CE a autorizat injectia de 10 miliarde euro in ING

Comisia Europeana a autorizat joi injectia de 10 miliarde euro a statului olandez in grupul bancar ING, considerand ca reprezinta "un raspuns adecvat" la turbulentele financiare, informeaza AGERPRES. Executivul comunitar a explicat, printr-un comunicat, ca planul respecta cerintele stabilite de Bruxelles privind asistenta publica acordata entitatilor financiare cu probleme din cauza crizei. Concret, Olanda a garantat ca ajutorul este limitat in timp si valoare, banca va trebui sa plateasca dobanzile adecvate si se vor institui masuri de supraveghere pentru a minimiza efectul asupra concurentei.

Pe 19 octombrie, autoritatile olandeze si-au anuntat intentia de a recapitaliza ING cu 10 miliarde euro, printr-un plan ce va da Guvernului titluri speciale, fara drept de vot, similare actiunilor ordinare ale entitatii si cu aceeasi valoare a acestora. in plus, statul va veni cu doi consilieri in ING, care vor avea drept de veto in deciziile fundamentale ce vor privi investitiile ce afecteaza mai mult de 15 la suta din capitalul propriu al bancii. Conform CE, acordul include si plata unui cupon statului, in cazul platii unor dividende si stabileste ca, daca ING decide rascumpararea actiunilor, Guvernul va primi 150 la suta din pretul platit.

Pentru Bruxelles, pactul indeplineste cerintele stabilite la nivel european, iar Olanda s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare a bancii, in sase luni. Respectarea acestor cerinte vor impiedica ING sa obtina un avantaj fata de competitorii sai in urma sprijinului statului. in plus, CE considera ca atat cuponul anual - de minim 0,85 euro si care va creste progresiv in 2009 si 2010 - cat si clauza de rascumparare dau asigurari ca banca va plati un pret "adecvat" statului pentru aceasta injectie de capital. Bruxelles a tinut cont, de asemenea, in decizia sa, si de rolul fundamental al ING pentru sectorul financiar olandez.

ING are peste 75 milioane de clienti in Europa, SUA, Canada, America Latina, Asia si Australia.

Cuvinte cheie: ing, statului, euro