Statul si bancile - vinovate de falimentul firmelor din Timisoara

Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, Georgica Cornu, a declarat ca societatile comerciale din judetul Timis se confrunta in ultimele luni cu mai multi factori care le influenteaza negativ activitatea si vor genera concedieri masive. A aparut o lipsa de lichiditate generata de decontarea cu intarziere a lucrarilor care au ca beneficiar statul sau administratia locala. Pe de alta parte, a spus presedintele Camerei timisene, si platile intre agentii economici se realizeaza cu o intarziere de 60 - 90 zile si chiar mai mult, se spune intr-un material de pozitie remis Agerpres.

"O presiune crescuta asupra firmelor este cauzata si de dobanzile ridicate la creditele acordate de catre banci si alte institutii financiare non-bancare. Majorarea dobanzilor la creditele curente si la liniile de credit ale firmelor au generat cresterea costurilor in conditiile in care pretul de vanzare al produselor nu se poate majora corespunzator din cauza competitiei de pe piata, generand astfel reducerea profitabilitatii companiilor pana la falimentul iminent, fapt demonstrat si de cresterea cu 219, fata de 2007, a numarului firmelor timisene aflate sub incidenta legii insolvabilitatii, ", a subliniat Georgica Cornu.

Limitarea accesului la credite pentru persoanele fizice si amanarea deciziei de creditare din partea bancilor au generat diminuarea consumului si, indirect, cresterea somajului. De exemplu, a punctat presedintele CCIAT, in luna septembrie, dealerii de autoturisme au inregistrat vanzari minime, iar firmele producatoare de piese si sub-ansamble auto au anuntat ca vor trece la concedieri masive, in medie intre 300 si 500 de muncitori la o unitate de productie. "Firmele nu au masuri de protectie in relatia cu bancile.

Acestea din urma pot modifica unilateral contractele de creditare si pot avea un rol mai mare in situatia firmei decat propriul marketing si vanzarile", a spus seful Camerei Timisoara. Tot lipsa de lichiditate este vinovata, in opinia lui Georgica Cornu, de stagnarea pietei imobiliare, iar dezvoltatorii de proiecte imobiliare se afla in dificultate din cauza creditelor angrenate si a datoriilor catre furnizori. Cresterea constanta a preturilor la furnizorii de utilitati si inflatia au generat miscari sindicale si cereri de crestere a salariilor aproape in toate tipurile de unitati angajatoare, ducand indirect la reducerea competitivitatii firmelor.

Proiectele de investitii stagneaza daca se bazeaza pe finantare atrasa si se deruleaza cu dificultate in cazul surselor proprii de investitii. Astfel, statisticile de la Oficiul Registrului Comertului Timis evidentiaza, in ultimele 3 luni, o scadere a ritmului de infiintare de noi societati cu cca 25% si un nivel redus cu 25 % al volumului de operatiuni.

Georgica Cornu a propus si o solutie, si anume dialogul: daca UE, SUA si Rusia au reusit sa stea impreuna la masa tratativelor pentru a gasi solutii globale la problema economica globala, este important ca si in Romania specialistii sa stea la aceeasi masa cu factorii de decizie politica si, indiferent de partid, sa gaseasca o solutie pentru a minimiza efectele crizei economice si a promova interesul national.