Trei companii internationale, in cursa pentru modernizarea centrelor postale de tranzit din Bucurest

Trei companii internationale - Siemens, Lockheed Martin si Finmecanica - au intrat in etapa finala a licitatiei organizate de Posta Romana pentru constructia si modernizarea celor doua centre postale de tranzit de la Bucuresti si Cluj, a declarat, joi, presedintele Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/, Dan Mihai Toader, conform AGERPRES. "Saptamana viitoare vom lansa ultima etapa a licitatiei pentru constructia si modernizarea celor doua centre postale de tranzit si din acel moment companiile au la dispozitie 60 de zile sa isi depuna ofertele finale", a precizat Toader.

Investitiile prevazute pentru constructia si tehnologizarea primului centru automatizat de sortare a mesageriei din Romania, de la Bucuresti, precum si pentru retehnologizarea celui existent deja in Cluj se ridica la 60 milioane euro. Circa 50 de milioane euro din aceasta suma vor fi asigurate printr-un contract de finantare de la BERD, iar restul de 10 milioane euro din fondurile proprii ale Postei Romane. Compania selectata pentru oferirea consultantei in acest proiect este Deloitte Romania.Creditul BERD a fost acordat fara garantii guvernamentale, pe o perioada de opt ani, cu doi ani de gratie, dobanda creditului fiind Euribor la sase luni, plus 1,85 la suta.

Acest credit obtinut de CNPR este prima investitie BERD catre o companie care activeaza in sectorul postal.Potrivit CNPR, ofertantii care participa la licitatie trebuie sa respecte criterii minime, specificate in documentatia de licitatie.

Criteriile de calificare se refereau la faptul ca ofertantul sau consortiul trebuie sa fi finalizat, in ultimii 12 ani, minim doua proiecte la cheie de livrare a unui centru automatizat de sortare postala, cu un buget de cel putin opt milioane de euro pe proiect, si a unui proiect de livrare a unei cladiri tehnologice cu scopul gazduirii unui centru de sortare de minim 5.000 metri patrati.De asemenea, ofertantul trebuie sa fi avut o cifra de afaceri cumulativa pentru ultimii trei ani financiari incheiati de 300 milioane euro, iar in cazul unui consortiu sa detina nu mai putin de 50 la suta din valoarea mentionata.Nu in ultimul rand, ofertantul trebuie sa fi inregistrat rezultate pozitive /profit net/ in fiecare dintre ultimii doi ani financiari incheiati.Conform licitatiei, termenul de finalizare a celor doua centre de tranzit este prevazut pentru ultimul trimestru din 2009, adica in maxim 24 luni de la data semnarii contractului.

Decizia de a construi un nou centru automatizat de tranzit la Bucuresti si de a moderniza pe cel existent de la Cluj s-a datorat faptului ca traficul postal din Romania se deruleaza in proportie de 65-70 la suta prin cele doua locatii. Dupa intrarea acestora in functiune, conducerea CNPR estimeaza ca se va inregistra o crestere a calitatii serviciilor oferite de Posta Romana datorita sortarii automatizate a trimiterilor si micsorarii timpului de efectuare a acestora catre clienti, atat pe plan intern cat si international.

Din 2009, estimarile CNPR in privinta traficului de trimiteri postale se ridica la miliarde de trimiteri anual, in conditiile in care acum Posta Romana prelucreaza zilnic circa 2,2 milioane scrisori si peste 50.000 colete. CNPR este operatorul national in domeniul serviciilor postale avand, in prezent, 34.000 de angajati si o retea de peste 7.100 de oficii in toata tara, din care 1.100 informatizate. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea, cu 75 la suta, respectiv 25 la suta din capital.

Cuvinte cheie: cnpr, milioane, doua