Profitul net al Alro Slatina a crescut cu 3,7 la suta in primul semestru

Compania Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a realizat pe primul semestru din 2008 un profit net consolidat de 214,7 milioane lei, in crestere cu 3,7 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportarilor companiei transmise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/. Cifra de afaceri consolidata a consemnat un miliard de lei, conform AGERPRES. Productia de aluminiu turnat a crescut de asemenea cu 3,7 procente fata de primul semestru al anului 2007, iar productia de bunuri procesate din aluminiu s-a majorat cu 39 procente.

Veniturile consolidate au scazut cu 9,7 procente in prima jumatate a anului 2008 fata de perioada similara din 2007, in timp ce costurile s-au diminuat cu 10 la suta. La Bursa Metalelor de la Londra (LME), aluminiul a avut o evolutie favorabila, atingand o medie de pret de 2.835 dolari/tona in prima jumatate a anului, spre deosebire de perioada similara a anului trecut, cand pretul mediu era de 2.781 dolari/tona, dar cererea nu a tinut pasul cu evolutia record inregistrata anul trecut. Potrivit companiei, supravegherea atenta a costurilor a dus la imbunatatirea marjei profitului brut, de la 31,9 la suta in primul semestru al lui 2007 la 32,2 la suta in aceeasi perioada a lui 2008.

In primele sase luni ale anului in curs, Alro a raportat cheltuieli pentru investitii in proiecte de mediu si tehnologice de 61 milioane dolari (aproximativ 150 milioane lei, compania avand un buget de 63 milioane dolari pentru 2008). Intre 2002 si 2007, Alro a investit peste 210 milioane dolari in proiecte tehnologice si de mediu. In acest an, combinatul a dat in functiune laminorul de benzi la rece, dupa o investitie de 4,8 milioane dolari. Compania continua programele de responsabilitate sociala corporatista, cu un buget alocat pentru acest an de 2,5 milioane dolari pentru programe specifice ce vizeaza domenii precum sanatate si siguranta a muncii, educatie si sport.

"In prima jumatate a acestui an, laminorul de benzi la rece a fost inchis pentru doua luni, ca urmare a lucrarilor de modernizare. In consecinta, compania si-a redus temporar productia de rulouri si foi de tabla, ceea ce a influentat veniturile din vanzari. Alro a implementat proiecte de imbunatatire a serviciilor si a calitatii produselor pentru a satisface mai bine cerintele clientilor, iar rezultatele acestor proiecte urmeaza sa isi produca efectele incepand cu a doua jumatate a anului.

Rezultatele financiare s-au situat in limitele bugetate pentru acest an, ca urmare a evolutiei favorabile a pretului aluminiului, precum si a cresterii moderate a costurilor cu materiile prime", a declarat vicepresedintele companiei Alro, Marian Nastase. Alro, subsidiara a Vimetco N.V., producator global de aluminiu primar si procesat, este cel mai mare producator regional de aluminiu, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 de tone pe an. Principale piete de desfacere pentru produsele sale sunt Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania), Statele Unite, Israel si Coreea de Sud.

Cuvinte cheie: milioane, anului, alro