FMI va acorda Georgiei un imprumut de 750 milioane de dolari

Fondul Monetar International (FMI) a convenit, in principiu, sa imprumute Georgiei 750 milioane de dolari pentru a atenua impactul economic al razboiului cu Rusia, care ar putea incetini cresterea economiei la mai putin de jumatate din rata de majorare a anului trecut, a declarat, miercuri, un oficial al institutiei financiare internationale, conform AGERPRES. "Astazi am ajuns la un acord de principiu cu Guvernul asupra acordarii unui imprumut. Suma se ridica la 750 milioane de dolari si va fi acordata printr-un acord stand-by pe 18 luni", a aratat David Owen, consultant principal al FMI in cadrul Departamentului Orientul Mijlociu si Asia Centrala, intr-un interviu acordat Reuters.

Imprumutul sprijina politicile economice ale Guvernului si va "ajuta la diminuarea impactului negativ asupra economiei al recentului conflict. Nu as fi surprins daca avansul economiei va scadea semnificativ pana la sfarsitul anului", a mai spus Owen. In martie, FMI estima o crestere economica de 9 procente pentru Georgia, in 2008. Miercuri dimineata, ministrul georgian al Dezvoltarii Economice, Eka Sharashidze, a aratat ca economia ar putea avansa cu numai cinci - sase la suta in acest an, dupa o crestere de 12,4 la suta in termeni reali, anul trecut.

Georgia a solicitat ajutor financiar international in valoare de unu-doua miliarde de dolari pentru refacerea si dezvoltarea infrastructurii distrusa de conflictul cu Rusia din luna august. Tintele bombardamentelor Rusiei au fost, in principal, militare, dar Georgia a raportat, de asemenea, si pagube considerabile asupra infrastructurii civile. Potrivit lui Owen, conducerea FMI va discuta pachetul de ajutor financiar pentru Georgia la mijlocul lunii septembrie. El a afirmat ca cel mai mare risc pentru economie este distrugerea increderii investitorilor.

"Nu avem inca o evidenta directa dar este clar ca exista riscul ca investitorii sa nu se mai simta confortabil in a plasa banii in Georgia", a explicat reprezentantul Fondului Monetar International. Tara saraca in resurse, Georgia depinde de capitalul strain pentru a mentine cresterea economiei. Tara a beneficiat de un boom investitional de la alegerea guvernului pro-occidental al lui Mihail Saakashvili, in 2003. Fluxurile de capital privat au atins 23 la suta din PIB in 2007, pe masura ce strainii au investit in constructii, turism, telecomunicatii si infrastructura de transport.

Tara este, de asemenea, un important centru de tranzit energetic, gazduind o portiune a oleoductului Baku - Tbilisi - Ceyhan, care furnizeaza lunmii un procent din cantitatea necesara de petrol. Owen a adaugat ca nu vede un impact negativ imediat asupra nivelului inflatiei. "Cred ca tinta de inflatie anuala pentru 2008, de opt procente, inca poate fi atinsa", a mentionat David Owen.

Cuvinte cheie: