O noua fabrica de tractoare la Brasov

La mijlocul anului viitor, la Brasov va functiona o fabrica pentru montat tractoare, proiect care urmeaza sa fie realizat de firma HOZO-SHK Modern Agricultural Equipment Co Ltd din China, a declarat luni, la Brasov, intr-o conferinta de presa, Ionel Blanculescu, presedintele Companiei Consultanta / Investigatii Financiare, reprezentantul oficial al companiei cu capital mixt romano-chinez care va dezvolta afacerea in Romania. Investitia este in valoare de 20 de milioane de dolari si va incepe sa fie construita in primele luni ale anului viitor, relateaza Agerpres.

"Deocamdata avem trei locatii pregatite, iar in 4 decembrie va fi stabilita una dintre ele, cand va veni in Romania reprezentantul firmei HOYO-SHK" a precizat Ionel Blanculescu. Fabrica va monta in perioada 2009-2012, 100. 000 de tractoare, dar nu mai putin de 20. 000 de tractoare pe an. Pe langa tractoare va exista si o linie de asamblare a uneltelor agricole care urmeaza sa fie atasate tractoarelor. Se vor asambla tractoare din gama 25-35 de CP, 45-55 de CP, gama din care, potrivit lui Ionel Blaculescu este cea mai mare cerere pe piata din Romania, pana la 120 sau chiar 160 de CP.

Activitatea fabricii va incepe cu 150 de muncitori urmand ca pe parcurs numarul acestora sa ajunga la 500 de angajati. Deocamdata, nu s-a spus cat va costa un tractor "dar cu siguranta preturile vor fi sub cele care se practica acum pe piata internationala" a adaugat Blanculescu. Sursa citata a mai spus ca se va incerca accesarea a cat mai multor fonduri de la Uniunea Europeana. Necesarul de tractoare pentru Romania este in acest moment de 375. 000-400. 000 de tractoare, iar din cele 174. 000 de tractoare care exista acum, 80 la suta din ele sunt depasite din punct de vedere fizic si moral, a mai aratat Ionel Blanculescu. De precizat ca, Ioan Neculaie, administratorul S. C Roman S.

A a anuntat in urma cu cateva zile ca, in aceasta saptamana va inaugura la societatea Roman, prima linia de fabricatie a tractoarelor pentru care are deja comenzi pentru 600 de bucati, in tari din Africa si Asia.