Criza economica salvata cu ajutorul puterilor publice

FMI a pledat marti pentru o interventie sustinuta a puterilor publice pentru calmarea tensiunilor din sistemul bancar, confruntat cu pierderi potentiale estimate la 1.400 miliarde de dolari, transmite AGERPRES. "Nu dorim sa propunem statelor masuri specifice, dar consideram ca acestea trebuie sa se aplece asupra a trei probleme: fondurile bancare, activele cu probleme si finantarea", a declarat directorul Departamentului pentru piete financiare din cadrul FMI, Jaime Caruana, in cadrul unei conferinte de presa, la Washington.

FMI a dat publicitatii marti raportul semestrial privind "stabilitatea financiara mondiala" in care expertii fondului insista asupra pierderilor legate de devalorizarea activelor financiare americane, pe care le cifreaza la aproximativ 1.400 milliarde de dolari, fata de 945 miliarde in trecut. Doar 580 miliarde au fost deja anuntate, din care circa 40% de bancile europene, noteaza AFP. Potrivit FMI, bancile vor trebui sa scoata 675 miliarde de dolari din capitaluri in urmatorii cinci ani.

"Pentru a atenua dificultatile de finantare interbancara, puterile publice vor trebui sa ia masuri pentru remedierea atat a problemelor indisociabile creditarii cat si lichiditatilor", se arata in raportul Fondului. Intrebat daca FMI va adopta o pozitie mai putin liberala, Caruana a afirmat ca "fragilitatea sistemului (este) o puternica incitare pentru o interventie publica". FMI merge pana intr-acolo incat sfatuieste statele sa injecteze direct fonduri publice in institutiile financiare viabile, dandu-si astfel acordul pentru o serie de operatiuni precum nationalizarea Fortis Olanda.

FMI a lansat un apel la coordonare intre state, ceea ce "Inseamna coerenta intre diferitele masuri" /.../. "Am vazut ce se intampla pe pietele financiare cand actiunea nu este coordonata", a spus sursa citata. Caruana a exemplificat cu ultima decizie a UE de ridicare a plafonului de garantare bancara a depozitelor pentru persoanele fizice in cazul falimentului bancilor: "ar trebui sa existe o armonizare, nu doar pentru gestionarea crizei, ci si pentru favorizarea integrarii stistemelor financiare", a spus el.

Criza creditului, care face sa creasca dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele, a diminuat valoarea instrumentului traditional al politicii monetare, dobanzile de referinta, a diagnosticat institutia condusa de Dominique Strauss-Kahn.