Pretul petrolului a scazut in Europa si SUA

Pretul petrolului a scazut luni cu peste un dolar, sub 67 de dolari/baril, deoarece investitorii se tem de o incetinire a cererii pentru energie pe plan mondial din cauza crizei financiare, transmite Reuters, conform Agerpres. Analistii apreciaza ca traderii asteapta acum ca Arabia Saudita sa reduca productia de titei, in conformitate cu decizia Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, care a hotarat, luna trecuta, o reducere cu 1,5 milioane de barili pe zi. Cotatia titeiului Light sweet crude cu livrare in decembrie a scazut luni dimineata cu 0,88 dolari, la 66,93 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, dupa ce, mai devreme, ajunsese la 66,54 dolari/baril.

Si la Londra pretul petrolului Brent a scazut cu 1,2 dolari, la 64,12 dolari/baril. Temerile referitoare la recesiune au dus la reducerea pretului petrolului, care in luna iulie 2008 inregistrase valoarea record de 147 dolari/baril. "Temerile referitoare la cererea de petrol nu au disparut, deci acesta este un factor care a dus la scaderea pretului petrolului in aceasta dimineata", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia. Presedintele OPEC, Chakib Khelil a declarat ca Arabia Saudita este cheia succesului reducerii productiei de petrol si, daca cel mai mare exportator mondial de titei va intarzia reducerea productiei, pretul petrolului ar putea fi afectat.

i la Londra pretul petrolului Brent a scazut cu 1,2 dolari, la 64,12 dolari/baril. Temerile referitoare la recesiune au dus la reducerea pretului petrolului, care in luna iulie 2008 inregistrase valoarea record de 147 dolari/baril. "Temerile referitoare la cererea de petrol nu au disparut, deci acesta este un factor care a dus la scaderea pretului petrolului in aceasta dimineata", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia. Presedintele OPEC, Chakib Khelil a declarat ca Arabia Saudita este cheia succesului reducerii productiei de petrol si, daca cel mai mare exportator mondial de titei va intarzia reducerea productiei, pretul petrolului ar putea fi afectat.

Londra pretul petrolului Brent a scazut cu 1,2 dolari, la 64,12 dolari/baril. Temerile referitoare la recesiune au dus la reducerea pretului petrolului, care in luna iulie 2008 inregistrase valoarea record de 147 dolari/baril. "Temerile referitoare la cererea de petrol nu au disparut, deci acesta este un factor care a dus la scaderea pretului petrolului in aceasta dimineata", a declarat David Moore, analist la Commonwealth Bank of Australia. Presedintele OPEC, Chakib Khelil a declarat ca Arabia Saudita este cheia succesului reducerii productiei de petrol si, daca cel mai mare exportator mondial de titei va intarzia reducerea productiei, pretul petrolului ar putea fi afectat.