Rata somajului in UE - 6,8%

Rata somajului in luna iulie s-a mentinut la 6,8 la suta in Uniunea Europeana si la 7,3 procente in zona euro, potrivit datelor publicate, vineri, de Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, conform AGERPRES. In randul statelor membre UE, cea mai scazuta rata a somajului a fost inregistrata in Danemarca (2,3 la suta) si Olanda (2,6 procente), la polul opus situandu-se Spania (cu o rata a somajului de 11 la suta) si Slovacia (10,3 la suta). Datele pentru Romania nu sunt disponibile.

Eurostat estimeaza ca 16,292 milioane barbati si femei din Uniunea Europeana, dintre care 11,372 milioane in zona euro, nu aveau un loc de munca in luna iulie 2008, in scadere cu 73.000 de persoane in UE si cu 25.000 de persoane in zona euro fata de luna iunie 2008. Comparativ cu situatia inregistrata in luna iulie 2007, 12 din cele 28 de state membre UE au inregistrat o scadere a ratei somajului, sase state au consemnat crestere iar intr-un stat membru rata somajului nu s-a modificat.

Cele mai mari scaderi ale ratei somajului au fost consemnate in Polonia (de la 9,5 la 6,8 la suta) si in Danemarca (de la 4,1 la 2,3 la suta) iar cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Spania (de la 8,2 la 11 la suta) si Irlanda (de la 4,6 la 5,9 la suta). Datele Eurostat privind somajul se bazeaza pe definitia data de Organizatia Internationala a Muncii /ILO/. Astfel, in categoria somerilor sunt incluse persoanele cu varste intre 15 si 74 de ani care nu au un loc de munca, pot incepe sa lucreze in termen de doua saptamani si au cautat sa se angajeze in ultimele 4 saptamani. Rata somajului este raportul intre numarul absolut al somerilor si forta totala de munca.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania, rata somajului inregistrat la nivel national in luna iulie a fost de 3,8 la suta, mentinandu-se la nivelul inregistrat in mai si iunie.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul Rata somajului in UE - 6,8%