Privatizarea Postei Romane, dupa finalizarea planului de restructurarePrivatizarea Postei Romane, du

Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/ nu poate fi realizata decat dupa finalizarea planului de restructurare, a declarat, joi, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, conform AGERPRES. "O decizie in acest sens ar putea fi luata anul viitor de Guvernul care va veni. Consider ca in momentul in care se ia o decizie pentru privatizarea unei companii, aceasta trebuie sa fie pregatita pentru privatizare, iar acest lucru se poate extinde pe cativa ani", a spus Borbely.

Potrivit planului de restructurare a companiei, privatizarea operatorului postal ar putea avea loc in 2013, anul in care se va liberaliza la nivel UE piata serviciilor postale. Presedintele CNPR, Dan Mihai Toader, a mentionat ca decizia apartine exclusiv celor doi actionari, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondului Proprietatea. "Listarea la bursa a Fondului Proprietatea nu va conduce la listarea unui pachet al Postei pe bursa pentru ca acest lucru nu se poate face atata timp cat compania se afla in restructurare", a adaugat Toader.

In primul semestru al acestui an, Posta Romana a obtinut un profit brut de 79,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara din 2007, iar cifra de afaceri a fost de 693,99 milioane lei, in crestere cu 44,7 la suta fata de semestru unu din 2007. Pentru 2008, conducerea companiei estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri in jurul valorii de 500 milioane euro si a unui profit de 40 milioane euro, in conditiile in care anul trecut profitul postei nu a depasit 12 milioane euro, iar cifra de afaceri a atins circa 300 milioane euro.

CNPR este operatorul national in domeniul serviciilor postale avand, in prezent, 35.500 de angajati si o retea de peste 7.100 de oficii in toata tara, din care 1.100 informatizate. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea, cu 75 la suta, respectiv 25 la suta din capital.