Guvernul britanic va acorda 1,8 miliarde dolari pietei imobiliare

Prim-ministrul britanic Gordon Brown va prezenta marti un plan ce vizeaza cheltuirea a un miliard de lire sterline (1,8 miliarde dolari) pentru a revigora piata imobiliara din Marea Britanie, piata ce sufera de pe urma cele mai grave crize din ultimii 18 ani, conform AGERPRES.Masurile, ce urmeaza a fi anuntate astazi in mod oficial de premierul Gordon Brown si secretarul pentru comunitati Hazel Blears, fac parte din eforturile autoritatilor de la Londra de a impiedica intrarea economiei britanice in recesiune pe fondul accelerarii inflatiei si scaderii lideri britanice la o valoare record in raport cu moneda euro.

Programul este concentrat pe persoanele care isi cumpara pentru prima data o casa precum si pe familiile care risca sa-si piarda casele deoarece nu pot achita ratele la creditele imobiliare. Potrivit unor surse familiare cu planul guvernului, cei care si-au cumparat pentru prima data o casa si au un venit mai mic de 60.000 de lire pe an vor putea beneficia de un imprumut pe cinci ani in valoare de 30 la suta din valoarea locuintei. Acest credit guvernamental este cu dobanda zero.

Pentru protejarea familiilor care sunt in pericol sa-si piarda casele, guvernul le va cumpara locuintele de la compania ipotecare si le va inchiria inapoi familiilor. in plus, guvernul de la Londra se gandeste la posibilitatea anulari unei taxe pe proprietatile imobiliare, denumita taxa pe timbru, pentru anumite categorii de cumparatori. Taxa pe timbru este echivalenta cu un procent din pretul achizitiei unei case cu un pret cuprins intre 125.000 si 250.000 de lire sterline. Taxa se majoreaza la trei la suta pentru locuintele cu preturi de pana la 500.000 de lire sterline si la patru la suta pentru locuintele cu un pret mai mare de 500.000 de lire sterline.

Aceste masuri fac parte dintr-un pachet economic mai amplu pe care Brown il va dezvalui la data de opt septembrie atunci cand cabinetul sau se reuneste pentru prima data dupa vacanta parlamentara. Saptamana trecuta Nationwide Building Society a anuntat ca pretul caselor din Marea Britanie a inregistrat in luna august 2008 cel mai puternic declin anual din ultimele doua decenii. Pretul mediu al unei case a scazut cu 10,5 la suta pana la 164.654 de lire sterline, cea mai importanta scadere inregistrata de la sfarsitul primului trimestru al anului 1990 incoace.

Cuvinte cheie: