Reprezentantii IMM-urilor solicita subventionarea majorarii dobanzilor de catre banci

Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii /CNIPMMR/ solicita autoritatilor subventionarea diferentelor de dobanda in urma majorarilor operate de bancile comerciale in ultima perioada, potrivit presedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.  "Trebuie gasite modalitatile de finantare, in limita ajutorului de stat, a diferentelor de dobanzi intre cele la care s-au obtinut creditele de investitii si dobanzile actuale.

De asemenea, trebuie promovata o ordonanta de urgenta prin care sa se finanteze diferentele intre dobanda actuala solicitata de banci si cea pe care s-a bazat planul de afaceri, pentru ca peste 90 la suta dintre miile de proiecte pentru fondurile structurale europene nu mai sunt eligibile in conditiile actuale si este vorba de sute de milioane de euro, in primele transe", a declarat miercuri, la o conferinta pe tema antreprenoriatului, presedintele CNIPMMR.

Potrivit lui Nicolescu, ar mai fi necesara in Romania punerea rapida pe picioare, chiar din ianuarie 2009, a unui sistem de consultanta si trening pentru criza, dupa sistemul olandez, pe baza de voucher, un sistem operativ care sa nu mai presupuna organizarea de licitatii. Ovidiu Nicolescu a mentionat ca, in contextul economic actual, cea mai mare problema a IMM-urilor autohtone este cresterea costului finantarii, la care se adauga accesul mai dificil. "Foarte multe banci si-au dublat dobanzile fata de acum sase luni, fara nicio explicatie economica", a spus presedintele CNIPMMR.

Alte probleme cu care se confrunta sectorul sunt scaderea cererii interne pentru anumite produse - unul din trei intreprinzatori afirma acest lucru, stoparea sau chiar anularea unor contracte de export, incetinirea investitiilor straine, blocajul administrativ legat de perioada electorala.