Romania, principalul partener economic al Moldovei

Romania a devenit, pe parcursul ultimului an, principalul partener in comertul exterior al Republicii Moldova, transmite Moldpres. In primul semestru al acestui an, exportul de produse moldovenesti pe piata romaneasca a crescut cu 64 la suta fata de ianuarie-iunie anul trecut si a atins 155,5 milioane dolari. Aceste cifre au fost prezentate, marti, de prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei si Comertului, la o intalnire cu Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu.

Potrivit serviciului relatii publice al MEC, subiectele discutiei au fost axate, in principal, pe relatiile comercial-economice moldo-romane, precum si pe desfasurarea sedintei a IV-a a Comisiei interguvernamentale moldo-romane pentru colaborare economica si intergrare europeana, care va avea loc pe 22-23 octombrie 2008, la Bucuresti. Filip Teodorescu a subliniat ca numarul agentilor economici si al companiilor internationale din Romania, care sunt interesate sa-si deschida afaceri si in Republica Moldova, este in permanenta crestere.

"Conform prognozelor noastre, doar pe parcursul anului curent, fluxul bunurilor de capital transferate din Romania in Republica Moldova va constitui circa 100 milioane de dolari", a spus diplomatul roman. Comisia moldo-romana va examina perspectivele cooperarii bilaterale in domeniile comertului, industriei si energeticii, transportului, turismului, standardizarii, metrologiei, acreditarii, evaluarii conformitatii, cooperarii vamale etc. De asemenea, la Bucuresti, va fi discutata construirea a doua obiective energetice comune - linia electrica Balti-Suceava /400 kV/ si linia electrica Iasi-Ungheni /400 kV/.

Un subiect aparte il va constitui deschiderea punctului international de trecere a frontierei Lipcani-Radauti de pe raul Prut. Potrivit datelor Biroului National de Statistica din Republica Moldova, in perioada ianuarie-august 2008, Romania s-a situat pe locul intai la capitolul import din Republica Moldova. In aceasta perioada, volumul exportului de marfuri autohtone pe piata romaneasca a fost estimat la peste 226 milioane dolari si s-a majorat de 1,8 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, in cele opt luni ale anului 2008, volumul importului de produse din Romania pe piata interna din Moldova s-a cifrat la 415,2 milioane dolari, in crestere cu circa 60 la suta comparativ cu ianuarie-august anul trecut, la acest capitol Romania fiind devansata doar de Ucraina, noteaza Moldpres.