Economia japoneza - cel mai grav declin din ultimii sapte ani

Economia japoneza, a doua economie a lumii, a inregistrat un declin de trei procente in perioada aprilie-iunie 2008, cel mai grav declin din ultimii sapte ani pe masura ce companiile si gospodariile si-au redus cheltuielile iar exporturile s-au redus, transmite AGERPRES. Cabinetul de la Tokyo a anuntat vineri ca Produsul Intern Brut pe trimestrul al doilea a inregistrat un declin trimestrial de 0,7 procente si un declin anual de trei procente, mult peste estimarile initiale care prognozau un declin anual de 2,4 procente.

Este primul declin al PIB-ului Japoniei din ultimele patru trimestru si cel mai mare declin anual dupa scaderea de 4,5 procente inregistrata in trimestrul iulie-septembrie 2001, cand economia japoneza a fost afectata de colapsul sectorului tehnologic. Revizuirea in scadere, fata de cifrele initiale, a fost atribuita in principal exporturilor slabe si diminuarii cheltuielilor de capital, care potrivit celor mai recenti indicatori au inregistrat performante mai slabe fata de estimarile preliminare date publicitatii la data de 13 august. Potrivit cifrelor revizuite, cheltuielile de capital al companiilor au scazut cu 0,5 procente, fata de 0,2 procente cat s-a anuntat initial.

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru aproximativ 55 de procente din PIB, au scazut cu 0,5 procente. Exporturile au scazut cu 2,5 procente, fata de un declin de 2,3 procente cat s-a anuntat initial, iar importurile au scazut cu 2,6 procente. Exporturile nete au sters 0,1 puncte procentuale din PIB, aceasta find prima contributie negativa a exporturilor in ultimii trei ani. Ministrul japonez de Finante, Bunmei Ibuki, a apreciat ca economia japoneza a intrat in declin ca urmare a incetinirii economie globale dupa criza creditului.

"Managerii de companii sunt preocupati de evolutia economiei in perioada urmatoare si astfel nu vor majora cheltuielile de capital", a declarat Ibuki. Economisti se asteapta ca incetinirea economiei japoneze sa se prelungeasca si in 2009 pe masura ce incetinirea economiei americane se extinde si in Asia, regiune unde Japonia livreaza jumatate din exporturile sale. Starea economiei urmeaza sa fie o chestiune cruciala in campania pentru desemnarea unui nou prim-ministru dupa ce premierul Yasuo Fukuda si-a anuntat brusc demisia la inceputul acestei luni. Se asteapta ca partidul la guvernare sa desemneze un nou lider in scurt timp.

Cuvinte cheie: