare si reprezentante bancare, cu o prezenta marcanta, prin societatile sale de profil, pe piata leasingului, in domeniul managementului activelor, pe piata de capital, a pensiilor private, a bancilor de locuinte, precum si in asigurari. Erste Bank este, cu cei 53. 633 de angajati, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrala, avand peste 16 milioane de clienti in aproape 3. 000 de unitati situate in opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina).

La data de 30 iunie 2008, totalul activelor era de 214,2 miliarde de euro, profitul net de 636,6 milioane de euro, iar rentabilitatea capitalului angajat de 15,2 la suta.

Cuvinte cheie: bcr, pensii, fond


Citeste mai mult...

Romania, pe primul loc la cresterea anuala intr-un sector al constructiilor in scadere in UE

Sectorul constructiilor din Romania a crescut in septembrie cu 27% fata de luna similara din 2007, cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care, in aceeasi perioada, acest sector a scazut cu 3,1% in tarile UE si cu 3,8% in tarile din zona euro, potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat, citate de NewsIn. Sectorul constructiilor a crescut in septembrie in opt state din blocul comunitar si a scazut in cinci, comparativ cu aceeasi luna din 2007, dar Eurostat a centralizat date pentru doar 13 din cele 27 de state membre UE.

In septembrie, Slovenia s-a pozitionat a doua dupa cresterea anuala a lucrarilor de constructii, cu 19,4%, urmata de Bulgaria, cu 17,7%. In schimb, in Spania sectorul constructiilor a continuat si in septembrie sa scada, lucrarile de constructii comprimandu-se cu aproape un sfert (24,1%), in timp ce Suedia a raportat un declin in acest domeniu de 19,8% fata de a noua luna din 2007. Constructiile de cladiri au scazut in a noua luna a acestui an cu 4,2% fata de luna similara din 2007 in UE si cu 4,3% in zona euro, iar cele ingineresti au crescut cu 3,7% in UE, dar s-au redus cu 2,6% in zona euro.

n septembrie, Slovenia s-a pozitionat a doua dupa cresterea anuala a lucrarilor de constructii, cu 19,4%, urmata de Bulgaria, cu 17,7%. In schimb, in Spania sectorul constructiilor a continuat si in septembrie sa scada, lucrarile de constructii comprimandu-se cu aproape un sfert (24,1%), in timp ce Suedia a raportat un declin in acest domeniu de 19,8% fata de a noua luna din 2007. Constructiile de cladiri au scazut in a noua luna a acestui an cu 4,2% fata de luna similara din 2007 in UE si cu 4,3% in zona euro, iar cele ingineresti au crescut cu 3,7% in UE, dar s-au redus cu 2,6% in zona euro.

Cuvinte cheie: luna, septembrie, 2007


Citeste mai mult...

Criza financiara nu a afectat IMM-urile romanesti

Criza financiara internationala nu a afectat inca sectorul IMM-urilor din Romania, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Jozsef Csaka, director general in Ministerul pentru IMM-uri, Cooperatie, Turism si Profesii Liberale /MIMMCTPL/. "Numai 10-15 la suta dintre IMM-urile din Romania acceseaza credite si impactul crizei financiare nu va fi asa de mare. Cele mai multe firme prefera sa se dezvolte prin autofinantare", a spus Csaka, care a participat la o conferinta pe tema antreprenoriatului.

Reprezentantul MIMMCTPL considera ca nici IMM-urile care furnizeaza produse sau servicii pentru companii foarte mari sau chiar giganti din anumite sectoare economice - care au anuntat deja restrangeri ale activitatii sau chiar iesirea de pe piata - nu sunt in majoritatea lor afectate, deoarece acestea au o activitate diversificata. "Diversificarea le protejeaza intr-o oarecare masura. Au cate doua-trei linii de afaceri si chiar daca una a fost sistata, celelalte pot merge inca profitabil si le pot ajuta sa supravietuiasca in perioada de incertitudine economica pe care o traversam.

Si atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana s-a spus ca jumatate dintre IMM-uri vor da faliment si nu a fost deloc asa", a explicat Jozsef Csaka. In opinia sa, nici faptul ca Romania se afla "in coada" clasamentului UE in ceea ce priveste numarul de IMM-urilor la mia de locuitori nu este neaparat o problema si tine mai mult de structura economiei nationale. "Media in UE este de 41 IMM-uri la 1. 000 locuitori, iar in Romania de 20-21. Pe de alta parte in Ungaria acest indicator este de 70 de IMM-uri la mia de locuitori si Ungaria este in criza nu Romania", a spus reprezentantul Ministerului pentru IMM-uri.

MIMMCTPL se afla in prezent in proces de planificare strategica pentru perioada 2009-2013, iar prioritatile propuse sunt imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare, incurajarea inovatiei pentru cresterea competitivitatii si a productivitatii, simplificarea procedurilor administrative pentru IMM-uri, promovarea culturii antreprenoriale, facilitarea accesului IMM-urilor pe piata interna si pe piete terte, a declarat Ileana Modreanu, consilier in MIMMCTPL.

Aceasta a precizat ca Banca Europeana pentru Investitii /BEI/ a anuntat, deja, cresterea volumului de creditare pentru cele 23 de milioane de IMM-uri din UE pana la 30 de miliarde de euro, in perioada 2008-2011, precum si proceduri simplificate pentru creditare. "Trebuie sa vedem cine vor fi intermediarii din Romania care vor primi aceste linii de credit si sa ii popularizam foarte rapid", a mai spus Modreanu.



Citeste mai mult...

Contactoare Buzau incheie primele 9 luni cu pierderi de 241.932 lei

Societatea Contactoare Buzau a incheiat primele noua luni ale acestui an cu pierderi de 241. 932 lei, fata de un profit de 2,077 milioane lei obtinut in perioada similara a anului trecut, conform datelor remise Rasdaq si preluate de Agerpres. Vanzarile societatii s-au diminuat comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2007 cu 22,28 la suta, din cauza stagnarii productiei interne din lunile iunie-august 2008 si a diminuarii cererii din piata, si au totalizat 5,753 milioane lei. Nivelul productiei stocate se ridica peste media lunara a productiei.

Cifra de afaceri a fost cu 13,26 la suta mai mica fata de cea din primele trei trimestre ale anului trecut, si s-a situat la 6,717 milioane lei. Veniturile totale s-au ridicat la 7,244 milioane lei (minus 34,4 la suta), iar cheltuielile la 7,486 milioane lei (minus 12,8 la suta). Nivelul cheltuielilor cu materiile prime si materiale consumabile a inregistrat o diminuare cu 39,89 la suta, ca urmare a diminuarii productiei. Cheltuielile cu serviciile au crescut cu 44,11 procente, din cauza reparatiilor la utilaje si mijloace de transport din dotare, dar si din alinierea pe nivel de mediu si marcaj CE cu legislatia europeana.

Si cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 18,62 la suta, desi numarul angajatilor a scazut de la 203 persoane la finele anului 2007, la 177 persoane la 30 septembrie 2008. Veniturile financiare s-au diminuat cu 10,75 la suta si s-au cifrat la 88. 789 lei, in timp ce cheltuielile financiare au cunoscut o diminuare considerabila, cu 53,15 la suta, pana la 157. 606 lei.

i cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 18,62 la suta, desi numarul angajatilor a scazut de la 203 persoane la finele anului 2007, la 177 persoane la 30 septembrie 2008. Veniturile financiare s-au diminuat cu 10,75 la suta si s-au cifrat la 88. 789 lei, in timp ce cheltuielile financiare au cunoscut o diminuare considerabila, cu 53,15 la suta, pana la 157. 606 lei.

Cuvinte cheie: lei, suta, s-au


Citeste mai mult...

Tariceanu este nemultumit de activitatea Eximbank

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat marti, la Timisoara, ca este nemultumit de activitatea Eximbank, care, desi a beneficiat de o capitalizare din partea Guvernului de peste doi ani, nu reuseste sa-si indeplineasca functia pentru care a fost creata, informeaza Agerpres. "Eximbank nu este o banca comerciala, care are doar criteriul profitului, ci este o banca institutionala, care trebuie sa sustina exporturile, promovarea firmelor exportatoare, creditare, garantare", a spus Tariceanu.

El s-a declarat revoltat de faptul ca, in acesti ani, Eximbank s-a limitat la plasarea majoritatii sumelor de bani in diferite locuri, inclusiv la Banca Nationala a Romaniei, pentru ca "nu a fost capabila sa gaseasca alte plasamente, pentru a-si majora profiturile, iar remuneratia conducatorilor sa fie cat mai substantiala". In aceste conditii, Tariceanu a anuntat ca, in perioada urmatoare, Guvernul ar putea fi obligat sa ia chiar si o masura de ordin administrativ, daca nu va fi gasita persoana capabila sa conduca Eximbank, menita sa sprijine activ sectorul economic.

In acest sens, seful Guvernului a anuntat ca ar fi posibile modificari statutare pentru ca Eximbank sa devina un instrument de sprijinire a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Dupa ce-si va dovedi eficienta, banca va putea beneficia de noi capitalizari substantiale guvernamentale.

n acest sens, seful Guvernului a anuntat ca ar fi posibile modificari statutare pentru ca Eximbank sa devina un instrument de sprijinire a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Dupa ce-si va dovedi eficienta, banca va putea beneficia de noi capitalizari substantiale guvernamentale.



Citeste mai mult...

Posta va concedia 500 de angajati in 2009

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va transfera, in cursul anului 2009, circa 1. 500 de salariati din zona serviciilor de curatenie si transport valori la alte societati catre care a externalizat aceste activitati, a declarat, miercuri, directorul operational al CNPR, Mihai Cristian Buciu. "Acesti salariati vor fi preluati de cele trei companii catre care Posta Romana a externalizat, in urma unor licitatii, activitatile de curatenie si transport valori. In prezent, compania numara aproximativ 35. 600 de salariati", a spus Buciu. El a adaugat ca, dupa schimbarea parcului auto, Posta Romana va disponibiliza un numar de 500 de angajati, conform.

"Parcul auto va fi innoit in prima parte a anului viitor. Acest proces va conduce la reducerea numarului de salariati care deservesc in prezent flota de autovehicule a companiei. Cei care vor ramane vor beneficia de un spor la salariu", a afirmat Buciu. In urma cu doua zile, CNPR a anuntat ca Porsche Mobility a castigat licitatia pentru furnizarea in leasing a 727 de autovehicule, valoarea estimata a contractului fiind 108,8 milioane de lei. Potrivit anuntului licitatiei, Posta Romana va achizitiona 613 autoutilitare de tip furgon si autosasiu si 114 autoturisme. Cu peste 35.

000 de salariati, compania este cel mai mare operator de profil din Romania si dispune de o retea teritoriala de 7. 100 de oficii postale, grupate in zece directii regionale.

00 de salariati, compania este cel mai mare operator de profil din Romania si dispune de o retea teritoriala de 7. 100 de oficii postale, grupate in zece directii regionale.



Citeste mai mult...

Actiunile SIF-urilor au crescut cu 3,6 la suta

Cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au depreciat usor marti, in medie, cu 0,15 la suta, evolutie masurata de indicele compozit BET-C, insa actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au crescut cu 3,67 la suta (indicele BET-FI), informeaza Agerpres. Valoarea tranzactiilor la BVB a fost una scazuta, de 2,77 milioane euro (10,66 milioane lei), iar pe RASDAQ, de 398. 052 euro (1,52 milioane lei). Indicele BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, a inregistrat o depreciere usoara, de 0,05 procente, in timp ce indicele ROTX a crescut cu 0,25 la suta. Indicele blue-chip extins BET-XT s-a apreciat cu 0,85 la suta.

