150 milioane de euro pentru promovarea turismului

Programul Operational Regional (POR) - Axa 5- Dezvoltarea durabila si promovarea turismului a fost lansat joi, la Cluj-Napoca, in prezenta ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, precum si a altor reprezentanti ai Executivului, informeaza AGERPRES. "Este o axa importanta, in valoare de 150 de milioane de euro, care se refera la promovarea turismului si a imaginii Romaniei, la posibilitatea de face mai multa reclama tarii. in cei 18 ani, trebuia sa acordam mai multa importanta strategiei de dezvoltare a turismului, care este legata de infrastructura.

Nu am dat bani ca sa se construiasca hoteluri noi, nici pentru activitati complementare, precum turismul cultural si cel religios", a declarat, pentru AGERPRES, Laszlo Borbely. Potrivit ministrului, in Transilvania, dar si in alte zone ale tarii sunt foarte multe monumente care ar putea fi valorificate din punct de vedere turistic, daca s-ar repara drumurile care duc spre ele, de exemplu spre manastiri sau spre cunoscute lacasuri de cult. Laszlo Borbely a adresat, in context, un apel catre autoritatile locale de a fi mai active, pentru ca pana in prezent s-au depus cereri numai din partea mediului de afaceri privat.

Prin urmare, autoritatile trebuie sa analizeze care sunt interesele locale si pot depune cereri in continuare privitoare la promovarea uneia sau alteia dintre zonele turistice si a cheltui acesti bani. "Clujul este singurul judet care are semnate deja doua contracte din cele noua care s-au incheiat pe axa 2 (infrastructura de transport) si are alte cateva proiecte in evaluare", a precizat ministrul Borbely. El a evidentiat ca judetul s-a miscat destul de bine si a pregatit proiecte legate, in general, de infrastructura rutiera interjudeteana, de pilda legatura dintre Dej si Zalau.

"Iata ce inseamna regiunea, sa te gandesti sa legi zone printr-o retea rutiera buna. in continuare este loc de mai bine. Regiunea Nord-Vest ocupa locul patru in cele opt regiuni in ceea ce priveste depunerea de proiecte" - a aratat Laszlo Borbely. La Conferinta de lansare a POR au participat, de asemenea, Anna Horvath, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, si Gabriel Friptu, director in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Cuvinte cheie: