Tarifele de roaming in UE, mai ieftine din 30 august

Apelurile efectuate sau primite in timpul calatoriilor in spatiul Uniunii Europene sunt mai ieftine din 30 august 2008, conform AGERPRES. Plafonul tarifar pentru apelurile in regim de roaming (eurotariful) introdus in 2007 va scadea de la 0,49 euro la 0,46 euro pe minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate si de la 0,24 euro la 0,22 euro pe minut (fara TVA). Aceste reduceri ale tarifelor sunt rezultatul regulamentului privind serviciile de roaming in Uniunea Europeana propus de Comisia Europeana in 2006 pentru a reduce tarifele excesive platite de consumatori pentru apelurile in sistem roaming, care la acea vreme se situau in jurul mediei de 1,15 euro pe minut.

Regulamentul privind serviciile de roaming in UE, care va expira in 2010, este in prezent in curs de evaluare. La solicitarea Parlamentului European, Comisia trebuie sa elaboreze, pana la sfarsitul anului 2008, o propunere cu privire la oportunitatea prelungirii termenului acestui regulament si a domeniului sau de aplicare. Cifrele publicate in aceasta vara autoritatile nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor arata ca tarifele pentru mesajele text si serviciile de date transmise in sistem roaming continua sa fie nejustificat de mari.

"Regulamentul privind serviciile de roaming in UE a fost introdus pentru ca europenii sa poata vorbi liber la telefonul mobil fara sa se teama ca vor fi facturati excesiv atunci cand calatoresc in cadrul pietei unice. Drept rezultat, peste 400 de milioane de consumatori din intreaga Europa au beneficiat de economii semnificative, de aproximativ 60 la suta, la efectuarea sau primirea de apeluri in timpul calatoriilor de vacanta sau de afaceri", sustine comisarul european pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding. "Noua reducere a eurotarifului va confirma tendinta de scadere a tarifelor de roaming.

Urmatoarea provocare in acest moment este realizarea unei piete unice pentru mesajele text si serviciile de date transmise in sistem roaming. Contez pe faptul ca presedintia franceza si Parlamentul European vor ajuta Comisia sa rezolve aceasta problema foarte curand", a adaugat ea. Reducerile care au intrat in vigoare la 30 august se vor aplica in toate cele 27 de state membre. In cazul statelor membre din afara zonei euro (Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Suedia si Regatul Unit), noile tarife se vor calcula pe baza cursului de schimb al monedei euro in vigoare la 30 iulie 2008.

In Slovacia, tara care va face parte din zona euro de anul viitor, acest curs de schimb se va aplica pe parcursul unei perioade tranzitorii pana la 31 decembrie 2008. De la 1 ianuarie 2009, eurotariful se va aplica in Slovacia pe baza cursului de schimb in vigoare pentru euro. Conform regulamentului in vigoare privind serviciile de roaming in UE, tarifele pentru apelurile in sistem roaming vor scadea pentru ultima data la 30 august 2009 la 0,43 euro pe minut pentru apelurile efectuate si la 0,19 euro pe minut pentru apelurile primite in timpul calatoriilor intr-o alta tara din UE.

La cererea Parlamentului European si a Consiliului, executivul comunitar evalueaza in prezent regulamentul privind serviciile de roaming. Conform cifrelor prezentate recent de autoritatile nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, concurenta continua sa fie prea limitata sub nivelul plafoanelor tarifare. Pe baza unei analize independente a costurilor si tinand seama de scaderea tarifelor de terminare a apelurilor, autoritatile nationale de reglementare au estimat, de asemenea, ca plafoanele tarifare aprobate de Parlamentul European si de Consiliu sunt cu aproximativ 0,08 euro pe minut mai mari decat ar trebui, atat la nivel en gros, cat si en detail.

Cifrele indica totodata ca, in prezent, consumatorii platesc cu 24 la suta mai multe minute fata de cele pe care le utilizeaza efectiv pentru a efectua apeluri si cu 19 la suta mai multe in cazul apelurilor primite. Autoritatile nationale de reglementare recomanda, de asemenea, reglementarea tarifului en gros si en detail al mesajelor text transmise in regim de roaming in cadrul regulamentului revizuit privind serviciile de roaming, ceea ce va aduce tariful maxim platit de consumator la 0,11 - 0,15 euro pe mesaj text transmis in regim roaming (fara TVA).

Conform unui nou raport al Grupului autoritatilor europene de reglementare (ERG), care reuneste autoritatile de reglementare din cele 27 de state membre ale UE, prezentat la 12 august, costul serviciilor de date in sistem roaming este inca foarte ridicat pentru multi consumatori. In primul trimestru al anului 2008, un client a platit in medie 2,05 euro pe megabyte la utilizarea serviciilor de roaming de date prin companii care fac parte din acelasi grup cu operatorul sau si 5,40 euro pe megabyte pentru utilizarea acestor servicii prin companii care nu fac parte din acelasi grup.

Consumatorii italieni si slovaci care utilizeaza serviciile de roaming printr-o companie care nu face parte din acelasi grup pot plati chiar 12 euro pe megabyte. In urmatoarele saptamani, se asteapta o decizie a Comisiei cu privire la toate aceste aspecte. Regulamentul in vigoare privind serviciile de roaming in UE limiteaza valoarea pe care o pot factura operatorii clientilor lor atunci cand acestia din urma utilizeaza serviciile de apeluri vocale in sistem roaming dintr-o alta tara din UE (eurotariful). In vigoare de la 30 iunie 2007, acest regulament a introdus plafoane de 0,49 euro pe minut pentru apelurile efectuate si de 0,24 euro pe minut pentru apelurile primite in strainatate.

Regulamentul privind serviciile de roaming se aplica doar apelurilor vocale si expira la 30 iunie 2010, daca Parlamentul European si Consiliul nu decid prelungirea termenului pe baza unei propuneri a Comisiei. Executivul comunitar trebuie sa studieze acest regulament si sa prezinte un raport Parlamentului European si Consiliului pana la sfarsitul anului. in Romania, operatorul de telefonie mobila Cosmote a anuntat ca utilizatorii pot initia apeluri catre orice destinatie din Uniunea Europeana pentru 0,46 euro/minut incepand cu 30 august 2008 si vor fi taxati cu 0,22 euro/minut pentru apelurile primite in tarile membre ale Uniunii, la aceste tarife adaugandu-se TVA.

Si Vodafone Romania a anuntat ca va reduce tarifele internationale cu pana la 27 la suta pentru utilizatorii Cartelei Vodafone si abonatii Vodafone 2 in 1 de la 1 septembrie 2008. Un apel catre Europa va fi taxat cu 0,40 euro/minut, in loc de 0,55 euro/minut.

Cuvinte cheie: