MDLPL lanseaza cererea de proiecte pentru dezvoltarea urbana

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor lanseaza, saptamana viitoare, cererea deschisa de proiecte, pentru Axa 1 a Regio-Programul Operational Regional "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere", domeniul major de interventie 1. 1. "Planuri integrate de dezvoltare urbana", sub-domeniul "Poli de crestere", informeaza Agerpres. Potrivit unui comunicat al MDLPL, alocarea financiara orientativa disponibila pentru polii de crestere, pentru perioada 2007-2013 este de 509,38 milioane euro.

Pentru Nord Est (Iasi) a fost alocata suma de 91,21 milioane lei, pentru Sud Est (Constanta) - 74,05 milioane lei, pentru Sud (Ploiesti) - 79,53 milioane lei, pentru Sud Vest (Craiova) - 78,30 milioane lei, pentru Vest (Timisoara) - 57,79 milioane lei, Nord Vest (Cluj Napoca) - 67,57 milioane lei, pentru Centru (Brasov) - 60,92 milioane lei.

In cadrul acestui sub-domeniu, vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban), precum si dezvoltarea durabila a mediului de afaceri, reabilitarea infrastructurii sociale. Aceasta cerere deschisa se adreseaza celor sase municipii desemnate ca poli de crestere - Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara.

Solicitanti eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale la nivel judetean sau din mediul urban, asociatii pentru dezvoltare intercomunitara, parteneriate intre unitatile administrativ teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale). Incepand cu data de 5 decembrie 2008, cele sapte Agentii pentru Dezvoltare Regionala pot primi cereri de finantare. Pana la aceasta data, au fost lansate cererile de proiecte pentru subdomeniile "Centre urbane" si "Poli de dezvoltare urbana".

In cadrul sub-domeniului "Centre urbane", vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban), precum si dezvoltarea durabila a mediului de afaceri si reabilitarea infrastructurii sociale. Aceasta cerere deschisa de proiecte se adreseaza centrelor urbane, respectiv oraselor/municipiilor cu peste 10. 000 de locuitori.

Alocarea financiara disponibila pentru aceasta prima cerere de proiecte este de 503,60 milioane euro pentru perioada 2007 - 2013. Solicitantii eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale din mediul urban, parteneriate intre acestea sau asociatii de dezvoltare intercomunitara. Potrivit MLPDL, pentru sub-domeniul "Centre urbane", cele opt Agentii pentru Dezvoltare Regionala pot primi cereri de finantare pana pe data 31 martie 2009.

In cadrul sub-domeniului "Poli de dezvoltare urbana", vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban), dezvoltarea durabila a mediului de afaceri, reabilitarea infrastructurii sociale.

Aceasta cerere deschisa se adreseaza celor 13 orase/municipii desemnate ca poli de dezvoltare urbana - Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Targu Mures. Alocarea financiara orientativa disponibila pentru aceasta prima cerere de proiecte este de 248,51 milioane euro pentru perioada 2007 - 2013. Solicitanti eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale ale celor 13 poli de dezvoltare urbana, parteneriate intre acestea si judet, sau asociatii de dezvoltare intercomunitara in care acestea sunt membri.

Pentru sub-domeniul Poli de dezvoltare urbana", cele sapte Agentii pentru Dezvoltare Regionala pot primi cereri de finantare, incepand cu data de 2 decembrie 2008.