Actiunile companiilor din sectorul de energie si utilitati (indicele BET-NG) au crescut cu 0,55 la suta. Cele mai lichide titluri au fost Dafora - cu tranzactii de 1,69 milioane lei, SIF2 Moldova - 1,26 milioane lei, Petrom - 1,24 milioane lei, SIF5 Oltenia - 1,05 milioane lei si SIF4 - 1,01 milioane lei.

ctiunile companiilor din sectorul de energie si utilitati (indicele BET-NG) au crescut cu 0,55 la suta. Cele mai lichide titluri au fost Dafora - cu tranzactii de 1,69 milioane lei, SIF2 Moldova - 1,26 milioane lei, Petrom - 1,24 milioane lei, SIF5 Oltenia - 1,05 milioane lei si SIF4 - 1,01 milioane lei.

nile companiilor din sectorul de energie si utilitati (indicele BET-NG) au crescut cu 0,55 la suta. Cele mai lichide titluri au fost Dafora - cu tranzactii de 1,69 milioane lei, SIF2 Moldova - 1,26 milioane lei, Petrom - 1,24 milioane lei, SIF5 Oltenia - 1,05 milioane lei si SIF4 - 1,01 milioane lei.



Citeste mai mult...

Colgate Palmolive de la Brasov se muta in Polonia

Firma americana Colgate Palmolive inchide, pana la finele anului, fabrica de la Brasov. Singurul producator de pasta de dinti din tara mai are, in prezent, doar 70 de angajati dupa disponibilizarile facute in lunile septembrie si octombrie, informeaza Agerpres. Colgate Palmolive are in activitate pe teritoriul Romaniei inca o unitate de productie, la Bucuresti. Firma a anuntat ca isi muta activitatea in Polonia intr-o zona miniera, unde desfasurarea productiei se realizeaza cu cheltuieli mai reduse. Colgate Palmolive Romania a luat fiinta in 1992 prin cumpararea de catre societatea americana a fabricii Nivea din Brasov.

Pana in acest an activitatea de la Brasov s-a desfasurat fara nici un fel de probleme. Reamintim ca o alta mare companie, Krafft Iacobs, producatoarea ciocolatei marca Poiana, a anuntat, saptamana trecuta, inchiderea fabricii din Brasov pana la sfarsitul anului 2009 si concedierea celor 440 de angajati. Krafft Iacobs isi muta productia in Bulgaria.

ana in acest an activitatea de la Brasov s-a desfasurat fara nici un fel de probleme. Reamintim ca o alta mare companie, Krafft Iacobs, producatoarea ciocolatei marca Poiana, a anuntat, saptamana trecuta, inchiderea fabricii din Brasov pana la sfarsitul anului 2009 si concedierea celor 440 de angajati. Krafft Iacobs isi muta productia in Bulgaria.

in acest an activitatea de la Brasov s-a desfasurat fara nici un fel de probleme. Reamintim ca o alta mare companie, Krafft Iacobs, producatoarea ciocolatei marca Poiana, a anuntat, saptamana trecuta, inchiderea fabricii din Brasov pana la sfarsitul anului 2009 si concedierea celor 440 de angajati. Krafft Iacobs isi muta productia in Bulgaria.



Citeste mai mult...

ARB va solicita BNR reviziuirea regulamentului de creditare

Asociatia Romana a Bancilor /ARB/ va solicita Bancii Nationale revizuirea regulamentului de creditare (Regulamentul 11/2008), in acord cu noile conditii de piata si pentru relansarea creditarii, a declarat, marti, la Forumul Bancar Roman, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, potrivit AGERPRES. Regulamentul de creditare propus in aceasta vara de Banca Nationala a Romaniei a starnit proteste puternice ale bancilor comerciale, iar bancherii au solicitat revizuirea regulilor privind acordarea creditului pe baza fisei fiscale si a testului de stres. Noile reglementari au intrat in vigoare in septembrie.

Potrivit lui Ghetea, dupa aplicarea noilor norme de creditare, gradul de indatorare permis clientilor a scazut in medie cu cinci procente, in functie de banca si categoria de credit. Presedintele ARB considera ca aceasta scadere de cinci procente este mare, deoarece este corelata cu modificarea altor conditii privind calitatea garantiilor si avansul la credit.

Ghetea a mai spus ca nu se pune problema ca acum bancile comerciale sa faca eforturi de maniera de a intra intr-o criza mai acentuata, eforturi de genul reducerii comisioanelor, dar a estimat ca in perioada urmatoare este posibil ca dobanzile percepute de banci sa fie ajustate in jos, in conditiile in care piata monetara revine la normal. In opinia sa, pentru relansarea creditarii sunt necesare cateva masuri - masuri fiscale, revizuirea regulamentului BNR, iar la nivelul bancilor o reanalizare a modalitatilor de actiune.

Ghetea a afirmat ca nu stie ca vreo banca sa fi sistat creditarea, dar impunerea unor conditii mai severe corelata cu scaderea apetitului pentru credite a clientilor, in contextul economic actual, a dus la o stagnare a creditarii, ceea ce inseamna oprirea "alimentarii cu energie" a economiei.



Citeste mai mult...

Real Romania reduce planurile de extindere pe 2009 din cauza problemelor de finantare ale dezvoltatorilor imobiliari

Real Hypermarket Romania va deschide, in 2009, cinci magazine fata de sapte anuntate initial, din cauza intarzierii inregistrate de dezvoltatorii imobiliari care nu au reusit sa obtina finantare pentru proiectele lor, a declarat directorul general al companiei, Tjeerd Jegen, citat de NewsIn. Acesta a adaugat ca reteaua Real va incheia anul 2008 cu 20 de magazine deschise de la 17 cate are in prezent, amanand una din deschiderile planificate pentru 2008 ca urmare a intarzierilor aparute la construirea magazinului.

"Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari au dificultati in gasirea de finantari pentru proiectele lor ca urmare a noilor schimbari economice, ceea ce inseamna ca in mod indirect suntem si noi afectati de criza financiara. De aceea putem garanta pentru 2009 doar cinci deschideri noi, fata de sapte anuntate initial, in care vom investi peste 100 milioane de euro", a spus directorul general al companiei, Tjeerd Jegen.

Vanzarile nu au fost afectate si nu se vor face disponibilizariDe asemenea, reprezentantul Real a declarat ca pana in prezent vanzarile hipermarketurilor nu au fost afectate de criza financiara, dimpotriva, in octombrie au fost inregistrate majorari substantiale fata de lunile precedente. Acesta estimeaza ca Real Romania va depasi in 2008 pragul de peste 500 de milioane de euro in vanzari. Real Hypermarket va inaugura joi, la Arad, al 17 lea magazin din reteaua dezvoltata in Romania in urma unei investitii totale de peste 22 mililoane de euro. Acesta este al treilea magazin deschis in acest an de companie.

Planurile Real pentru 2008 prevad inaugurarea a trei noi magazine in Oradea, Pitesti si Suceava. Potrivit directorului general Tjeerd Jegen, compania nu se confrunta cu probleme de personal si nici nu a facut disponibilizari, in pofida crizei financiare. Mai mult, Tjeerd sustine ca salariatii companiei vor avea parte in 2008 de majorari salariale cu circa 20%. Divizia Real Hypermarket face parte din grupul Metro, unul dintre cei mai mari retaileri din lume, prezent in 31 de tari unde detine peste 2. 200 de unitati in care lucreaza peste 280. 000 de angajati. Real Hypermarket a intrat pe piata romaneasca in 2006 si opereaza in prezent 16 hipermarketuri in tara.

Pana in prezent suma totala investita in cele 16 magazine este de peste 300 milioane de euro. In anul 2007, Real Hypermarket Romania a inregistrat o cifra de vanzari de 367 de milioane de euro, in crestere cu 347,6% fata de anul precedent cand a avut vanzari de 82 milioane euro, pe fondul extinderii retelei.  



Citeste mai mult...

F5 X-Media - noua regie de vanzari new media si neconventionale a grupului Realitatea-Catavencu

Realitatea-Catavencu lanseaza F5 X-Media, regie de vanzari online si de servicii cross-media neconventionale ce va administra publicitatea pe reteaua proprie de website-uri, pe site-uri afiliate si pe servicii media oferite de partenerii Realitatea-Catavencu. Anuntata intai de Orlando Nicoara pe blogul sau, miercuri dimineata, noua retea se ocupa, potrivit lui Iulian Comanescu, de cel putin 26 de site-uri, cu 26,6 milioane de pagini afisate pe luna.

Anuntul privind noua structura, ce urmeaza sa fie facut oficial marti, vine la o luna dupa ce Sorel Radu, pana acum director de vanzari de publicitate pe radio, publishing si online in cadrul acestui grup, si-a anuntat plecarea incepand de la 1 ianuarie 2009. F5 X-Media va colabora, pentru solutii cross-media, cu DBV Media House, regia care administreaza spatiile publicitare TV ale Realitatii-Catavencu, dar si cele din print si radio, de care se ocupa, pana acum, Sorel Radu. La conducerea F5 X-Media se va afla, in calitate de director executiv, Dragos Gurarosie, asistat, in relatia cu celelalte structuri din grup, de business affairs managerul Irina Morosanu.

Portofoliul de servicii al noii regii va fi format din online sales (bannere, reclame video); web services (platforme e-commerce sau de intermediere de vanzari); evenimente speciale de tipul RoNewMedia; proiecte cross-media; proiecte de publicitate prin blootooth, advergaming etc. Realitatea-Catavencu este al doilea mare grup media care lanseaza o astfel de regie in ultima luna si jumatate, dupa grupul Intact.

Luna aceasta, F5, divizia de investitii in new media a grupului R-C, a mai anuntat lansarea, alaturi de agentia interactiva Kondiment, a platformei de e-commerce Sellerator, precum si lansarea unui serviciu de intermediere de vanzari auto, Autonovo.

ro, alaturi de Senior Interactive.

Cuvinte cheie: vanzari, media, luna


Citeste mai mult...

O noua fabrica de tractoare la Brasov

La mijlocul anului viitor, la Brasov va functiona o fabrica pentru montat tractoare, proiect care urmeaza sa fie realizat de firma HOZO-SHK Modern Agricultural Equipment Co Ltd din China, a declarat luni, la Brasov, intr-o conferinta de presa, Ionel Blanculescu, presedintele Companiei Consultanta / Investigatii Financiare, reprezentantul oficial al companiei cu capital mixt romano-chinez care va dezvolta afacerea in Romania. Investitia este in valoare de 20 de milioane de dolari si va incepe sa fie construita in primele luni ale anului viitor, relateaza Agerpres.

"Deocamdata avem trei locatii pregatite, iar in 4 decembrie va fi stabilita una dintre ele, cand va veni in Romania reprezentantul firmei HOYO-SHK" a precizat Ionel Blanculescu. Fabrica va monta in perioada 2009-2012, 100. 000 de tractoare, dar nu mai putin de 20. 000 de tractoare pe an. Pe langa tractoare va exista si o linie de asamblare a uneltelor agricole care urmeaza sa fie atasate tractoarelor. Se vor asambla tractoare din gama 25-35 de CP, 45-55 de CP, gama din care, potrivit lui Ionel Blaculescu este cea mai mare cerere pe piata din Romania, pana la 120 sau chiar 160 de CP.

Activitatea fabricii va incepe cu 150 de muncitori urmand ca pe parcurs numarul acestora sa ajunga la 500 de angajati. Deocamdata, nu s-a spus cat va costa un tractor "dar cu siguranta preturile vor fi sub cele care se practica acum pe piata internationala" a adaugat Blanculescu. Sursa citata a mai spus ca se va incerca accesarea a cat mai multor fonduri de la Uniunea Europeana. Necesarul de tractoare pentru Romania este in acest moment de 375. 000-400. 000 de tractoare, iar din cele 174. 000 de tractoare care exista acum, 80 la suta din ele sunt depasite din punct de vedere fizic si moral, a mai aratat Ionel Blanculescu. De precizat ca, Ioan Neculaie, administratorul S. C Roman S.

A a anuntat in urma cu cateva zile ca, in aceasta saptamana va inaugura la societatea Roman, prima linia de fabricatie a tractoarelor pentru care are deja comenzi pentru 600 de bucati, in tari din Africa si Asia.



Citeste mai mult...

Pierderile Zimtub au crescut de peste trei ori, in primele 9 luni

Producatorul de tevi si tuburi Zimtub Zimnicea a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, pierderi de 1,062 milioane lei, de 3,2 ori mai mari fata de cele din perioada similara a anului trecut, conform datelor furnizate Bursei de Valori Bucuresti si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri a companiei a scazut de la 18,918 milioane lei, in perioada ianuarie-septembrie 2007, la 15,478 milioane lei, in 2008. Veniturile au totalizat 18,021 milioane lei (minus 110,61 la suta), iar cheltuielile 19,084 milioane lei (minus 6,75 la suta). La 30 septembrie, Zimtub avea de achitat datorii in suma de 21,982 milioane lei si de recuperat creante de 3,643 milioane lei.

Actionarii Zimtub Zimnicea estimeaza pentru acest an realizarea unui profit brut in valoare de 101. 892 lei, in conditiile unor venituri de 50,19 milioane lei si ale unor cheltuieli de 50,08 milioane lei. Programul de investitii este in valoare de 8,18 milioane lei. Anul trecut, compania a consemnat un profit brut in valoare de 132. 842 lei la o cifra de afaceri de 29,27 milioane lei. Printre actionarii producatorului de tevi din otel figureaza Interagro SRL - 37,12 la suta, Interferm - 25,87 la suta, Dragomir Stelian - 20,42 la suta, Intergaz - 6,80 la suta si restul persoane fizice.

ctionarii Zimtub Zimnicea estimeaza pentru acest an realizarea unui profit brut in valoare de 101. 892 lei, in conditiile unor venituri de 50,19 milioane lei si ale unor cheltuieli de 50,08 milioane lei. Programul de investitii este in valoare de 8,18 milioane lei. Anul trecut, compania a consemnat un profit brut in valoare de 132. 842 lei la o cifra de afaceri de 29,27 milioane lei. Printre actionarii producatorului de tevi din otel figureaza Interagro SRL - 37,12 la suta, Interferm - 25,87 la suta, Dragomir Stelian - 20,42 la suta, Intergaz - 6,80 la suta si restul persoane fizice.

narii Zimtub Zimnicea estimeaza pentru acest an realizarea unui profit brut in valoare de 101. 892 lei, in conditiile unor venituri de 50,19 milioane lei si ale unor cheltuieli de 50,08 milioane lei. Programul de investitii este in valoare de 8,18 milioane lei. Anul trecut, compania a consemnat un profit brut in valoare de 132. 842 lei la o cifra de afaceri de 29,27 milioane lei. Printre actionarii producatorului de tevi din otel figureaza Interagro SRL - 37,12 la suta, Interferm - 25,87 la suta, Dragomir Stelian - 20,42 la suta, Intergaz - 6,80 la suta si restul persoane fizice.

Cuvinte cheie: lei, milioane, suta


Citeste mai mult...

Chiriile stagneaza, dar romanii prefera sa fie proprietari

Romanii prefera sa faca eforturi pentru a deveni proprietari in loc sa fie chiriasi, desi analistii estimeaza o stagnare a pretului chiriilor in viitor, potrivit unui studiu EuroMetropola. La ora actuala, vanzatorii de apartamente tin de pretul pe care il doresc si cumparatorii asteapta ieftinirea la care au visat in toti acesti ani cu scumpiri continue, conform Agerpres. Potrivit studiului, vanzatorii mai spera intr-o apreciere a preturilor apartamentelor, insa cumparatorii vor discounturi. Aceasta situatie in care fiecare parte asteapta o masura decisiva din partea celeilalte, a dus la o scadere importanta a volumului vanzarilor, cred reprezentantii EuroMetropola.

Astfel, cei care se afla in avantaj totusi sunt proprietarii carora le-a ramas varianta de a se transforma in rentieri daca nu sunt in pana de lichiditati si nimic altceva nu ii preseaza sa vanda acum. Daca pana de curand unii mai puteau pune in balanta: platesc chiria sau rata la banca pentru apartamentul meu?, acum doar prima varianta mai ramane la indemana. In acceptiunea romanilor, a fi chirias trebuie sa fie doar o situatie temporara, pana reusesc sa faca trecerea la statutul de proprietar.

Putin sunt cei care s-ar putea obisnui cu pozitia de chirias, intr-o tara in care ponderea cea mai mare din fondul locativ existent la sfarsitul anului 2007 o reprezintau locuintele aflate in proprietate majoritar privata (97,7 la suta), iar la sfarsit de 2008, situatia nu s-a schimbat deloc, procentul de proprietari tinzind tot spre 100 la suta. "Deocamdata avem o piata in care proprietarii fac legea, probabil va trebui sa trecem si printr-o era a cumparatorilor pentru a ajunge la o piata neutra, avem modele de piete mature care au avut acelasi parcurs", afirma consultantii EuroMetropola.

Acestia sustin ca la inceputul acestui sezon de inchirieri, proprietarii de apartamente au devenit si ei mai flexibili in relatia cu chiriasii si sunt mult mai dispusi sa mai aduca imbunatatiri proprietatilor pe care le ofera. De asemenea, foarte multi accepta acum sa specifice in contract ca nu vor mari valoarea chiriei pe durata contractului, ceea ce este destul de neobisnuit. Aceasta in conditiile in care, pana mai de curand, proprietarii preferau sa-si lase aceasta portita deschisa pentru a mari chiria cand locatarii se asteptau mai putin.  



Citeste mai mult...

Tariceanu vrea o crestere economica rapida

Masurile incluse in Programul de crestere economica si de creare de locuri de munca trebuie implementate rapid, a subliniat premierul Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei reuniuni de lucru desfasurate luni la Palatul Victoria. Seful Executivului a solicitat ministrilor cu responsabilitati in domeniu sa pregateasca actele normative necesare pentru implementarea masurilor aprobate, astfel incat acestea sa poata fi discutate incepand din sedinta Guvernului din aceasta saptamana, conform Agerpres. "Aceste masuri trebuie implementate cat mai repede, astfel incat sa poata intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009", a afirmat primul-ministru.

Premierul s-a intalnit cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi si au discutat despre implementarea Programului de masuri privind preintampinarea efectelor crizei economice. Planul este construit, potrivit primului-ministru, pe trei coordonate - oameni, firme si sistem bancar. Tariceanu a precizat ca se are in vedere alocarea a minimum zece miliarde de euro in urmatorii patru ani pentru a-i investi in zonele economice esentiale pentru viitorul romanilor.

Premierul a afirmat ca doreste ca tot mai multi romani sa se alature clasei de mijloc si, de aceea, urmareste in continuare sa scada taxele. "Programul de crestere economica si locuri de munca prevede scaderea CAS cu inca 10 puncte procentuale. Asadar vom ajunge la 30 la suta contributii de asigurari sociale, dupa ce in urma cu patru ani se ridicau la 50 la suta. Vom ajunge astfel la una dintre cele mai scazute valori ale contributiilor sociale din Europa", a precizat premierul. Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2009, actualul Guvern liberal propune acordarea unui bonus fiscal de cinci la suta pentru toti cei care isi vor plati impozitul la timp.

Tot incepand cu aceasta data, se urmareste ca dividendele care vor fi reinvestite sau investite in noi firme sa fie scutite de impozitare. "Impozitele pe dividente, de 16 la suta, nu se vor plati in cazul in care dividendele se vor reinvesti in aceeasi firma sau in alta noua", a spus el. Premierul a afirmat ca se preconizeaza investitii de 220 milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale, astfel incat romanii cu venituri mici sa aiba sansa de a avea o casa. In plus, Guvernul propune dublarea fondurilor bugetare destinate programelor de constructie de locuinte, nu doar cele sociale, inclusiv pentru subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare.

O masura pentru crearea de locuri de munca este, potrivit programului prezentat de Tariceanu, acordarea a cate 1. 000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat pentru firmele care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de trei luni. Programul de crestere economica si locuri de munca, propus de actualul Guvern, se adreseaza si fermierilor. "Guvernul meu va suplimenta cu 500 de milioane de euro cheltuielile de investitii in agricultura prin programul "Fermierul". Viitorul agriculturii romanesti sta in capacitatea fermierilor de a produce pentru piata, o piata romaneasca sau straina.

Continuarea investitiilor in agricultura este singura solutie pentru a face o agricultura moderna, eficienta si competitiva", a precizat Tariceanu. In programul prezentat de premier saptamana trecuta se prevad masuri destinate firmelor romanesti. "Guvernul ramane ferm atasat politicii sale prioritare de sustinere a programului de investitii publice ca cea mai importanta solutie de mentinere a ritmului de crestere economica. (. . . ) Drept urmare, masurile prevazute vor fi suplimentare cheltuielilor cu investitiile deja programate in 2009 prin proiectul de buget trimis Parlamentului", a subliniat el.

Actualul Guvern propune suplimentarea cu 100 de milioane de euro anual de la 1 ianuarie 2009 a plafoanelor de garantare a dobanzilor la Fondul national de garantare a creditelor pentru IMM-uri si Fondul de garantare a creditului rural. Se are in vedere si alocarea a trei milioane de euro sub forma de ajutor de stat destinat investitiilor creatoare de noi locuri de munca. "Din aceasta suma, alocarea pentru anul 2009 va fi suplimentata cu un miliard de euro fata de ceea ce am prevazut in buget. O mare parte va fi orientata catre intreprinderile mici si mijlocii in cadrul schemei de minimis (ajutoare primite timp de trei ani fiscali consecutivi, a caror suma totala nu poate depasi 200.

000 de euro). Restul va fi distribuit sub forma unui ajutor de co-finantare la cele 2 scheme existente pentru investitorii mari. Si anume, pentru investitiile in valoare de peste 100 milioane euro care genereaza peste 500 locuri de munca noi se va acorda ajutor de stat de pana la 50 de milioane euro, iar pentru investitiile sub 100 milioane euro care genereaza peste 300 locuri de munca ajutorul de stat acordat se va ridica la maximum 28 milioane euro", a spus Tariceanu. Planul prevede cresterea sustinerii sectorului IMM de catre Eximbank.

Cuvinte cheie: euro, milioane, locuri


Citeste mai mult...

Romania are un deficit comercial de 14,6 miliarde de euro

Deficitul comercial al Romaniei a crescut in primele opt luni ale acestui an pana la 14,6 miliarde euro, de la 13,3 miliarde euro in perioada similara a lui 2007, conform cifrelor publicate luni de Oficiul european de Statistica (Eurostat). In timp ce totalul exporturilor a inregistrat o crestere de 19 procente pana la 22,7 miliarde euro in primele opt luni ale acestui an, de la 19,1 miliarde euro in primele opt luni ale lui 2007, importurile s-au majorat cu 15 procente pana la 37,3 miliarde euro in perioada ianuarie-august 2008, de la 32,4 miliarde euro in perioada ianuarie-august 2007, relateaza Agerpres.

Potrivit Eurostat, deficitul balantei comerciale a zonei euro (EA15) a ajuns in luna septembrie 2008 pana la 5,6 miliarde euro, de la un deficit 9,4 miliarde euro in luna august 2008. Exporturile zonei euro au inregistrat in luna septembrie o crestere anuala de noua procente, pana la 137,1 miliarde euro, insa importurile au inregistrat o crestere anuala de 16 procente, pana la 142,7 miliarde euro. In cazul Uniunii Europene (UE27), deficitul balantei comerciale s-a redus in luna septembrie 2008 la 23 miliarde euro, de la un sold negativ de 27,5 miliarde euro in luna precedenta.

Exporturile UE au inregistrat o crestere anuala de 11 procente, pana la 114,4 miliarde euro, in timp ce importurile s-au majorat cu 15 procente, pana la 137,5 miliarde euro. In perioada ianuarie-august 2008 deficitul energetic al UE 27 s-a majorat pana la 253,7 milioane euro, fata de 169,4 miliarde euro in perioada ianuarie-august 2007.

xporturile UE au inregistrat o crestere anuala de 11 procente, pana la 114,4 miliarde euro, in timp ce importurile s-au majorat cu 15 procente, pana la 137,5 miliarde euro. In perioada ianuarie-august 2008 deficitul energetic al UE 27 s-a majorat pana la 253,7 milioane euro, fata de 169,4 miliarde euro in perioada ianuarie-august 2007.

