Romania va avea o productie buna de cereale in 2008

Romania va avea o productie buna de cereale in 2008, desi inca nu avem datele finale, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. "Deocamdata, nu am finalizat toate estimarile privind pagubele inregistrate din cauza secetei la porumb si floarea soarelui. Chiar daca seceta nu a afectat culturile intr-o proportie la fel de mare ca in 2007, porumbul a avut de suferit, mai ales in zona de sud a tarii", a spus Ciolos.

Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii a incercat sa sustina irigatiile si in acest an, marind nivelul subventiei de la patru la sapte milioane lei vechi pe hectar, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra culturilor insamantate in primavara, in special a celei de porumb. Ciolos a mai a adaugat ca, desi este optimist in privinta recoltei de cereale, in 2008 s-au mentinut aceleasi probleme legate de dezvoltarea capacitatilor de stocare. "Din punct de vedere al producatorilor agricoli si al organizarii filierei, anul acesta au fost probleme care persista de cativa ani si care tin de organizarea si dezvoltarea capacitatilor de stocare la producatori.

Realizarea acestora ar permite o scoatere treptata pe piata a productiei de cereale, dar si o repartizare mai echitabila a marjei de beneficiu intre producatori si depozitari, care in momentul de fata pare benefica doar la depozitari si comercianti", a explicat ministrul agriculturii. Pe termen mediu acest lucru se va concretiza intr-o lipsa de capacitate financiara pentru a sustine dezvoltarea fermelor.

"Daca agricultorul nu reuseste sa vanda productia la un pret rezonabil este foarte greu sa vorbim de dezvoltarea agriculturii", a mai spus Ciolos, subliniind ca, in toate discutiile cu producatorii, a insistat pentru gasirea unor modalitati si mecanisme, cu sustinere de la stat, pentru dezvoltarea acestor capacitati de stocare la producatori sau la organizatiile de producatori. "Numai in aceste conditii, daca in anii urmatori ne vom putea bucura de productii bune si preturile vor fi acceptabile pentru agricultori, astfel incat sa le ramana suficient de mult pentru a reinvesti in cresterea perfomantelor agricole", a aratat Dacian Ciolos.

Acesta a dat exemplul Frantei, unde mai mult de jumatate din capacitatile de stocare sunt in mana producatorilor. "Producatorii francezi de cereale primesc in ferma din partea cooperativei in jur de 150-155 euro/tona, desi graul se vinde cu 170 euro/tona, dar capacitatile de stocare sunt in mana producatorilor prin intermediul acestor cooperative", a mentionat seful de la agricultura. Oficialul MADR intentioneaza sa faca o adaptare in programul Fermierul prin care sa rezerve o anumita suma in vederea cofinantarii unor eventuale proiecte de investitii in capacitati de stocare, iar aceste proiecte sa poata fi depuse pe PNDR pe masura de investitii in ferme.

"La noi capacitatile de stocare sunt in sector privat si sunt doar cativa producatori care sunt si traderi si comercianti. De aceea, noi nu-i putem opri sa tina productia pentru reglarea pietei nationale pentru ca au tot dreptul sa o vanda la export. in conditiile in care ar exista concurenta, deci si mai multe capacitati de stocare, altfel ar sta lucrurile si la nivelul pietei dar si in ceea ce priveste ritmul de aprovizionare a morarilor. Cred ca investitiile in silozuri sunt la fel de rentabile ca si cele in utilaje agricole", a explicat ministrul agriculturii. De asemenea, Ciolos considera ca aceasta masura ar trebui cumulata cu cea privind emiterea certificatelor de depozit.

Astfel s-ar putea crea o bursa a cerealelor in Romania, pentru ca aceste certificate vor putea fi tranzactionate pe piata intre recolte si ar exista si un pret mai apropiat de ceea se intampla pe piata. "Nu in ultimul rand, este esential sa gasim o modalitate de a scoate la lumina, pe o piata organizata, productia la negru din agricultura, iar pentru acest lucru trebuie sa ne gandim la facilitati fiscale pentru producatori. Statul nu ar avea nimic de pierdut daca ar reduce sau ar elimina cativa ani anumite sarcini financiare pentru producatori, cu conditia ca ei sa se inregistreze fiscal si sa isi puna productia pe piata.

Asa se explica de ce Romania importa produse alimentare, nu pentru ca nu le produce, ci pentru ca nu le comercializeaza intr-un comert civilizat", a mai completat ministrul Dacian Ciolos. Pentru anul 2008, producatorii agricoli se asteapta la o recolta de grau mult mai buna decat in 2007, productia medie fiind de peste 3.000 de kilograme la hectar. Cantitatea recoltata a ajuns pana in prezent la 7,7 milioane tone. De asemenea, productia de porumb ar putea ajunge la aproximativ zece milioane de tone in acest an, daca nu vor exista fenomene meteorologice nefavorabile, conform estimarilor.

Analistii estimeaza pentru acest an in Romania o productie agricola de 52,5 miliarde de lei (15,8 miliarde de euro), in crestere cu aproximativ 10 la suta fata de anul trecut. Valoarea productiei agricole din 2007 a fost de 47,7 miliarde de lei, fata de 50,7 miliarde de lei in 2006, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Scaderea in volum a productiei a fost mult mai mare, dar preturile ridicate pentru produsele agricole au ridicat valoarea acesteia.

Pentru acest an, numai valoarea productiei de cereale a fost estimata de analisti la 31,59 miliarde de lei, productia animala - la 19,19 milioane de lei, iar serviciile agricole - la 0,74 milioane de lei. Comisia Europeana /CE/ a anuntat recent ca productia totala de cereale ar putea ajunge la 301 milioane de tone in Uniunea Europeana, cu 43 de milioane de tone mai mare decat in 2007, datorita conditiilor meteorologice mai favorabile din vara acestui an decat in cea din 2007 dar si cresterii suprafetei cultivate. in cazul graului, previziunile CE indica o productie medie in UE de 5,6 tone/ha, in crestere cu 4,8 la suta fata de media ultimilor 5 ani.

In cazul Romaniei, productia medie pe unitatea de suprafata ar urma sa fie in 2008 de 2,8 tone/ha, in crestere cu 75,6 la suta fata de anul precedent si cu 14,3 la suta fata de media ultimilor 5 ani. In cazul porumbului boabe, CE estimeaza o productie medie de 6,9 tone/ha pentru 2008 in UE, in crestere cu 9,5 la suta fata de nivelul mediu al ultimilor cinci ani. Romania ar urma sa inregistreze unele dintre cele mai mari cresteri relative din UE a productiei de porumb pe unitatea de suprafata, respectiv 3,5 tone/ha de porumb-boabe in 2008 fata de 1,6 tone/ha in anul 2007, ceea ce inseamna o crestere de 122,9 la suta.

Cuvinte cheie: