BNR: Rezerva valutara a Romaniei din SUA, in siguranta

Economistul Silviu Cerna, profesor de economie monetara si financiara internationala la Universitatea de Vest Timisoara si membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, miercuri, ca rezervele valutare ale statului roman in SUA se afla in siguranta, sunt garantate de Guvernul american si nu sunt afectate de actuala criza financiara globala, conform Agerpres. "Plasamentele constau, in principal, in titluri ale Guvernului american, nu in depozite bancare private, acestea fiind, deci, sigure", a spus Cerna.

Silviu Cerna a aratat, in acest context, ca zona de vest a Romaniei poate fi mai puternic afectata de criza financiara ce incepe sa se transforme intr-una economica, aceasta fiind mult mai puternic legata de fluxurile comerciale si financiare cu exteriorul. "Virtual, zona de vest a tarii e mai puternic expusa sau confruntata cu riscul ca fenomenele de pe pietele internationale sa se repercuteze pe plan local", a subliniat specialistul in economie. In aceste conditii, cetateanul de rand nu are prea multe instrumente la indemana pentru a depasi criza, dar i se recomanda, de catre reprezentantul BNR, sa se comporte cu prudenta.

Chibzuinta necesara autoritatilor in gestionarea banului public, a finantelor tarii, a circulatiei monetare este bine venita si in ceea ce priveste gestionarea finantelor individuale. "Semnul prudentei inseamna a nu te angaja in cheltuieli care sa depaseasca veniturile previzibile, pe care se poate conta. Sigur ca, daca un credit este angajat, e foarte importanta rambursarea la scadenta, in caz contrar, orice incident putandu-te plasa in categoria debitorilor cu risc, iar accesul ulterior la credite va fi diminuat", a explicat Cerna.

Potrivit specialistului bancar, criza economica afecteaza mai ales domeniile din planul economiei financiare, monetare si din sectorul bancar, prin canale si mecanisme precum volatilitatea mai mare a cursului de schimb, riscuri mai mari de nerambursare a creditelor. "Sectoarele care lucreaza pentru export si cele care se bazeaza pe importuri sunt cele mai vulnerabile, deoarece sursele de finantare a importurilor vor fi mai rare, iar posibilitatile de plasare a produselor destinate exportului se vor reduce", a explicat profesorul economist.

Silviu Cerna nu a exclus o crestere a preturilor, dar aceasta va fi determinata de ansamblul factorilor mentionati, si nu in primul rand de efectul fenomenului international, "de cresterea excesiva a cererii, alimentata de politicile fiscale duse in ultima vreme, care au mers de la devansarea majorarii pensiilor pana la alocarea de fonduri suplimentare unitatilor teritoriale si promisiunile legiferate de crestere a salariilor". Iesirea din aceasta criza, cea mai mare de la cea din perioada interbelica, este greu predictibila. Silviu Cerna a subliniat ca, de peste un an, sistemul financiar global se afla in criza, fiind prematur sa se traga concluzii.

Totusi, pe plan international, se pune problema crearii bazelor unui nou sistem financiar, capabil sa previna situatii similare in viitor. "Cu siguranta, noua ordine financiara internationala, noul sistem financiar vor urmari sa corecteze imperfectiunile si insuficientele vadite de evenimentele in curs.

De pilda, nu cred ca se vor lua masuri care sa impiedice inovarea financiara, aparitia de produse noi si foarte eficace si rentabile, capabile sa permita gestionarea profesionala a riscului, dar cred ca emitentii unor asemenea produse vor fi obligati, prin conventii si reglementarile internationale, sa utilizeze un volum mai mare de fonduri proprii pentru a garanta angajamentele pe care si le asuma, spre deosebire de situatia actuala, in care, in mare masura, fondurile implicate au fost fonduri ale tertilor", a conchis Cerna.

Silviu Cerna a conferentiat, miercuri, la Timisoara, in cadrul unei manifestari dedicate Zilei Economistilor, organizata de Filiala Timis a Asociatiei Generale a Economistilor din Romania - AGER - si Facultatea de Economie siAdministrarea Afacerilor din Timisoara. Tema conferintei a fost "Criza pietelor financiare internationale: implicatii asupra economiei Romaniei".