Economiile din Europa de Est vor incetini, dar vor evita recesiunea sau prabusirea monedelor

Economiile Romaniei, Ucrainei, Serbiei, Bulgariei si Croatiei, cu deficite de cont curent curent mari, ar putea incetini, dar vor evita intrarea intr-o recesiune grava si prelungita sau prabusirea monedelor nationale, a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglöf.In anii "90, mai multe economii emergente, cu deficite reduse, au trecut prin crize ale balantei de plati.

Investitorii nu au mai fost dispusi sa finanteze diferentele, ceea ce a condus la deprecierea rapida a monedelor nationale si la incetinirea semnificativa a dezvoltarii economice, care au durat mai multi ani, comenteaza Wall Street Journal.Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Adunarea Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare a aratat ca statele din Europa de Est, care au in continuare deficite de cont curent ridicate, se confrunta cu o ajustare "inevitabila" care va fi sub forma unei "recesiuni profunde" sau a unei "devalorizari mari"."Nu spun ca vor evita neaparat o ajustare brusca, dar nu prevad aceasta evolutie.

Nu se afla in scenariul de baza", a afirmat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).Unul dintre factorii care vor sustine increderea investitorilor este faptul ca unele state sunt membre ale Uniunii Europene (UE). Romania si Bulgaria au aderat la blocul comunitar in 2007, in timp ce Croatia si Serbia vor sa devina membrii ai UE.De asemenea, bancile straine detin cote de piata substantiale in multe din statele din regiune, ceea ce ar trebui sa asigure ca finantarea internationala nu se va opri brusc."Exista multi factori care compenseaza deficientele la nivel macroeconomic. Unul este legatura cu UE, care este foarte puternica in unele state.

De asemenea, prezenta bancilor straine a reprezentat un factor pozitiv", a declarat Berglöf.Statele cu deficite de cont curent ridicate au fost vulnerabile in special in contextul turbulentelor din domeniul politic local.BERD a fost infiintata in anul 1991 pentru a sustine fostele state comuniste din estul Europei, aflate in tranzitie catre economii de piata prin dezvoltarea sectorului privat de investitii.

Institutia considera ca statele din regiune care se confrunta cu un deficit ridicat de cont curent vor evita probabil o criza, dar s-ar putea confrunta cu incetinirea economiei sau chiar cu o recesiune de scurta durata.Berglöf anticipeaza ca economiile multor state din regiune vor urma exemplu Estoniei, care s-a confruntat de asemenea cu un deficit de cont curent mare pentru mai multi ani. Estonia, Letonia si Danemarca au fost singurele tari membre ale Uniunii Europene (UE) care au anuntat oficial recesiune economica. Pentru a intra in recesiune, PIB-ul unui stat trebuie sa inregistreze doua scaderi trimestriale consecutive ale economiei. "Am analizat fiecare stat in parte.

In unele, este mai probabil ca economiile sa se confrunte cu o ajustare de genul celor vazute in statele Baltice decat cu o evolutie asemanatoare crizelor din Asia si Rusia", a spus Berglöf.Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut in primul semestru cu 8,48%, la 7,98 miliarde de euro, avans mult mai redus decat in primul semestru al anului trecut, cand valoarea indicatorului s-a dublat, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Comisia Europeana estimeaza ca deficitul de cont curent se va adanci in acest an la echivalentul a 16,1% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 14% din PIB in 2007, plasand astfel Romania pe locul locul trei in UE dupa nivelul acestui indicator macroeconomic. Conform, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza, pentru 2008, un deficit de cont curent de 13,6% din PIB, pondere in scadere fata de anul trecut, cand s-a situat la 14% din PIB. Institutia anticipeaza reducerea treptata a deficitului de cont curent pana la 8,2% din PIB in 2013, potrivit prognozei de primavara.

Cuvinte cheie: