Actionarii Bancii Romanesti au aprobat a doua etapa de majorare a capitalului

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Bancii Romanesti a decis, in sedinta din 05 noiembrie 2008, majorarea capitalului social al bancii prin aporturi in forma baneasca, in suma de 185. 000. 000 lei, echivalentul a 50. 000. 000 euro, informeaza AGERPRES. Aceasta majorare de capital este prevazuta in Planul de actiune si bugetul pe 2008 aprobate de Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor la inceputul anului, reprezentand o a doua etapa de majorare a capitalului. Prima etapa de majorare a capitalului social cu circa 172. 000. 000 lei a fost efectuata in prima parte a anului. In acest fel, banca va atinge un nivel de aproximativ 750. 000.

000 lei pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ii confera o pozitie solida din punct de vedere al capitalizarii. Majorarea capitalului social vine in sprijinul realizarii obiectivelor strategice stabilite prin Planul de actiune pe 2008, principalii actionari ai bancii - National Bank of Greece si European Bank for Reconstruction and Development, sustinand constant banca in acest sens, in contextul in care, in prezent, indicatorii de prudenta bancara se afla in limite foarte confortabile.

Banca isi continua astfel politica sa de crestere sustenabila pe termen lung prin diversificarea si dezvoltarea de noi produse si servicii bancare, imbunatatirea infrastucturii si dezvoltarea retelei teritoriale. Cu un capital social de peste 150 milioane euro si o retea nationala formata din 133 sucursale, Banca Romaneasca are 15 ani de activitate pe piata bancara din Romania. In octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumparat pachetul majoritar la Banca Romaneasca, detinand an prezent 88,9 la suta din capitalul social al acesteia.

Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care detine 10,2 la suta din capitalul social al bancii. National Bank of Greece este cel mai vechi si cel mai mare grup financiar din Grecia, fiind fondat in anul 1841 si listat la Bursa de Valori din Atena inca din anul 1880. Incepand cu Octombrie 1999 este listat si la Bursa de Valori din New York (NYSE). National Bank of Greece are o experienta de peste 160 de ani, cu o puternica prezenta internationala prin cele peste 1. 700 unitati bancare.

Dintre companiile reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece in Romania se mai numara: ETEBA Romania, Garanta Asigurari si EURIAL Leasing.

Cuvinte cheie: social, banca, bank