Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Ucraina, 1 miliard de dolari in primul semestru

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Ucraina a depasit un miliard de dolari, in primul semestru al anului 2008, si se asteapta ca pana la 31 decembrie sa atinga doua miliarde dolari, potrivit ambasadorului Ucrainei in Romania, ES Markiyan Z. Kulyk, informeaza AGERPRES."Nivelul de doua miliarde dolari este destul de scazut, avand in vedere posibilitatile tarilor noastre. Volumul schimburilor ar trebui sa fie de 10 miliarde dolari si aceasta cifra nu ar trebui sa fie o limita", a spus ambasadorul Ucrainei. Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, Ucraina este cel de al doilea partener al Romaniei la export dintre tarile din afara Uniunii Europene.

De asemenea, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) va colabora cu Ambasada Ucrainei la Bucuresti pentru a facilita contactele dintre mediile de afaceri din cele doua tari. "Volumul schimburilor economice dintre cele doua tari trebuie sa creasca". a afirmat presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, intr-o intrevedere avuta recent cu oficialitati ucrainiene. Pentru impulsionarea schimburilor economice dintre Romania si Ucraina, Camera bucuresteana va organiza, in primul trimestru al anului viitor, o misiune economica in Ucraina cu firme din Bucuresti si din tara. Potrivit CCIB, ES Markiyan Z.

Kulyk a sugerat partii romane sa aiba in vedere, pentru misiunea economica, pe langa Kiev, Odesa si Cernauti si zona de est a Ucrainei, care prezinta un potential economic ridicat. "Strategia noii conduceri a CCIB prevede amplificarea schimburilor economice cu Ucraina", a mai adaugat presedintele Sorin Dimitriu. Pentru a ajunge insa la acest rezultat, una dintre actiunile avute in vedere este colaborarea eficienta cu organizatiile similare CCIB din Ucraina.

"Misiunea economica a Camerei in Ucraina, din prima parte a anului viitor, ar putea fi eficienta pentru ambele parti, adica sa se finalizeze cu contracte semnate, daca se are in vedere organizarea la Bucuresti a unei intalniri cu presedintii camerelor din Odesa, Kiev si Cernauti pentru a se pregati in detaliu evenimentul si pentru a se operationaliza protocoalele deja semnate cu camerele din orasele amintite", a spus presedintele CCIB. Sorin Dimitriu a apreciat, pe de alta parte, ca exista posibilitatea implicarii institutiilor de invatamant superior din Ucraina in proiecte europene in cadrul unor consortii care cuprind entitati din tari membre si nemembre ale UE.

Tinand cont de faptul ca CCIB deja este implicata in astfel de proiecte si are expertiza necesara derularii lor. Printre subiectele abordate de cele doua parti a fost si cel al combinatului de la Krivoi Rog, ambele parti fiind de acord cu necesitatea rezolvarii, in timp cat mai scurt, a acestei probleme.

Cuvinte cheie: