Lukoil dezminte ca va reduce livrarile de petrol catre Europa

Lukoil a dezmintit ca Rusia ar putea reduce livrarile de petrol catre Europa de Vest in replica la amenintarile privind eventuale sanctiuni din partea Uniunii Europene, transmite AGERPRES. Joi, ziarul britanic "Daily Telegraph" anunta ca Rusia ar fi transmis un astfel de ordin cel putin catre o companie ruseasca de petrol, cel mai probabil Lukoil. "Lukoil va livra aceeasi cantitate de titei si produse petroliere catre Europa Occidentala ca si inainte. Nu am primit nici un fel de ordine din partea Guvernului", a declarat purtatorul de cuvant al celei mai mari companii petroliere independente din Rusia.

"Daily Telegraph" sustinea ca livrarile ar putea din stopate la 1 septembrie, citand un om de afaceri, fara a-l identifica. Stoparea furnizarii s-ar putea produce in momentul in care, in cadrul summit-ului UE convocat de urgenta la Bruxelles, se va discuta despre sanctiunile impotriva Rusiei, precizeaza Daily Telegraph. UE are in vedere aceste masuri dupa ce Rusia a invadat Georgia si a recunoscut doua regiuni seperatiste din tara. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a trimis vase de razboi in Marea Neagra pentru a livra ajutor umanitar Georgiei.

Aproximativ 40 la suta din exporturile de titei rus catre Europa, adica doua milioane barili pe zi, utilizeaza conducta Druzhba care traverseaza Belarusul spre Europa Centrala. Germania si Polonia sunt principalele beneficiare ale acestor livrari de titei rusesc, importand 500.000 si respectiv 360.000 de barili de titei pe zi. Conducta Drujba furnizeaza 12,5 la suta din petrolul consumat de Uniunea Europeana.

proximativ 40 la suta din exporturile de titei rus catre Europa, adica doua milioane barili pe zi, utilizeaza conducta Druzhba care traverseaza Belarusul spre Europa Centrala. Germania si Polonia sunt principalele beneficiare ale acestor livrari de titei rusesc, importand 500.000 si respectiv 360.000 de barili de titei pe zi. Conducta Drujba furnizeaza 12,5 la suta din petrolul consumat de Uniunea Europeana.

Cuvinte cheie: