Autostrada Nokia va fi extinsa pana la Dej

Autostrada Jucu - Cluj, construita pentru a asigura accesul la platforma Nokia, va fi extinsa pana la Dej, la profil de autostrada, si Bistrita, la profil de drum expres, potrivit anuntului de participare la licitatie pentru realizarea studiului de fezabilitate, publicat de Compania Nationala a Drumurilor (CNADNR). Compania a anuntat extinderea Autostrazii Jucu - Dej pe traseu de drum expres pana la Bistrita, astfel incat sa se realizeze legatura dintre Autostrada urbana Cluj-Napoca, municipiul Dej si Bistrita Nasaud, asigurandu-se accesul rapid la D.N. 17 Bistrita - Vatra Dornei - Suceava.

Autostrada a fost extinsa pentru a se asigura accesul la fabrica de componente auto pentru Porsche sau Mercedes. Autostrada Jucu - Dej va avea 30 de kilometri cu o viteza de 130 de kilometri, in timp ce drumul expres Dej - Bistrita va avea o lungime de 45 de kilometri cu o viteza de proiectare de 120 de kilometri. Traseul aproximativ al Autostrazii Jucu- Dej incepe din apropierea localitatii Jucu. Autostrada va face legatura cu autostrada de centura Cluj Napoca, urmareste albia raului Somesul Mic, ocolind prin partea de vest localitatea Bontida. In dreptul localitatii Baita, traseul autostrazii va intersecta D.N. 1 C, conform AGERPRES.

In continuare traseul urmareste albia Somesului Mic, ocoleste Gherla pe la vest, doua pasaje peste calea ferata, continua pe directia sud-nord prin albia majora a raului Somesul Mic pana in partea de sud-est a orasului Dej. Traseul aproximativ al drumului expres Dej-Bistrita incepe din partea de sud-est a municipiului Dej printr-un nod rutier cu autostrada Jucu-Dej. Traseul va avea o orientare vest-est, va merge pe partea stanga a raului Somesul Mare, ocoleste orasul Beclean, partea sudica a acestuia, traverseaza raul sieu, D.N. 17 in apropierea localitatii Sfantu si continua pana in municipiul Bistrita la intersectia cu DN 17.

Studiul de fezabilitate va fi realizat in 210 zile de la data atribuirii contractului, ofertele putand fi depuse pana la 6 octombrie. Oferta tehnica va avea o pondere de 45 la suta in cadrul licitatiei, iar cea financiara, 55 la suta.

Cuvinte cheie: