Ministrul Agriculturii spera o recolta de 7 milioane tone de grau

Romania ar urma sa inregistreze in 2008 o recolta de grau de 7,7 milioane tone, dupa ce anul trecut, din cauza vremii nefavorabile, recolta s-a situat doar la trei milioane de tone, a declarat vineri, pentru AFP, ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, preluat de Agerpres. "Pentru anul agricol 2008 vom avea o recolta buna", a declarat Dacian Ciolos, precizand ca pentru ansamblul culturilor cerealiere este asteptata o productie de 3,5 tone la hectar. Anul trecut, din cauza celei mai grave secete din ultimii 50 de ani, productia agricola a scazut la jumatate, ceea ce atras in jos cresterea economica a Romaniei.

"In 2008, agricultura va contribui cu siguranta la cresterea economica", a apreciat ministrul Agriculturii, in conditiile in care oficialii de la Bucuresti au anuntat deja o crestere record a Produsului Intern Brut de 8,6 procente in primul semestru. Aceasta productie buna ar urma sa se traduca si printr-o stabilizare a preturilor alimentare, ceea ce va contribui la incetinirea inflatiei, este de parere Dacian Ciolos.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii este de parere ca agricultorii romani nu vor putea beneficia de aceste cifre promitatoare din cauza dificultatilor pe care le inregistreaza la vanzarea recoltelor lor."Piata romaneasca nu este atat de bine organizata ca piata franceza de exemplu, iar agricultorii sunt deseori fortati fie sa-si vanda produsele pe piata neagra fie sa accepte preturi modeste", a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Dacian Ciolos, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, agricultorii romani trebuie sa faca fata la numeroase provocari precum eliminarea barierelor pentru importurile de produse agricole, exigentele crescute pentru a se alinia la normele europene sau modificarea sistemului de acordare a subventiilor. Pana in 2013, Romania ar urma sa primeasca in total 13 miliarde de euro pentru agricultura si dezvoltarea rurala, insa din cauza suprafetelor reduse majoritatea celor 4,3 milioane ferme nu vor putea beneficia de aceste subventii.

Pentru a veni in sprijinul acestui sector, ministrul Agriculturii promite o modificare a sistemului fiscal "a carui forma actuala ii penalizeaza pe agricultorii" si dezavantajeaza si investitiile statului. In conditiile in care Bruxelles-ul a anuntat in luna iulie ca a inghetat ajutoare agricole in valoare de 28 milioane euro din cauza unor "probleme tehnice" in sistemul de gestiune si control al fondurilor, ministrul Dacian Ciolos a dat asigurari ca expertii romani au facut ultimele retusuri la acest sistem, in conformitate cu recomandarile Comisiei Europene. Acest lucru ar urma sa permita reluarea subventiilor, insa ministrul Agriculturii nu poate preciza data exacta.

Analistii estimeaza pentru acest an in Romania o productie agricola de 52,5 miliarde de lei (15,8 miliarde de euro), in crestere cu aproximativ 10 la suta fata de anul trecut. Valoarea productiei agricole din 2007 a fost de 47,7 miliarde de lei, fata de 50,7 miliarde de lei in 2006, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Scaderea in volum a productiei a fost mult mai mare, dar preturile ridicate pentru produsele agricole au ridicat valoarea acesteia.

Pentru acest an, numai valoarea productiei de cereale a fost estimata de analisti la 31,59 miliarde de lei, productia animala - la 19,19 milioane de lei, iar serviciile agricole - la 0,74 milioane de lei.

Cuvinte cheie: