Gordon Brown vrea 15 miliarde euro pentru IMM-uri

Marea Britanie doreste ca Europa sa ia masuri urgente pentru a ajuta micile companii sa faca fata crizei financiare, cu ajutorul unui fond de 12 miliarde de lire sterline (15,3 miliarde euro sau 21,2 miliarde de dolari) de la Banca Europeana de Investitii, a declarat sambata premierul britanic Gordon Brown, informeaza AGERPRES. "Voi propune un fond pentru ca micile companii din tara noastra si din restul Europei sa obtina finantare imediat", a afirmat Brown la televiziunea Sky, inainte de debutul reuniunii de la Paris, unde liderii Marii Britanii, Germaniei, Frantei si Italiei vor discuta o strategie comuna a Europei in fata crizei financiare.

Banca Europeana de Investitii a anuntat deja ca o suma similara - 15 miliarde de euro- va fi pusa la dispozitia micilor companii in urmatorii doi ani insa Marea Britanie doreste ca fondurile sa poata fi folosite imediat. "Acum este important ca guvernele sa ajute companiile mici si mijlocii sa faca fata nevoii de credite si de aceea cer Bancii Europene de Investitii sa puna la dispozitie acum acesti 15 miliarde de euro", a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, i-a invitat, sambata, la Paris, pe liderii principalelor puteri economice europene pentru un mini summit menit sa castige increderea opiniei publice si a pietelor prin masurile adoptate in vederea gestionarii crizei financiare. Alaturi de Nicolas Sarkozy, a carui tara care in prezent asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, se vor afla cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic, Gordon Brown, si cel italian, Silvio Berlusconi.

La intalnire vor mai participa presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrupului si primul ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker, precum si seful executivului comunitar, Jose Manuel Barroso.