Cuvinte cheie: euro, miliarde, pana


Citeste mai mult...

Nu este nevoie de o interventie a statului in sistemul bancar

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat, joi, la Brasov, ca in prezent nu este nevoie de o interventie a statului in sistemul bancar romanesc. "Sistemul bancar este solid, dar trebuie sa va spun foarte clar multe dintre operatiunile interbancare care inainte se realizau, astazi nu functioneaza din cauza lipsei de incredere. Trebuie sa actionam in acest sens si eu cred ca lucrurile vor reveni la normal", a precizat premierul, preluat de Agerpres.

Seful Executivului a reiterat ca problemele din sistemul bancar nu sunt specifice doar Romaniei, ci "este o problema a intregului sistem bancar mondial, o lipsa de lichiditati si o lipsa de incredere, la care se adauga cresterea dobanzilor la un nivel la care devin de multe ori prohibitive". "In aceasta situatie, societatile comerciale nu mai pot, de cele mai multe ori, sa isi mai realizeze planurile de afaceri cu un nivel ridicat al dobanzilor pentru ca nu se mai poate asigura rentabilitatea planului de afaceri si este nevoie de asigurarea lichiditatii pe piata.

Primul element este restabilirea increderii, pentru ca trebuie sa intelegem ca lichiditatile nu au disparut, ci s-au deplasat in alte zone. Trebuie restabilita increderea care, in acest moment, reprezinta problema fundamentala si la asa ceva lucram acum, impreuna cu Banca Nationala", a explicat primul-ministru. Calin Popescu-Tariceanu s-a aflat joi la Brasov, unde a participat la inaugurarea unei parti a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, modernizata pentru ambulatoriu integrat, care ofera conditii de investigare cu o aparatura de ultima generatie, atat pentru locuitorii judetului Brasov, cat si pentru cei din judetele Covasna si Harghita.

Investitia se ridica la 3,5 milioane de euro si a fost realizata cu fonduri de la Ministerul Sanatatii si Consiliul Judetean Brasov. In cursul aceleiasi zile, premierul a vizitat Complexul de Agrement si Bastionul Postavarilor, aflate pe aleea de sub Tampa, apoi s-a deplasat spre Rasnov cu trenul de epoca "Dracula Expres".



Citeste mai mult...

Profit de 278 milioane lei inregistrat de UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net de 278 milioane lei, cu 31 la suta mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, informeaza banca. Venitul operational in perioada mentionata este de 807 milioane lei, in crestere cu 28 la suta fata de perioada similara a anului trecut, transmite Agerpres. "Toate eforturile intreprinse anul trecut ne-au permis sa crestem semnificativ capacitatea bancii de a genera venituri in mod sustenabil.

Acesta este rezultatul imbunatatirii gamei produselor si serviciilor, a calitatii sistemelor si a accentului pe instruirea personalului bancii", a afirmat Rasvan Radu, presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank, relateaza Agerpres. Conform directorului Diviziei Financiare a bancii, Stanislav Georgiev, nivelurile mari de crestere nu afecteaza eficienta, randamentul investitiei si tintele de risc. " EVA (Economic Value Added) si randamentul activelor ponderate la risc sunt principalii nostri indicatori de masurare a performantei. Banca are un nivel de lichiditate confortabil si capitalizare ridicata", a explicat Georgiev.

Totalul activelor a atins 16,8 miliarde lei, in crestere cu 49 la suta fata de sfarsitul trimestrului al treilea al anului trecut si cu 31 la suta mai mult comparativ cu sfarsitul anului 2007. Volumul creditelor totale (inclusiv cele direct finantate de banca-mama) au crescut cu 75 la suta comparativ cu perioada similara din 2007 si cu 44 la suta fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la 15,7 miliarde lei.

Banca a inregistrat cresteri semnificative pe toate segmentele principale: volumele creditelor corporatiste au crescut cu peste 50 la suta fata de finalul anului trecut, volumul creditelor pentru IMM au depasit dublul, iar volumele creditelor acordate clientilor persoane fizice au crescut cu peste 37 la suta in primele noua luni ale acestui an. Depozitele clientilor au crescut cu 36 la suta fata de sfarsitul trimestrului al treilea din 2007.

Calitatea activelor ramane buna, iar politica de gestionare a riscului prudenta, cu un raport al costului anualizat al riscului pe activele ponderate la risc de 0,87 puncte procentuale si acoperirea portofoliului de credite prin provizioane de 2,1 la suta, neschimbat fata de nivelul de la jumatatea anului curent. UniCredit Tiriac Bank s-a angajat intr-un program de expansiune a retelei, deschizand astfel 68 de noi sucursale in primele noua luni ale anului 2008, numarul unitatilor ajungand la 209 la sfarsitul lunii septembrie 2008. Circa 500 de noi angajati au fost recrutati de la inceputul acestui an.

Banca a pus bazele unei companii specializate in consumer finance intr-un joint venture cu UniCredit Consumer Finance din Milano, companie care isi va deschide portile pentru populatie in ultimul trimestru al acestui an. In 2008, UniCredit Tiriac Bank a preluat sucursala din Romania a Banca di Roma, dupa o tripla fuziune derulata pe parcursul ultimilor doi ani. UniCredit Tiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est. UniCredit Tiriac Bank este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bancara din Romania, detinand active totale in valoare de 4,5 miliarde de euro (la 30 septembrie 2008).

Banca are in prezent circa 600. 000 clienti prin intermediul a peste 210 sucursale si furnizeaza in Romania o gama larga de produse si servicii specializate prin partenerii sai, UniCredit Leasing Corporation, CA-IB Securities, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Markets and Investment Banking, UniCredit Processes and Administration.



Citeste mai mult...

BNR: Rezerva valutara a Romaniei din SUA, in siguranta

Economistul Silviu Cerna, profesor de economie monetara si financiara internationala la Universitatea de Vest Timisoara si membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, miercuri, ca rezervele valutare ale statului roman in SUA se afla in siguranta, sunt garantate de Guvernul american si nu sunt afectate de actuala criza financiara globala, conform Agerpres. "Plasamentele constau, in principal, in titluri ale Guvernului american, nu in depozite bancare private, acestea fiind, deci, sigure", a spus Cerna.

