Nu este nevoie de o interventie a statului in sistemul bancar

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat, joi, la Brasov, ca in prezent nu este nevoie de o interventie a statului in sistemul bancar romanesc. "Sistemul bancar este solid, dar trebuie sa va spun foarte clar multe dintre operatiunile interbancare care inainte se realizau, astazi nu functioneaza din cauza lipsei de incredere. Trebuie sa actionam in acest sens si eu cred ca lucrurile vor reveni la normal", a precizat premierul, preluat de Agerpres.

Seful Executivului a reiterat ca problemele din sistemul bancar nu sunt specifice doar Romaniei, ci "este o problema a intregului sistem bancar mondial, o lipsa de lichiditati si o lipsa de incredere, la care se adauga cresterea dobanzilor la un nivel la care devin de multe ori prohibitive". "In aceasta situatie, societatile comerciale nu mai pot, de cele mai multe ori, sa isi mai realizeze planurile de afaceri cu un nivel ridicat al dobanzilor pentru ca nu se mai poate asigura rentabilitatea planului de afaceri si este nevoie de asigurarea lichiditatii pe piata.

Primul element este restabilirea increderii, pentru ca trebuie sa intelegem ca lichiditatile nu au disparut, ci s-au deplasat in alte zone. Trebuie restabilita increderea care, in acest moment, reprezinta problema fundamentala si la asa ceva lucram acum, impreuna cu Banca Nationala", a explicat primul-ministru. Calin Popescu-Tariceanu s-a aflat joi la Brasov, unde a participat la inaugurarea unei parti a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, modernizata pentru ambulatoriu integrat, care ofera conditii de investigare cu o aparatura de ultima generatie, atat pentru locuitorii judetului Brasov, cat si pentru cei din judetele Covasna si Harghita.

Investitia se ridica la 3,5 milioane de euro si a fost realizata cu fonduri de la Ministerul Sanatatii si Consiliul Judetean Brasov. In cursul aceleiasi zile, premierul a vizitat Complexul de Agrement si Bastionul Postavarilor, aflate pe aleea de sub Tampa, apoi s-a deplasat spre Rasnov cu trenul de epoca "Dracula Expres".