Inflatia a incetinit brusc la 2,1%

Rata anuala a inflatiei in zona euro (EA15) s-a situat, in luna noiembrie 2008, la nivelul de 2,1 procente, conform unei estimari preliminare publicata vineri de Oficiul european de Statistica (Eurostat). Analistii intervievati de Dow Jones Newswires se asteptau la o incetinire mai modesta, pana la 2,4 la suta, in conditiile in care, in octombrie 2008, rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 3,2 procente. O rata anuala a inflatiei de 2,1 procente reprezinta cea mai scazuta rata a inflatiei inregistrata in zona euro dupa luna septembrie 2007, cand indicele preturilor de consum a atins 2,1 procente, depasind pentru prima data din vara lui 2006 pragul de doi procente.

Pe fondul scaderii pretului la carburanti, rata inflatiei in zona euro a scazut continuu in ultimele luni la 3,8 la suta in luna august, apoi la 3,6 la suta in septembrie si la 3,2 la suta in octombrie. Aceasta dupa ce in lunile iunie si iulie 2008 rata anuala a inflatiei a crescut pana la patru la suta, un record de la crearea zonei euro in 1999. In prezent se pare ca inflatia se apropie din nou, pentru prima data in ultimele 14 luni, de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene, care vrea sa mentina sub doua procente cresterea preturilor in cele 15 state membre ale Uniunii Europene care au aderat la moneda euro.

Cifra comunicata vineri de Eurostat este una preliminara si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii o a doua estimare revizuita la data de 17 decembrie 2008, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele, conform AGERPRES.

Consiliul guvernatorilor de la Banca Centrala Europeana se reuneste saptamana viitoare iar majoritatea economistilor se asteapta la o reducere a dobanzii de referinta cu cel putin 0,50 puncte, avand in vedere scaderea semnificativa a vanzarilor cu amanuntul si a sentimentului de incredere in luna noiembrie, la care se adauga cifrele publicate astazi privind scaderea brusca a inflatiei. Potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeana, increderea managerilor de companii si a consumatorilor din Uniunea Europeana in climatul economic actual a scazut in luna noiembrie 2008 la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani.

Daca se adauga la acest lucru si faptul ca vanzarile cu amanuntul au scazut timp de sase luni in continuu si ca inflatia se apropie de pragul tinta, BCE ar urma sa reduca dobanda de referinta de la 3,25 de procente in prezent pana la 2,75 de procente si chiar mai mult. Toate marile banci centrale din lume au redus recent costul creditului in incercarea de a contracara incetinirea activitatii economice ca urmare a crizei financiare globale.