Criza financiara nu a afectat IMM-urile romanesti

Criza financiara internationala nu a afectat inca sectorul IMM-urilor din Romania, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Jozsef Csaka, director general in Ministerul pentru IMM-uri, Cooperatie, Turism si Profesii Liberale /MIMMCTPL/. "Numai 10-15 la suta dintre IMM-urile din Romania acceseaza credite si impactul crizei financiare nu va fi asa de mare. Cele mai multe firme prefera sa se dezvolte prin autofinantare", a spus Csaka, care a participat la o conferinta pe tema antreprenoriatului.

Reprezentantul MIMMCTPL considera ca nici IMM-urile care furnizeaza produse sau servicii pentru companii foarte mari sau chiar giganti din anumite sectoare economice - care au anuntat deja restrangeri ale activitatii sau chiar iesirea de pe piata - nu sunt in majoritatea lor afectate, deoarece acestea au o activitate diversificata. "Diversificarea le protejeaza intr-o oarecare masura. Au cate doua-trei linii de afaceri si chiar daca una a fost sistata, celelalte pot merge inca profitabil si le pot ajuta sa supravietuiasca in perioada de incertitudine economica pe care o traversam.

Si atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana s-a spus ca jumatate dintre IMM-uri vor da faliment si nu a fost deloc asa", a explicat Jozsef Csaka. In opinia sa, nici faptul ca Romania se afla "in coada" clasamentului UE in ceea ce priveste numarul de IMM-urilor la mia de locuitori nu este neaparat o problema si tine mai mult de structura economiei nationale. "Media in UE este de 41 IMM-uri la 1. 000 locuitori, iar in Romania de 20-21. Pe de alta parte in Ungaria acest indicator este de 70 de IMM-uri la mia de locuitori si Ungaria este in criza nu Romania", a spus reprezentantul Ministerului pentru IMM-uri.

MIMMCTPL se afla in prezent in proces de planificare strategica pentru perioada 2009-2013, iar prioritatile propuse sunt imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare, incurajarea inovatiei pentru cresterea competitivitatii si a productivitatii, simplificarea procedurilor administrative pentru IMM-uri, promovarea culturii antreprenoriale, facilitarea accesului IMM-urilor pe piata interna si pe piete terte, a declarat Ileana Modreanu, consilier in MIMMCTPL.

Aceasta a precizat ca Banca Europeana pentru Investitii /BEI/ a anuntat, deja, cresterea volumului de creditare pentru cele 23 de milioane de IMM-uri din UE pana la 30 de miliarde de euro, in perioada 2008-2011, precum si proceduri simplificate pentru creditare. "Trebuie sa vedem cine vor fi intermediarii din Romania care vor primi aceste linii de credit si sa ii popularizam foarte rapid", a mai spus Modreanu.