Tariceanu cere diplomatilor sa promoveze economia Romaniei

Premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat, marti, ca reuniunea anuala a diplomatiei romanesti reprezinta o buna ocazie de "a intelege mai bine realitatile economice ca sursa de parteneriate profitabile", potrivit AGERPRES. "Reuniunea din aceste zile este o buna ocazie de a intelege mult mai bine realitatile economice ca sursa de parteneriate profitabile. (...) Trebuie sa ne luptam mai eficient pentru expansiunea firmelor cu capital romanesc in sud estul Europei si in vecinatatea estica, fie ca e vorba de Serbia sau Bulgaria, de Republica Moldova sau zona Balcanilor de vest.

Subliniez importanta conectarii la coridoarele pan europene de transport pentru care Romania trebuie sa devina un pilon strategic, formarea unei piete regionale a energiei in sud estul Europei, integrata in piata comun europeana, crearea unei burse regionale la Bucuresti, pentru energie", a spus premierul. Acesta a pus accentul si pe procesul de cooperare dunareana, care, in opinia sa, trebuie revitalizat "intr-un context mult mai aplicat", dar si pe cooperarea economica de la Marea Neagra.

"Cooperarea economica la Marea Neagra trebuie sa depaseasca epoca generalitatilor si a proiectelor fara fond si va cer sa punem vizibil pe harta interesele companiilor romanesti.Va solicit sa promovati cu cea mai mare atentie pozitia geo strategica a portului Constanta ca punct nodal pentru conectarea cu tarile din regiunea Caucazului", a precizat Tariceanu. Totodata, premierul a cerut ambasadorilor si consulilor prezenti la reuniune sa dezvolte relatiile comerciale cu tarile din spatiul ex-sovietic, dar si din Africa, America Latina sau Asia.

"Va cer sa definiti pe o baza mai pragmatica, profesionista, relatiile comerciale cu spatiul ex-sovietic, directie de prima importanta pentru promovarea produselor, serviciilor si ideilor romanesti. Sper ca la aceasta reuniune sa analizati atent si celelalte directii de actiune din zona Orientului Apropiat si Mijlociu, America Latina, Africa, tari cu traditie pentru comertul nostru exterior, insuficient explorate, ca oportunitati de afaceri. in special, tari asiatice, precum China sau India prezinta zona cu un potential economic intens pentru care ne dorim incheierea de parteneriate puternice in plan economic", a subliniat premierul.

Tariceanu a vorbit reprezentantilor Romaniei in plan extern si despre promovarea in afara a Romaniei autentice. "Evenimentele pe care le organizam in toata lumea trebuie sa promoveze mai mult Romania autentica, trebuie sa ne punem in valoare ceea ce este specific satului romanesc, potentialul imens al zonei Carpatilor. Nu vom reusi sa atragem vizitatori, acceptare si intelegere pentru autenticitate prin experimente controversate si alegeri riscante lipsite de inteligenta", a mai spus el.

Acesta a cerut ambasadorilor si consulilor sa construiasca "un sistem modern si accesibil" prin care sa informeze romanii din diaspora despre evolutiile din tara si le-a solicitat sa se intereseze de respectarea drepturilor si cadrului de reglementare a muncii lor. Tariceanu i-a indemnat pe cei aflati la reuniune sa dea dovada de mai multa "energie, respect si pasiune" in activitatile desfasurate in interesul cetatenilor. "Sprijinul pe care actualul Guvern l-a dat pentru profesionalizarea activitatii diplomatice, cresterile de salarii in centrala, modernizarea si extinderea serviciilor consular sunt substantiale.

Fata de aceste noi realitati va cer sa dovediti mai multa energie si coeziune, mai mult respect si pasiune, pentru ceea ce poate fi in interesul cetatenilor romani. Va cer sa abandonati suficienta si asteptarea, pentru a pune in loc indrazneala, curajul si toata competenta pe care o puteti dovedi. Nu avem nevoie sa practicati o diplomatie de spectacol, dar nici sa fiti spectatori la evolutiile internationale. Va cer rigoare, disciplina, prestanta in tot ceea ce faceti. Va cer sa fiti o institutie de elita, un corp de profesionisti energic, serios.

Numai cu asemenea convingeri puternice puteti dovedi cu adevarat ca sunteti in slujba unui serviciu diplomatic cu adevarat european", a mai aratat primul ministru. El a mai precizat ca, dupa "89, Romania s-a prezentat mai mult "ca o tara modesta, o tara complexata, o tara inapoiata" si a reiterat ideea ca tara noastra poate deveni a saptea putere economica a Europei. "Cred ca a sosit momentul sa ne luam alta fata, o tara care sa se prezinte mai emancipata, mai ambitioasa, aspirationala si previzibila. De aceea, va vorbesc despre un proiect ambitios, de a transforma Romania intr-o putere, spuneam a saptea putere europeana.

(...) Trebuie sa se puna un accent major pe expansiunea economica in strainatate", a spus premierul. In context, acesta a vorbit reprezentantilor diplomatici si consulari despre statutul Romaniei ca stat membru UE, precizand ca "suntem in primele locuri in ceea ce priveste transpunerea legislatiei comunitare". "Ceea ce este important pentru romani este regasirea beneficiilor aderarii in nivelul de trai, in functionarea institutiilor statului de drept , cu respectarea demnitatii fiecarui cetatean roman, ca cetatean european.

Ambitia noastra este ca Romania sa devina un pol de excelenta in zona, una dintre puterile mijlocii ale UE, atat din punct de vedere politic, dar si economic. Trebuie sa avem ambitia sa ne comparam cu state din centrul Europei si sa ajungem la nivelul lor de inovatie, educatie si servicii publice. Pentru aceasta va trebui sa stimulam productivitatea, sa incurajam munca eficienta, sa stimulam cercetarea si antreprenorii, singurele motoare de dezvoltare pe termen lung al economiei", a conchis premierul. Ministerul Afacerilor externe organizeaza, in aceste zile, Reuniunea anuala a diplomatiei romane cu tema "O economie in expansiune, o diplomatie dinamica".

Reuniunea are ca obiectiv identificarea celor mai bune oportunitati si modalitati de promovare a economiei romanesti la nivel mondial, pentru a valorifica cresterea economica interna din ultimii ani si pentru a sustine expansiunea capitalului autohton, in contextul noului statut intenational al Romaniei si al evolutiilor europene si globale.

Cuvinte cheie: