Polonia doreste sa adere la euro in 2012

Ministrul polonez de Finante, Jan Rostowski, a confirmat, joi, ambitia guvernului de la Varsovia de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2012, in pofida crizei financiare, transmite AGERPRES. "Obiectivul este ambitios dar realist" a declarat Jan Rostowski cu ocazia prezentarii in Parlament a proiectului legii finantelor pentru 2009. Potrivit lui Rostowski, Polonia ar putea sa se alature Exchange Rate Mechanism II (ERM 2 - mecanismul european al ratelor de schimb) in prima jumatate a anului viitor. Pentru a adera la zona euro o tara candidata trebuie sa se alature timp de cel putin doi ani acestui mecanism care prevede o fluctuatie redusa a monedei nationale in rapor cu moneda euro.

"La mijlocul lui 2011 vom cere Comisiei Europene sa confirme faptul ca suntem pregatiti sa aderam la euro si sa fixeze un curs de schimb definitiv zlot-euro. Sunt convins ca la 1 ianuarie 2012 va avea loc adoptarea oficiala a noii monede in Polonia", a declarat Jan Rostowski. Potrivit ministrul polonez de Finante, prin anuntarea deciziei de a trece la moneda euro tocmai intr-un moment de turbulente pe pietele financiare internationale, Polonia va profita pe doua planuri.

"In primul rand, acest lucru va face dovada situatiei sanatoase a economiei poloneze in comparatie cu cea a altor tari si, in al doilea rand, va sublinia hotararea guvernului, ceea ce va permite reducerea greutatilor impuse de situatia externa dificila", a estimat Rostowski.

In primul rand, acest lucru va face dovada situatiei sanatoase a economiei poloneze in comparatie cu cea a altor tari si, in al doilea rand, va sublinia hotararea guvernului, ceea ce va permite reducerea greutatilor impuse de situatia externa dificila", a estimat Rostowski.

Cuvinte cheie: rostowski, euro, jan