Agricultorii ar putea beneficia din 2009 de reducere la motorina

Agricultorii ar putea beneficia din 2009 de o reducere totala a accizei la motorina, pana la un nivel de 21 euro pe tona, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos. "Am discutat cu ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, despre un pachet de masuri pentru agricultori care vizeaza reducerea totala a nivelului accizei la motorina pana la 21 euro pe tona, la fel ca nivelul din statele membre UE, precum si aplicarea unui program unitar de subventii pentru toti agriculturii. Ambele masuri urmeaza sa intre in vigoare din 2009", a precizat Ciolos.

Directiva Consiliului 96/2003/CE, de restructurare a cadrului comunitar pentru impozitarea electricitatii si produselor energetice, prevede o acciza la motorina pentru agricultura de 21 euro/1.000 litri, sau 0,07 lei/litru, mult mai mica decat cea stabilita de Guvern, de 80,971 euro/1.000 litri, adica 0,27 lei/litru. Executivul a anuntat in august ca motorina pentru lucrarile agricole mecanizate din anul 2008 va fi accizata cu 0,27 de lei pe litru, in urma unei hotarari de guvern privind aprobarea nivelului si a conditiilor de aplicare a accizei reduse, potrivit AGERPRES.

Astfel, sprijinul financiar rezultat dintre acciza redusa si cea standard este de 0,65 lei/litrul de motorina, potrivit hotararii adoptate de Guvern.. Agricultorii au programat, pe 3 septembrie, proteste, pentru a atrage atentia Executivului asupra solicitarilor lor legate de carburanti. Acestea au planificat un mars cu utilaje speciale in toata tara si in Bucuresti, nemultumiti de reducerea accizei la motorina cu 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 litri de motorina la hectar.

Federatia Agrostar este nemultumita de decizia Guvernului, intrucat solicitarea producatorilor agricoli in negocierile purtate cu Ministerul Agriculturii a fost de a reduce pretul la motorina pentru agricultura la pompa cu 50 la suta. "Agrostar apreciaza disponibilitatea Guvernului si a Ministerului Agriculturii de a gasi o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, dar alternativa gasita nu avantajeaza in nici un fel producatorii agricoli. In consecinta, sindicalistii vor continua protestele conform programului aprobat de Consiliul National", a precizat Nicolae Stefan, presedintele Agrostar.

Pe langa marsul din Bucuresti, sindicalistii vor recurge si la blocarea drumurilor nationale si a punctelor vamale, pana cand taranii si fermierii vor beneficia de acelasi pret la motorina ca fermierii europeni. Si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania considera decizia Guvernului "o actiune populista, care are drept scop obtinerea de capital electoral".

Cuvinte cheie: