Rusia confirma expansiunea economica in Bulgaria

Rusia, prezenta in Balcani cu mari proiecte energetice, si-a confirmat dorinta de expansiune economica in Bulgaria, cu care are relatii traditionale, pe fondul criticilor americane in legatura cu riscul unei "manipulari politice", relateaza AGERPRES. Pentru prima data de la caderea comunismului, Rusia a inaugurat miercuri la Sofia un important forum in care se lauda cu meritele industriei sale, eveniment ce a avut loc in prezenta vicepremierului Serghei Sobianin si a premierului bulgar, Serghei Stancev.

Expozitia industriei rusesti este evenimentul-cheie al "Anului Rusiei" in Bulgaria, care coincide cu implinirea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominatia otomana de cinci secole de catre tarul rus Alexandru al-II-lea. in timpul regimului comunist, Sofia era cel mai fidel aliat al Moscovei. In prezent, "Rusia apreciaza mult cooperarea reciproc avantajoasa cu Bulgaria", a afirmat premierul rus Vladimir Putin, intr-un mesaj scris adresat forumului, la care participa circa o suta de societati rusesti.

Pe cand era presedinte, Putin a obtinut, in cursul unei vizite a sa in ianuarie a.c. in Bulgaria, un progres pe tema participarii bulgare la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, concurent cu Nabucco, al Uniunii Europene. South Stream, la care au aderat Serbia, Ungaria si Grecia, va traversa Marea Neagra din Rusia pana in Bulgaria, unde sunt in studiu doua rute - una prin nord-vest si cealalta prin sud-vest. Printre altele, Bulgaria, Rusia si Grecia se pregatesc sa construiasca oleoducul Burgas-Alexandroupolis pentru transportul petrolului rusesc intre Marea Neagra si Marea Egee, participarea Moscovei fiind de 51 %.

Grupul rus Atomstroiexport a obtinut contractul de construire a celei de-a doua centrale nucleare bulgare in valoare de 4 miliarde de euro, cu reactoare de prima generatie, pe care le va instaura pentru prima data intr-o tara a Uniunii Europene. Rusia este singurul furnizor de gaze naturale si principalul furnizor de petrol catre Bulgaria, ceea ce explica un puternic dezechilibru al schimburilor comerciale. Importurile din Rusia erau de 3,7 miliarde de dolari in 2007, comparativ cu exporturile bulgare,de abia 400 milioane de dolari, catre Rusia.

Cuvinte cheie: rusia, bulgaria, prima