Silviu Cerna a aratat, in acest context, ca zona de vest a Romaniei poate fi mai puternic afectata de criza financiara ce incepe sa se transforme intr-una economica, aceasta fiind mult mai puternic legata de fluxurile comerciale si financiare cu exteriorul. "Virtual, zona de vest a tarii e mai puternic expusa sau confruntata cu riscul ca fenomenele de pe pietele internationale sa se repercuteze pe plan local", a subliniat specialistul in economie. In aceste conditii, cetateanul de rand nu are prea multe instrumente la indemana pentru a depasi criza, dar i se recomanda, de catre reprezentantul BNR, sa se comporte cu prudenta.

Chibzuinta necesara autoritatilor in gestionarea banului public, a finantelor tarii, a circulatiei monetare este bine venita si in ceea ce priveste gestionarea finantelor individuale. "Semnul prudentei inseamna a nu te angaja in cheltuieli care sa depaseasca veniturile previzibile, pe care se poate conta. Sigur ca, daca un credit este angajat, e foarte importanta rambursarea la scadenta, in caz contrar, orice incident putandu-te plasa in categoria debitorilor cu risc, iar accesul ulterior la credite va fi diminuat", a explicat Cerna.

Potrivit specialistului bancar, criza economica afecteaza mai ales domeniile din planul economiei financiare, monetare si din sectorul bancar, prin canale si mecanisme precum volatilitatea mai mare a cursului de schimb, riscuri mai mari de nerambursare a creditelor. "Sectoarele care lucreaza pentru export si cele care se bazeaza pe importuri sunt cele mai vulnerabile, deoarece sursele de finantare a importurilor vor fi mai rare, iar posibilitatile de plasare a produselor destinate exportului se vor reduce", a explicat profesorul economist.

Silviu Cerna nu a exclus o crestere a preturilor, dar aceasta va fi determinata de ansamblul factorilor mentionati, si nu in primul rand de efectul fenomenului international, "de cresterea excesiva a cererii, alimentata de politicile fiscale duse in ultima vreme, care au mers de la devansarea majorarii pensiilor pana la alocarea de fonduri suplimentare unitatilor teritoriale si promisiunile legiferate de crestere a salariilor". Iesirea din aceasta criza, cea mai mare de la cea din perioada interbelica, este greu predictibila. Silviu Cerna a subliniat ca, de peste un an, sistemul financiar global se afla in criza, fiind prematur sa se traga concluzii.

Totusi, pe plan international, se pune problema crearii bazelor unui nou sistem financiar, capabil sa previna situatii similare in viitor. "Cu siguranta, noua ordine financiara internationala, noul sistem financiar vor urmari sa corecteze imperfectiunile si insuficientele vadite de evenimentele in curs.

De pilda, nu cred ca se vor lua masuri care sa impiedice inovarea financiara, aparitia de produse noi si foarte eficace si rentabile, capabile sa permita gestionarea profesionala a riscului, dar cred ca emitentii unor asemenea produse vor fi obligati, prin conventii si reglementarile internationale, sa utilizeze un volum mai mare de fonduri proprii pentru a garanta angajamentele pe care si le asuma, spre deosebire de situatia actuala, in care, in mare masura, fondurile implicate au fost fonduri ale tertilor", a conchis Cerna.

Silviu Cerna a conferentiat, miercuri, la Timisoara, in cadrul unei manifestari dedicate Zilei Economistilor, organizata de Filiala Timis a Asociatiei Generale a Economistilor din Romania - AGER - si Facultatea de Economie siAdministrarea Afacerilor din Timisoara. Tema conferintei a fost "Criza pietelor financiare internationale: implicatii asupra economiei Romaniei".



Citeste mai mult...

CE a autorizat injectia de 10 miliarde euro in ING

Comisia Europeana a autorizat joi injectia de 10 miliarde euro a statului olandez in grupul bancar ING, considerand ca reprezinta "un raspuns adecvat" la turbulentele financiare, informeaza AGERPRES. Executivul comunitar a explicat, printr-un comunicat, ca planul respecta cerintele stabilite de Bruxelles privind asistenta publica acordata entitatilor financiare cu probleme din cauza crizei. Concret, Olanda a garantat ca ajutorul este limitat in timp si valoare, banca va trebui sa plateasca dobanzile adecvate si se vor institui masuri de supraveghere pentru a minimiza efectul asupra concurentei.

Pe 19 octombrie, autoritatile olandeze si-au anuntat intentia de a recapitaliza ING cu 10 miliarde euro, printr-un plan ce va da Guvernului titluri speciale, fara drept de vot, similare actiunilor ordinare ale entitatii si cu aceeasi valoare a acestora. in plus, statul va veni cu doi consilieri in ING, care vor avea drept de veto in deciziile fundamentale ce vor privi investitiile ce afecteaza mai mult de 15 la suta din capitalul propriu al bancii. Conform CE, acordul include si plata unui cupon statului, in cazul platii unor dividende si stabileste ca, daca ING decide rascumpararea actiunilor, Guvernul va primi 150 la suta din pretul platit.

Pentru Bruxelles, pactul indeplineste cerintele stabilite la nivel european, iar Olanda s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare a bancii, in sase luni. Respectarea acestor cerinte vor impiedica ING sa obtina un avantaj fata de competitorii sai in urma sprijinului statului. in plus, CE considera ca atat cuponul anual - de minim 0,85 euro si care va creste progresiv in 2009 si 2010 - cat si clauza de rascumparare dau asigurari ca banca va plati un pret "adecvat" statului pentru aceasta injectie de capital. Bruxelles a tinut cont, de asemenea, in decizia sa, si de rolul fundamental al ING pentru sectorul financiar olandez.

ING are peste 75 milioane de clienti in Europa, SUA, Canada, America Latina, Asia si Australia.

Cuvinte cheie: ing, statului, euro


Citeste mai mult...