Rusia interzice importurile de carne de pasare din SUA

Rusia, cea mai mare piata pentru exportatorii americani de carne de pasare, a anuntat vineri ca va interzice importurile provenite de la 19 producatori americani si a avertizat ca o masura similara ar putea fi adoptata pentru alti 29 de producatori, din motive ce tin de siguranta sanitara, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Interdictia va intra in vigoare de la 1 septembrie 2008 si printre cei 19 furnizori se numara si doua facilitati de procesare ale gigantului Tyson Foods Inc, a anuntat vineri Agentia rusa pentru sanatatea plantelor si animalelor, Rosselkhoznadzor.

"Inspectiile comune demarate la facilitatile de procesare a carnii de pasare din SUA la finele lunii iulie si inceputul lunii august au aratat ca un numar de facilitati nu respecta in intregime standardele convenite. In plus, inspectiile au aratat ca multe facilitati nu au luat masurile necesare pentru a elimina deficientele descoperite la inspectiile anterioare", se precizeaza intr-un comunicat al Agentiei ruse pentru sanatatea plantelor si animalelor.

Anuntul Rosselkhoznadzor intervine la o zi dupa ce prim-ministrul rus, Vladimir Putin, a vorbit despre posibilitatea introducerii unor masuri de acest gen, dar a dezmintit ca exista o legatura intre interdictie si disputele politice ale Rusiei cu Occidentul. Aproximativ 120 de companii vor ramane pe lista furnizorilor autorizati sa-si exporte produsele in Rusia, insa Rosselkhoznadzor a avertizat ca alte 29 de firme risca sa se confrunte si ele cu o interdictie daca nu isi imbunatatesc standardele de siguranta sanitara. SUA este cel mai mare furnizor de carne de pasare al Rusiei.

De la inceputul anului si pana in prezent, SUA a furnizat 870.000 de tone din cota de 1,2 milioane tone aprobata de Rusie la carne de pasare pentru 2008. Rusia a avertizat miercuri ca ar putea sa-si reduca semnificativ cotele pentru importul de carne de pasare si de porc, ca urmare a obstacolelor care stau in calea aderarii sale la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). "Urmeaza sa facem o serie de calcule. Nu va fi vorba de zeci ci de sute de mii de tone de carne", a declarat miercuri ministrul rus al Agriculturii, Alexei Gordeyev. "A venit timpul sa modificam regimul cotelor si sa reducem importurile, care, din pacate, au crescut in ultimii ani", a apreciat oficialul rus.

Rusia practica sistemul cotelor la importurile de carne, pentru 2008 aceste cote fiind stabilite la 1,2 milioane de tone pentru carnea de pasare si la 500.000 de tone pentru carnea de porc. Aceste cote trebuie diminuate in fiecare an urmand sa fie eliminate in 2009 in conformitate cu angajamentele luate in calitate de tara candidata la aderarea la OMC. Mai multi oficiali occidentali, printre care si secretarul american pentru comert, Carlos Gutierrez, au sugerat recent ca operatiunile militare derulate de Rusia in Georgia pun in pericol candidatura Moscovei pentru dobandirea statutului de tara membra a OMC.

In reactie, prim-ministrul rus, Vladimir Putin, a declarat ca Rusia nu vede nici un avantaj din dobandirea statutului de tara membra a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si a propus inghetarea unora din angajamentele pe care si le-a asumat in cursul discutiilor pentru aderarea la aceasta organizatie.

Cuvinte cheie: