Romania va primi un avans din fondurile europene

Romania va primi fonduri europene in avans pentru intervalul 2007-2009 in valoare totala de 1,82 miliarde euro, cea mai mare parte a acestei sume - 768,52 milioane euro - reprezentand avansul numai pentru anul 2009, a anuntat, joi, Comisia Europeana, conform Agerpres. Initial, anul viitor tara noastra trebuia sa primeasca in avans 515,30 milioane euro din fondurile alocate prin Politica de Coeziune a UE. In urma suplimentarilor propuse de Comisiei prin Planul de relansare economica prezentat miercuri, aceasta suma a ajuns la 768. 521. 468 euro.

Intr-o conferinta de presa organizata joi, comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, a indemnat statele membre UE sa profite de flexibilitatea oferita de Comisie, care permite cresterea gradului de cofinantare a proiectelor cu fonduri europene chiar pana la 100% in 2009, urmand ca dupa ce criza economica va fi depasita, sa se revina la grade de cofinantare mai mici. Referindu-se in special la Romania, dar si la celelalte noi state membre, comisarul Hübner a sugerat ca ar putea fi adoptata si o alta strategie in ceea ce priveste alocarea fondurilor europene.

"In special in noile state membre vedem ca acest grad ridicat de cofinantare nu este folosit, deoarece ele prefera sa aiba o contributie nationala mai mare, pentru a putea utiliza fondurile europene pentru mai multe proiecte. Desigur, si aceasta este o tactica, dar se poate adopta si o strategie diferita: mai putine proiecte, insa mai concentrate si cu un grad mai mare de cofinantare de la bugetul UE. Aceasta este o flexibilitate pe care statele membre o pot folosi, pentru a creste numarul de proiecte cu o contributie europeana mai mare", a explicat Danuta Hubner.

In special in noile state membre vedem ca acest grad ridicat de cofinantare nu este folosit, deoarece ele prefera sa aiba o contributie nationala mai mare, pentru a putea utiliza fondurile europene pentru mai multe proiecte. Desigur, si aceasta este o tactica, dar se poate adopta si o strategie diferita: mai putine proiecte, insa mai concentrate si cu un grad mai mare de cofinantare de la bugetul UE. Aceasta este o flexibilitate pe care statele membre o pot folosi, pentru a creste numarul de proiecte cu o contributie europeana mai mare", a explicat Danuta Hubner.

Cuvinte cheie: europene, euro, membre