Tariceanu vrea o crestere economica rapida

Masurile incluse in Programul de crestere economica si de creare de locuri de munca trebuie implementate rapid, a subliniat premierul Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei reuniuni de lucru desfasurate luni la Palatul Victoria. Seful Executivului a solicitat ministrilor cu responsabilitati in domeniu sa pregateasca actele normative necesare pentru implementarea masurilor aprobate, astfel incat acestea sa poata fi discutate incepand din sedinta Guvernului din aceasta saptamana, conform Agerpres. "Aceste masuri trebuie implementate cat mai repede, astfel incat sa poata intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009", a afirmat primul-ministru.

Premierul s-a intalnit cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi si au discutat despre implementarea Programului de masuri privind preintampinarea efectelor crizei economice. Planul este construit, potrivit primului-ministru, pe trei coordonate - oameni, firme si sistem bancar. Tariceanu a precizat ca se are in vedere alocarea a minimum zece miliarde de euro in urmatorii patru ani pentru a-i investi in zonele economice esentiale pentru viitorul romanilor.

Premierul a afirmat ca doreste ca tot mai multi romani sa se alature clasei de mijloc si, de aceea, urmareste in continuare sa scada taxele. "Programul de crestere economica si locuri de munca prevede scaderea CAS cu inca 10 puncte procentuale. Asadar vom ajunge la 30 la suta contributii de asigurari sociale, dupa ce in urma cu patru ani se ridicau la 50 la suta. Vom ajunge astfel la una dintre cele mai scazute valori ale contributiilor sociale din Europa", a precizat premierul. Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2009, actualul Guvern liberal propune acordarea unui bonus fiscal de cinci la suta pentru toti cei care isi vor plati impozitul la timp.

Tot incepand cu aceasta data, se urmareste ca dividendele care vor fi reinvestite sau investite in noi firme sa fie scutite de impozitare. "Impozitele pe dividente, de 16 la suta, nu se vor plati in cazul in care dividendele se vor reinvesti in aceeasi firma sau in alta noua", a spus el. Premierul a afirmat ca se preconizeaza investitii de 220 milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale, astfel incat romanii cu venituri mici sa aiba sansa de a avea o casa. In plus, Guvernul propune dublarea fondurilor bugetare destinate programelor de constructie de locuinte, nu doar cele sociale, inclusiv pentru subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare.

O masura pentru crearea de locuri de munca este, potrivit programului prezentat de Tariceanu, acordarea a cate 1. 000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat pentru firmele care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de trei luni. Programul de crestere economica si locuri de munca, propus de actualul Guvern, se adreseaza si fermierilor. "Guvernul meu va suplimenta cu 500 de milioane de euro cheltuielile de investitii in agricultura prin programul "Fermierul". Viitorul agriculturii romanesti sta in capacitatea fermierilor de a produce pentru piata, o piata romaneasca sau straina.

Continuarea investitiilor in agricultura este singura solutie pentru a face o agricultura moderna, eficienta si competitiva", a precizat Tariceanu. In programul prezentat de premier saptamana trecuta se prevad masuri destinate firmelor romanesti. "Guvernul ramane ferm atasat politicii sale prioritare de sustinere a programului de investitii publice ca cea mai importanta solutie de mentinere a ritmului de crestere economica. (. . . ) Drept urmare, masurile prevazute vor fi suplimentare cheltuielilor cu investitiile deja programate in 2009 prin proiectul de buget trimis Parlamentului", a subliniat el.

Actualul Guvern propune suplimentarea cu 100 de milioane de euro anual de la 1 ianuarie 2009 a plafoanelor de garantare a dobanzilor la Fondul national de garantare a creditelor pentru IMM-uri si Fondul de garantare a creditului rural. Se are in vedere si alocarea a trei milioane de euro sub forma de ajutor de stat destinat investitiilor creatoare de noi locuri de munca. "Din aceasta suma, alocarea pentru anul 2009 va fi suplimentata cu un miliard de euro fata de ceea ce am prevazut in buget. O mare parte va fi orientata catre intreprinderile mici si mijlocii in cadrul schemei de minimis (ajutoare primite timp de trei ani fiscali consecutivi, a caror suma totala nu poate depasi 200.

000 de euro). Restul va fi distribuit sub forma unui ajutor de co-finantare la cele 2 scheme existente pentru investitorii mari. Si anume, pentru investitiile in valoare de peste 100 milioane euro care genereaza peste 500 locuri de munca noi se va acorda ajutor de stat de pana la 50 de milioane euro, iar pentru investitiile sub 100 milioane euro care genereaza peste 300 locuri de munca ajutorul de stat acordat se va ridica la maximum 28 milioane euro", a spus Tariceanu. Planul prevede cresterea sustinerii sectorului IMM de catre Eximbank.

Cuvinte cheie: euro, milioane, locuri