Salariile vor creste, dar responsabil

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat, luni, la Palatul Victoria ca salariile profesorilor vor creste in anii urmatori, dar aceste majorari vor fi facute in mod responsabil, informeaza Agerpres.   "Mesajul meu este ca in continuare, in anii in care vor urma, vom creste salariile, dar aceasta crestere va fi facuta cu responsabilitate si evident pe masura ce cresterea economica ne va permite. Este nerealist sa ne imaginam ca in contextul de astazi, cand lumea este cuprinsa de criza economica fara precedent, noi sa ne permitem sa crestem salariile cu 50 la suta", a spus Tariceanu.

El a respins categoric ideea de a lua bani de la investitii pentru a-i transfera la salarii si a criticat pozitia fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, dar si a sindicatelor care au venit cu o astfel de propunere. "Semnele unor dificultati, nu a unei crize, dar a unor dificultati economice, au inceput sa apara: peste 4. 000 de persoane concediate in zona de vest a Romaniei in industrie, alte sectoare care isi diminueaza productia. Deci, aceste semne ne obliga pe noi cei care guvernam sa luam o serie de masuri de precautie, de limitare a efectelor.

Peste tot in lume unde au aparut efectele unei crize, sectorul privat se restrange, iar guvernele fac un program consistent de investitii din fonduri bugetare catre infrastructura, ca sa se compenseze pierderea de locuri cu crearea de alte locuri de munca, generate de investitii", a explicat Tariceanu. Acesta a spus ca, in acest moment, "cea mai proasta solutie este sa se taie din investitiile de la buget", pentru ca se va mari presiunea pe economie, iar consecinta fireasca va fi cresterea somajului. "In niciun caz sa nu va asteptati la asa ceva. Este cea mai antieconomica masura care se poate lua. Nu voi face sub nicio forma asa ceva.

Sa tai bani de la investitii si sa-i dam la salarii. Este ca si cum am arunca benzina peste foc", a fost punctul de vedere al premierului. Tariceanu a mai spus ca in Educatie s-au facut investitii majore in ultimii patru ani, pentru ca pana in 2004 volumul investitiilor a fost practic egal cu zero. El a aratat ca Guvernul a alocat 40 de miliarde de lei noi, investindu-se in scoli, gradinite, in dotari si modernizari, dar si in salarii. "Practic salariile profesorilor in aceasta perioada s-au dublat. Este un efort pe care l-a permis economia. Nu ne-a dat nimeni bani, ci a produs economia", a precizat Tariceanu.

Ca o solutie a iesirii din impasul creat de grevele cadrelor didactice, premierul a avansat ideea elaborarii legii unitare de salarizare a personalului bugetar, pentru ca altfel se introduc distorsiuni in sistem.